Είδη των βάσεων: τεχνικά χαρακτηριστικά και χαρακτηριστικά λειτουργίας

Το ίδρυμα είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι για κάθε κτίριο, χωρίς το οποίο μια δομή μπορεί γρήγορα να καταρρεύσει υπό την επίδραση των καταστροφικών περιβαλλοντικών παραγόντων. Η σωστή κατανόηση της βάσης που απαιτείται σε μια συγκεκριμένη περίπτωση επιτρέπει την εύρεση του βέλτιστου συνδυασμού τιμής και ποιότητας.

Σχεδιαστικά χαρακτηριστικά και σκοπό

Το έδαφος οποιουδήποτε τύπου είναι σε θέση να αντέξει ένα συγκεκριμένο βάρος, όχι χαλάρωση. Ένα άτομο συνήθως δεν το βλέπει αυτό, καθώς ζυγίζει σχετικά λίγα, αλλά η στέρεη κατασκευή ενός ορόφου ιδιωτικού σπιτιού ή διώροφου εξοχικού σπιτιού ζυγίζει τουλάχιστον μερικές δεκάδες τόνους. Ένα τέτοιο βάρος μπορεί να αντέξει μόνο το στερεό βράχο, αλλά ένα τέτοιο έδαφος στην περιοχή συνήθως δεν θεωρείται πλεονέκτημα, έτσι ώστε τα σπίτια να ανεγερθούν σε μαλακότερο έδαφος.

Το ίδρυμα είναι μόνο ένα υποκατάστατο για ένα τέτοιο βράχο, το οποίο σας επιτρέπει να κάνετε το ίδρυμα πιο σταθερό. Το σύγχρονο SNiP περιλαμβάνει συγκεκριμένους κανόνες σχετικά με την κατασκευή θεμελίων. Ο κύριος GOST, ο οποίος ρυθμίζει την κατασκευή τέτοιων δομών, είναι το SP 22.13330.2016 "Θεμέλια κτιρίων και κατασκευών". Η παραβίαση των προτύπων που καθορίζονται σε αυτό το έγγραφο δεν μπορεί μόνο να οδηγήσει στην καταστροφή ενός κτιρίου, αλλά και να φέρει ευθύνη για τη ζημία που προκλήθηκε.

Σε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, οι εμπειρογνώμονες ασχολούνται με τους αντίστοιχους υπολογισμούς, αλλά ένα πρόσωπο που αποφασίζει να χτίσει μια εξοχική κατοικία με τα δικά του χέρια θα πρέπει είτε να παραγγείλει τους υπολογισμούς, είτε να πάει σε όλες τις λεπτομέρειες λεπτομερώς.

Για την κατασκευή των θεμελίων τα υλικά είναι πιο σκληρά από το περιβάλλον έδαφος. Αυτό είναι συνήθως σκυρόδεμα, πέτρα ή ξύλο, ανάλογα με το βάρος της μελλοντικής δομής. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η βασική συσκευή υποθέτει ότι εισχωρεί βαθιά μέσα στο έδαφος κάτω από το επίπεδο κατάψυξης. Αυτό εξασφαλίζει ότι το κατεψυγμένο έδαφος δεν διογκώνεται, συνεπώς ο κίνδυνος ρωγμής των τοίχων και η απόκλιση των κόμβων του κτιρίου θεωρείται ασήμαντος.Η μόνη εξαίρεση μπορεί να είναι η κατάσταση κατά την οποία ένα ελαφρύ σπίτι κήπου εγκατασταθεί πάνω από μη βραχώδη εδάφη.

Η ακριβής επιλογή του τύπου της ίδρυσης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.μεταξύ των οποίων όχι μόνο το βάρος της κατασκευής, αλλά και η αρχιτεκτονική της μορφή, η ιδιαιτερότητα του εδάφους, το επίπεδο σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή, ενώ ορισμένα είδη υλικών προτείνουν τις δικές τους απαιτήσεις για τις συνθήκες εργασίας. Για παράδειγμα, είναι δυνατή η εργασία με σκυρόδεμα μόνο σε θερμοκρασίες άνω των 5 μοίρες, έτσι ώστε το χειμώνα να μπορείτε να ολοκληρώσετε μια παραγγελία μόνο υπό την προϋπόθεση της ηλεκτρικής θέρμανσης.

Ταξινόμηση

Τα θεμέλια είναι πολύ διαφορετικά και χωρίζονται σε διαφορετικούς τύπους, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού. Τα περισσότερα από τα θεμέλια είναι του τύπου βαθιάς θεμελίωσης, για να παρέχουν προστασία από οίδημα όταν το έδαφος παγώνει. Αλλά υπάρχουν και ρηχές κατασκευές, αν η δομή δεν ανήκει σε βαριά. Γενικά, είναι ευκολότερο να χωριστούν οι βάσεις για κτίρια σε πέντε κύριες ποικιλίες, καθένα από τα οποία έχει τα δικά του χαρακτηριστικά που είναι εντελώς διαφορετικά από τους ανταγωνιστές.

Ταινία

Αυτός ο τύπος ιδρύματος τις τελευταίες δεκαετίες ορθώς θεωρείται σημαντικός στον τομέα της ατομικής κατασκευής. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για συνέχεια των φερόντων τοίχων, τα οποία βαδίζουν βαθιά στο έδαφος σε ένα ορισμένο βάθος, αυξάνοντας τη σταθερότητα της κατασκευής. Στην ελάχιστη εκδοχή, μια τέτοια ταινία αναπαράγει εντελώς την περίμετρο του σπιτιού, αλλά είναι δυνατό να ενισχυθεί με την αντιγραφή όλων ή ορισμένων εσωτερικών τοίχων. Μπορείτε επίσης να ενισχύσετε τις στήλες.

Η ταινία μπορεί να είναι και η εθνική ομάδα, και μονολιθική. Η επιλογή του προκατασκευασμένου κτιρίου είναι καλή επειδή μπορεί να κατασκευαστεί πολύ πιο γρήγορα - για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται εργοστασιακές μονάδες από σκυρόδεμα ή οπλισμένο σκυρόδεμα. Το σημαντικό σημείο είναι ότι η ίδια η ταινία μπλοκ μπορεί να χρησιμεύσει ως βάση για την τοποθέτηση.

Το μειονέκτημα αυτής της λύσης είναι το γεγονός ότι ο σχεδιασμός δεν είναι ενιαίο και συνήθως κατασκευάζεται χωρίς ενίσχυση και επομένως υπόκειται σε στρεβλώσεις και άλλα δυσάρεστα φαινόμενα που συνδέονται, για παράδειγμα, με τη διείσδυση νερού στις αρθρώσεις.

Μια εναλλακτική λύση μπορεί να είναι μια στερεή ταινία καρέόταν αρχικά σχηματίζεται η ενίσχυση, η οποία στη συνέχεια χύνεται με σκυρόδεμα, και μερικές φορές αραιώνεται με ένα μπάζο ή άλλη πέτρα.Είναι λογικό ότι μια τέτοια κατασκευή είναι πολύ πιο αξιόπιστη και ανθεκτική, ωστόσο, η κατασκευή της μπορεί να καθυστερήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό το πλαίσιο είναι κατάλληλο για τα περισσότερα ιδιωτικά κτίρια. Η βάση ταινιών θα αντέξει όχι μόνο το φράχτη και τα μικρά κτίρια όπως ένα γκαράζ ή μπανιέρα, αλλά και οικιακά σπίτια κατασκευασμένα από ξύλο, πορομπετόν, τούβλο ή πέτρα, και μερικές φορές οπλισμένο σκυρόδεμα. Η μόνη εξαίρεση θα ήταν οι τεράστιες πολυώροφες κατασκευές, ενώ δεν είναι πλέον απαραίτητη μια τυπική οικιστική κατοικία, ακόμη και σε κάποια κλίμακα.

Αν μιλάμε για τα πλεονεκτήματα της επιλογής υπέρ της "ταινίας", τότε είναι προφανείς. Πρώτα απ 'όλα, στο υπόγειο των ίδιων τοίχων μπορεί να εξοπλιστεί με ένα υπόγειο ή υπόγειο. Ένα τέτοιο πώμα είναι αρκετό για να στηρίξει το βάρος δύο ή τριών επάνω ορόφων.

Επιπλέον, πάνω από αυτό μπορείτε να τοποθετήσετε μεγάλες πλάκες από σκυρόδεμα, οι οποίες θα γίνουν ένα αξιόπιστο δάπεδο του πρώτου ορόφου. Θα πρέπει να σημειωθεί και η συγκριτική απλότητα του κτιρίου - ο ιδιοκτήτης, ο οποίος ξέρει πώς να οικοδομήσει ένα επίπεδο τείχος, θα είναι σε θέση να χτίσει την ταινία μόνος του. Το μόνο μειονέκτημα είναι το κόστος των απαιτούμενων υλικών, αλλά το αποτέλεσμα αξίζει τον κόπο.

Η θεμελίωση της ταινίας χωρίζεται επίσης σε δύο τύπους: ρηχή και βαθιά. Ο πρώτος τύπος πηγαίνει μόνο 50-60 εκατοστά βαθιά στο έδαφος, επειδή το υπόγειο δεν μπορεί να εξοπλιστεί εδώ, αλλά μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα. Η ρηχή "κορδέλα" μπορεί να χτιστεί μόνο σε άμμο και χαλίκι, καθώς και σε πετρώδες έδαφος - τέτοιες βάσεις δεν είναι επιρρεπείς στην άνοδο. Ωστόσο, εάν τα υπόγεια ύδατα βρίσκονται πολύ κάτω από το επίπεδο της κατάψυξης, επιτρέπεται η κατασκευή μιας ρηχάς βάσης ταινίας ακόμη και σε κούτσουρα και πηλό και το έδαφος πρέπει να είναι ομοιόμορφο και ακόμη και ένα μονοόροφο σπίτι από τούβλα μπορεί να είναι πολύ βαρύ για ένα τέτοιο υπόβαθρο.

Η εσοχή είναι πολύ πιο βολική, δεδομένου ότι εισέρχεται στο έδαφος τουλάχιστον 70 cm, και στις βόρειες περιοχές μέχρι και 1,5 m. Η βάση του ιδρύματος πρέπει να είναι κάτω από το επίπεδο κατάψυξης, αλλά πάνω από το επίπεδο των υπόγειων υδάτων.

Η επιφάνεια στην περιοχή θα πρέπει να είναι επίπεδη. Ένα τέτοιο υπόγειο είναι κατάλληλο για σχεδόν όλα τα κτίρια και τα εδάφη, εκτός από τα ελώδη και χαλαρά εδάφη. Φαίνεται επίσης άδικο να δημιουργηθεί μια "κορδέλα" αν το έδαφος παγώσει πάρα πολύ βαθιά, γιατί τότε ένα τέτοιο θεμέλιο για το κτίριο θα κοστίσει στον ιδιοκτήτη μια αρκετά δεκάρα.

Columnar

Εάν το βάρος του κτιρίου δεν αναμένεται τόσο πολύ, θα είναι πολύ φθηνότερο να οικοδομηθεί μια στήλη θεμελίωση, η οποία είναι ιδανική για τα ελαφρά σπίτια από ξύλο και αεριώδες σκυρόδεμα, καθώς και για μικρές επεκτάσεις.

Η δομή αποτελείται από πυλώνες από σκυρόδεμα, πέτρες ή συνδυασμούς αυτών, καθώς και από τούβλα ή ξύλο, που βρίσκονται σε απόσταση 2,5-3 m από την άλλη κατά μήκος της εξωτερικής περιμέτρου ή κάτω από όλους τους τοίχους. Τέτοιες στήλες συνήθως διεισδύουν στο βάθος της κατάψυξης του εδάφους, και αν η περιοχή είναι ανομοιογενής, τότε μέχρι το σημείο όπου επιτυγχάνεται επαρκής πυκνότητα του εδάφους. Ο στόχος των κατασκευαστών είναι να παράσχουν μια τέλεια οριζόντια επιφάνεια όλων των πυλώνων, έτσι ώστε πάνω τους να φτιάξετε μια σκυρόδεμα ή ξύλινη σχάρα, η οποία χρησιμεύει ως βάση για ολόκληρο το σπίτι.

Ο κιονοειδής τύπος θεμελίωσης δεν πρέπει να θεωρείται καν από τους ιδιοκτήτες που απαραιτήτως θέλουν ένα υπόγειο ή ένα υπόγειο γκαράζ., αλλά αυτή είναι μια μεγάλη επιλογή σε περίπτωση που η κλίση στον ιστότοπο είναι πολύ αισθητή. Επιπλέον, η στήλη βάση είναι πολύ δημοφιλής σε περιοχές με σοβαρούς χειμώνες, καθώς μπορεί να πάει στο έδαφος για λίγα μέτρα - όπου δεν υπάρχει κρύο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το ξύλο χρησιμοποιείται μερικές φορές για την κατασκευή πυλώνων, αλλά θεωρείται ως το λιγότερο ανθεκτικό από όλα τα υλικά.

Η επιλογή των ξύλινων πόλων προβλέπει την υποχρεωτική πλήρη επεξεργασία του υλικού για την προστασία του από την υγρασία, την σήψη και διάφορα παράσιτα, αλλά εξακολουθεί να είναι ανεπιθύμητο να χρησιμοποιείται αυτό το υλικό για σοβαρές ανθεκτικές δομές. Στην πραγματικότητα, μια ξύλινη βάση στήλης περιορίζεται μόνο από κιόσκια.

Τεχνολογία κολλητικής ταινίας TISE. Αυτού του είδους τα θεμέλια δεν έχουν δοκιμαστεί ακόμη σε σωστή κλίμακα, αφού είναι μια σχετικά νέα εφεύρεση. Παρ 'όλα αυτά, κατά τα έτη λειτουργίας δεν έχουν παραληφθεί σοβαρές καταγγελίες, αλλά γενικά, όλες οι καλύτερες ιδιότητες των δύο τύπων ιδρύματος, οι οποίες έχουν ήδη περιγραφεί παραπάνω, αναμένονται από μια τέτοια βάση.

Η έννοια του σχεδιασμού έγκειται στο γεγονός ότι στο κάτω μέρος του μοιάζει με ένα συνηθισμένο θεμέλιο στήλης. Οι κολόνες κινούνται κάτω από το έδαφος σε 4-5 μ., Ώστε να μην φοβούνται κάποιο συγκεκριμένο κλίμα και τα στηρίγματα κατασκευάζονται αποκλειστικά με χύσιμο οπλισμού με σκυρόδεμα.Αυτό γίνεται επειδή το πάνω μέρος της δομής είναι ένα τυπικό θεμέλιο λωρίδων, το οποίο στην περίπτωση αυτή δεν στηρίζεται σε γυμνό έδαφος, αλλά σε κολόνες.

Το κύριο πλεονέκτημα της "ταινίας" - η ικανότητα να αντέχει σημαντικά κτίρια - παραμένει, ενώ η κατανάλωση υλικών γίνεται πολύ μικρότερη ακόμα και στις βόρειες περιοχές της χώρας, επειδή το χαμηλότερο μέρος του ιδρύματος είναι σχετικά οικονομικό.

Το κύριο μειονέκτημα αυτής της λύσης θεωρείται ότι είναι μια σχετικά μακρά περίοδος κατασκευής, διότι για να μπορεί μια ελαφριά κατασκευή να αντέξει σημαντικά φορτία, πρέπει να χυθεί πλήρως από το σκυρόδεμα. Η απαιτούμενη αντοχή αποκτάται από αυτό το υλικό για περίπου τέσσερις εβδομάδες, ο καιρός είναι επιθυμητός να επιλέξετε ξηρό και ζεστό, διαφορετικά θα πρέπει να περάσετε περισσότερα για την ηλεκτρική θέρμανση. Ταυτόχρονα, ακόμη και ένας τέτοιος οικουμενικός σχεδιασμός έχει ορισμένους περιορισμούς στην λειτουργία: στα βαλτώδη εδάφη, είναι πολύ πιθανό ότι το θεμέλιο θα είναι λοξά ή οι κίονες μπορούν να διαχωριστούν από την "ταινία".

Σωρός

Εάν το έδαφος αποδειχθεί υπερβολικά αναξιόπιστο ακόμα και για ένα κιονοειδές υπόβαθρο, τότε αυτό δεν είναι ακόμη ένας λόγος να αρνηθεί κανείς να χτίσει ένα σπίτι.Εάν η γη στην περιοχή χαρακτηρίζεται από υψηλή ρευστότητα και χαμηλή πυκνότητα, υγρασία ή έχει υψηλό συντελεστή σχισίματος, η καταλληλότερη λύση είναι η οργάνωση της θεμελίωσης με τη βοήθεια των πασσάλων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η χρήση τους δεν απαγορεύεται σε σκληρή γη, αν μόνο για κάποιο λόγο είναι πιο κερδοφόρα για τον πελάτη.

Οι σωροί είναι συνήθως εργοστασιακή κατασκευή από σκυρόδεμα ή οπλισμένο σκυρόδεμα, μέταλλο ή ξύλο, συχνά με βιδωτό άκρο για ευκολότερη είσοδο στο έδαφος. Οι περισσότεροι άνθρωποι κατανοούν την έννοια των πασσάλων ως ένα είδος ορθίων πασσάλων. Αυτά τα στηρίγματα διεισδύουν σε ένα βάθος 4-6 μέτρων, λόγω του οποίου συχνά περνούν από ολόκληρο το στρώμα αδύναμου εδάφους και φθάνουν σε ένα στέρεο θεμέλιο, εξασφαλίζοντας τη σταθερότητα του μελλοντικού κτιρίου.

Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και αυτό το βάθος δεν αρκεί για να επιτευχθούν αξιόπιστοι βράχοι. Ωστόσο, σε αυτήν την περίπτωση μπορούν να χρησιμοποιηθούν και πασσάλους (που βρίσκονται τώρα στο τέλος). Παρόλο που φέρεται ότι δεν έχουν αξιόπιστη υποστήριξη, αλλά η σημαντική διείσδυσή τους σε διαφορετικά τμήματα του κτιρίου επιτρέπει την επίτευξη σωστής ισορροπίας.

Υπάρχουν οδηγοί και γεμισμένοι σωροί. Τα πρώτα είναι πυλώνες που παράγονται στο εργοστάσιο, οι οποίες οδηγούνται στο έδαφος με ειδικό εξοπλισμό. Επίσης συμπυκνώνει το έδαφος γύρω από το σωρό, παρέχοντας πρόσθετη σταθερότητα. Οι σωληνοειδείς σωροί είναι σχεδόν αδιάφοροι από τους πυλώνες που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία του κτιριακού κτιρίου - είναι ήδη εγκατεστημένοι στο εργοτάξιο.

Ανεξάρτητα από τον τύπο των πασσάλων, υπάρχει ένα grillage επάνω τους, η οποία είναι η άμεση βάση για το μέλλον σπίτι. Είναι απαραίτητο να επιλέξετε υλικό για αυτό λαμβάνοντας υπόψη το σχεδιαζόμενο βάρος του κτιρίου - κατά κανόνα, μια ξύλινη σχάρα γίνεται για ξύλινα κτίρια, και οι πλάκες από σκυρόδεμα χρησιμοποιούνται για πέτρινες κατοικίες.

Ίδρυμα σωρός - μία από τις λίγες ποικιλίες της βάσης, η οποία δεν έχει απολύτως κανένα περιορισμό στο έδαφος.

Η οικοδόμηση ενός σπιτιού σε ξυλοπόδαρα μπορεί ακόμη και να γίνει σε ένα βάλτο ή πετρώματα, οι τυρφώνες και τα επιφανειακά εδάφη δεν αποτελούν εμπόδιο για σφυρηλάτηση σε σωρούς. Ένα τεμάχιο πασσάλων είναι επίσης μεγάλη ζήτηση σε εκείνες τις περιοχές όπου σημειώνεται ένα ριζικό επίπεδο κλίσης της επιφάνειας.

Πλάκα

Αυτό το είδος θεμελίωσης χρησιμοποιείται μαζικά στις πόλεις,όπου ακριβώς αυτή η μέθοδος δημιουργεί το έδαφος για βαριά πολυώροφα κτίρια, ωστόσο, αυτή η τεχνολογία βρίσκει εφαρμογή σε ιδιωτικές κατασκευές. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην εξαιρετικά χαμηλή ποιότητα του εδάφους στην περιοχή σε μια κατάσταση όπου ο ιδιοκτήτης θα ήθελε να έχει ένα πραγματικά εντυπωσιακό και βαρύ σπίτι. Είναι προφανές ότι ένα αποξηραμένο χλοοτάπητα ή τύρφη δεν θα αντέξει ένα τέτοιο φορτίο με τον ίδιο τρόπο όπως και οι κιονοστοιχίες ή οι βάσεις των πασσάλων και η "ταινία" είναι πιθανό να παραμορφωθεί εξαιτίας της αστάθειας του περιβάλλοντος χώματος.

Η θεμελίωση της πλάκας, όπως υποδηλώνει το όνομα, είναι μια συμπαγής πλάκα οπλισμένου σκυροδέματος, η οποία, σε αυτή την περίπτωση, θα μετατοπιστεί μαζί με ολόκληρη τη δομή του κτιρίου, αλλά το τελευταίο είναι εγγυημένο ότι παραμένει άθικτο. Μια τέτοια λύση καλώς ονομάζεται πιο αξιόπιστη, ανθεκτική και ανθεκτική - στην πραγματικότητα παίρνει ένα στερεό βράχο, το οποίο θα γίνει το ιδανικό θεμέλιο για ένα βαρύ σπίτι. Τα μειονεκτήματα, φυσικά, σχετίζονται άμεσα με την πολυπλοκότητα και το υψηλό κόστος της τοποθέτησης μιας τέτοιας βάσης, διότι θα χρειαστεί τεράστια ποσότητα υλικών, ειδικού εξοπλισμού και λίγους εργαζόμενους.

Η θεμελίωση της πλάκας δεν μπορεί να δημιουργηθεί ακόμη και σε μια εβδομάδα - θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας μήνας για να σκάψει ένα λάκκο, να συγκολλήσει ένα κιβώτιο σε αυτό από την ενίσχυση, να το γεμίσει με σκυρόδεμα και να περιμένει μέχρι να γίνει ισχυρότερη. Η τοποθέτηση ενός τέτοιου θεμελίων είναι επείγουσα ανάγκη και όχι εξοικονόμηση.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι σε αξιόπιστα στερεά εδάφη η πλάκα δεν είναι σχεδόν ποτέ χτισμένη - για ένα ιδιωτικό σπίτι, είναι συνήθως περιττό. Εντούτοις, είναι χρήσιμο σε εδάφη πηλού και χαλαζία, σε ελώδεις και τυρφώδεις εκτάσεις, σε πετρώματα ή βυθιστικά εδάφη και ακόμη και αν το εκτιμώμενο βάρος του κτιρίου δεν επιτρέπει τη χρήση θεμελίων άλλων ποικιλιών.

Υλικά

Τα είδη των υλικών που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή των θεμελίων είναι πολυάριθμα - εξαρτάται όχι μόνο από το βάρος της μελλοντικής κατασκευής και την ιδιαιτερότητα του εδάφους, αλλά και από τον επιλεγμένο τύπο βάσης και τις τιμές διαφόρων δομικών υλικών σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Στην αρχή του άρθρου, το ξύλο, το τούβλο και το σκυρόδεμα αναφέρθηκαν ως βασικά υλικά, αλλά δεν μπορείτε μόνο να τα χρησιμοποιήσετε, ειδικά αν το βάρος του μελλοντικού κτιρίου δεν είναι τόσο σημαντικό.

Η βάση ταινιών για ένα ελαφρύ κτίριο μπορεί να κατασκευαστεί από σχετικά ελαφρά υλικά. - τα ίδια μπλοκ αφρού ή μπλοκ από σκόνες. Εάν το έδαφος κάτω από το εργοτάξιο διακρίνεται από καλή αξιοπιστία και το ίδιο το κτίριο είναι σχεδιασμένο να είναι μικρό και κατασκευασμένο από τα ίδια ελαφριά υλικά ή από ενισχυμένα μπλοκ από σκυρόδεμα αργίλου, είναι αρκετά πιθανό ότι ένα τέτοιο θεμέλιο θα είναι αρκετό.

Εδώ δεν μπορείτε να κάνετε χωρίς ακριβείς υπολογισμούς, για τους οποίους θα πρέπει να απευθυνθείτε σε επαγγελματίες, αλλά για μεγαλύτερη αξιοπιστία, μπορείτε απλά να ενισχύσετε τη δομή προσθέτοντας πλάτη και βάθη ή να αντιγράψετε όλους τους τοίχους κάτω από το έδαφος και όχι μόνο εξωτερικούς.

Η χρήση του μετάλλου είναι πιθανή σε σχεδόν όλους τους τύπους των θεμελίων. Η συνδυασμένη παραλλαγή οπλισμένου σκυροδέματος μπορεί να είναι είτε κολώνες είτε ταινία, η τελευταία μπορεί να είναι πλήρης, να χύνεται στη θέση της ή να συναρμολογείται στη θέση της από ξεχωριστά τεμάχια που παράγονται με τη μέθοδο του εργοστασίου. Ενισχυτικό μεταλλικό πλέγμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και σε συνδυασμό με συμβατικά τούβλα. Μια καθαρά μεταλλική βάση για ελαφρές κατασκευές μπορεί να κατασκευαστεί ακόμα και από σωλήνες, μερικοί από τους οποίους μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως κολόνες ή σωρούς και ο άλλος μπορεί να συγκολληθεί στην κορυφή με τη μορφή ενός πλέγματος ή της βάσης.

Το ξύλινο υπόβαθρο είναι σχετικά σπάνιο, αφού δεν είναι τόσο αξιόπιστο και σχετικά βραχύβιο. Η προτίμηση για αυτό το υλικό δίνεται συνήθως στην αυτο-ανέγερση των ελαφρών κτιρίων: μικρά σπίτια κήπων και κληματαριά του ίδιου ξύλου.

Το υλικό αυτό αποτιμάται για τη διαθεσιμότητά του και τη δυνατότητα απλής επεξεργασίας ακόμα και στο σπίτι, αφού θεωρητικά μπορεί να συναρμολογηθεί η ίδρυση ενός τύπου κιονοστοιχίας ή τύπου πασσάλου ακόμη και από παλιούς σιδηροδρομικούς στρωτήρες. Ένα άλλο πράγμα είναι ότι τέτοιοι πυλώνες ή σωρούς θα πρέπει να προστατευθούν περαιτέρω και αν και συνήθως συνιστάται η χρήση ειδικών εμποτισμών από έντομα, τρωκτικά ή υγρασία, ακόμη και το υλικό κατασκευής στέγης, το οποίο θα μπορούσε να παραμείνει μετά τις εργασίες στέγης στο κυρίως σπίτι, θα βοηθήσει στην επίλυση του τελευταίου προβλήματος. Τα φύλλα του υλικού κατασκευής σκεπής πρέπει να είναι καλά τυλιγμένα σε αυτό το μέρος του σωρού που πηγαίνει βαθιά μέσα στο έδαφος. Ωστόσο, πρέπει να θυμόμαστε ότι το υλικό στεγών προστατεύει μόνο από την υγρασία, αλλά όχι από την πλήρη πλημμύρα.

Κριτήρια επιλογής

Οι τύποι των ιδρυμάτων δεν είναι τόσο πολυάριθμοι - το καθένα έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, εστιάζοντας σε διαφορετικές συνθήκες κατασκευής και αιτήματα πελατών.Το ίδρυμα που επαίνεσε όλοι μπορεί να μην είναι κατάλληλο για το έδαφος σε ένα συγκεκριμένο οικόπεδο, αλλά θα ήταν καλύτερα αν είναι πολύ ακριβό ή πολύ περίπλοκο.

Για παράδειγμα, πολλοί ιδιοκτήτες δεν θέλουν να δαπανήσουν πάρα πολλά, επειδή ψάχνουν για τον φθηνότερο τρόπο να χτίσουν ένα ίδρυμα. Με τον συνδυασμό τιμής και ποιότητας, η θεμελίωση της λωρίδας του ρηχού βάθους φαίνεται να είναι η καλύτερη, ωστόσο υποθέτει ότι το έδαφος θα είναι ήδη αρκετά σταθερό και το ίδιο το σπίτι θα είναι σχετικά ελαφρύ. Εάν δεν πληρούται τουλάχιστον μία από τις αναφερόμενες απαιτήσεις, είναι προτιμότερο να ξεχνάμε την εξοικονόμηση και την αξιοπιστία, βασισμένη όχι στην τιμή αλλά στην αντοχή στις επικρατούσες συνθήκες.

Η λασπωμένη ταινία είναι ίσως η μόνη σωστή επιλογή για να δώσει εάν τα υπόγεια ύδατα βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο, μάλλον κοντά στην επιφάνεια.

Οποιοσδήποτε άλλος τύπος θεμελίωσης εδώ θα είναι σε χαμένη θέση, επειδή η υγρασία του εδάφους κατά τη θερινή ώρα θα διαβρώσει το υλικό και σε κρύο καιρό θα προκαλέσει την ανάκαμψη των εδαφών, προκαλώντας ρωγμές στους τοίχους. Σε τέτοιες συνθήκες θα είναι απαραίτητο να περιοριστεί η κατασκευή ενός χαμηλού κτιρίου από φωτεινούς πίνακες CIP.Οι εναλλακτικές επιλογές όπως οι σωροί θα δώσουν περίπου το ίδιο αποτέλεσμα, αλλά η ανεξάρτητη κατασκευή τους δεν είναι δυνατή και απαιτεί ακριβό εξοπλισμό.

Είναι δυνατή η κατασκευή οποιουδήποτε τύπου θεμελίωσης σε χαλαρά και αμμώδη εδάφη. υπό την προϋπόθεση ότι η πυκνότητα του εδάφους είναι αρκετά υψηλή. Τέτοιες βάσεις συνήθως περνούν εύκολα μέσα στα βαθύτερα στρώματα του υπεδάφους, οπότε το έδαφος κάτω από το σπίτι είναι εξαιρετικά ανθεκτικό. Σε αυτή την περίπτωση, καθοδηγούνται από το γεγονός ότι το θεμέλιο που κατασκευάζεται κρατά απλά το βάρος της δομής με το ελάχιστο κόστος. Οι απαιτήσεις για τα κτίρια των οποίων η θεμελίωση προβλέπεται να ανεγερθεί σε πηλό, αλλά με μία διευκρίνιση, η στάθμη των υπόγειων υδάτων πρέπει να είναι χαμηλότερη από το επίπεδο της κατάψυξης του εδάφους στην περιοχή αυτή, είναι εντελώς παρόμοια.

Είναι πολύ δύσκολο να κατασκευαστούν κτίρια σε χλοοτάπητες, τύρφη, βάλτους και άλλες αναξιόπιστες επιφάνειες. Υπάρχουν μόνο δύο επιλογές εδώ - είτε γρήγορα και σχετικά φθηνά πασσάλους, είτε ένα στερεό και αξιόπιστο θεμέλιο πλακών. Η επιλογή εξαρτάται αποκλειστικά από το βάρος του κτιρίου, γιατί δεν πρέπει να περιμένετε ότι ακόμη και ένα μονοπάτι αλλά βαρύ σπίτι θα αντέξει τους σωρούς σε τέτοιες συνθήκες.

Εάν το πρόβλημα της τοποθεσίας δεν έγκειται τόσο σε ανεπιτυχή εδάφη όσο σε πολύ ανώμαλη ανακούφιση, τότε πρέπει να επιλέξετε μεταξύ πυλώνων και πασσάλων. Και οι δύο επιλογές καθιστούν εφικτή την εξίσωση, ακόμη και σε σημαντικό βαθμό, με την κλίση, και επομένως πιο συχνά είναι απαραίτητο να επιλέγετε απλώς από τις τοπικές κατασκευαστικές εταιρείες που προσφέρουν, δίνοντας προσοχή στο ζητούμενο κόστος.

Υπολογισμός

Ο καθορισμός του τύπου και των ακριβών παραμέτρων του ιδρύματος είναι ένα πολύ περίπλοκο καθήκον μηχανικής, αφού θα πρέπει να λάβετε υπόψη πολλούς παράγοντες. Εάν το σπίτι έχει σχεδιαστεί για να είναι σταθερό και μεγάλο και το έδαφος στην περιοχή δεν διαφέρει ως προς τη σταθερότητα, είναι καλύτερο να εμπιστευθεί το έργο αυτό σε ειδικευμένους επαγγελματίες που μπορούν να εγγυηθούν ότι, σύμφωνα με τον αριθμό τους, η κατασκευή που θα κατασκευαστεί θα διαρκέσει για δεκαετίες.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν είναι απαραίτητο να εκτιμηθεί η πυκνότητα των εδαφών ή η γειτνίαση των υπόγειων υδάτων "με το μάτι" - όλες οι μετρήσεις θα πρέπει να γίνονται χρησιμοποιώντας τύπους. Μια εξαίρεση μπορεί να είναι ένα πλήρες αντίγραφο ενός άλλου κτιρίου, υπό την προϋπόθεση ότι βρίσκεται κυριολεκτικά στον παρακείμενο χώρο.

Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, το ίδρυμα ανεγείρεται από τα χέρια ειδικών, οι οποίοι ταυτόχρονα πραγματοποιούν τους απαραίτητους υπολογισμούς. Σε αυτή την περίπτωση, ο ιδιοκτήτης μπορεί επίσης να καθορίσει σε γενικές γραμμές ποια θεμέλια είναι απαραίτητα για να πάρει μια προκαταρκτική ιδέα για το ποσό που θα χρειαστεί να διαθέσει για οικοδομικά υλικά. Για το σκοπό αυτό, μπορείτε να λάβετε και να προσεγγίσετε τιμές που είναι εύκολο να βρεθούν στο Internet.

Για παράδειγμα, αν μιλάμε για το θεμέλιο της λωρίδας, τότε το βάθος της εξαρτάται από το επίπεδο της κατάψυξης του εδάφους: όσο πιο βόρεια είναι η περιοχή, τόσο πιο συχνά είναι. Σε αυτή την περίπτωση, η ταινία θα πάει τουλάχιστον μισό μέτρο βαθιά, οπότε αυτή η τιμή θα πρέπει να ληφθεί ως το ελάχιστο. Επίσης, σημειώστε ότι συνήθως μια τέτοια βάση τουλάχιστον 20-30 cm πύργους πάνω από το έδαφος. Το μήκος καθορίζεται με το άθροισμα του μήκους όλων των τοίχων κάτω από τους οποίους βρίσκεται το θεμέλιο. Το πάχος της μελλοντικής στήριξης γίνεται περίπου 20% μεγαλύτερο από το πάχος των τοίχων που χτίζονται πάνω από το έδαφος.

Χάρη σε όλα όσα περιγράφηκαν, είναι δυνατό να προσδιοριστεί ο κατά προσέγγιση όγκος της ταινίας, ο οποίος σας επιτρέπει να υπολογίσετε την ποσότητα υλικού μπλοκ ή σκυροδέματος που θα χυθεί στο υπόβαθρο της ταινίας. Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη στους υπολογισμούς ως ένα στρώμα τριχών σε 30 cm και ένα στρώμα άμμου στα 10 cm, με το οποίο γεμίζεται ο πυθμένας της τάφρου κατά μήκος ολόκληρου του μήκους, ακόμη και πριν από την κατασκευή της κύριας κατασκευής.Το κόστος δεν θα είναι πλήρες εάν δεν λάβετε υπόψη το κόστος της λάμας και των εξαρτημάτων, καθώς και το στεγανοποιητικό υλικό, το οποίο είναι να τοποθετήσετε την τάφρο.

Ο υπολογισμός του κόστους της στήλης θεμελίωσης πρέπει να ξεκινά με το γεγονός ότι οι στήλες θα βρίσκονται στα βήματα των 2,5-3 μέτρων μεταξύ τους - εξ ου και ο αριθμός τους καθορίζεται. Το βάθος των στύλων επιλέγεται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να φτάνει στο μη-ψυκτικό στρώμα της γης, αλλά είναι πάνω από το επίπεδο των υπόγειων υδάτων. Η ποσότητα της άμμου, χαλικιού, στεγάνωση και ενίσχυση υπολογίζεται από τον αριθμό των στηλών, δεδομένου πάχους τους - στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν ορύγματα, η οποία θα τρέχει γύρω από την περίμετρο, αλλά όλοι οι δείκτες στη βάση ταινίας αποθηκεύεται.

Ξεχωριστά, πρέπει να σχεδιάσετε τη σχάρα - η περιοχή της είναι περίπου ίση ή ελαφρώς μεγαλύτερη από την περιοχή ολόκληρου του κτιρίου, έτσι παραμένει ο προσδιορισμός του υλικού και του πάχους.

Η θεμελίωση των σωρών υπολογίζεται περίπου με τον ίδιο τρόπο όπως και η στήλη. Ο τύπος ταινίας στήλης, ο οποίος είναι ένας συνδυασμός στήλης και ταινίας, υπολογίζεται ως δύο ξεχωριστά θεμέλια.

Η έκταση της πλάκας εξαρτάται έντονα από το αν θα κατασκευαστεί το υπόγειο ή το υπόγειο. Σε αντίθετη περίπτωση, αρκεί το πάχος της πλάκας να είναι μικρότερο από μισό μέτρο, αν και η ακριβής τιμή εξαρτάται από το βάρος του κτιρίου και στην περίπτωση του υπογείου εξοπλισμού, το μέγεθος της πλάκας που περιγράφεται αφορά μόνο το κάτω μέρος του υπογείου. Η άμμος και η θρυμματισμένη πέτρα είναι διάσπαρτες στην επιφάνεια του λάκκου, οι διαστάσεις των οποίων δεν πρέπει να υπερβαίνουν σημαντικά το μέγεθος του σπιτιού, η επικάλυψη στεγνώνεται στο πάτωμα και στους τοίχους.

Εάν το υπόγειο είναι σχεδιασμένο, τότε το σκυρόδεμα και η ενίσχυση θα πρέπει να επαρκούν για τοίχους και οροφή. Σε αυτή την περίπτωση, οι τοίχοι μπορούν να υπολογιστούν και να κατασκευαστούν με πλήρη αναλογία με ένα θεμέλιο λωρίδας, αντί για οροφές υπογείων, πλάκες από σκυρόδεμα ή ξύλινο υλικό μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Αιτίες παραμόρφωσης

Ακόμη και οι πιο αξιόπιστες δομές αρχίζουν να διασπώνται με την πάροδο του χρόνου, αλλά αυτό δεν είναι νέα, εκτός αν το ίδρυμα παραμορφώθηκε απροσδόκητα γρήγορα. Εάν συμβεί αυτό, θα είναι μάλλον δύσκολο να διορθωθεί το πρόβλημα, οπότε είναι καλύτερα να μελετήσετε εκ των προτέρων πιθανά αίτια για να αποφύγετε ένα τέτοιο πρόβλημα.

 • Λάθος υπολογισμός - Αυτή είναι η πιο κοινή αιτία προβλημάτων με το ίδρυμα. Το πρώτο λάθος είναι ο λάθος προσδιορισμός του βάρους του κτιρίου στην κατώτερη κατεύθυνση, όταν αποδεικνύεται ότι το ίδρυμα απλά δεν στέκεται στο κύριο μέρος. Μια άλλη επιλογή - η επιθυμία για εξοικονόμηση χρημάτων όταν ο ιδιοκτήτης ελπίζει ότι το φθηνότερο υλικό δεν θα ήταν χειρότερο από ακριβά. Δεν αποκλείεται επίσης ο εσφαλμένος προσδιορισμός του επιπέδου υπογείων υδάτων ή της πυκνότητας του εδάφους - με άλλα λόγια, ο ίδιος ο τύπος θεμελίωσης δεν επιλέγεται σωστά.
 • Η παραβίαση της τεχνολογίας - ο λόγος, ο οποίος είναι συχνά κρίσιμος στην περίπτωση της αυτο-κατασκευής του ιδρύματος. Πριν από την εμπλοκή στην κατασκευή κεφαλαίου, είναι απαραίτητο να μελετήσουμε λεπτομερώς τις ιδιότητες των χρησιμοποιούμενων δομικών υλικών.

Για παράδειγμα, αν ένα οπλισμό χύνεται με σκυρόδεμα σε ένα εργοτάξιο, πρέπει να ξέρετε ότι η μέγιστη δυνατή πυκνότητα δεν θα επιτευχθεί - χρειάζεστε μια ειδική τεχνική που θα ζυμώνει τη γεμισμένη μάζα και θα εξασφαλίζει το σωστό ρεύμα της ακόμη και πριν στεγνώσει. Αν αυτό δεν γίνει, θα σχηματιστούν φυσαλίδες αέρα στο κατεψυγμένο σκυρόδεμα, σχηματίζοντας κενά και στη συνέχεια μπορεί να υπάρξει καθίζηση ήδη κάτω από ένα τελείως τελειωμένο σπίτι με τους ανθρώπους που ζουν σε αυτό.Ακόμα και το καλά αναμεμειγμένο και σκληρυμένο σκυρόδεμα δεν αναγνωρίζει βιασύνη - πρέπει να παραμείνει για περίπου ένα μήνα πριν συνεχίσουν οι εργασίες κατασκευής πάνω από το θεμέλιο.

Τέτοια πράγματα, όπως μια κατάλληλη προστασία από την υγρασία, φαίνεται να είναι προφανή, αλλά δεν παρατηρούνται πάντοτε πλήρως, αλλά η ραφή του προκατασκευασμένου ιδρύματος μπορεί εύκολα να παραμορφωθεί αν εισέλθει νερό μέσα σ 'αυτό. Όσο για το ξύλο, πρέπει επιπλέον να προστατεύεται από τα έντομα.

 • Φορέστε - Το φαινόμενο είναι φυσικό και εάν τα υλικά επιλέχθηκαν και επεξεργαστούν σωστά, τότε αυτό το πρόβλημα μπορεί να προκύψει πριν από τα εγγόνια του ξενιστή. Ωστόσο, μια ξαφνική «έκπληξη» μπορεί να παρουσιάσει ένα θεμέλιο που χτίστηκε από ανακυκλωμένα υλικά: πολλοί ιδιοκτήτες χρησιμοποιούν μεταλλικούς σωλήνες ή ξύλινους στρωτήρες αντί για πυλώνες ή σωρούς. Αν νωρίτερα αυτά τα υλικά χρησιμοποιήθηκαν τουλάχιστον σε κάποια μορφή, τότε έχουν ήδη κάποια φθορά, επομένως η περίοδος χρήσης τους θα είναι αρκετά ασήμαντη. Όσο για το ξύλο, δεν είναι καθόλου ανθεκτικό, επομένως στις περισσότερες περιπτώσεις αποδεικνύεται ανόητο να υπολογίζουμε στη μακροχρόνια λειτουργία του.

Υπηρεσία

Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι η έγκαιρη συντήρηση του ιδρύματος μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην επέκταση της λειτουργίας του. Για παράδειγμα, ο έγκαιρος προσδιορισμός των ελαττωμάτων σας επιτρέπει να μάθετε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δομή και να λάβετε επείγοντα μέτρα για την εξάλειψή τους. Η εμφάνιση ρωγμών στη δομή του σκυροδέματος συνεπάγεται τον καθαρισμό και την άμεση επισκευή τους. Ωστόσο, εάν η ρωγμή εμφανιστεί πολύ νωρίς, θα πρέπει να αναζητήσετε προσεκτικά τον λόγο για τον οποίο συμβαίνει αυτό, εστιάζοντας σε κοινές αιτίες παραμόρφωσης.

Θα πρέπει επίσης να γίνει κατανοητό ότι το ίδρυμα είναι ένα λειτουργικό, αλλά συνήθως το εσωτερικό του κτιρίου. Όπου είναι δυνατόν, αξίζει να χρησιμοποιηθεί ένας προστατευτικός τύπος φινιρίσματος, γιατί τότε θα πάρει ολόκληρη τη βαρύτητα του εαυτού της και η αντικατάστασή της είναι πολύ ευκολότερη από την πλήρη αποκατάσταση ολόκληρου του θεμελίου.

  Είναι σαφές ότι ένα σημαντικό μέρος του θεμελίου παραμένει αόρατο, που βρίσκεται υπόγειο, αλλά τουλάχιστον το ορατό μέρος μπορεί να βαφτεί έξω με νερό-απωθητικό χρώμα για να το προστατεύσει από τις αρνητικές επιπτώσεις της βροχόπτωσης. Μια ανθεκτική εναλλακτική λύση τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό μπορεί να είναι αδιάβροχο γύψο.

  Για μεγαλύτερη ανθεκτικότητα μιας τέτοιας επισκευής και αυξημένη προστασία του ίδιου ξύλου από παράσιτα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλα τα ίδια ενισχυτικά πλέγματα, τα οποία, κατά την ανακαίνιση, θα τοποθετηθούν και πάλι πάνω στο υπόβαθρο και θα επιμεληθούν με ένα νέο στρώμα γύψου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, εξαιτίας της γενικής παραμόρφωσης της βάσης ή της ακατάλληλης σύνδεσης, το παλιό οπλισμένο πλέγμα λυγίζει και σχίζεται μακριά από τη δομή, χτυπώντας το προστατευτικό στρώμα φινιρίσματος - στην περίπτωση αυτή, είναι απαραίτητο να κόψετε αμέσως τα προεξέχοντα και προεξέχοντα άκρα και να κλείσετε το κενό.

  Παρακολουθώντας το παρακάτω βίντεο, θα μάθετε ποιοι είναι οι τύποι των θεμελίων και των ιδιοτήτων τους.

  Σχόλια
   Συντάκτης
  Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Για κατασκευαστικά θέματα, συμβουλευτείτε πάντοτε έναν ειδικό.

  Αίθουσα εισόδου

  Σαλόνι

  Υπνοδωμάτιο