Πώς να σκάψει ένα λάκκο θεμέλιο;

Το ίδρυμα είναι η βάση πάνω στην οποία στηρίζεται ολόκληρο το κτίριο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι απαραίτητο να ληφθεί πολύ σοβαρά η συσκευή του. Είναι απαραίτητο να λαμβάνετε συμβουλές από επαγγελματίες, να κάνετε μεγάλο αριθμό υπολογισμού, να ελέγχετε και να αναλύετε τα πάντα. Συχνά, για να εξοικονομηθούν χρήματα, οι άνθρωποι εκτελούν την εκσκαφή του λάκκου μόνοι τους, αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις είναι σημαντικό να καταλάβουμε τι και πώς να το κάνουμε.

Το σκάψιμο - αυτό τελειώνει το λάκκο της συσκευής. Αλλά αυτή η διαδικασία προέρχεται από τους υπολογισμούς που εισέρχονται στο προπαρασκευαστικό στάδιο. Περιλαμβάνει την αναζήτηση ειδικών οχημάτων, την αγορά των απαραίτητων εργαλείων, ενδυμάτων και εξοπλισμού, την επιλογή ομάδας εργαζομένων (εάν είναι απαραίτητο).Σε κάθε στάδιο, είναι απαραίτητο να δοθεί μεγάλη προσοχή στην ποιότητα της εργασίας που εκτελείται, καθώς η αξιοπιστία και η ασφάλεια της δομής εξαρτάται από αυτήν.

Ώρα για εργασία

Οι αρχάριοι οικοδόμοι συχνά σκέφτονται ποιος είναι ο καλύτερος χρόνος για να πραγματοποιηθεί η εργασία για την εκσκαφή ενός λάκκου. Στην επιφάνεια υπάρχει μόνο ένα προφανές γεγονός - το χειμώνα δεν αξίζει να το κάνετε, καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να σκάβουμε το κατεψυγμένο έδαφος. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι όλες οι άλλες εποχές είναι κατάλληλες για εργασία.

Ένας καλός ειδικός θα απαντήσει ότι υπάρχουν δύο κατάλληλες εποχές: το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Είναι αδύνατο να εκτελέσετε εργασίες αυτού του είδους την άνοιξη. Αυτή τη στιγμή του χρόνου, αρχίζει η διαδικασία απόψυξης της γης, με αποτέλεσμα να απελευθερώνεται μεγάλη ποσότητα νερού, που πρέπει να αντληθεί. Κατά συνέπεια, θα χρειαστούν πρόσθετα έξοδα για εξειδικευμένο εξοπλισμό.

Επιλέγοντας μια καλή εποχή για να ξεκινήσετε την εργασία σας είναι ένας καλός τρόπος για να εξοικονομήσετε χρήματα. Αλλά αν εξακολουθείτε να πρέπει να εργαστείτε με υγρό χώμα, θυμηθείτε ότι πρέπει να εξοπλίσετε ένα ειδικό σύστημα για την απομάκρυνση της υγρασίας (για το σκοπό αυτό, κατασκευάζεται η αποστράγγιση του χαλικιού).

Η περίοδος πτώσης δεν είναι απόλυτα κατάλληλη για αυτή τη δραστηριότητα. Μπορείτε να εργαστείτε μόνο στο πρώτο και ζεστό μέρος του. Αργά ξεκινά ο παγετός του φθινοπώρου, το έδαφος είναι ασταθές - παγώνει τη νύχτα και ξεπαγώνει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μπορεί να αφήσει ένα σημάδι στην πορεία και την ποιότητα της εργασίας.

Φυσικά, είναι αδύνατο να απαγορευτεί η αδιαμφισβήτητη εκσκαφή ενός λάκκου στην ψυχρή περίοδο. Εάν υπάρχει μια συντριπτική ανάγκη για την επείγουσα δημιουργία του, είναι δυνατόν. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να λάβετε υπόψη ότι αυτή η "ευχαρίστηση" θα σας κοστίσει ενάμισι έως δύο φορές πιο ακριβό.

Εάν θέλετε να κάνετε ένα λάκκο κάτω από το υπόγειο ή κάτω από το θεμέλιο ενός συνηθισμένου σπιτιού με τα χέρια σας, πρώτα απ 'όλα, πρέπει να προετοιμάσετε ένα σχέδιο και ένα σχέδιο εργασίας.

Είδη

Πριν ξεκινήσετε την εργασία, πρέπει να καθορίσετε σαφώς το είδος του λάκκου που πρέπει να σκάψετε. Εξαρτάται από τον τύπο του ιδρύματος.

Υπάρχουν αρκετές παράμετροι που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά το διαχωρισμό των τάφρων σε ξεχωριστές κατηγορίες:

 • η παρουσία ή η απουσία πλαγιών, ο αριθμός τους,
 • την παρουσία ή την απουσία γωνιών.
 • την παρουσία ή την απουσία κάθετων κεκλιμένων τοίχων.
 • τάφρο ή λάκκο (η πτυχή αυτή καθορίζεται από τον τύπο θεμελίωσης - πλάκα ή ταινία).

Εάν χτίζετε ένα θεμέλιο τύπου ταινίας, τότε θα πρέπει να σκάψετε μια τάφρο pit κατά μήκος της περιμέτρου, καθώς και στους χώρους όπου θα τοποθετηθούν οι φέροντες τοίχοι.

Εάν σχεδιάζεται ένα ίδρυμα, το οποίο ονομάζεται πλάκα (δηλαδή το σπίτι θα έχει υπόγειο), τότε το λάκκο θεμελίωσης πρέπει να σκαφτεί γύρω από την περίμετρο του κτιρίου και στο χώρο όπου σχεδιάζεται το υπόγειο.

Εδώ είναι ένας κατάλογος των χωματουργικών εργασιών που πρέπει να εκτελεστούν πρώτα:

 • να προσδιορίσετε το είδος του εδάφους στο χώρο, να πραγματοποιήσετε μια εξέταση (αυτό είναι απαραίτητο για τον προγραμματισμό του βάθους του ιδρύματος)?
 • να εξεταστούν τα τεχνικά χαρακτηριστικά του κτιρίου για να προσδιοριστεί το φορτίο της θεμελίωσης (όλες οι ιδιαιτερότητες που επηρεάζουν το βάρος, μέχρι τα υλικά κατασκευής στέγης) λαμβάνονται υπόψη.
 • υπολογίστε το βάθος του λάκκου (αυτός ο τύπος υπολογισμού είναι ο καλύτερος τρόπος εμπιστοσύνης των επαγγελματιών).
 • να αναλύσει την κατηγορία και την κατάσταση του κλιματικού χαρακτηριστικού αυτής της ζώνης προκειμένου να εντοπίσει τις εποχικές μετακινήσεις εδάφους.

Προετοιμασία και υπολογισμός

Πριν ξεκινήσετε την εκσκαφή της εκσκαφής, είναι απαραίτητο να υπολογίσετε το μήκος και το πλάτος της. Φυσικά, εξαρτώνται από τις παραμέτρους του ίδιου του κτιρίου (το μήκος και το πλάτος του), καθώς και από το βάθος της βάσης της δομής. Υπάρχει ένας κανόνας για τον καθορισμό του μεγέθους του κτιρίου: οι διαστάσεις του θεμελίου πρέπει να είναι 40 εκατοστά περισσότερο από το πλάτος και το μήκος της πρόσοψης, καθώς απαιτείται θεμέλιο για τη διακόσμηση της πρόσοψης. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο σε κάθε πλευρά να προσθέσετε άλλα 20 cm στο μέγεθος.

Όπως ήδη αναφέρθηκε, το μέγεθος του λάκκου εξαρτάται επίσης από το βάθος, καθώς στην διατομή το λάκκο πρέπει να έχει σχήμα τραπέζου. Αυτό οφείλεται στην ασφάλεια. Οι τοίχοι (κατά την εκσκαφή από την εκσκαφή) πρέπει να έχουν κλίση. Οι διαστάσεις του σπιτιού αυξήθηκαν κατά 40 εκατοστά θα προβάλλονται μόνο στο κάτω μέρος του λάκκου. Στην περίπτωση αυτή, η κορυφή πρέπει να υπερβαίνει αυτές τις διαστάσεις κατά ποσό ίσο με το βάθος της σόλας. Αυτό θα βοηθήσει να εξασφαλιστεί μια αναλογία 45 μοιρών στους τοίχους. Αυτό γίνεται προκειμένου να προστατευθούν οι τοίχοι από την αποβολή του εδάφους.

Το μηδέν επίπεδο θα μοιάζει με αυτό: το μέγεθος του λάκκου (μήκος και πλάτος) θα είναι ίσο με το μέγεθος του σπιτιού (αντίστοιχα, μήκος και πλάτος), αυξημένο κατά το μέγεθος του βάθους του λάκκου. Οι διαστάσεις του λάκκου στο επίπεδο της σόλας θα είναι ίδιες με τις παραμέτρους της πρόσοψης, αυξημένες κατά 40 εκατοστά. Εάν η σόλα είναι θαμμένη κατά 0,5 m, δεν μπορείτε να τηρείτε αυτόν τον κανόνα, αφού τότε οι τοίχοι του λάκκου θα είναι κάθετοι.

Για να προσδιορίσετε την περιοχή του αποτυπώματος, συνιστάται να διαιρέσετε το προκαθορισμένο φορτίο από μια συγκεκριμένη τιμή του εδάφους και το επίπεδο του επιτρεπτού φορτίου του (αυτά τα δεδομένα λαμβάνονται με διεξαγωγή μιας εξέτασης).Αφού έχει υπολογιστεί το μέγεθος του λάκκου θεμελίωσης, θα είναι δυνατή η εκκίνηση του σκάφους.

Η διαδικασία της εκσκαφής του λάκκου χωρίζεται σε διάφορα υπό όρους στάδια της εργασίας.

 • Προετοιμάστε μια τοποθεσία για το ίδρυμα, αφαιρέστε 40 εκατοστά από το έδαφος.
 • Η άντληση της υγρασίας, εάν σχηματίστηκε, εκτρέπει την περίσσεια νερού από την περιοχή.
 • Αφαιρέστε τη γη (σε προκαθορισμένο βάθος). Εάν ο λάκκος είναι βαθύτερος από 125 εκατοστά, εγκαθίστανται ειδικές ράβδοι στήριξης για να αποτραπεί η ολίσθηση της γης στους τοίχους.
 • Τοποθετείται στα βήματα του λάκκου εάν το βάθος του εδάφους είναι περίπου 500 εκατοστά (είναι προτιμότερο να εμπιστευθεί τον υπολογισμό των βαθμίδων βάθους σε έναν έμπειρο ειδικό).

Ανάπτυξη για διαφορετικούς τύπους βάσεων

Κάτω από τον τύπο ταινίας ίδρυσης

Εάν η σχεδιαζόμενη κατασκευή του ιδρύματος του τύπου ταινία, το λάκκο θα είναι μια τάφρο θάβεται στο έδαφος, η οποία προβλέπει το ξυλότυπο στο εσωτερικό μέρος του. Οι διαστάσεις υπολογίζονται σύμφωνα με το ακόλουθο σχήμα: οι διαστάσεις του σπιτιού (μήκος και πλάτος) αυξάνονται κατά 0,3-0,4 μέτρα. Το πλάτος της ίδιας της τάφρου είναι το άθροισμα του πλάτους των τοίχων και του χάσματος των 0,5 μέτρων με την προσδοκία της κατασκευής του ξυλότυπου.Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι το μέγεθος της τάφρου πρέπει να είναι τουλάχιστον ένα μέτρο (λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι η ελάχιστη ταινία είναι 0,4 μέτρα).

Αρχικά, οι διαστάσεις της μελλοντικής ανασκαφής στο έδαφος περιγράφονται, μετά την αφαίρεση του στρώματος εδάφους από 20-30 εκατοστά για ισοπέδωση. Επιλέξτε την υψηλότερη γωνία και αρχίστε να σκάβετε (χειροκίνητα ή με έναν εκσκαφέα), πηγαίνοντας βαθιά μέσα στο χώμα γύρω από την περίμετρο και ελέγχοντας το βάθος με τη βοήθεια ορόσημων.

Οι τοίχοι του λάκκου, που έχουν εσοχή μεγαλύτερη από 0,5 μέτρα, είναι ενισχυμένοι με ασπίδες σε δοκούς, οι οποίες αφαιρούνται μετά την εγκατάσταση του ξυλότυπου. Εκχυλισμένο χώμα αποθηκεύεται κοντά για την επίστρωση και την αποστράγγιση.

Κάτω από το θεμέλιο του τύπου πλάκας

Για αυτό το είδος ιδρύματος ισχύουν άλλοι κανόνες.

 • Σε περίπτωση μικρής διείσδυσης, οι παράμετροί του είναι ίσες με το μήκος και το πλάτος της πρόσοψης του κτιρίου. Σε περίπτωση σημαντικής διείσδυσης - το άθροισμα του μήκους (πλάτους) της πρόσοψης και του ύψους της θεμελίωσης.
 • Η ανάπτυξη γίνεται με βήματα: το χώμα αφαιρείται σε στρώματα των 0,5 μέτρων. Κάθε ένα από τα στρώματα έχει μικρότερες διαστάσεις από το προηγούμενο. Ως αποτέλεσμα, στους τοίχους πρέπει να πάρει ύψος 0,5 μέτρα και πλάτος 25 εκατοστά.
 • Η χειρωνακτική εργασία δεν χρησιμοποιείται εδώ, η εκσκαφή γίνεται με ειδικό εξοπλισμό.

Το πρώτο στάδιο είναι η αφαίρεση του στρώματος 30 εκατοστών του εδάφους. Στη συνέχεια, στην επιφάνεια προκαλούν το μέγεθος του λάκκου. Κατά μήκος αυτών των ορίων το αρχικό βάθος εκσκαφής είναι 0,5 μέτρα. Ταυτόχρονα, το χώμα αφαιρείται από το κεντρικό τμήμα στις άκρες.

Από το πρώτο στρώμα πηγαίνουν στο επόμενο, μειώνοντας τα όρια κατά 25 εκατοστά και ούτω καθεξής στο κάτω μέρος του λάκκου. Εκχυλισμένο έδαφος ταξινομημένο στην άμμο και το υπόλοιπο. Η άμμος αφήνεται για κρεβάτι.

Κάτω από τη βάση της στήλης

Σε αυτή την περίπτωση, κάντε μια μικρή τάφρο (έως 0,5 μέτρα) κατά μήκος των ορίων της πρόσοψης. Στο κάτω μέρος δημιουργούν κοιλώματα για την τοποθέτηση πυλώνων. Αρχίζουν να απομακρύνουν το χώμα από το χώρο με 20-30 εκατοστά, να σηματοδοτούν τις άκρες, να σκίζουν μια τάφρο από 0,5 μέτρα πάνω τους, να κάνουν τρύπες στο κάτω μέρος. Μέσω των ορόσημων το βάθος ελέγχεται με τον συνήθη τρόπο.

Εάν γίνει ένα σωρό σωρό, τότε δεν υπάρχει ανάγκη για ένα λάκκο. Τα πηγάδια είναι διατρυπημένα μέσα στα οποία στη συνέχεια τοποθετούνται οι σωροί. Το σκάψιμο σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζεται καθόλου.

Συμβουλές εμπειρογνωμόνων

Πρώτα απ 'όλα, η κατασκευή της εκσκαφής πρέπει να πραγματοποιείται σύμφωνα με τους νομικούς κανονισμούς του SNiP.Ρυθμίζουν τους κανόνες του μεγέθους των κοιλοτήτων για συγκεκριμένους τύπους εδάφους κλπ. Επίσης, κάθε εργασία που εκτελείται κατά τη δημιουργία του λάκκου πρέπει να συνοδεύεται από αυστηρή τήρηση των κανόνων ασφαλείας και των τεχνολογικά ορθών μεθόδων.

Είναι καλύτερο να εμπιστεύεστε αυτό το είδος εργασίας σε επαγγελματίες που έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση., της εκπαίδευσης, της εμπειρίας και (όχι λιγότερο) των εγγράφων που τους δίνουν το δικαίωμα να παράγουν σχετικές εργασίες. Αλλά, δυστυχώς, η ζωή κάνει τις δικές της προσαρμογές. Είναι αναμφισβήτητο το γεγονός ότι η ανεξάρτητη υλοποίηση των κατασκευαστικών έργων μπορεί να εξοικονομήσει σημαντικά ποσά για τον προϋπολογισμό.

Ωστόσο, η κατάσταση αυτή παρουσιάζει μειονεκτήματα. Με μια ανεξάρτητη κατασκευή του λάκκου, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να γίνουν λάθη που μπορεί να είναι ανεπανόρθωτα. Είναι καλό, αν θα χύσει μόνο το χαλασμένο υλικό, τα χρήματα που ξοδεύτηκαν και η κακή διάθεση. Αλλά οι ακατάλληλες κατασκευαστικές εργασίες είναι μια διαδικασία που μπορεί να αποτελέσει άμεσο κίνδυνο για τη ζωή και την υγεία των ανθρώπων. Επομένως, αν δεν είστε σίγουροι για τις ικανότητές σας, ανατρέξτε στην ομάδα των επαγγελματιών.

Για να μάθετε πώς να σκάβετε ένα λάκκο θεμελίωσης, δείτε το παρακάτω βίντεο.

Σχόλια
 Συντάκτης
Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Για κατασκευαστικά θέματα, συμβουλευτείτε πάντοτε έναν ειδικό.

Αίθουσα εισόδου

Σαλόνι

Υπνοδωμάτιο