Οδήγηση σωρών: τύποι και λεπτές λεπτομέρειες της εγκατάστασης

 Οδήγηση σωρών: τύποι και λεπτές λεπτομέρειες της εγκατάστασης

Το πιο σημαντικό στοιχείο κάθε κτηρίου είναι το θεμέλιο. Η επιλογή της τεχνολογίας για την κατασκευή της εξαρτάται κυρίως από τα χαρακτηριστικά του εδάφους, καθώς και από τον τύπο του υπό ανέγερση κτιρίου. Η πιο ενεργά χρησιμοποιούμενη στη σύγχρονη κατασκευή είναι μια ταινία και μια παλέτα παραλλαγή του ιδρύματος.

Ειδικά χαρακτηριστικά

Το θεμέλιο των οδηγημένων πασσάλων, που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή σε ασταθή εδάφη, έχει γίνει ευρέως διαδεδομένο. Για μια τέτοια βάση χρησιμοποιούνται υποστηρίγματα - ράβδοι από οπλισμένο σκυρόδεμα που έχουν διατομή (συνήθως τετράγωνο) εντός 150-500 mm και μήκος από 3 έως 25 m.

Στο κάτω μέρος μπορεί να είναι απότομες για καλύτερη διείσδυση στο έδαφος,και στην κορυφή - είναι εξοπλισμένα με μια άκρη. Το τελευταίο χρησιμεύει για την προστασία των στηριγμάτων από την παραμόρφωση κατά τη διαδικασία οδήγησης, τα χτυπήματα σφυριών πέφτουν πάνω στο άκρο.

Η συσσώρευση στο έδαφος γίνεται με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού - ενός υδραυλικού σφυριού. Το μήκος και η διατομή του σωρού υπολογίζονται με βάση τα χαρακτηριστικά του εδάφους και του αντικειμένου υπό κατασκευή. Το σημαντικό σημείο είναι ότι το μήκος θα πρέπει να είναι αρκετό ώστε η στήριξη να στηρίζεται σταθερά σε συμπαγή εδάφη, παρακάμπτοντας τα μαλακά στρώματα. Μόνο στην περίπτωση αυτή, μπορούμε να μιλήσουμε για τη σταθερότητα και την αξιοπιστία του αντικειμένου, όχι για την επιρροή του από την άνοδο του εδάφους.

Το εύρος χρήσης των θεμελίων σε οδηγούμενους σωρούς είναι "προβληματικά" εδάφη - πρώτα απ 'όλα, οργανικά, δηλαδή, ελώδη, πετρώδη εδάφη. Αυτός ο τύπος βάσης είναι κατάλληλος για πηλό και αργιλώδη, λεπτά αμμώδη εδάφη, καθώς και για τα κορεσμένα με νερό εδάφη. Το πάτωμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ανώμαλες περιοχές με διαφορές ύψους. Με άλλα λόγια, η χρήση αυτής της τεχνολογίας καθιστά δυνατή την κατασκευή σχεδόν οποιουδήποτε εδάφους κατάλληλο για κατασκευή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου το 60% των αντικειμένων στη χώρα μας είναι χτισμένα με αυτόν τον τρόπο.

Τα θεμέλια πάνω στους σωρούς μπορούν να είναι πλακίδια (τύπου grillage) ή τύπου ταινίας. Ο πρώτος τύπος θεωρείται η καλύτερη επιλογή για ασταθή εδάφη.

Η οδήγηση σωρός μπορεί να πραγματοποιηθεί χρησιμοποιώντας μία από τις ακόλουθες επιλογές:

 • Πεδίο πασσάλων, που χρησιμοποιείται συνήθως για την κατασκευή των ψηλών πιάτων με βάση?
 • σε μια σειρά - οι σωροί είναι τοποθετημένοι σε σειρές για χαμηλής ανυψωτικής ιδιωτικής κατασκευής, ενώ τα στηρίγματα εγκαθίστανται απαραίτητα στις διασταυρώσεις των φερόντων τοίχων, στις γωνίες.
 • ενιαία υποστηρίγματα, τοποθετημένα σε μέρη επιρρεπή στη μεγαλύτερη παραμόρφωση του εδάφους.

Πλεονεκτήματα

Το κύριο πλεονέκτημα των θεμελίων στους οδηγούμενους σωρούς είναι η ικανότητα να πραγματοποιούνται κατασκευές σχεδόν σε κάθε περίπτωση, συμπεριλαμβανομένων των πολύ ασταθών (τύρφης) εδάφη - όπου δεν ισχύουν άλλα συστήματα. Η μόνη εξαίρεση για τους οδηγούς είναι τα βραχώδη εδάφη και τα παγωμένα εδάφη, στα οποία εκτελούνται και τα θεμέλια των πασσάλων, αλλά με διαφορετική τεχνολογία (βαριθείσα μέθοδος).

Οι πασσάλοι αντέχουν όχι μόνο κατακόρυφα, αλλά και οριζόντια κατευθυνόμενα φορτίαπου σας επιτρέπει να τις εφαρμόσετε στις "κολύμβησης". Ρυθμίζοντας το ύψος των πασσάλων σε διαφορετικά σημεία του αντικειμένου, είναι δυνατή η κατασκευή κατασκευών στις αναβαθμίδες, στις πλαγιές, στις περιοχές με διαφορές ύψους.

Οι σωροί έχουν μεγάλη φέρουσα ικανότητα, επομένως είναι κατάλληλες για την κατασκευή μικρών κτιρίων ιδιωτικών κατοικιών και πολυώροφων οικιστικών κτιρίων, πολιτικών, βιομηχανικών και γεωργικών εγκαταστάσεων. Σε αυτή την περίπτωση, τα στηρίγματα έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, η οποία είναι 50-150 χρόνια.

Η διαδικασία συσσώρευσης μπορεί να διεξαχθεί όλο το χρόνο, συνεπάγεται ελάχιστη ποσότητα ανασκαφών, καθώς και υψηλή ταχύτητα οδήγησης - κατά μέσο όρο, ένα σωρό από τα 4 μ. Διαρκεί αρκετά λεπτά.

Μειονεκτήματα

Όπως κάθε σύστημα, το ίδρυμα σε κινούμενα σωρούς έχει ελαττώματα. Πρώτα απ 'όλα, είναι αδύνατο να χρησιμοποιηθεί μια τέτοια μέθοδος στις συνθήκες του κτιρίου του εργοστασίου ή σε περίπτωση που υπάρχουν σπίτια συναρμολογημένα κοντά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κατά την οδήγηση δημιουργούνται κραδασμοί του εδάφους που είναι ανεπιθύμητοι για τα θεμέλια γειτονικών αντικειμένων, καθώς και για τους δρόμους και τους κύριους αγωγούς. Επιπλέον, η διαδικασία εγκατάστασης συνοδεύεται από υψηλό επίπεδο θορύβου, γεγονός που δυσκολεύει τους ανθρώπους που ζουν στα γειτονικά σπίτια.

Παρά την διεξαχθείσα έρευνα και την κατασκευή προκαταρκτικών σχεδίων, είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλεφθεί πώς τα εδάφη θα συμπεριφέρονται σε μεγάλα βάθη, οπότε αυτή η τεχνολογία δεν αποκλείει τον κίνδυνο καθίζησης του θεμελίου και της παραβίασης της γεωμετρίας.

Το υπόβαθρο των σωρών δεν επιτρέπει να αποκτήσετε ένα πλήρες υπόγειο ή υπόγειο δωμάτιοπου μπορούν να αξιοποιηθούν. Εάν όμως είναι απαραίτητο, τότε χρησιμοποιείται ένα σύστημα ιμάντων με μια σκαμμένη τάφρο, ωστόσο αυτή είναι μια επίπονη και όχι πάντα δυνατή επιλογή. Τέλος, ένα μειονέκτημα μπορεί να θεωρηθεί ως η ανάγκη προσέλκυσης ειδικού εξοπλισμού, κάτι που συνεπάγεται επιπλέον κόστος.

Το βασικό ρυθμιστικό έγγραφο που διέπει τη διαδικασία κατασκευής είναι το SNiP (Κανόνες και κανόνες κατασκευής). Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά σχεδίασης των βάσεων σε πασσάλους, ορίζονται στο SNiP 2.02.03-85 ("Θεμελιώσεις πασσάλων"). Η άμεση εγκατάσταση των στηριγμάτων πρέπει να συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του SNiP 3.02.01-87 ("Χωματουργικές εργασίες, θεμέλια και θεμέλια").

Κατά τη διάρκεια της κατασκευής θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ενισχυμένες σωρούς, που αντιστοιχούν στο GOST 1984-2012. Οι γεωλογικές έρευνες (ανάλυση εδάφους, διάτρηση των πηγαδιών δοκιμών) πρέπει να διεξάγονται σύμφωνα με το GOST 19912.

Είδη

Ανάλογα με το υλικό από το οποίο κατασκευάζονται οι πηλοί, υπάρχουν διάφοροι τύποι.

 • Ξύλο. Οι σωροί ξύλου έχουν το μικρότερο περιθώριο ασφαλείας, χρησιμοποιούνται στην ιδιωτική κατασκευή κατοικιών για ελαφριά κούτσουρα ή σπίτια πλαισίων.Η πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται είναι το δελφίνι, η δρυς, ο κέδρος και άλλοι σκληροί βράχοι, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από αντοχή στην υγρασία και τις θερμοκρασιακές μεταβολές. Δομικά, είναι υποστηρίγματα με διάμετρο 20-40 cm και μήκος 3-8 m, συνήθως εξοπλισμένα με χαλύβδινο άκρο με ταινία. Ανάλογα με το κλίμα και τις συνθήκες λειτουργίας, η διάρκεια ζωής των ξύλινων σωρών είναι τουλάχιστον 50 έτη.
 • Χάλυβα. Έχουν μια ελαφρώς μεγαλύτερη χωρητικότητα, αλλά σπάνια χρησιμοποιούνται. Κατά κανόνα, χρησιμεύουν ως υποστήριξη για προσωρινές δομές. Χαρακτηριστικό γνώρισμα είναι η παρουσία κωνικού άκρου. Ένα τέτοιο κωνικό μεταλλικό σωρό μοιάζει με ένα ανάλογο κοχλία, αλλά δεν έχει λεπίδες.
 • Ενισχυμένο Σκυρόδεμα (ZHB). Λαμβάνονται τα πιο συνηθισμένα, ανάλογα με το μέγεθος μπορεί να αντέξει ένα βάρος των 10-60 τόνους, η διάρκεια ζωής φτάνει τα 150 χρόνια.

Οι σωροί RC, με τη σειρά τους, διαφέρουν ως προς τα ακόλουθα κριτήρια:

 • ανάλογα με τη μέθοδο ενίσχυσης, υπάρχει προεντεταμένη διαμήκης ενίσχυση (για άμμους, ρέοντα άμμο και αργιλώδη εδάφη), προεντεταμένη εγκάρσια ενίσχυση (για συμπιεζόμενα, εκτός από πηλό, εδάφη),διαμήκη ενίσχυση χωρίς προένταση (για αργιλώδη, αμμώδη εδάφη), καθώς και σωρούς με τετραγωνική διατομή και εσωτερική στρογγυλή κοιλότητα με προεντεταμένο ή μη συμπιεσμένο διαμήκη οπλισμό.
 • σχήμα διακρίνουν σωρούς με στρογγυλά, τετράγωνα, μπλουζάκια και κοίλα τμήματα, καθώς και κυλινδρικά και πρισματικά?
 • με βάση το σχέδιο, εκπέμπουν μονολιθικούς και προκατασκευασμένους σωρούς (σύνθετο).
 • ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της φτέρνας, σωρούς με δεμένη ή κοίλη φτέρνα και σχετικά πρόσφατους σωρούς με ευρεία βάση.

Επιπλέον, υπάρχουν σωροί, στήλες, το εναέριο τμήμα του οποίου λειτουργεί ως στήλες του κτιρίου πάνω στα αντικείμενα σε έναν όροφο. Η κατασκευή τέτοιων δομών δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε αδύναμα (τύρφη, αργυρά), καθώς και σε μεγάλα χαλίκια.

Διαστάσεις και υπολογισμός

Για να εξασφαλιστεί η αξιοπιστία της βάσης επιτρέπει τον ακριβή υπολογισμό του αριθμού των πασσάλων, τη διάμετρο του τμήματος και το μήκος τους. Κατά την οικοδόμηση οικιστικής κατοικίας, ανάλογα με το είδος του εδάφους, χρησιμοποιούνται σωληνώσεις από οπλισμένο σκυρόδεμα με διατομή μήκους 150-250 mm από 3 έως 10 m. Όπως γνωρίζετε, οι σωροί πρέπει να στηρίζονται σε στερεά στρώματα εδάφους - το μήκος τους εξαρτάται από αυτό.

Με τη γεώτρηση ενός γεωλογικού φρέατος, δημιουργούνται χαρακτηριστικά του εδάφους και προσδιορίζεται το βάθος των στερεών στρωμάτων. Για να υπολογίσετε τον αριθμό των στηριγμάτων πρέπει να γνωρίζετε τη μάζα του σπιτιού. Για παράδειγμα, το βάθος των στερεών στρωμάτων σε αργιλώδη εδάφη είναι κατά μέσο όρο 3,5 μ., Οπότε το μήκος των πασσάλων θα είναι 4 μέτρα.

Για να υπολογίσετε το βάρος στο σπίτι, πρέπει να ξέρετε πόσο 1 κουτ. m του υλικού από το οποίο κατασκευάζεται. Στην περίπτωσή μας είναι η λειχήνα, 1 cu. m που ζυγίζει περίπου 800 kg (αυτή η παράμετρος σας επιτρέπει να βρείτε ένα ειδικό τραπέζι, το οποίο μπορεί να βρεθεί στο δημόσιο τομέα για διάφορα οικοδομικά υλικά). Η συνολική επιφάνεια του σπιτιού είναι 60 τ.μ. m. Το συνολικό βάρος του αντικειμένου υπολογίζεται από το προϊόν αυτών των δεικτών. Το αποτέλεσμα είναι 50 τόνοι.

Σε αυτό το βάρος θα πρέπει να προστεθεί το βάρος της σχάρας, οροφές, φινίρισμα και άλλα υλικά. Υπολογίζοντας κατ 'όγκο, παίρνουμε ακόμα 80 τόνους. Προσθέστε 10 τόνους επίπλων και εξοπλισμού που χρησιμοποιούνται στο σπίτι κατά τη λειτουργία.

Προσθέστε τα στοιχεία που προκύπτουν, αποδεικνύεται 140 τόνοι. Περίπου το 30% του βάρους καθορίζεται επιπλέον για ανθεκτικότητα, έτσι ώστε το συνολικό βάρος του σπιτιού θα είναι ίσο με 182 τόνους.

Ένας σωρός μήκους 4000 mm, ανάλογα με τον τύπο του εδάφους, αντέχει φορτίο στην περιοχή των 10-40 τόνων. Αν πάρουμε τη μέση τιμή των 20 τόνων, τότε η κατασκευή ενός ξύλινου σπιτιού των 60 τετραγωνικών μέτρων.m θα χρειαστεί 9 σωρούς.

Στην πράξη, ο αριθμός τους μπορεί να ποικίλλει ελαφρώς, καθώς για τα ξύλινα σπίτια και τα σπίτια στο σκελετό, η απόσταση μεταξύ των σωρών είναι 2-2,5 μ.

Μετά από υπολογισμούς, καταρτίζεται ένα πρόγραμμα οδήγησης πασσάλων. Πρέπει να πέφτουν στις γωνίες των κτιρίων, στις διασταυρώσεις των στοιχείων που φέρουν.

Το τμήμα σωρού καθορίζει επίσης την αντοχή και τη φέρουσα ικανότητα. Για παράδειγμα, ένα σωρό με τομή 150x150 mm συνιστάται για εποχικά κτίρια, λουτρά. Ανάλογος με τομή 200x200 mm μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή μονοκατοικιών ξύλινων ή σκελετικών σπιτιών. Για πιο εντυπωσιακά αντικείμενα σε 2-3 ορόφους, καθώς και κατασκευασμένα από δομικά στοιχεία ή τούβλα, απαιτούνται υποστηρίγματα με διατομή 300x300 mm.

Εγκατάσταση

Η τοποθέτηση του θεμελίου σε οδηγούμενους σωρούς αρχίζει με τη διεξαγωγή γεωλογικών ερευνών, κατά τις οποίες δημιουργείται ο τύπος του εδάφους. Με βάση τα ληφθέντα δεδομένα, δημιουργείται τεκμηρίωση έργου, αγοράζονται υλικά. Απευθείας στο εργοτάξιο, η εγκατάσταση αρχίζει με την εκκαθάριση και τη σήμανση, την προμήθεια υλικών. Κατά τη σήμανση του χώρου, σημειώνονται επίσης τα σημεία οδήγησης των σωρών, μετά τα οποία ελέγχεται το επίπεδο και η γεωμετρία του μελλοντικού θεμελίου.

Η τεχνολογία οδήγησης περιλαμβάνει τη χρήση ειδικού εξοπλισμού με πνευματικό ή υδραυλικό σφυρί. Ο σωρός τοποθετείται αυστηρά κάθετα και σφυρηλατείται στο έδαφος με ένα σφυρί, βυθίζοντας βαθύτερα και βαθύτερα με κάθε χτύπημα. Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τη συμπεριφορά της στήριξης - μπορεί να σκοντάψει σε μια πέτρα ή σε κάποιο άλλο στερεό σχηματισμό ή να αρχίσει να "βυθίζεται" στο έδαφος (πέφτει στα υπόγεια κενά).

Σε αυτή την περίπτωση, το στήριγμα επεκτείνεται ή μεταφέρεται 0,5-1 m περαιτέρω. Όταν όλα τα πασσάλια είναι φραγμένα, προχωρήστε στο κτύπημα των κορυφών του στηρίγματος για να αποκτήσετε πρόσβαση στον οπλισμό. Οι τελευταίες είναι ευθυγραμμισμένες στο ίδιο ύψος. Στη συνέχεια, δημιουργείται το πλέγμα ή προετοιμάζεται η ξυλεία για το υπόβαθρο. Στην τελευταία περίπτωση, ο ξυλότυπος είναι ενισχυμένος ενισχυτικός κλωβός και γεμίζει με διάλυμα από σκυρόδεμα. Αφού κερδίσει δύναμη (μετά από περίπου 28 ημέρες), μπορείτε να προχωρήσετε σε περαιτέρω εργασία.

Το Rostverk, που είναι μια μονολιθική πλάκα που δεσμεύει όλα τα στηρίγματα μαζί, μπορεί να είναι μέταλλο ή οπλισμένο σκυρόδεμα. Στην πρώτη περίπτωση, αυτά είναι τελικά προϊόντα μεταλλικού ρολού, τοποθετημένα πάνω από τα στηρίγματα και συγκολλημένα στις ράβδους του οπλισμού. Κατά κανόνα, αυτός ο τύπος συρματοπλέγματος χρησιμοποιείται για μικρά κτίρια (βεράντες, λουτρά) και προσωρινές εγκαταστάσεις.

Για τα κτίρια κατοικιών κατοικίας χρησιμοποιήστε μια πλάκα από οπλισμένο σκυρόδεμα, η οποία λαμβάνεται με την προσθήκη προκατασκευασμένου σκυροδέματος.

Ανάλογα με τον τύπο κατασκευής, η σχάρα είναι των ακόλουθων τύπων:

 • Κρεμαστά - σε αυτή την περίπτωση, ο σόμπα βρίσκεται ψηλά πάνω από το έδαφος, και ο χώρος κάτω από το δάπεδο δεν είναι μονωμένα (κατάλληλο ως βάση για μπάνια, σοφίτα, εποχιακά σπίτια)?
 • ρηχό βάθος - βυθίζεται σε ένα μικρό βάθος στο έδαφος, το οποίο όμως δεν το καθιστά πρόσθετο στήριγμα, αλλά μειώνει τον υπόγειο χώρο της δομής από τους καιρούς και τους ψυχρούς ανέμους.
 • θαμμένος - κατ 'αναλογία με μια βάση ταινίας, βυθίζεται στο έδαφος, εξαιτίας της οποίας, σαν σωρούς, καταλαμβάνει το φορτίο του κτιρίου (συνήθως χρησιμοποιείται για μόνιμα κτίρια κατοικιών).

Συμβουλές

Μετά την έκχυση της βάσης της ταινίας ή της πλάκας οπλισμένου σκυροδέματος, το σκυρόδεμα πρέπει να προστατεύεται με ένα υλικό επικάλυψης από την αρνητική επίδραση του περιβάλλοντος. Κατά την καυτή περίοδο είναι σημαντικό να προστατευτεί η επιφάνεια από την αποξήρανση · την πρώτη εβδομάδα είναι απαραίτητο να υγρανθεί το σκυρόδεμα όπως απαιτείται.

Είναι καλύτερο να μην χύνεται η λύση κατά την κρύα εποχή, αλλά αν το έχετε ακόμα να το κάνετε,Αυτό θα πρέπει να προστεθεί στη σύνθεση των ειδικών εξαρτημάτων, καθώς και να εφαρμόσει καλώδιο θέρμανσης κατά τη διάρκεια της φάσης κατάψυξης του διαλύματος. Για την ανάμιξη της λύσης, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τσιμέντο, το σήμα της οποίας η ισχύς δεν είναι μικρότερη από M500.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας έκχυσης, ο σχηματισμός φυσαλίδων αέρα στο διάλυμα πρέπει να αποφευχθεί, καθώς μειώνουν την επιφανειακή αντοχή. Για το σκοπό αυτό, οι δονητές εμβάπτισης τοποθετούνται στον ξυλότυπο, όπου η σύνθεση είναι ήδη τοποθετημένη, που συμπιέζει το διάλυμα.

Ποια είναι η βάση των οδηγημένων σωρών, πώς διαφέρει από τους άλλους και πόσο κοστίζει, θα μάθετε από το παρακάτω βίντεο.

Σχόλια
 Συντάκτης
Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Για κατασκευαστικά θέματα, συμβουλευτείτε πάντοτε έναν ειδικό.

Αίθουσα εισόδου

Σαλόνι

Υπνοδωμάτιο