Τζάκια από χυτοσίδηρο: τύποι, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

 Τζάκια από χυτοσίδηρο: τύποι, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Σήμερα, υπάρχουν πολλοί κατασκευαστές τζακιών, έτσι πολύ συχνά κατά την επιλογή πρέπει να λάβετε υπόψη αρκετά κριτήρια. Για μερικούς, το τζάκι παίζει το ρόλο μιας πανέμορφης διακοσμητικής διακόσμησης για το σπίτι με τις καλύτερες παραδόσεις της κλασικής άνεσης, κάποιος χρειάζεται ένα τέτοιο προϊόν για πρακτικούς σκοπούς, όπως η θέρμανση του σπιτιού σας κατά τη διάρκεια της κρύας εποχής. Για εργασίες όπως το τελευταίο, το τζάκι από χυτοσίδηρο είναι η καλύτερη εφαρμογή.

Χαρακτηριστικά της συσκευής

Η αρχή της λειτουργίας τζάκια από χυτοσίδηρο είναι αρκετά απλή. Αποτελούνται από ένα θάλαμο φωτιάς (ικανότητα καύσης καυσόξυλων) που βρίσκεται σε θήκη από χυτοσίδηρο. Ο θάλαμος φωτιάς είναι κατασκευασμένος από υλικά ανθεκτικά στη θερμότητα.Υλικά όπως το κεραμίδι και το τούβλο χρησιμοποιούνται συχνά για εξωτερική επένδυση. Έτσι διατηρείται η υψηλή θερμοκρασία και οι τεχνικοί δείκτες δεν μειώνονται. Το cast σώμα δεν απαιτεί φινίρισμα, είναι καλυμμένο με διάφορα στολίδια. Υπάρχουν μοντέλα στα οποία δεν υπάρχει πόρτα που κλείνει τον κλίβανο. Τα κλειστά τζάκια είναι πιο απαιτητικά.

Το Grate, που ασκεί το ρόλο των θερμαντικών δεξαμενών, είναι επίσης κατασκευασμένο από χυτοσίδηρο. Κάτω από αυτά είναι τα λεκάνες τέφρας, το σώμα των οποίων μπορεί να αφαιρεθεί χωρίς καμία επιπλέον προσπάθεια για καθαρισμό.

Τζάκια χυτοσιδήρου, είτε σφαιρίδια είτε ξύλο, χρειάζονται καμινάδες, τα οποία χρειάζονται για την απομάκρυνση των προϊόντων καύσης. Η βαλβίδα είναι υποχρεωτική ιδιότητα ενός τέτοιου συνόλου. Οι σωλήνες είναι κατασκευασμένοι από ανοξείδωτο υλικό και συνήθως είναι ενσωματωμένοι στους τοίχους. Τα τζάκια από χυτοσίδηρο φαίνονται απλά, αλλά στην πραγματικότητα είναι εξαιρετικά λειτουργικά. Εκτός από τις κύριες λειτουργίες τους, μπορούν να συνδεθούν σε συστήματα θέρμανσης και ύδρευσης, παρέχοντας έτσι ζεστό νερό. Επιπλέον, δίνουν υψηλή θερμοκρασία, επιτρέποντας τη χρήση εστίας αντί της σόμπας.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Με την αγορά τζακιού εργοστάσιο χυτοσίδηρο, δεν μπορείτε να μισθώσετε μια επαγγελματική σόμπα, εκτός από το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού και να σώσει τον εαυτό σας από μια ποικιλία προβλημάτων που προκύπτουν από λάθη κατά τη διάρκεια της κατασκευής. Η εγκατάσταση έτοιμου εξοπλισμού δεν είναι πάρα πολύ δύσκολη, χρειάζεται μόνο να κάνετε τα πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες και να μην αγνοήσετε τη μηχανική ασφαλείας.

Το μικρό βάρος των μηχανισμών από χυτοσίδηρο επιτρέπει την τοποθέτησή τους απευθείας στο πάτωμα χωρίς βάσεις. Υπάρχουν μικρά μοντέλα που μπορούν να τοποθετηθούν σε δύο ορόφους κτιρίων ταυτόχρονα. Ένα άλλο πλεονέκτημα αυτών των μονάδων είναι η κινητικότητα. Μπορούν να μεταφερθούν σε άλλες εγκαταστάσεις, να αφαιρεθούν στο εξοχικό σπίτι και επίσης να πωληθούν, αν χρειαστεί να αντικαταστήσετε την εστία με μια νέα.

Τα κύρια πλεονεκτήματα τέτοιων λεβήτων μπορούν να διαμορφωθούν με αρκετές ευρύχωρες φράσεις:

 • τζάκι από χυτοσίδηρο - η πιο προσιτή πηγή θερμότητας, καθώς έχει χαμηλό κόστος.
 • ο χυτοσίδηρος συσσωρεύει αποτελεσματικά και απελευθερώνει θερμότητα, θερμαίνοντας τέλεια κάθε δωμάτιο.
 • τζάκι από χυτοσίδηρο μπορεί να διακοσμηθεί και να διακοσμηθεί όπως απαιτείται από το εσωτερικό του δωματίου.
 • το προϊόν εγκαθίσταται εύκολα λόγω της μικρής μάζας, δεν απαιτεί τη δημιουργία ξεχωριστής βάσης.
 • Μεγάλη διάρκεια ζωής εξοικονομεί χρήματα.
 • τα μοντέρνα μοντέλα είναι ασφαλή και άνετα.

Το μειονέκτημα αυτής της μονάδας είναι ότι ο χυτοσίδηρος είναι ένα αρκετά εύθραυστο υλικό, επομένως η μεταφορά τέτοιων τζακιών πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ακριβέστερη και προσεκτική. Επίσης, μια σόμπα χυτοσιδήρου απαιτεί αρκετά υψηλή καμινάδα. Το υλικό δεν είναι ανθεκτικό στην ταχεία ψύξη (μπορεί να σπάσει αν το κρύο υγρό φτάσει στην καυτή επιφάνεια).

Είδη

Υπάρχουν διάφοροι τύποι μονάδων χυτοσιδήρου. Όλοι τους - ξύλο, αλλά για να αποκτήσετε ένα αξιοπρεπές πράγμα που πρέπει να εξοικειωθείτε με όλα τα χαρακτηριστικά του κάθε τύπου.

 • Θέρμανση Τζάκια μπορεί να θερμαίνει μόνο ένα δωμάτιο. Αυτά τα μοντέλα εγκαθίστανται επιπλέον της κύριας θέρμανσης για να κάνουν το σπίτι πιο άνετο και να αυξήσουν τη θερμοκρασία σε περίπτωση ανεπάρκειας του κύριου συστήματος θέρμανσης. Αυτός ο τύπος συσκευής είναι ιδανικός για σπίτια και μικρά εξοχικά σπίτια. Τέτοιες εστίες θερμαίνονται γρήγορα και διατηρούν τη θερμότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εργασίες σε ξύλο ή άλλα στερεά καύσιμα.
 • Θέρμανση και μαγείρεμα. Σόμπες με εστίες με εστίες μαγειρέματος - μια εξαιρετική επιλογή για καλοκαιρινές κουζίνες, βίλες και σπίτια στο χωριό. Τέτοια μοντέλα προτείνουν μια σόμπα που επιτρέπει το μαγείρεμα και το ζεστό νερό απευθείας πάνω από το τζάκι.
 • Συσκευές κυκλώματος νερού είναι ένα καλό υποκατάστατο για ένα λέβητα για ζεστό νερό θέρμανσης και χρησιμοποιούνται σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη να οργανωθεί η θέρμανση των δύο ή τριών δωματίων.
Θέρμανση Τζάκια
με κύκλωμα νερού
Θέρμανση και μαγείρεμα

Λεπτομέρειες εγκατάστασης

Δεδομένου ότι ο χυτοσίδηρος είναι εύθραυστος, αμέσως μετά την αποσυσκευασία, πρέπει να επιθεωρήσετε το τζάκι για ρωγμές. Αν χρησιμοποιείτε έναν φούρνο που έχει ρωγμές, αυτό θα έχει δυσάρεστες συνέπειες, επειδή η χρήση του προϊόντος, ακόμη και με μικρά ελαττώματα, είναι εξαιρετικά ανεπιθύμητη. Συνήθως ένα εγχειρίδιο οδηγιών είναι προσαρτημένο στη μονάδα για να βοηθήσει στην εγκατάσταση. Είναι απαραίτητο να το μελετήσετε προσεκτικά, καθώς οι συσκευές από διάφορους κατασκευαστές έχουν τις δικές τους λειτουργικές αποχρώσεις.

Στη συνέχεια, ελέγξτε αν όλα τα μέρη είναι στη θέση τους. Τις περισσότερες φορές, τα πρόσθετα και τα συνημμένα είναι στο τζάκι. Αν υπάρχουν αποσπώμενα σκέλη στο κιτ, πρέπει να γυρίσετε τη μονάδα πάνω και να την τοποθετήσετε στον πίσω τοίχο και στη συνέχεια να στερεώσετε τα στηρίγματα και να τα τοποθετήσετε στο φούρνο, έχοντας ελέγξει προηγουμένως τη σταθερότητά του.Εάν δεν υπάρχουν προσαρμοστές κατάλληλης διαμόρφωσης, θα πρέπει να τις αγοράσετε ξεχωριστά. Πολλά μοντέλα έχουν έξοδο και στους δύο τοίχους, και στη συνέχεια ένα αποσπώμενο βύσμα καθορίζει τον τόπο από τον οποίο θα περάσει ο καπνός.

Εάν πρέπει να μετακινήσετε τη σόμπα, πρέπει να την σηκώσετε και να την μετακινήσετε, όχι να την σύρετε, επειδή ο εξοπλισμός διαθέτει εύθραυστα στηρίγματα.

Πριν επιλέξετε ένα μέρος για την εγκατάσταση του κλιβάνου, θα πρέπει να εξετάσετε προσεκτικά τα γύρω αντικείμενα και να αξιολογήσετε τα υλικά από τα οποία κατασκευάζονται. Η συσκευή δεν πρέπει να τοποθετείται πολύ κοντά σε αντικείμενα που είναι πολύ εύφλεκτα. Αυτά περιλαμβάνουν έπιπλα και ξύλινους τοίχους, αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς και υφάσματα για οποιοδήποτε σκοπό. Πριν ξεκινήσετε την εγκατάσταση, ελέγξτε την ποιότητα του υλικού καπνοδόχου. Δεν πρέπει να έχει ρωγμές ή ρωγμές. Είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε την απόδοση της καμινάδας κατά τη διάρκεια της πρώτης πυρκαγιάς · κατά τη διάρκεια της δοκιμής, η φωτιά πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο δυνατή. Σε αυτό το στάδιο, είναι δυνατόν να προσδιοριστεί αν η ώθηση στην εστία είναι επαρκής.

Είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη ότι ο κλίβανος της μονάδας χυτοσιδήρου λειτουργεί αποτελεσματικά, απαιτείται συνεχής ροή αέρα. Εάν δεν είναι διαθέσιμο, το οξυγόνο στο δωμάτιο θα καεί, πράγμα που θα έχει αρνητικές συνέπειες. Συνιστάται η τοποθέτηση ενός δαπέδου από μη εύφλεκτα υλικά πάνω από τη σόμπα. Κατάλληλες επιλογές, όπως φύλλο σκελετού σιδερώματος ή χώρου πλακιδίων. Ένας μικρός χώρος μπροστά από το τζάκι πρέπει να είναι εξοπλισμένος με ένα κράσπεδο για να μην πέσουν τα θερμά κάρβουνα από τη σόμπα.

Χρήσιμες συστάσεις

Ο λέβητας τύπου σόμπα "σόμπα" δεν είναι μόνο μια συσκευή θέρμανσης, αλλά και ένα ελκυστικό στοιχείο του εσωτερικού. Μπορεί να διακοσμηθεί ή να παραμείνει στην αρχική της μορφή, καθώς επί του παρόντος υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα και πρωτότυπα μοντέλα που μπορούν να διακοσμήσουν το εσωτερικό. Προκειμένου να σχεδιαστεί κάποια αυθεντικότητα μπορεί να εντοπιστεί, μπορείτε να αγοράσετε μοντέλα στο ύφος του μινιμαλισμού. Μινιατούρα, τακτοποιημένες και όχι ογκώδεις σόμπες, χωρίς αμφιβολία, θα διακοσμήσουν κάθε δωμάτιο.

Παρά το γεγονός ότι οι δομές είναι από χυτοσίδηρο και υποτίθεται ότι είναι αντιαισθητικές, οι συσκευές μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέσο διακόσμησης. Οι πόρτες από γυαλί ανθεκτικό στη θερμότητα μπορούν να αποτελέσουν εγγύηση πυρασφάλειας,καθώς και να συμβάλει σε μια ευχάριστη και ζεστή ατμόσφαιρα στο σπίτι. Αν προσθέσετε μια θέση τζάκι στη σόμπα, θα γίνει μια πραγματική ενσάρκωση του αγγλικού στιλ. Ένα τζάκι ενσωματωμένο σε μια θέση είναι μια καλή ιδέα για ένα άνετο εσωτερικό. Μπορείτε να καλύψετε τη σόμπα με μη καύσιμα διακοσμητικά υλικά για να την κάνετε πιο ασφαλή και πιο ευχάριστη από αισθητική άποψη.

Κατασκευαστές

Εάν εξετάσετε προσεκτικά τις αναθεωρήσεις των τζακιών χυτοσιδήρου, μπορείτε να δείτε πολλές θετικές κριτικές. Οι καταναλωτές πιστεύουν ότι οι μονάδες αυτές έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, είναι αρκετά ανθεκτικές και είναι εύκολο να διατηρηθούν. Η βαθμολογία των καλύτερων τζακιών περιλαμβάνει τόσο ξένα (Ιταλία, Πολωνία, Γαλλία) μοντέλα και εγχώριους ομολόγους τους.

 • Η πιο επιτυχημένη και περιζήτητη εταιρεία είναι Βαυαρία. Η παραγωγή παράγει συσκευές με σόμπες, φούρνους, καθώς και τις συνδυασμένες επιλογές. Τέτοιες μονάδες είναι σε θέση να εκτελούν διάφορες λειτουργίες: για τη θέρμανση του δωματίου και την υποβοήθηση στην προετοιμασία των τροφίμων. Αρκετά πρωτότυπο είναι το μοντέλο "Prismatic", το οποίο διαθέτει σόμπα για δύο καυστήρες.
 • Για εξοχικές κατοικίες και εξοχικές κατοικίες, τα τζάκια μιας ρωσικής εταιρείας αποδείχτηκαν καλή επιλογή "Βραδεμβούργο". Με αυτό το μοντέλο, μπορείτε να εξοικονομήσετε καύσιμο και για μεγαλύτερη αισθητική φλόγας που έχει καεί, διαθέτει σύστημα καθαρισμού γυαλιού. Έτσι, το τζάκι δημιουργεί μια ευχάριστη και ζεστή ατμόσφαιρα στο δωμάτιο. Τα κομψά κεραμικά ένθετα στις πλευρές δίνουν στη συσκευή κάποια σιγουριά. Μία από τις θετικές ιδιότητες του Βραδεμβούργου είναι η υψηλή θερμική του ικανότητα. Ο κλίβανος χρησιμοποιεί την ελάχιστη ποσότητα καυσίμου, ωστόσο, θερμαίνει τέλεια το δωμάτιο.
Βαυαρία
Βρανδεμβούργο
 • Σόμπα τζάκι "Meta Narva" έχει εργονομικό μέγεθος και ταιριάζει απόλυτα σε ένα κλασικό σχέδιο. Θα χωρέσει σε ένα μικρό δωμάτιο, όπως ένα διάδρομο, κουζίνα και άλλα. Είναι επίσης δυνατό να θερμάνετε και να μαγειρέψετε φαγητά σε αυτό, το οποίο είναι εξαιρετικά βολικό. Το μοντέλο θερμαίνει τον αέρα δωματίου για 20 λεπτά. Ο ιδιοκτήτης θα είναι σε θέση να ρυθμίζει την πρόσφυση και να δημιουργεί την πιο άνετη ατμόσφαιρα για τον εαυτό του.
 • Πολωνικό μοντέλο που ονομάζεται Ambra από την Eurokom επίσης ικανή να θερμάνει το δωμάτιο και σας επιτρέπει να μαγειρεύετε φαγητό. Έχει ένα ελκυστικό σχέδιο, το αρχικό σχήμα της πόρτας και είναι διακοσμημένο με ένα ενδιαφέρον σχέδιο. Το μοντέλο περιλαμβάνει ένα ειδικό καπάκι με το οποίο η σόμπα καλύπτεται μετά το μαγείρεμα.Υψηλής ποιότητας συναρμολόγηση, επιφάνεια μαγειρέματος, εξαιρετική διάχυση θερμότητας, μακροχρόνια καύση - μόνο μερικά από τα θετικά χαρακτηριστικά αυτής της μονάδας.
Ambra
Μέτα Νάρβα
 • Εξαιρετικά ευρύχωρες και άνετες σόμπες από χυτοσίδηρο Asti είναι ένα πραγματικό εύρημα για εκείνους που χρειάζονται μια συσκευή που είναι εύκολο να φροντίσει. Για να διατηρηθεί η καλή πρόσφυση στον κλίβανο, ο κλίβανος έχει γυαλί αισθητικής υαλοκεραμικής με αέρα που φυσάει και προστατευτική χτένα.
 • Ευρωπαϊκούς κατασκευαστές Jotul και Verdo κάνουν ένα μεγάλο αριθμό εξαιρετικών τζάκια που είναι ανθεκτικά σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες. Είναι επίσης εύκολο να καθαριστούν. Αυτοί οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν μια μέθοδο παραγωγής προϊόντων χυτοσιδήρου, ως χύτευση.
Asti
Jotul
Verdo
 • Τζάκια με καμινάδες "Meta" εξαιρετικά απλή στο σχεδιασμό, αλλά τέλεια συμπληρώνει κάθε εσωτερικό χώρο. Ανάμεσά τους μπορείτε να δείτε τα παρακάτω μοντέλα: τη λίμνη Baikal, το Μίνι, τη Λυών, το Μπορντό, κλπ. Τα προϊόντα αυτά είναι αρκετά ισχυρά, έχουν μικρό βάρος και μέγεθος, δεν απαιτούν τη χρήση μέσων ενίσχυσης.
 • Για όσους χρειάζονται μια σόμπα μάλλον για εσωτερική διακόσμηση παρά για θέρμανση, υπάρχει μια τέτοια επιλογή "Ambergris". Vintage σχήμα, σκαλιστή πόρτα, κομψά πόδια - λεπτομέρειες που θα είναι μια εξαιρετική διακόσμηση στο εσωτερικό, διακοσμημένα "αντίκα".
 • Goocha Love - Σερβική εταιρεία που προσφέρει σόμπα με το ίδιο όνομα. Έχει ένα μοντέρνο σχεδιασμό, μικρό μέγεθος και αρκετά μεγάλη δύναμη. Η συσκευή είναι εξοπλισμένη με μια μεγάλη καπνοδόχο, η οποία επιτρέπει τον πλήρη καθαρισμό του δωματίου από τον καπνό. Αυτό επιτρέπει στον ιδιοκτήτη να μην ανησυχεί για το επίπεδο περιβαλλοντικής ασφάλειας και τον εξοικονομεί από μια ολόκληρη σειρά προβλημάτων.
Amber
Meta
Γκουχά Λαβά

Ελέγξτε τη σόμπα χυτοσιδήρου Ambra στο επόμενο βίντεο.

Σχόλια
 Συντάκτης
Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Για κατασκευαστικά θέματα, συμβουλευτείτε πάντοτε έναν ειδικό.

Αίθουσα εισόδου

Σαλόνι

Υπνοδωμάτιο