Συσκευή και εγκατάσταση του ξυλότυπου για τις βάσεις λωρίδων

Η κατασκευή μιας ιδιωτικής κατοικίας είναι αδύνατη χωρίς την κατασκευή του κύριου μέρους της - το ίδρυμα. Τις περισσότερες φορές για τα μικρά μονοκατοικία και διώροφα σπίτια επιλέξτε το πιο φθηνό και εύκολο στην ανέγερση κατασκευή της βάσης λωρίδας, η τοποθέτηση των οποίων είναι αδύνατη χωρίς ξυλοτύπημα.

Γιατί είναι;

Ο ξυλότυπος για τις βάσεις των λωρίδων είναι μια κατασκευή θωράκισης στήριξης που δίνει στο υγρό διάλυμα σκυροδέματος το απαραίτητο σχήμα. Κύριο καθήκον του είναι να εξασφαλίσει τη δύναμη ολόκληρου του κτιρίου.

Ο σωστά εγκατεστημένος σχεδιασμός πρέπει να πληροί τις ακόλουθες απαιτήσεις:

 • διατηρήστε την αρχική φόρμα.
 • κατανέμουν την πίεση του διαλύματος σε όλη τη βάση.
 • να είναι αεροστεγή και να ανεγερθεί γρήγορα.

Πώς είναι ο σχεδιασμός;

Μορφή για τη λύση μπορεί να κατασκευαστεί από διαφορετικά υλικά. Αυτά περιλαμβάνουν το ξύλο, το μέταλλο, το οπλισμένο σκυρόδεμα και ακόμη και τον αφρό πολυστερίνης. Η διάταξη σχηματοποίησης κάθε υλικού αυτού έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της.

Ξύλινο

Αυτή η επιλογή είναι η πιο οικονομική - δεν απαιτεί ειδικό επαγγελματικό εξοπλισμό. Αυτός ο ξυλότυπος μπορεί να κατασκευαστεί από τσιμεντοσανίδες ή φύλλα από κόντρα πλακέ. Το πάχος της σανίδας πρέπει να κυμαίνεται από 19 έως 50 mm, ανάλογα με την απαιτούμενη αντοχή της θωράκισης. Ωστόσο, το ξύλο είναι αρκετά δύσκολο να εγκατασταθεί με τέτοιο τρόπο ώστε οι ρωγμές και τα κενά να μην εμφανίζονται κάτω από την πίεση του σκυροδέματος, επομένως αυτό το υλικό απαιτεί πρόσθετη στερέωση με βοηθητικούς αναστολείς για ενίσχυση.

Μεταλλικά

Αυτός ο σχεδιασμός είναι μια ανθεκτική και αξιόπιστη επιλογή για την οποία χρειάζονται χαλύβδινα φύλλα πάχους έως 2 mm. Υπάρχουν ορισμένα πλεονεκτήματα αυτού του σχεδιασμού. Πρώτα απ 'όλα, λόγω της ευκαμψίας των φύλλων χάλυβα, σύνθετα στοιχεία μπορούν να ανεγερθούν, και θα παραμείνουν αεροστεγώς, επιπλέον, έχουν μεγάλη στεγανοποίηση. Δεύτερον, το μέταλλο είναι κατάλληλο όχι μόνο για μπάντα, αλλά και για άλλους τύπους ξυλοτύπων.Τέλος, το τμήμα του ξυλότυπου που προεξέχει πάνω από το έδαφος μπορεί να διακοσμηθεί με διάφορους τρόπους.

Μεταξύ των ελλείψεων αυτού του σχεδιασμού, εκτός από την πολυπλοκότητα της διαρρύθμισης και το υψηλό κόστος των υλικών, αξίζει να σημειωθεί η υψηλή θερμική αγωγιμότητα και το ιδιαίτερο ειδικό βάρος, καθώς και η πολυπλοκότητα της επισκευής του (απαιτείται αργόν συγκόλληση).

Οπλισμένο σκυρόδεμα

Η πιο ακριβή και βαριά κατασκευή είναι οπλισμένο σκυρόδεμα. Είναι απαραίτητο να αγοράσετε επιπλέον, ή να νοικιάσετε επαγγελματικό εξοπλισμό και συνδετήρες. Παρ 'όλα αυτά, το υλικό αυτό δεν είναι τόσο σπάνιο λόγω της ισχύος του και της διάρκειας ζωής του, καθώς και την ευκαιρία να εξοικονομήσει την κατανάλωση διαλύματος σκυροδέματος.

Από το EPPS (αφρός πολυστερίνης εξώθησης)

Το υλικό είναι επίσης από μια υψηλή κατηγορία τιμών, ωστόσο, κερδίζει όλο και περισσότερη δημοτικότητα λόγω της ποικιλίας των σχημάτων και των μεγεθών, το χαμηλό βάρος και τις υψηλές θερμικές και στεγανωτικές ιδιότητες. Είναι εύκολο να το εγκαταστήσετε με τα χέρια σας, ακόμα και ένας αρχάριος μπορεί να το χειριστεί.

Υπάρχει επίσης η επιλογή της ανέγερσης του ξυλότυπου από κυματοειδές σχιστόλιθο. Ωστόσο, αυτή η επιλογή είναι δύσκολο να απομονωθεί και να ενισχυθεί σωστά, γι 'αυτό χρησιμοποιείται αρκετά σπάνια και μόνο αν δεν υπάρχει άλλο υλικό στο χέρι.Και η χρήση ακριβά πλαστικών πάνελ, τα οποία αφαιρούνται και μεταφέρονται σε μια νέα περιοχή, δικαιολογείται μόνο εάν σχεδιάζεται η κατασκευή τουλάχιστον δώδεκα διαφορετικών θεμελίων.

Η κατασκευή του καλουπιού μικρών πάνελ είναι αρκετά τυπική για οποιοδήποτε υλικό και αποτελείται από πολλά βασικά στοιχεία:

 • ασπίδες ορισμένου βάρους και μεγέθους.
 • πρόσθετοι σφιγκτήρες (αντηρίδες, δοκοί).
 • συνδετήρες (κορνίζες, κάστρα, αγώνες).
 • διάφορες σκάλες, διασταυρώσεις και δοκοί.

Για τους μεγάλους κλιμακοστάσιους που έχουν ανεγερθεί κατά την κατασκευή βαριάς πολυώροφης κατασκευής, εκτός από τα παραπάνω, είναι απαραίτητα τα ακόλουθα πρόσθετα στοιχεία:

 • βύσματα στο βύσμα για να βάλουν ασπίδες στο επίπεδο?
 • σκαλωσιές όπου θα εργάζονται οι εργαζόμενοι.
 • βίδες για προστατευτικές ασπίδες.
 • διάφορα πλαίσια, ράφια και γραβάτες - για τη σταθερότητα μιας δομής βαρέων βαρών σε όρθια θέση.

Υπάρχουν επίσης ρυθμιζόμενοι ανελκυστήρες που χρησιμοποιούνται για ψηλούς πύργους και σωλήνες, καθώς και επιλογές δοκών και δοκών, διάφορες σύνθετες κατασκευές για την κατασκευή σηράγγων και μεγάλες οριζόντιες κατασκευές.

Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού, ο ξυλότυπος χωρίζεται επίσης σε διάφορους τύπους.

 • Αφαιρούμενη. Σε αυτή την περίπτωση, οι ασπίδες αποσυναρμολογούνται αφού σκληρύνει το διάλυμα.
 • Μη αφαιρούμενο Οι ασπίδες παραμένουν στο υπόγειο και εκτελούν πρόσθετες λειτουργίες. Για παράδειγμα, μπλοκ πολυστυρενίου μόνωση σκυροδέματος.
 • Συνδυασμένη. Αυτή η επιλογή αποτελείται από δύο υλικά, ένα από τα οποία αφαιρείται στο τέλος της εργασίας και το δεύτερο παραμένει.
 • Συρόμενη. Με την ανύψωση των ασπίδων κάθετα τοποθετημένο τοίχο του υπογείου.
 • Πτυσσόμενα και φορητά. Χρησιμοποιείται από επαγγελματικές κατασκευαστικές ομάδες. Αυτός ο τύπος μεταλλικών ή πλαστικών φύλλων μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέχρι και αρκετές δεκάδες φορές.
 • Απογραφή. Αποτελείται από φύλλα κόντρα πλακέ σε μεταλλικό πλαίσιο.

Βιομηχανία

Για να κάνετε τον υπολογισμό και την εγκατάσταση του ξυλότυπου με τα χέρια σας, είναι απαραίτητο, πρώτα απ 'όλα, να φτιάξετε ένα διάγραμμα του μελλοντικού θεμελίου. Σύμφωνα με το ληφθέν σχέδιο, είναι δυνατόν να υπολογιστεί ολόκληρη η ποσότητα υλικού που θα απαιτηθεί για την εγκατάσταση της κατασκευής. Για παράδειγμα, αν χρησιμοποιηθούν τυποποιημένες σανίδες με ένα συγκεκριμένο μήκος και πλάτος, τότε η περίμετρος της μελλοντικής βάσης θα πρέπει να διαιρείται με το μήκος τους και το ύψος της βάσης με το πλάτος τους.Οι τιμές που λαμβάνονται πολλαπλασιάζονται μαζί και ο αριθμός κυβικών μέτρων υλικού που απαιτείται για εργασία. Το κόστος όλων των διοικητικών συμβουλίων προστίθεται στο κόστος των συνδετήρων και των εξαρτημάτων.

Αλλά δεν αρκεί να υπολογίζουμε τα πάντα - είναι απαραίτητο να συναρμολογηθεί σωστά ολόκληρη η δομή έτσι ώστε να μην πέσει ούτε μία ασπίδα και το σκυρόδεμα δεν εξέρχεται από αυτό.

Αυτή η διαδικασία είναι αρκετά χρονοβόρα και πραγματοποιείται σε διάφορα στάδια (για παράδειγμα, ξυλότυπος ασπίδας).

 • Προετοιμασία εργαλείων και υλικών. Μετά τους υπολογισμούς, αγοράστε ξύλο, συνδετήρες και όλα τα εργαλεία που λείπουν. Ελέγξτε την ποιότητα και την ετοιμότητα για εργασία.
 • Χωματουργικές εργασίες. Ο χώρος όπου προγραμματίζεται η εργασία καθαρίζεται από τα συντρίμμια και τη βλάστηση, αφαιρεί το ανώτερο στρώμα του εδάφους και ισοπεδώνει. Με τη βοήθεια των συρματόσχοινων και των πασσάλων, οι διαστάσεις των μελλοντικών θεμελίων μεταφέρονται στην τελική τοποθεσία και τραβιέται μια τάφρο κατά μήκος τους. Το βάθος του εξαρτάται από το είδος του θεμελίου: για μια θαμμένη έκδοση, μια τάφρο είναι βαθύτερη από το επίπεδο της κατάψυξης του εδάφους, για ρηχούς κάδους - περίπου 50 cm, και για ένα μη θαμμένο - λίγα μόνο εκατοστά είναι αρκετό για να επισημάνει απλώς τα όρια.Η ίδια η τάφρος πρέπει να είναι 8-12 cm ευρύτερη από τη μελλοντική ταινία από σκυρόδεμα και ο πυθμένας της πρέπει να είναι συμπαγής και επίπεδης. Στο κάτω μέρος της κοιλότητας, γίνεται "μαξιλάρι" άμμου και χαλίκι πάχους έως 40 cm.
 • Μεταλλουργική κατασκευή. Ο πάγκος των πλαισίων κάτω από τον τύπο ταινίας του θεμελίου πρέπει να υπερβαίνει ελαφρώς το ύψος της μελλοντικής ταινίας και το μήκος ενός από τα στοιχεία του θα πρέπει να είναι μεταξύ 1,2 και 3 μ. Οι σανίδες δεν πρέπει να κάμπτονται κάτω από την πίεση του σκυροδέματος και να το περάσουν στις αρθρώσεις.

Πρώτον, το υλικό κόβεται σε σανίδες του ίδιου μήκους. Στη συνέχεια, είναι στερεωμένα με τη βοήθεια των μπαρ, τα οποία οδηγούνται από το υπόγειο με καρφιά σε αυτά. Οι ίδιες ράβδοι τοποθετούνται σε απόσταση 20 cm από τις πλευρικές άκρες της ασπίδας και μέσα από κάθε μετρητή. Πολλές ράβδοι καθιστούν τον πυθμένα μακρύτερο και ακονίζουν τα άκρα τους έτσι ώστε να μπορείτε να κολλήσετε τη δομή στο έδαφος.

Αντί για τα νύχια, μπορείτε να κάνετε ασπίδες με βίδες - έτσι θα είναι ακόμα πιο δυνατές και δεν χρειάζεται να λυγίσουν. Αντί των σανίδων, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φύλλα OSB ή κόντρα πλακέ με ενίσχυση με μεταλλικές γωνίες στο πλαίσιο της δοκού. Σύμφωνα με αυτόν τον αλγόριθμο, όλες οι άλλες ασπίδες γίνονται μέχρι να συλλεχθεί ο απαιτούμενος αριθμός στοιχείων.

 • Εγκατάσταση. Η διαδικασία συναρμολόγησης ολόκληρου του ξυλότυπου ξεκινά με τη στερέωση των ασπίδων μέσα στην τάφρο με σφυρηλάτηση στις αιχμηρές ράβδους. Πρέπει να τα οδηγήσετε μέχρι το κάτω άκρο της ασπίδας να αγγίξει τη γη. Εάν δεν έχουν κατασκευαστεί τέτοιες ράβδοι, τότε θα πρέπει να στερεωθεί μια πρόσθετη βάση από τη ράβδο στο κάτω μέρος της τάφρου και να τοποθετηθούν οι ασπίδες σε αυτήν.

Με τη βοήθεια του επιπέδου, η ασπίδα τοποθετείται σε μια επίπεδη οριζόντια, για την οποία ωθείται από τις δεξιές πλευρές με ένα χτύπημα με σφυρί. Η κατακόρυφη όψη της θωράκισης καθορίζεται επίσης από το επίπεδο. Τα ακόλουθα στοιχεία τοποθετούνται στη σήμανση του πρώτου, έτσι ώστε όλοι να στέκονται στο ίδιο επίπεδο.

 • Ενίσχυση της δομής. Πριν χύσετε κονίαμα στο ξυλότυπο, είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε όλα τα εγκατεστημένα και επαληθευμένα στοιχεία σε ένα ενιαίο σύστημα τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό. Μέσω κάθε μετρητή τοποθετούνται ειδικά στηρίγματα από το εξωτερικό και οι δύο πλευρές της δομής υποστηρίζονται στις γωνίες. Εάν ο ξυλότυπος σε ύψος περισσότερο από δύο μέτρα, το στήριγμα σε δύο σειρές.

Προκειμένου οι αντίθετες ασπίδες να βρίσκονται σε σταθερή απόσταση, τοποθετούν τις μεταλλικές προεξοχές με ένα σπείρωμα από πάχος 8 έως 12 mm σε ροδέλες και παξιμάδια.Τέτοιες προεξοχές πρέπει να είναι 10 εκατοστά μεγαλύτερη από το πάχος της μελλοντικής ταινίας από σκυρόδεμα - τοποθετούνται σε δύο σειρές σε απόσταση 13-17 cm από τις άκρες. Οι οπές τρυπιούνται σε ασπίδες, εισάγεται ένα κομμάτι πλαστικού σωλήνα και τοποθετείται ένα καρφί, μετά από το οποίο τα παξιμάδια και στις δύο πλευρές σφίγγονται με ένα κλειδί. Με την ολοκλήρωση της ενίσχυσης της δομής, μπορούν να τοποθετηθούν σε αυτά στεγανωτικά υλικά, σύνδεσμοι οπλισμού και κονιάματα.

 • Αποσυναρμολόγηση ξυλότυπου. Είναι δυνατή η αφαίρεση ξύλινων σανίδων μόνο αφού το σκυρόδεμα έχει σκληρύνει αρκετά - εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες και μπορεί να είναι από 2 έως 15 ημέρες. Όταν η λύση αποκτά τουλάχιστον το ήμισυ της ισχύος, εξαλείφεται η ανάγκη για επιπλέον συγκράτηση.

Πρώτα απ 'όλα, όλα τα γωνιακά στηρίγματα είναι αποσυνδεδεμένα, τα εξωτερικά στηρίγματα και τα πηχάκια έχουν αφαιρεθεί. Στη συνέχεια, μπορείτε να προχωρήσετε στην αποσυναρμολόγηση των ασπίδων. Τα καρύδια, τυλιγμένα στην κορυφή των καρφιών, αφαιρούνται, απομακρύνονται οι μεταλλικές καρφίτσες και ο ίδιος ο πλαστικός σωλήνας παραμένει στη θέση του. Οι ασπίδες με συνδετήρες σε καρφιά απομακρύνονται πιο δύσκολα απ 'ό, τι στις βίδες με αυτοκόλλητη τομή.

Μετά την αφαίρεση ολόκληρου του δέντρου, είναι απαραίτητο να επιθεωρήσετε προσεκτικά ολόκληρη την ταινία της θεμελίωσης για περίσσεια σκυροδέματος ή κενά και να τα εξαλείψετε και, στη συνέχεια, αφήστε τα μέχρι να τελειοποιηθεί πλήρως και να συρρικνωθεί.

Συμβουλές

Αν και η ανεξάρτητη παραγωγή αφαιρούμενου ξύλινου ξυλότυπου για μια ταινία υποστρώματος από σκυρόδεμα είναι η καλύτερη επιλογή όσον αφορά την τιμή και την ποιότητα, ένα τέτοιο σχέδιο δεν είναι η φθηνότερη αγορά σε όλα τα στάδια κατασκευής, αφού με μεγάλο βάθος της βάσης η κατανάλωση υλικού είναι πολύ υψηλή. Υπάρχει μια ευκαιρία να εξοικονομήσετε χρήματα χύνοντας όχι όλα τα θεμέλια ταυτόχρονα, αλλά σε μέρη.

Συμπληρώστε με στρώματα

Με βάθος θεμελίωσης άνω των 1,5 μέτρων, η πλήρωση μπορεί να χωριστεί σε 2 ή και 3 στάδια. Ένας χαμηλός ξυλότυπος τοποθετείται κάτω από την τάφρο και το σκυρόδεμα χύνεται στο μέγιστο δυνατό ύψος. Μετά από λίγες ώρες (6-8 - ανάλογα με τον καιρό), είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε το ανώτερο στρώμα του διαλύματος, στο οποίο θα αυξηθεί ο τζελ τσιμέντου. Η επιφάνεια του σκυροδέματος πρέπει να είναι τραχιά - αυτό θα βελτιώσει την πρόσφυση με το επόμενο στρώμα. Λίγες μέρες αργότερα ο μεταλλότυπος αφαιρείται και τοποθετείται υψηλότερα, μετά από τον οποίο επαναλαμβάνεται ολόκληρη η διαδικασία.

Κατά τη χύτευση του δεύτερου και του τρίτου στρώματος, ο ξυλότυπος πρέπει να αρπάξει ελαφρώς το ήδη παγωμένο στρώμα κατά μήκος της άνω άκρης. Δεδομένου ότι με τον τρόπο αυτό δεν υπάρχουν κενά στο βάθος, αυτό δεν θα επηρεάσει τη δύναμή του με κανέναν τρόπο.

Κατακόρυφη συμπλήρωση

Με αυτή τη μέθοδο, το ίδρυμα χωρίζεται σε πολλά τμήματα, τα αρθρώματα των οποίων κατανέμονται σε απόσταση. Σε ένα από τα μέρη δημιουργείται ένα τμήμα του ξυλότυπου με κλειστά άκρα και οι ράβδοι του οπλισμού πρέπει να εκτείνονται πέρα ​​από τα πλευρικά βύσματα. Αφού το σκυρόδεμα έχει σκληρυνθεί και ο ξυλοτύπος έχει αφαιρεθεί, το επόμενο τμήμα της γραβάτας θα συνδέεται με τέτοια ενίσχυση. Ο ξυλότυπος αποσυναρμολογείται και εγκαθίσταται στο επόμενο τμήμα, το οποίο στο ένα άκρο είναι δίπλα στο τελειωμένο τμήμα του θεμελίου. Στη διασταύρωση με ημι-σκληρυμένο σκυρόδεμα, δεν χρειάζεται ένα πλευρικό βύσμα στο ξυλότυπο.

Ένας άλλος τρόπος για να εξοικονομήσετε χρήματα είναι η επαναχρησιμοποίηση του ξυλότυπου για οικιακές ανάγκες. Για να μην είναι κορεσμένο με τσιμεντοκονία και να μην καταστεί άφθαρτος μονόλιθος, η εσωτερική πλευρά αυτού του ξυλότυπου μπορεί να καλυφθεί με πυκνό πολυαιθυλένιο. Αυτός ο ξυλότυπος κάνει επίσης την επιφάνεια της λωρίδας υπογείου σχεδόν καθρέπτη.

Για να μην κάνετε λάθη στην πρώτη εμπειρία κατασκευής και τοποθέτησης του ξυλότυπου από μόνο του, είναι απαραίτητο να επιλέξετε τα κατάλληλα υλικά και να στερεώσετε καλά όλα τα στοιχεία.

Η σωστά κατασκευασμένη κατασκευή θα δημιουργήσει ένα σταθερό υπόβαθρο που θα διαρκέσει για πολλές δεκαετίες.

Για πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο δημιουργίας ενός καλουπιού για τις βάσεις λωρίδων, ανατρέξτε στο παρακάτω βίντεο.

Σχόλια
 Συντάκτης
Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Για κατασκευαστικά θέματα, συμβουλευτείτε πάντοτε έναν ειδικό.

Αίθουσα εισόδου

Σαλόνι

Υπνοδωμάτιο