Το θεμέλιο στην πλαγιά: επιλογή και εγκατάσταση ενός κατάλληλου τύπου βάσης

Η οικοδόμηση μιας θεμελίωσης σε ένα επίπεδο οικόπεδο με σύγχρονη τεχνολογία είναι εύκολη. Ωστόσο, μερικές φορές τοποθεσίες για μελλοντική κατασκευή βρίσκονται σε απόκρημνες πλαγιές. Τα σπίτια που βρίσκονται σε κεκλιμένες επιφάνειες έχουν τα πλεονεκτήματά τους: προστατεύονται καλύτερα από τον άνεμο και τις πλημμύρες και είναι πιο οικονομικά αποδοτικά. Επιπλέον, η θέα από το βουνό είναι συνήθως εντυπωσιακή. Αλλά κάτω από την επίδραση των μεγάλων βροχοπτώσεων και του νερού του εδάφους, το χώμα μαλακώνει βαθμιαία.

Στο μέλλον, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μετατόπιση των ανώτερων στρωμάτων του εδάφους. Για να προστατευθείτε από τις δυσάρεστες συνέπειες, πρέπει να επιλέξετε σωστά και να δημιουργήσετε ένα θεμέλιο. Πώς να το κάνετε αυτό, πείτε αυτό το άρθρο.

Ειδικά χαρακτηριστικά

Η οικοδόμηση μιας βάσης για ένα σπίτι σε μια πλαγιά δεν είναι μια εύκολη διαδικασία που απαιτεί μια ειδική προσέγγιση και τήρηση της τεχνολογίας, επειδή το ίδρυμα είναι το κύριο συστατικό του κάθε κτιρίου.Για μια κεκλιμένη επιφάνεια, επιλέγεται συνήθως μια ταινία, ένα σωρό ή μια βαθμιδωτή βάση.

Πρώτα πρέπει να υπολογίσετε τη γωνία κλίσης, μετρούμενη σε ποσοστό. Εάν η κλίση είναι περίπου 10 τοις εκατό, δηλώνει υψηλή προκατάληψη. Όσο πιο απότομη είναι η κλίση, τόσο περισσότερη προσπάθεια και υλικά μπορεί να χρειαστείτε. Αν η γωνία κλίσης δεν υπερβαίνει το οκτώ τοις εκατό, τότε το τμήμα podgorny μπορεί να προστεθεί με χώμα. Εάν η γωνία είναι πάνω από οκτώ τοις εκατό, τότε πρέπει να χτίσετε ένα υπόγειο.

Αξίζει να θυμηθούμε ότι η ίδρυση σε μια περιοχή με κλίση δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από τέσσερα από το πλάτος της. Πριν από την κατασκευή, ο χώρος πρέπει να χωριστεί σε τετράγωνα και σε κάθε ένα από αυτά να λάβει μέτρα κατά της κατολίσθησης.

Είδη

Κορδέλα Ίδρυμα - ένα από τα πιο δημοφιλή σχέδια σήμερα. Ωστόσο, οι ειδικοί συμβουλεύουν να χτίσουν αυτό το είδος θεμελίωσης μόνο σε πλαγιές με ελάχιστη κλίση. Αξίζει επίσης να εξεταστούν οι διάφορες αντενδείξεις των επιθεωρητών.

Η βάση της λωρίδας είναι ένας κλειστός βρόγχος από δοκούς οπλισμένου σκυροδέματος και τοποθετείται τόσο κάτω από το εξωτερικό όσο και κάτω από τα εσωτερικά τοιχώματα, εάν είναι απαραίτητο.Αυτός ο τύπος είναι ιδανικός για δομές με βαριά επικάλυψη, καθώς και εάν τα σχέδια περιλαμβάνουν τη δημιουργία υπογείου. Υπάρχουν δύο τύποι βάσεων ταινιών: μονολιθικοί και προκατασκευασμένοι.

Το υπόβαθρο των σωρών είναι μια συμπαγής δομή πασσάλων, τα οποία είναι θαμμένα στο έδαφος και συνδέονται από πάνω από υποστηρίγματα. Πολλοί ειδικοί συμφωνούν ότι το θεμέλιο σωρό είναι το καλύτερο για την κατασκευή δομών στήριξης στις πλαγιές. Αυτή είναι μια αποτελεσματική και πρακτική λύση για την οργάνωση της βάσης σε οποιοδήποτε βάθος.

Η διαδικασία εγκατάστασης είναι απλή, αν και απαιτεί ειδικό εξοπλισμό. Επιπλέον, αυτό το είδος οικονομικού πλεονεκτήματος σε σύγκριση με άλλες επιλογές. Οι πασσάλοι μπορούν να κατασκευαστούν από ξύλο, οπλισμένο σκυρόδεμα ή μέταλλο. Για την ανύψωση των εδαφών (πηλός, αργίλου, αμμώδους αργιλίου) απαιτούνται ειδικές απαιτήσεις. Εδώ είναι επίσης κατάλληλο το θεμέλιο σωρού.

Ταινία
Σωρός

Η άποψη της στήλης είναι επίσης κατάλληλη για την τοποθέτηση των θεμελίων σε μια κλίση. Προβλέπει την κατασκευή πυλώνων σε όλες τις γωνίες. Ωστόσο, πρέπει να λάβετε υπόψη ορισμένες από τις αποχρώσεις στην κατασκευή του: κάθε στύλος πρέπει να ασφαλίζεται από ένα τοίχωμα στήριξης, το οποίο ενισχύει τη σταθερότητα του θεμελίου.Η κιονοστοιχία είναι οικονομικό και αξιόπιστο, δεν απαιτεί επιπλέον στεγανοποίηση. Αλλά ισχύει μόνο για ξύλινα σπίτια ή σπίτια πλαισίου.

Η βαθμιδωτή θεμελίωση έχει μια καταρράκτη με τη μορφή προεξοχών. Είναι κατάλληλο για πλαγιές με μεγάλη κλίση, αν δεν είναι δυνατή η επίλυση της επιφάνειας για οποιονδήποτε λόγο. Η συνολική κλίση αυτής της επιλογής είναι απόλυτα συνεπής με τη φυσική κλίση του χώρου. Η τοποθέτηση ενός βαθμιδωτού θεμελίου έχει την εμφάνιση μιας κλασικής ταινίας από σκυρόδεμα, κατασκευασμένη από διαφορετικά βήματα ύψους.

Ένα θεμέλιο πλάκας με διαφορά ύψους σε οικόπεδο με κλίση είναι η βέλτιστη λύση για την κατασκευή σπιτιών και εξοχικών σπιτιών από τούβλο, αεριωμένο σκυρόδεμα και άλλα υλικά. Αυτή η βασική επιλογή παρέχει αξιόπιστη στήριξη σε χαμηλού ύψους κτίρια και είναι ιδιαίτερα ανθεκτική.

Columnar
Σταδιακά
Πλάκα

Κατά τη διάρκεια της κατασκευής της θεμελίωσης πλάκας σε μικρό βάθος δημιουργούν ένα στέρεο θεμέλιο μονολιθικού οπλισμένου σκυροδέματος. Το βάρος των τοίχων και της οροφής κατανέμεται ομοιόμορφα σε ολόκληρη την επιφάνεια της βάσης. Αυτό το σχέδιο θα είναι σε θέση να κάνει οποιαδήποτε κίνηση του εδάφους.Το μείον του υπογείου της πλάκας είναι υψηλά έξοδα για την εγκατάσταση και τα υλικά.

Πώς να επιλέξετε ένα έργο;

Όταν αποφασίζετε ποιο υπόβαθρο είναι πιο κατάλληλο για ένα δάπεδο υπογείου σε ένα ανώμαλο τμήμα, είναι απαραίτητο να καθορίσετε το ύψος της διαφοράς ύψους, καθώς και να κάνετε μια μελέτη του τύπου του εδάφους στο έδαφος. Η ανεπαρκώς σχεδιασμένη κατασκευή σε μια πλαγιά μπορεί τελικά να οδηγήσει στην κατάρρευση του εδάφους. Για να υπολογίσετε τους απαραίτητους υπολογισμούς, είναι καλύτερο να προσκαλέσετε εμπειρογνώμονες.

Εάν η γωνία κλίσης:

 • λιγότερο από 3% είναι επίπεδη επιφάνεια.
 • από 3% έως 8% - μια μικρή προκατάληψη;
 • έως 20% - μέση κλίση,
 • περισσότερο από 20% - απότομη κλίση.

Στις δύο πρώτες παραλλαγές είναι δυνατή η κατασκευή μιας θεμελίωσης ταινιών. Εάν είναι αδύνατον να ευθυγραμμιστεί η επιφάνεια ή να αυξηθεί η γωνία κλίσης, ο τύπος κλιμακωτής ταινίας είναι τοποθετημένος. Για μεγάλες πλαγιές, είναι κατάλληλη μόνο μια στήλη. Αλλά το θεμέλιο σωρό είναι κατάλληλο για όλες τις πλαγιές.

Όσον αφορά το είδος του εδάφους, χωρίζεται σε:

 • χονδροειδές - ισχυρό έδαφος άμμου, πηλού και ερείπια.
 • αμμώδης - εύκολα περνάει την υγρασία?
 • βραχώδης - το πιο ανθεκτικό, ενώ δεν περνά υγρασία?
 • πηλό - εύκολα διογκώνεται και παγώνει.

Όσο περισσότερη υγρασία στο έδαφος, τόσο περισσότερο διογκώνεται όταν παγώνει, πιέζοντας το θεμέλιο από το έδαφος. Επομένως, σε περίπτωση δύσκολου εδάφους, η βάση βρίσκεται κάτω από το επίπεδο κατάψυξης.

Κατά την κατασκευή της θεμελίωσης λωρίδας, ένα μέρος της βάσης έρχεται βαθιά μέσα στην πλαγιά. Η συσκευή ενός τέτοιου ιδρύματος είναι μια δαπανηρή επιχείρηση, αλλά αν σκοπεύετε να οικοδομήσετε ένα τούβλο ή σκυρόδεμα σπίτι, τότε η έκδοση ταινία θα είναι η καλύτερη επιλογή.

Το υπόβαθρο των σωληνώσεων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή οποιουδήποτε τύπου κατασκευής, είτε πρόκειται για οικιστική κατοικία, γκαράζ είτε για μπάνιο, καθώς και σε κάθε γωνιά κλίσης. Σύμφωνα με αυτήν την επιλογή, η κατασκευή της βάσης για τη χρήση της μπορεί να είναι για οποιονδήποτε σκοπό. Το μόνο μειονέκτημα του τύπου σωρού είναι η αδυναμία κατασκευής σπιτιού με υπόγειο.

Η στήλη έκδοση συνιστάται για προαστιακές περιοχές. Είναι κατάλληλο για την περιοχή μεταξύ των λόφων.

Επίσης, η επιλογή του τύπου θεμελίωσης εξαρτάται από το αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το υπόγειο για τη διαρρύθμιση ενός υπογείου, κελάρι, σαλόνι ή γκαράζ για να εξοικονομήσετε χώρο. Μην ξεχάσετε τις δομές συγκράτησης. Βοηθούν στην αποφυγή κατολισθήσεων όταν είναι αδύνατο να αλλάξετε την επιφάνεια ανακούφισης. Τέτοιες δομές για διαφορετικούς τύπους θεμελίων σε μια ανομοιογενή επιφάνεια μπορούν να αναπαρασταθούν σαν πλάκες βάσης και δοκοί, σωληνώσεις και κολόνες, υποστηρίγματα και σφραγίδες, δοκοί και τοίχοι επένδυσης.

Πώς να το κάνετε;

Για να δημιουργήσετε σωστά τα θεμέλια με τα χέρια σας, πρέπει να ακολουθήσετε μια συγκεκριμένη τεχνολογική ακολουθία. Αν θέλετε να οικοδομήσετε ένα σπίτι από σκυρόδεμα ή τούβλο, η επιλογή της ταινίας βάσης θα ήταν ιδανικό. Η μονόλιθικη θεμελίωση λωρίδων δεν απαιτεί μακρούς όρους ρύθμισης. Επιπλέον, η κατασκευή μιας βάσης κορδέλας σε μια ανομοιογενή επιφάνεια δεν διαφέρει πολύ από την κατασκευή τέτοιων κτιρίων σε επίπεδο έδαφος.

Ο πυθμένας του λάκκου πρέπει να είναι αυστηρά οριζόντια. Πριν από την εκχύλιση, ένα μαξιλάρι από σκυρόδεμα ή άμμο τοποθετείται στο κάτω μέρος. Είναι απαραίτητο για να μειωθεί η πίεση στο έδαφος. Πριν από την επένδυση, εγκαθίσταται ξυλότυπος, ανυψώνεται πάνω από το επίπεδο του εδάφους σε ύψος ίσο με τις παραμέτρους του δαπέδου του υπογείου. Επιπλέον, στην κλίση του οικόπεδο ξυλουργική θα είναι μεγαλύτερο ύψος. Περαιτέρω εξαρτήματα ταιριάζουν μέσα στο θεμέλιο. Στη συνέχεια πρέπει να χύσετε σκυρόδεμα.

Είναι απαραίτητο να γεμίζετε συνεχώς με στρώματα 20 εκ. Παράλληλα είναι σημαντικό να υπολογίσετε σωστά εκ των προτέρων το ποσό του σκυροδέματος που θα χρειαστεί κατά την εγκατάσταση.

Το ίδρυμα πυλώνων είναι κατάλληλο για ελαφρές ιδιωτικές κατοικίες. Μπορεί να κατασκευαστεί από μονολιθικά οπλισμένο σκυρόδεμα ή προκατασκευασμένα σκυρόδεμα. Συνιστάται να ακολουθείτε ορισμένες οδηγίες βήμα προς βήμα.

 • Αρχικά, τοποθετείται ένας τοίχος συγκράτησης στην κορυφή του χώρου.
 • Περαιτέρω, σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο, ένα τοίχωμα συγκράτησης ανεγέρχεται στο κάτω μέρος.
 • Μεταξύ των ταινιών συγκράτησης χύνεται το έδαφος με συμπίεση στρώματος με στρώμα. Αυτό θα επιτρέψει στην ανώτερη περιοχή να περιορίσει την κατάρρευση του εδάφους.
 • Κατά μήκος της περιμέτρου του σπιτιού, πραγματοποιείται ένα πέρασμα οπών, οι διαστάσεις των οποίων πρέπει να αντιστοιχούν στις παραμέτρους των πυλώνων.
 • Σε κοιλώματα κάνουν το θεμέλιο. Σε αυτή την περίπτωση, η περικοπή των μεμονωμένων πυλών πρέπει να ευθυγραμμιστεί προσεκτικά σε ύψος.
 • Εκτελέστε μια σχάρα στην άκρη της θεμελίωσης του σπιτιού.

Το θεμέλιο σωρό, το οποίο είναι το πιο οικονομικό, είναι κατάλληλο για απότομες πλαγιές και ασταθή εδάφη. Οι σωροί είναι βιδωμένοι στο έδαφος με τέτοιο τρόπο ώστε οι άκρες τους να βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο. Η διαδικασία αποτελείται επίσης από διάφορα στάδια.

 • Στο άνω σημείο, ο σωρός βαθαίνει, το ορατό τμήμα του οποίου ισούται με το ύψος της βάσης για μικρότερη διάσταση.
 • Στη συνέχεια, ρυθμίστε τον επόμενο σωρό γωνιών, το μήκος του ορατού τμήματος του οποίου είναι ίσο με το μήκος του καπακιού στον μεγαλύτερο ορισμό.
 • Στη συνέχεια, όλα τα στοιχεία σωληναρίου είναι εγκατεστημένα έτσι ώστε το πάνω σημείο κάθε τοποθετείται οριζόντια.
 • Για την ενίσχυση της θεμελίωσης του σωρού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κλιπ οπλισμένου σκυροδέματος, οι οποίοι είναι τοποθετημένοι σε όλο το μήκος των σωρού.

Συμβουλές

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα εξής.

 • Πριν ξεκινήσετε την κατασκευή του θεμελίου, βεβαιωθείτε ότι η κλίση του χώρου είναι μια δημιουργία φύσης και όχι ένα υψόμετρο που δημιουργήθηκε τεχνητά από άτομο που έφερε χώμα ή απόβλητα σε αυτό το μέρος.
 • Επωφεληθείτε από τη νότια και δυτική πλευρά. Σε ένα σπίτι που χτίστηκε σε μία από αυτές τις πλευρές, είναι πιο ευχάριστο να περάσετε χρόνο και να θαυμάσετε τα όμορφα ηλιοβασιλέματα.
 • Η είσοδος στο σπίτι είναι μια σημαντική στιγμή στην κατασκευή του κτιρίου στην πλαγιά. Με μεγάλες κλίσεις, η πρόσβαση είναι συχνά δυνατή μόνο από τη μία πλευρά.
 • Φροντίστε τις επικοινωνίες μηχανικής. Για παράδειγμα, ένα πηγάδι για το νερό, που βρίσκεται στο κάτω μέρος της πλαγιάς, θα απαιτήσει να ληφθεί υπόψη το ύψος του σπιτιού, καθώς και η διαφορά στην ανακούφιση.
 • Το κυριότερο ζήτημα που πρέπει επίσης να εξεταστεί εκ των προτέρων είναι η απομάκρυνση του τήγματος ύδατος, δεδομένου ότι η τήξη από το χιόνι μπορεί να οδηγήσει στην έκπλυση του εδάφους. Επομένως, είναι καλύτερο να εγκαταστήσετε συστήματα αποστράγγισης τόσο από την οροφή όσο και από άλλες τοποθεσίες. Χωρίς συσκευή αποστράγγισης, είναι απίθανο να το διαχειριστείτε.
 • Η βλάστηση στο χώρο απορροφά πλεόνασμα νερού και οι ρίζες ενισχύουν την κλίση.
 • Ο σχεδιασμός του μελλοντικού σπιτιού αρχίζει πάντα με ένα σκίτσο και διάταξη αντικειμένων στην περιοχή. Αυτή είναι μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές στο εργοτάξιο.Μελετώντας όλες τις αποχρώσεις, θα δείτε λεπτομερώς το σπίτι σας στο μέλλον.

Δεν είναι πρακτικό να κατασκευαστούν μη υψωμένα ή ρηχά ταφικά θεμέλια με τοίχους μεγαλύτερα των 7 μέτρων, καθώς η ταινία μπορεί να σκάσει εξαιτίας των φαινομένων του εδάφους.

Πώς να οικοδομήσουμε ένα σπίτι σε μια άνιση οικόπεδο, δείτε το παρακάτω βίντεο.

Σχόλια
 Συντάκτης
Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Για κατασκευαστικά θέματα, συμβουλευτείτε πάντοτε έναν ειδικό.

Αίθουσα εισόδου

Σαλόνι

Υπνοδωμάτιο