Πέτρινα τζάκια: τα υπέρ και τα κατά

Το μοντέρνο εσωτερικό του σπιτιού προσφέρει όχι μόνο μια άνετη διαρρύθμιση των δωματίων, αλλά και τη δημιουργία μέγιστης άνεσης. Για αυτό, οι σχεδιαστές στα έργα τους χρησιμοποιούν διάφορες ιδέες, το πιο δημοφιλές από το οποίο είναι η εγκατάσταση τζακιού. Αυτό το στοιχείο διακόσμησης φαίνεται όμορφο και σας επιτρέπει να γεμίσετε το δωμάτιο με μια ρομαντική ατμόσφαιρα και σπιτική ζεστασιά.

Προκειμένου το τζάκι να καταλαμβάνει ένα αξιόλογο μέρος στο εσωτερικό, η εμφάνιση της κατασκευής πρέπει να αντιστοιχεί στο γενικό ύφος του δωματίου, επομένως, πιο συχνά επιλέγεται η πέτρα για την τοποθέτησή της. Αυτό το φινίρισμα είναι ανθεκτικό, ανθεκτικό και σε σύγκριση με άλλα υλικά φαίνεται πολύ πιο ευπαρουσίαστο.

Ειδικά χαρακτηριστικά

Τζάκια από πέτρα είναι μια ασυνήθιστη ομορφιά, χάρη στην οποία κάθε σχεδιασμός δωματίου αποκτά κομψότητα και πολυτέλεια.Το πέτρινο πλαίσιο της εστίας του σπιτιού αρμονικά ταιριάζει σε όλα τα στυλ του εσωτερικού, που κυμαίνονται από τα αυστηρά κλασικά μέχρι την εξελιγμένη χώρα.

Επιπλέον, αυτή η διακόσμηση έχει πολλά πλεονεκτήματα:

 • Μεγάλη διάρκεια ζωής.
 • Ανθεκτικό σε μηχανικές βλάβες και υψηλή θερμοκρασία.
 • Περιβαλλοντική φιλικότητα.
 • Τεράστια επιλογή υφής και χρωμάτων.
 • Εύκολη φροντίδα.

Όσον αφορά τις ελλείψεις της επένδυσης από πέτρα, αυτές περιλαμβάνουν:

 • Μεγάλο βάρος ενός σχεδίου. Κατά το σχεδιασμό της εστίας, είναι απαραίτητο να σκεφτείτε σωστά τις εργασίες εγκατάστασης, ενισχύοντας επιπλέον όλες τις λεπτομέρειες.
 • Η δυσκολία εγκατάστασης. Τα πέτρινα τελειώματα απαιτούν όχι μόνο ειδικά εργαλεία, αλλά και την παρουσία γνώσεων σχετικά με την τοποθέτηση. Επιπλέον, το υλικό πριν από τη χρήση πρέπει να προετοιμάζεται και να "προσαρμόζεται" στις επιθυμητές διαστάσεις της δομής. Ως εκ τούτου, χωρίς τη βοήθεια και τη συμβουλή των εμπειρογνωμόνων δεν μπορούν να κάνουν.
 • Υψηλή τιμή. Η φυσική πέτρα, σε αντίθεση με τα τεχνητά ανάλογα, είναι δαπανηρή.

Παρά την ύπαρξη των παραπάνω μειονεκτημάτων, τα πέτρινα τζάκια έχουν μεγάλη ζήτηση, καθώς συνδυάζουν υψηλή ποιότητα και αισθητική.

Φυσικά, η εγκατάστασή τους απαιτεί μια μεγάλη οικονομική δαπάνη, αλλά στο μέλλον θα δικαιολογηθούν και για πολλά χρόνια η πέτρα "όμορφος" θα ευχαριστήσει όχι μόνο τους ιδιοκτήτες του σπιτιού αλλά και τους επισκέπτες, δημιουργώντας ένα ευνοϊκό περιβάλλον για αναψυχή.

Τύποι υλικών

Η διακόσμηση του τζακιού γίνεται συχνά από φυσική πέτρα, καθώς χαρακτηρίζεται από υψηλή ανθεκτικότητα και είναι ασφαλής για την ανθρώπινη υγεία. Η εστία κατά τη θέρμανση δημιουργεί υψηλή θερμοκρασία, γι 'αυτό είναι σημαντικό να επιλέξετε το σωστό υλικό για επένδυση, προσέχοντας όχι μόνο την εμφάνιση αλλά και τις ιδιότητές του.

Σήμερα, τζάκια διακοσμούν αυτούς τους τύπους πέτρες:

 • Άγρια. Αντιπροσωπεύει ακατέργαστες και ακατέργαστες πρώτες ύλες υπό μορφή τεμαχίων και ογκόλιθων. Η εγκατάσταση μιας άγριας πέτρας είναι δύσκολη. Το υλικό δεν έχει τυποποιημένα μεγέθη, επομένως πρέπει να επιλεγεί συνδυάζοντας μικρά και μεγάλα εξαρτήματα. Η πέτρινη εστία σε αυτή την επιλογή σχεδίου φαίνεται εξαιρετική στο σχεδιασμό, που κυριαρχείται από παλιές νότες.
 • Γρανίτης. Πρόκειται για μια εύκαμπτη πέτρα φινιρίσματος, η οποία έχει υψηλή θερμική αγωγιμότητα και γυαλιστερή επιφάνεια. Ο γρανίτης μπορεί να έχει διαφορετικές υφές και χρώματα.
 • Μάρμαρο. Θεωρείται ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα υλικά με φυσική προέλευση. Συνιστάται η χρήση μαρμάρινων κεραμιδιών για τη διακόσμηση τζάκια σε μεγάλα δωμάτια, καθώς η όμορφη γυαλιστερή λάμψη απαιτεί χώρο. Οι λαμπερές λωρίδες πέτρας κάνουν το σχέδιο πλούσιο και κομψό.
 • Onyx. Ανήκει σε ημιπολύτιμους βράχους και είναι ακριβό. Ως εκ τούτου, για μια διακοσμητική διακόσμηση, κατά κανόνα, χρησιμοποιούνται μόνο ξεχωριστά ένθετα. Οι πλάκες του υλικού κόβονται σε μικρό πάχος και τίθενται ως πρόσθετη σύνθεση. Επιπλέον, αυτό το ορυκτό χαρακτηρίζεται από ευεργετικές ιδιότητες - αντιμετωπίζει για πολλές ασθένειες και γεμίζει το δωμάτιο με θετική ενέργεια.
 • Βότσαλα. Καλό για δωμάτια με μεσογειακό στυλ. Με την πρώτη ματιά, η πέτρα μπορεί να φαίνεται φθηνή και απλή, αλλά στην πραγματικότητα η διακοσμητική της διακόσμηση φαίνεται πολύ όμορφη.
 • Tuff και οστρακοειδή. Το υλικό έχει μια πορώδη δομή, επομένως θερμαίνει τέλεια τον χώρο. Το μόνο μειονέκτημα του μπορεί να θεωρηθεί η έλλειψη αισθητικής. Ως εκ τούτου, αυτή η πέτρα είναι κατάλληλη για το φινίρισμα του τζακιού, το οποίο θα χρησιμεύσει μόνο ως πηγή θερμότητας, η επίδραση του υψηλού κόστους μαζί του δεν θα λειτουργήσει.
 • Επιπλέον, τζάκια συχνά πλέκονται με σχιστόλιθο, το οποίο σας επιτρέπει να δημιουργήσετε ένα ενδιαφέρον σχέδιο και να δώσετε στο δωμάτιο μια ατομική εικόνα. Τα σχέδια που είναι κατασκευασμένα από τα ερείπια και την πέτρα Dagestan φαίνονται επίσης καλά, είναι συνήθως εγκατεστημένα σε υπνοδωμάτια και σαλόνια με ένα μοντέρνο εσωτερικό.
 • Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τζάκια μπορούν να τοποθετηθούν όχι μόνο μέσα στο σπίτι, αλλά και στο δρόμο. Ως εκ τούτου, για να διακοσμήσετε την αρχική εστία, για φινίρισμα επιλέξτε ασβεστόλιθο ή ταλκομαγνησίτη σκωρίας. Αυτό το υλικό έχει μια όμορφη εμφάνιση και είναι ανθεκτικό στις μεταβολές της θερμοκρασίας.

Σχεδιασμός

Το πέτρινο τζάκι είναι ένα μοναδικό στοιχείο σε κάθε εσωτερικό χώρο, αλλά ο σχεδιασμός του μπορεί να αποκτήσει ειδικά σχεδιαστικά χαρακτηριστικά που εξαρτώνται από τη συνολική κατάσταση του δωματίου. Έτσι, σε ένα δωμάτιο με μεσογειακό στυλ παστέλ αποχρώσεις και έπιπλα από φυσικό ξύλο υπερισχύουν. Ως εκ τούτου, σε αυτή την περίπτωση, ένα τέλειο τζάκι, διακοσμημένο με πέτρα και γυαλί.

Ταυτόχρονα, για την επένδυση είναι επιθυμητό να επιλέξετε ένα ζεστό χρώμα, έτσι είναι δυνατόν να επιτευχθεί το μέγιστο αποτέλεσμα της άνεσης.

Μια ενδιαφέρουσα λύση θεωρείται και τζάκι στυλ σαλέ. Ένα δωμάτιο σε αυτό το σχέδιο είναι ένας αρμονικός συνδυασμός απλότητας καιτην ομορφιά του φυσικού υλικού. Πέτρινα πατώματα, οροφές με ξύλινα δοκάρια θα φαίνονται πανέμορφα στο φόντο της εστίας τζάκι. Ταυτόχρονα, είναι δυνατή η εγκατάσταση όχι μόνο πέτρινες πύλες στις πλευρές της δομής, αλλά και μικρές πλάκες.

Αξίζει ιδιαίτερη προσοχή πέτρινες σκανδιναβικές μορφές. Διακόσμηση τζάκια σε αυτό το σχέδιο χαρακτηρίζεται από απλές μορφές και περιέχει ένα ελάχιστο διακοσμήσεις. Το σχέδιο μπορεί να περιέχει σιδήρου, πέτρας και γυαλιού ταυτόχρονα.

Σε αυτή την περίπτωση, το χρώμα του υλικού επιλέγεται με κρύες αποχρώσεις. Πρωτότυπες εστίες ματιών που κοσμούν τα περιβλήματα.

Για τζάκια σε στυλ μινιμαλισμού χρησιμοποιήστε μια πέτρα ουδέτερου χρώματος, δίνοντας προτίμηση στις αποχρώσεις της κρέμας, που συχνά αντιμετωπίζουν το κέντρο εκτελούν από το φως μάρμαρο. Οι τοίχοι κοντά στην κατασκευή καλύπτονται με ταπετσαρία ή καλύπτονται με γύψο.

Εκτός από τα παραδοσιακά μοντέλα, το σκανδιναβικό στυλ χρησιμοποιείται επίσης falshkaminy, τα οποία στην ομορφιά τους δεν είναι κατώτερα από τη "ζωντανή" φλόγα.

Επιπλέον, υπάρχουν τζάκια από πέτρα στο στυλ σοφίταςΧαρακτηρίζονται από παράξενες μορφές και εκκεντισμό.Δεν είναι λιγότερο δημοφιλές τα σχέδια που συνδυάζουν την πέτρα και τα στοιχεία από σφυρήλατο σίδερο.

Ανάλογα με τις προσωπικές προτιμήσεις και τη φαντασία, τα τζάκια μπορούν να διακοσμηθούν με ακριβά αξεσουάρ, εντυπωσιακά στοιχεία και φυτά.

Το πιο σημαντικό, στην εφαρμογή της δημιουργικότητας πέτρινη κατασκευή δεν έχει χάσει τη συνάφεια και εκπληρώσει τον κύριο ρόλο του ντεκόρ.

Πώς να επιβάλλετε τα χέρια σας;

Το εσωτερικό του σπιτιού θα είναι άνετο εάν συμπληρωθεί με τζάκι, αλλά ακόμα και μετά την τοποθέτησή του, ο σχεδιασμός δεν θα θεωρηθεί πλήρης, καθώς τίθεται το ερώτημα ποιο διακοσμητικό υλικό είναι καλύτερο να επιλέξει για διακοσμητικές επενδύσεις. Πρόσφατα, οι δάσκαλοι προτιμούν να χρησιμοποιούν πέτρα για διακόσμηση τζακιών, καθώς το υλικό αυτό δεν απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, εξυπηρετεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και διατηρεί μια όμορφη εμφάνιση.

Η πέτρινη πρόσοψη της εστίας είναι αρκετά ρεαλιστική για να το κάνετε μόνοι σας, η διακόσμηση δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη και από πολλές απόψεις κατώτερη από την τοποθέτηση κεραμικών πλακιδίων.

Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να εκτελέσετε την ακόλουθη εργασία:

 • Προετοιμασία της επιφάνειας. Η βάση πρέπει να είναι ομαλή και απαλλαγμένη από ατέλειες. Η επιφάνεια της δομής μπορεί να ισοπεδωθεί με γύψο, ενώ στο μίγμα είναι απαραίτητο να προστεθεί ενισχυτικό υλικό που θα ενισχύσει το διάλυμα και θα εξασφαλίσει καλή πρόσφυση.Πριν από την εφαρμογή του πρώτου στρώματος γύψου, η επιφάνεια των τοιχωμάτων της δομής ψεκάζεται με νερό. Η λύση κατανέμεται ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια εργασίας από πάνω προς τα κάτω, εξασφαλίζοντας ότι το πάχος του στρώματος δεν υπερβαίνει τα 8 mm. Αφού η βάση είναι εντελώς στεγνή, γίνονται ενέματα και αστάρωμα.
 • Εγκατάσταση πέτρας. Το υλικό φινιρίσματος είναι στερεωμένο με ειδική κόλλα, η οποία έχει υψηλά τεχνικά χαρακτηριστικά και ανθεκτικές στη θερμότητα ιδιότητες. Για την κατάλληλη επένδυση του τζακιού, η κόλλα εφαρμόζεται όχι μόνο στην επιφάνεια της κατασκευής, αλλά και στην ίδια την πέτρα. Γι 'αυτό, το μίγμα απλώνεται πάνω στην επιφάνεια της σπάτουλας και γίνεται κυματιστή αυλάκωση, τότε το υλικό πιέζεται σφιχτά και χτυπάει πάνω του με ένα σφυρί. Κάθε σειρά τοποθετείται ως σχεδιαστής, σε σχέδιο σκακιέρας.
 • Αποκλίσεις κατά την εγκατάσταση. Σε αυτή την εργασία, μπορείτε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα των μη τυποποιημένων μεγεθών πέτρας. Για να αποφευχθεί αυτό, συνιστάται να παραλάβετε το υλικό εκ των προτέρων ή να προσαρμόσετε τα εξαρτήματα στα απαιτούμενα πρότυπα χρησιμοποιώντας εργαλεία που χρησιμοποιούνται για ξύλο και μέταλλο. Κάνοντας μια όμορφη σύνθεση περιλαμβάνει οριζόντια τοιχοποιία.Η επένδυση μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί σε ομαλές σειρές ή να επιλέξετε περισσότερες αρχικές επιλογές στυλ.
 • Διακοσμητικό περιθώριο. Μετά την ολοκλήρωση όλων των τραχιών εργασιών, πρέπει να καθαρίσετε προσεκτικά την επιφάνεια του τζακιού και να γεμίσετε τους προκύπτοντες αρμούς με ένα ειδικό μείγμα με χρωματιστά τσιπς. Επιπλέον, συνιστάται να διακοσμήσετε το σχέδιο με ένα πλαίσιο.

Φαίνεται όμορφη πέτρινη επένδυση, η οποία περνά ομαλά στην επιφάνεια των τοίχων, δημιουργώντας μια αίσθηση μιας ενιαίας εικόνας.

Πώς να επιβάλλετε μια φυσική πέτρα στο τζάκι, δείτε το παρακάτω βίντεο.

Όμορφα παραδείγματα

Ένα τζάκι από πέτρα πρέπει να είναι σε αρμονία με όλες τις λεπτομέρειες του εσωτερικού, να είναι το σύνθετο κέντρο του δωματίου. Ως εκ τούτου, επιλέγοντας πέτρινο φινίρισμα, είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη το χρώμα των τοίχων του δωματίου. Δεδομένου ότι η σκιά του φυσικού υλικού είναι διαφορετική, μπορεί να συμπληρωθεί με ασφάλεια από μια φωτεινή παλέτα.

Τα τζάκια από γκρίζα, κίτρινα, μπεζ και καφέ χρώματα φαίνονται όμορφα στο εσωτερικό των καθιστικών, αυτή η σειρά αναφέρεται σε ζεστές αποχρώσεις, τονίζει με ιδιαίτερο τρόπο την ομορφιά του φυσικού υλικού. Για να διατηρηθεί το ύφος του σχεδιασμού, συνιστάται να συνεχίσει την πέτρα στη διακόσμηση των επίπλων και των τοίχων, για αυτή την ταπετσαρία και τα επιχρίσματα επιλέγονται σε παρόμοιο χρώμα.

Μια ασυνήθιστη λύση είναι ένα τζάκι από μπεζ πέτρα, αρχικά φαίνεται σε συνδυασμό με ξύλινους τοίχους, ένας συνδυασμός από πέτρα και ξύλο δημιουργεί μια ατμόσφαιρα άνεσης στο δωμάτιο. Η σκιά του μπεζ κρύβει τη μορφή του χώρου λίγο, οπότε το εσωτερικό θα πρέπει να γεμίζει με φωτεινές διακοσμήσεις όσο το δυνατόν περισσότερο.. Τα ριχτά μαξιλάρια και τα υφάσματα ουδέτερων χρωμάτων είναι κατάλληλα γι 'αυτό.

Για τα μικρότερα δωμάτια είναι καλύτερο να επιλέξετε λευκό πέτρινο τζάκι Θα βοηθήσει να κρύψει οπτικά τις γραμμές του χώρου και να κάνει το δωμάτιο ευρύχωρο., γεμίζοντας όχι μόνο με ζεστασιά στο σπίτι, αλλά και με φως. Ταυτόχρονα, ο λευκός τόνος θα πρέπει να υπάρχει σε ολόκληρο τον τοίχο, το δάπεδο και το φινίρισμα των επίπλων. Εάν οι ιδιοκτήτες του σπιτιού προτιμούν ένα μοναδικό εσωτερικό, τότε μπορούν να επιλέξουν για την εστία μια επένδυση από σκούρο καφέ και μπλε υλικό. Σε αυτή την περίπτωση, συνιστάται να προτιμάτε τη γυαλισμένη πέτρα.

Σχόλια
 Συντάκτης
Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Για κατασκευαστικά θέματα, συμβουλευτείτε πάντοτε έναν ειδικό.

Αίθουσα εισόδου

Σαλόνι

Υπνοδωμάτιο