Πώς να φτιάξετε ένα τζάκι από τη σόμπα;

 Πώς να φτιάξετε ένα τζάκι από τη σόμπα;

Τζάκι δωμάτιο μπορεί να είναι μια διακόσμηση για το σπίτι σας. Στη σύγχρονη κατασκευαστική αγορά υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από τζάκια στα οποία είναι εγκατεστημένος ένας μακράς καύσης λέβητας, που λειτουργεί, για παράδειγμα, από ξύλο ή αέριο. Μια τέτοια μονάδα θα μπορέσει να θερμάνει ένα μεγάλο δωμάτιο και η ενσωματωμένη κουκούλα θα εγγυηθεί την ασφαλή χρήση της. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί ιδιοκτήτες αποφασίζουν να ξανακάνουν τη σόμπα, κάνοντας ένα τζάκι έξω από αυτό, και στη συνέχεια να το τοποθετήσετε σε οποιοδήποτε δωμάτιο. Η τραχιά αντί για το τζάκι δεν είναι πολύ μοντέρνα, οπότε πρέπει να αλλάξετε κάτι.

Μια σόμπα ή τζάκι - ποια είναι η διαφορά;

Για να απαντήσετε σε αυτήν την ερώτηση, πρέπει να ορίσετε αυτούς τους όρους.

Έχετε να μιλήσετε με απλή γλώσσα, η σόμπα είναι οικιακή συσκευή σχεδιασμένη για θέρμανση χώρου. Απορροφά τη θερμότητα από το καύσιμο (ξύλο, κάρβουνο) που καίγεται σε αυτό, στη συνέχεια το βγαίνει σταδιακά, διατηρώντας μια άνετη θερμοκρασία στο δωμάτιο. Για τη διατήρηση της θερμότητας, η μονάδα πρέπει να θερμαίνεται όσο χρειάζεται. Μια καλή πέτρα σόμπα μπορεί να διατηρήσει τη βέλτιστη θερμοκρασία για έως και 12 ώρες. Μέσα σε αυτό, τα κανάλια καπνού είναι εγκατεστημένα έτσι ώστε να διατηρείται η μέγιστη θερμότητα. Τα καυτά καυσαέρια που εκπέμπονται κατά τη διαδικασία καύσης ξύλου, που ρέουν μέσα από τα τοιχώματα των καναλιών καπνού και έρχονται σε επαφή μαζί τους, παραιτούνται από τη θερμότητά τους στο υλικό του φούρνου.

Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που είναι μοναδικά για τις σόμπες, αλλά το διακρίνουν από το τζάκι:

 • Μια εστία εστίας που κλείνει πάντα με πόρτα από χυτοσίδηρο ή χάλυβα όταν θερμαίνεται. Αυτό είναι απαραίτητο για την αποφυγή εισόδου καπνού στο δωμάτιο.
 • Το άσφαλτο βρίσκεται κάτω από την εστία και σχετίζεται με αυτό. Όταν φούρνος φούρνου, ανοίγει η πόρτα της λεκάνης τέφρας, που φυσά αέρα στον πυροσβεστήρα.
 • Η παρουσία στο κάτω μέρος της σχάρας του πυροσβεστικού χώρου για διείσδυση αέρα από τη λεκάνη στάχτης προς την εστία.

Αν και το τζάκι δεν εμφανίστηκε πριν από πολύ καιρό, έχει ήδη κερδίσει δημοτικότητα.

Τα τζάκια μπορούν να χωριστούν σε δύο τύπους:

 • ανοιχτό;
 • κλειστό.

Ανοιχτά τζάκια

Τέτοιες τζάκια είναι μεταξύ των παραδοσιακών. Οι περισσότερες φορές χρησιμοποιούνται για εσωτερική διακόσμηση, χωρίς να έχουν χωρητικότητα θέρμανσης. Αυτός ο τύπος τζάκι μπορεί μόνο να ζεσταίνει τους ανθρώπους που κάθονται δίπλα του. Το τζάκι του βρίσκεται είτε στον τοίχο είτε σε ειδικό εξάρτημα στην οροφή. Είναι μια μικρή εσοχή.

Συνήθως, τα τζάκια αυτά είναι διακοσμημένα με σχάρα ή χαμηλό γυαλί, επομένως απαιτούν συνεχή και προσεκτική προσοχή για τον εαυτό τους, προκειμένου να αποφευχθεί μια κατάσταση που απειλεί πυρκαγιά. Επίσης σε τέτοιες κατασκευές καυσόξυλα καίγεται πολύ γρήγορα.

Κλειστά τζάκια

Σε αντίθεση με τα μοντέλα ανοιχτού τύπου, αυτά τα τζάκια διαθέτουν γυαλί ανθεκτικό στη θερμότητα, το οποίο κλείνει τελείως την εστία, γεγονός που εμποδίζει την εξάπλωση των σπινθήρων. Ένα από τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας μονάδας είναι ότι είναι σε θέση να θερμάνει ποιοτικά τις εγκαταστάσεις, καθώς έχει υψηλό ποσοστό απόδοσης. Η τοποθέτηση ενός τέτοιου τζακιού είναι πιο ακριβό. Αυτό οφείλεται στις αυστηρότερες απαιτήσεις που ισχύουν για την καμινάδα, στην απαραίτητη μόνωση, καθώς και σε άλλους παράγοντεςεπηρεάζοντας την πολυπλοκότητα του σχεδιασμού. Ωστόσο, αυτό το αντικείμενο σύντομα θα δικαιολογήσει τα χρήματα που δαπανώνται για αυτό.

Χαρακτηριστικά επαναπροσδιορισμού

Ξεκινώντας να ξανακάνετε το φούρνο στο τζάκι, το πρώτο πράγμα που πρέπει να αξιολογήσετε την κατάσταση της καμινάδας - αυτό θα είναι το κλειδί για την ασφάλεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μονάδα είναι κατασκευασμένη αυστηρά σε ένα μεμονωμένο έργο. Ως εκ τούτου, το επόμενο βήμα θα είναι η σύνταξη του σχεδίου.

Είναι επίσης σημαντικό να εκτιμηθεί η κατάσταση του κλιβάνου και της βάσης. Εάν όλα είναι καλά, τότε μπορείτε να προχωρήσετε στο επόμενο στάδιο.

Η πιο απλή έκδοση της αλλαγής θα είναι η μετατροπή του κλιβάνου σε διακοσμητικό τζάκι. Δεν χρειάζεται πολύς χρόνος και προσπάθεια.

Τα απαραίτητα υλικά και εργαλεία θα εξυπηρετήσουν:

 • νέα καμινάδα?
 • τούβλα.
 • το κονίαμα τοιχοποιίας.
 • σπάτουλα?
 • μυστρί?
 • αρκετές σακούλες από τσιμέντο.
 • αρκετό πηλό?
 • επίπεδο ·
 • τελικό υλικό (για παράδειγμα, κεραμίδι)?
 • γυάλινη πόρτα προαιρετική.
7 φωτογραφία

Μια από τις απαραίτητες απαιτήσεις για το τζάκι είναι ένα υποχρεωτικό χάσμα μεταξύ της βάσης και της θεμελίωσης του σπιτιού, το οποίο πρέπει να καλυφθεί πλήρως με άμμο.

Κατά τη μεταβολή είναι απαραίτητο να τηρούνται οι συνθήκες που παρουσιάζονται σε ένα τζάκι.

Είναι σημαντικό να ελέγξετε τον σωλήνα καπνοδόχου:

 • το ύψος του πρέπει να είναι τουλάχιστον 7 m (κατά προτίμηση περισσότερο).
 • τομή - περισσότερο από 13x25 εκ.
 • Το βάθος του καυστήρα πρέπει να είναι περίπου 50 cm, αλλά όχι λιγότερο.

Στο εσωτερικό, η εστία πρέπει να τοποθετηθεί με πυρίμαχα τούβλα. Έτσι ώστε η αιθάλη να μην εγκατασταθεί συνεχώς στην πόρτα, είναι απαραίτητο να σημειώσετε ειδικά κανάλια. Θα κυκλοφορήσουν τον αέρα κατά μήκος της πόρτας, που δεν θα επιτρέψει τη βρωμιά να μουτζουρά την πόρτα.

Όταν ολοκληρωθούν όλα τα στάδια, αρχίζει η φάση τερματισμού. Εδώ, βέβαια, όλα είναι ξεχωριστά. Η επιλογή των υλικών εξαρτάται από τις προσωπικές προτιμήσεις και προτιμήσεις των ιδιοκτητών, καθώς και από το εσωτερικό στυλ. Τα κύρια υλικά που πηγαίνουν στην πορεία για διακόσμηση: πέτρα, πλακάκια, κεραμίδια. Αναμφισβήτητα, ένα πέτρινο τζάκι θα φανεί πολύ εντυπωσιακό και κομψό.

Πώς να φτιάξετε τα χέρια σας;

Αυτό το στάδιο της κατασκευής του τζακιού είναι πιο δύσκολο. Πρώτα πρέπει να αποσυναρμολογήσετε τον παλιό κλίβανο, να επιθεωρήσετε το θεμέλιο. Εάν είναι απαραίτητο, πρέπει να ισοπεδωθεί και να στεγανοποιηθεί. Διαφορετικά, η υγρασία που ανεβαίνει από το έδαφος στο θεμέλιο θα φτάσει στη βάση του τζακιού, γεγονός που θα οδηγήσει στην καταστροφή του.Οι διαστάσεις της δομής βάσης δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις διαστάσεις του θεμελίου.

Το κονίαμα για τζάκι πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας. Η ανθεκτικότητα και η ποιότητα της όλης δομής εξαρτάται από αυτήν. Πλαστικότητα και κανονική περιεκτικότητα σε λίπος της λύσης - τα βασικά κριτήρια με τα οποία πρέπει να επιλεγεί στο κατάστημα ή να προετοιμαστείτε. Από πολύ λιπαρή λύση στη δομή μπορεί να εμφανιστούν ρωγμές και μια ξηρή σύνθεση απειλεί να καταρρεύσει μετά από ξήρανση.

Η τοιχοποιία κάθε επιπέδου εμφανίζεται κάτω από τις μετρήσεις του επιπέδου ελέγχου. Η εργασία απαιτεί ένα πυρίμαχο τούβλο, από το οποίο διαμορφώνεται ο θάλαμος πυρκαγιάς του τζακιού. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι κατά την κατασκευή των τειχών μιας τέτοιας μονάδας μεταξύ αυτών και της εστίας, πρέπει να υπάρχει ένας εναέριος χώρος για να αποφευχθεί η καταστροφή του κλιβάνου. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι οι διάφοροι τύποι τούβλων που χρησιμοποιούνται στην εργασία (χαμότ και κόκκινο) επεκτείνονται με διαφορετικούς τρόπους σε υψηλές θερμοκρασίες.

Αν σκοπεύετε να φτιάξετε ένα τζάκι με μια πόρτα, τότε η θέση για αυτό πρέπει να παραμείνει στη δεύτερη σειρά. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι αρθρώσεις σε αυτή την περίπτωση γίνονται στη μέση της σειράς τούβλων.

Για να αποφύγετε τη σκληρή δουλειά με την γυάλινη πόρτα, πριν την εγκατάστασή της, το γυαλί πρέπει να αφαιρεθεί. Η ταινία του φούρνου είναι προσαρτημένη στο φύλλο με τη συνηθισμένη συστροφή.Για να το εγκαταστήσετε, θα χρειαστείτε μια κασέτα εγκατάστασης. Είναι απαραίτητο να το στερεώσετε στην πόρτα και στη συνέχεια να κάνετε τέσσερα (ελάχιστα) συγκροτήματα στερέωσης. Τα χαλύβδινα πριτσίνια θα είναι η πιο αξιόπιστη στερέωση.

Όταν οι σύνδεσμοι είναι έτοιμοι, μπορείτε να ζυμώσετε τη λύση. Είναι απαραίτητο να προετοιμαστεί μια ομοιογενής μάζα χωρίς σβώλους. Για να το κάνετε αυτό, χρησιμοποιήστε το μίξερ κατασκευής.

Ο φούρνος πρέπει να περιτυλιχθεί γύρω από την περίμετρο του αμιάντου, καλώς ενυδατωμένο στο παρασκευασμένο διάλυμα. Η πόρτα του καυστήρα πρέπει επίσης να τυλιχθεί με ένα τέτοιο καλώδιο. Για ένα τέλειο αποτέλεσμα και να δημιουργήσετε ομοιομορφία, πρέπει να κάνετε μερικές στροφές, και στη συνέχεια να χτυπήσετε την περιέλιξη με ένα καουτσούκ σφυρί.

Μετά από αυτούς τους χειρισμούς, μπορείτε να εγκαταστήσετε το φύλλο στη θέση του. Για μεγαλύτερη αξιοπιστία, στερεώνεται με πείρους σε κεραμικά. Τα κενά που σχηματίζονται ξαφνικά μπορούν να κλείσουν με κορδόνια αμιάντου εμποτισμένα με τσιμεντοκονίαμα. Ένα κατ 'κατσαβίδι θα βοηθήσει σε αυτή την περίπτωση.

Για μια λύση για την κατάσχεση, συνήθως αρκετές μέρες είναι αρκετές. Μετά από αυτή την περίοδο, γίνεται πυρκαγιά δοκιμής. Εάν συγχρόνως εντοπιστούν οι χώροι που περνούν έναν καπνό, τότε καλύπτονται με τσιμεντοκονία.

Όμορφα παραδείγματα στο εσωτερικό

Η Ρωσική κουζίνα δεν φαίνεται οργανικά σε όλους τους εσωτερικούς χώρους. Συχνά μια τέτοια δομή απαιτεί σημαντικές αλλαγές. Για να το αλλάξετε δεν είναι τόσο δύσκολο αν ακολουθήσετε τις συστάσεις μας. Ο μετατροπέας σόμπα είναι κατάλληλος για κάθε δωμάτιο.

Ξεχωριστά, αξίζει να τονίσουμε αυτά τα στυλ εσωτερικού χώρου:

 • κλασικό?
 • vintage;
 • πατάρι;
 • country μουσική;
 • ρετρό.

Σε τέτοια σύνολα σόμπες-τζάκια φαίνονται ιδιαίτερα αρμονικά και ελκυστικά. Μπορούν να είναι όχι μόνο λεία και τακτοποιημένα, αλλά και τεχνητά ηλικιωμένες επιφάνειες με λεκέδες.

Για πιο μοντέρνους εσωτερικούς χώρους, κατάλληλες θα είναι οι σόμπες-τζάκια με λαμπερές ή συμπαγείς σκοτεινές επιφάνειες που έχουν την πιο συνοπτική ή γωνιακή εμφάνιση.

Πώς να φτιάξετε μια σόμπα, δείτε το παρακάτω βίντεο.

Σχόλια
 Συντάκτης
Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Για κατασκευαστικά θέματα, συμβουλευτείτε πάντοτε έναν ειδικό.

Αίθουσα εισόδου

Σαλόνι

Υπνοδωμάτιο