Κλειδαριά πόρτας με λαβή και κλειδαριά: επιλογές για τη συσκευή και αρχή λειτουργίας

 Κλειδαριά πόρτας με λαβή και κλειδαριά: επιλογές για τη συσκευή και αρχή λειτουργίας

Οι κλειδαριές πόρτας με λαβές και μάνδαλα είναι ένας δημοφιλής τύπος μηχανισμών κλειδώματος και χρησιμοποιούνται ευρέως στις πόρτες εισόδου και εσωτερικών χώρων. Η χρήση του μανδάλου αυξάνει σημαντικά τη λειτουργικότητα της δομής του κάστρου και η παρουσία λαβής κάνει τη χρήση της εύκολη και βολική.

Χαρακτηριστικά κατασκευής

Δομικά, η κλειδαριά είναι μια σύνθετη μηχανική συσκευή που αποτελείται από μια θήκη, έναν μηχανισμό μανδάλωσης, ένα μάνδαλο, έναν αναστολέα, ένα κουμπί ώθησης ή έλξης και μια διακοσμητική επένδυση, η οποία σε ορισμένα μοντέλα αντικαθίσταται από χωριστές πρίζες.Χαρακτηριστικό των συσκευών με ενσωματωμένο σύστημα είναι η δυνατότητα χρήσης τους με οποιοδήποτε μηχανισμό ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένων μοχλών, κυλίνδρων, μαγνητικών, ηλεκτρονικών και ηλεκτρομηχανικών μοντέλων. Επιπλέον, οι δομές ασφάλισης μπορούν να είναι εφοδιασμένες με μια συσκευή κωδικοποίησης ή να έχουν ένα συνδυασμένο σχέδιο.

Η πλέον κατάλληλη συσκευή για την τοποθέτηση σε μια μεταλλική πόρτα εισόδου είναι η κλειδαριά τύπου suvaldny. Ο μηχανισμός μιας τέτοιας κλειδαριάς αποτελείται από διαμορφωμένες πλάκες, οι οποίες έχουν ένα μεγάλο αριθμό συνδυασμών που σχηματίζουν μυστικό πείρο. Ο αριθμός των δοντιών στο μπιτ κλειδί καθορίζει τον αριθμό των πλακών suvaldny στο εσωτερικό της συσκευής: ο αριθμός τους είναι πάντα ένας μικρότερος από τον αριθμό των δοντιών. Οι κλειδαριές στάθμης χαρακτηρίζονται από μεγάλη διάρκεια ζωής και υψηλή αντοχή στη διάρρηξη.

Τα μοντέλα των κυλίνδρων τοποθετούνται επίσης συχνά σε κλειδαριές, εξοπλισμένες με μάνδαλα και λαβές. Ο μηχανισμός τους παρουσιάζεται με τη μορφή κυλίνδρων-προνυμφών με κομμένα στοιχεία ή δίσκους τοποθετημένους μέσα. Η πόρτα ανοίγει όταν οι αυλακώσεις στο κλειδί συμπίπτουν με τις αυλακώσεις στα σχηματοποιημένα στοιχεία. Τέτοιες συσκευές είναι επίσης αρκετά αξιόπιστες και εύχρηστες και το μάνδαλο που είναι εγκατεστημένο σε αυτά συχνά παίζει ρόλο μανδάλου ασφάλισης.Η βύθιση του μανδάλου σε τέτοιες κατασκευές οφείλεται στο τσαλακωμένο σχήμα του. Η γλώσσα συμπιέζει το ελατήριο και εισέρχεται γρήγορα στην αυλάκωση, μετά την οποία το ελατήριο διευρύνεται και επιστρέφει την ασφάλεια στην αρχική της θέση.

Οι κλειδαριές των θυρών, εφοδιασμένες με χειρολαβή και μάνδαλο, μπορούν να είναι μονοκόμματο, στα οποία τόσο το μάνδαλο όσο και ο μηχανισμός μανδάλωσης βρίσκονται σε ένα ενιαίο τεμάχιο και κλείνονται με μια κοινή διακοσμητική λωρίδα. Επίσης, μηχανισμοί μπορούν να γίνουν με τη μορφή μεμονωμένων συσκευών, καθένα από τα οποία είναι εξοπλισμένο με δικό του διακοσμητικό ροζέτα. Η τοποθέτηση τέτοιων κλειδαριών γίνεται με τη βύθισή τους στον καμβά, γεγονός που συμβάλλει στη μέγιστη διατήρηση της εξωτερικής εμφάνισης της πόρτας και αυξάνει την αντοχή στη διάρρηξη.

Επιλογές συσκευής

Οι κλειδαριές με λαβές και μανδάλες αντιπροσωπεύονται από δύο ομάδες: απλοί μηχανισμοί κλειδώματος για εσωτερικές πόρτες και σοβαρές επιλογές με υψηλή τάξη προστασίας για ομάδες εισόδου.

Εσωτερικά μοντέλα

Οι κλειδαριές είναι σχεδιασμένες για εγκατάσταση σε εσωτερικές πόρτες, δεν υπάρχουν τόσο σημαντικές απαιτήσεις ασφαλείας. Τέτοιες δομές κατά κανόνα εγκαθίστανται σε προστατευόμενες εγκαταστάσεις και η διάταξη ασφάλισης είναι μάλλον προειδοποιητική φύση, αντί να προστατεύει την ιδιοκτησία από εισβολείς.Ο κύριος σκοπός των εσωτερικών κλειδαριών στις συνθήκες διαμερίσματος είναι η υπό όρους περίφραξη του προσωπικού χώρου, αποτρέποντας την εμφάνιση των ρευμάτων και το κλείδωμα του δωματίου από μικρά παιδιά ή κατοικίδια ζώα.

Διαρθρωτικά, οι εσωτερικές κλειδαριές θωράκισης διαφέρουν μεταξύ τους με τη μορφή μανδάλου. Η πιο δημοφιλής και ευρέως διαδεδομένη επιλογή είναι ένα μάνδαλο fale ή, όπως αποκαλείται επίσης, ένα "σκυλί". Το μάνδαλο του πτερυγίου είναι κατασκευασμένο από χάλυβα, αλουμίνιο ή τσαμακ και έχει λοξό σχήμα σε μία κατεύθυνση. Η ενεργοποίηση του μανδάλου για να κλείσει συμβαίνει όταν η θύρα σκόπιμα χτυπηθεί ή σχεδιαστεί. Το άνοιγμα της μανδάλωσης εμφανίζεται όταν κατεβάζετε τη λαβή ώθησης προς τα κάτω ή γυρίζετε το κομβίο γύρω από τον άξονά του.

Οι κλειδαριές που είναι εφοδιασμένες με πλαστά μάνδαλα έχουν συχνά μια κλειδαριά που σας επιτρέπει να ωθήσετε τη γλώσσα στη συσκευή με βίαιο τρόπο ή να την κλειδώσετε στην κλειστή θέση. Μερικές φορές οι κλειδαριές είναι εξοπλισμένες με δύο γλωσσίδες, μία από τις οποίες λειτουργεί ανεξάρτητα από τη βαλβίδα βαλβίδας, και η δεύτερη είναι ενσωματωμένη μαζί σε ένα μόνο μηχανισμό. Οι χειρολαβές που ελέγχουν την κίνηση των κλαπέτων του πτερυγίου μπορούν να είναι μονής ή ζεύγους και πιο συχνά βρίσκονται πάνω από την κλειδαρότρυπα.

Το μαγνητικό μανδάλωμα είναι ένας λιγότερο δημοφιλής τύπος και χρησιμοποιείται συχνότερα σε χώρους γραφείων με μεγάλη ροή επισκεπτών. Λόγω της ομαλής λειτουργίας και της αθόρυβης λειτουργίας, μια τέτοια κλειδαριά δεν ενοχλεί τους υπαλλήλους και δεν τους αποσπά την προσοχή από την εργασία. Επιπλέον, πολλοί μαγνήτες έχουν σημαντική δύναμη έλξης και αρχίζουν να δουλεύουν ακόμη και όταν η πόρτα δεν είναι εντελώς κλειστή. Μιλώντας με παρόμοιο τρόπο όπως ένα πιο κοντά, τα μαγνητικά μάνδαλα σώζουν τους υπαλλήλους από την ανάγκη να σηκωθούν και να κλείσουν την πόρτα αριστερά ανοιχτά από έναν από τους επισκέπτες.

Ο τρόπος τηλεχειρισμού του μαγνητικού μανδάλου μειώνει σημαντικά την απώλεια θερμότητας του δωματίου κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου και διατηρείται δροσερό από την λειτουργία των κλιματιστικών μηχανημάτων τους καλοκαιρινούς μήνες. Επιπλέον, μια σφικτά κλειστή πόρτα δεν επιτρέπει την είσοδο εξωτερικού θορύβου στο δωμάτιο και δεν επιτρέπει να ακούγεται τι συμβαίνει στο γραφείο από το διάδρομο. Πιο πολύπλοκοι μαγνητικοί μηχανισμοί είναι ικανοί να έλκουν έναν κοχλία στον οποίο είναι τοποθετημένος ένας πυρήνας φερρίτη. Το άνοιγμα μιας τέτοιας πόρτας από το εξωτερικό είναι αδύνατο. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να χαμηλώσετε τη λαβή ώθησης από το εσωτερικό και ο κοχλίας θα κρυφτεί γρήγορα στον μηχανισμό μανδάλωσης.

Τα μάνδαλα κυλίνδρων χρησιμοποιούνται επίσης συχνά σε εσωτερικές κλειδαριές πόρτας.Η γλώσσα των συσκευών αυτών έχει κυλινδρικό ή λοξό σχήμα και στις δύο πλευρές και μπορεί να τοποθετηθεί τόσο στον ίδιο τον μηχανισμό μανδάλωσης όσο και στην πλάκα πρόσκρουσης του πλαισίου της πόρτας. Όταν η πόρτα είναι κλειστή, εισέρχεται στη φωλιά και κρατιέται εκεί με τη βοήθεια ενός εσωτερικού ελατηρίου. Το μάνδαλο του κυλίνδρου ανοίγει αρκετά εύκολα, για αυτό πρέπει να πιέσετε τη λαβή και να σπρώξετε ελαφρά την πόρτα. Τέτοιες συσκευές δεν είναι σε θέση να κλειδώσουν πλήρως, έτσι ώστε να εγκατασταθεί στις εσωτερικές πόρτες δεν είναι τόσο συχνά. Ωστόσο, για τις ζωγραφιές με εκκρεμές, ταλαντεύονται ανοιχτά προς τις δύο κατευθύνσεις, τα μάνδαλα κυλίνδρων είναι αρκετά κατάλληλα.

Για τις πόρτες εισόδου

Σε αντίθεση με τα εσωτερικά μοντέλα, τέτοιες συσκευές υπόκεινται σε ειδικές απαιτήσεις για ασφάλεια και αντοχή στη διάσπαση. Ωστόσο, δεδομένων των δυνατοτήτων σχεδιασμού τέτοιων μηχανισμών, η χρήση τους ως κύρια διάταξη κλειδώματος δεν είναι πολύ αποτελεσματική. Οι κλειδαριές με μάνδαλο είναι πιο κατάλληλες ως χρήσιμη προσθήκη στην κύρια κλειδαριά, ωστόσο, με την προϋπόθεση ότι το κλειδωμένο δωμάτιο δεν απαιτεί αυξημένη προστασία, μπορούν εύκολα να χρησιμοποιηθούν ως κύριοι.

Στις κλειδαριές για τις ομάδες εισόδου, χρησιμοποιούνται τα faley και τα μαγνητικά μάνδαλα, τα οποία ελέγχονται τόσο με χειρολαβές ώθησης όσο και με περιστροφικά κουμπιά και με ηλεκτρονικές μεθόδους και μεθόδους τηλεχειρισμού. Στις κλειδαριές με ηλεκτρομηχανικό, κωδικοποιημένο και ηλεκτρονικό μηχανισμό, είναι το μάνδαλο που παίζει ρόλο ενός μπουλονιού ασφάλισης. Από το εξωτερικό, μπορεί να ανοίξει χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρονικό κλειδί, εισάγοντας τον απαραίτητο συνδυασμό κωδικών ή μέσω τηλεχειριστηρίου, και από το δωμάτιο - πατώντας ένα κουμπί ή μια λαβή.

Ωστόσο, δεν χρησιμοποιούνται ηλεκτρονικές και ηλεκτρομηχανικές κλειδαριές για πόρτες διαμερισμάτων. Αυτά τα μοντέλα εγκαθίστανται στις πόρτες πρόσβασης, τις πύλες εισόδου ή τις πύλες. Ο λόγος είναι απλός: και τα δύο μοντέλα τροφοδοτούνται με ηλεκτρική ενέργεια και όταν σβήνουν, το κύκλωμα σπάει και το μάνδαλο ανοίγει. Αλλά δεν λειτουργούν όλα τα ηλεκτρομηχανικά μοντέλα πάνω σε αυτήν την αρχή. Υπάρχουν κλειδαριές της αντίστροφης δράσης, στις οποίες το άνοιγμα του μανδάλου εμφανίζεται μόνο όταν εφαρμόζεται ηλεκτρική ενέργεια και η πόρτα παραμένει στην κλειστή κατάσταση για το υπόλοιπο της ώρας. Αυτή η επιλογή στενού προφίλ χρησιμοποιείται σε αντικείμενα που απαιτούν αυξημένη προστασία, καθώς ακόμη και όταν υπάρχει διακοπή ρεύματος, η πόρτα θα κλειδωθεί με ασφάλεια.

Πώς να επιλέξετε;

Όταν αγοράζετε μια κλειδαριά με μάνδαλο και λαβή στην πρώτη θέση πρέπει να βασίζεται στον λειτουργικό σκοπό της πόρτας. Ένα από τα βασικά κριτήρια πρέπει να είναι η συσκευή κατασκευής υλικού. Οι μηχανισμοί εσωτερικής μανδάλωσης είναι κατά βάση κατασκευασμένοι από χάλυβα και, όπως και για τα άλλα δομικά στοιχεία, υπάρχουν επιλογές εδώ. Συχνά για την κατασκευή χειρολαβών ώθησης και περιστροφικών κουμπιών χρησιμοποιείται αλουμίνιο ή τσάκα. Εάν επιλέξετε από αυτές τις δύο επιλογές, είναι προτιμότερο να επιλέξετε το δεύτερο. Το TsAM (Tsamak) είναι κράμα ψευδαργύρου, αλουμινίου και χαλκού.

Το υλικό έχει απορροφήσει τις καλύτερες ιδιότητες απόδοσης αυτών των μετάλλων και χαρακτηρίζεται από υψηλή αντοχή και μεγάλη διάρκεια ζωής. Επιπλέον, οι κλειδαριές tsamak χαρακτηρίζονται από καλή αντοχή στην υγρασία και δεν είναι ευαίσθητες στις επιδράσεις των ακραίων θερμοκρασιών. Αυτό σας επιτρέπει να τα εγκαταστήσετε στο εσωτερικό κάθε προορισμού και στα φύλλα των θυρών των ομάδων εισόδου. Ωστόσο, για τις βαριές πόρτες σιδήρου είναι προτιμότερο να επιλέξετε μια πλήρη δομή χάλυβα. Τέτοια προϊόντα έχουν συχνά μια επιχρωμιωμένη επιφάνεια, χάρη στην οποία ταιριάζουν τέλεια σε οποιοδήποτε σύγχρονο εσωτερικό και είναι σε αρμονία με το σχέδιο.περισσότερες πόρτες.

Εκτός από το ίδιο το υλικό, είναι απαραίτητο να δοθεί προσοχή στον κατασκευαστή. Έτσι, τα προϊόντα της φινλανδικής εταιρείας Abloy είναι γνωστά στη Ρωσία. Η εταιρεία ασχολείται με την απελευθέρωση κλειδαριών με κουμπιά ώθησης και περιστροφής, τα οποία διαθέτουν καλής ποιότητας μηχανισμούς κλειδώματος και ελκυστική εμφάνιση. Το φάσμα της εταιρείας παρουσιάζεται ως προϊόντα υψηλής κατηγορίας τιμών και μοντέλα προϋπολογισμού.

Καλά αποδεδειγμένα προϊόντα της κινεζικής εταιρείας Morelli. Η εταιρεία ειδικεύεται στην παραγωγή μοντέλων TSAM, προοριζόμενων τόσο για εσωτερική όσο και για εξωτερική χρήση. Πολλά θετικά σχόλια έχουν τα κάστρα της ισπανικής εταιρείας Archie και του ιταλικού Colombo. Τα προϊόντα των επιχειρήσεων διακρίνονται από την αντοχή του μηχανισμού ασφάλισης, καθώς και από την κομψή εμφάνιση των επενδύσεων και λαβών.

Συστάσεις εγκατάστασης

Η τοποθέτηση κλειδαριάς πόρτας με λαβή και μανδάλου σε μια μεταλλική πόρτα θα πρέπει να πραγματοποιείται με ένα επαγγελματικό εργαλείο και με ορισμένες δεξιότητες, οπότε είναι καλύτερο να εμπιστευτείτε την πλαϊνή μπάρα στους ειδικούς. Ωστόσο, με την εγκατάσταση των εσωτερικών συσκευών μπορούν να αντιμετωπίσουν από μόνοι τους.Η εγκατάσταση περιλαμβάνει διάφορα στάδια.

Πρώτον, πρέπει να σημειώσετε μια θέση κάτω από το κάστρο. Τα 95 cm θεωρούνται το βέλτιστο ύψος για την τοποθέτησή του. Αφού εφαρμόσετε τη σήμανση, πρέπει να προχωρήσετε στη διάτρηση μιας οπής για τη λαβή. Και για να τρυπήσετε μια τρύπα από τη μια πλευρά δεν συνιστάται. Θα είναι πιο σωστό το τρυπάνι μέχρι το σημάδι από το τρυπάνι να εμφανιστεί στην πίσω πλευρά, μετά από το οποίο θα πρέπει να τραβήξετε το τρυπάνι έξω από την τρύπα και να ξεκινήσετε τη διάτρηση από την πίσω πλευρά. Αυτό θα διατηρήσει το διακοσμητικό κάλυμμα της πόρτας και θα κάνει το άνοιγμα πιο τακτοποιημένο.

Στη συνέχεια, μπορείτε να ξεκινήσετε τρύπες τρύπες για το μπουλόνι και snap στο τέλος του καμβά. Είναι απαραίτητο να τρυπάνε με ένα τρυπάνι, προσεκτικά σκάβοντας μέσα και προσπαθώντας να μην πλησιάσει στις άκρες του καμβά. Αφού τρυπήσετε την τρύπα, πρέπει να τοποθετήσετε μια κλειδαριά στην πόρτα και να περιγράψετε το περίγραμμα της πλάκας στήριξης. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας μια σμίλη, θα πρέπει να κάνετε μια εσοχή κατά μήκος του οριοθετημένου τμήματος, το πάχος του οποίου θα πρέπει να αντιστοιχεί στο πάχος της πλάκας στήριξης, μετά την οποία μπορείτε να εγκαταστήσετε την κλειδαριά.

Αφού εγκατασταθεί και στερεωθεί με βίδες, πρέπει να εγκαταστήσετε τη λαβή.Για να το κάνετε αυτό, αφαιρέστε τη λαβή και τοποθετήστε το μη συναρμολογημένο τμήμα στην τρύπα στην πίσω πλευρά του καμβά. Στη συνέχεια, από το εσωτερικό της πόρτας πρέπει να τοποθετήσετε τη λαβή που έχει αφαιρεθεί στη θέση της και να στερεώσετε και τα δύο μέρη με τις βίδες που έρχονται μαζί της. Στη συνέχεια, τοποθετείται διακοσμητικός ιμάντας και γίνεται σήμανση κάτω από τις εγκάρσιες δοκοί και το μάνδαλο στο κουτί.

Για να γίνει αυτό, πρέπει να κηλιδώσετε τα άκρα των εγκάρσιων ράβδων και την άκρη του μανδάλου με οδοντόκρεμα, να κλείσετε την πόρτα και να προσπαθήσετε να ανοίξετε την κλειδαριά. Στη συνέχεια, πρέπει να κλείσετε προσεκτικά την κλειδαριά, να ανασηκώσετε το μάνδαλο με τη λαβή και να ανοίξετε την πόρτα. Εάν όλα γίνονται σωστά, τότε στην αμοιβαία πλάκα του πλαισίου θα υπάρχουν ίχνη από το τραβέρσα και το μανδάλωμα. Στη θέση τους, θα πρέπει να δημιουργήσετε τρύπες και να στερεώσετε μια προστατευτική ράβδο στην κορυφή. Όπως μπορείτε να δείτε, η κλειδαριά πόρτας με μια λαβή και μια μανδάλωση προστατεύει αξιόπιστα το δωμάτιο και κάνει την διαμονή σας άνετη και ασφαλή.

Πώς να εγκαταστήσετε μια κλειδαριά με μια λαβή και ένα μάνδαλο με τα χέρια σας, θα μάθετε από το βίντεο.

Σχόλια
 Συντάκτης
Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Για κατασκευαστικά θέματα, συμβουλευτείτε πάντοτε έναν ειδικό.

Αίθουσα εισόδου

Σαλόνι

Υπνοδωμάτιο