Λεπτές λεπτομέρειες υπολογισμού της πλάκας βάσης

Τα σύγχρονα σπίτια είναι χτισμένα σε διαφορετικά θεμέλια. Η επιλογή εξαρτάται άμεσα από τα φορτία, την ανακούφιση του επιλεγμένου εδάφους, τη δομή και τη σύνθεση του ίδιου του εδάφους και, φυσικά, τις κλιματικές συνθήκες. Αυτό το άρθρο αποκαλύπτει τις πλήρεις πληροφορίες σχετικά με την πλάκα θεμέλιο, απαντά με ευφυία το ερώτημα του πώς να κάνει έναν πλήρη υπολογισμό σωστά, το οποίο θα βοηθήσει στην κατασκευή των απαραίτητων θεμελίων.

Ειδικά χαρακτηριστικά

Ο τύπος κεραμιδιού του θεμελίου αποτελείται από τη βάση του κτιρίου, το οποίο είναι μια πλάκα οπλισμένου σκυροδέματος ή με ενισχυτικές νευρώσεις. Ο σχεδιασμός αυτού του θεμελίου είναι διαφόρων τύπων: ομαδικό ή μονολιθικό.

Οι προκατασκευασμένες πλάκες που κατασκευάζονται στο εργοστάσιο ονομάζονται προκατασκευασμένα θεμέλια. Οι πλάκες τοποθετούνται από τον κατασκευαστικό εξοπλισμό σε ένα προετοιμασμένο προηγουμένως, δηλαδή ισοπέδωσε και συμπυκνωμένο θεμέλιο. Εδώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν πλάκες αεροπλάνων (PAG) ή οδοστρώματα (PDN, PD). Αυτή η τεχνολογία έχει μεγάλο μειονέκτημα. Συνδέεται με την έλλειψη ακεραιότητας και, ως εκ τούτου, με την αντίστοιχη αδυναμία αντίστασης ακόμη και στις μικρότερες κινήσεις του εδάφους. Γι 'αυτό το λόγο, ο προκατασκευασμένος τύπος θεμελίωσης πλάκας χρησιμοποιείται κυρίως μόνο σε βραχώδεις επιφάνειες εδάφους ή σε μη ομαλά, χονδρόκοκκα εδάφη για την κατασκευή μικρών ξύλινων κατασκευών σε περιοχές με ελάχιστο βάθος ψύξης.

Αλλά η βάση μονολιθικών πλακών είναι μια ολόκληρη άκαμπτη δομή οπλισμένου σκυροδέματος που ανεγείρεται κάτω από την περιοχή του ίδιου του κτιρίου.

Γεωμετρικά, αυτός ο τύπος θεμελίωσης είναι διαφόρων τύπων.

 • Απλή. Όταν η κάτω πλευρά του πλακιδίου θεμελίωσης είναι επίπεδη και ομοιόμορφη.
 • Ενισχυμένη. Όταν η κάτω πλευρά έχει ενισχύσεις, οι οποίες είναι διατεταγμένες με τη σειρά που υπολογίζονται με ειδικούς υπολογισμούς.
 • USP Ονομάζεται έτσι ο θερμαινόμενος τύπος σουηδικών πλακών που ανήκουν σε ένα είδος πλάκας βάσης με ενισχυμένη εμφάνιση.Κατά τη διάρκεια της κατασκευής χρησιμοποιείται μια μοναδική τεχνολογία: το μίγμα σκυροδέματος χύνεται σε ένα ξεχωριστά ανεπτυγμένο εργοστάσιο τύπου μόνιμου ξυλότυπου, το οποίο σας επιτρέπει να δημιουργήσετε περαιτέρω ενισχυμένες και μικρές ενισχύσεις στην ελαστική βάση ή μάλλον στο κάτω τμήμα του και στην επιφάνεια. Το USP διαθέτει επίσης σύστημα θέρμανσης.

Αυτό το άρθρο μιλά για την απλούστερη μονολιθική πλάκα θεμέλιο.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, κριτήρια επιλογής

Το πρώτο πλεονέκτημα είναι σχεδόν τέλεια οικουμενικότητα. Μερικές φορές στο δίκτυο μπορείτε να συναντήσετε άρθρα που λένε ότι μπορείτε να οικοδομήσετε ένα κεραμίδι θεμέλιο παντού.

Ακόμη και αν γίνονται εργασίες κατασκευής σε μια βαλτώδη περιοχή, τίποτα δεν θα γίνει τρομερό με τα κεραμίδια: στην περίοδο του σοβαρού κρυώματος θα ανέβει και σε μια ζεστή περίοδο, αντίθετα, θα βυθιστεί, για να μιλήσει, να επιπλέει.

Αποδεικνύεται ένα είδος "σκυροδέματος", το οποίο έχει ένα κορυφαίο add-on από ολόκληρο το σπίτι.

Και όμως η ακόλουθη παρατήρηση θα είναι δίκαιη: το μόνο θεμέλιο που επιτρέπει μια αρκετά αξιόπιστη κατασκευή με φύτευση και έντονα ογκώδη εδάφη, συμπεριλαμβανομένου του ελώδους τύπου εδάφους, είναι ένα θεμέλιο πασσάλων.Αυτός ο τύπος θεμελίωσης χρησιμοποιείται όταν ο σωρός έχει αρκετό από το δικό του μήκος για στερέωση στα χαμηλότερα στρώματα εδαφικών εδράνων.

Ο παγετός τύπος διόγκωσης, συμπεριλαμβανομένης της καθίζησης, κατά τη διάρκεια της απόψυξης ή καθίζησης της θεμελίωσης λόγω της διαβροχής της επιφάνειας του εδάφους (για παράδειγμα, κατά την άνοδο των υπόγειων υδάτων) δεν μπορεί να συμβεί εξίσου κάτω από την επιφάνεια ολόκληρου του κεραμιδιού. Σε κάθε περίπτωση, μόνο ένα από τα μέρη θα αλλάξει περισσότερο. Ένα απλό παράδειγμα είναι η απόψυξη κατά την άνοιξη μιας επιφάνειας ρύπων. Η διαδικασία απόψυξης θα προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ένταση στη νότια πλευρά του σπιτιού παρά στα βόρεια. Εν τω μεταξύ, το κεραμίδι θα υποβληθεί σε τεράστια φορτία, τα οποία, παρεμπιπτόντως, δεν αντέχουν πάντοτε. Όλα αυτά θα επηρεάσουν τη δομή: το σπίτι μπορεί απλά να κλίνει. Δεν θα είναι τόσο τρομακτικό αν πρόκειται για ξύλινη δομή. Και αν χτίστηκε από τούβλα ή μπλοκ, μπορεί να εμφανιστούν ρωγμές στους τοίχους.

Η θεμελίωση της πλάκας καθιστά δυνατή την ανέγερση σπιτιών ακόμη και στα πιο δύσκολα εδάφη, στα οποία είναι, αντί για παράδειγμα, το έδαφος με ταινία ο μέσος τύπος εδάφους, ο οποίος έχει τη χαμηλότερη φέρουσα ικανότητα.Αυτό απλά δεν πρέπει να υπερεκτιμούμε αυτή την ευκαιρία.

Χρησιμοποιείτε θεμέλια πλακών κατά την κατασκευή μεγάλων κτιρίων; Κάποιοι υποστηρίζουν ότι σε μια μονολιθική πλάκα, μπορείτε να χτίσετε μόνο τα ελαφρύτερα και ταυτόχρονα όχι αρκετά ανθεκτικά κτίρια. Αυτή η δήλωση δεν είναι απολύτως αληθής, διότι όταν επιλέγει ευνοϊκές συνθήκες και ένα σωστά σχεδιασμένο ίδρυμα με αρμόδιο κατασκευαστικό έργο, η βάση πλακών μπορεί να αντέξει ακόμη και το κεντρικό πολυκατάστημα. Με την ευκαιρία, το κτίριο χτίστηκε σε μια πλάκα.

Πάρα πολύ υψηλή τιμή. Αυτή η γνώμη είναι για κάποιο λόγο κοινή. Σχεδόν όλοι είναι σίγουροι ότι ο τύπος πλάκας του ιδρύματος είναι πολύ ακριβός, ακριβότερος από τους υπάρχοντες τύπους θεμελίωσης. Επίσης, για κάποιο λόγο, η πλειοψηφία πιστεύει ότι το κόστος θα είναι περίπου το ήμισυ του διαθέσιμου κόστους για όλες τις επόμενες κατασκευαστικές εργασίες.

Ταυτόχρονα, κανείς δεν έχει πραγματοποιήσει καμία συγκριτική ανάλυση. Επίσης, για κάποιο λόγο, πολλοί δεν λαμβάνουν υπόψη ότι κατά τη διάρκεια της κατασκευής ενός σπιτιού, για παράδειγμα, το δάπεδο δεν θα είναι απαραίτητο. Φυσικά, λέει για την τραχιά επιφάνεια του δαπέδου.

Η πολυπλοκότητα του ίδιου του έργου.Συχνά ακούγεται η ακόλουθη δήλωση: "Για την κατασκευή ενός θεμελιώδους ιδρύματος, θα χρειαστεί η εμπειρία ειδικευμένων εργαζομένων". Και όμως, αν εκτιμάτε, γίνεται σαφές ότι οι «κύριοι» υπερεκτιμούν σε μεγάλο βαθμό τις τιμές για το έργο τους. Στην πραγματικότητα, μόνο η άγνοια της τεχνολογίας συνήθως οδηγεί σε σφάλματα, και το bloat μπορεί να είναι με οποιαδήποτε άλλη βάση.

Ποιες δυσκολίες μπορεί να αντιμετωπιστούν κατά την εργασία με ένα θεμέλιο πλακών; Κατά την ισοπέδωση του ιστότοπου; Όχι, όλα εδώ δεν είναι πιο περίπλοκη από ό, τι όταν ισοπέδεις ένα θεμέλιο λωρίδων. Ίσως η δυσκολία με στεγανοποίηση ή μόνωση; Εδώ, μάλλον, είναι καλύτερο να εκτελέσετε αυτές τις λειτουργίες σε μια επίπεδη οριζόντια επιφάνεια από ό, τι στα κατακόρυφα επίπεδα.

Ίσως είναι στο ζευγάρωμα ενισχυτικό κλουβί; Και πάλι, είναι απαραίτητο να συγκρίνετε και να κατανοήσετε ότι είναι απλούστερο, για παράδειγμα, μπορείτε να πάρετε την ενίσχυση που έχει τεθεί στην πλατφόρμα ακόμη, ή μπορείτε να φτάσετε στην ίδρυση της κορδέλας η ίδια με τον ξυλότυπο της. Ίσως είναι να ρίχνουμε το μίγμα μπετόν; Σε αυτή την υλοποίηση, δεν εξαρτάται από την επιλεγμένη βάση, αλλά από τα χαρακτηριστικά ενός ξεχωριστού τμήματος, από το ανΕάν ο αναμικτήρας θα είναι σε θέση να οδηγήσει μέχρι το εργοτάξιο ή θα πρέπει να μιξει το σκυρόδεμα με το χέρι.

Στην πραγματικότητα, για την κατασκευή πιάτων βάση - σωματικά δύσκολο έργο. Λόγω της μάλλον μεγάλης περιοχής κατασκευής, αυτή η εργασία μπορεί να ονομαστεί κουραστική, αλλά δεν λέει εδώ ότι θα χρειαστεί η βοήθεια ειδικευμένων κατασκευαστών. Ως εκ τούτου, οι συνηθισμένοι άντρες θα είναι σε θέση να το αντιμετωπίσουν. Επιπλέον, αν ακολουθήσετε σωστά την τεχνολογία κατασκευής και το SNiP της στήλης, της πλάκας και άλλων θεμελίων, θα πετύχετε σίγουρα.

Υπολογισμοί

Κάθε μηδενικός κύκλος θα απαιτήσει έναν υπολογισμό, ο οποίος συνίσταται κυρίως στον προσδιορισμό του πάχους της ίδιας της πλάκας. Η επιλογή αυτή δεν μπορεί να γίνει κατά προσέγγιση, καθώς μια τέτοια μη εξειδικευμένη λύση της ερώτησης θα οδηγήσει σε μια αδύναμη βάση που μπορεί να σπάσει στο κρύο. Πάρα πολύ μαζική θεμελίωση μιας βαθιάς βάσης δεν γίνεται, έτσι ώστε να μην χάνουμε άσκοπα επιπλέον χρήματα.

Για μονοκατοικίες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον παρακάτω υπολογισμό. Και ας μην συγκρίνουμε αυτούς τους υπολογισμούς με τη μηχανική, η οποία διεξάγεται στους οργανισμούς σχεδιασμού,Ωστόσο, αυτοί οι υπολογισμοί θα βοηθήσουν στην υλοποίηση ενός ιδρύματος υψηλής ποιότητας.

Εξετάστε το έδαφος

Είναι απαραίτητο να μελετήσετε το έδαφος που βρίσκεται στο επιλεγμένο οικόπεδο.

Για περαιτέρω υπολογισμούς, θα χρειαστεί να επιλέξετε ένα συγκεκριμένο πάχος για την πλάκα βάσης με κατάλληλο βάρος. Αυτό θα βοηθήσει στην καλύτερη δυνατή πίεση στον υπάρχοντα τύπο εδάφους. Όταν ξεπεράσουν τα φορτία, η δομή συνήθως αρχίζει να "βυθίζεται", με ελάχιστα φορτία, ένα ελαφρύ οίδημα της επιφάνειας του εδάφους θα προκαλέσει το θεμέλιο. Όλα αυτά δεν θα έχουν πολύ ευχάριστες συνέπειες.

Βέλτιστη ειδική πίεση για μια επιφάνεια εδάφους στην οποία αρχίζει συνήθως η κατασκευή:

 • λεπτή άμμος ή σκόνη τύπου άμμου υψηλής πυκνότητας - 0,35 kg / cm³.
 • λεπτή άμμος με μέση πυκνότητα 0,25 kg / cm3.
 • αμμώδης αργίλου σε στερεή και πλαστική μορφή - 0,5 kg / cm³.
 • πλαστικές και στερεές λοβές - 0,35 kg / cm³.
 • Πλαστική ποιότητα πηλού - 0,25 kg / cm³.
 • σκληρό άργιλο - 0,5 kg / cm³.

Συνολικό βάρος / βάρος στο σπίτι

Με βάση το αναπτυγμένο έργο της μελλοντικής δομής, είναι δυνατό να καθοριστεί ποιο θα είναι το συνολικό βάρος / βάρος του σπιτιού.

Η κατά προσέγγιση τιμή του ειδικού βάρους κάθε δομικού στοιχείου:

 • τούβλο τοίχο με πάχος 120 mm, δηλαδή, μισό τούβλο - έως 250 kg / m²?
 • ένα τοίχο αεριζόμενου σκυροδέματος ή μπλοκ από σκυρόδεμα 300 mm από μάρκα D600 - 180 kg / m².
 • ένα τοίχο κούτσουρων (διάμετρος 240 mm) - 135 kg / m²;
 • Τοίχος 150 mm ξύλου - 120 kg / m².
 • Τοίχος πλαισίου 150 mm (απαιτείται μόνωση) - 50 kg / m².
 • σοφίτα από ξύλινα δοκάρια με υποχρεωτική θέρμανση, πυκνότητα που φθάνει τα 200 kg / m³ - 150 kg / m².
 • κοίλη πλάκα σκυροδέματος - 350 kg / m².
 • ενδοδαπέδιο ή υπόγειο από ξύλινα δοκάρια, μόνωση, πυκνότητα φτάνει τα 200 kg / m³ - 100 kg / m².
 • μονολιθικά δάπεδα από οπλισμένο σκυρόδεμα - 500 kg / m².
 • λειτουργικό φορτίο για αλληλοεπικάλυψη μεταξύ εσωτερικών χώρων και βάσης - 210 kg / m².
 • με στέγη από φύλλο χάλυβα, κυματοειδές μέταλλο ή μεταλλικά πλακίδια - 30 kg / m².
 • λειτουργικό φορτίο για σοφίτα οροφής - 105 kg / m².
 • με διπλή στρώση υλικού στέγης - 40 kg / m².
 • με στέγη κεραμικών πλακιδίων - 80 kg / m².
 • με σχιστόλιθο - 50 kg / m².
 • τύπος φορτίου χιονιού που εφαρμόζεται στη μεσαία ζώνη της ρωσικής επικράτειας - 100 kg / m².
 • τύπος φορτίου χιονιού για τις βόρειες περιοχές - 190 kg / m².
 • τύπος φορτίου χιονιού για το νότιο τμήμα - 50 kg / m².

Υπολογισμός της επιφάνειας της πλάκας

Η περιοχή ολόκληρης της πλάκας θα πρέπει να υπολογίζεται βάσει του έργου μηχανικής.Το βάρος του κτιρίου θα πρέπει να διαιρείται από την περιοχή ώστε να υπάρχει ένας συγκεκριμένος δείκτης φορτίου ο οποίος θα επενεργεί στην επιφάνεια του εδάφους. Με την ευκαιρία, το αποτέλεσμα δεν λαμβάνει υπόψη τη μάζα θεμελίωσης. Στη συνέχεια θα πρέπει να συγκρίνετε το προκύπτον σχήμα με το βέλτιστο συγκεντρωμένο φορτίο, τότε μπορείτε να υπολογίσετε τη διαφορά, δηλαδή να μάθετε πόσο δεν επαρκεί για να αποκτήσετε τη βέλτιστη τιμή της συγκεκριμένης πίεσης. Η προκύπτουσα διαφορά πρέπει να πολλαπλασιαστεί με την περιοχή της ίδιας της πλάκας, προκειμένου να επιτευχθεί η αναγκαία μάζα θεμελίωσης ως αποτέλεσμα.

Στη συνέχεια το αποτέλεσμα της μάζας της πλάκας θεμελίωσης χωρίζεται από την πυκνότητα οπλισμένου σκυροδέματος 2500 kg / m³. Έτσι, θα πάρουν τον απαιτούμενο όγκο της πλάκας βάσης. Αυτός ο όγκος πρέπει να διαιρείται με την τιμή της περιοχής αυτής της πλάκας για να πάρει το πάχος της.

Το προκύπτον πάχος πρέπει να στρογγυλεύεται στο πλησιέστερο μεγαλύτερο ή, αντίθετα, η μικρότερη τιμή, η οποία είναι πολλαπλάσια των 5 εκατοστών. Από τις ήδη στρογγυλεμένες τιμές, πρέπει να υπολογίσετε εκ νέου το βάρος της θεμελίωσης, προσθέτοντας τον αριθμό με τη μάζα του κτιρίου για να καθορίσετε την υπολογισμένη ειδική πίεση που ασκείται στην επιφάνεια του εδάφους. Στη συνέχεια, θα πρέπει να συγκρίνετε το αποτέλεσμα με το βέλτιστο.Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αυτή η διαφορά δεν μπορεί να υπερβαίνει το ± 25%.

Ο συγκεκριμένος τύπος φορτίου του συνολικού βάρους της δομής επηρεάζει το σκυρόδεμα που ακολουθεί. Με βάση αυτό, είναι απαραίτητο να προσδιοριστεί ο βέλτιστος βαθμός σκυροδέματος που θα χρησιμοποιηθεί για χύτευση, με την προϋπόθεση ότι η αντοχή του σκυροδέματος θα παραμείνει στη συμπίεση, δηλαδή, για να υπολογιστεί για διάτρηση. Βασικά, η επιλογή είναι μεταξύ των σημάτων M300, M200 και M250.

Στην πραγματικότητα, αυτοί οι υπολογισμοί θεωρούνται απλοί. Εδώ θα χρειαστείτε μόνο τις γνώσεις που αποκτήθηκαν στο σχολείο στα μαθήματα μαθηματικών.

Για να μάθετε πώς μπορείτε να δημιουργήσετε και να υπολογίσετε ένα μονολιθικό θεμέλιο, δείτε το παρακάτω βίντεο.

Σχόλια
 Συντάκτης
Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Για κατασκευαστικά θέματα, συμβουλευτείτε πάντοτε έναν ειδικό.

Αίθουσα εισόδου

Σαλόνι

Υπνοδωμάτιο