Παράθυρο διακόσμηση στο σαλόνι: χρήσιμες συστάσεις

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ένα σπίτι χωρίς παράθυρα, η γενική του αντίληψη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτό. Τα παράθυρα χωρίς το κατάλληλο σχέδιο φαίνεται να είναι γυμνά, στερεί από το δωμάτιο το αίσθημα άνεσης. Κάθε παράθυρο απαιτεί προσοχή, αλλά στο σαλόνι, όπου συγκεντρώνονται όλα τα μέλη της οικογένειας και οι επισκέπτες, ο σχεδιασμός του έχει ιδιαίτερη σημασία.

Η ατμόσφαιρα ολόκληρου του δωματίου και η άνετη αίσθηση του κάθε ατόμου στο καθιστικό εξαρτάται από τον τύπο του ανοίγματος του παραθύρου, την κατάσταση των πλαισίων και τη διακόσμησή του.

Ειδικά χαρακτηριστικά

Η διακόσμηση παραθύρων στο σαλόνι με κουρτίνες είναι μια παραδοσιακή τεχνική.

Για να φανεί η διακόσμηση του παραθύρου κατάλληλη σε ένα συγκεκριμένο εσωτερικό, επιλέγεται σύμφωνα με διάφορους κανόνες, λαμβάνοντας υπόψη:

 • το χρώμα του σαλόνι?
 • καθημερινή ζωή ή εορταστικό εσωτερικό.
 • δωμάτιο στυλ?
 • την ποιότητα και τη σύνθεση του χρησιμοποιούμενου υφάσματος.

Υπάρχει μια άλλη προσέγγιση στο σχεδιασμό. Μερικές φορές έχει νόημα να κάνετε χωρίς τη χρήση κουρτίνες. Αυτό είναι εφικτό εάν το ίδιο το παράθυρο είναι μια άξια διακόσμηση του παραθύρου όταν οι δεσμοί του γίνονται με τη μορφή ενός διαμορφωμένου πλέγματος ή το παράθυρο συνδυάζεται τόσο με ακρίβεια με το χρωματικό σχέδιο του καθιστικού που είναι απαράδεκτο να το κλείσει από τα μάτια με κουρτίνες. Μερικά στυλίσματα δεν χρειάζονται κουρτίνες (για παράδειγμα, με πανοραμικά παράθυρα στο στυλ σοφίτας).

Είναι λογικό να το κάνουμε χωρίς κουρτίνες όταν το πλαίσιο παραθύρου έρχεται σε αντίθεση με το γενικό χρώμα του δωματίου (για παράδειγμα, όταν είναι κατασκευασμένο σε μαύρο χρώμα).

Τα τεράστια παράθυρα στο ευρύχωρο σαλόνι μπορούν να γίνουν χωρίς ιδιαίτερη διακόσμηση, ειδικά αν η θέα του δρόμου είναι άξια προσοχής.

Για να μην διακοσμήσετε το παράθυρο με κουρτίνες είναι επίσης σκόπιμο σε περιπτώσεις όπου έχει ένα πρωτότυπο σχήμα. Αν και πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι όλα αυτά είναι δυνατά μόνο σε αυτές τις περιπτώσεις, αν το σαλόνι βρίσκεται πάνω από τον πρώτο όροφο, τα φώτα βράδυ δεν λάμπουν στα παράθυρα, ενοχλούν τους ανθρώπους στην αίθουσα, το δωμάτιο δεν βρίσκεται στην ηλιόλουστη πλευρά.

Διαφορετικά στυλ

Το παράθυρο είναι διαφορετικό. Υπάρχουν σχέδια του συνήθους ορθογώνιου σχήματος,αλλά στα δωμάτια του μη τυποποιημένου σχεδιασμού (για παράδειγμα, σε κάποια παλιά κατοικία ή κτίριο που έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με ένα μεμονωμένο έργο), μπορεί κανείς να δει ένα πανοραμικό παράθυρο, ένα παράθυρο κόλπου ή μια παραλλαγή τοξοειδούς τύπου. Ο σχεδιασμός τέτοιων ανοιγμάτων παραθύρων με κουρτίνες δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Είναι απαραίτητο μόνο να επιλέξετε το σωστό κλωστοϋφαντουργικό προϊόν.

Τα στενά παράθυρα, που βρίσκονται στη συνέχεια, είναι καλύτερο να σχεδιάσετε υφάσματα ανύψωσης του ίδιου χρώματος. Μεγάλη αξία τονίζουν τις συρόμενες κουρτίνες. Μπορούν να έχουν διαφορετικά χρώματα σε περίπτωση που το δωμάτιο προβλέπει τη διαφοροποίηση των λειτουργικών ζωνών. Για παράδειγμα, υπάρχει ένα μέρος όπου οι επισκέπτες συγκεντρώνονται και ο χώρος όπου βρίσκεται η τραπεζαρία.

Διακόσμηση παράθυρα που προεξέχουν προς τα εμπρός πέρα ​​από το μπροστινό μέρος του κτιρίου εξαρτάται από το πόσο μεγάλα αυτά τα παράθυρα, ποια είναι η απόσταση μεταξύ των τμημάτων. Όποια και αν είναι η συγκεκριμένη λύση του σχεδιασμού, θα πρέπει να διακοσμήσουν κόλπο παράθυρο κουρτίνες σε ενιαία σύνθεση χρησιμοποιώντας το ίδιο ύφασμα. Αυτό θα τονίσει τον ασυνήθιστο σχεδιασμό του ανοίγματος παραθύρου.

Σαλόνι στυλ υπαγορεύει την επιλογή των υλικών για τη διακόσμηση των παραθύρων.

Έτσι, το δωμάτιο στο στυλ της hi-tech προτείνει τις κουρτίνες χρήση, αντί των τυφλών, ρολά ή ρωμαϊκή διακριτικό στερεό χρώμα.Η χρήση σιφόν, νάιλον ή οργάντζα χωρίς στολίδι με μεταλλική λάμψη δεν θα έρχεται σε αντίθεση με το γενικό στυλ.

Vintage στυλ περιλαμβάνει τη χρήση φυσικών υλικών (chintz, βαμβάκι ή λινάρι με ένα μικρό μοτίβο). Είναι καλό να επιλέξετε κουρτίνες από ακριβά υφάσματα (λινά, μεταξωτό μπροκάρ ή βελούδο) στο στυλ art deco.

Το στυλ σοφίτας δεν απαιτεί καθόλου κουρτίνες, αλλά κανείς δεν έχει ακυρώσει τη λειτουργικότητα. Για να αποφύγετε την εμφάνιση του δωματίου σε ολόκληρο το δρόμο, είναι καλύτερο να καλύψετε τα παράθυρα με τουλάχιστον διαφανή τούλι και να τοποθετήσετε τα ρολά ή τα ρολά του κατάλληλου χρώματος στα πλαίσια.

Για το σαλόνι με το στυλ του μινιμαλισμού ταιριάζουν περσίδες, ρολά ή κουρτίνες λεία υφή των υφασμάτων. Θα είναι καλό να χρησιμοποιήσετε μια σκιά καφέ με γάλα, άμμο ή έναν τόνο χρυσού, πράσινου, μπεζ και ροζ.

Πώς να φτιάξετε ένα περβάζι παραθύρου;

Το περβάζι παραθύρου είναι ένα αναπόσπαστο μέρος του παραθύρου, μερικές φορές είναι ένα λειτουργικά ενεργό στοιχείο του καθιστικού. Για παράδειγμα, εάν το δωμάτιο έχει υπέροχη θέα στην πόλη ή στη φύση, το περβάζι παραθύρου μπορεί να αντικαταστήσει το μαλακό κάθισμα, αν το προσθέσετε με μαξιλάρια. Αυτό είναι εφικτό αν πρόκειται για άνοιγμα χαμηλού παραθύρου.

Καθισμένος σε ένα τέτοιο μέρος, βλέποντας τη ζωή πίσω από τα παράθυρα, είναι ευχάριστη (προάγει χαλάρωση).

Το παράθυρο μπορεί να συμπληρωθεί με ένα ξύλινο πάγκο κάτω από αυτό, όπου είναι καλό να βάζετε γλάστρες με λουλούδια. Ένα τέτοιο στοιχείο θα ήταν μια μεγάλη προσθήκη σε ένα σαλόνι σε στυλ χώρας. Κάτω από το παράθυρο μπορείτε να φτιάξετε ράφια για βιβλία.

Η βιβλιοθήκη κάτω από το περβάζι παραθύρου θα φανεί κομψή και θα δώσει την ατμόσφαιρα στο σαλόνι ένα ιδιαίτερο πνευματικό υπόβαθρο.

Ποιες κουρτίνες να επιλέξετε;

Η επιλογή των κουρτινών οφείλεται σε πολλά συστατικά. Μπορούμε να μιλήσουμε για ένα ιδιωτικό σπίτι με μπαλκόνι στο δωμάτιο όπου συγκεντρώνουν οι επισκέπτες και τα νοικοκυριά.

Στο σαλόνι ενός διαμερίσματος της πόλης μπορεί να υπάρχει παράθυρο με μπαλκονόπορτα. Στην αίθουσα μερικές φορές δεν υπάρχει παρά ένα παράθυρο, αλλά δύο ή τρία. Μπορεί να είναι μικρό ή μεγάλο. Αν τα παράθυρα στο δωμάτιο βρίσκονται σε διαφορετικά ύψη, μπορείτε να τα αντισταθμίσετε χρησιμοποιώντας ένα λαμπρέκι ή ένα μεγάλο γείσο μπαγκέτας.

Οι λάμπρεκοι χρησιμοποιούνται επίσης στα πανοραμικά παράθυρα. Εάν υπάρχει έξοδος στο μπαλκόνι από το καθιστικό, αυτό το μοντέλο σχεδιασμού δεν είναι καλό: θα υπάρξουν προβλήματα με το άνοιγμα της πόρτας.

Τα υφάσματα υφασμάτων σε διάφορα παράθυρα λόγω της συμμετρίας της θέσης θα δώσουν στο δωμάτιο επιπλέον ύψος.Μια κοινή κουρτίνα σε διάφορα ανοίγματα παραθύρων θα κάνει οπτικά το σαλόνι ευρύτερο. Για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε μια ενιαία κουρτίνα τούλι, που διέρχεται από όλα τα παράθυρα, και στις άκρες κρέμονται συρόμενες κουρτίνες. Οπτικά, το παράθυρο είναι ευρύτερο και βοηθά τις κουρτίνες, το σχέδιο του οποίου είναι οριζόντια. Αν και είναι κατάλληλο μόνο σε δωμάτια με χαμηλά ταβάνια.

Για να φανεί το χαμηλό παράθυρο υψηλότερο, ο γείσο θα πρέπει να τοποθετείται ακριβώς κάτω από την οροφή, χρησιμοποιώντας κουρτίνες στα περιβλήματα.

Τα μειονεκτήματα ενός στενού παραθύρου, το οποίο επιτρέπει λίγο φυσικό φως στο δωμάτιο, αντισταθμίζονται εύκολα από τις μεγάλες μαρκίζες. Λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθός του, πρέπει να σηκώσετε και κουρτίνες. Έτσι μπορείτε να κρύψετε το μικρό μέγεθος του ανοίγματος παραθύρου. Την ίδια στιγμή, με τις κουρτίνες να ανοίγουν, τα παράθυρα θα συμμετέχουν πλήρως για τη μετάδοση του φωτός της ημέρας.

Πρόσθετες συμβουλές

Κατά την επιλογή κουρτίνες και τη διακόσμηση των παραθύρων, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη ορισμένες από τις αποχρώσεις του εσωτερικού σχεδιασμού:

 • εάν οι τοίχοι, η οροφή και η ταπετσαρία των επικαλυμμένων επίπλων είναι κατασκευασμένα σε μία φωτεινή κλίμακα φωτός, είναι καλύτερα να εστιάσετε την προσοχή στο παράθυρο.
 • οι σκούρες κουρτίνες με ογκομετρικό μοτίβο θα προσελκύσουν την προσοχή (είτε είναι επωφελής είτε όχι, εξαρτάται από την ειδική απόφαση σχεδιασμού του καθιστικού).
 • εάν υπάρχει μια τηλεόραση μπροστά από το παράθυρο στην αίθουσα, είναι προτιμότερο να κανονίσετε ένα άνοιγμα παραθύρου χρησιμοποιώντας χοντρές κουρτίνες: θα βοηθήσουν να αποφευχθεί το φως που πέφτει στην οθόνη της τηλεόρασης κατά την παρακολούθηση προγραμμάτων (για διαμερίσματα που βρίσκονται στους πρώτους ορόφους των κτιρίων, κουρτίνες θα είναι μια σωτηρία από τους ξένους).
 • τα βαριά υφάσματα είναι όμορφα και ακριβά, αλλά είναι κατάλληλα μόνο σε ευρύχωρα σαλόνια: ένα μικρό δωμάτιο με τέτοιες κουρτίνες φαίνεται να είναι ακόμη μικρότερο από ότι είναι.
 • 100% φυσικά υφάσματα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε παράθυρα που βλέπουν νότια, θα εξασθενίσουν γρήγορα και θα χάσουν την κομψή εμφάνισή τους.
 • για να κάνετε το δωμάτιο να φαίνεται ελαφρύτερο, είναι προτιμότερο να αποφύγετε τα βαριά υφάσματα: το ελαφρύ τούλι, το οργαντά, το εκλεκτό μετάξι ή η ταφτά θα είναι ακριβώς σωστά.
 • σε μικρά σαλόνια, επιλέξτε τη διακόσμηση των παραθύρων στο χρώμα της ταπετσαρίας: με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να κάνετε οπτικά το δωμάτιο μεγαλύτερο (εξίσου απλές κουρτίνες ή αξεσουάρ με μικρά διακοσμητικά θα φαίνονται)?
 • οι κουρτίνες με μεγάλο πολύχρωμο μοτίβο (για παράδειγμα, μονογράμματα ή δαντέλες, φυτικά θέματα) είναι κατάλληλα για ένα εντυπωσιακό μέγεθος αίθουσας.
 • Το ριγωτό μοτίβο στις κουρτίνες επηρεάζει την αντίληψη του ύψους και του πλάτους του παραθύρου, η οριζόντια ράβδος κάνει το παράθυρο ευρύτερο και το κάθετο - ψηλότερα.

Κομψά παραδείγματα σχεδίασης

Οι σύγχρονες επιλογές σχεδίασης παραθύρων ποικίλουν:

 • Οι φωτεινές κουρτίνες με ένα πρωτότυπο σχέδιο φαίνονται όμορφα σε πανοραμικά παράθυρα, που ταιριάζουν απόλυτα στο εσωτερικό του καθιστικού, σχεδιασμένα σε γκρι τόνους. Πιο πυκνές κουρτίνες στα τζάμια συμπληρώνουν τη διακόσμηση και έχουν μια σημαντική λειτουργία για την προστασία του δωματίου από το υπερβολικό φως και τη θερμότητα σε μια ηλιόλουστη μέρα.
 • Οι ασπρόμαυρες κουρτίνες με κατακόρυφες ρίγες στο pick-up ταιριάζουν απόλυτα στο εσωτερικό του καθιστικού, το οποίο παρέχει παρόμοια διακοσμητικά στοιχεία της διακόσμησης. Οι κουρτίνες συνδυάζονται τέλεια με ένα σκούρο πλαίσιο παραθύρου, δίνοντας έμφαση στο στυλ του.
 • Οι μακριές κόκκινες κουρτίνες στο πάτωμα δημιουργούν μια φωτεινή προφορά στο σαλόνι, που γίνεται σε καταπραϋντικά ανοιχτά χρώματα. Αυξάνουν οπτικά το ανώτατο όριο, ζωντανεύουν τη σκηνή, υπογραμμίζοντας την ομορφιά του σκοτεινού δαπέδου, σε αρμονία με το συγκρατημένο μοτίβο στους τοίχους.
 • Οι περσίδες από ανοιχτό καφέ σκιά ξύλου ταιριάζουν καλά σε ένα μοντέρνο σαλόνι με έπιπλα σαφείς, μινιμαλιστικές μορφές και λακωνική εσωτερική διακόσμηση. Συνδυάζονται με ένα πάτημα από πάτωμα και τραπεζάκι καφέ, φέρνοντας ποικιλία στα σιωπηρά χρώματα του καθιστικού.

Πώς να κανονίσετε ένα παράθυρο, μπορείτε να δείτε στο επόμενο βίντεο.

Σχόλια
 Συντάκτης
Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς.Για κατασκευαστικά θέματα, συμβουλευτείτε πάντοτε έναν ειδικό.

Αίθουσα εισόδου

Σαλόνι

Υπνοδωμάτιο