Λεπτές από τον υπολογισμό της κατανάλωσης σκυροδέματος στο υπόβαθρο

Η οικοδόμηση ενός σπιτιού αρχίζει πάντα με την κατασκευή ενός στέρεου θεμελίου. Η αξιοπιστία και η ανθεκτικότητα του μελλοντικού σπιτιού εξαρτάται από το πόσο καλά κτίζεται και πλημμυρίζεται. Η ορθότητα των υπολογισμών θα εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα. Αυτό το άρθρο θα συζητήσει τον τρόπο υπολογισμού του σκυροδέματος για το υπόβαθρο και για το τι εξαρτώνται οι υπολογισμοί.

Ειδικά χαρακτηριστικά

Τρεις τύποι θεμελίωσης μπορούν να διακριθούν για την κατασκευή:

 • ταινία - μια λωρίδα από σκυρόδεμα που διέρχεται κάτω από όλους τους τοίχους, που περιλαμβάνει εξαρτήματα από σίδηρο, άμμο, χαλίκι και τσιμέντο βαθμού όχι χαμηλότερης από το M200.
 • μονολιθική πλάκα - πλάκα μικρού βάθους, ίση με ολόκληρη την περιοχή του κτιρίου.
 • στήλη - Το σύστημα στήριξης των πυλώνων, που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή μικρών κτιρίων χωρίς υπόγειο, με τους στύλους τοποθετούνται γύρω από την περίμετρο με ένα διάστημα μέχρι δύο μέτρων.

Το όνομα της θεατρικής ταινίας πήρε το όνομά της λόγω της εμφάνισης και του σχεδιασμού. Η βάση της ταινίας είναι διατεταγμένη γύρω από την περίμετρο ολόκληρου του σπιτιού, συμπεριλαμβανομένων των εσωτερικών τοίχων που φέρουν. Αυτός ο σχεδιασμός χρησιμοποιείται για να διασφαλίσει ότι το φορτίο κατανέμεται ομοιόμορφα σε ολόκληρη την περιοχή της βάσης. Ακόμα και με το πρήξιμο του εδάφους κούμπωμα στο κτίριο δεν συμβαίνει. Ωστόσο, με βάλτο έδαφος, αυτός ο τύπος θεμελίωσης δεν θα λειτουργήσει · στην περίπτωση αυτή, χρησιμοποιείται θεμέλιο τύπου σωρού. Η βάση ταινίας έχει σχετικά μεγάλη ποσότητα εργασίας, καθώς και μεγάλη κατανάλωση υλικού.

Συχνά αυτός ο τύπος θεμελίωσης με δάπεδα από οπλισμένο σκυρόδεμα ανεγέρθηκε για τα τούβλα ή τα πέτρινα κτίρια και στην περίπτωση του υπογείου.

Είναι αρκετά απλό ακόμη και με την κατασκευή των δικών τους χεριών. Με την παρουσία ενός γερανού, η κατασκευή αυτού του τύπου θεμελίωσης δεν θα διαρκέσει περισσότερο από δύο ημέρες και η περίοδος συρρίκνωσης είναι πολύ μικρότερη από αυτή των μονολιθικών θεμελίων.

Τα πλεονεκτήματα της βάσης ταινίας περιλαμβάνουν διάφορα χαρακτηριστικά.

 • Σχετικά χαμηλό κόστος.
 • Εύκολη εγκατάσταση.
 • Κατάλληλο για κάθε κτίριο χαμηλού ύψους.
 • Ταχύτητα Τα θεμέλια για την κατασκευή των 100 τ.μ. μπορούν να κατασκευαστούν με τα χέρια σας μέσα σε μία εβδομάδα.Ο σχεδιασμός της βάσης της ταινίας επηρεάζεται από την ανακούφιση του οικοπέδου, τον τύπο του εδάφους, την πολυπλοκότητα και το βάρος του έργου, το ύψος των υπόγειων υδάτων και το βάθος της κατάψυξης του εδάφους.

Πριν από την κατασκευή, η δομή του ιδρύματος, τα υλικά που είναι απαραίτητα για την κατασκευή του θεμελίου, το επίπεδο τοποθέτησης, η τεχνολογία για όλες τις εργασίες εγκατάστασης θα πρέπει να καθοριστεί.

Η βάση της πλάκας, λόγω της αντοχής και της αξιοπιστίας της, χρησιμοποιείται για την κατασκευή σπιτιών από πέτρα και τούβλα.

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή είναι ειδικές πλάκες από οπλισμένο σκυρόδεμα και ένα μαξιλάρι από τα ερείπια και την άμμο, που στον πυθμένα του λάκκου πριν χύσει. Κατά τη δόμηση είναι σημαντικό να υπολογιστεί το φορτίο του μελλοντικού κτιρίου.

Τα κύρια πλεονεκτήματα αυτού του τύπου θεμελίωσης: η ευκολία εγκατάστασης και η δυνατότητα κατασκευής σε οποιοδήποτε τύπο εδάφους. Μειονεκτήματα: Για τη χύτευση είναι απαραίτητο να σχηματιστεί μια ιδανική επίπεδη επιφάνεια, καθώς και σημαντικά έξοδα κατά τη διάρκεια της κατασκευής λόγω της χρήσης σιδερένιου οπλισμού και τοποθέτησης του στρώματος στεγανοποίησης. Η πλήρωση του υπογείου της πλάκας γίνεται σε στρώματα περίπου 15 cm.

Κατασκευή πυλώνων - οικονομικό και αξιόπιστο για ελαφριά κτίρια.

Μεταξύ των θετικών χαρακτηριστικών είναι τα ακόλουθα:

 • Ανεξάρτητα από την εποχή και τις καιρικές συνθήκες, αυτός ο τύπος θεμελίωσης μπορεί εύκολα να γίνει με το χέρι.
 • Σκυροδέματα τοποθετούνται σε όλες τις επιφάνειες, ακόμα και σε απότομες πλαγιές.
 • χαμηλό κόστος υλικών.

Από τι εξαρτάται;

Το κύριο ερώτημα στο αρχικό στάδιο είναι να μάθετε πόσο συγκεκριμένο θα χρειαστεί για την κατασκευή του ιδρύματος, ώστε να μην χάσουμε χρήματα και ταυτόχρονα να εκπληρώσουμε όλες τις τεχνολογικές απαιτήσεις.

Όπως ήδη αναφέρθηκε, υπάρχουν τρεις τύποι θεμελίων για την κατασκευή: λωρίδες, πλάκες και στήλες.

Εάν επιλέξετε ένα υπόβαθρο λωρίδων για την κατασκευή, θα χρειαστεί να κάνετε ακριβείς υπολογισμούς του βάθους και του πλάτους του, που πρέπει να αντέχουν τη μάζα του κτιρίου. Η ποσότητα του μίγματος σκυροδέματος θα εξαρτηθεί από τις γραμμικές διαστάσεις του θεμελίου.

Η φτέρνα της βάσης ταινίας είναι ίση με 30x80 cm στο ελάχιστο. Αλλά είναι επίσης απαραίτητο να προσκολληθεί στο μέγεθος της σύνδεσης του ιμάντα ενίσχυσης, διαφορετικά το θεμέλιο μπορεί να υποχωρήσει σε πολλά θραύσματα κάτω από το βάρος του σπιτιού.

Κατά την κατασκευή μιας βάσης ταινίας σε συμπαγή έδαφος, το πλάτος της μπορεί να συμπίπτει με το πλάτος των τοίχων, έτσι επεκτείνουμε τα χαρακώματα μόνο από το πάχος των σανίδων ξυλότυπου.Και σε μαλακά εδάφη έχει απομείνει ένα μικρό κενό, περίπου 10 cm, το οποίο γεμίζεται στο τέλος της κατασκευής με συνηθισμένη άμμο. Ένα τέτοιο μαξιλάρι δεν θα επιτρέψει αλλαγές στην πίεση στο θεμέλιο.

Από τους δείκτες ποιότητας του εδάφους εξαρτάται όχι μόνο η πολυπλοκότητα της κατασκευής, αλλά και το κόστος μετρητών.

Για παράδειγμα, το βραχώδες ή ημι-βραχώδες έδαφος διακρίνεται από τις καλές ικανότητες φέρουσας, επομένως είναι δυνατή η κατασκευή κάθε είδους θεμελίωσης πάνω τους. Αλλά το αμμώδες, αργόσχημο ή αργιλώδες έδαφος ανήκει στο γένος της έντονης βλάστησης, επομένως, ο τύπος βάσης επιλέγεται με βάση την επιφάνεια του νερού και το βάθος της κατάψυξης του εδάφους.

Για να προσδιορίσετε το είδος του εδάφους, υπάρχουν διάφοροι τρόποι. Το πιο εύκολο είναι να κάνετε αρκετές λάκκους σε όλο το οικόπεδο και να εξετάσετε την κοπή του εδάφους. Λάβετε υπόψη ότι κυριολεκτικά λίγα μέτρα μακριά, η γη μπορεί να έχει ήδη εντελώς διαφορετικές ιδιότητες. Σε καμία περίπτωση δεν βασίζεστε στις μελέτες των γειτόνων, καθώς το έδαφος μπορεί να είναι πολύ διαφορετικό και αυτό έχει σοβαρές συνέπειες στο μέλλον. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας για το έδαφος από το δικό σας site, θα έχετε μια ιδέα για τον εαυτό σας πόσο βαθιά θα τεθεί το ίδρυμα.

Εξίσου σημαντικό είναι το βάθος της κατάψυξης του εδάφους, αφού το έδαφος που βρίσκεται κάτω από αυτό το σήμα είναι πολύ πυκνό, αλλά πάνω από αυτό είναι πάντα κορεσμένο με υγρασία και τείνει να ανασηκώνεται όταν συμβαίνει εποχική απόψυξη. Αυτή η ιδιότητα είναι επίσης σημαντική για τους υπολογισμούς της θεμελίωσης ταινιών.

Σήμερα είναι εύκολο να βρείτε πίνακες αναφοράς για πληροφορίες σχετικά με το βάθος της ίδρυσης ανά περιοχή. Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε με τους εμπειρογνώμονες που θα αναπτύξουν ένα έργο για εσάς βάσει δεδομένων για την περιοχή σας και θα πραγματοποιήσουν έναν αρμόδιο υπολογισμό.

Σε προβληματικά εδάφη, συχνά χύνεται μία συνεχής συμπαγής πλάκα σκυροδέματος. Θα κατανείμει ομοιόμορφα το φορτίο σε περίπτωση κατάψυξης του εδάφους, καθώς και στη διόγκωση του εδάφους, η μονολιθική βάση ανυψώνεται για να επιστρέψει στην προηγούμενη κατάστασή της υπό το δικό της βάρος.

Είναι επίσης απαραίτητο να καθοριστεί η μάζα του μελλοντικού κτιρίου, το κατά προσέγγιση βάρος των επίπλων και άλλων αντικειμένων που θα είναι στο σπίτι, και επίσης να ληφθεί υπόψη η ένταση του χιονιού το χειμώνα στην οροφή του σπιτιού.

Τύποι

Για να υπολογίσετε την απαιτούμενη ποσότητα μίγματος σκυροδέματος για να το γεμίσετε, θα πρέπει να μάθετε τον όγκο του θεμελίου σε κυβικά μέτρα.

Για κάθε τύπο ιδρύματος έχει τη δική του μέθοδο υπολογισμού.

 1. Κορδέλα. Το ύψος υπολογίζεται σύμφωνα με τον ακόλουθο τύπο: βάθος του υπόγειου τμήματος + ύψος της βάσης. Το κανονικό πλάτος της θεμελίωσης είναι 40 cm, αλλά πιο συχνά γίνεται μεγαλύτερο, ανάλογα με το πάχος των τοίχων του μελλοντικού κτιρίου. Με πολλαπλασιασμό του ύψους, του πλάτους και του μήκους της βάσης, λαμβάνουμε τον απαιτούμενο όγκο.
 2. Πλάκα. Εάν η θεμελίωση αντιπροσωπεύει μια μονολιθική πλάκα ορθογωνικής ή τετραγωνικής μορφής, τότε οι υπολογισμοί θα είναι ίσοι: το μήκος του σπιτιού x πλάτος x πάχος του κτιρίου. Τεχνολογικές πρότυπες διαστάσεις του πάχους στρώματος για μονοκατοικίες είναι από 10 cm, διώροφα σπίτια με μικρό βάρος από 25 cm, για κτίρια από ογκώδη οικοδομικά υλικά 0 cm Για παράδειγμα, ας υπολογίσουμε την ποσότητα σκυροδέματος που απαιτείται για τη βάση πλάκας ενός σπιτιού 10x10 m. λαμβάνοντας υπόψη το υπόγειο, το βάθος θα είναι 1,7 m, πλάτος 0,5, και συνολικό μήκος 62 m. Πολλαπλασιάστε και έχουμε 52,7 κυβικά μέτρα, δηλαδή περίπου 53 m3 σκυροδέματος.
 3. Columnar. Ο αριθμός των πυλώνων θα εξαρτηθεί από την έκταση ολόκληρου του κτιρίου. Ας υποθέσουμε ότι έχετε τέτοιες παραμέτρους κολόνας όπως η διάμετρος, το ύψος και ο αριθμός των πυλώνων. Πρώτα πρέπει να υπολογίσετε την περιοχή διατομής: S = 3,14 x R (διάμετρος).Στη συνέχεια, υπολογίστε τον όγκο του σκυροδέματος σε κυβικά μέτρα μιας στήλης, γι 'αυτό πολλαπλασιάστε την επιφάνεια από το ύψος. Στο τέλος, ο αριθμός που προκύπτει πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό των πυλώνων και παίρνουμε τον όγκο του σκυροδέματος που χρειαζόμαστε για την κατασκευή του κτιριακού θεμελίου.

Μην ξεχάσετε να υπολογίσετε την απαιτούμενη ποσότητα τσιμέντου για προετοιμασία σκυροδέματος. Για παράδειγμα, για να παραχθεί ένας κύβος χύνοντας μπετόν της μάρκας M300, χρειάζονται 382 χιλιόγραμμα τσιμέντου, 700 χιλιόγραμμα άμμου, θρυμματισμένη πέτρα μικρού κλάσματος μέχρι ενός τόνου και περίπου 220 λίτρα νερού. Συνεπώς, έχουμε τέτοιες αναλογίες (τσιμέντο, άμμο, θρυμματισμένη πέτρα) για την κατασκευή σκυροδέματος Μ300 = 1,0: 1,7: 3,2.

Συμβουλές

Εγκατάσταση και έκχυση του ιδρύματος - ίσως το κύριο μέρος της κατασκευής ενός σπιτιού ή εξοχικού σπιτιού.

Για να κάνετε τα πάντα σωστά και να μην συγχέεται στους υπολογισμούς, χρησιμοποιήστε τις συμβουλές των επαγγελματιών.

 • Εκσκαφή για την εκσκαφή τάφρων για τα θεμέλια λωρίδων γρηγορότερα, αλλά δεν τηρεί πάντα τις επιθυμητές διαστάσεις. Κάπου μπορεί να αποδειχθεί λίγο πιο φαρδύ, κάπου βαθύτερα.
 • Κατά την παραγγελία σκυροδέματος, πρέπει να σκεφτείτε εκ των προτέρων για το πού θα είναι δυνατό να χρησιμοποιήσετε το πλεόνασμα. Για παράδειγμα, μπορείτε να παρακολουθείτε σκυρόδεμα στον κήπο.
 • Εάν δεν μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε μόνοι τους, ο υπολογισμός της κυβικής ικανότητας του σκυροδέματος μπορεί να παραγγελθεί από τους ειδικούς.
 • Η θεμελίωση της στήλης δεν πρέπει να γίνεται με πολύ κινητά ή ασθενή εδάφη.
 • Για τις θεμελιώσεις των πλακών, είναι απαραίτητο να παρέχεται στο σύστημα αποχέτευση, έτσι ώστε το νερό σε περίπτωση ισχυρής τήξης χιονιού να μην διαβρώνει το έδαφος κάτω από τη βάση.
 • Κατά τον υπολογισμό, βάζετε πάντοτε υλικά με περιθώριο, διαφορετικά η κατασκευή μπορεί να σταματήσει για μία ημέρα ή και περισσότερο.
 • Δεν πρέπει να φορτώνετε τη βάση μέχρι να στερεοποιηθεί τελείως. Αφού τοποθετηθεί η χύτευση στον ξυλότυπο, κατά την πρώτη ημέρα λαμβάνει χώρα στερεοποίηση 30%. Μια εβδομάδα αργότερα, περίπου το 70%. Αλλά η πλήρης αξιόπιστη ωρίμανση μπορεί να επιτευχθεί όχι νωρίτερα από μία εβδομάδα, λαμβάνοντας υπόψη τη θερμοκρασία του αέρα και τις καιρικές συνθήκες.
 • Η τεχνολογία της θεμελίωσης πλάκας συνεπάγεται ακριβή σωστή σήμανση.
 • Συνιστάται να γεμίζεται με σκυρόδεμα σε ξηρή ζεστή μέρα.

Για να εξοικονομήσετε χρήματα δεν πρέπει να λαμβάνετε προϊόντα χαμηλής ποιότητας, μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή του σπιτιού. Προκειμένου να αποφευχθούν σοβαρές συνέπειες στο μέλλον, είναι απαραίτητο να γίνουν οι σωστοί υπολογισμοί και να αγοραστούν υλικά εγχώριων δοκιμασμένων κατασκευαστών, παρόμοιων σε ποιότητα με ξένους.

 • Η μη συμμόρφωση με τη ρύθμιση θερμοκρασίας του σκυροδέματος, η ανακριβής σήμανση των γωνιών του λάκκου μπορεί να οδηγήσει σε παραμόρφωση της δομής στο μέλλον.
 • Το μαξιλάρι για το θεμέλιο τοποθετείται από πλυμένη άμμο, χωρίς πρόσμιξη πηλού.
 • Σε τέτοια εδάφη όπως η αργιλώδης ή αργιλώδης μάζα, η ταινία πρέπει να τοποθετηθεί τουλάχιστον στο ήμισυ του βάθους της κατάψυξης του εδάφους.
 • Κατά την κατασκευή, εξετάστε πάντα τη θέση των επικοινωνιών που εισέρχονται στο σπίτι και το πάχος των τοίχων των σωλήνων αποχέτευσης.
 • Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να είναι η αδιαβροχοποίηση θεμελίωσης ταινιών Το παραμικρό λάθος σε αυτό το θέμα μπορεί να οδηγήσει στην πλημμύρα του υπογείου.
 • Μην χρησιμοποιείτε λεπτές ράβδους για την ενίσχυση του σκελετού, καθώς το σκυρόδεμα θα ολισθαίνει μαζί τους.
 • Είναι επίσης απαραίτητο να υπολογιστεί ο κατά προσέγγιση συντελεστής συρρίκνωσης του διαλύματος σκυροδέματος, καθώς οποιοδήποτε σκυρόδεμα κατά την ξήρανση μειώνεται σε μέγεθος.
 • Με λανθασμένο υπολογισμό και χρήση ενισχυμένων ράβδων κατά τη λειτουργία, το θεμέλιο θα αρχίσει να καταρρέει.

Πριν ξεκινήσετε τις εργασίες κατασκευής, μην βιαστείτε. Προσεκτικά κάντε όλους τους απαραίτητους υπολογισμούς, ζητήστε βοήθεια σε φίλους που έχουν ήδη περάσει το στάδιο της κατασκευής του ιδρύματος, κάντε ένα σχέδιο δράσης και μόνο στη συνέχεια να εργαστείτε.

Για πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού της βάσης κορδέλας για το σπίτι, την ενίσχυση και το ξυλότυπο, δείτε το παρακάτω βίντεο.

Σχόλια
 Συντάκτης
Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Για κατασκευαστικά θέματα, συμβουλευτείτε πάντοτε έναν ειδικό.

Αίθουσα εισόδου

Σαλόνι

Υπνοδωμάτιο