Βαρεμένα θεμέλια με σχάρα: τεχνικά χαρακτηριστικά και πεδίο εφαρμογής

Το ίδρυμα είναι το κύριο μέρος ολόκληρου του κτιρίου, αντιλαμβανόμενο το όλο φορτίο της δομής. Οι κατασκευές αυτού του τύπου είναι διαφόρων τύπων, οι οποίες επιτρέπουν τη χρήση τους σε διάφορους τύπους εδάφους. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στα θεμέλια με το grillage, το οποίο έχει μοναδικές τεχνικές παραμέτρους. Σε αυτό το άρθρο θα γνωρίσουμε με λεπτομέρειες αυτά τα συστήματα και επίσης θα εξετάσουμε διάφορα είδη τέτοιων θεμελίων.

Χαρακτηριστικά σχεδιασμού

Τα βαρεμένα θεμέλια με σχάρες είναι θεμέλια για οικιστικά ή βιομηχανικά κτίρια. Μια τέτοια κατασκευή αποτελείται από πολλά βασικά στοιχεία.

 1. Υποστηρίζει. Είναι ένα είδος σωρού, κατασκευασμένο από μέταλλο ή σωλήνες αμιάντου. Μέσα στο σύστημα είναι γεμάτο από σκυρόδεμα, το οποίο είναι το κύριο συστατικό της δομής.Η διάμετρος του στηρίγματος μπορεί να ποικίλει σε ευρεία κλίμακα, πράγμα που σας επιτρέπει να αλλάξετε τις τεχνικές προδιαγραφές του προϊόντος ώστε να ταιριάζει στις προσωπικές σας ανάγκες.
 2. Ρόσβερκ. Η συσκευή αυτού του στοιχείου είναι αρκετά απλή. Ο μοχλός είναι ένα είδος jumper που συνδέει όλα τα κατακόρυφα στηρίγματα. Πολλά τέτοια υλικά χρησιμοποιούνται ως τέτοια πλαίσια. Ιδιαίτερα δημοφιλή είναι τα θεμέλια με μια μονολιθική σχάρα. Η επίστρωση εδώ υπονοεί μια ζώνη από σκυρόδεμα, η οποία επίσης συνδέεται με στοιχεία στήριξης. Από πάνω φαίνεται κάτι σαν ένα θεμέλιο λωρίδων.

Τα βαρεμένα θεμέλια κατασκευάζονται με βάση το ειδικό SNiP, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες λειτουργίας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο σχεδιασμός ενός τέτοιου σχεδίου μπορεί εύκολα να λειτουργήσει σε διαφορετικούς τύπους εδάφους.

Το βήμα κάθε σωρού προσδιορίζεται με βάση τα μηχανικά φορτία που θα επηρεάσουν τη βάση. Σημειώστε ότι η σχάρα μπορεί να βρίσκεται τόσο σε μικρή απόσταση από το έδαφος και να πάει βαθύτερα στο έδαφος.

Σκοπός

Τα βαρετά ιδρύματα σήμερα είναι ιδιαίτερα δημοφιλή, καθώς διακρίνονται από τις καλές τεχνικές παραμέτρους και την ευκολία κατασκευής. Χρησιμοποιούνται ως βάσεις για μικρές κατασκευές. Συχνά, βάσει βαρεμένων θεμελίων, μονοκατοικίες κατοικίες είναι κατασκευασμένες από αφρώδες σκυρόδεμα, ξύλο ή τούβλο.

Η πρακτικότητα ενός τέτοιου συστήματος είναι επίσης στην ανεξαρτησία του. Με τη βοήθεια ενός θεμελιώδους σωρού είναι αρκετά εύκολο να επισυνάψετε ένα επιπλέον κτίριο στο σπίτι. Δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιείτε τον ίδιο τύπο βάσεων όπως κάτω από την κύρια δομή.

Από τεχνική άποψη, σχεδόν όλες οι μη βαρειές δομές οποιασδήποτε μορφής και πολυπλοκότητας μπορούν να τοποθετηθούν σε βαριωμένα θεμέλια. Αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις χρησιμοποιείται ακριβώς στην κατασκευή κατοικιών, όπου δεν υπάρχει ανάγκη να χρησιμοποιηθούν βαριές μονολιθικές πλάκες ή ταινίες βαρέως τύπου.

Πολύ συχνά βαρεμένα θεμέλια βρίσκονται σε εδάφη βαλτώδεις ή ξερά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το στρώμα στήριξης που μπορεί να αντέξει φορτία είναι μάλλον βαθιά στο έδαφος (έως 8-10 m). Είναι τεχνικά πολύ δύσκολο και οικονομικά ασύμφορο να κατασκευαστεί ένα υπόβαθρο λωρίδων ή μονολιθικών πλακών σε τέτοιες συνθήκες.

Είδη

Τα θεμέλια του βαριεσμένου τύπου αντιλαμβάνονται τέλεια το φορτίο, διανέμοντάς το γύρω από την περίμετρο. Το κύριο στοιχείο αυτού του συστήματος είναι το πλέγμα. Ανάλογα με τη θέση της βάσης της κορδέλας χωρίζεται σε διάφορους τύπους.

 • Εσοχή Η επάνω γραμμή του γρίλιου βρίσκεται στο εσωτερικό του εδάφους. Το άνω τμήμα του βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με το έδαφος. Από τεχνική άποψη, ολόκληρη η ταινία είναι κρυμμένη κάτω από το έδαφος.
 • Γείωση. Το κατώτερο τμήμα της γρίλιας βρίσκεται ακριβώς στο επίπεδο του εδάφους. Εξωτερικά, φαίνεται ότι η ταινία βρίσκεται στο έδαφος. Τα εδάφη εδάφους και βάθους συνιστώνται να κατασκευάζονται μόνο σε ανθεκτικά εδάφη. Σε άλλες περιπτώσεις, αυτές οι δομές μπορεί να επηρεαστούν δυσμενώς από το έδαφος, οδηγώντας σε συνεπή και σχετικά ταχεία καταστροφή.
 • Αυξήθηκε. Τεχνικά σκάλισμα ανασηκώθηκε πάνω σε εξέδρα πάνω από το έδαφος. Αποδεικνύεται ότι κάτω από αυτό το στοιχείο είναι το κενό αέρα. Το ύψος ανύψωσης μπορεί να είναι διαφορετικό, ανάλογα με το σκοπό του στοιχείου. Τα ανυψωμένα θεμέλια χρησιμοποιούνται στις περισσότερες περιπτώσεις σε εδάφη που εκτείνονται, χαρακτηριζόμενα από αστάθεια.

Ένα άλλο κριτήριο για την ταξινόμηση είναι ο τύπος πλέγματος, ο οποίος είναι δύο τύπων.

 1. Κορδέλα. Το ραβδί αυτού του τύπου είναι μια ταινία, το πλάτος της οποίας αντιστοιχεί σε μια παρόμοια παράμετρο των μελλοντικών τοίχων.Τεχνικά, ο σχεδιασμός βρίσκεται γύρω από την περίμετρο και ακολουθεί τα περιγράμματα του σπιτιού.
 2. Πλάκα. Εξωτερικά, είναι μια συμπαγής πλάκα που καλύπτει ολόκληρη την περιοχή του μελλοντικού σπιτιού. Στις περισσότερες περιπτώσεις, κατασκευές κατασκευάζονται από σκυρόδεμα. Οι μονολιθικές δομές αντέχουν καλά και κατανέμουν το φορτίο. Υπάρχουν επίσης προκατασκευασμένες σχάρες, οι οποίες σχηματίζονται από ειδικά μεταλλικά πλαίσια ή άλλα υλικά.

Το ίδρυμα μπορεί να συνδεθεί με διάφορους τύπους υλικών:

 • ξυλεία ·
 • έλαση μετάλλων ·
 • κατασκευές από οπλισμένο σκυρόδεμα.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Τα θεμέλια των σωρών είναι ιδιαίτερα δημοφιλή μεταξύ πολλών επαγγελματιών. Τέτοια σχέδια έχουν πολλά θετικά χαρακτηριστικά.

 • Χαρακτηριστικά εδράνων υψηλής απόδοσης. Οι δομές αυτού του τύπου είναι ιδανικές για σπίτια από τούβλα, τα οποία έχουν εντυπωσιακή μάζα. Για να παραταθεί η διάρκεια ζωής ενός τέτοιου συστήματος, είναι σημαντικό κατά την κατασκευή του να μην ξεχνάμε τη στεγανοποίηση.
 • Τοπική επίπτωση στο έδαφος. Κατά την κατασκευή κάθετων στηριγμάτων δεν υπάρχει επίδραση στα γειτονικά κτίρια ή στοιχεία. Αυτό σας επιτρέπει να χτίσετε τα θεμέλια ακόμη και κοντά στις κατασκευασμένες κατασκευές.
 • Δυνατότητα εγκατάστασης σε διάφορες συνθήκες. Από τεχνική άποψη, μπορείτε να τρυπήσετε μια τρύπα κάτω από το σωρό ακόμη και σε αρκετά πυκνά στρώματα εδάφους.
 • Ευκολία στην ανέγερση. Δεν είναι δύσκολο να οικοδομήσουμε ένα πλαίσιο, ειδικά με ειδικό εξοπλισμό. Αυτό μειώνει την ποσότητα εργασίας, αφού δεν είναι απαραίτητο να σχηματιστεί μια τάφρος από την οποία αφαιρείται ένα μεγάλο μέρος του εδάφους.
 • Η κατασκευή πραγματοποιείται απευθείας στο εργοτάξιο. Για να επιταχύνετε αυτή τη διαδικασία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν μπετονιέρα, ο οποίος σας επιτρέπει να προετοιμάσετε την επιθυμητή ποσότητα σκυροδέματος.

Το μόνο μειονέκτημα των βαρεμένων θεμελίων είναι η αδυναμία χρήσης τους για ψηλά κτίρια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είναι σε θέση να αντέξουν πολύ μεγάλα φορτία. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τις αναθεωρήσεις των χρηστών του συστήματος θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να αποτελέσει τη βάση των ιδιωτικών κατοικιών, τα οποία με ένα τέτοιο θεμέλιο θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Συμπληρώστε την τεχνολογία

Η κατασκευή βαρεμένων θεμελίων δεν είναι δύσκολη. Αλλά ταυτόχρονα είναι σημαντικό να συμμορφώνεστε με τους τεχνικούς κανονισμούς. Αυτό θα σας επιτρέψει να πάρετε ένα σύστημα που μπορεί να αντέξει φορτία χωρίς να χάσει παραμέτρους φέρουσας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Για τον υπολογισμό των τεχνικών παραμέτρων της βάσης χρησιμοποιώντας έναν απλοποιημένο αλγόριθμο.

 • Το πρώτο βήμα είναι ο υπολογισμός του συνολικού βάρους του κτιρίου. Κάντε το αρκετά απλό. Για να γίνει αυτό, πάρτε τον αριθμό των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή τοίχων και οροφών. Μετά από αυτό, για κάθε ουσία, το ειδικό βάρος εξευγενίζεται και η μάζα υπολογίζεται με βάση τον προηγουμένως ληφθέντα όγκο.
 • Στο επόμενο βήμα πρέπει να γνωρίζετε το φορτίο του χιονιού. Οι μέσες τιμές τους υποδεικνύονται σε ειδικούς συνοπτικούς πίνακες του SNiP Αρ. 01.07. Τα στοιχεία αυτά πρέπει να προστεθούν στο προηγουμένως υπολογισμένο συνολικό βάρος του σπιτιού.
 • Στη συνέχεια, υπολογίζονται τα φορτία λειτουργίας. Για να τα βρείτε, πολλαπλασιάστε τη συνολική επιφάνεια δαπέδου κατά συντελεστή 100 kg / m2.
 • Ολοκληρώνει τη διαδικασία υπολογισμού του συνολικού φορτίου στη βάση. Αρχικά, αθροίζονται όλοι οι αριθμοί που έχουν ληφθεί στα προηγούμενα στάδια και στη συνέχεια το αποτέλεσμα πολλαπλασιάζεται με το συντελεστή αξιοπιστίας. Μπορείτε να το βρείτε στην ειδική τεχνική τεκμηρίωση.

Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των στηριγμάτων στήριξης δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2 m.

Αν αυτό το σχήμα είναι αυξημένο, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε γρήγορη φθορά ή ρωγμές.Οι ειδικοί συστήνουν τη χρήση σκυροδέματος ποιότητας Β15-Β20 ως υλικού. Παράλληλα, όταν ρίχνουμε πασσάλους, είναι επιθυμητό να χρησιμοποιούμε πιο ανθεκτικά ανάλογα (Β20) για να έχουμε μια πιο ανθεκτική και ανθεκτική κατασκευή.

Όταν τοποθετείτε τα στηρίγματα, είναι σημαντικό να τα κατανέμετε ομοιόμορφα γύρω από την περίμετρο του μελλοντικού κτιρίου. Ο στύλος στήριξης πρέπει πάντα να τοποθετείται στην άκρη κάθε γραμμής και στα σημεία της διασταύρωσης (σημεία γωνίας).

Η τεχνολογία κατασκευής της βαριέται βάσης με τα δικά της χέρια περιλαμβάνει την εφαρμογή υποχρεωτικών διαδοχικών λειτουργιών.

 • Προετοιμασία εδάφους. Για να απλοποιήσετε την εργασία θα πρέπει να αφαιρέσετε το ανώτερο στρώμα του εδάφους. Μετά από αυτό, το οικόπεδο σημειώνεται. Κάνετε πιο εύκολη τη χρήση πινάκων ή ξύλινων σανίδων. Είναι απαραίτητο μόνο να ελέγχονται οι γωνίες κάθε πλευράς προκειμένου να αποκτούνται ορθογώνια στοιχεία χωρίς στρεβλώσεις. Συχνά, οι πράξεις αυτές ελέγχονται ευκολότερα χρησιμοποιώντας τεταμένες διαγώνιες κλωστές.
 • Κάνοντας τρύπες. Η διαδικασία ξεκινά με τη διάνοιξη οπών για σωρούς. Αυτή η διαδικασία πραγματοποιείται με τη βοήθεια ειδικών ασκήσεων. Οι συσκευές μπορούν να κινούνται τόσο με το χέρι όσο και με τον κινητήρα.Το βάθος της γεώτρησης καθορίζεται από θεωρητικό ή πρακτικό τρόπο στο προπαρασκευαστικό στάδιο. Αυτό θα σας επιτρέψει να μάθετε σε ποια απόσταση βρίσκονται τα υποστηρικτικά στρώματα του εδάφους.
 • Υποστηρίγματα χύτευσης. Ο πυθμένας του σκαμνιού αρχικά καθαρίζεται από χαλαρό έδαφος και τραβιέται προσεκτικά. Στη συνέχεια, η επιφάνεια είναι γεμάτη με χοντρή και μεσαία άμμο, σχηματίζοντας ένα είδος μαξιλαριού. Το πάχος του μπορεί να φτάσει τα 30-50 cm, ανάλογα με τη δομή του εδάφους. Μετά από αυτό, τοποθετείται ξυλότυπος στο διάτρητο κανάλι. Στην ποιότητά του μπορούν να χρησιμοποιηθούν μεταλλικοί σωλήνες, φύλλα χάλυβα και ούτω καθεξής. Μετά από αυτό, ο οπλισμός τοποθετείται μέσα στην οπή. Είναι προ-συγκολλημένο σε ένα είδος άκαμπτου πλαισίου. Μια τέτοια ενίσχυση θα δώσει σκυρόδεμα μεγαλύτερη αντοχή και αντοχή στα δυναμικά φορτία. Όταν το πλαίσιο είναι έτοιμο, ο σωλήνας χύνεται με προηγουμένως προετοιμασμένο σκυρόδεμα. Αυτή η τεχνολογία μπορεί να εξαρτάται μόνο από την ποσότητα εργασίας.
 • Κατασκευή γρίλιας. Η διαδικασία κατασκευής αρχίζει με την εγκατάσταση του ξυλότυπου. Για να το κάνετε αυτό, χρησιμοποιήστε ξύλο. Αν η σχάρα σχεδιάζεται να αυξηθεί, τότε θα πρέπει να παράσχετε πρόσθετη υποστήριξη. Θα κρατήσουν το πλαίσιο με σκυρόδεμα μέχρι να σκληρύνει.

  Όταν ο ξυλότυπος είναι έτοιμος, τοποθετείται και μέσα του ένα ενισχυτικό πλαίσιο από σύρμα. Για να δεσμευτούν αυτά τα στοιχεία, το μέταλλο πρέπει να αφεθεί έξω από τους πυλώνες. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με χύσιμο του ξυλότυπου με σκυρόδεμα. Λάβετε υπόψη ότι η διαδικασία χύνοντας πρέπει να πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα. Έτσι, έχετε μια μονολιθική δομή που θα είναι πολύ ισχυρότερη και πιο αξιόπιστη.

  Εάν το θεμέλιο είναι χτισμένο σε χονδρόκοκκο έδαφος, τότε η σχάρα μπορεί να τοποθετηθεί απευθείας στο χώμα. Σε μια άλλη περίπτωση (ανυψωτικά εδάφη), οι ειδικοί συνιστούν περαιτέρω να σχηματίσουν ένα στρώμα άμμου. Θα επιτρέψει να παραταθεί η διάρκεια ζωής της σχάρας με συνεχή έκθεση σε αλλαγές θερμοκρασίας.

  Τα βαρεμένα θεμέλια με μια σχάρα είναι μια μοναδική δομή, η οποία επιτρέπει να μειωθεί σημαντικά το κόστος της οικοδόμησης αξιόπιστων βάσεων. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής των δομών θα πρέπει να τηρούν τα τεχνικά πρότυπα. Επομένως, όλα αυτά τα καθήκοντα θα πρέπει να επιλύονται μόνο από έμπειρους επαγγελματίες που διαθέτουν τον κατάλληλο επαγγελματικό εξοπλισμό.

  Κατά τη διάρκεια της κατασκευής των δομών θα πρέπει να τηρούν τα τεχνικά πρότυπα.Επομένως, όλα αυτά τα καθήκοντα θα πρέπει να επιλύονται μόνο από έμπειρους επαγγελματίες που διαθέτουν τον κατάλληλο επαγγελματικό εξοπλισμό.

  Το παρακάτω βίντεο θα αναφέρει τις ιδιαιτερότητες των πασσάλων με το grillage.

  Σχόλια
   Συντάκτης
  Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Για κατασκευαστικά θέματα, συμβουλευτείτε πάντοτε έναν ειδικό.

  Αίθουσα εισόδου

  Σαλόνι

  Υπνοδωμάτιο