Ίδρυμα στήλης και ταινιών: τεχνολογία κατασκευών

Η επιλογή του τύπου θεμελίωσης καθορίζεται, πρώτα απ 'όλα, από τα χαρακτηριστικά του εδάφους. Όπου, λόγω της αστάθειας του, δεν είναι δυνατή η χρήση της κλασικής βάσης ταινίας, συχνά χρησιμοποιούνται σε συνδυασμένα συστήματα. Αυτή η επιλογή είναι μια θεμελιώδης ταινία.

Ειδικά χαρακτηριστικά

Το θεμέλιο της ταινίας-ταινίας συνδυάζει τα κύρια χαρακτηριστικά των δύο τύπων βάσεων - κολώνες και ταινίες. Μια τέτοια συνδυασμένη έκδοση επιτρέπει την κατασκευή αρκετά βαρέων αντικειμένων σε ασταθή εδάφη.

Στον ρόλο των στοιχείων στήριξης σε αυτό το σύστημα είναι οι σωροί, οι οποίοι οδηγούνται στο έδαφος κάτω από το έδαφος και καταψύχονται και στηρίζονται σε στερεά στρώματα εδάφους, παρακάμπτοντας το μαλακό.Η βάση του σκυροδέματος παίρνει το φορτίο του αντικειμένου, το κατανέμει ομοιόμορφα μεταξύ των σωρών. Η ταινία δεσμεύει τους πυλώνες χωρίς να ασκεί πίεση στο έδαφος.

Αυτοί οι τύποι βάσεων είναι κατάλληλοι για ασταθή εδάφη που υπόκεινται σε βύθιση. Πρώτα απ 'όλα, αυτά είναι αργιλώδη εδάφη και λεπτά αμμώδη εδάφη, οργανικά εδάφη (βάλτο, τυρφώνες), που έχουν προηγουμένως στραγγίσει και στραγγίσει. Επιπλέον, η χρήση πασσάλων επιτρέπει την κατασκευή σε περιοχές με διαφορές ύψους. Με άλλα λόγια, η χρήση βάσης θεμελίωσης σωρών επιτρέπει την κατασκευή σχεδόν οποιουδήποτε χώρου κατάλληλου για κατασκευή.

Η θεμελίωση της λωρίδας με τους στύλους είναι παρόμοια στην οργάνωση της με το ανάλογο στους σωρούς, αλλά για να εγκαταστήσετε τα στηρίγματα δεν είναι απαραίτητο να εμπλέξετε ειδικό εξοπλισμό και να βάλετε βαθιά φρεάτια. Αυτό σας επιτρέπει να κάνετε την εγκατάσταση με το χέρι και να μειώσετε το μέγεθος της εκτίμησης.

Το πλεονέκτημα των κτιριακών θεμελίων είναι η ικανότητα οικοδόμησης σε "προβληματικά" εδάφη, καθώς και σε περιοχές με διαφορές ύψους. Ωστόσο, η συσκευή ενός τέτοιου συστήματος απαιτεί ακριβείς υπολογισμούς.

Ελλείψει τέτοιων δεξιοτήτων εργασίας, είναι καλύτερο να εμπιστευθεί το θέμα σε επαγγελματίες.

Η απόδοση της βάσης ταινίας στις κολόνες δεν συνεπάγεται μεγάλο όγκο χωματουργικών έργων και είναι φθηνότερη από τα ανάλογες σωρούς. Πρέπει να διατηρηθεί ένα κενό μεταξύ της βάσης της κολώνας-ταινίας και του μονολιθικού συζεύκτη, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η πρόσκρουση της διαδικασίας πρόσκρουσης εδάφους πάνω στο υπόβαθρο.

Η δημιουργία βάσης με βάση τους πυλώνες δεν είναι κατάλληλη για τα κορεσμένα με υγρασία εδάφη (περιοχές που βρίσκονται σε πεδινές ή κοντά σε υδάτινα σώματα, εδάφη με υπόγεια ύδατα). Για τέτοιες περιοχές είναι προτιμότερο να επιλέξετε ένα θεμέλιο σωρό με βάση ταινίας.

Από την αρχή, θα πρέπει να αποφασίσετε για τα χαρακτηριστικά του κτιρίου - το μέγεθός του, τον αριθμό των ορόφων, τις χρησιμοποιούμενες τεχνολογίες. Το υλικό για την κατασκευή πυλώνων, ο αριθμός και η διάμετρος τους εξαρτάται από αυτό.

Συνήθως, τα θεμέλια στύλων σε συνδυασμό με την ταινία χρησιμοποιούνται σε ασταθή εδάφη και προορίζονται για μικρές μονοκατοικίες με σοφίτα ή διώροφα αντικείμενα κατασκευασμένα από ελαφριά υλικά. Κατάλληλα υλικά τοιχοποιίας είναι τα τεμάχια αφρού και οι ξύλινες κατασκευές (ξύλινες κατοικίες), καθώς και οι "σκελετοί", για την κατασκευή των οποίων χρησιμοποιούνται καναδικές και φινλανδικές τεχνολογίες.

Τα σπίτια από αεριωμένο σκυρόδεμα μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν ρηχά θεμέλια. Αλλά τα αντίστοιχα τούβλα απαιτούν την εμβάθυνση των πυλώνων και την αύξηση της αντοχής και της διαμέτρου των πυλώνων.

Υλικά

Οι στήλες υποστήριξης μπορούν να κατασκευαστούν από διάφορους τύπους υλικών.

Ξύλο

Πρόκειται για ένα προσιτό και εύκολο στην εγκατάσταση υλικό, το οποίο όμως έχει τη μικρότερη χωρητικότητα φόρτωσης και μια σύντομη διάρκεια ζωής. Αυτή η επιλογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για μικρές βεράντες, προσωρινά κτίρια, εξοχικές κατοικίες.

Το καλύτερο για ξύλινους στύλους έχει διάμετρο 120-200 mm. Πριν από τη χρήση, τα στηρίγματα θα πρέπει να στεγνώνονται, να καλύπτονται με υδατοαπωθητικούς και αντισηπτικούς εμποτισμούς. Αυτό θα αυξήσει τη διάρκεια ζωής των πυλώνων. Ως στεγανωτικό υλικό χρησιμοποιείται μαστίχα ασφάλτου.

Τούβλο

Πυλώνες τούβλων είναι πολύ συχνές. Καταλαμβάνουν αβαθείς-θάβονται στήλες βάσεις τετράγωνου τμήματος με πλάτος πλάτους 40-50 cm.

Σκυρόδεμα

Τα στοιχεία σκυροδέματος είναι μονολιθικές ή πτυσσόμενες βάσεις με βάση το σκυρόδεμα, ενισχυμένες με ράβδους από χάλυβα. Το τυποποιημένο τμήμα σε αυτή την περίπτωση είναι 400 mm.Αυτή η επιλογή είναι κατάλληλη ως βάση για την κατασκευή κεφαλαίου.

Σωλήνες

Τα σωληνωτά στοιχεία είναι μεταλλικοί σωλήνες εγκατεστημένοι στο έδαφος και γεμισμένοι με κονίαμα από το εσωτερικό. Η ενίσχυση χρησιμοποιείται ως ενίσχυση.

Υπολογισμοί

Ο προσδιορισμός του αριθμού των πασσάλων και το μήκος τους γίνεται σύμφωνα με την τεκμηρίωση υπολογισμού. Για τοποθεσίες με επαρκώς σταθερό έδαφος επαρκούν τα στηρίγματα μήκους 2500 mm. Κατά την κατασκευή ενός αντικειμένου σε άνισο έδαφος, το ύψος της στήριξης λαμβάνει υπόψη τις διαφορές στο ύψος του εδάφους. Κατά την οικοδόμηση σε πολύ κινητό έδαφος, το ύψος της στήριξης πρέπει να είναι τέτοιο ώστε να φθάνει σε στερεά στρώματα εδάφους συν 15-20 cm.

Ο αριθμός των πυλώνων μπορεί να υπολογιστεί προσθέτοντας όλα τα φορτία στη βάση. Για να γίνει αυτό, υπολογίστε το φορτίο (βάρος) 1 m3 υλικού τοιχώματος και πολλαπλασιάστε αυτόν τον δείκτη με τον αριθμό των κύβων ολόκληρου του δωματίου. Αυτός ο συντελεστής συνοψίζεται με το βάρος του δαπέδου, των οροφών, των παραθύρων και των θυρών, της στέγης, καθώς και του εσωτερικού εξοπλισμού (έπιπλα, υλικά τελειώματος, εξοπλισμός, επικοινωνίες).

Επιπλέον, ο συντελεστής φορτίου πολλαπλασιάζεται με τον συντελεστή αξιοπιστίας (αυτό είναι μια σταθερή τιμή σύμφωνα με το SNiP).Ο αριθμός που προκύπτει πρέπει να διαιρείται με την τιμή της φέρουσας ικανότητας ενός υποστρώματος.

Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε τις στήλες στις γωνίες, τα σημεία διασταύρωσης των χωρισμάτων.

Η απόσταση μεταξύ των πυλώνων διατηρείται στην περιοχή των 100-250 cm. Όσο βαρύτερο είναι το αντικείμενο, τόσο μικρότερη απόσταση διατηρείται μεταξύ των στηριγμάτων. Δεν συνιστάται η αύξηση του βήματος κατά περισσότερο από 250 cm, διότι στην περίπτωση αυτή μειώνεται η αντοχή του τελικού κτιρίου.

Για τα ξύλινα κτίρια, συνιστάται να τοποθετούνται κολόνες με βήμα 3 m, σε κτίρια από αφρό και αέριο σκυρόδεμα - 2 m. Για σπίτια από τούβλα, αυτό το μέγεθος είναι 1,5-1,7 m. απαιτεί τουλάχιστον 16 κολόνες, και ένα ξύλινο ομόλογο του ίδιου μεγέθους - 12-14 υποστηρίζει.

Βήματα εγκατάστασης

Γενικά, η κατασκευή της θεμελιώδους λωρίδας στήλης χωρίζεται σε 2 μεγάλα στάδια: τη δημιουργία ενός συστήματος πυλώνων και την πλήρωση μιας ρηχάς κωνικής βάσης.

Δημιουργία έργου

Η κατασκευή οποιουδήποτε τύπου ιδρύματος ξεκινά με τη δημιουργία τεκμηρίωσης του έργου. Αυτή η εργασία προηγείται γεωλογικών ερευνών (παρατήρηση και ανάλυση του εδάφους για να βρεθεί ο βέλτιστος τύπος θεμελίωσης). Το έργο περιέχει πληροφορίες σχετικά με τη χωρητικότητα των στύλων, το μέγεθος και την ποσότητα τους.

Ο τύπος θεμελίωσης που θεωρείται μπορεί να είναι ρηχός και βαθύς. Στην πρώτη περίπτωση, οι κολόνες βυθίζονται στο έδαφος κατά 40 cm, στη δεύτερη - 50-70 cm κάτω από το επίπεδο της κατάψυξης του εδάφους. Η επιλογή μιας συγκεκριμένης τεχνολογίας εξαρτάται από τον τύπο του εδάφους, την παρουσία ή την απουσία υπογείων υδάτων, τα χαρακτηριστικά του υπό κατασκευή.

Η βήμα προς βήμα οδηγίες εγκατάστασης δεν είναι πολύ περίπλοκη.

Προετοιμασία της εγκατάστασης

Σε αυτό το στάδιο, η απομάκρυνση των απορριμμάτων από τη θέση, η αφαίρεση της σφαίρας της γόνιμης στρώσης και η ευθυγράμμιση της θέσης. Σε πήλινα εδάφη, αφαιρείται το ανώτερο στρώμα και χύνεται ένα στρώμα άμμου, το οποίο συμπιέζεται και ισοπεδώνεται.

Σήμανση οικόπεδο

Για να γίνει αυτό, χρησιμοποιήστε τους γόμφους και ένα πηνίο από ορατό σχοινί ή νήμα. Τα σπειρώματα πρέπει να τεντωθούν σε απόσταση που αντιστοιχεί στο πλάτος της μελλοντικής ταινίας του θεμελίου. Είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τη διασταύρωση των νηματίων στις γωνίες · πρέπει να είναι αυστηρά κάθετη. Τα σημάδια γίνονται στα σημεία διέλευσης και τομής των εσωτερικών χωρισμάτων, στις γωνίες, αλλά και σε περιοχές που υπόκεινται σε μέγιστα φορτία.

Δημιουργία τάφρου και αυλάκια για πόλους

Στη θέση της θεμελίωσης της ταινίας, θα πρέπει να σκάβεται μια τάφρο με βάθος περίπου 400 mm.Το πλάτος της οπής πρέπει να είναι 70-100 mm μεγαλύτερο από το βάθος.

Σε χώρους αυξημένων φορτίων (σύμφωνα με την τεκμηρίωση του έργου), δημιουργούνται αυλακώσεις, όπου στη συνέχεια οι στήλες στήριξης θα βυθίζονται. Η διάμετρος τους υπολογίζεται βάσει του φορτίου της θεμελίωσης. Όσο υψηλότερη είναι, τόσο μεγαλύτερη είναι η διάμετρος που πρέπει να έχουν οι κολόνες. Χρησιμοποιείται ένα τρυπάνι για τη δημιουργία της εσοχής. Εάν η εσοχή είναι αρκετά μακρά, αρχικά γίνεται με τρυπάνι και με βίδα.

Κατά την τοποθέτηση των πυλώνων σε βάθος μεγαλύτερο από 100 cm, είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν στηρίγματα από ανθεκτικές σανίδες, οι οποίες θα αποτρέψουν την αποσυναρμολόγηση του εδάφους. Εάν το βάθος της θεμελίωσης είναι μικρότερο από 100 εκατοστά, μπορεί να γίνει παρέκκλιση από τη χρήση υποστυλωμάτων.

Το πάχος 10 cm πάχους χύνεται στο κάτω μέρος κάθε κατάθλιψης. Με μεγαλύτερο βάθος τοποθέτησης της βάσης, το πάχος του "μαξιλαριού" της άμμου φτάνει τα 30-40 cm.

Εγκατάσταση υποστηριγμάτων

Σε αυτό το στάδιο, οι θέσεις στρέφονται στις προετοιμασμένες κοιλότητες. Οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες σωλήνες που γεμίζουν με σκυρόδεμα. Οι προ-σωλήνες είναι στεγανοποιημένοι, για παράδειγμα, με επικόλληση ενός διπλού στρώματος υλικού στέγης. Στη συνέχεια, οι σωληνώσεις όσο πάνε πηγαίνουν κάτω στις εσοχές, μετά από τις οποίες ελέγχεται η κατακόρυφη κατεύθυνσή τους.

Το επόμενο βήμα είναι η ενίσχυση των σωλήνων.Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποιείται ένα πλαίσιο ενισχυτικών ράβδων με διάμετρο 12-14 mm και σύρμα πλεξίματος. Το προκύπτον πλαίσιο πρέπει να είναι 12-20 cm που προεξέχει από το σωλήνα.

Μετά από αυτό, παρασκευάζεται ένα διάλυμα από σκυρόδεμα, το οποίο πρώτα χύνεται στον ελεύθερο χώρο μεταξύ των τοιχωμάτων της εσοχής και των σωλήνων. Το ύψος ρίψης είναι περίπου 20 cm. Στη συνέχεια, γεμίζεται η κοιλότητα μέσα στους σωλήνες.

Αφού η λύση αποκτήσει την απαραίτητη αντοχή, προχωρήστε στην εγκατάσταση του τμήματος ταινίας. Πρώτον, το πλαίσιο των ράβδων οπλισμού και του σύρματος πλέξης πρέπει να συγκολληθεί στα ενισχυτικά στοιχεία που προεξέχουν από τους σωλήνες. Ακολούθως, συναρμολογείται ένας πίνακας, αποτελούμενος από σανίδες πλάτους περίπου 150 cm και όχι μεγαλύτερου από 40 mm. Αντί των σανίδων, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κόντρα πλακέ, μοριοσανίδες ή λαμαρίνα.

Το εσωτερικό μέρος του ξυλότυπου είναι επενδεδυμένο με πλαστική μεμβράνη ή ειδική μεμβράνη, που εκτελεί τη λειτουργία ενός στρώματος στεγανοποίησης και επίσης σας επιτρέπει να έχετε μια ομαλή και λεία επιφάνεια της θεμελίωσης της ταινίας μετά την απογύμνωση.

Μετά από αυτό, μπορείτε να ξεκινήσετε να χύσετε σκυρόδεμα. Η χύτευση πρέπει να εκτελείται ταυτόχρονα (η μέγιστη διακοπή της εργασίας είναι 2 ώρες) αυστηρά στην οριζόντια κατεύθυνση.Η κάθετη πλήρωση του ξυλότυπου θα οδηγήσει στην εμφάνιση αρμών και ρωγμών στο σκυρόδεμα πριν το σκληρύνει.

Κατά την έκχυση, είναι σημαντικό να εξαλειφθεί η εμφάνιση φυσαλίδων αέρα στη λύση, η οποία μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς τη δύναμή της. Γι 'αυτό, χρησιμοποιούνται οι δονητικοί οδηγοί πασσάλων.

Μετά από αυτό, το σκυρόδεμα θα πρέπει να δοθεί χρόνος για να χτίσει την αντοχή, πρώτα να το προστατεύσει με ένα υλικό κάλυψης. Κατά κανόνα, το θεμέλιο χυτεύεται το καλοκαίρι, επομένως δεν αποκλείεται η πιθανότητα να στεγνώσει. Η περιοδική διαβροχή της επιφάνειας του σκυροδέματος κατά τη διάρκεια των πρώτων 1,5-2 εβδομάδων σκλήρυνσης θα βοηθήσει να αποφευχθεί αυτό. Κατά την κρύα εποχή συνιστάται η τοποθέτηση του καλωδίου θέρμανσης σε ολόκληρη την επιφάνεια του σκυροδέματος για όλη τη διάρκεια της σκλήρυνσης.

Μετά το καθορισμένο χρονικό διάστημα, η βάση είναι αποσυναρμολογημένη, η υδραυλική και θερμομόνωση της. Ο υπόλοιπος χώρος της τάφρου γεμίζει με χώμα, μετά από τον οποίο μπορείτε να προχωρήσετε στο υπόλοιπο έργο.

Για πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού της βάσης της λωρίδας στήλης, δείτε παρακάτω.

Σχόλια
 Συντάκτης
Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Για κατασκευαστικά θέματα, συμβουλευτείτε πάντοτε έναν ειδικό.

Αίθουσα εισόδου

Σαλόνι

Υπνοδωμάτιο