Βάθος του Ιδρύματος: πρότυπα και κανονισμοί

Η σωστά κατασκευασμένη και αξιόπιστη θεμελίωση είναι ένα από τα βασικά στοιχεία του κτιρίου και αποτελεί εγγύηση για την ασφάλεια του κτιρίου κατά τη λειτουργία του. Εκτελεί τόσο τη λειτουργία της κατανομής του φορτίου και της πίεσης από το κτίριο όσο και τη λειτουργία της βάσης στήριξης στα πετρώματα του εδάφους. Ένα σημαντικό βήμα για κάθε προγραμματιστή κατά την εγκατάσταση του ιδρύματος είναι να καθορίσει το βάθος του ιδρύματος, βάσει των απαιτούμενων προτύπων και κανόνων.

Ειδικά χαρακτηριστικά

Καθορίζοντας το βάθος του θεμελίου - ένα είδος εμπόδιο για πολλούς άπειρους οικοδόμους. Πιστεύεται ότι για την αξιόπιστη κατασκευή οποιουδήποτε κτιρίου θα πρέπει να χρησιμοποιείται όσο το δυνατόν περισσότερο το βάθος.Συχνά στην κατασκευή εξοχικών σπιτιών, λουτρών ή άλλων δομών μεσαίου και μικρού τύπου, μπορείτε να βρείτε κοιλότητες ή σωρούς τρυπών με βάθος μεγαλύτερο από 2,5 μ.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτή η τεχνική λειτουργεί, αλλά για να βεβαιωθείτε ότι όσο μεγαλύτερο είναι το βάθος, τόσο πιο αξιόπιστος είναι ο σχεδιασμός, είναι απαράδεκτο για τον προγραμματιστή.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό: ένα μεγάλο βάθος του ιδρύματος δεν εγγυάται 100% αξιοπιστία του κτιρίου (δεν προστατεύει από πιθανή κατάψυξη του εδάφους, κατολισθήσεις). Αυτό που πραγματικά εγγυάται είναι πρόσθετο οικονομικό και χρονικό κόστος.

Μια άλλη εσφαλμένη άποψη στον υπολογισμό του ιδρύματος είναι η εμπιστοσύνη του τεχνικού στην αναλογική εξάρτηση του βάθους της εναπόθεσης στο επίπεδο της κατάψυξης του εδάφους.

Σε κάποιο βαθμό, αυτό το συμπέρασμα είναι λογικό, η υπερβολική άνοδος του εδάφους (ή η ιδιότητα της φυλής να αλλάξει τα χαρακτηριστικά της ανάλογα με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος) απειλεί να μετατοπίσει ή να παραμορφώσει το έδαφος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει, στην καλύτερη περίπτωση, σε καθίζηση του ιδρύματος και αύξηση του φορτίου από το κτίριο σε άλλο τμήμα του, και στη χειρότερη περίπτωση - σε κατολισθήσεις, σε προεξοχές τμημάτων του κτιρίου, ρωγμές και καταστροφή υλικού (αν το κτίριο είναι πέτρινο, τούβλο ή ενισχυμένο).

Αξίζει να θυμηθούμε ότι ο καθορισμός του βάθους του ιδρύματος εξαρτάται από πολλούς άλλους παράγοντες:

 • Ποικιλία και σύνθετα χαρακτηριστικά του εδάφους. Υπάρχουν τρεις τύποι εδάφους - αμμώδης, πηλός και αργιλώδης. Κάθε τύπος χρειάζεται μια ειδική διάταξη του ιδρύματος. Για παράδειγμα, η εγκατάσταση σε αμμώδη αργιλίου μπορεί να απαιτεί πρόσθετη στεγάνωση με υλικό στέγης και πίσσα λόγω σημαντικών χαρακτηριστικών του εδάφους που μεταδίδουν την υγρασία.
αμμώδης
πηλό
λάσπη
 • Εκτιμώμενο βασικό φορτίο. Αυτή η απόχρωση είναι σε μεγάλο βαθμό θεμελιώδης. Κάθε κτίριο, ανεξάρτητα από το μέγεθος και το ύψος, έχει τη δική του ειδική μάζα. Εξαρτάται από το υλικό που χρησιμοποιείται στην κατασκευή του κτιρίου και το σχεδιασμό των επιπρόσθετων στοιχείων ενίσχυσης, την πιθανή επένδυση του κτιρίου και την εγκατάσταση βοηθητικών στοιχείων. Μην ξεχνάτε παράγοντες όπως το βάρος του εξοπλισμού, των οικιακών αντικειμένων, των δομών και άλλων αντικειμένων που θα βρίσκονται μέσα στο κτίριο μετά την κατασκευή του. Ξεχωριστά, αυτά τα αντικείμενα δεν ασκούν μεγάλη πίεση στο ίδρυμα, αλλά ένας εσφαλμένος υπολογισμός του συνολικού τους φορτίου μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες.
 • Το βάθος της κατάψυξης του εδάφους. Η λιτότητα του εδάφους, κατά κανόνα, καθορίζεται από τον τεχνικό μόνο στις θερμότερες ή πιο κρύες εποχές. Αυτό έχει τη λογική του - σε αυτές τις περιόδους μέτρησης είναι πολύ πιο εύκολο να κρατηθεί. Μπορείτε να υπολογίσετε τις παραμέτρους του εδάφους σε ακραίες συνθήκες θερμοκρασίας, αλλά αυτό δεν δίνει πλήρη εμπιστοσύνη, καθώς το βάθος της κατάψυξης του εδάφους δεν είναι πάντα σταθερό και το ποσοστό του μπορεί να διαφέρει ελαφρά από έτος σε έτος. Ως αποτέλεσμα, μετά τον επόμενο χειμώνα με μια απροσδόκητα υψηλή θερμοκρασία, μπορείτε να εντοπίσετε μια σημαντική καθίζηση του κτιρίου.
 • Ατομικά χαρακτηριστικά του ίδιου του κτιρίου. Κάθε κτίριο έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, αν ένας εργολάβος έχει ένα συνηθισμένο μονοόροφο κτήριο (λουτρό, μικρό κατάστημα, καλυμμένο κιόσκι), τότε άλλο ένα διώροφο και ακόμη ψηλότερο κτίριο με υπόγειο, σοφίτα ή σοφίτα, βεράντα ή υπόγειο γκαράζ. Κάθε μία από τις υπερκατασκευές φέρει το δικό της φορτίο στην θεμελίωση του κτιρίου, συνεπώς, ο υπολογισμός της συνολικής πίεσης πρέπει να τους λαμβάνει υπόψη. Συγχρόνως δώστε προσοχή στην πίεση σε ορισμένα μέρη του κτιρίου στο ίδρυμα.Προσπαθήστε να μην τοποθετήσετε αρκετά στοιχεία διαστάσεων και βαριά στοιχεία / αντικείμενα σε ένα τμήμα του θεμελίου. Κάθε τύπος θεμελίωσης συνεπάγεται μεγάλο φορτίο σε ορισμένα τμήματα, αλλά είναι καλύτερα να ασφαλίσετε επιπλέον τη δομή σας.
 • Επίπεδο υπόγειων υδάτων - Ένα πολύ σημαντικό σημείο στην κατασκευή ακόμη και των μικρότερων αντικειμένων. Οι ακριβείς μετρήσεις αυτού του δείκτη θα σας βοηθήσουν να μάθετε εάν είναι απαραίτητη η στεγανοποίηση των στοιχείων θεμελίωσης. Χρειάζεστε ένα επιπλέον στρώμα γεμίσματος με μπάζα ή άμμο. την ανάγκη εγκατάστασης συστημάτων αποστράγγισης - σωλήνων / τάφρων για την απομάκρυνση της υγρασίας από το έδαφος. Πρέπει να καταλάβετε ότι το επίπεδο των υπογείων υδάτων είναι μια σχετικά σταθερή τιμή, αλλά αν θέλετε να εξασφαλίσετε μεγαλύτερη ασφάλεια του κτιρίου σας και να έχετε επιπλέον οικονομικά έξοδα, είναι απαραίτητη η εγκατάσταση των παραπάνω περιγραφέντων πρόσθετων συστημάτων.
 • Είδος χρησιμοποιημένου ιδρύματος. Στην αγορά κατασκευών υπάρχουν μόνο λίγα είδη θεμελίων, η χρήση των οποίων διαφέρει και πάλι ανάλογα με τους παραπάνω παράγοντες. Υπάρχουν οι παρακάτω τύποι βάσης: σωρός, πλακίδια, ταινία.Επίσης, ανάλογα με το βάθος, υπάρχει ένα βυθισμένο, μη βυθισμένο και ρηχό-βαθύτερο θεμέλιο. Όταν χρησιμοποιείτε ένα μονολιθικό θεμέλιο, δώστε προσοχή στην ασφάλεια των πέλμων (τα κάτω μέρη που έρχονται σε επαφή με το έδαφος), μπορεί να χρειαστούν πρόσθετη στεγανοποίηση.
Πλακάκια
Σωρός
Ταινία
 • Η παρουσία άλλων επικοινωνιών κοντά στο κτίριο. Δεν χρειάζεται να εξηγηθεί ότι συχνά η κατασκευή πραγματοποιείται σε ήδη εξοπλισμένο έδαφος. Σε αστικές περιοχές με μεγάλο αριθμό κτισμάτων, πρόκειται για αποχετευτικό δίκτυο, υπόγεια καλώδια, παροχή φυσικού αερίου και νερού. Βεβαιωθείτε ότι τα στοιχεία του κτιρίου σας δεν επηρεάζουν άλλα οικονομικά ή πολιτιστικά αντικείμενα.

Επίσης, η κατασκευή νέων κτιρίων σε τέτοια σημεία απαιτεί χωριστή άδεια από τις αρχές. Στις συνθήκες ιδιωτικής ιδιοκτησίας στη χώρα, αυτές οι απαιτήσεις δεν είναι τόσο αυστηρές, ωστόσο, μην ξεχνάτε εδώ ότι οι ενέργειες για την εγκατάσταση του ιδρύματος σε ένα μέρος μπορεί να βλάψουν τις υποστηρικτικές δομές στα κοντινά κτίρια.

Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για αυτούς τους παράγοντες. Να θυμάστε πάντα ότι αυτές οι συμβουλές έχουν ήδη δοκιμαστεί από πολλούς τεχνικούς και έχουν σχεδιαστεί για τη δική σας ασφάλεια.Επιπλέον, η τήρηση αυτών των παραγόντων - ένα υποχρεωτικό μέτρο για την κατασκευή των δημόσιων κτιρίων. Αν εσείς - ο ιδιοκτήτης μιας ιδιωτικής περιοχής - αποφασίσετε να βάλετε μόνοι σας το ίδρυμα χωρίς να λάβετε υπόψη αυτούς τους παράγοντες και τις συμβουλές ειδικευμένου ειδικού, τότε η ευθύνη για αυτή την απόφαση βρίσκεται εξ ολοκλήρου σε εσάς.

Μερικές φορές ακόμη και το ισχυρότερο και πιο αξιόπιστο ίδρυμα με εσφαλμένους υπολογισμούς δεν είναι σε θέση να αντέξει ολόκληρο το φορτίο του κτιρίου. Ως εκ τούτου, οι ισχυρισμοί στον κατασκευαστή τσιμέντου ή εξαρτημάτων ενίσχυσης σε αυτή την περίπτωση θα ήταν εντελώς ακατάλληλοι.

Κανονιστικές απαιτήσεις

Όπως μπορείτε να δείτε ήδη από τα παραπάνω, η εγκατάσταση του ιδρύματος είναι μια σύνθετη διαδικασία που απαιτεί ακριβείς μετρήσεις και μεγάλο αριθμό εξωτερικών παραγόντων στο κτίριο.

Δεδομένου ότι η εγκατάσταση του ιδρύματος έχει γίνει από καιρό απαραίτητη διαδικασία για την κατασκευή των περισσότερων κτιρίων, έχουν αναπτυχθεί φυσικά ειδικοί κανονισμοί και πρότυπα για την ασφαλή χρήση του.

Με τα πρότυπα αυτά νοούνται οι απαιτήσεις της κανονιστικής τεκμηρίωσης SP 22.13330.2011, δηλαδή - του αριθμού SNiP 2.02.01-83. Ορισμένοι από αυτούς τους κανόνες έχουν ήδη αναφερθεί στο κείμενο,ως αντιπροσωπεύουν τις πληροφορίες που έχουν παραταθεί και ελεγχθεί για χρόνια. Έτσι, το βάθος θεμελίωσης υπολογίζεται με βάση:

 • το πραγματικό σκοπό και τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού του κτιρίου ή της δομής που ανεγέρθηκαν, τα φορτία και οι επιπτώσεις στο θεμέλιο θεμέλιο (1, 2-ιστορικό ή ψηλότερο σπίτι)?
 • το βάθος της εγκατάστασης των θεμελίων για τα κτίρια που βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση με το νέο κτίριο, το βάθος των επικοινωνιών τρίτων (σωλήνες, καλώδια και άλλα στοιχεία)?
 • χαρακτηριστικά εδάφους (παρουσία ανυψώσεων, πεδινές εκτάσεις) ·
 • γεωλογικές παράμετροι του οικοπέδου (ποικιλία του βράχου και των ιδιοτήτων του, χαρακτηριστικά των στρωμάτων, παρουσία τέτοιων στοιχείων όπως τσέπες ή καστανές κοιλότητες).
 • τις συνθήκες του υδρογεωλογικού χώρου και τις προτεινόμενες αναβαθμίσεις της περιοχής ανάπτυξης κατά την κατασκευή του αντικειμένου ·
 • χαρακτηριστικά του χώρου, λαμβανομένων υπόψη φαινομένων όπως: διάβρωση του εδάφους, κατολισθήσεις (τέτοια φαινόμενα απαντώνται συχνά στα εργοτάξια των γεφυρών και των υπόγειων σωλήνων) ·
 • το πάγωμα του εδάφους σε διάφορες περιόδους του έτους και το βάθος αυτής της κατάψυξης.

  Ο υπολογισμός του τελευταίου σημείου θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, με βάση τον υπολογισμό του μέσου ετήσιου μέγιστου βάθους της κατάψυξης του εδάφους σε εποχικό χρόνο. Η περίοδος παρατήρησης στην περίπτωση αυτή είναι τουλάχιστον 10 έτη. Ο χώρος πρέπει να είναι ανοιχτός χωρίς υγρασία και στασιμότητα του χιονιού και η στάθμη των υπόγειων υδάτων πρέπει να βρίσκεται κάτω από το επίπεδο κατάψυξης του εδάφους σε μια συγκεκριμένη εποχή.

  Εάν δεν υπάρχουν δεδομένα παρατήρησης για την καθορισμένη περίοδο, το κανονικό βάθος θα πρέπει να προσδιορίζεται με βάση μελέτες θερμικής μηχανικής του εδάφους, οι οποίες θα περιγραφούν αργότερα.

  Πώς να υπολογίσετε;

  Φυσικά, προκειμένου να αποφευχθεί το πρόσθετο κόστος για τους επαγγελματίες ειδικούς για τον υπολογισμό του συνιστώμενου βάθους για μια συγκεκριμένη περιοχή, οι προγραμματιστές αναζητούν πληροφορίες για να προσδιορίσουν αυτοτελώς αυτούς τους παράγοντες. Και αυτό είναι κατανοητό. Οι υπηρεσίες αυτές είναι δαπανηρές και απαιτούν σημαντικές αυξήσεις του προϋπολογισμού.

  Υπάρχουν ξεχωριστά έγγραφα με χάρτες και πραγματικά δεδομένα σχετικά με το κανονιστικό βάθος της κατάψυξης του εδάφους: σε ορισμένες περιοχές κυμαίνεται από 50 έως 80 cm, σε άλλες η απόσταση κυμαίνεται από 170 έως 260.

  Για να υπολογιστεί και να βελτιωθεί αυτή η τιμή, έχει αναπτυχθεί ένας ξεχωριστός τεχνικός τύπος: dfn = d0 * Mt, df = kh * dfn

  • dfn σε αυτή την περίπτωση, αντιπροσωπεύει το κανονιστικό βάθος της κατάψυξης του εδάφους, ο υπολογισμός του είναι απαραίτητος για τον υπολογισμό του υπολογιζόμενου βάθους.
  • df - το εκτιμώμενο βάθος ψύξης του βράχου.
  • Mt αντιπροσωπεύει το συνολικό συντελεστή ελάχιστων θερμοκρασιών ανάλογα με το SNiP 2.01.1-82. Χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες ειδικά για την επικράτειά σας, μπορείτε να υπολογίσετε τη μέση μηνιαία ολική αξία. Ο υπολογισμός αυτής της παραμέτρου χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το μείον στις τιμές.
  • d0 - ένας συντελεστής που υπολογίζεται με βάση τα μεμονωμένα χαρακτηριστικά του εδάφους σας. Για την βροχή είναι 0.23 m, για αμμώδεις άμμους - 0.28 m, για αμμώδεις άμμους μεγαλύτερου τύπου - 0.30 m, για μερικά πετρώματα διεσπαρμένου χώματος (χώμα που λαμβάνεται κατά τη διάρκεια της αντοχής των πετρωμάτων) - 0.34 m .
  • kh - θερμικός συντελεστής, ο οποίος εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά θερμοκρασίας της κατασκευής του κτιρίου. Για παράδειγμα, εάν δεν πρόκειται να θερμάνετε το κτίριο, λαμβάνεται η τιμή του 1,1, αλλά εάν υπάρχει σταθερή θέρμανση, θα πρέπει να επιλέξετε την κατάλληλη τιμή για την περιοχή σας, με βάση τους πίνακες στο SNiP 2.02.01-83

  Επιπλέον, μην ξεχνάτε ότι τα δεδομένα σχετικά με την κατάψυξη του εδάφους θα πρέπει να υπάρχουν στη γεωλογική υπηρεσία της περιοχής σας και κάποιες πληροφορίες σχετικά με τις μέσες κλιματολογικές συνθήκες - στη μετεωρολογική υπηρεσία.

  Η χρήση όλων των χαρακτηριστικών που παρουσιάζονται είναι χρήσιμη, ωστόσο, όπως έχουμε ήδη ανακαλύψει, το βάθος της κατάψυξης δεν είναι ο μόνος παράγοντας που επηρεάζει το βάθος της βάσης της εγκατάστασης. Ένας από τους αδιαμφισβήτητα σημαντικούς παράγοντες για τον υπολογισμό του βάθους της εγκατάστασης του ιδρύματος είναι η εμφάνισή του, η οποία καθορίζεται με βάση τον σχεδιασμό και τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται καθώς και την τοποθεσία πάνω από το επίπεδο του εδάφους.

  Τα τρέχοντα πρότυπα για την τοποθέτηση των θεμελιώσεων τύπου ταινίας υποδεικνύουν: τουλάχιστον 450 mm σε ένα βράχο χαμηλού σχηματισμού και τουλάχιστον 750 σε εδάφη τύπου αργιλίου και βρύσης.

  Η ίδρυση του τύπου κιονοστοιχίας είναι πιο ευαίσθητη στην αρνητική επίδραση της ανόδου του εδάφους. Σε αυτή την περίπτωση, η εκσκαφή είναι τουλάχιστον 200-300 mm κάτω από το επίπεδο κατάψυξης σε εδάφη που μοιάζουν με φτέρνα, τα πετρώματα του τύπου μη αποφλοιώσεως είναι λιγότερο απαιτητικά και εδώ το βάθος υπολογίζεται με βάση το είδος του εδάφους. Το πλάτος και η διάμετρος των υποστηρίξεων της στήλης υπολογίζονται βάσει των κατηγοριών βάρους της δομής.

  Τα θεμέλια τύπου κεραμιδιών σπάνια θάβονται στο επίπεδο της κατάψυξης, ωστόσο, συχνά υπόκεινται σε στεγανοποίηση, και ο μη θαμμένος τύπος, όπως υποδηλώνει το όνομα, δεν είναι χαμηλότερος από το επίπεδο του εδάφους.

  Συμβουλές

  Δυστυχώς, πολλοί προγραμματιστές παραμελούν τους παραπάνω υπολογισμούς λόγω του χρόνου και του οικονομικού κόστους, και ως εκ τούτου - κάνουν τη λάθος επιλογή. Πριν εγκαταστήσετε το ίδρυμα δεν είναι περιττό να συμβουλευτείτε άτομα που έχουν ήδη περάσει από αυτή τη διαδικασία. Αλλά θυμηθείτε ότι η εγκατάσταση ενός συνολικού κτιρίου είναι μια μακροπρόθεσμη επιχείρηση και πολλά προβλήματα (τα οποία μπορεί να φαίνονται μόνο λόγω μη συμμόρφωσης με τους κανόνες) συχνά γίνονται αισθητά σε περισσότερες από μια δεκαετία. Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να προστατεύσετε τον εαυτό σας και την ιδιοκτησία σας τώρα, ώστε να μην αντιμετωπίζετε δυσάρεστες συνέπειες στο μέλλον.

  Για πληροφορίες σχετικά με τα λάθη κατά την τοποθέτηση των θεμελίων, ανατρέξτε στο παρακάτω βίντεο.

  Σχόλια
   Συντάκτης
  Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Για κατασκευαστικά θέματα, συμβουλευτείτε πάντοτε έναν ειδικό.

  Αίθουσα εισόδου

  Σαλόνι

  Υπνοδωμάτιο