Ενσωματωμένο τζάκι: Χαρακτηριστικά συσκευής

Το τζάκι είναι ένα αμετάβλητο χαρακτηριστικό του κάθε ιδιωτικού σπιτιού, είναι ένα σύμβολο της εστίας του σπιτιού, όχι μόνο που εκτελεί τη λειτουργία θέρμανσης, αλλά και δίνει στην αίθουσα ιδιαίτερη άνεση. Το πιο σημαντικό μέρος είναι η εστία, είναι καλό αν είναι κατασκευασμένο από χυτοσίδηρο, υλικό που μπορεί να διατηρήσει τη θερμότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα και να αντέξει τις υψηλές θερμοκρασίες. Αυτό το στοιχείο έχει τα δικά του χαρακτηριστικά που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Χαρακτηριστικό σχεδιασμού χυτοσιδήρου

Firebox - η κύρια συσκευή που παρέχει την καύση του καυσόξυλου, που τοποθετείται στην σχάρα. Η καύση πραγματοποιείται μέσω του αέρα που τροφοδοτείται στον θάλαμο.

Ο θάλαμος καύσης εκτελεί διάφορες εργασίες ταυτόχρονα:

 • μπορεί να είναι μια σημαντική πηγή θέρμανσης.
 • είναι ένα πρόσθετο στοιχείο της θέρμανσης.
 • παίζει ένα διακοσμητικό ρόλο στο σχεδιασμό του δωματίου.

Με αυτές τις επιλογές, μπορείτε να επιλέξετε το βέλτιστο για την ισχύ και άλλα χαρακτηριστικά του κλιβάνου.

Το τζάκι αποτελείται από ένα μέρος που βλέπει, έναν σωλήνα καμινάδας και ένα θάλαμο καύσης. Τα μοντέλα είναι κλειστά με διαφορετικούς τύπους αποσβεστήρων και ανοιχτά, τα οποία πρακτικά δεν είναι σε ζήτηση λόγω συχνών πυρκαγιών και χαμηλής απόδοσης.

Ο θάλαμος φωτιάς από χυτοσίδηρο αποτελείται από πολλά στοιχεία σημαντικά για τη ροή εργασίας:

 • ένα διαμέρισμα για την καύση πρώτων υλών κλιβάνου - στην περίπτωση αυτή, ένα τέτοιο στερεό καύσιμο όπως το ξύλο?
 • μερικά μοντέλα έχουν μια πόρτα - πτερύγιο, γυαλί ασφαλείας ή σφυρήλατη μάσκα, τέτοια μοντέλα θεωρούνται κλειστά.
 • αναγκαστικά ο σχεδιασμός προβλέπει μια έξοδο καπνού, μέσω της οποίας η παραγωγή προϊόντων καύσης λαμβάνει χώρα στο δρόμο - αυτό υποστηρίζει τη σωστή λειτουργία της μονάδας.
 • ένα ειδικό σύστημα παροχής αέρα με λεπτομέρειες ρύθμισης ισχύος για μείωση ή αύξηση της δύναμης καύσης.
 • ένας χώρος άθλιψης είναι ο χώρος στο κτίριο όπου συσσωρεύονται τα προϊόντα φθοράς, πρέπει να καθαρίζεται τακτικά, να προωθείται εκ των προτέρων και να επανατοποθετείται.

Όταν επιλέγετε έτοιμες κατασκευές, δεν ενοχλεί να δώσετε προσοχή στις πρόσθετες επιλογές, είναι συχνά πολύ χρήσιμες. Για παράδειγμα, το σύστημα της αυτοκαθαριζόμενης πόρτας από γυαλί.

Τύποι και σχεδιασμός

Οι φούρνοι φινιρίσματος από χυτοσίδηρο είναι κατασκευασμένοι σε διαφορετικές επιλογές σχεδιασμού. Μπορεί να έχουν κλασικό ορθογώνιο σχήμα. Αλλά υπάρχουν μοντέλα που γίνονται σε ριζοσπαστικές, υπερ-σύγχρονες παραλλαγές. Το σχήμα μπορεί να είναι γωνιακό, πανοραμικό και πρισματικό.

Υπάρχουν συσκευές "aqua" με κύκλωμα νερού για θέρμανση νερού από κεντρικό σύστημα θέρμανσης. Αυτός είναι ο πιο φιλικός προς το περιβάλλον τύπος οργάνου, εξοπλισμένος με ένα σακάκι νερού, μια ειδική κοιλότητα τοποθετημένη σε όλες τις πλευρές του κλιβάνου, λόγω της οποίας η θέρμανση είναι μέγιστη.

Αυτός ο εξοπλισμός μπορεί να ενεργεί αντί για κεντρική θέρμανση ή να λειτουργεί ταυτόχρονα με αυτόν, χρησιμοποιείται για ιδιωτικές κατοικίες με μεγάλη έκταση.

Τα τζάκια με φούρνο βερμικουλίτη διακρίνονται από υψηλή αντοχή στη φωτιά, αντοχή σε κρίσιμες θερμοκρασίες και ασφάλεια. Βερμικουλίτης - ένα σύγχρονο μονωτικό υλικό φυσικής προέλευσης, χωρίς τοξίνες και ανθεκτικό στη χρήση.Μπορεί να είναι μια πλήρης εναλλακτική λύση στο χυτοσίδηρο "δόντι καμινάδας" - το πίσω κεκλιμένο τοίχωμα του κλιβάνου. Είναι επενδεδυμένα με εσωτερικές επιφάνειες του θαλάμου καύσης που βρίσκονται σε άμεση επαφή με τη φωτιά.

Με τον τύπο καύσης, η θερμότητα υψηλότερου επιπέδου παράγεται από εστίες εστίας που λειτουργούν χωρίς σχάρα, κυρίως με ένα χυτοσίδηρο ή χυτοσίδηρο, για την επένδυση του οποίου χρησιμοποιείται βερμικουλίτης.

Διατίθενται επίσης θερμικοί θάλαμοι από χυτοσίδηρο για το μπάρμπεκιου, οι οποίοι είναι ένα τηγάνι ψησίματος με ή χωρίς καπάκι που χρησιμοποιείται στον αέρα.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της φωτιάς από χυτοσίδηρο

Οι φούρνοι χυτοσιδήρου έχουν αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματα έναντι των ομολόγων τους - χάλυβα και χάλυβα.

Πλεονεκτήματα αυτού του εξοπλισμού:

 • ο χυτοσίδηρος έχει μέγιστη απορρόφηση θερμότητας, μπορεί να λειτουργήσει σε συνεχή και οικονομική λειτουργία.
 • αυτή η επιλογή έχει αυξημένη αντοχή σε μεγάλα πλάτη θερμοκρασίας, δεν είναι ευαίσθητη σε παραμόρφωση, δεδομένου ότι το υλικό είναι θερμοπλαστικό.
 • τα κλειστά μοντέλα έχουν απόδοση έως 80% και μπορούν να εξυπηρετήσουν μεγάλες περιοχές.
 • η κατασκευή του χυτοσιδήρου είναι πιο βολικό στη χρήση, η συναρμολόγησή του είναι απλή.
 • παρόμοιες κατασκευές έχουν τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής - έως 50-60 χρόνια.

  Το αναμφισβήτητο πλεονέκτημα είναι η κινητικότητα των προϊόντων από χυτοσίδηρο - μια συμπαγής μονάδα μπορεί να μετακινηθεί γύρω από το σπίτι και να μεταφερθεί. Τυπικό γυαλί ανθεκτικό στη θερμότητα, κατά κανόνα, δεν ρυπαίνουν, χάρη στα κανάλια που οδηγούν σε αιθάλη. Επιπλέον, διαφορετικοί τύποι καυσίμων είναι κατάλληλοι για την εστία από χυτοσίδηρο.

  Τα μειονεκτήματα σχετίζονται κυρίως με τα ανοικτά μοντέλα, τα οποία έχουν χαμηλή απόδοση, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της θερμότητας (σχεδόν το 85%) διέρχεται από την καμινάδα. Επιπλέον, δημιουργούν κατάσταση κινδύνου πυρκαγιάς και απαιτείται βοηθητικός εξοπλισμός στο σπίτι για την αποφυγή πυρκαγιάς.

  Σε κλειστές εκδόσεις, ιδιαίτερα φθηνές, η ποιότητα του γυαλιού αφήνει πολύ επιθυμητό. Επίσης, υπάρχει ανεπαρκής επανεξέταση των παραθύρων προβολής και μονότονος χρωματικός συνδυασμός - στην πραγματικότητα, όλες οι εκδόσεις γίνονται σε σκούρα χρώματα.

  Είναι αλήθεια ότι αυτό το μείον μπορεί να εξαλειφθεί με τοποθέτηση διακοσμητικών σχαρών στο τζάκι.

  Τύποι καυσίμων

  Πώς να θερμαίνεται σωστά - το κύριο ζήτημα κατά την εγκατάσταση εξοπλισμού σιδήρου. Είναι ήδη σαφές ότι αυτό είναι ξύλο, αλλά είναι διαφορετικό και έχει τα δικά του χαρακτηριστικά καύσης.

  Το καυσόξυλο είναι ένα φυσικό υλικό που, εκτός από την καλή θερμότητα, έχει μια ευχάριστη οσμή, αλλά δεν γνωρίζει όλοι ότι δεν είναι όλες οι πρώτες ύλες κατάλληλες για θέρμανση.Πρέπει να χρησιμοποιείται ξύλινο υλικό που έχει αποθηκευτεί για τουλάχιστον ενάμιση χρόνο.

  Τα διαφορετικά είδη δένδρων έχουν το δικό τους είδος καύσης, πρέπει να σημειωθεί ότι:

  • τα κωνοφόρα εξασθενίζουν γρήγορα και εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες ατμών ρητίνης, οι οποίες ενδέχεται να μην είναι ασφαλείς για την υγεία.
  • σημύδα παρά το γεγονός ότι δίνει πολύ θερμότητα, καπνίζει βαριά?
  • Τα μήλα, τα κρασάτες και τα κεράσια χρησιμοποιούνται κυρίως για να δημιουργήσουν άνεση λόγω του ευχάριστου αρώματος.
  • κάθε μαλακό ξύλο - σκλήθρα, φιάλη, κάστανο, ιτιές, λεύκες εκπέμπουν κάποια θερμότητα και καίγονται γρήγορα.

   Η πιο αποτελεσματική χρήση του υλικού από συμπαγές ξύλο όπως η δρυς, το αχλάδι, η τέφρα, η λεύκα. Καίει καλά, παράγει υψηλή απόδοση θερμότητας. Η σχετική δυσκολία είναι μόνο η επεξεργασία και η ανάφλεξη αυτών των δέντρων.

   Εάν δεν αποδίδετε σημασία στο άρωμα ξύλου και στο χαρακτηριστικό ξέσπασμα, μπορείτε να θερμαίνετε σόμπες από χυτοσίδηρο και άλλες πρώτες ύλες, για αυτό το σκοπό είναι κατάλληλοι ανθρακίτης, τύρφη, οπτάνθρακας, ξύλο, λιγνίτης και ασφαλτούχος άνθρακας. Όσον αφορά τους διάφορους τύπους καυσίμων άνθρακα, πρέπει να γίνουν ακριβείς υπολογισμοί, δεδομένου ότι μπορούν να δώσουν θερμοκρασία πάνω από 1200 μοίρες κατά τη διάρκεια της καύσης, η οποία μπορεί να προκαλέσει την τήξη του θαλάμου χυτοσιδήρου.

   Προετοιμασία για εγκατάσταση

   Η εγκατάσταση του τζακιού είναι μια δύσκολη δουλειά που απαιτεί μια σαφή κατανόηση της ροής εργασίας και της ακολουθίας των ενεργειών. Η ποιότητα και η ποιότητα του εξοπλισμού εξαρτάται από την ποιότητα της εγκατάστασης.

   Αφού επιλέξετε ένα κατάλληλο μοντέλο, είναι απαραίτητο να βρείτε το βέλτιστο μέρος για να το τοποθετήσετε. Το δωμάτιο πρέπει αναγκαστικά να παρέχει την κανονική κυκλοφορία των μαζών αέρα - η αντίστροφη ώση μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση του αερίου μονοξειδίου του άνθρακα.

   Προηγουμένως, θα πρέπει να σκεφτείτε τη μόνωση υψηλής ποιότητας ανάμεσα στον τοίχο και το τζάκι, λαμβάνοντας υπόψη τα ισχύοντα πρότυπα ασφαλείας.

   Εξίσου σημαντική είναι η εργασία στην επένδυση. Οι σόμπες από χυτοσίδηρο έχουν μεγάλη θερμότητα για να διατηρούν τη θερμοκρασία τους για μεγάλο χρονικό διάστημα, το τζάκι πρέπει να είναι επενδυμένο με τούβλα, κεραμικό πλακάκι, φυσική πέτρα ή γυψοσανίδα. Μερικοί εκτελούν εξωτερική επένδυση με πορσελάνη από πέτρα, μάρμαρο ή μέταλλο.

   Το φινίρισμα με οποιαδήποτε επίστρωση εκτελεί επίσης μια αισθητική εργασία, προκειμένου το τζάκι να χωρέσει κατάλληλα στο εσωτερικό.

   Οι εργασίες θα απαιτήσουν τα ακόλουθα υλικά και εργαλεία:

   • Επικάλυψη για θάλαμο θερμότητας.
   • ειδικά θερμομονωτικά προϊόντα.
   • διακοσμητικά αντικείμενα ·
   • μίγμα τσιμέντου για κονιάματα.
   • επίπεδο κατασκευής, στρογγυλό, σπάτουλα.

   Για να μειωθεί ο χρόνος εγκατάστασης, για να μην πραγματοποιηθεί πρόσθετη μόνωση για επένδυση, μπορείτε να επιλέξετε άμεσα ένα υλικό που ανέχεται υψηλές θερμοκρασίες - μπορεί να είναι ένα πυρίμαχο τούβλο, τσιμέντο, προσυσκευασμένο πιάτο, κεραμίδι, ειδικά σχεδιασμένο για αυτό το σκοπό. Διαφορετικά, γύρω από την περίμετρο του σώματος του κλιβάνου, θα χρειαστεί να διενεργηθεί μόνωση με πεπιόλι ή άλλα πυρίμαχα υλικά.

   Οι κανόνες εγκατάστασης χυτοσιδήρου τζάκι

   Προκειμένου να πραγματοποιηθεί σωστά η εγκατάσταση, θα χρειαστείτε ένα τζάκι, σχεδιασμένο προσωπικά ή από επαγγελματίες.

   • Πρώτον, η βάση έχει ανεγερθεί, το δάπεδο αφαιρείται από το πάτωμα και η πλατφόρμα είναι κατασκευασμένη από υλικό ανθεκτικό στη φωτιά. Συνήθως το πλάτος του είναι ίσο με το πλάτος του τζακιού με την προσθήκη 20 cm σε κάθε πλευρά με συνολικό μήκος τουλάχιστον 50 cm.
   • Παρατηρήστε την απόσταση από το φούρνο στον τοίχο (20 cm). Μεταξύ των πτερυγίων και του κλιβάνου αφήνουν διαστήματα μέχρι 6 cm - αυτό είναι απαραίτητο για την ελεύθερη διέλευση του αέρα.
   • Το τμήμα του δαπέδου κοντά στο κτίριο έχει τελειώσει με ειδικό γυαλί ή μέταλλο.
   • Ο άξονας του θαλάμου καύσης και της καπνοδόχου πρέπει να βρίσκεται όσο το δυνατόν πιο κοντά ο ένας στον άλλο.
   • Για να σκληρύνει η σύνδεση με την καμινάδα είναι σφραγισμένη με ανθεκτικά στη θερμότητα υλικά και πάστες.

    Όσο παχύτερο το εξωτερικό κέλυφος, τόσο μεγαλύτερο και καλύτερο το τζάκι διατηρεί τη θερμότητα. Είναι σημαντικό ότι από τον πυθμένα του εξοπλισμού εισέρχεται επαρκής ποσότητα ψυχρού αέρα και ο θερμός αέρας μπορεί να ρέει από πάνω. Μετά την κάλυψη του κλιβάνου ξεκινήστε να απομονώσετε την καμινάδα.

    Είναι δυνατόν να διακοσμήσετε τον θάλαμο θερμότητας με πυρίμαχα πλακάκια, ειδικά εάν χρησιμοποιείται τούβλο για φινίρισμα. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει μόνο μετά από πλήρη ξήρανση του τοιχοποιίας.

    Κατασκευαστές

    Τα ρωσικά καύσιμα από χυτοσίδηρο είναι υψηλής ποιότητας και έχουν πολλά θετικά χαρακτηριστικά, μεταξύ των οποίων - υψηλή απόδοση, ανθεκτικότητα, υψηλή θερμική αγωγιμότητα.

    Ο ακόλουθος εξοπλισμός είναι ιδιαίτερα ζήτηση:

    • Firebox "Selenik" - κλειστούς θαλάμους θερμότητας ισχύος 14 kW. Διαφέρουν σε άξια ποιότητα και λογικές τιμές.
    • "Promo" (12-14 kW) - αυτές οι δομές είναι σε θέση να θερμάνουν δωμάτια με τεράστια έκταση μέχρι 150 τετραγωνικά μέτρα. m
    • "Axiom" - ένας φούρνος με βαλβίδα πόρτας χωρητικότητας 12 kW. Ζεσταίνουμε την περιοχή σε 140 τετραγωνικά μέτρα. m

    Οι πιο δημοφιλείς είναι οι τροποποιήσεις της ομάδας "Meta" - αξιόπιστα mantels με χαμηλή τιμή και διαφορετική ισχύ. Τα συνολικά μοντέλα αντιμετωπίζουν τη θέρμανση μεγάλων δωματίων των 200 τετραγωνικών μέτρων. m

    Από τις ξένες αναλογίες των προϊόντων, υπάρχουν αξιοσημείωτα πυροσβεστικά σώματα από τη Γαλλία - Invicta "Grand Vision 900" ισχύος 18 kW, Godin B16 και Invicta "Double Port". Έχουν τα καλύτερα τεχνικά και επιχειρησιακά χαρακτηριστικά, αλλά έχουν επίσης ένα σημαντικό μειονέκτημα - υψηλό κόστος.

    Η Ρωσία παράγει εξοπλισμό όχι λιγότερο υψηλής ποιότητας, αλλά είναι πολύ πιο προσιτός.

    Πώς να φτιάξετε ένα τζάκι με ένα χυτοσίδηρο με τα χέρια σας, δείτε το επόμενο βίντεο.

    Σχόλια
     Συντάκτης
    Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Για κατασκευαστικά θέματα, συμβουλευτείτε πάντοτε έναν ειδικό.

    Αίθουσα εισόδου

    Σαλόνι

    Υπνοδωμάτιο