Περιγραφή των βασικών μεθόδων οδήγησης πασσάλων

Η κατασκευή οποιασδήποτε κατασκευής κεφαλαίου αρχίζει με την κατασκευή του ιδρύματος. Η εμφάνιση, η απόδοση, η ανθεκτικότητα και η ασφάλεια του κτιρίου εξαρτάται από το πόσο σωστά επιλέγεται ο τύπος του και το έργο εγκατάστασης. Σήμερα, όλο και πιο συχνά, τα θεμέλια πασσάλων χρησιμοποιούνται στην κατασκευή αντικειμένων για διάφορους σκοπούς.

Ειδικά χαρακτηριστικά

Οι πασσάλοι οδήγησης βασίζονται σε ισχυρά στρώματα εδάφους και επομένως χαρακτηρίζονται από υψηλή ικανότητα φέρουσας ικανότητας. Επιπλέον, η χρήση τους εμποδίζει την παραμόρφωση επικίνδυνων στρωμάτων εδάφους, η οποία υπό άλλες συνθήκες είναι γεμάτη με ανομοιόμορφη υποβάθμιση της δομής.

Η συσσώρευση γίνεται στους ακόλουθους τύπους εδάφους:

 • χαλαρά εδάφη άμμου και μέσης αντοχής.
 • ρέουσα και πλαστική αμμοβολή.
 • στεγανές, ρέουσες και μαλακές πλαστικές αργίλους και αργιλικά.

Αν οι σωροί δεν υπερβαίνουν τα 200 cm πέρα ​​από το έδαφος, τότε αυτή η τεχνολογία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε αργιλώδη εδάφη με συνεχή ροή.

Διαφορετικοί τύποι πασσάλων χρησιμοποιούνται για οδήγηση. Αν μιλάμε για το σχήμα του τμήματος, είναι:

 • (στερεά και κοίλα).
 • Ταύρος;
 • τετράγωνο.

Ανάλογα με το χρησιμοποιούμενο υλικό εκπέμπουν σωρούς:

 • μέταλλο - κατάλληλο για την κατασκευή μεγάλων αντικειμένων από τούβλα, με βάση ξύλινο σκελετό, καθώς και για την κατασκευή σπιτιών πλαισίων.
 • οπλισμένο σκυρόδεμα - χρησιμοποιούνται για μονολιθικές βιομηχανικές και πολυώροφες εγκαταστάσεις, που συνιστώνται για την μετακίνηση των εδαφών.
 • ξύλινα - κατάλληλα για ιδιωτικές κατοικίες, εξοχικές κατοικίες, μικρές γέφυρες, προσωρινά κτίρια.

Ανάλογα με τον τρόπο κατασκευής - μονολιθικά και συγκολλημένα.

Τα κριτήρια επιλογής και τα χαρακτηριστικά των ξύλινων πασσάλων καθορίζονται σύμφωνα με το GOST 9463-88. Για άλλα προϊόντα υπάρχουν κανονισμοί.

Ανεξάρτητα από τον τύπο του σωρού, πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες απαιτήσεις:

 • ένα στοιχείο πρέπει να αντέχει ένα μεγάλο φορτίο.
 • υψηλή αντίσταση στις ρωγμές.
 • αντοχή σε υψηλό μεταβλητό φορτίο, ικανότητα λειτουργίας σε δύσκολες υδρογεωλογικές συνθήκες.

Για την οδήγηση με πασσάλους, εφαρμόζεται ειδικός εξοπλισμός που ασκεί στατικά (σταθερή εσοχή) ή δυναμική (κρούση) φορτίο στα στοιχεία. Τα έργα προηγούνται γεωλογικής έρευνας και οδήγησης ενός στοιχείου δοκιμής. Η τελευταία ενέργεια σας επιτρέπει να δείτε πόσο ακριβείς είναι οι θεωρητικές υποθέσεις σχετικά με τη φύση του εδάφους, για να αξιολογήσετε τη συμπεριφορά του σωρού στο έδαφος.

Μετά την οδήγηση του στοιχείου δοκιμής, πραγματοποιείται διάλειμμα για 3-10 ημέρες (οι ακριβείς ημερομηνίες εξαρτώνται από τον τύπο του εδάφους), κατά την οποία συνεχίζουν να παρατηρούνται.

Εάν το τεστ μπλοκαρίσματος ήταν επιτυχές, πραγματοποιήθηκε η εγκατάσταση όλων των στηριγμάτων, οργάνωση του ιδρύματος, στο τέλος του οποίου τοποθετείται το θεμέλιο. Το τελευταίο περιλαμβάνει το κλείσιμο του υπερκείμενου τμήματος της βάσης προκειμένου να προστατευθεί από αρνητικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες. Zabirka μπορεί να γίνει με τη χρήση τούβλων, σανίδων, διαλύματος σκυροδέματος. Το προκύπτον υπόγειο στη συνέχεια αντιμετωπίζει ένα κατάλληλο υλικό.

Το κύριο πλεονέκτημα του θεμελιώδους σωρού είναι, φυσικά, η δυνατότητα ανέγερσης δομών μεσαίου και μεγάλου μεγέθους σε επικίνδυνα, επιρρεπή σε θρυμματισμό και πλαστικότητα εδάφη. Ένα αντικείμενο αντέχει φορτίο 1,5 τόνων.Αυτό, με τη σειρά του, επιτρέπει τη μείωση του αριθμού των πασσάλων και ταυτόχρονα μειώνει την εκτίμηση. Το κόστος της θεμελιώσεως σωρού θα είναι χαμηλότερο σε σχέση με το κόστος της οργάνωσης ταινίας ή μονολιθικού αναλόγου.

Είναι σημαντικό τα στοιχεία να βυθίζονται στο έδαφος κάτω από το επίπεδο ψύξης τους, αλλιώς το χειμώνα θα βγουν έξω. Μερικώς για να αποφευχθεί αυτό, καθώς και για να μειώσει τη δύναμη πίεσης στα στοιχεία, επιτρέπει τη στεγάνωση στρώμα με τη μορφή 2 στρώσεων υλικού στέγης.

Εκτός από το προφανές, η μέθοδος της συσσώρευσης έχει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

 • τα κοντινά κτίρια δεν δοκιμάζουν δυναμικά φορτία.
 • η δυνατότητα οικοδόμησης ανάγλυφων εδαφών, εδάφη με σημαντική κλίση,
 • τη διατήρηση της συνολικής εμφάνισης του τοπίου ·
 • υψηλή ταχύτητα κατασκευής της βάσης, έλλειψη ανάγκης να περιμένετε όταν η βάση θα πάρει ανθεκτικότητα?
 • κατάλληλο για όλους τους τύπους κτιρίων.
 • κάνει σχεδόν κάθε χώρο κατάλληλο για κατασκευή.

Τρόποι

Ένα χαρακτηριστικό της τεχνολογίας οδήγησης σωρού είναι η ανάγκη να προ-τρυπάνι πηγάδια του επιθυμητού βάθους. Το επόμενο βήμα είναι η οργάνωση του άξονα σωρού. Αυτό το στάδιο μπορεί να γίνει ανάλογα με τον τύπο του εδάφους με έναν από τους τρεις τρόπους:

 • χωρίς να στερεώνονται τα τοιχώματα του στηρίγματος.
 • με τη χρήση πηλού, η οποία αποφεύγει την πτώση του φρέατος.
 • με τη χρήση περιβλήματος, επιτρέποντας τη σταθεροποίηση της στήριξης.

Επιπλέον, η ίδια η διαδικασία οδήγησης μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους:

 • με ένα χτύπημα.
 • μέθοδος δονήσεων.
 • με εσοχή.
 • μέθοδος βιδώματος ·
 • χρησιμοποιώντας ηγέτες για υποστήριξη.

Μερικές φορές εφαρμόζονται διάφορες μέθοδοι στο ίδιο ίδρυμα. Ας εξετάσουμε λεπτομερέστερα καθένα από αυτά.

Η οδήγηση με πέτρα συνεπάγεται τη χρήση μιας εγκατάστασης σωρού ή άλλου ειδικού εξοπλισμού (για παράδειγμα, ενός εκσκαφέα) στον οποίο αναρτάται ένα υδραυλικό σφυρί (είτε πετρελαιοκίνητο είτε πνευματικό σφυρί) για οδήγηση. Το σφυρί ντίζελ είναι ένα απλό αλλά αποτελεσματικό σφυρί. Λειτουργεί ανεξάρτητα από τη διαθεσιμότητα πηγών ενέργειας, έχει υψηλή απόδοση, αντοχή στις καιρικές συνθήκες.

Η τεχνολογία αυτή θεωρείται μία από τις πιο προσιτές, δεδομένου ότι δεν συνδέεται με αυξημένο οικονομικό κόστος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εδάφη οποιουδήποτε τύπου.

Η ουσία της μεθόδου οδήγησης βασίζεται στην ενέργεια κρούσης.Με κάθε κτύπημα στο άκρο, το στοιχείο πηγαίνει βαθύτερα και βαθύτερα στο έδαφος μέχρι το σημείο να στηρίζεται σε μια σταθερή βάση.

Η εμβάπτιση του κραδασμού συνεπάγεται μείωση της τριβής μεταξύ της πλευρικής επιφάνειας των υποστηριγμάτων και των τοιχωμάτων του φρεατίου, οπότε η μέθοδος απαιτεί λιγότερη τάση. Όταν η βύθιση βυθού στο μετατοπισμένο έδαφος πρέπει να συμπιεστεί γύρω από το σωρό, καθώς αυτό σχετίζεται άμεσα με τη δύναμη του μελλοντικού θεμελίου. Εκτελείται με τη χρήση υποβρυχίων εργαλείων, σφυριών και ειδικών εγκαταστάσεων, παρέχοντας κραδασμούς και παραμορφώσεις του εδάφους κάτω από τα άκρα των πασσάλων και στην περιοχή των πλευρικών τοιχωμάτων τους.

Ο δονητικός οδηγός πασσάλων σε αυτή την τεχνική είναι αποτελεσματικός σε υγρά κορεσμένα εδάφη. Τα δονητικά σφυριά τύπου ελατηρίου είναι πιο κατάλληλα για ξηρά και πυκνά εδάφη.

Η τεχνολογία εσοχών είναι μία από τις πιο αθόρυβες. Εκτελείται λόγω ενός ορισμένου φορτίου στους σωρούς, λόγω του οποίου κυριολεκτικά «πέφτουν» μέσα στο έδαφος. Το φορτίο προέρχεται από το δονητικό οδηγό πασσάλων και το υδραυλικό γρύλο, είναι σημαντικό οι πάσσαλοι να πιέζονται υπό την επίδραση του ίδιου του βάρους.

Η διαδικασία περιλαμβάνει διάφορους κύκλους εμβάθυνσης και επακόλουθη εξαγωγή του υποστηρίγματος,μέχρι το σημείο να σταματήσει και να φτάσει στο βάθος σχεδιασμού. Κατάλληλο για τους περισσότερους τύπους εδαφών, συμπεριλαμβανομένων των πυκνών στρώσεων με βαθιά στρώση. Αυτή η μέθοδος δεν είναι κατάλληλη για σωρούς που οδηγούνται σε βάθος πάνω από 6 μ. Λόγω του μεγέθους του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται, η τοποθέτησή του απαιτεί ένα τμήμα τουλάχιστον 500 τετραγωνικών μέτρων. Επιπλέον, είναι πολύ δαπανηρός τρόπος να οργανωθεί ένα θεμέλιο πασσάλων.

Η τεχνολογία βιδών περιλαμβάνει τη χρήση μεταλλικών ή οπλισμένων σκυροδεμάτων (RC), οι οποίες, εκτός από την άκρη, έχουν λεπίδες. Τα τελευταία είναι απαραίτητα για βύθιση, βιδώνοντας τα υποστηρίγματα στο έδαφος. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται σε πλημμυρισμένα και εύθραυστα εδάφη, χρησιμοποιείται ευρέως σε αστικές κατασκευές, επειδή δεν δημιουργεί θόρυβο και δονήσεις, δεν παραμορφώνει τα εδαφικά στρώματα των γειτονικών αντικειμένων.

Η μέθοδος της βύθισης των στηριγμάτων θεωρείται η πιο σιωπηλή ασφάλεια για ένα τοπίο. Είναι κατάλληλο για βραχώδη εδάφη, εδάφη στη ζώνη υπεραπόθεσης, εδάφη με σκληρά (μέχρι 20%) εγκλείσματα.

Η ουσία της μεθόδου burozabivny είναι ότι μια τρύπα γίνεται στο έδαφος (ηγέτης), η διάμετρος της οποίας είναι μικρότερη από τη διάμετρο του σωρού.Το ύψος του φρέατος που προκύπτει αντιστοιχεί στο ύψος του σωρού χωρίς άκρη. Μετά από αυτό, η υποστήριξη οδηγείται στο πηγάδι.

Μια ποικιλία μεθόδων εμβάπτισης είναι μια αντλία αναμνηστικών. Σε αυτή την περίπτωση, η διάμετρος του φρεατίου είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από τη διάμετρο των πασσάλων, οπότε μετά το βύθισμα του τελευταίου, ο ελεύθερος χώρος μεταξύ των τοιχωμάτων της οπής και των τοιχωμάτων του υποστρώματος γεμίζεται με μίγμα τσιμέντου ή άμμου.

Η διάτρηση πραγματοποιείται με τη χρήση γερανών γεώτρησης, που δεν είναι εξοπλισμένα με σφυρίδες, αλλά με περιστροφικούς μηχανισμούς. Οι τελευταίες παρέχουν μια αυστηρά κατακόρυφη κατεύθυνση γεώτρησης, η οποία αποτελεί βασικό δείκτη της ποιότητας των γεωτρήσεων.

Αυτή η μέθοδος είναι δαπανηρή επειδή απαιτεί τη συμμετοχή ειδικού εξοπλισμού. Ωστόσο, σε ορισμένους τύπους εδάφους, καθώς και στις συνθήκες πυκνής κατασκευής, παραμένει σχεδόν ο μόνος.

Πώς να επιλέξετε;

Η επιλογή μίας ή μίας άλλης μεθόδου της οδήγησης σωρού εξαρτάται κυρίως από τα χαρακτηριστικά του εδάφους. Έτσι, ο εξοπλισμός κρούσης είναι απαράδεκτος για χρήση σε εδάφη με συμπαγή συμπτώματα (πέτρα, χαλίκι, χαλίκι). Η μέθοδος απόφραξης δεν θα λειτουργήσει ακόμη και με μια κοντινή θέση ενός εργοταξίου με αντικείμενο εκμετάλλευσης, κύριους αγωγούς. Με λίγα λόγια, όπου απαγορεύεται ο θόρυβος και οι κραδασμοί.

Η μέθοδος της δόνησης είναι βέλτιστη για κορεσμένα με νερό και αμμώδη εδάφη, αλλά δεν είναι διαθέσιμη όταν πρόκειται για πυκνά και καθιστικά, ιδιαίτερα βραχώδη εδάφη.

Ένα σημαντικό κριτήριο επιλογής είναι η κατανάλωση πασσάλων και, κατά συνέπεια, το κόστος εργασίας. Κατά κανόνα, για χώρους κανονικής λειτουργίας, είναι απαραίτητο να επιλέξετε μεταξύ RC και κοχλίες. Η φέρουσα ικανότητα των υποστηριγμάτων οπλισμένου σκυροδέματος είναι υψηλότερη, ωστόσο, είναι εγκατεστημένα με το ίδιο βήμα με τα βιδωτά. Δηλαδή, να μειωθεί ο αριθμός τους δεν θα πετύχει.

Για την κατασκευή ενός μεγάλου αντικειμένου, συμπεριλαμβανομένου ενός εξοχικού σπιτιού, θα πρέπει να επιλέξετε την υποστήριξη του ZhB. Κάτω από τα λουτρά, τα υπόστεγα και τα κτίσματα, τα προσωρινά αντικείμενα αγορά σκυροδεμάτων πασσάλων είναι παράλογη, μπορείτε να αγοράσετε και βίδες αναλόγων. Ωστόσο, τα τελευταία δεν συνιστώνται για χρήση σε ισχυρά όξινα εδάφη, δεδομένου ότι η διάρκεια ζωής των πασσάλων θα είναι σύντομη.

Αλλά για εδάφη με σημαντικές διαφορές στο ύψος ή σε ποτισμένα εδάφη, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε σωρούς βιδών. Το οπλισμένο σκυρόδεμα (ακόμη και όταν χρησιμοποιούνται τροποποιήσεις σύνθετων υλικών) στην περίπτωση αυτή τείνει να αποτύχει, πράγμα που δεν συμβαίνει με τα ανάλογα βιδών λόγω της ευρύτερης βάσης τους.Επιπλέον, το τελευταίο μπορεί να αυξηθεί στο απαιτούμενο μήκος - όσο η βάση δεν ακουμπά σε στερεά στρώματα.

Αν συγκρίνουμε τη δυσκολία των μεθόδων, τότε όλοι οι σωροί που εγκαθίστανται από τη μέθοδο οδήγησης απαιτούν μικρότερο χρόνο εγκατάστασης. Κατά κανόνα, για το σκοπό αυτό είναι απαραίτητο μόνο να παραδοθεί ειδικός εξοπλισμός που κινείται πάνω σε αυτό σε μια τροχιά ερπύστριας. Κατά τη διάρκεια μιας βάρδιας, τέτοιες εγκαταστάσεις είναι ικανές να οδηγήσουν έως και 40 σωρούς, δηλαδή να δημιουργήσουν ένα πλήρες θεμέλιο στις περισσότερες περιπτώσεις.

Το σημαντικό σημείο είναι ότι κατά την επιλογή της τεχνολογίας εσοχών, είναι σημαντικό να εκτιμηθεί το μέγεθος του τμήματος και η πίεση που χρησιμοποιείται στις υποστηρίξεις του εξοπλισμού.

Η εισαγωγή πασσάλων με βίδες στο έδαφος συνεπάγεται τη χρήση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού ή οπής μέσω της οποίας τοποθετείται κιβώτιο ταχυτήτων στην οπή τοποθέτησης, πράγμα που εξασφαλίζει τη βίδωση των στηριγμάτων. Εάν η πρόσβαση στο εργοτάξιο είναι δύσκολη ή για άλλους λόγους δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικό εξοπλισμό, είναι δυνατή η χειρωνακτική εγκατάσταση των σωρών. Η διαδικασία θα είναι μακρά και επίπονη.

Συμβουλές

Ανεξάρτητα από την επιλεγμένη τεχνολογία και το μέγεθος, ο σκοπός του κτιρίου, καταγράφονται τα διαγράμματα που αντικατοπτρίζουν το φορτίο ρουλεμάν των στηριγμάτων, το βάθος του βάθους, το βήμα, τη διάμετρο κ.ο.κ.

Εάν η δομή προβλέπει για βαριές κατασκευές, για παράδειγμα, σόμπες, τζάκια, τότε χρειάζονται το δικό τους μίνι-ίδρυμα. Δεν συνδέεται με το βασικό ίδρυμα και πρέπει να βασίζεται στους δικούς του υπολογισμούς.

Όταν οδηγείτε ένα σωρό με τα χέρια σας, θα πρέπει να θυμάστε ότι πρέπει να τεθεί κάτω από το επίπεδο της κατάψυξης του εδάφους και να περάσει από όλα τα αδύνατα στρώματα. Ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί η δύναμη και η αξιοπιστία της θεμελίωσης του τύπου πασσάλων.

Εάν είναι απαραίτητο να σφυρηλατήσετε μια στήριξη σε υπερβολικά πυκνό έδαφος σε μεγάλο βάθος, μπορεί να εφαρμοστεί μια τεχνολογία πλυσίματος. Για το σκοπό αυτό, παρέχεται νερό κατά μήκος του σωρού υπό πίεση μέσα στο φρεάτιο. Εξυπηρετεί να μαλακώσει το χώμα και να μειώσει την τριβή μεταξύ αυτού και των τοίχων των πασσάλων.

Οι σωροί, όπως αναφέρθηκε ήδη, οδηγούνται σε συμπαγή εδάφη, το βάθος των οποίων αντιστοιχεί στην τεκμηρίωση του σχεδιασμού. Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το στοιχείο έχει φθάσει σε συμπαγή στρώματα και δεν έχει αναπαυθεί, για παράδειγμα, σε μια πέτρα. Διαφορετικά, είναι αδύνατο να αποφευχθεί η υστέρηση του σωρού κατά τη λειτουργία του σπιτιού, πράγμα που επηρεάζει τη γεωμετρία της δομής στο σύνολό της.

Είναι καλύτερο να βυθίζετε ή να μπλοκάρετε πασσάλους στη ζεστή εποχή, αφού έχουν ξεπαγώσει τα ανώτερα στρώματα του εδάφους.Εάν δεν είναι δυνατή η εκτέλεση εργασιών πριν από τους παγετούς, τότε είναι δυνατόν να τις διεξάγουμε σε κανονική λειτουργία, υπό την προϋπόθεση ότι το έδαφος είναι παγωμένο σε βάθος όχι μεγαλύτερο από ένα μέτρο.

Εάν η κατάψυξη είναι πιο σημαντική, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ειδική συσκευή - μια "βελόνα ατμού". Αντιπροσωπεύει τον σωλήνα στον οποίο έχει μια τρύπα - ο ζεστός ατμός βγαίνει από αυτό. Ο σωλήνας χαμηλώνει στο φρεάτιο, συμβάλλοντας στην απόψυξη του εδάφους. Για τα κατεψυγμένα εδάφη, είναι επίσης κατάλληλη η μέθοδος γεώτρησης με προκαταρκτική διάτρηση των φρεατίων.

Οι προσπάθειες οδήγησης πασσάλων σε κατεψυγμένο έδαφος με άλλα μέσα θα οδηγήσουν, στην καλύτερη περίπτωση, στη χαλάρωσή του καθώς το έδαφος θα ξεπαγώσει και, στη χειρότερη περίπτωση, στις παραμορφώσεις.

Για σφυρηλάτηση σωρών μικρής διαμέτρου σε μικρό βάθος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα σφυρί χεριών. Για μεγαλύτερες κατασκευές χρησιμοποιήστε ηλεκτρικό ή υδραυλικό σφυρί. Το κόστος τους είναι υψηλό, αλλά μπορεί να ενοικιαστεί όταν πρόκειται για ιδιωτική κατοικία.

Όταν χρησιμοποιείτε τη μέθοδο εισόδου γεώτρησης, πρέπει πρώτα να φροντίσετε για την απομάκρυνση του εδάφους κατά τη διάτρηση. Διαφορετικά, το επίπεδο κατασκευής θα αυξηθεί κατά μέσο όρο 0,5 μ.

Το βάθος του φρέατος είναι στρατηγικής σημασίας για τη γεώτρηση των γεωτρήσεων.Θα πρέπει να είναι μισό μέτρο μικρότερο από την υποστήριξη. Διαφορετικά, δεν θα είναι δυνατόν να διασφαλιστεί ότι ο σωρός θα κρατηθεί από το αστάρι.

Σχετικά με τη δόνηση, την εσοχή και την οδήγηση σε σωρούς, δείτε το επόμενο βίντεο.

Σχόλια
 Συντάκτης
Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Για κατασκευαστικά θέματα, συμβουλευτείτε πάντοτε έναν ειδικό.

Αίθουσα εισόδου

Σαλόνι

Υπνοδωμάτιο