Σκυρόδεμα θεμέλιο για το σπίτι: τα είδη και τα χαρακτηριστικά της κατασκευής

Το ίδρυμα είναι το πιο σημαντικό μέρος κάθε κτιρίου, είτε πρόκειται για οικιστικό πολυώροφο είτε για μεγάλο εργοστάσιο, από το οποίο εξαρτάται η ασφάλεια ολόκληρου του κτιρίου. Υπάρχουν πολλά υλικά από τα οποία κατασκευάζονται δομές στήριξης διαφόρων τύπων. Τέτοιοι παράγοντες όπως ο χαρακτηρισμός δομής, η ανάγλυφη έκταση εδάφους, η σύνθεση του εδάφους, οι καιρικές συνθήκες και πολλά άλλα μπορούν να επηρεάσουν την επιλογή των σωστών θεμελίων. Ένα από τα πιο αξιόπιστα και ανθεκτικά υλικά για την κατασκευή ενός τέτοιου υποστηρίγματος είναι σκυρόδεμα.

Περιγραφή

Το θεμέλιο σκυροδέματος είναι ένα αυτοσκληρυντικό μίγμα ενός συνδετικού υλικού, το οποίο είναι τσιμέντο, υδροπυριτικό γύψο και άλλα υλικά.Επιπλέον, αποτελείται από χαλίκι και άμμο στις απαιτούμενες αναλογίες, καθώς και νερό, το οποίο σας επιτρέπει να μετατρέψετε το ξηρό μίγμα σε παχύ διάλυμα για να γεμίσετε το χώρο μεταξύ των λεπτών σωματιδίων με το συνδετικό υλικό. Σε σύγκριση με άλλες βάσεις, ένα θεμέλιο σκυροδέματος έχει τέτοια πλεονεκτήματα όπως:

 • ομοιόμορφη συρρίκνωση, εξάλειψη ρωγμών και παραμορφώσεων ολόκληρης της δομής.
 • το σκυρόδεμα (και ειδικότερα το οπλισμένο σκυρόδεμα) έχει τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε σύγκριση με άλλα υλικά.
 • τη διαθεσιμότητα και τη φθηνότητα του υλικού και των έργων ·
 • Οι μοναδικές ιδιότητες του υλικού, που μπορούν να αλλάξουν άμεσα στη διαδικασία της εργασίας, καθιστούν δυνατή την πραγματοποίηση ακόμη και σύνθετων αρχιτεκτονικών ιδεών.

Πώς λειτουργεί;

Όπως συμβαίνει με οποιοδήποτε σχέδιο ή δομή, ο σχεδιασμός της θεμελίωσης από σκυρόδεμα πρέπει να βασίζεται σε ορισμένους κωδικούς δόμησης (SNiP 3.02.01-87). Καθορίζουν ακριβώς πώς και σε ποιες αναλογίες παρασκευάζονται διάφορα μείγματα και πώς να τα στοιβάζονται.

 • Άμμος. Για σκυρόδεμα υψηλής ποιότητας, οι κόκκοι άμμου πρέπει να έχουν μέγεθος 1-3 χιλιοστά και να μην περιέχουν μεγάλες ποσότητες ακαθαρσιών από λάσπη ή πηλό. Το επιτρεπόμενο ποσοστό σωματιδίων στην άμμο δεν είναι μεγαλύτερο από 5%.
 • Χαλίκι Το μέγεθος των λίθων δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 8 cm, δεν πρέπει επίσης να περιέχουν μεγάλη ποσότητα ακαθαρσιών. Αντί του χαλικιού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε θρυμματισμένη πέτρα που πληροί τις ίδιες απαιτήσεις.
 • Τσιμέντο Υπάρχουν διάφοροι τύποι τσιμέντου που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή μπετόν - είναι τσιμέντο ποζολάνης, σκωρία τσιμέντο Portland, τσιμέντο Portland. Το τελευταίο χρησιμοποιείται συνήθως στην κατασκευή του ιδρύματος και είναι το καταλληλότερο. Επιπλέον, κάθε τύπος τσιμέντου έχει μια σήμανση (300, 400, 500), η οποία δείχνει την αντοχή σε θλίψη σε kg / cm².

Ο βαθμός τσιμέντου πρέπει να είναι πάντα 1,5-2 φορές υψηλότερος από τον βαθμό σκυροδέματος, ο οποίος είναι απαραίτητος για διαφορετικές κατασκευές ανάλογα με το βάρος τους. Έτσι, τα σκυρόδεμα M300 και M350 θα είναι κατάλληλα για ιδιωτική διώροφη κατοικία, M250 για ξύλινα σπίτια και σκυρόδεμα M200 για πόρτες γκαράζ ή ψηλό φράχτη.

  Η ιδανική αναλογία για την κατασκευή σκυροδέματος είναι ο λόγος τσιμέντου, άμμου και χαλικιού σε αναλογία 1: 3: 5. Το νερό προστίθεται σε τέτοια ποσότητα σε αυτό που είναι απαραίτητο για τη λήψη του συγκεκριμένου ή του συγκεκριμένου εμπορικού σήματος και καθορίζεται σε διάφορα κανονιστικά έγγραφα.

  Τι συμβαίνει;

  Αν και το βασικό υλικό θεμελίωσης είναι σκυρόδεμα, από τα διαρθρωτικά του χαρακτηριστικά, χωρίζεται σε διάφορους τύπους.

  • Ίδρυμα πυλώνων είναι ένα σκυρόδεμα με ευθύγραμμους ή κοχλίες, οι οποίοι τοποθετούνται στο έδαφος με τη βοήθεια ειδικά σχεδιασμένων για αυτήν την τεχνική. Το μεγαλύτερο μειονέκτημα αυτού του τύπου είναι η αδυναμία του υπογείου της συσκευής στο κτίριο, καθώς και η ανάγκη για πρόσθετη μόνωση.
  • Ίδρυμα λωρίδας - Αυτή είναι μια συνεχής γραμμή κατεψυγμένου σκυροδέματος, που βρίσκεται κάτω από όλους τους εξωτερικούς και εσωτερικούς τοίχους. Με υψηλής ποιότητας θερμότητα και στεγανοποίηση, ένα τέτοιο υπόβαθρο σας επιτρέπει να οργανώσετε ένα υπόγειο στο κτίριο. Πρόκειται για μια βάση λωρίδων που κατασκευάζεται πιο συχνά με τα χέρια σας, καθώς δεν απαιτεί ακριβό εξοπλισμό και υψηλές δεξιότητες.

   Επιπλέον, η θεμελίωση του σκυροδέματος χωρίζεται στους ακόλουθους τύπους:

   • βουτοβενζόνη - το στρώμα διαλύματος καλύπτεται με ανθεκτικό πέτρωμα,
   • σκυρόδεμα αφρού - το εν λόγω θεμέλιο συναρμολογείται επί τόπου από εισαγόμενα μπλοκ αφρού.
   • οπλισμένο σκυρόδεμα (μονολιθικό) - το συγκολλημένο οπλισμό τοποθετείται σε χαραγμένες εσοχές και χύνεται στην κορυφή με διάλυμα σκυροδέματος.

   Πώς να το κάνετε;

   Δεν είναι απαραίτητο να αγοράσετε έτοιμο σκυρόδεμα ή να πληρώσετε για τις υπηρεσίες ενός μηχανήματος μπετονιέρα, η λύση είναι εύκολη στην προετοιμασία στο σπίτι. Το κυριότερο είναι να ακολουθήσουμε όσο το δυνατόν ακριβέστερα τους υπολογισμούς και τις αναλογίες που προκύπτουν, για να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε τη διαδικασία καθαρή. Δεδομένου ότι η βάση του σκυροδέματος κατασκευάζεται πρακτικά κάτω από όλες τις εξοχικές κατοικίες, κάποιος θα πρέπει να ασχοληθεί με τη διαδικασία της κατασκευής του με περισσότερες λεπτομέρειες.

   Σχέδια

   Πριν προχωρήσουμε στους υπολογισμούς, είναι απαραίτητο να συλλέξουμε όλες τις άδειες από τις τοπικές αρχές, ώστε να μην προκύψουν περαιτέρω παρεξηγήσεις. Μετά τη λήψη όλων των εγγράφων, είναι απαραίτητο να γίνει ένα γενικό σχέδιο του ιδρύματος, η ποιότητα του συνόλου των εργασιών εξαρτάται από την ακρίβεια και τη λεπτομέρεια των οποίων Το ίδιο το σχέδιο πρέπει να δημιουργηθεί με βάση τους υπολογισμούς των ακόλουθων δεικτών:

   • είδος του εδάφους στο χώρο - λαμβάνεται υπόψη η σύνθεσή του, η πυκνότητα, η περιεκτικότητά του σε υγρασία κ.λπ.,
   • ο βαθμός αύξησης του φορτίου κατά τη λειτουργία (αντικείμενα και άτομα που θα βρίσκονται μέσα στην τελική δομή, καθώς και μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες και βροχοπτώσεις).
   • βάρος της ίδιας της δομής. Το μέσο βάρος των διαφόρων δομών ενός σπιτιού μπορεί να ληφθεί από διάφορα βιβλία και πρότυπα αναφοράς και ο όγκος και η έκτασή τους μπορούν να ληφθούν πολλαπλασιάζοντας το μήκος, το ύψος και το πλάτος ενός δομικού στοιχείου.

   Διαδικασία κατασκευής

   Οποιαδήποτε κατασκευή αρχίζει με την προετοιμασία του χώρου - αφαιρούνται όλα τα σκουπίδια και το γρασίδι, αφαιρείται το ανώτερο στρώμα χαλιού. Σύμφωνα με τα σχεδιαζόμενα σχέδια με τη βοήθεια πασσάλων και σχοινιού, η θέση της θεμελίωσης περιγράφεται και μια τάφρο σκάβεται κατά μήκος των υποδεικνυόμενων ορίων, εάν το υπόγειο δεν έχει προγραμματιστεί, ή ένα λάκκο θεμελίωσης, αν υποτεθεί ότι το υπόγειο υποτίθεται. Η τάφρος σκάβει κάτω από τους εσωτερικούς φορείς και όλους τους εξωτερικούς τοίχους του μελλοντικού σπιτιού.

   Μετά το σκάψιμο της τάφρου, μπορείτε να προχωρήσετε στην κατασκευή του ξυλότυπου όταν χρειάζεται. Μπορεί να κατασκευαστεί είτε από οποιαδήποτε υπολείμματα των σανίδων, είτε μπορεί να αγοραστεί έτοιμο με δυνατότητα αναδίπλωσης ή μη αποσυναρμολογούμενο σε εξειδικευμένο κατάστημα.

   Στεγάνωση εφαρμόζεται ή τοποθετείται στην επιφάνεια του εγκατεστημένου ξυλότυπου, το οποίο προστατεύει το θεμέλιο από τις επιδράσεις των ιζηματογενών και υπογείων υδάτων. Είναι καλύτερο να συνδυάσετε τόσο τη ρολό όσο και την λειαντική στεγάνωση.

   Ειδικό πλαίσιο κατασκευάζεται από ενισχυτικές ράβδους και τοποθετείται στο εσωτερικό του ξυλότυπου σε θραύσματα τούβλων.Είναι δυνατή η στερέωση ενός χαλύβδινου σωλήνα με άλλους είτε με απλή συγκόλληση είτε με "σύνδεση" μεταξύ τους. Η πρώτη επιλογή είναι λιγότερο αξιόπιστη, καθώς η συγκόλληση μειώνει τη δύναμη ολόκληρης της δομής. Μετά την εγκατάσταση των εξαρτημάτων, μπορείτε να ρίξετε ένα καλά αναμεμειγμένο κονίαμα τσιμέντου. F

   Κατά την προετοιμασία της λύσης με τα χέρια σας, είναι αδύνατο να κάνετε με τις δυνάμεις ενός ατόμου, αφού είναι απαραίτητο να προετοιμάσετε άμεσα μια μεγάλη ποσότητα του μείγματος. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ένα ειδικό μίξερ ή να αγοράσετε έτοιμο μίγμα.

   Γεμιστά αλλά μη σκληρυμένη λύση για να απαλλαγούμε από φυσαλίδες αέρα που εγκλωβίζονται μέσα, με χρήση συμβατικών ραβδί για να «protykivaniya» μείγμα obstukivaya εξωτερικό καλούπι ή από μια ειδική κατασκευή του δονητή.

   Μετά από όλη τη δουλειά, μένει μόνο να ακολουθήσει το πάγωμα των θεμελιωμένων θεμελίων. Το σκυρόδεμα πρέπει να σκληραίνει με συνέπεια και ομοιόμορφα. Σε ζεστό καιρό, η επιφάνεια αυτών διαβρέχεται με μια μικρή ποσότητα νερού για να αποτρέψει τις επιφάνειες ρωγμή και σε στενή ταινία διάλυμα βροχή για να αποτρέψει την υπερβολική υγρασία. Το σωστά κατεψυγμένο μίγμα αποκτά γρήγορα δύναμη και γίνεται πολύ αξιόπιστο.

   Κάθε ίδρυμα πρέπει να παραμείνει τουλάχιστον ένα μήνα πριν από την κατασκευή του ίδιου του σπιτιού, καθώς εγκαθίσταται και μπορεί να παραμορφωθεί.

   Στην κορυφή της τελειωμένης θεμελίωσης μετά τη συρρίκνωσή της, είναι ήδη δυνατή η εγκατάσταση φέροντων τοίχων και ειδικών στύλων από σκυρόδεμα, στα οποία μπορούν να στερεωθούν κορμούς κάτω από το ξύλινο πάτωμα του πρώτου ορόφου και να τελειώσουν περαιτέρω.

   Πρόσθετη επεξεργασία

   Προκειμένου να προστατευθεί το τελικό υπόβαθρο από τις επιδράσεις διαφόρων επιθετικών μέσων και από τις επιπτώσεις των χαμηλών θερμοκρασιών κατά την περίοδο των χειμερινών παγετών, χρειάζεται πρόσθετη ενίσχυση με διάφορες λύσεις.

   Για την αντιδιαβρωτική προστασία του στρώματος οπλισμού, είναι απαραίτητο όχι μόνο να εκτελεστούν σωστά όλες οι εργασίες κατασκευής: χύστε τον οπλισμό με σκυρόδεμα εντελώς, εξαλείψτε τους θύλακες αέρα, αλλά και επεξεργαστείτε το μέταλλο με ειδικές μεταλλικές ουσίες. Τέτοιες ουσίες καλύπτουν τον οπλισμό με ένα στρώμα οξειδίου και δημιουργούν ένα επιπλέον εμπόδιο στην υγρασία.

   Προκειμένου να αποφευχθεί η συσσώρευση συμπυκνωμάτων στην επιφάνεια των τσιμεντοειδών ταινιών από τη διείσδυση στους πόρους του σκυροδέματος και την καταστροφή της δομής του, η βάση μπορεί να καλυφθεί από πάνω με ειδική μαστίχα ασφάλτου. Σας επιτρέπει να κάνετε μια ομαλή στρώση, στην οποία οι σταγόνες υγρασίας ρέουν κάτω σαν επιφάνεια κεριού.Δεδομένου ότι η μαστίχα ασφάλτου είναι ένα αρκετά σύγχρονο υλικό, η παλιά μέθοδος απομόνωσης του πορώδους σκυροδέματος από τη διείσδυση της υγρασίας ήταν η επίστρωση θεμελίων, η οποία χρησιμοποιήθηκε για τη βελτίωση του λαδιού κινητήρα, γεγονός που επέτρεψε την επίτευξη παρόμοιων αποτελεσμάτων.

   Προκειμένου να αποφευχθεί ο σχηματισμός μούχλας και μούχλας στο σκυρόδεμα, αρκεί να αγοράσετε μια ειδική λύση στο κατάστημα, η οποία εφαρμόζεται στην στερεοποιημένη βάση, καθώς και θερμαίνεται το θεμέλιο.

   Χρήσιμες συμβουλές

   Οι ειδικοί συστήνουν να ακολουθήσουν μερικούς απλούς κανόνες κατά τη δημιουργία μιας συγκεκριμένης βάσης.

   • Κάτω από τις ανυψωτικές και βαριές κατασκευές, είναι καλύτερο να κατασκευάσετε είτε ένα κεραμίδι είτε μια ταινία από σκυρόδεμα. Η ίδια η ταινία πρέπει να είναι πάντα εκατοστά πιο παχιά από τον τοίχο έτσι ώστε να μην καταρρέει κάτω από το βάρος της. Προκειμένου να μειωθεί το κόστος της εργασίας και των χρημάτων, μπορείτε να χτίσετε δύο τύπους υπογείων, εναλλασσόμενης ταινίας και στήλης.
   • Είναι καλύτερο να γεμίσετε ολόκληρο το ίδρυμα σε μια στιγμή, ωστόσο, εάν είναι απαραίτητο, μπορείτε να το κάνετε σε μέρη. Το κυριότερο είναι ότι το διάλειμμα στην εργασία δεν υπερβαίνει τις αρκετές ημέρες. Πριν από την εκχύλιση του επόμενου τμήματος, είναι απαραίτητο να καθαρίσετε ξανά από τα συντρίμμια και τη σκόνη.
     • Για να ελέγξετε την άμμο για την ποσότητα ακαθαρσιών και μόλυνσης, μια μάλλον κενή διαφανή δεξαμενή και συνηθισμένο νερό. Η άμμος χύνεται στο δοχείο, το νερό χύνεται και όλα ανακατεύονται καλά. Εάν υπάρχει έντονη θολότητα, οι ακαθαρσίες στην άμμο υπερβαίνουν τον επιτρεπτό ρυθμό και η ποιότητα του τελειωμένου σκυροδέματος είναι πολύ επιθυμητή. Η άμμος σε αυτή την περίπτωση πρέπει να επιλεγεί από άλλο προμηθευτή.
     • Η τεχνολογία εγκατάστασης ενός τύπου ταινίας θεμελίωσης είναι αρκετά απλή, αλλά συνδέεται με μεγάλο κόστος εργασίας. Είναι δυνατό να το φτιάξετε μόνοι σας, αλλά πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για τη διάρκεια της διαδικασίας και το αναπόφευκτο των μικρών σφαλμάτων. Παρ 'όλα αυτά, με την τήρηση των βασικών κανόνων εργασίας, η προκύπτουσα κατασκευή θα είναι αρκετά ισχυρή και ανθεκτική.

     Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο κατασκευής του εαυτού σας, δείτε το παρακάτω βίντεο.

     Σχόλια
      Συντάκτης
     Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Για κατασκευαστικά θέματα, συμβουλευτείτε πάντοτε έναν ειδικό.

     Αίθουσα εισόδου

     Σαλόνι

     Υπνοδωμάτιο