Θέρμανση του θεμελίου: πώς να το κάνουμε σωστά εδώ και πολλά χρόνια;

 Θέρμανση του θεμελίου: πώς να το κάνουμε σωστά εδώ και πολλά χρόνια;

Η μόνωση υπογείων είναι ένα σημαντικό στάδιο της μόνωσης στο σπίτι και χρησιμεύει επίσης για την προστασία της θεμελίωσης από την κατάψυξη και την καταστροφή. Η μόνωση είναι καλύτερο να πραγματοποιηθεί στο στάδιο της κατασκευής, αλλά εάν είναι απαραίτητο, μπορεί να γίνει σε ένα ήδη κατασκευασμένο αντικείμενο.

Το κυριότερο είναι να συμμορφώνεται με την τεχνολογία εγκατάστασης ανάλογα με τον τύπο του κτιρίου, τα θεμέλια και τα υλικά που χρησιμοποιούνται.

Λόγοι

Θέρμανση του θεμελίου για την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων στο εξωτερικό περιβάλλον, γεγονός που αυξάνει τη διάρκεια ζωής του και επομένως την περίοδο λειτουργίας ολόκληρης της δομής.

Ένα μεγάλο ποσοστό της απώλειας θερμότητας του αντικειμένου πέφτει στην μη μονωμένη βάση, ακόμη και αν οι τοίχοι και η οροφή έχουν σωστή θερμομόνωση. Όταν η απώλεια θερμότητας πρέπει να ενεργοποιήσει πρόσθετες πηγές θέρμανσης, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση του κόστους συντήρησης στο σπίτι. Αλλά το πιο σημαντικό, ο υπερβολικά θερμός αέρας γίνεται ξηρός. Το να είσαι σε ένα τέτοιο δωμάτιο είναι άβολο, άχρηστο.

Υποχρεωτική θέρμανση σημαίνει εκείνοι οι υπόγειοι και υπόγειοι χώροι, οι οποίοι χρησιμοποιούνται ως λέβητες, πισίνες, αίθουσες μπιλιάρδου κλπ. Είναι σαφές ότι στις εκμεταλλευόμενες βάσεις, η έλλειψη θερμότητας καθιστά αδύνατη τη χρήση του δωματίου. Όταν βρίσκεται στο υπόγειο των επικοινωνιών, είναι επίσης σημαντικό να διασφαλιστεί το σωστό επίπεδο δεικτών θερμοκρασίας, διαφορετικά είναι αδύνατο να αποφευχθεί η αποτυχία τους.

Τα θεμέλια πασσάλων επίσης γίνονται για να θερμανθούν για να μειώσουν την απώλεια θερμότητας στο επίπεδο του δαπέδου. Για να γίνει αυτό, απομονώνουν το τμήμα του υπογείου, φροντίζοντας να αποτρέψουν το σχηματισμό «κρύων γεφυρών» ανάμεσα σε μέταλλο και άλλα στοιχεία.

Η θερμομόνωση της βάσης σας επιτρέπει να αποφύγετε τη διόγκωση του εδάφους, καθώς το τελευταίο δεν παγώνει γύρω από το θεμέλιο. Αυτό, με τη σειρά του, βοηθά στην αποφυγή διακυμάνσεων στο έδαφος, προκαλώντας συρρίκνωση και χαλάρωση του θεμελίου, παραβίαση της γεωμετρίας του.

Όπως γνωρίζετε, κάθε τύπος θεμελίωσης έχει κάποια αντίσταση στον παγετό. Για τις βάσεις από σκυρόδεμα, ο μέσος όρος είναι 2000 κύκλοι. Αυτό σημαίνει ότι ο σχεδιασμός αντέχει μέχρι και 2000 κύκλους ψύξης και απόψυξης χωρίς να χάσει τους τεχνικούς δείκτες. Με την πρώτη ματιά, ο αριθμός είναι αρκετά εντυπωσιακός. Ωστόσο, στην πράξη, αρκετές δεκάδες κύκλοι κατάψυξης και απόψυξης μπορούν να συμβούν κατά τη διάρκεια ενός χειμώνα, γεγονός που φυσικά μειώνει την ανθεκτικότητα της βάσης.

Η χρήση θερμομονωτικών υλικών επιτρέπει τη μείωση του αριθμού των κύκλων κατάψυξης / απόψυξης, επειδή η βάση δεν έχει χρόνο να παγώσει. Ως αποτέλεσμα, ο συνολικός αριθμός των επιτρεπόμενων κύκλων "καταναλώνεται" λιγότερο ενεργά και συνεπώς το ίδρυμα θα διαρκέσει περισσότερο.

Η μόνωση των θεμελίων ενός ιδιωτικού σπιτιού ή άλλου αντικειμένου πραγματοποιείται σε συνδυασμό με τη στεγανοποίηση, γεγονός που επιτρέπει την επέκταση της ζωής της δομής, την ενίσχυση της, την προστασία της από τις αρνητικές επιπτώσεις των υπόγειων υδάτων και των ατμοσφαιρικών φαινομένων.

Έτσι μπορούμε να συμπεράνουμε ότι οι κύριες λειτουργίες της θερμομόνωσης της βάσης των αντικειμένων είναι η μείωση της απώλειας θερμότητας και η προστασία του θεμελίου.

Ποιο είναι πιο αποτελεσματικό;

Υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μεθόδων μόνωσης, αλλά πρώτα απ 'όλα είναι απαραίτητο να καθοριστεί εάν η μόνωση είναι εξωτερική ή εσωτερική. Αμέσως αξίζει να κάνετε κράτηση ότι οι ειδικοί συνιστούν τη μόνωση στο εξωτερικό, αφού αυτή είναι μια πιο αποτελεσματική μέθοδος.

Είναι εξωτερική θερμομόνωση που επιτρέπει μέγιστη (κατά 20-25%) μείωση των θερμικών απωλειών, καθώς και προστασία της βάσης. Σε περίπτωση εσωτερικής θερμικής μόνωσης, οι επιφάνειες δεν συσσωρεύουν θερμότητα, συνεπώς, παρατηρείται σημαντική απώλεια θερμότητας. Επιπλέον, η μη μονωμένη εξωτερική επιφάνεια καταψύχεται περισσότερο (αφού δεν έρχεται σε επαφή με ένα θερμό υπόγειο ή υπόγειο) και συνεπώς καταρρέει γρηγορότερα.

Με την εσωτερική μόνωση γίνεται σχεδόν αδύνατο να μειωθεί η κατάψυξη του εδάφους και να αποφευχθεί η διόγκωσή του. Επιπλέον, τα υπόγεια ύδατα εξακολουθούν να επηρεάζουν τη θεμελίωση. Αποδεικνύεται ότι η θερμομόνωση από το εσωτερικό μόνο σε κάποιο βαθμό εξοικονομεί από την απώλεια θερμότητας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν προστατεύει τη βάση.

Εξωτερική θερμομόνωση
Εσωτερική θερμομόνωση

Επιπλέον, η εσωτερική μόνωση μειώνει τη χρήσιμη επιφάνεια του δωματίου, η οποία μπορεί να είναι σημαντική στην περίπτωση των υπό εκμετάλλευση υπογείων. Τέλος, με εσωτερική θερμομόνωση, η διαπερατότητα ατμών των επιφανειών σχεδόν πάντα σπάει, με αποτέλεσμα ο χώρος να γεμίζει με υγρούς ατμούς, το μικροκλίμα του διαταράσσεται.

Αν οι ατμοί της υγρασίας δεν έχουν χρόνο να φύγουν, κινδυνεύουν να εγκατασταθούν στις επιφάνειες της θεμελίωσης, τη μόνωση, το υλικό φινιρίσματος. Όλα αυτά οδηγούν στις ιδιότητες υγρασίας και απώλειας απόδοσης. Οι ξύλινες επιφάνειες αρχίζουν να σαπίζουν, η διάβρωση εμφανίζεται στο μέταλλο, η διάβρωση στο σκυρόδεμα, η μόνωση χάνει τη θερμική της απόδοση.

Είναι δυνατή η πρόληψη τέτοιων φαινομένων με την οργάνωση ενός φράγματος ατμού, καθώς και ο ακριβής υπολογισμός του πάχους της μόνωσης. Είναι σημαντικό το σημείο δρόσου (το όριο όπου οι ατμοί υγρασίας μετατρέπονται σε σταγονίδια) να πέφτει στο εξωτερικό στρώμα μόνωσης ή πέρα ​​από αυτό.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις ενώσεις των κάθετων επιφανειών του θεμελίου και του δαπέδου, των δαπέδων, των αρμών των επιφανειών, διότι με την εσωτερική θέρμανση σε αυτά τα σημεία υπάρχει μεγάλη πιθανότητα εμφάνισης "ψυχρών γεφυρών".

Πρέπει να σημειωθεί ότι η εξωτερική μόνωση είναι πιο αποτελεσματική και κατά συνέπεια προτιμάται.Από εσωτερικούς εμπειρογνώμονες συνιστούμε να καταφύγετε μόνο εάν είναι αδύνατο να εφαρμοστούν άλλες μέθοδοι.

Είναι απαραίτητο να παρέχεται στην περίπτωση αυτή υψηλής ποιότητας φράγμα ατμών, και στις περισσότερες περιπτώσεις (με μεγάλη έκταση υπόγειων εκμεταλλεύσεων) - εξαναγκασμένο εξαερισμό.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που ανησυχεί τους ιδιοκτήτες σπιτιού - πότε να ζεσταθεί το ίδρυμα. Στην ιδανική περίπτωση, αυτό γίνεται στο στάδιο της κατασκευής του, μετά την απογύμνωση ή την τοποθέτηση ενός πλέγματος σε ένα θεμέλιο πασσάλων. Στην περίπτωση αυτή, είναι δυνατή η επίτευξη της μέγιστης ερμητικής μόνωσης, η παραγωγή καλύτερης εξωτερικής μόνωσης, καθώς και η μείωση της πολυπλοκότητας της διαδικασίας.

Σημαντικό σημείο στην εξωτερική μόνωση είναι η μόνωση τόσο των κατακόρυφων επιφανειών του θεμελίου όσο και των οριζόντιων περιοχών τυφλών. Κατά τη διάρκεια της μόνωσης κατά τη φάση κατασκευής, αυτή η σύσταση μπορεί να εφαρμοστεί.

Ωστόσο, αν αυτό δεν λειτούργησε, μπορούμε επίσης να κάνουμε μόνωση σε ένα ήδη χτισμένο σπίτι.

Πώς να απομονώσετε: τρόπους

Όπως ήδη αναφέρθηκε, μπορείτε να ζεστάσετε οποιοδήποτε κτίριο. Η επιλογή μιας συγκεκριμένης μεθόδου εξαρτάται από το ποια συσκευή έχει το ίδρυμα και την ίδια τη δομή, πόσο μεγάλη είναι η απώλεια θερμότητας του αντικειμένου.

Εσωτερική

Η εσωτερική ζεστασιά στο σύνολό της γίνεται με τις ίδιες αρχές, όπως και η εξωτερική.Για αυτό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πλάκες από αφρώδες πολυστυρένιο (που δεν συνιστώνται σε εκμεταλλεύσιμες εγκαταστάσεις λόγω περιβαλλοντικής ανασφάλειας), ψεκασμό αφρού πολυουρεθάνης ή penofol.

Αυτά τα θερμαντικά σώματα είναι τοποθετημένα σε ένα στρώμα στεγάνωσης, και στη συνέχεια επενδεδυμένα (με επαφή ή με την αρχή αεριζόμενης πρόσοψης).

Υπάρχει επίσης μια τεχνολογία θέρμανσης με διογκωμένη πηλό, ωστόσο το πάχος της στρώσης σε αυτή την περίπτωση πρέπει να είναι τουλάχιστον 0,3 μ. Δημιουργείται ένας ξύλινος ξυλότυπος με ύψος από το δάπεδο μέχρι την οροφή, ο οποίος στεγανοποιείται από το εσωτερικό και καλύπτεται με διογκωμένη πηλό.

Στυροπρίονο
Πήλινο πηλό

Εξωτερική

Υποθέτει την απελευθέρωση του θεμελίου από το έδαφος, την αποκατάσταση των οριζοντίων του, τον καθαρισμό των επιφανειών. Το πιο σημαντικό βήμα είναι η στεγανοποίηση. Μόνο πάνω από αυτό θερμαίνεται. Τα υλικά και οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται θα συζητηθούν παρακάτω.

Υπό κατασκευή

Όπως ήδη αναφέρθηκε, αυτή είναι η πλέον προτιμώμενη επιλογή. Μπορεί να εκτελεστεί με 2 τρόπους:

 • να είναι ένα ζεστό σταθερό ξυλότυπο?
 • συνεπάγεται τη θερμική μόνωση της βάσης αμέσως μετά την αποσυναρμολόγησή της.

Στην πρώτη περίπτωση, σχεδιάζεται η δημιουργία ενός καλουπιού, του οποίου τα εσωτερικά και εξωτερικά τοιχώματα είναι κατασκευασμένα από πλακίδια διογκωμένης πολυστερίνης κατάλληλης αντοχής.Το μίγμα σκυροδέματος χύνεται στον ξυλότυπο σύμφωνα με τις τεχνολογικές απαιτήσεις που προβλέπονται για το υπόβαθρο της ταινίας, μετά από το οποίο αφήνεται για ένα μήνα να χτίσει αντοχή.

Μετά τον καθορισμένο χρόνο, εκτελούνται περαιτέρω εργασίες.

Υπάρχει επίσης μια δεύτερη μέθοδος μόνωσης κατά τη διάρκεια της φάσης κατασκευής - προετοιμάζεται επίσης το ξυλότυπο για αυτό, το οποίο χύνεται με σκυρόδεμα. Μετά την καθορισμένη χρονική περίοδο, αφαιρείται ο ξυλότυπος (συνήθως είναι μια ξύλινη κατασκευή), οι επιφάνειες της θεμελίωσης, εάν είναι απαραίτητο, ισοπεδώνονται και καλύπτονται με αστάρι. Στη συνέχεια, η βάση είναι αδιάβροχη χρησιμοποιώντας υλικά ρολού με βάση την άσφαλτο. Το επόμενο βήμα είναι η θέρμανση της θεμελίωσης, μετά την οποία καλύπτονται με προστατευτικά και διακοσμητικά υλικά (βαφή επαφής, γύψο, καθώς και αρθρωτά υποστρώματα υποστρώματος, πάνελ, επένδυση τοίχων κλπ.).

Ιδρύματα κατοικίας

Γενικά, η μόνωση του υπογείου μιας κατοικίας είναι παρόμοια με τη μόνωση μόνο της θεμελίωσης, αλλά περιλαμβάνει μεγαλύτερη ποσότητα χωματουργικών εργασιών, η οποία θα πρέπει να γίνει με το χέρι. Η διαδικασία περιλαμβάνει την αποσυναρμολόγηση της περιοχής τυφλών και του διακοσμητικού υπογείου.Το επόμενο βήμα είναι να σκάψει μια τάφρο στο βάθος του θεμελίου. Μετά από αυτό, θα πρέπει να προετοιμάσετε τη βάση για μόνωση, εάν είναι απαραίτητο, να πραγματοποιήσετε ή να ενημερώσετε τη στεγάνωση και να προχωρήσετε στην εγκατάσταση της μόνωσης. Η εργασία ολοκληρώνεται με την πλήρωση των θεμελίων, την εγκατάσταση υλικών πρόσοψης και την περιοχή τυφλών.

Παλιό κτίριο

Τα παλιά ξύλινα σπίτια συχνά δεν έχουν κανένα υπόβαθρο. Χτίστηκαν αμέσως στο έδαφος και τοποθετήθηκαν σε πολλές πέτρες για αξιοπιστία. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, το κατώτερο τμήμα του κορμού στρέφεται, κουνιέται. Η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί με την ανύψωση του πλαισίου με ειδικές υποδοχές, αποκαθιστώντας τη γεωμετρία του αντικαθιστώντας τα κατεστραμμένα ξύλινα στοιχεία που έχουν προεπεξεργαστεί με αντισηπτικές ενώσεις. Στη συνέχεια, το σπίτι έχει τεθεί σε εφαρμογή.

Η χρήση αφρού πολυουρεθάνης για την μόνωση τέτοιων κτιρίων είναι αμφισβητήσιμη από την άποψη της θερμικής απόδοσης αυτής της τεχνολογίας. Ταυτόχρονα, είναι ασφαλές να πούμε ότι το ξύλο κάτω από αυτό το στρώμα αρχίζει να σαπίζει πολύ πιο ενεργά.

Αν μιλάμε για παλαιά μη σπίτια με θεμέλια, τότε η πολυπλοκότητα της μόνωσης μπορεί να συνδεθεί με ισχυρά ανομοιόμορφα θεμέλια.Αυτό οφείλεται στην έλλειψη του ξυλότυπου κατά τη διάρκεια της χύτευσης. Σε αυτή την περίπτωση, καταφεύγουν στη θέρμανση με διογκωμένη πηλό.

Στο βάθος της θεμελίωσης, εκβάλλεται επίσης μια τάφρο, η οποία στεγανοποιείται και γεμίζει με διογκωμένη πηλό.

Στην κορυφή του - 10 εκατοστά στρώμα άμμου, τότε επαναφέρετε την αρχική εμφάνιση της περιοχής τυφλών.

Τύποι και επιλογή υλικού

Το πιο διαδεδομένο για τη μόνωση ως κάθετες επιφάνειες, και το πεζοδρόμιο, καθώς και ένα θερμαντήρα κάτω από την πλάκα βάσης που λαμβάνονται αφρού πολυστερίνης. Έχει 2 ποικιλίες - το γνωστό πλαστικό αφρού και την εξωθημένη του τροποποίηση.

Η προτίμηση είναι προτιμότερη να δοθεί η δεύτερη επιλογή, αφού ο αφρός πολυστερίνης από εξώθηση (EPP) έχει καλύτερη αντοχή στην υγρασία, λιγότερη τοξικότητα και μεγαλύτερη αντοχή στη φωτιά.

Από την άποψη των χαρακτηριστικών θερμικής μόνωσης τους, όλα τα υλικά σε βάση αφρού πολυστερίνης παρουσιάζουν χαμηλό συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας.

Πλαστικό αφρού
Εξώθηση αφρού πολυστερίνης

Είναι πολύ βολικό να χρησιμοποιείται διογκωμένο πολυστυρόλιο, καθώς παράγεται σε πλάκες που έχουν λεία επιφάνεια. Η στερέωση εξασφαλίζεται με κόλλα ή μαστίχα ασφάλτου. Είναι σημαντικό η σύνθεση να μην έχει διαλύτες.

Κατά την εργασία και την αποθήκευση των πλακών, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν ανέχονται έκθεση σε ακτίνες UV. Διαφορετικά, το υλικό καταστρέφεται. Από αυτή την άποψη, αμέσως μετά την εγκατάσταση των θερμοσίφωνες πολυστυρενίου θα πρέπει να κλείσει με ένα διακοσμητικό στρώμα ή πασπαλίζονται με γη. Αν αυτό δεν μπορεί να γίνει, είναι απαραίτητο να παρέχεται προσωρινή προστασία με υλικό επικάλυψης. Οι αποθηκευμένες πλάκες πρέπει να συσκευάζονται.

Η πιο σύγχρονη μόνωση είναι ο αφρός πολυουρεθάνης, ο οποίος έχει επίσης χαμηλό συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας, διαφέρει ως προς την αντοχή στην υγρασία, την ανθεκτικότητα, την φιλικότητα προς το περιβάλλον και την αδιαβροχή. Εφαρμόζεται με ψεκασμό στην επιφάνεια με πάχος 3-10 cm. Λόγω των χαρακτηριστικών της εφαρμογής, είναι δυνατό να επιτευχθεί ένα μονολιθικό στρώμα - διεισδύει στις μικρότερες ρωγμές, πέφτει χωρίς αρμούς μεταξύ των στοιχείων. Αυτό αποτελεί εγγύηση για την απουσία «κρύων γεφυρών». Κατά κανόνα, οι επαγγελματίες που διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό καλούνται να εκτελέσουν το έργο.

Ως προϊόντα από πολυστυρόλιο, ο αφρός πολυουρεθάνης καταστρέφεται από την υπεριώδη ακτινοβολία. Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι η αδυναμία κάλυψης επαφής της θερμαινόμενης επιφάνειας,Ως εκ τούτου, πριν από τον ψεκασμό, είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε ένα κιβώτιο στα οποία θα τοποθετηθούν μελλοντικά τα υλικά πρόσοψης (socle).

Η μόνωση με το penofol είναι επίσης μια σχετικά νέα τεχνολογία, η οποία περιλαμβάνει τη χρήση κυλίνδρου με βάση αφρό πολυαιθυλενίου. Έχει καλές θερμομονωτικές ιδιότητες και, επιπλέον, έχει την ικανότητα να αντανακλά θερμότητα.

Το τελευταίο οφείλεται στην παρουσία ενός στρώματος αλουμινίου στη μία πλευρά.

Εξαιτίας αυτού, το Penofol ενεργεί σύμφωνα με την αρχή ενός θερμοσυσσωρευτή - δεν απελευθερώνει θερμότητα από το δωμάτιο κατά τη διάρκεια της ψυχρής περιόδου και εμποδίζει τη θέρμανση του στη θερμότητα του καλοκαιριού. Επιπλέον, η παρουσία επικαλύψεως αλουμινίου αυξάνει την αντοχή του υλικού, επιτρέποντάς του να διατηρεί το μικρό του πάχος, παρέχοντας επιπλέον στεγανοποίηση επιφανειών.

Penofol

Δεδομένου ότι η χύδην μόνωση χρησιμοποιείται συνήθως αργίλου μέσου και μικρού κλάσματος. Αυτή η φυσική μόνωση που βασίζεται σε άργιλλο αποδεικνύει υψηλά ποσοστά θερμομόνωσης και μόνωσης ατμού, που χαρακτηρίζονται από μη καύσιμο, φιλικότητα προς το περιβάλλον και διαθεσιμότητα. Ωστόσο, απορροφά γρήγορα την υγρασία, οπότε όταν χρησιμοποιείτε αργίλιο, θα πρέπει να προσέχετε επιπλέον στεγανοποίηση του μονωτικού στρώματος.

Το Minvat, το οποίο έχει υψηλά χαρακτηριστικά θερμικής μόνωσης, σπάνια χρησιμοποιείται λόγω της χαμηλής αντοχής του σε υγρασία και της χαμηλής ακαμψίας του υλικού. Μια εξαίρεση μπορεί να είναι μόνο υψηλής αντοχής βάσεις ινών βασάλτη. Εντούτοις, χρησιμοποιούνται επίσης σε μεγαλύτερο βαθμό ως εσωτερικά μονωτικά για υπόγειες εκμεταλλεύσεις.

Πήλινο πηλό
Minwat

Απαιτήσεις

Η βασική απαίτηση για μόνωση για το υπόβαθρο, είναι ένας χαμηλός συντελεστής θερμικής αγωγιμότητας. Είναι σημαντικό το υλικό να έχει υψηλή αντοχή στο νερό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τόσο δημοφιλές ορυκτό μαλλί (το οποίο δεν είναι κατώτερο από το διογκωμένο πολυστυρένιο στις θερμομονωτικές του ιδιότητες) χρησιμοποιείται σπάνια για την μόνωση της θεμελίωσης. Γυρίζει γρήγορα και χάνει τις ιδιότητες της.

Μόνο περιστασιακά ο ορυκτός μαλτός χρησιμοποιείται ως εσωτερική μόνωση των θεμελίων σε λειτουργία. Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν ακριβότερες ίνες βασάλτου, καθώς και διάχυτες μεμβράνες για ατμό και στεγανοποίηση. Αυτό το στρώμα είναι αρκετά ακριβό.

Μια άλλη σημαντική απαίτηση για μόνωση είναι η υψηλή αντοχή.Δεδομένου ότι το υλικό πρέπει να αντέχει αυξημένα μηχανικά φορτία (στατικά και δυναμικά), αντιστέκεται στις παραμορφώσεις του εδάφους.

Σημαντικό όταν χρησιμοποιείτε παραμέτρους τοιχοποιίας περιβαλλοντικής και πυρασφάλειας για τα υλικά θεμελίωσης εξασθενούν στο παρασκήνιο.

Το γεγονός είναι ότι τα περισσότερα από αυτά είναι θαμμένα κάτω από το έδαφος, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο πυρκαγιάς και χρησιμοποιείται εκτός του κτιρίου.

Χαρακτηριστικά

Ας εξετάσουμε λεπτομερέστερα τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της παραπάνω μόνωσης για το ίδρυμα. Οι πλάκες πολυστυρενίου με συντελεστή απώλειας θερμότητας 0,037 W / m2K έχουν τη μέγιστη θερμική απόδοση. Για μια σαφέστερη εικόνα του πόσο καλά είναι, δώστε δείκτες απώλειας θερμότητας αέρα (ο καλύτερος θερμομονωτικός εξοπλισμός) -0.027 W / m2K, ξύλο - 0,12 W / m2K και τούβλο - 0,7 W / m2K. Τώρα είναι σαφές ότι ο αφρός πολυστυρενίου ξεπερνάει σχεδόν όλα τα άλλα υλικά στη θερμική του απόδοση.

Ο συντελεστής απώλειας θερμότητας του haydite είναι 0,14 W / m2K, ο αφρός πολυουρεθάνης (εξαρτάται από τον τύπο της βάσης εργασίας και το πάχος) - στην περιοχή 0,019-0,03 W / m2K. Η θερμική αγωγιμότητα της penofol είναι 0,04 W / m2K, ενώ είναι ικανή να αντανακλά μέχρι και 94-97% της θερμικής ενέργειας.

Οι πλάκες με βάση τον αφρό πολυστερίνης εξωθήσεως δεν απορροφούν την υγρασία, καθώς και τον αφρό πολυουρεθάνης.

Η μόνωση από πολυστυρένιο έχει τάξη ευφλεκτότητας G1-G4 (ανάλογα με τον τύπο, δηλαδή είναι εύφλεκτη, απελευθερώνει τοξίνες με αυξημένη θερμοκρασία), η διογκωμένη άργιλος και ο αφρός πολυουρεθάνης έχουν τάξη ευφλεκτότητας NG (μη εύφλεκτο).

Τεχνολογία και στάδια της εργασίας

Η μόνωση υψηλής ποιότητας είναι δυνατή μόνο εάν ολόκληρη η οριζόντια επιφάνεια του θεμελίου και η κατακόρυφη περιοχή τυφλών καλύπτονται με θερμομονωτικό υλικό.

Ανεξάρτητα από το αν το υπόγειο του οικοδομικού αντικειμένου είναι μονωμένο ή το σκελετό του σπιτιού που χρησιμοποιείται, η μόνωση πρέπει να αρχίσει με την προετοιμασία του θεμελίου. Για να γίνει αυτό, καθαρίζεται από το έδαφος σε ολόκληρη την επιφάνεια, ξεκινώντας από τον τοίχο και τελειώνοντας με τη βάση. Μια τάφρο σχηματίζεται γύρω από ολόκληρη την περίμετρο του θεμελίου. Το πλάτος του πρέπει να είναι επαρκές ώστε οι εργαζόμενοι σε αυτό να μπορούν να εκτελούν τις λειτουργίες τους.

Στο εργοτάξιο, η τάφρος μπορεί να ανασκαφεί με έναν εκσκαφέα, στο τελειωμένο σπίτι θα πρέπει να εργαστείτε χειροκίνητα με φτυάρια.

Η κατακόρυφη επιφάνεια πρέπει να καθαρίζεται από το έδαφος και από άλλους ρύπους, να είναι ξηρή. Εάν εντοπιστούν ολίσθηση και ρωγμές, οι βάσεις σκυροδέματος θα πρέπει να είναι ενσωματωμένες σε ειδικό πολυμερές με λειτουργική δράση. Σε αντίθεση με τα τσιμεντοκονιάματα, παγώνουν μετά από 12-24 ώρες.

Με την παρουσία τραχύτητας και προεξοχών, είναι καλύτερο να τους απωθήσετε και στη συνέχεια να περπατήσετε στην επιφάνεια με μια μηχανή λείανσης με ακροφύσιο σε μια πέτρα ή ξύλο.

Η διαδικασία δεν θα είναι εύκολη, αλλά χάρη σε αυτή την εργασία μπορούμε να επιτύχουμε ομοιόμορφες επιφάνειες όσο το δυνατόν πιο έτοιμες για το επόμενο στάδιο της εργασίας.

Οι θεωρούμενες ενέργειες είναι κοινές για τους περισσότερους τύπους θεμελίων (συμπεριλαμβανομένων των βάσεων σε σωρούς βιδών με στοιχείο ταινίας).

Τα παρακάτω στάδια εργασίας ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο του ιδρύματος. Εξετάστε τα χαρακτηριστικά της τεχνολογίας που χαρακτηρίζει ένα συγκεκριμένο σχέδιο της βάσης.

Κορδέλα επιλογή

Η προετοιμασμένη επιφάνεια σκυροδέματος είναι επικαλυμμένη με αστάρι, η οποία βελτιώνει την πρόσφυση και θα λειτουργήσει ως ένα είδος μόνωσης για στεγανοποίηση. Είναι σημαντικό να καλύψετε ομοιόμορφα το θεμέλιο με ένα αστάρι και περιμένετε μέχρι να στεγνώσει εντελώς.

Το επόμενο βήμα θα είναι η συγκόλληση ή η στεγανοποίηση.Είναι τοποθετημένο από πάνω προς τα κάτω και συνεπάγεται επίσης την τελική λήψη μονολιθικής επίστρωσης χωρίς κενά.

Μετά την οργάνωση ενός στρώματος στεγάνωσης προχωρήσουμε στη μόνωση. Για να γίνει αυτό, συχνά χρησιμοποιούν πλάκες από πολυστυρένιο, οι οποίες εφαρμόζονται συγκολλητική σύνθεση. Είναι πιο βολικό να το κάνετε αυτό με μια μυστρί με γρατσουνιές, υπολογίζοντας την ποσότητα κόλλας έτσι ώστε η περίσσεια του να μην προεξέχει πέρα ​​από την πλάκα όταν σταθεροποιηθεί. Εάν συμβεί αυτό, θα πρέπει να σκουπίσετε αμέσως την υπερβολική κόλλα.

Εάν είναι απαραίτητο, η εφαρμογή της μόνωσης σε 2 σειρές της δεύτερης σειράς είναι κολλημένη με μια μικρή μετατόπιση από την πρώτη. Οι διάκενοι των γραμμών δεν πρέπει να επικαλύπτονται ο ένας τον άλλο. Όταν εμφανίζεται ένας διακλαδισμένος χώρος, γεμίζει με αφρό κατασκευής, η περίσσεια του οποίου κόβεται με ένα μαχαίρι μετά τη στερεοποίηση.

Για την τοποθέτηση πλακών αφρού πολυστυρενίου που βρίσκονται κάτω από το επίπεδο του εδάφους, αρκεί η χρήση κόλλας, διότι μετά το πέρας του ύπνου οι πλάκες γείωσης θα πιέζονται με ασφάλεια στην επιφάνεια.

Το τμήμα της μόνωσης που πέφτει στη βάση είναι επιπρόσθετα σταθεροποιημένο με ενισχυμένους πείρους. Ταυτόχρονα, μια οπή της απαραίτητης διαμέτρου τρυπιέται στην επιφάνεια των πλακών, μετά την οποία εισάγεται ο σύνδεσμος μέσα σε αυτό.

Η θερμομόνωση ολοκληρώνεται γεμίζοντας το υπόγειο και γεμίζοντας το έδαφος γύρω, προστατεύοντας τη μόνωση με ένα διακοσμητικό στρώμα, αν είναι απαραίτητο, με μια ταινία ανεμογεννήτριας.

Σωρός

Η θερμομόνωση του θεμελιώδους σωρού περιλαμβάνει την εκσκαφή ενός τάφρου ανάμεσα σε πασσάλους με βάθος 50 εκ. Ένα τρίτο τμήμα καλύπτεται από άμμο και έπειτα χύνεται ένα πλαίσιο ενίσχυσης, γεμισμένο με σκυρόδεμα. Μετά το χρόνο που απαιτείται για την τοποθέτησή του, ο χώρος μεταξύ της επικάλυψης και του εδάφους τοποθετείται με ένα τούβλο γύρω από την περίμετρο διατηρώντας μικρά κενά εξαερισμού.

Μετά από αυτό, η επίστρωση καλύπτεται με ένα στρώμα μόνωσης (κυρίως EPP), ενισχυμένο με πλέγματα και σοβά.

Συμπληρώνει τη διαδικασία της διακόσμησης του πλίνθου.

Columnar

Η στήλη θεμέλιο είναι μονωμένη ως ένα θεμέλιο σωρό. Αντί για τούβλα και στις δύο περιπτώσεις, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μεταλλικά προφίλ ή ξύλινες ράβδους. Η πρώτη πριν από τη χρήση πρέπει να προστατεύεται με αντιδιαβρωτικές ενώσεις, η δεύτερη - με αντισηπτικά και αντιπυρίνη.

Εάν είναι απαραίτητο (δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες), ο περλίτης προστίθεται στο διάλυμα σκυροδέματος ή τοποθετείται ως μαξιλάρι διάσπαρτα με άμμο.

Πλάκα

Η πλάκα θεμελίωσης είναι μονωμένη από την πλευρά που θα είναι στραμμένη προς το εσωτερικό του σπιτιού στο μέλλον. Για αυτό η πλάκα βάσης καλύπτεται με ένα στρώμα στεγανοποίησης και στη συνέχεια τοποθετείται ένα στρώμα μόνωσης (συνήθως φύλλα διογκωμένου πολυστυρενίου ή penofol). Το στρώμα του θερμομονωτικού υλικού καλύπτεται με πλαστική μεμβράνη, με επικάλυψη 10-15 cm και στερεωμένη με ταινία διπλής όψεως.

Εάν στο μέλλον σχεδιάζεται η πλήρωση του δαπέδου ισχύος, τότε γίνεται απευθείας στον θερμομονωτικό μηχανισμό που προστατεύεται από την μεμβράνη και τα πλεκτά εξαρτήματα που τοποθετούνται σε αυτό για να βελτιωθεί η φέρουσα ικανότητα του δαπέδου. Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε συγκολλημένα εξαρτήματα, τότε πάνω από τη μόνωση και την προστατευτική μεμβράνη θα γίνει πρώτα μια επίστρωση δαπέδου (σκυρόδεμα ή τσιμέντο-άμμος) και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν εργασίες συγκόλλησης.

Συμβουλές πλοίαρχοι

Η σωστή μόνωση της θεμελίωσης κάτω από τη δύναμη δεν είναι κάθε ιδιοκτήτης σπιτιού. Μεταξύ των πιο συνηθισμένων λαθών που οι έμπειροι πλοίαρχοι διακρίνουν τα εξής:

 • Έλλειψη θερμομονωτικής επίδρασης ή ασήμαντη εκδήλωσή της. Ο λόγος αυτού του φαινομένου είναι το ανεπαρκές πάχος της μόνωσης, η υγρασία της ή η διατήρηση των "ψυχρών γεφυρών".Σε κάθε περίπτωση, αυτό είναι ένα σοβαρό λάθος, το οποίο μπορεί να διορθωθεί μόνο με την αποσυναρμολόγηση της δομής και την επαναφορά της εργασίας. Αποφυγή προβλημάτων επιτρέπει ακριβή υπολογισμό του πάχους της μόνωσης, υψηλής ποιότητας στεγανοποίηση, συμμόρφωση με τα τεχνολογικά πρότυπα κατά την εγκατάσταση.
Παράδειγμα υπολογισμού
 • Γωνίες κατάψυξης του υπογείου. Αυτό οφείλεται στο ανεπαρκές πάχος του μονωτικού στρώματος στις οριζόντιες επιφάνειες της περιοχής των τυφλών στις περιοχές αυτές (δηλαδή οι γωνίες και οι παρακείμενες επιφάνειες είναι οι πιο ευάλωτες). Για να αποφευχθεί ξανά ένα τέτοιο σφάλμα θα επιτρέψει τον ακριβή υπολογισμό του πάχους της μόνωσης, καθώς και πρόσθετη μόνωση στις γωνίες του αντικειμένου (η μόνωση συνήθως τοποθετείται σε 2 στρώματα).
 • Υψηλή υγρασία στο τεχνικό υπόγειο ή στην εκμεταλλευόμενη βάση. Αυτό συμβαίνει όταν προσπαθείτε να οργανώσετε μια ζεστή βάση με εσωτερική θέρμανση.

Για να αποφύγετε προβλήματα, θα επιτρέψετε την ύπαρξη φραγμού ατμών και ισχυρού συστήματος εξαερισμού.

  Αν μια τέτοια όχληση συνέβη κατά την εξωτερική μόνωση, σημαίνει ότι η τεχνολογία για την τοποθέτηση του υλικού της πρόσοψης είναι σπασμένη (πρέπει να υπάρχει διάκενο μεταξύ της μόνωσης και της μόνωσης), δεν υπάρχουν ή υπάρχουν ανεπαρκείς τεχνικές οπές ή βρίσκονται σε «νεκρές ζώνες» (π.χ.Τα προβλήματα μπορούν να αποφευχθούν στο στάδιο του σχεδιασμού (έχοντας κάνει τους σωστούς υπολογισμούς σύμφωνα με το SNiP) ή με την εγκατάσταση εξαναγκασμένου εξαερισμού.

  Πώς να ζεστάνετε το ίδρυμα με τα χέρια σας, δείτε το επόμενο βίντεο.

  Σχόλια
   Συντάκτης
  Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Για κατασκευαστικά θέματα, συμβουλευτείτε πάντοτε έναν ειδικό.

  Αίθουσα εισόδου

  Σαλόνι

  Υπνοδωμάτιο