Η διαδικασία δημιουργίας της βάσης για τον κλίβανο

Ένα πραγματικό τούβλο ή "ρωσική" σόμπα υπήρξε και παραμένει ένα από τα κύρια στοιχεία της εσωτερικής διακόσμησης πολλών ιδιωτικών κατοικιών και κτιρίων. Για μερικούς ανθρώπους, παίζει το ρόλο μιας πρωτότυπης λύσης σχεδιασμού, ενώ για άλλους εκτελεί μόνο τη λειτουργία της θέρμανσης. Ένα από τα σημαντικότερα σημεία της εγκατάστασής του είναι η διαδικασία δημιουργίας του θεμελίου.

Ειδικά χαρακτηριστικά

Η εγκατάσταση μιας σόμπας εργασίας και αξιόπιστης σόμπας έχει ορισμένα ειδικά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, πολλοί προγραμματιστές ή ιδιοκτήτες ιδιωτικών περιοχών αναρωτιούνται συχνά για την ανάγκη να προετοιμαστούν τα θεμέλια ή τα θεμέλια ενός φούρνου. Αυτό σημαίνει τόσο κόστος όσο και πρόσθετα κατασκευαστικά έργα - στην περίπτωση κτιρίων που έχουν ήδη κατασκευαστεί.

Οι ακόλουθοι παράγοντες θα σας επιτρέψουν να καταλάβετε για τον εαυτό σας εάν η εγκατάσταση ενός τέτοιου σχεδίου είναι κατάλληλη.

 • Χαρακτηριστικά εδάφους / εδάφους. Εάν παρατηρήσετε μετατόπιση του εδάφους, κατολισθήσεις ή σχηματισμό οπών στο βράχο στην επικράτειά σας - συνιστάται η εγκατάσταση του θεμελίου. Ωστόσο, κατά την εγκατάσταση του κλιβάνου σε ένα σπίτι με στερεά / συμπαγή βάση από οπλισμένο σκυρόδεμα, αυτή η επιλογή αποκλείεται.
 • Χαρακτηριστικά σχεδιασμού του κτιρίου / δομής. Εδώ είναι σημαντικοί παράγοντες όπως η διαθεσιμότητα ελεύθερου χώρου για την εγκατάσταση, το υλικό στην βάση του κτιρίου (πέτρα, ξύλο, οπλισμένο σκυρόδεμα). Σε ξύλινα σπίτια με σόμπα χωρίς τούβλα, υπάρχει υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς. Πολλοί τύποι τούβλων, όπως πορώδης πηλός, διατηρούν τη θερμότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 • Εκτιμώμενο βάρος της σόμπας. Εάν δεν υπερβαίνει τα 200-250 kg, η εγκατάσταση της βάσης είναι προαιρετική. Αξίζει να εξεταστεί το φορτίο του κλιβάνου με βάση το κτίριο / δομή σας. Η ομοιόμορφη κατανομή του βάρους είναι η ίδια με την εξασφάλιση μιας μεγάλης διάρκειας ζωής τόσο για τη σόμπα όσο και για τη βάση. Η ίση πίεση και στις δύο συνιστώσες θα μειώσει την τριβή και τον κίνδυνο γρήγορης φθοράς. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι από τους φούρνους είναι από τις "ρωσικές" κατασκευές διαστάσεων τύπου που ζυγίζουν έως και αρκετούς τόνους, αυτό το στοιχείο είναι εξαιρετικά σημαντικό.

Πολλοί άνθρωποι έχουν τη δική τους γνώμη σε αυτό το ζήτημα, αλλά οι έμπειροι προγραμματιστές κατανοούν την ανάγκη ίδρυσης του ιδρύματος. Αυτό χρησιμεύει ως πρόσθετος παράγοντας αξιοπιστίας και σταθερότητας της σόμπας.

Ιδιαίτερη προσοχή κατά την εγκατάσταση της θεμελίωσης θα πρέπει να δοθεί στο είδος του εδάφους στην περιοχή σας:

 • αμμώδης αργίλιο?
 • αργιλώδης?
 • αργιλώδη

Εφόσον η τοποθέτηση σόμπας στα σπίτια συνήθως δεν είναι μία φορά χρήση (εκτός από τους λιγότερο απαιτητικούς και εύκολους στην τοποθέτηση μεταλλικούς κλιβάνους), αξίζει να φροντίσετε για τη συντήρηση του θεμελίου τόσο σε υψηλές όσο και σε χαμηλές θερμοκρασίες - για καλοκαιρινό και χειμερινό χρόνο.

Ορισμένοι τύποι εδάφους με περιεκτικότητα αργίλου αναπτύσσονται σε χαμηλές θερμοκρασίες. Στην κατασκευή, αυτό ονομάζεται ανύψωση, δηλαδή, κατάψυξη της υγρασίας στο βράχο. Ωστόσο, η διαστολή του εδάφους είναι συχνά ανώμαλη και μπορεί να οδηγήσει σε ρωγμές και ζημιές στο θεμέλιο.

Υπάρχουν ορισμένα μέτρα για μεγαλύτερη αξιοπιστία στην εγκατάσταση του ιδρύματος. Έχουν σχεδιαστεί για υπεύθυνους ιδιοκτήτες ή προγραμματιστές με καθορισμένα πρότυπα ασφαλείας (κατασκευή δημόσιου χώρου: κτήμα, μουσείο, ακόμη και βιβλιοθήκη).

 • Προμηθεύοντας το θεμέλιο με μια πρόσθετη πλάκα.Η πλάκα τοποθετείται κάτω από τη βάση της βάσης, καταλαμβάνει μεγάλη επιφάνεια και έχει τη λειτουργία της μείωσης της πίεσης και του φορτίου. Απαιτείται υψηλής ποιότητας ενίσχυση της πλάκας, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο ρωγμών.
 • Κατά την τοποθέτηση της πλάκας, είναι επιθυμητό να χρησιμοποιηθεί ένα ειδικό αμμώδες μαξιλάρι, το οποίο θα εκτελέσει τη λειτουργία της απόσβεσης (δημιουργώντας πίεση και φορτία) των κάτω βράχων κατά τη διάρκεια της κατάψυξης.
 • Για να εξασφαλιστεί η πλήρης ασφάλεια του κτιρίου, είναι δυνατή η εγκατάσταση σωλήνων αποστράγγισης ή η θέρμανση / η μόνωση ενός κτιρίου. Αυτό θα μειώσει την πιθανότητα υπερβολικής συσσώρευσης.

Αυτό ισχύει περισσότερο για νέα κτίρια και κατασκευές υπό κατασκευή, αλλά δεν πρέπει να πιστεύουμε ότι η εγκατάσταση μιας συνηθισμένης καμίνου είναι τόσο περίπλοκη και απαιτητική.

Μην ξεχνάτε ότι το ποιοτικό υπόβαθρο για τη σόμπα είναι πάνω απ 'όλα η ασφάλεια για ολόκληρο το σπίτι. Όσο περισσότερες προσπάθειες θα καταβληθούν για την εγκατάστασή του, τόσο μικρότερο θα είναι το πρόσθετο κόστος χρόνου και πόρων για επισκευή και αποσυναρμολόγηση.

Είδη

Το βάρος, η παρουσία ελεύθερου χώρου, το επίπεδο των υπόγειων υδάτων και το ίδιο το έδαφος είναι οι καθοριστικοί παράγοντες για την επιλογή ενός ή του άλλου τύπου θεμελίωσης. Μπορείτε να βρείτε μόνο λίγους τύπους θεμελίωσης: πλακίδια (πλακάκια), σωρούς, σε εσοχή / χωρίς εσοχή. Μερικοί εξακολουθούν να μιλούν για αυτό το είδος ταινιών ίδρυμα.

 • Πλακάκια το θεμέλιο απαιτεί την εγκατάσταση αμμώδους άμμου και θρυμματισμένης πέτρας (πάχους έως 10 cm), γεμισμένης με στρώμα σκυροδέματος όχι μεγαλύτερης από 5 cm και δομών ενίσχυσης. Έχουν ρυθμιστεί να κατανέμουν ομοιόμορφα το φορτίο. Η ιδιαιτερότητα της βάσης πλακιδίων είναι η σταθερότητα και η ακεραιότητα της πλάκας οπλισμένου σκυροδέματος / σκυροδέματος. Είναι δυνατό να τοποθετήσετε υλικό στέγης σε πίσσα, αυτό θα βοηθήσει τη δομή να διατηρήσει στεγανοποίηση.
 • Η ιδιαιτερότητα του σωρού θεμελίωσης στην απλότητα και την αξιοπιστία. Η τοποθέτησή του δεν απαιτεί πρόσθετες εργασίες εκσκαφής - οι σωροί μπορούν να οδηγηθούν στο έδαφος με οδήγηση ή δόνηση. Σε αυτή την περίπτωση, οι σωροί μπορούν να κατασκευαστούν από ορισμένους τύπους ξύλου και από οπλισμένο σκυρόδεμα. Εγκατάσταση μεταλλικών κοίλων πασσάλων είναι δυνατή - ο σχεδιασμός σας επιτρέπει να οδηγείτε βαθιά μέσα στο έδαφος και να το γεμίζετε με σκυρόδεμα - για καλύτερη σταθερότητα.

Αυτός ο τύπος είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους στην κατασκευή κτιρίων και αντικειμένων του μέσου τύπου.

Μπορείτε να επιλέξετε τον τύπο θεμελίωσης για την τοποθέτησή του σε σχέση με το δάπεδο του κτιρίου / δομής. Εδώ υπάρχει ένας θαμμένος τύπος και ένας μη θαμμένος.

 • Απαιτείται εσοχή για τους κλιβάνους τούβλων με βάρος 2 τόνων ή περισσότερο. Η βάση για αυτό το θεμέλιο είναι πορώδης άργιλος ή χώμα loess. Ο τελευταίος είναι ένας ιζηματογενής βράχος του μη στρωματοποιημένου τύπου, συχνά ένα μείγμα αργιλώδους και αμμώδους αργιλώδους βράχους. Σε αυτή την περίπτωση, μην ξεχνάτε ότι το βάθος της τοποθέτησης των θεμελιώσεων πάνω σε αυτά τα βράχια πρέπει να είναι κάτω από το επίπεδο κατάψυξης το φθινόπωρο ή το χειμώνα παγετό.
 • Η χρήση του μη θαμμένου τύπου είναι δικαιολογημένη για φούρνους με βάρος όχι μεγαλύτερο από 1,5 τόνους. Ταυτόχρονα, παρουσιάζει υψηλά χαρακτηριστικά αντοχής και αξιοπιστίας σε περιοχές με χαμηλά επίπεδα υπόγειων υδάτων και με ηπειρωτικό ή ιζηματογενές έδαφος.

Κάθε τύπος χρησιμοποιείται σε διαφορετικές συνθήκες στο εργοτάξιο. Εδώ μπορούμε να πούμε τόσο για τις καιρικές συνθήκες όσο και για τα χρήματα που δαπανώνται για την εγκατάσταση.

Πώς να οικοδομήσουμε;

Κάνοντας κάθε τύπο των δικών σας χεριών είναι αρκετά πιθανό, αποθεματικό με την απαραίτητη λογοτεχνία και υπομονή.

Το πρώτο βήμα σε μια εγκατάσταση πλακιδίων είναι η προετοιμασία μιας οπής στο έδαφος για μελλοντική εγκατάσταση.Οι διαστάσεις και το βάθος σε αυτή την περίπτωση δεν έχουν καθοριστεί από κανέναν (αν και υπάρχουν συνιστώμενες διαστάσεις - μέχρι 500 mm), ο κύριος του έργου πρέπει να επιλέξει ανεξάρτητα τα βέλτιστα χαρακτηριστικά.

Θα πρέπει να ακολουθήσει την επιφάνεια του λάκκου, θα πρέπει να είναι επίπεδη.

Το επόμενο στάδιο είναι η πλήρωση του λάκκου με τα ερείπια (μέχρι 10-15 cm) και η συμπύκνωση. Είναι δυνατή η πλήρωση έτοιμου διαλύματος μετά από στεγανοποίηση ενός σχεδίου με υλικό στέγης. Η σύνθεση του χυτού σε αυτή την περίπτωση είναι 1/3/5 (τσιμέντο, άμμος, θρυμματισμένη πέτρα). Συχνά αυτός ο τύπος είναι εγκατεστημένος στα ισόγεια μικρά κτίρια.

Το θεμέλιο των σωρών ή το θεμέλιο πάνω στους σωρούς των κοχλιών δεν είναι λιγότερο αξιόπιστο και εύκολο στην εγκατάσταση. Για αυτό, θα χρειαστεί να σκάψετε τις τρύπες στις γωνίες της προτεινόμενης πλάκας (η διάμετρος πρέπει να διατηρηθεί τουλάχιστον 20 cm). Οι κοιλότητες είναι προγεμισμένες με υγρανθείσα άμμο και χαλίκι (από 10 έως 15 cm) - αυτό πρέπει να γίνεται για ευκολία στη συμπύκνωση.

Η προετοιμασία του ξυλότυπου για την περαιτέρω εκχύλιση σκυροδέματος απαιτεί την τοποθέτηση ενός ρουμπιοειδούς φύλλου και οπλοφόρων. Μετά τη συμπύκνωση, τη χύτευση και την επένδυση, οι σωροί τοποθετούνται μεταξύ τους και χρησιμεύουν ως βάσεις για οπλισμένο σκυρόδεμα ή πλάκες από σκυρόδεμα.Όπως ήδη αναφέρθηκε, υπάρχει ένας τύπος θεμελιώδους σώματος χωρίς ανασκαφές.

Η οπή είναι πιο περίπλοκη στη συσκευή και στην εγκατάσταση. Υπάρχει συνεπές σχέδιο εγκατάστασης.

 • Βεβαιωθείτε ότι η εκσκαφή σας ήταν 10-15 εκατοστά μεγαλύτερη από το μέγεθος της σόμπας. Ο αριθμός αυτός πρέπει να τηρείται σε κάθε πλευρά του λάκκου. Τα χαρακτηριστικά βάθους σε αυτή την περίπτωση δεν είναι σταθερά, το καθένα ακολουθεί διαφορετικούς κανόνες, αλλά συχνότερα δεν υπερβαίνει το ενάμισι μέτρο.
 • Το επόμενο βήμα είναι η συμπύκνωση και συμπίεση του πυθμένα της εκσκαφής. Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί θρυμματισμένη πέτρα (προ-υγρανθεί ή όχι - εσείς αποφασίσει). Μετά την συμπύκνωση του πυθμένα του λάκκου, το πάχος των ερειπίων δεν πρέπει να πέσει κάτω από 15 cm.
 • Για πιο σφιχτή συμπίεση, ο κύριος του έργου μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα αμμώδες στρώμα πάχους έως 30 cm, το οποίο υγραίνεται με μικρή ποσότητα νερού για περισσότερη συμπύκνωση. Όταν το στρώμα άμμου στεγνώσει, πρέπει να προσθέσετε ένα άλλο στρώμα από τα ερείπια στην κορυφή του. Αυτή τη φορά - έως 20 εκατοστά.
 • Το επόμενο σημαντικό στάδιο είναι η κατασκευή ξύλινου ξυλοτύπου. Η εσωτερική επιφάνεια μπορεί να λιπανθεί με άσφαλτο, έτσι θα εξασφαλίσετε στεγανοποίηση της δομής σας.
 • Η περαιτέρω τοποθέτηση της εσοχής είναι παρόμοια με την τοποθέτηση της θεμελιώδους πέτρας, ωστόσο, ο σχηματιζόμενος χώρος από τα τοιχώματα του εδάφους προς το θεμέλιο σε αυτή την περίπτωση είναι γεμάτος με άμμο.

Ο μη-θαμμένος τύπος αντιπροσωπεύεται από τρεις ξεχωριστούς τύπους: μια στήλη, μονολιθική πλάκα, ένα πλέγμα. Κάθε ένας από αυτούς τους τύπους έχει τα δικά του χαρακτηριστικά εγκατάστασης.

 • Columnar είναι μια φθηνότερη επιλογή και παρουσιάζεται με τη μορφή αρκετών κατακόρυφων στηριγμάτων, βυθισμένων σε ένα προηγουμένως προετοιμασμένο έδαφος κατά περισσότερο από 30%. Η κατά προσέγγιση απόσταση μεταξύ των στηριγμάτων πρέπει να είναι 2 μέτρα.
 • Μονόλιθος πλάκα πιο κατάλληλο για την εγκατάσταση του θεμελίου στο έδαφος χωρίς καθίζηση του εδάφους. Αλλά αυτός ο τύπος ισχύει για ελαφρότερα κτίρια, καθώς επηρεάζεται από εξωτερικούς παράγοντες - μηχανικές βλάβες και άλλες. Τα στοιχεία θερμομόνωσης και θερμομόνωσης μπορούν να τοποθετηθούν κάτω από την τελική μονολιθική πλάκα - προκειμένου να αποφευχθεί το πάγωμα κατά τη χειμερινή περίοδο.
 • Τύπος δικτυώματος ίσως μια από τις απλούστερες μορφές ενός μη-θαμμένου θεμελίωσης. Η κατασκευή του συνίσταται στην τοποθέτηση μεγάλου αριθμού πλακών με ενίσχυση. Θα σώσει τους πόρους σας όταν ρίχνετε.Επιπλέον, ο τύπος πλέγματος είναι πιο ανθεκτικός στην καταστροφή. Σε περίπτωση θραύσης ή ρωγμών σε ορισμένα μέρη του ιδρύματος, μειώνεται ο κίνδυνος μεταφοράς ζημιάς σε άλλο τμήμα του.

Συμβουλές

    Όπως μπορείτε να δείτε - η κατασκευή της απαραίτητης βάσης για τη σόμπα είναι μια δύσκολη αλλά απαραίτητη διαδικασία για την καλή λειτουργία οποιουδήποτε συστήματος θέρμανσης. Υπάρχουν πολλά απλά, συνοπτικά σημεία, με τη σωστή χρήση των οποίων οργανώνετε κατάλληλα οποιοδήποτε φούρνο στο σπίτι σας.

    • Καθορίστε τις παραμέτρους της επικράτειάς σας. Αυτές είναι: περιβαλλοντικές συνθήκες, πιθανές μηχανικές βλάβες, υπολογισμός του φορτίου και της πίεσης από τη σόμπα. Διεξάγετε έναν βαθύ αναλυτικό υπολογισμό - από τις οικονομικές σας δυνατότητες σε μετρήσεις επιπέδων υπογείων υδάτων. Όσο ακριβέστερα είναι τα δεδομένα, τόσο πιο εύκολο θα είναι να επιλέξετε τον κατάλληλο τύπο θεμελίωσης και τόσο λιγότερη ταλαιπωρία θα σας φέρει στη λειτουργία του.
    • Ο καθένας έχει τις δικές του οικονομικές δυνατότητες, αλλά προσπαθεί να μην σώσει τον εξοπλισμό, τις λύσεις και τους μηχανισμούς για υψηλής ποιότητας χύτευσης. Θυμηθείτε ότι η τιμή είναι ίση με την ποιότητα και όσο περισσότερο είναι, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα η εγκατάστασή σας να διαρκέσει πολύ καιρό και να σας φέρει μόνο ικανοποίηση και χαρά.
    • Εξερευνήστε άλλους πόρους, ηλεκτρονικούς και γραπτώς με ποιοτικές πληροφορίες σχετικά με την εγκατάσταση του ιδρύματος. Πρέπει να καταλάβετε ότι όποιος γνωρίζει είναι οπλισμένος σε περίπτωση απρόβλεπτων καταστάσεων. Και η εμπειρία δεν είναι μόνο θέμα θεωρίας, αλλά και πρακτικής.

    Η διαδικασία κατασκευής ενός φούρνου από την τοποθέτηση του θεμελίου, βλ. Παρακάτω.

    Σχόλια
     Συντάκτης
    Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Για κατασκευαστικά θέματα, συμβουλευτείτε πάντοτε έναν ειδικό.

    Αίθουσα εισόδου

    Σαλόνι

    Υπνοδωμάτιο