DIY διακόσμηση τζάκι

Ένα τζάκι δημιουργεί μια ζεστή και φιλόξενη ατμόσφαιρα, η οποία διευκολύνεται από την ύπαρξη ανοικτής φωτιάς. Εδώ περνάμε ένα ήσυχο βράδυ σε μια πολυθρόνα, διαβάζουμε ένα βιβλίο ή έχουμε μια ζεστή συζήτηση με φίλους για ένα φλιτζάνι τσάι σε ήσυχα βράδια το χειμώνα. Ένα δωμάτιο με τζάκι γίνεται παραδοσιακά το κέντρο της οικογενειακής άνεσης και ζεστασιάς. Οποιοδήποτε τζάκι μπορεί να γίνει ξεχωριστό και απαράμιλλο με τη βοήθεια τελειωμάτων και διακοσμητικών στοιχείων.

Ειδικά χαρακτηριστικά

Ένα ράφι καμινάδας και ένα μέρος πάνω από την εστία χρησιμεύουν για τη δημιουργία οικιακής άνεσης με τη βοήθεια διακοσμητικών αντικειμένων και μικρών αντικειμένων, χωρίς τα οποία ο σχεδιασμός του σπιτιού θα ήταν ατελής. Ξύλινα φανταχτερά γλυπτά ατομικής εργασίας και παλιά πιάτα φέρνουν το δωμάτιο πιο κοντά στο ρουστίκ στιλ.

Τα γυάλινα προϊόντα με τη μορφή βάζου, γυαλιά θα προσθέσουν στην ατμόσφαιρα του σπιτιού τα κυριώτερα σημεία των διακοπών και του ρομαντισμού.

Μεταλλικές εγκαταστάσεις ή προϊόντα από φυσική πέτρα στο ράφι του μανδύα θα δώσουν στο σπίτι μια ματιά της σταθερότητας και της στερεότητας. Ρολόγια τζάκι, φωτογραφίες αγαπημένων, φωτεινό τοιχογραφία, λουλούδια σε γλάστρες που έχουν τοποθετηθεί, λαμβάνοντας υπόψη το εσωτερικό του δωματίου και τη γεύση των ιδιοκτητών.

Στις καλύτερες αριστοκρατικές παραδόσεις, μια εικόνα ή ένας καθρέφτης κρέμεται πάνω από το τζάκι. Δίνοντας φόρο τιμής στη νεωτερικότητα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το μέρος για την τηλεόραση. Το κύριο πράγμα - μην ξεχάσετε για τη θερμομόνωση, έτσι ώστε να μην χαλάσει την τεχνική.

Οι ιδέες διακόσμησης μπορεί να είναι οι πιο ποικίλες. Μπορούν ακόμη και να φτιάξουν τα δικά τους χέρια και να κρεμάσουν τη φαλσκάμίνα. Αυτά τα σχέδια είναι συχνά διακοσμημένα με κεραμίδια ή πέτρα. Το σκυρόδεμα είναι επίσης κατάλληλο. Η περιοχή κοντά στον τοίχο θα πρέπει επίσης να είναι διακοσμημένη. Γύρω από το τζάκι του διαμερίσματος μπορείτε να οργανώσετε το χώρο με το επιλεγμένο στυλ σας. Μην ξεχάσετε το ίδιο το σχέδιο κουτιού.

Διακόσμηση ιδεών

Υπάρχουν πολλές ιδέες για τη διακόσμηση του τζακιού με τα χέρια τους.

Γυαλί

Για τη διακόσμηση του τζακιού με ειδικό γυαλί ανθεκτικό στη θερμότητα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μωσαϊκό και να διαδώσει σχέδια φαντασίας στην υπόθεση. Οι πόρτες καμινάδας φούρνου και οι οθόνες καμινάδων κατασκευάζονται επίσης από γυαλί ανθεκτικό στη θερμότητα.Το γυαλί μπορεί να είναι διαφανές, χρωματισμένο και βιτρό.

Είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε γυαλί ανθεκτικό στη θερμότητα για την οθόνη ή την πόρτα που μπορεί να αντέξει υψηλές θερμοκρασίες. Το σκληρυμένο γυαλί που χρησιμοποιείται για την παραγωγή τραπεζιών δεν είναι κατάλληλο για τέτοιους σκοπούς. Δεν θα αντέξει αυτά τα θερμικά φορτία και θα σκάσει.

Οι οθόνες όχι μόνο χρησιμεύουν ως διακοσμητικό στολίδι, αλλά και προστατεύουν το σπίτι από την καύση προϊόντων, με άλλα λόγια, χρησιμεύουν ως πυρασφάλεια. Επιπλέον, αν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι, τότε οθόνες και πόρτες τζάκι θα τους προστατεύσουν από εγκαύματα. Η παρακολούθηση της πυρκαγιάς μέσω του γυαλιού είναι πολύ πιο ασφαλής και πιο άνετη από το να κάθεστε δίπλα στην ανοιχτή εστία.

Το γυαλί, ακόμη και ανθεκτικό στη θερμότητα, δεν θα αντέξει τη θερμοκρασία καύσης του άνθρακα. Χρησιμοποιώντας γυαλί για την οθόνη ή γυάλινες πόρτες, είναι απαραίτητο να θερμάνετε το τζάκι μόνο με καυσόξυλα.

Διακοσμητικός στόκος

Το στόκο μπορεί να κατασκευαστεί από γύψο, αφρό πολυστερίνης και πολυουρεθάνη. Η χρήση γυψοσανίδας δικαιολογείται με διαφορετικά στυλ, αλλά χρησιμοποιείται συχνότερα για τζάκι σε κλασικό σχεδιασμό, καθώς και σε στυλ Empire, μπαρόκ, ροκοκό. Περισσότερη ζήτηση για τους σκοπούς αυτούς είναι ο γύψος και η πολυουρεθάνη. Το διογκωμένο πολυστυρένιο είναι λιγότερο ανθεκτικό και καταστρέφεται γρήγορα με χρήση σε συνθήκες σταγόνων θερμοκρασίας. Είναι επιθυμητό να στερεωθεί ο στόκος όχι κοντά στον κλίβανο, αλλά στο περίβλημα της καμινάδας.

Μειονέκτημα: Εάν τα προϊόντα καύσης ξύλου εισέλθουν στο δωμάτιο, θα δυσκολευτεί η φροντίδα του γυψοσανίδας. Μετά από όλα, έχει πολύπλοκα σχέδια και στολίδια, με πολλές αυλακώσεις και κυρτά στοιχεία που δεν είναι εύκολο να καθαριστούν. Με την πάροδο του χρόνου, η ρύπανση θα καταστρέψει τη συνολική εμφάνιση του τζακιού.

Δέντρο

Η επένδυση του τζακιού με ένα δέντρο δεν είναι η πιο ακριβή επιλογή, αλλά με ικανοποιητική και επιδέξια επιφανειακή επεξεργασία φαίνεται αξιοπρεπής, μοντέρνος και κομψός. Η κύρια προϋπόθεση είναι να τοποθετήσετε τη σύνθεση μακριά από την εστία. Προηγουμένως, είναι απαραίτητο να επεξεργαστείτε το ξύλο με ειδικά μη εύφλεκτα διαλύματα που θα προστατεύουν τη δομή από τη φωτιά. Για την πυρασφάλεια, θα είναι καλύτερο να κλείσετε την εστία με μια πόρτα, έτσι ώστε οι σπινθήρες να μην πετάξουν γύρω από το δωμάτιο και να μην καθίσουν στην επένδυση ξύλου.

Δεν είναι όλα τα είδη δέντρων σχεδιασμένα για διακόσμηση τζακιού. Η τέφρα και η σία δεν ανέχονται αλλαγές θερμοκρασίας και ρωγμές, χάνοντας σχήμα.

Πλακάκια και πέτρα

Τα πιο δημοφιλή τζάκια κεραμικά και πέτρα, η οποία έχει μια μεγάλη ποικιλία.

Πλακάκια

  Για να διακοσμήσετε το τζάκι στο ρωσικό ύφος είναι κατάλληλο για ένα από τα είδη των κεραμικών - πλακάκια.Μια σόμπα ή ένα τζάκι με κεραμίδια είναι μια αυθεντική ρωσική εφεύρεση. Διαφορά ενός κεραμιδιού από ένα κεραμικό πλακίδιο με τρόπο που να σχεδιάζει ένα περίγραμμα ενός τζακιού. Τα κεραμίδια είναι απλά κολλημένα. Και κάτω από την επίδραση των υψηλών θερμοκρασιών συχνά πέφτει.

  Σύμφωνα με την τεχνολογία, τα κεραμίδια εγκαθίστανται στα κελιά, τα οποία όχι μόνο χρησιμεύουν ως έμφαση για το υλικό, αλλά επίσης βοηθούν να διατηρηθεί η πέτρα ζεστή περισσότερο. Μέχρι τώρα, στο Winter Palace και στο παλάτι του Αλεξάντερ Menshikov είναι σόμπες του XVII αιώνα, διακοσμημένα με κεραμίδια.

  Το υλικό για την κατασκευή είναι άργιλος. Η επιφάνεια επεξεργάζεται με λούστρο, που είναι εύκολο να καθαριστεί, σε αντίθεση με τα μοντέρνα πλακάκια. Τα πλακάκια μπορούν να συνδυαστούν με οποιαδήποτε σειρά, να αλλάξουν, να προσθέσουν.

  Η σωστή τεχνική εγκατάστασης θα δημιουργήσει ένα ειδικό τζάκι ρωσικού στυλ και ολόκληρο το δωμάτιο ως σύνολο και θα φανεί επίσης ακριβά και αισθητικά ευχάριστο.

  Τα κύρια πλεονεκτήματα της προσόψεως των πλακιδίων του τζακιού:

  1. Απορροφούν θερμότητα και αποδίδουν σταδιακά, πράγμα που χρησιμεύει για τη διατήρηση της θερμικής επίδρασης για μεγάλο χρονικό διάστημα, γεγονός που αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα για τα τζάκια.
  2. Τα κεραμίδια είναι ανθεκτικά, διατηρούν μια όμορφη εμφάνιση μετά από χρόνια χρήσης.
  3. Εμπειρία και ευκολία φροντίδας.
  4. Τα πλακάκια αποτελούνται από φυσικά συστατικά, είναι περιβαλλοντικά ασφαλή και δεν εκλύουν βλαβερές ουσίες όταν θερμαίνονται.
  5. Το χαρακτηριστικό της τοποθέτησης κεραμιδιών δίνει στο τζάκι επιπλέον ανθεκτικότητα και αξιοπιστία.
  6. Αν η τοποθέτηση του τζακιού παρακολούθησαν ελαττώματα, παρατυπίες, τότε με τη βοήθεια πλακιδίων μπορείτε να τα κρύψετε.

  Κεραμικά πλακίδια

  Η διακόσμηση ενός τζακιού με κεραμικά πλακίδια είναι μια κοινή επιλογή διακόσμησης. Εδώ, η επιλογή των χρωμάτων και των υφασμάτων εξαρτάται από την απόφαση στυλ στο εσωτερικό του δωματίου. Η υφή μιας φυσικής πέτρας χρησιμοποιείται συχνότερα. Τα κεραμικά πλακίδια αποτελούν καλό υποκατάστατο των φυσικών υλικών. Εμφανίστηκε στην πώληση διακοσμητικού υλικού επένδυσης που μιμείται την τοιχοποιία.

  Υπάρχουν διάφοροι τύποι πλακών επένδυσης, που διαφέρουν στην παραγωγή υλικών:

  1. πάνελ από σκυρόδεμα
  2. πάνελ κλίνκερ.
  3. Πάνελ από πορσελάνη.

  Τα προϊόντα κλίνκερ και πορσελάνης είναι ισχυρά και ανθεκτικά. Στη διαδικασία παρασκευής ψήνονται σε θερμοκρασία 1200-1300 ° C, γεγονός που καθιστά τα προϊόντα που κατασκευάζονται από αυτά ανθεκτικά στη φθορά και ανθεκτικά στη θερμότητα.

  Η συμμόρφωση με την τεχνολογία της τοιχοποιίας σε πλακάκια κλίνκερ τζακιού ή πλακάκια πορσελάνης εξασφαλίζει:

  1. μεγάλη διάρκεια ζωής του προϊόντος.
  2. συντήρηση θερμότητας ·
  3. ασφάλεια χρήσης υλικών.

  Φυσική και τεχνητή πέτρα

  Η χρήση φυσικών υλικών δίνει στο τζάκι μοναδική εμφάνιση και αυξάνει το κόστος των διακοσμητικών τελειωμάτων.

  Κάθε φυσική πέτρα έχει τα δικά της χαρακτηριστικά χρήσης:

  • Shellfish Είναι εύκολα επεξεργασμένο, είναι φθηνό, αλλά, έχοντας μια πορώδη δομή, μπορεί τελικά να φράξει με τη σκόνη και τα προϊόντα καύσης καυσόξυλων και να χάσει την εμφανή εμφάνισή του.
  • Ασβεστόλιθος και άμμοςK είναι επίσης σχετικά φθηνά φυσικά υλικά. Είναι ποικίλες σε είδη και χρώματα και ταιριάζουν σε σχεδόν οποιοδήποτε εσωτερικό χώρο. Αλλά δεν είναι πολύ ισχυρή και ανθεκτική.
  • Σχιστόλιθος ενδιαφέρον και πρωτότυπο υλικό, έχει μια ασυνήθιστη εμφάνιση, κατάλληλο όχι για κάθε εσωτερικό.
  • Μάρμαρο - δεν είναι η πιο ακριβή πέτρα, απολαμβάνει την αυξημένη δημοτικότητα ως υλικό που αντιμετωπίζει. Το μοτίβο και το χρώμα του μαρμάρου είναι μοναδικό και εξαρτάται από την κατάθεση στην οποία εξορύσσεται. Με σωστά επιλεγμένα χρώματα, θα ταιριάζει σε σχεδόν οποιοδήποτε στυλ εσωτερικού χώρου.
  • Γρανίτης είναι μια από τις πιο ανθεκτικές πέτρες που αντιμετωπίζουν. Είναι δύσκολο και δύσκολο να χειριστεί, αλλά μπορεί να αντέξει βαρύ φορτίο και είναι ανθεκτικό στη χρήση.

  Με μια επαγγελματική προσέγγιση στην κοπή, λείανση και λείανση πέτρας, η φροντίδα επιφανειών από μάρμαρο, σχιστόλιθο και γρανίτη είναι απλή και δεν απαιτεί μεγάλη προσπάθεια.

  Χρησιμοποιούνται για φινίρισμα και πλαίσια πολυμερικών ρητινών με την προσθήκη ψίχουλας από φυσικές πέτρες ή, με άλλο τρόπο, με τεχνητή πέτρα.

  Η τεχνητή πέτρα είναι επίσης ανθεκτική και ανθεκτική στις υψηλές θερμοκρασίες.. Είναι καλά γυαλισμένο, είναι δύσκολο να καταστραφεί. Δεν απορροφά επιβλαβείς ουσίες και οσμές. Με σωστή εφαρμογή, θα διαρκέσει για πολλά χρόνια.

  Γύψιμο

  Εκτός από τα πάνελ, που μιμούνται την πέτρα, υπάρχει ένα διακοσμητικό γύψο:

  • με βάση το τσιμέντο, όχι την πιο ανθεκτική επιλογή.
  • ακρυλικό ·
  • πυριτικό με βάση υγρό γυαλί.
  • με βάση τη ρητίνη σιλικόνης.
  • Ενετικό σοβά που μοιάζει με γυαλισμένη πέτρα.

  Ενετικό σοβά - δεν είναι το πιο εύκολο υλικό για να καλύψει το τζάκι και απαιτεί ορισμένες δεξιότητες εφαρμογής. Αλλά είναι πολύ βολικό και ανεπιτήδευτο στη φροντίδα, δεν απορροφά την σκόνη και είναι εύκολο να καθαριστεί.

  Για να ολοκληρώσετε το τζάκι πρέπει να επιλέξετε ένα ανθεκτικό στη θερμότητα υλικό. Η προκαταρκτική προετοιμασία της επιφάνειας πρέπει να ταιριάζει με το επιλεγμένο υλικό.Η κόλλα και άλλες λύσεις που είναι απαραίτητες για τη στερέωση και την επεξεργασία υλικών επίστρωσης πρέπει να είναι ανθεκτικές στη θερμότητα. Είναι επίσης απαραίτητο να ληφθεί υπόψη ότι το τζάκι χρησιμοποιείται ως διακοσμητικό στοιχείο του εσωτερικού χώρου, έχει καθαρά αισθητική λειτουργία ή ως συσκευή θέρμανσης με τακτική τήξη.

  Η επεξεργασία του τζακιού με απλή σοβά είναι ένας αρκετά φτηνός τρόπος να τελειώσετε, ο οποίος δεν απαιτεί μεγάλη προσπάθεια και δεξιότητα. Επιπλέον, δεν ζυγίζει το τζάκι, έτσι δεν υπάρχει ανάγκη για πρόσθετη ενίσχυση της δομής. Το σοβάτισμα απαιτεί ένα ειδικό μείγμα που δεν σπάει όταν το προϊόν χρησιμοποιείται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το πλεονέκτημα του γύψου μπορεί να ονομαστεί ότι το χρώμα της επένδυσης αλλάζει εύκολα, εάν είναι απαραίτητο. Επιπλέον, μπορείτε να διακοσμήσετε το περίβλημα με περίπλοκα σχέδια χρησιμοποιώντας ανθεκτική στη θερμότητα βαφή.

  Δύσκολη και επίπονη δουλειά για τη διακόσμηση του τζακιού είναι καλύτερα να εμπιστευτείτε τον ειδικό-τελειωτή. Εάν είναι επιθυμητό, ​​οι απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες μπορούν να γίνουν μόνοι σας.

  Γύψος γυψοσανίδας

  Καλύπτοντας το σώμα του τζακιού με γυψοσανίδες ανθεκτικές στη θερμότητα, μπορείτε να επινοήσετε και να δημιουργήσετε σύνθετες, στρογγυλεμένες κατασκευές ή ασύμμετρα μοντέλα πολλαπλών σταδίων.Το μεταλλικό πλαίσιο, το οποίο στη συνέχεια εφαρμόζεται στο υλικό, δίνεται κατά βούληση σε οποιαδήποτε μορφή φαντασίας.

  Μέταλλο

  Τα μεταλλικά στοιχεία χρησιμοποιούνται στην κατασκευή θυρών καμινάδας, οθών και πλεγμάτων αερισμού. Συνήθως χρησιμοποιείται χυτοσίδηρο ή ανθεκτικά στη θερμότητα κράματα μετάλλων. Εάν το τζάκι υποτίθεται ότι έχει καύση όχι μόνο με ξύλο, αλλά και με άνθρακα, τότε προτιμάται ο χυτοσίδηρος ως το πιο ανθεκτικό στη θερμότητα υλικό.

  Το μόνο μειονέκτημα προϊόντων χυτοσιδήρου είναι το μεγάλο βάρος τους.

  Σε άλλες περιπτώσεις, η επιλογή του μετάλλου μπορεί να γίνει κατά την κρίση του ιδιοκτήτη. Συχνά, προϊόντα σφυρηλασίας χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία προϊόντων με μεμονωμένα μοτίβα. Τα μοντέλα Cast είναι δημοφιλή και πωλούνται σε εξειδικευμένα καταστήματα. Τα μοτίβα και τα στολίδια στις πόρτες και στις γρίλιες συνήθως συνδέονται με το στυλ και τη διακόσμηση ολόκληρου του δωματίου.

  Εορταστικό σχέδιο

  Το τζάκι χρησιμεύει ως χώρος συγκέντρωσης για όλη την οικογένεια, ειδικά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και τα Χριστούγεννα. Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό να διακοσμήσετε το πολυθρόνα και τον τόπο κοντά στην εστία. Σύμφωνα με την παλιά ευρωπαϊκή παράδοση, κάλτσες με τα ονόματα των μελών της οικογένειας κρεμασμένα πάνω από τη φωτιά, έτσι ώστε ο Άγιος Βασίλης δεν θα λάθος τη νύχτα να παρουσιάζει τα δώρα του.

  Το ράφι καμινάδας είναι διακοσμημένο με πούλιες, γιρλάντες. Μπορείτε να βάλετε πάνω από την εστία ένα μικρό ντυμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο. Σε ένα ποτήρι πιάτο είναι καλύτερο να διπλώσετε τις πολύχρωμες μπάλες Χριστουγέννων. Κεριά σε κηροπήγια, τοποθετημένα σε ράφι πάνω από το τζάκι, θα συμπληρώσουν την εορταστική ατμόσφαιρα.

  Η διακόσμηση του τζακιού για κάθε γιορτή, για παράδειγμα, για γάμο, μπορεί να είναι ξεχωριστή και νέα κάθε φορά. Όλα εξαρτώνται από τη φαντασία του δημιουργού και την καλλιτεχνική κατεύθυνση. Την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το τζάκι για να δημιουργήσετε μια ξεχωριστή πνευματική ατμόσφαιρα οργανώνοντας λουλούδια και διακοσώντας την καρδιά πάνω από την εστία με τις καρδιές. Για την πύλη το καλοκαίρι, τα πιο κατάλληλα ζωντανά λουλούδια.

  Το τζάκι εξυπηρετεί όχι μόνο ως συσκευή θέρμανσης, αλλά και ως κέντρο όπου είναι βολικό να συγκεντρωθεί μαζί με όλη την οικογένεια, να περνούν χρόνο μιλώντας, να γιορτάζουν τις διακοπές και άλλα χαρούμενα γεγονότα. Μπορεί να τοποθετηθεί σε διαμέρισμα στούντιο ή σε ιδιωτικό σπίτι.

  Η διάθεσή μας εξαρτάται από το πώς φαίνεται το τζάκι. Λαμβάνοντας λίγο χρόνο για να διακοσμήσουμε το τζάκι, μεταμορφώνουμε το σπίτι μας, φέρνοντας στην τελειότητα ακόμη και τις μικρές λεπτομέρειες του ντεκόρ. Και καλούμε φίλους και συγγενείς στο τζάκι να μοιραστεί μαζί τους τις ευτυχισμένες στιγμές της ζωής σας.

  Όμορφα παραδείγματα στο εσωτερικό

   Για την επιλογή διακόσμησης του νέου έτους, μπορείτε να επιλέξετε όλα τα είδη πούλιες και χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις. Τα κοσμήματα μπορούν να γίνουν με το χέρι.

   Όμορφα διακοσμημένο τζάκι σε κόκκινο και λευκό χρώμα.

   Απαλή πρέπει να είναι η διακόσμηση για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Προσθέστε όσο το δυνατόν περισσότερα χαριτωμένα πράγματα.

   Συμβουλές για τη διακόσμηση του τζακιού για το νέο έτος, δείτε παρακάτω.

   Σχόλια
    Συντάκτης
   Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Για κατασκευαστικά θέματα, συμβουλευτείτε πάντοτε έναν ειδικό.

   Αίθουσα εισόδου

   Σαλόνι

   Υπνοδωμάτιο