Γυάλινο τζάκι: παραδείγματα τοποθεσίας στο εσωτερικό

Το τζάκι είναι μια φωτιά που βελτιώνεται από έναν πολιτισμό. Πόση ειρήνη και ηρεμία δίνει τη ζεστασιά μιας πυρκαγιάς σε ένα άνετο δωμάτιο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η λέξη "τζάκι" (από το Λατινικό Caminus) σημαίνει "ανοικτή εστία".

Ειδικά χαρακτηριστικά

Η ανθρώπινη φαντασία, η επιδεξιότητα και η επιθυμία για άνεση οδήγησαν στη δημιουργία διαφόρων παραλλαγών της "εστίας". Με τη σχεδίαση, τα τζάκια χωρίζονται σε κλειστό (χωνευτό σε μια θέση), ανοιχτό, νησί (που στέκεται στη μέση του δωματίου), μισο-ανοικτό (στέκεται ενάντια στον τοίχο, αλλά δεν συνδέεται με αυτό). Ανά τύπο καυσίμου, είναι το ξύλο, το φυσικό αέριο, το βιοκαύσιμο. Κατά το δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα, τα ηλεκτρικά τζάκια έγιναν ευρέως διαδεδομένα.

Στον σύγχρονο κόσμο είναι δημοφιλή μοντέλαδημιουργήθηκε με κλασικό στυλ, με χαρακτηριστική στολισμένη πύλη σχήματος U και με μοντέρνο στυλ, με υπογραμμισμένη απλότητα σχεδίασης και θεμελιώδη απόρριψη κοσμημάτων.

Τα πραγματικά θαύματα στο σχεδιασμό και το σχεδιασμό των τζακιών ξεκίνησαν στις μέρες μας. Κατά τη δημιουργία σύγχρονων μοντέλων χρησιμοποιούν μέταλλο, γυαλί, διάφορους τύπους διακοσμητικών και διακοσμητικών πέτρων και άλλων υλικών. Συχνά, ένα τζάκι στη φινέτσα του γίνεται αντιληπτό ως ένα πραγματικό έργο τέχνης. Υπάρχουν νέα σχέδια για τζάκια. Οι σύγχρονοι μηχανικοί, καλλιτέχνες και σχεδιαστές αναπτύσσουν και κατασκευάζουν διάφορες εκδόσεις σταθερών και κινητών, στρογγυλών και ημικυκλικών, νησιωτικών και μισοανοικτών, γωνιακών και ακόμη και κρεμαστών τζακιών.

Συσκευή

Ένα λαμπρό παράδειγμα απόκλισης από τις κλασικές μορφές τζάκι είναι μια στρογγυλή έκδοση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι ένας ανεξάρτητος κυλινδρικός σχεδιασμός, η διάμετρος του οποίου είναι κατά μέσο όρο 80-100 εκ. Το κατώτερο εστιακό του μέρος κατά κανόνα φαίνεται από όλες τις πλευρές. Συνήθως ένα τέτοιο τζάκι είναι εγκατεστημένο στο κεντρικό τμήμα του δωματίου. Ταυτόχρονα, γίνεται ένα σημαντικό και ελκυστικό τμήμα του εσωτερικού.Ένα χαρακτηριστικό αυτού του τύπου τζάκια είναι η ιδιότητα της ακτινικής, ομοιόμορφης και ταχείας διανομής θερμότητας σε όλο το δωμάτιο.

Τα κύρια στοιχεία μιας συσκευής στρογγυλής εστίας είναι ο εστιακός θάλαμος ή ο θάλαμος καύσης με στήριγμα (για αιωρούμενα τζάκια, δεν απαιτείται στήριξη - κρατούνται από την καμινάδα) και μια καμινάδα αναρτημένη επάνω από αυτήν και αφήνοντας μέσα από τα ανώτατα όρια του σπιτιού προς τα έξω, η οποία συνήθως έχει κωνικό ή κυλινδρικό σχήμα. Σε όλες τις περιπτώσεις, τα τζάκια εκτιμώνται για την ευκαιρία όχι μόνο να ζεσταθεί, αλλά και να απολαύσετε την θέα μιας ανοικτής φωτιάς. Ως εκ τούτου, το επίκεντρο πολλών μοντέλων στρογγυλών τζακιών είναι πάντα ανοικτό στο μάτι. Για λόγους ασφαλείας, είναι συχνά περιφραγμένο με ανθεκτικό στη θερμότητα διαφανές γυαλί με κινητό πτερύγιο.

Η περιοχή γύρω από τον εστιακό θάλαμο θα πρέπει να ασφαλίζεται έναντι καύσης άνθρακα ή σπινθήρων, για παράδειγμα, να το τοποθετήσετε σε αρμονία με το εσωτερικό των κεραμικών πλακιδίων.

Οι εστιακοί θάλαμοι είναι κατασκευασμένοι από μέταλλο. Η αγωγιμότητα θερμότητας και η μεταφορά θερμότητας στα τοιχώματα του θαλάμου καύσης, και κατά συνέπεια η ικανότητά του να θερμαίνει γρήγορα τον αέρα στο δωμάτιο, εξαρτάται από τις ιδιότητές του. Χρησιμοποιείται χάλυβας, χυτοσίδηρος και ο συνδυασμός τους.Ο εστιακός θάλαμος αντιμετωπίζει διάφορα υλικά: λαμαρίνα, γυαλί, πυρίμαχα κεραμικά. Στα μοντέλα, στυλιζαρισμένο αντίκες, μπορεί να χρησιμοποιήσει πηλό και ακόμη και κεραμίδια που καλύπτονται με πολύχρωμα σμάλτα.

Χρωματικές αποχρώσεις

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα στρογγυλά τζάκια που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα είναι κατάλληλα μόνο για ιδιωτικές κατοικίες, καθώς μια καμινάδα είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Η τοποθέτηση του τζακιού γίνεται καλύτερα με την κατασκευή της οροφής του σπιτιού. Εάν η καμινάδα αποτελείται από μέρη, τότε οι αρμοί μεταξύ τους δεν πρέπει να είναι ομοιόμορφα με την οροφή. Αυτό το σημείο είναι σημαντικό για την ασφάλεια.

Για πιο αποτελεσματική λειτουργία ενός στρογγυλού τζακιού, είναι επιθυμητό να ακολουθήσετε μερικούς κανόνες:

 • Η επιφάνεια του δωματίου στην οποία έχει εγκατασταθεί πρέπει να είναι τουλάχιστον 25 τετραγωνικά μέτρα.
 • Το σύστημα εξαερισμού στο δωμάτιο θα διατηρήσει τον αέρα καθαρό. Την ίδια στιγμή, η απουσία αιχμηρών ρευμάτων αέρα θα εξασφαλίσει την ηρεμία της φωτιάς και θα αποτρέψει την τυχαία εμφύσηση σπινθήρων από τη φωτιά.
 • Πρέπει να δημιουργήσετε μια κυκλική περίμετρο με διάμετρο τουλάχιστον ενός μέτρου από το τζάκι, όπου δεν πρέπει να υπάρχουν αντικείμενα,ιδιαίτερα εύφλεκτο.

Η καλύτερη θέση για ένα στρογγυλό τζάκι βρίσκεται στο σαλόνι, όπου συγκεντρώνεται η οικιακή και οικογενειακή άνεση.

Ένα στρογγυλό τζάκι μπορεί να διακοσμήσει οποιοδήποτε μέρος του δωματίου. Ως επιλογή τοίχου, σπάνια χρησιμοποιούνται τέτοια μοντέλα. Συνήθως εγκαθίστανται στο κέντρο του δωματίου ως μοντέλο νησιού. Η δυνατότητα πρόβλεψης πυρκαγιάς στην εστία, η οποία είναι ανοιχτή στο μάτι από όλες τις πλευρές, δημιουργεί πρόσθετη ηρεμία και άνεση στο σπίτι. Τέτοιες τζάκια είναι επίσης μεγάλη για τη διακόσμηση διαμερίσματα στούντιο. Ταυτόχρονα, οι χώροι μπορούν να διακοσμηθούν σε διάφορα στυλ.

Εάν το εσωτερικό του δωματίου είναι κατασκευασμένο με το ύφος της «hi-tech», χαρακτηρίζεται από ευθείες γραμμές και απλά σχήματα. Σε αυτή την περίπτωση, το δάπεδο ή το σκεπασμένο τζάκι, στην επένδυση του οποίου κυριαρχεί το γυαλί και το μέταλλο, είναι αρκετά κατάλληλο για εσάς. Το μαύρο ή ασημένιο μεταλλικό χρώμα της δομής σε φόντο ενός ανεπιτήδευτου δωματίου και μια κυλινδρική καπνοδόχος, κατασκευασμένη για παράδειγμα από σκούρο γυαλί ή μέταλλο ανθεκτικό στη θερμότητα, θα ενισχύσει την ατμόσφαιρα του ρεαλισμού και της λειτουργικότητας.

Εάν το δωμάτιο είναι διακοσμημένο με το πνεύμα της "χώρας", οι υπερσύγχρονες καινοτομίες είναι ξένες σε αυτό. Ξύλο, πέτρα, τούβλο, παλαιά μέταλλα χρησιμοποιούνται στη διακόσμηση και κυριαρχούν τα φυτικά σχέδια. Ένα προϊόν από πηλό θα ταιριάζει απόλυτα σε ένα τέτοιο εσωτερικό. Μια εστία με τη μορφή ενός μεγάλου, φανταστικά χρωματισμένου πήλινου δοχείου θα φανεί πολύ βιολογικά εδώ. Θα είναι επίσης κατάλληλη καμινάδα με τη μορφή ενός μουσικού οργάνου από ορείχαλκο.

Αν το δωμάτιο έχει αρχαίο εσωτερικό, επικρατούν τα έπιπλα διακοσμημένα με γλυπτά, εικόνες σε μαζικές επιχρυσωμένες κορνίζες. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να βρείτε μια στρογγυλή κεραμική εστία, η οποία έχει εξαιρετικές διακοσμητικές ιδιότητες και είναι εξοπλισμένη με ένα διαφανές πώμα από σίδερο. Ιδιαίτερα δημοφιλή είναι τα μοντέλα που είναι επενδεδυμένα με λευκή ή μπεζ κεραμική και είναι διακοσμημένα με διακοσμητικά ένθετα πράσινου, μπλε, ιώδους και άλλων χρωμάτων, καθώς και πολύχρωμα διακοσμητικά λουλουδιών.

Στα αιωρούμενα στρογγυλά τζάκια μπορεί να μην είναι γεμάτα (360 μοίρες), και η περιορισμένη ορατότητα της εστίας. Η στρογγυλή ή σφαιρική κάψουλα του μαύρου θαλάμου καύσης καθώς κατεβαίνει από την οροφή μέσω ενός σωλήνα καμινάδας και κοιτάζει στο σπίτι με ένα άνοιγμα της εστίας που μοιάζει με μάτια που εκρήγνυνται με φλόγα.Μια τέτοια φουτουριστική εικόνα μπορεί να χωρέσει καλά στο εσωτερικό ενός σύγχρονου μουσείου ή χώρου τέχνης.

Κατασκευαστές

  Παρά το σχετικά μικρό φάσμα προϊόντων αυτού του τύπου, υπάρχουν πολλά να διαλέξετε.

  Λίγες εταιρείες συμμετέχουν στη δημιουργία στρογγυλών τζακιών.Οι Piazzetta (Ιταλία), Totem (Γαλλία), Seguin (Γαλλία), Bordelet (Γαλλία), Sergio Leoni (Ιταλία), Focus (Γαλλία) και άλλοι είναι αξιοσημείωτοι. Μεταξύ των μοντέλων που αντιπροσωπεύονται από αυτά τα εμπορικά σήματα, υπάρχουν και εκείνα με έντονο κλασσικό σχεδιασμό και μοντέρνα ελαφριά και πρακτικά λειτουργικά μοντέλα.

  Το παρακάτω βίντεο αναφέρει τη διάταξη ενός στρογγυλού τζακιού

  Σχόλια
   Συντάκτης
  Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Για κατασκευαστικά θέματα, συμβουλευτείτε πάντοτε έναν ειδικό.

  Αίθουσα εισόδου

  Σαλόνι

  Υπνοδωμάτιο