Ξύλινα τζάκια για καλοκαιρινά σπίτια: τύποι, μεγέθη και σχήματα

Πολλοί άνθρωποι θέλουν να έχουν ιδιωτικό σπίτι ή εξοχικό σπίτι, και αυτό είναι απολύτως κατανοητό: η φύση, τα κρεβάτια, το πράσινο και ο κήπος είναι χαρακτηριστικά της ζωής που προσελκύει. Φυσικά, το θέμα της θέρμανσης σε εξοχικές κατοικίες αυξάνεται σχεδόν ταυτόχρονα με την απόκτηση ή την κατασκευή αυτού του ίδιου σπιτιού. Μετά από όλα, θα πρέπει να είναι ζεστό, και είναι επιθυμητό να θερμαίνεται γρήγορα. Λαμβάνοντας υπόψη την εξαιρετικά ασταθή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στα εξοχικά χωριά, είναι καλύτερο να εγκαταστήσετε μια αυτόνομη συσκευή για τη θέρμανση του σπιτιού. Και αν ταυτόχρονα θα είναι δυνατόν να απολαύσετε το παιχνίδι των γλωσσών ζωντανής φλόγας, θα είναι θαυμάσιο. Οι σόμπες από ξύλο τζάκι συνδυάζουν όλες αυτές τις απαιτήσεις.

Χαρακτηριστικά και οφέλη

Η σόμπα συνδυάζει τις καλύτερες και πιο περιζήτητες ιδιότητες διαφόρων συσκευών θέρμανσης, ιδιαίτερα, όπως υποδηλώνει το όνομα, πλεονεκτήματα σόμπας και τζάκι.

Τι σημαίνει αυτό; Τα κανονικά τζάκια που λειτουργούν με ξύλο είναι αναποτελεσματικά, έχουν χαμηλή απόδοση και όλα αυτά οφείλονται στο γεγονός ότι το συντριπτικό μέρος της θερμότητας με την κυριολεκτική έννοια της λέξης "πετάει στην καμινάδα". Αυτός είναι ο λόγος που χρησιμοποιούνται ως εσωτερική διακόσμηση, λιγότερο συχνά - ως πηγή θέρμανσης. Φυσικά, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι η φλόγα που χορεύει στην εστία είναι ένα πολύ ελκυστικό θέαμα, προσθέτοντας άνεση στο σπίτι. Όσο για τις σόμπες ξύλου, είναι πιο αποδοτικές και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως κύρια πηγή θέρμανσης. Ωστόσο, η εμφάνισή τους και ο σχεδιασμός τους είναι αναισθητικοί και ελκυστικοί.

Μια εστία ξύλου συνδυάζει την αισθητική του τζακιού με την απόδοση των θερμαντικών ιδιοτήτων της σόμπας. Αυτό είναι ένα εργοστάσιο που εγκαθίσταται απευθείας στο πάτωμα. Για την κατασκευή του χρησιμοποιείται είτε ο χάλυβας είτε ο χυτοσίδηρος. Ο σχεδιασμός μοιάζει με σόμπα σάουνας, αλλά δεν διαθέτει καμινάδα. Η αντιμετώπιση μπορεί να είναι πολύ διαφορετική, αντίστοιχα, είναι δυνατόν να επιλέξετε μια σόμπα για κάθε στυλ του εσωτερικού.

Σόμπες με τζάκι, που δουλεύουν σε ξύλο, ενεργούν σαν θερμάστρα.Ψυκτικό μέσο - ο αέρας που ανεβαίνει όταν θερμαίνεται, αντίστοιχα, οι μάζες ψυχρού αέρα πέφτουν. Αυτές είναι οι αποκαλούμενες συσκευές συστοιχίας φούρνου. Αυτού του είδους η μεταφορά δεν λειτουργεί πάντα φυσικά · σε ορισμένα μοντέλα, τα εξαναγκασμένα αυτόματα χρησιμοποιούνται για τη ρύθμιση της έντασης της καύσης της φωτιάς.

Στα συστήματα με μεγάλη καύση, μετά την ανάφλεξη, διακόπτεται η τροφοδοσία με οξυγόνο και η καυσόξυλα συνεχίζει να καπνίζει στον καυστήρα. Έτσι, είναι δυνατό να επιτευχθεί ομοιόμορφη απελευθέρωση θερμότητας έως και 8 ώρες στη σειρά.

Τα πλεονεκτήματα ενός ξύλου τζάκι πάνω από ένα αέριο είναι πολλά:

 • είναι φθηνότερα.
 • πιο φιλικό προς το περιβάλλον.
 • λιγότερα χρήματα θα δαπανηθούν για τα καύσιμα και την πληρωμή τους. Το αέριο από αυτή την άποψη δεν είναι κατάλληλο, δεδομένου ότι το ποσό των λογαριασμών κοινής ωφέλειας μπορεί να είναι πολύ εντυπωσιακό.

  Σύμφωνα με το υλικό από το οποίο κατασκευάζονται, τα τζάκια καύσης ξύλου μπορούν να είναι:

  • Μέταλλο (χάλυβας ή χυτοσίδηρος).
  • τούβλο?
  • σε συνδυασμό με το οποίο συνδέονται το τούβλο και το μέταλλο.

   Μπορείτε επίσης να τα διαιρέσετε σύμφωνα με τη μέθοδο θέρμανσης του δωματίου:

   • με τη βοήθεια θέρμανσης με αεραγωγό ·
   • μέσω του κυκλώματος νερού.

   Οι πιο συνηθισμένοι φούρνοι είναι κατασκευασμένοι από χάλυβα ή χυτοσίδηρο με μια εντυπωσιακή πόρτα για μια εστία από γυαλί ανθεκτικό στη φωτιά, επιτρέποντάς σας να παρατηρήσετε τη φωτιά. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης κατασκευές από τούβλα, στα οποία ένα τζάκι και μια σόμπα θέρμανσης συνδέονται με καπνό. Επίσης στην αγορά υπάρχουν συνδυασμένες (υβριδικές) εστίες από μέταλλο και τούβλο, και είτε μοιάζουν με κτίριο από τούβλο και μεταλλικό καυστήρα ή με φούρνο από μέταλλο, με επένδυση από τούβλα μέσα στο εσωτερικό ή με εξωτερική πέτρα.

   Μιλώντας για τα πλεονεκτήματα των σόμπων, πρέπει να πείτε τα εξής:

   • το κυριότερο είναι η χρήση φιλικών προς το περιβάλλον καυσίμων.
   • αισθητικά ελκυστική εμφάνιση.
   • είναι εύκολο να εγκατασταθούν.
   • υψηλή αποδοτικότητα.
   • συμπαγή, επιτρέποντας να τα τοποθετήσετε ακόμη και στο μικρότερο δωμάτιο.
   • οι διάφορες επιλογές επένδυσης θα επιτρέψουν στη σόμπα να χωρέσει σε οποιοδήποτε εσωτερικό στυλ.
   • χαμηλό κόστος εγκατάστασης και εγκατάστασης της καμινάδας.
   • ανθεκτικότητα και αξιοπιστία ενός σχεδίου.

    Δεν είναι σωστό να μιλάμε για τις ελλείψεις ως τέτοιες · εξάλλου, στην ομάδα τους, οι φούρνοι-τζάκια δεν έχουν πρακτικά ανταγωνιστές. Ως εκ τούτου, είναι καλύτερο να το ονομάζουμε υπό όρους:

    • άνιση κατανομή της θερμότητας στο δωμάτιο - το υψηλότερο, το θερμότερο?
    • αδυναμία να κρατήσει τον αέρα ζεστό για μεγάλο χρονικό διάστημα.
    • μικρή θερμική ισχύς - η ψύξη πραγματοποιείται σχεδόν αμέσως μετά το σταμάτημα του κλιβάνου.
    • καύσιμο άνθρακα είναι αδύνατο, μόνο ξηρό καυσόξυλα. Ο άνθρακας μπορεί να βλάψει τα μέρη του κλιβάνου. Επιπλέον, το δωμάτιο χρειάζεται ένα μέρος για να τοποθετήσετε καυσόξυλα.
    • όσο πιο υψηλή είναι η τεχνολογία του κλιβάνου, τόσο πιο ακριβό είναι.
    • η αποδοτική θέρμανση είναι δυνατή μόνο στο δωμάτιο όπου βρίσκεται το τζάκι, εάν το μοντέλο δεν διαθέτει κύκλωμα νερού.

    Αν δεν υπάρχει κύκλωμα νερού, είναι προτιμότερο να εξετάσετε το ενδεχόμενο να συνδυάσετε μια συσκευή κλιβάνου, για παράδειγμα, με ένα ηλεκτρικό convector.

    Είδη

    Τα περισσότερα από τα μοντέλα στην αγορά των σόμπων ανήκουν στα μοντέλα μακριάς καύσης. Βασικά, όλοι εργάζονται σε ξύλο, αλλά υπάρχουν και εκείνοι που μπορούν να θερμαίνουν το δωμάτιο κάνοντας καύση άνθρακα. Το καμίνι με καύση του άνθρακα είναι πολύ οικονομικό, επειδή ο άνθρακας πρέπει να τοποθετηθεί μόνο μία φορά σε 24 ώρες.

    Μεταλλικές εστίες τζάκι πιο συχνά από χάλυβα ή χυτοσίδηρο.Η πόρτα του φούρνου είναι αρκετά μεγάλη, το υλικό είναι γυαλί-κεραμικό ή γυαλί ανθεκτικό στη φωτιά. Αυτός ο τύπος τζάκι σόμπα ζεσταίνει το δωμάτιο με την ακτινοβολία θερμότητας και τη μεταφορά αέρα (μια κασέτα τύπου καυστήρα), και αν η συσκευή σόμπα είναι συνδεδεμένη με ένα σύστημα θέρμανσης νερού, είναι επίσης συνδεδεμένο με ένα κύκλωμα νερού. Και είναι μια συσκευή σόμπα με κύκλωμα νερού που ταιριάζει καλύτερα αν είναι η κύρια πηγή θέρμανσης, γιατί τότε μπορείτε να ζεστάνετε πολλά δωμάτια ταυτόχρονα ή εντελώς ολόκληρο το σπίτι.

    Ο τύπος περιγράμματος είναι ιδανικός για ένα σπίτι στο οποίο ζουν συνεχώς, όλο το χρόνο, έχει τις καλύτερες θερμαντικές ιδιότητες. Για το δόσιμο, για τις οποίες συμβαίνουν αφίξεις, δεν υπάρχει τίποτα πιο βολικό από το τζάκι του κλιβάνου με θέρμανση αέρα.

    Η καμινάδα στις συσκευές μεταλλικών κλιβάνων μπορεί να ανεβαίνει ή να βρίσκεται πίσω. Η δεύτερη παραλλαγή είναι η πιο αισθητική, εκτός από σας επιτρέπει να συνδέσετε τη συσκευή με την καμινάδα στον τοίχο.

    Η κατασκευή από χυτοσίδηρο είναι πιο ανθεκτική στις επιβλαβείς επιδράσεις του περιβάλλοντος και περισσότερο αδρανής, αλλά μπορεί εύκολα να υποστεί μηχανικό κλονισμό. Επιπλέον, λόγω του ότι έχει παχύτερους τοίχους, είναι πολύ βαρύτερο από τον χάλυβα.

    Σε ορισμένες περιπτώσεις, κάντε την επένδυση, δηλαδή, τον υπολογισμό της εστίας τζάκι-κλιβάνου μέσα σε ένα πυρίμαχο τούβλο ή κεραμίδια που κατασκευάζονται από αυτό το τούβλο. Στη συνέχεια, υπάρχει μια αύξηση του πόρου και της αδράνειας του κλιβάνου: θα θερμαίνεται περισσότερο, αλλά η θερμότητα θα αποθηκευτεί επίσης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Για τον ίδιο σκοπό (συντήρηση θερμότητας), τα τζάκια από μέταλλο στρώνονται εξωτερικά με κεραμίδι ή φυσική πέτρα.

     Τα πλεονεκτήματα των μεταλλικών τζακιών είναι τα εξής:

     • σχετικά μικρό μέγεθος, δηλ. είναι κατάλληλα για χρήση σε μικρά σπίτια.
     • είναι κινητά, φορητά - μπορούν να μεταφερθούν σε άλλο δωμάτιο, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης με την καμινάδα.
     • μια ευρεία επιλογή των διαφόρων τύπων σχεδιασμού?
     • είναι οικονομικά, καθώς τα περισσότερα μοντέλα δεν έχουν μόνο τον κύριο θάλαμο καύσης, αλλά και ένα επιπλέον, όπου λαμβάνει χώρα η μετά την καύση, γεγονός που αυξάνει την απόδοση της εστίας τζάκι.
     • Ορισμένα μοντέλα μπορούν να συνδεθούν στο σύστημα θέρμανσης νερού.

     Εκτός από τις σόμπες μετάλλων, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν επιλογές τούβλων. Η συσκευή είναι τέτοια ώστε στην περίπτωση που εγκαθιστούν τόσο μια εστία τζάκι με μια ευθεία καμινάδα και ένα φούρνο με καπνό στροφές.Τέτοιες κατασκευές τροφοδοτούνται με στροφές, οι βαλβίδες επικαλύπτουν το ένα ή το άλλο μέρος της σόμπας. Κατά κανόνα, αυτές οι συσκευές χρησιμοποιούνται το χειμώνα ως σόμπες θέρμανσης και σε άλλες εποχές απλώς ως τζάκι.

     Η κατασκευή του τούβλου θερμαίνεται πολύ πιο αργά από τη μεταλλική, αλλά επίσης δροσίζει πιο αργά. Η συσκευή τους παρέχει την ευκαιρία να φιλοξενήσει έναν εναλλάκτη θέρμανσης νερού, τότε θα θερμαίνει αρκετούς χώρους. Για την κατασκευή μιας σόμπας τούβλο τζάκι απαιτείται ένα θεμέλιο.

     Συνδυασμένες καμινάδες διαφορετικά αποκαλούμενο ενσωματωμένο. Η βάση μιας τέτοιας συσκευής είναι ένας μεταλλικός πυροσβεστικός θάλαμος, ανοιχτός ή κλειστός από μια πόρτα από πυρίμαχο γυαλί. Αυτός ο κλίβανος είναι ενσωματωμένος σε ένα κτίριο από τούβλα, το οποίο έχει τοποθετηθεί έτσι ώστε ο αέρας να έχει πρόσβαση στην εξωτερική επιφάνεια του κλιβάνου και ο θερμαντήρας χρησιμοποιείται ως τρόπος θέρμανσης του αέρα.

     Είναι επίσης δυνατή η σύνδεση μιας συνδυασμένης συσκευής convector σε ένα σύστημα θέρμανσης ζεστού νερού, τότε ο σχεδιασμός της πρέπει αρχικά να είναι με εναλλάκτη θερμότητας. Τέτοιες συσκευές σόμπες πρέπει να οικοδομήσουν ένα θεμέλιο, και επίσης να καταλάβουν αρκετό χώρο.

      Επίσης στο σχεδιασμό της σόμπας μπορούν να παρέχονται λειτουργίες όπως:

      • κύκλωμα νερού.
      • επιφάνεια μαγειρέματος.

      Εάν η εστία στο τζάκι είναι ανοιχτή, ο αέρας θερμαίνεται μάλλον γρήγορα. Και αν αυτή η συσκευή σόμπας είναι εξοπλισμένη με μια εστία μαγειρέματος, τότε μπορείτε να μαγειρέψετε φαγητό σε αυτό. Ένα τζάκι-μπάρμπεκιου θα σας επιτρέψει να απολαύσετε ψητό κρέας όποτε θέλετε. Και μπορείτε ακόμη και να βάλετε ένα μπρούτζινο κοντά στη σόμπα.

       Υπάρχει μια άλλη ταξινόμηση των δωματίων τζάκι - κατά τοποθεσία:

       • κεντρική.
       • προσώπου;
       • αυθαίρετη.
       • γωνιακό - συμμετρικό και όχι.

        Μπορείτε επίσης να τα διαιρέσετε σε:

        • ενσωματωμένα - τοποθετούνται αμέσως κατά την οικοδόμηση ενός σπιτιού.
        • τοίχος - που βρίσκεται κατά μήκος ενός τοίχου χωρίς παράθυρα.

        Το πιο συχνά συναντάται ένας τοίχος τζάκι-φούρνος, το οπίσθιο τοίχο του είναι εγκατεστημένο κοντά στον τοίχο του σπιτιού. Μπορεί να είναι οποιοδήποτε μέγεθος - από συμπαγές σε τεράστιο. διαφορετικά σχήματα - από την άμεση στην προεξέχουσα. Συχνά είναι διακοσμημένο με πύλη, προσθέτει κομψότητα και πρωτοτυπία στο εσωτερικό.

         Οι γωνιακές εστίες τζάκι μπορούν να τοποθετηθούν με δύο τρόπους:

         • σε δύο πλευρές της εξωτερικής γωνίας.
         • σε μια διαγώνια γωνία διαμέσου δύο τοίχων.

         Ο πρώτος τύπος εγκατάστασης είναι καλός σε ένα δωμάτιο με μεγάλη έκταση και πρωτότυπα χαρακτηριστικά της διάταξης. Το δεύτερο καταλαμβάνει πολύ λίγο χώρο και θα σηκωθεί με επιτυχία παντού, ακόμα και στο μικρότερο δωμάτιο.

         Κατασκευές

         Όσο για τις μεταλλικές τζάκια-σόμπες, όλοι έχουν τη λεγόμενη σόμπα στο πρωτότυπο και βελτιώνονται στη βάση του. Οι συσκευές φούρνου από τούβλα είναι πιο πολυμεταβλητές. Οι τέσσερις πιο συνηθισμένοι τύποι είναι ρωσικά, ολλανδικά, σουηδικά και φινλανδικά. Υπάρχουν επίσης σόμπες τζάκι που φέρουν τα ονόματα των δημιουργών τους, για παράδειγμα, η σόμπα Kuznetsov.

         Υλικά

         Αν μιλάμε σύντομα για τα υλικά για την κατασκευή σόμπων τζάκι, τότε οι κατασκευές από τούβλα είναι ακριβότερες, βαρύτερες και καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο, ενώ ψύχονται περισσότερο. το μέταλλο (από σίδηρο, χάλυβα, σίδηρο) είναι πιο συμπαγές, φθηνότερο, πιο κινητό, αλλά πρέπει να θερμαίνεται συνεχώς, γρήγορα να κρυώνει.

         Αναφέρθηκαν λεπτομερώς τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα μιας ξεχωριστής κατασκευής τούβλων και μιας ξεχωριστής μεταλλικής κατασκευής, ας μείνουμε σε συνδυασμένες συσκευές κλιβάνου που συνδυάζουν χυτό σίδηρο ή χάλυβα με φινίρισμα από τούβλο. Ή αντίστροφα - σιδερένια κατασκευή μέσα με επένδυση από πυρίμαχα τούβλα.Έχουν επίσης ορισμένα πλεονεκτήματα:

         • Οι συνδυασμένες σόμπες τζάκι σας επιτρέπουν να ζεσταίνετε γρήγορα - αμέσως μετά την έναρξη της εστίας, γίνεται ζεστή.
         • Η αποτελεσματικότητά τους είναι υψηλότερη από αυτή των αντίστοιχων τούβλων. Το καλύτερο από όλα είναι εκείνοι οι κλιβάνους στους οποίους έχει εγκατασταθεί ένα μακρύ σύστημα καύσης.
         • Υπάρχει αυτοματισμός για τη ρύθμιση της θερμιδικής αξίας. Για τζάκι τούβλο, αυτό είναι ακόμα μια ιστορία από τη σφαίρα της φαντασίας.
         • Είναι πολύ πιο ασφαλή από τα κτίρια με ανοιχτή εστία.
         • Υπάρχουν μοντέλα εξοπλισμένα με καυστήρες, δεξαμενές νερού.
         • Μη χρησιμοποιείτε νερό ως υγρό μεταφοράς θερμότητας.
         • Δεν σχετίζονται με την τροφοδοσία, αντίστοιχα, δεν εξαρτώνται από αυτό.
         • Εργονομικές και μικρές κατασκευές. Πολύ ευρύ φάσμα.
         • Μπορείτε να βάλετε στο πάτωμα χωρίς ένα θεμέλιο.

         Διαστάσεις

         Το μέγεθος της σόμπας εξαρτάται κυρίως από το υλικό από το οποίο κατασκευάζεται. Αν μιλάμε για τη δομή τούβλου, η λέξη "μικρό" δεν ταιριάζει. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για το συνδυασμένο σόμπα-τζάκι - τα πιο συμπαγή από αυτά ζυγίζουν τουλάχιστον 80 κιλά.

         Ωστόσο, υπάρχουν επίσης μίνι τζάκια.Είναι κατασκευασμένα από χυτοσίδηρο ή χάλυβα και είναι διαθέσιμα για την επένδυση διαφόρων ειδών υλικών, όπως κεραμικά, μαγιολίτσα ή φυσική πέτρα.

         Πώς να επιλέξετε;

         Ένας άπειρος αγοραστής μπορεί να εμπλακεί στην επιλογή μιας εστίας τζάκι για τη θέρμανση ενός εξοχικού σπιτιού, επειδή υπάρχει ένα τεράστιο ποσό συσκευών θέρμανσης προς πώληση. Για να αποφύγετε λάθη κατά την αγορά μιας σόμπας, θα πρέπει να αναλύσετε την ποικιλία στην αγορά, καθώς και να προσδιορίσετε το μοντέλο που είναι κατάλληλο από κάθε άποψη.

         Για παράδειγμα, μια σόμπα ξύλου από χυτοσίδηρο δημιουργείται απλά για ένα σπίτι στο οποίο απαιτείται μακροχρόνια κατακράτηση θερμότητας.

         Προκειμένου η συσκευή του κλιβάνου να χωρέσει τέλεια στο εσωτερικό ενός μικρού εξοχικού σπιτιού ή εξοχικής κατοικίας, πρέπει να υπολογίσετε σωστά έναν αριθμό παραμέτρων:

         • Το μέγεθος και η ισχύς του κλιβάνου. Όσο μεγαλύτερη είναι η αίθουσα που χρειάζεται να θερμανθεί, τόσο υψηλότερη θα πρέπει να είναι και οι δύο δείκτες. Αν προσπαθήσετε να εξαπατήσετε και να σώσετε - η συσκευή του φούρνου θα υπερθερμανθεί και θα σπάσει.
         • Η αποτελεσματικότητα της συσκευής. Όσο υψηλότερος είναι ο ρυθμός, τόσο λιγότερα καύσιμα καταναλώνονται και υπερβαίνουν. Λιγότερο από το 60% είναι απαράδεκτο.
         • Για διαφορετικές σειρές μοντέλων συσκευών κλιβάνου, οι τύποι καυσίμων διαφέρουν.Πριν αγοράσετε, βεβαιωθείτε ότι έχετε διευκρινίσει ποιος τύπος χρησιμοποιείται στο μοντέλο αυτόματης πώλησης: άνθρακας, ξύλο ή τύρφη σε μπρικέτες.
         • Ο ρυθμός θέρμανσης του αέρα στο δωμάτιο εξαρτάται από το τι αντιμετωπίζει η σόμπα. Είναι καλύτερο να διατηρήσετε τη θερμότητα του κλιβάνου με κεραμικό ή πέτρινο σώμα, αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι θερμαίνονται περισσότερο.
         • Η κατασκευή της καμινάδας εξαρτάται από τη διάμετρο του σωλήνα: εάν η καπνοδόχος είναι στενή, όλοι οι καπνοί θα εισέλθουν μέσα στο δωμάτιο. Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι για 1 κιλοβατώρα δύναμης απαιτείται το τμήμα 8 cm2.

          Επιπλέον, όταν αγοράζετε μια συσκευή κλιβάνου, είναι λογικό να ακούτε τις ακόλουθες συστάσεις:

          • Είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε τη συσκευή σόμπας σε ασφαλή απόσταση από την εύκολη ανάφλεξη αντικειμένων. Αυτό μπορεί να κυμαίνεται από 20 cm έως 1 m. Στο εγχειρίδιο οδηγιών πρέπει να αναγράφεται η συνιστώμενη απόσταση.
          • Είναι απαραίτητο να υπολογίσετε τη διάμετρο της καμινάδας. Εάν δεν υπάρχει καμινάδα, πρέπει να το αγοράσετε.
          • Πρέπει να τοποθετηθεί μια πλάκα χάλυβα μπροστά από τη σόμπα. Αυτό είναι απαραίτητο ώστε οι σπινθήρες που προέρχονται από το τζάκι να μην καταστρέφουν την επένδυση δαπέδου και να μην προκαλούν πυρκαγιά.
          • Είναι καλύτερο να αγοράσετε μοντέλα στα οποία μπορείτε να αντικαταστήσετε πυρίμαχα τούβλα ή πλάκες από χυτοσίδηρο στο τζάκι.
          • Πριν αγοράσετε, φροντίστε να ελέγξετε πόσο καλά ολοκληρώνεται η συσκευή: αν η γυάλινη πόρτα ταιριάζει με την τρύπα στο τζάκι, εάν υπάρχουν διαρροές γύρω από την περίμετρο της τοποθέτησης, αν παραμορφώνεται η θήκη και οι εσωτερικοί χώροι, εάν υπάρχει θερμομόνωση στους κοχλίες ρύθμισης και στη λαβή και αν ανοίγουν και κλείνουν ελεύθερα κινούμενα μέρη.
          • Περιλαμβάνεται με τη συσκευή θα πρέπει να πάει όλα τα απαιτούμενα πιστοποιητικά. Μιλάμε για φωτιά, πιστοποιητικό του κατασκευαστή και υγιεινό συμπέρασμα.
          • Πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι το προϊόν έχει εγγύηση και να διευκρινίσετε ποιες περιπτώσεις είναι εγγυημένες και πού έχουν καθοριστεί.

          Πώς να το κάνετε μόνοι σας;

          Εάν αποφασίσετε να δημιουργήσετε μια σόμπα τον εαυτό σας, πρέπει να αποφασίσετε για το υλικό από το οποίο θα γίνει η δουλειά.

          Το τούβλο ανθεκτικό στη θερμότητα απαιτεί σαφή ορισμό του τόπου όπου θα είναι, καθώς η συσκευή κλιβάνου πρέπει να τοποθετηθεί πάνω στο θεμέλιο. Είναι καλύτερα, βεβαίως, να καθορίσετε τη θέση πριν από την οικοδόμηση ενός σπιτιού, τότε το ίδρυμα μπορεί να τοποθετηθεί αμέσως.

          Εάν το σπίτι είναι χτισμένο πριν από οποιαδήποτε σκέψη για την εγκατάσταση ενός τζάκι-σόμπα, μπορείτε να το φτιάξετε σε ένα τελειωμένο κτίριο.Ωστόσο, πρέπει να είστε έτοιμοι να αποσυναρμολογήσετε τμήματα της οροφής και του δαπέδου.

           Θα πρέπει να ακούσετε μια σειρά από συστάσεις για εγκατάσταση:

           • Η κατασκευή θα είναι μαζική και βαριά. Ο ελαφρύτερος και μικρότερος θερμαντήρας σόμπα ζυγίζει περισσότερα από 600 κιλά. Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό να τεθεί ένα αξιόπιστο θεμέλιο γι 'αυτό.
           • Χρειάζεται πολύς χώρος για τζάκι.

           Είναι απαραίτητο να ξεκινήσει η κατασκευή της εστίας τζάκι από το βάθος περίπου ένα μέτρο βαθιά. Στο κατώτατο σημείο του σκαμνιού που προβλέπεται για την στεγάνωση - υλικό στέγης, διπλωμένο στο μισό. Για την τοποθέτηση τοιχοποιίας χρησιμοποιείται διάλυμα αργίλου. Το τούβλο πρέπει να είναι προ-εμποτισμένο. Διαφορετικά, θα πάρει νερό από τη λάσπη. Πόσο φρικτά τούβλα δεν βάζουν. Η παραγγελία πραγματοποιείται σύμφωνα με το σχεδιασμό και τον τύπο του σχεδιασμού: γωνιακός, ενσωματωμένος, φούρνος καμινάδας τοίχου.

           Εάν σχεδιάζεται να κατασκευαστεί μια σόμπα τζάκι από μέταλλο, τότε το δείγμα πρέπει να ληφθεί από μια σόμπα γνωστή σε όλους και σε όλους. Μια τέτοια συσκευή θα χωρέσει εύκολα στο στυλ ενός εξοχικού σπιτιού.

           Η καμινάδα μπορεί να εγκατασταθεί τόσο έξω από το σπίτι όσο και μέσα σε αυτό. Με αυτοσυναρμολόγηση, είναι επιτακτική η προσοχή στην εξασφάλιση ότι η καμινάδα είναι πυράντοχη.

           Η καμινάδα που είναι εγκατεστημένη σε εσωτερικούς χώρους είναι καλύτερη. Δεδομένου ότι βρίσκεται σε όρθια θέση, η αιθάλη διευθετείται λιγότερο στους τοίχους της. Επιπλέον, παράγει λιγότερα συμπυκνώματα. Εάν η καμινάδα τοποθετηθεί έξω, τότε ένας μεταλλικός σωλήνας θα κολλήσει κατά μήκος του τοίχου. Θα υπάρξει περισσότερη συμπύκνωση και η πρόσφυση θα φράξει πιο συχνά. Επιπλέον, το χειμώνα ο σωλήνας θα κρυώσει πιο γρήγορα.

            Σχέδιο βήμα προς βήμα για την εγκατάσταση μιας σόμπας:

            • Σύνταξη σχεδίου.
            • Προετοιμασία των απαραίτητων υλικών και εργαλείων. Ο αριθμός των τούβλων, για παράδειγμα, εξαρτάται από το είδος του χώρου που πρέπει να θερμάνετε.
            • Χύνοντας το θεμέλιο. Αυτό γίνεται με τη βοήθεια σκυροδέματος σε αναλογία 1: 3: 1 (ένα κομμάτι άμμου και τσιμέντου, τρία κομμάτια χαλικιού). Επόμενη είναι ενίσχυση, που χρησιμοποιείται για αυτό το πλέγμα τοιχοποιίας. Μετά από αυτό - σκάψιμο πασσάλων αμιάντου με μήκος 1 μέτρου. Πρέπει να σκάψουν τουλάχιστον πέντε. Στο τέλος της χύτευσης, η βάση πρέπει να είναι τουλάχιστον 3 σειρές πλινθοδομών κάτω από το επίπεδο του δαπέδου.
            • Είναι πολύ καλύτερο να τοποθετήσετε κάθε σειρά στεγνή, χωρίς λύση, πριν από την τοποθέτηση. Αυτό γίνεται ακόμη και από έμπειρους κατασκευαστές σόμπων. Πρώτον, θα επιτρέψει να προσδιορίσετε τον ακριβή αριθμό των τούβλων στις σειρές, και δεύτερον, να καθορίσετε τη διάταξη.
            • Η πρώτη σειρά πρέπει να τοποθετηθεί πολύ ομαλά, γιατί χάρη σε αυτόν δίνεται η κατεύθυνση των τοίχων της δομής. Στη δεύτερη σειρά, οι αεραγωγοί, το ένθετο τζάκι και ο θάλαμος εμφύσησης είναι ήδη ορατά.
            • Οι σειρές 1-20 τοποθετούνται χρησιμοποιώντας λευκοί πλίνθοι από πυριτικό άλας και στη συνέχεια χρησιμοποιούν κόκκινο ανθεκτικό στη φωτιά. Η εμφάνιση πρέπει να γίνεται σύμφωνα με το σχέδιο. Ο έλεγχος της οριζόντιας και της κάθετης γίνεται με τη χρήση μιας γραμμής και στάθμης. Δεν πρέπει να υπάρχουν κενά ή κενά. Ιδιαίτερα προσεκτικά πρέπει να τοποθετήσετε την καμινάδα, στο σημείο που περνάει από την οροφή, πρέπει να τοποθετηθεί μόνωση.
            • Μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή του σώματος της εστίας τζάκι, πρέπει να τοποθετηθεί στον εναλλάκτη θερμότητας ένας εναλλάκτης θερμότητας (θερμοσίφωνας), καθώς και μια γυάλινη πόρτα ανθεκτική στη φωτιά.
            • Τώρα πρέπει να πάτε στο στέγνωμα. Για αυτό, γίνονται αρκετές μικρές εστίες. Μετά το φούρνο ελέγχου, μπορείτε να προχωρήσετε στο φινίρισμα, αν είχε προγραμματιστεί.

            Για πληροφορίες σχετικά με την τοποθέτηση γυάλινο τζάκι με γυάλινη πόρτα, δείτε το παρακάτω βίντεο.

            Βαθμολογία μάρκας

            Η Ρωσία εκπροσωπείται στην αγορά των σόμπων από την ομάδα "Meta" - ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές.Τα προϊόντα συλλέγονται σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά βιομηχανικά πρότυπα από εξαρτήματα υψηλής ποιότητας που προέρχονται από το εξωτερικό. Όλα τα κατασκευασμένα μοντέλα υπόκεινται σε αυστηρό έλεγχο πολλαπλών σταδίων. Η ποιότητα του προϊόντος βελτιώνεται συνεχώς. Η σειρά μοντέλων είναι πολύ εκτεταμένη, η οποία θα σας επιτρέψει να επιλέξετε τη σωστή επιλογή για όλους.

            Ρωσικές σόμπες και τζάκια κατασκευάζονται επίσης από Ecosofef με το εμπορικό σήμα "Βαυαρία". Ο εξοπλισμός στον οποίο εκτελείται η παραγωγή προέρχεται από τη Γερμανία, η οποία λειτουργεί από το 2007. Οι εστίες Ekostof και τα τζάκια είναι ιδανικά για τη θέρμανση κατοικιών - χώρους όπου δεν ζουν σε μόνιμη βάση. Μοντέλα "Βαυαρία" είναι αρκετά ισχυρή, καλά θερμαινόμενη και οικονομική χρήση καυσόξυλων. Η απόδοση των συσκευών κλιβάνου είναι κατά μέσο όρο 78%. Είναι σημαντικό ο θάλαμος καύσης στα μοντέλα Ecosof να καθαρίζεται εύκολα.

            Άλλος εγχώριος κατασκευαστής - "Feringer". Η σειρά μοντέλων της εταιρείας είναι μοντέρνα και δεν χάνει την συνάφεια, αν και είναι μικρή. Το πλεονέκτημα είναι το χαμηλό κόστος παραγωγής, καθώς και η παρουσία επιφάνειας ψησίματος.

            Ένας από τους πιο τιμημένους κατασκευαστές στην αγορά - η εταιρεία Νάρβι. Έχει κατασκευάσει εξοπλισμό για σάουνα και λουτρά από το 1936. Ορισμένες συσκευές στη γκάμα των μοντέλων τους δεν έχουν ανάλογα μεταξύ των προϊόντων άλλων εταιρειών. Ο σχεδιασμός και η παραγωγή συγκεντρώνονται στη Φινλανδία. Η εμπειρία που αποκτήθηκε εδώ και δεκαετίες μας επιτρέπει να ακονίζουμε τις μικρότερες αποχρώσεις στην κατασκευή των προϊόντων μας κάθε χρόνο.

            Νορβηγός κατασκευαστής Jotul ειδικεύεται στην παραγωγή σόμπων και τζάκια από χυτοσίδηρο. Η ποιότητα και η ασφάλεια των προϊόντων της εταιρείας είναι πάνω απ 'όλα έπαινος. Επιπλέον, η σειρά παρουσιάζεται ως παραδοσιακή συσκευή σόμπας και σχεδίαση. Jotul έχει στην αγορά για περισσότερα από 150 χρόνια, η φήμη της εταιρείας είναι άψογη. Οποιοσδήποτε εσωτερικός χώρος θα ωφεληθεί αν προσθέσετε ένα τζάκι Jotul ως μέρος του.

            Ένας άλλος ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές προϊόντων θέρμανσης - η ιταλική εταιρεία La Nordica. Η εταιρεία επεκτείνει συνεχώς το εύρος και βελτιώνει τη διαδικασία παραγωγής. Η επιλογή των προϊόντων που προσφέρει η La Nordica στον καταναλωτή είναι πραγματικά τεράστια - από τα χρώματα στα μοντέλα.

            Σερβικός κατασκευαστής Γκούκα - το νούμερο ένα στην αγορά της χώρας τους. Στην παγκόσμια αγορά κατέχει επίσης ηγετική θέση.Η αμείλικτη βελτίωση της παραγωγής είναι ο τρόπος με τον οποίο η Guca το πέτυχε. Ένα μεγάλο ποσό κεφαλαίων που δαπανά η εταιρεία για την πραγματοποίηση τεχνολογικής έρευνας, που επιτρέπει τη βελτίωση της ποιότητας των βιομηχανικών προϊόντων. Η αποτελεσματικότητα των μοντέλων Guca φθάνει το 84%. Οι κριτικές των καταναλωτών σχετικά με τα προϊόντα της εταιρείας είναι θετικές.

            Ένας άλλος κατασκευαστής της Σερβίας - Tim Sistem. Ειδίκευση - φούρνοι και σόμπες. Τα μοντέλα της εταιρείας είναι φιλικά προς το περιβάλλον και οικονομικά. Όσον αφορά τους κλιβάνους Koper, ο κατασκευαστής τους επικεντρώνεται στη βελτίωση του δευτερογενούς συστήματος μετά την καύση. Αυτό αυξάνει την απόδοση των φούρνων έως και 78%. Η καύση των καυσαερίων βοηθά στην καύση να είναι καθαρή, μειώνει την εκπομπή αιθάλης. Έτσι, το κόστος συντήρησης της καμινάδας μειώνεται και η διάρκεια ζωής της συσκευής αυξάνεται.

            Όμορφους εσωτερικούς χώρους

            • Η ημι-αρχαία σόμπα με μια καμινάδα-στήλη φαίνεται πολύ κομψή.
            • Μεταλλική κουζίνα με εστία - λειτουργική και όμορφη.
            • Μια σόμπα γεμάτη τέλεια συμπληρώνει το εσωτερικό.
            • Η κατασκευή χυτοσίδηρου δεν φαίνεται πολύ βαρύ.
            Σχόλια
             Συντάκτης
            Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Για κατασκευαστικά θέματα, συμβουλευτείτε πάντοτε έναν ειδικό.

            Αίθουσα εισόδου

            Σαλόνι

            Υπνοδωμάτιο