Μεταλλικό τζάκι: τα υπέρ και τα κατά

 Μεταλλικό τζάκι: τα υπέρ και τα κατά

Ένα όμορφο τζάκι που φέρνει ζεστασιά στο σπίτι είναι το όνειρο κάθε ιδιοκτήτη ενός ιδιωτικού σπιτιού. Εκτός από τη θερμότητα, το τζάκι φέρνει επίσης μια ατμόσφαιρα άνεσης και ζέστη στο εσωτερικό. Κατά κανόνα, προτιμούν να τοποθετούν τζάκια από τούβλα στα σπίτια τους, αλλά δεν είναι πάντα εφικτή η τοποθέτηση μιας τέτοιας μονάδας στο σπίτι, καθώς μπορεί να μην υπάρχει αρκετός χώρος για αυτούς ή τους φροντιστές.

Μια μεγάλη εναλλακτική λύση για ένα τούβλο τζάκι μπορεί να είναι ένα μέταλλο, η οποία έχει πολλά πλεονεκτήματα, καθώς και επιλογές θέσης, εκτός από αυτό μπορεί εύκολα να κατασκευαστεί με τα χέρια σας. Σε αυτό το άρθρο θα αγγίξουμε το καθένα από τα παραπάνω στοιχεία.

Ειδικά χαρακτηριστικά

Ένα μεταλλικό τζάκι είναι μια εξαιρετική συσκευή που μπορεί να θερμάνει ένα δωμάτιο και να σας απαλλάξει από το κρύο.Η θερμική απόδοση ενός τέτοιου κλιβάνου εξαρτάται από το επίπεδο προθέρμανσης και την ποσότητα καυσόξυλου μέσα. Το μεταλλικό τζάκι, λόγω των ιδιαίτερων ιδιοτήτων του, δεν θα το αφήσει να παγώσει ακόμη και το χειμωνιάτικο κρύο. Ένα άλλο πλεονέκτημα αυτού του κλιβάνου είναι η δυνατότητα να κάνετε μια κομψή προσθήκη στο εσωτερικό σας. Λόγω του διαφορετικού σχεδιασμού, θα ταιριάζει στις εγκαταστάσεις οποιασδήποτε στυλιστικής κατεύθυνσης.

Ένα μεταλλικό τζάκι θεωρείται εφεύρεση της Γης του Ανερχόμενου Ήλιου. Οι Ιάπωνες θεωρούνται πάντοτε πολύ πρακτικοί, σοφοί άνθρωποι με υψηλή αίσθηση στυλ και την ικανότητα να σχεδιάζουν ικανοποιητικά τα σπίτια τους.

Αυτό το προϊόν θέρμανσης είναι η πλήρης ενσωμάτωση όλων των ιδιοτήτων των δημιουργών του, έχει ένα μικρό βάρος, ειδικά σε σύγκριση με το πέτρινο ομόλογο του, είναι εύκολο να το μεταφέρει από δωμάτιο σε δωμάτιο, αλλά και να αποσυναρμολογηθεί. Λόγω της ελαφριάς της σχεδίασης, το μεταλλικό τζάκι δεν χρειάζεται πρόσθετη θεμελίωση, που θα σας επιτρέψει να εξοικονομήσετε ένα σημαντικό ποσό.

8 φωτογραφία

Μια τέτοια μονάδα είναι πολύ εύκολο να λειτουργήσει, ακόμη και ένα άτομο που δεν είχε να αντιμετωπίσει ένα τζάκι προτού να το αντιμετωπίσει, αλλά έχει επίσης υψηλή απόδοση.Δίνει πολύ θερμότητα και θα είναι σε θέση να ζεσταίνει το δωμάτιο στο σωστό επίπεδο, ακόμα κι αν υπάρχει πολύ λίγο καυσόξυλα μέσα. Θερμάει πολύ γρήγορα, επομένως θεωρείται οικονομικό, όχι μόνο από την άποψη της κατανάλωσης καυσίμου, αλλά και του χρόνου.

Ένα τεράστιο πλεονέκτημα του μεταλλικού τζακιού, το οποίο θα ευχαριστήσει τις νοικοκυρές, είναι η ευκολία φροντίδας. Είναι εύκολο να καθαριστούν και με κανονική φροντίδα δεν θα χάσουν καθόλου την αρχική τους εμφάνιση. Κατά τον καθαρισμό, θα είναι αρκετό να καθαρίσετε όλες τις αιθάλες από το εσωτερικό και το εξωτερικό, να σκουπίσετε με ένα υγρό πανί και ελαφρώς γυαλιστερό για να δώσετε επιπλέον λάμψη. Κατά κανόνα, για τις παραπάνω ενέργειες δεν απαιτούνται ειδικά μέσα, μπορείτε να καθαρίσετε τα πάντα με αυτοσχέδια μέσα που υπάρχουν σε κάθε σπίτι: σόδα, ξίδι ή κιτρικό οξύ. Εάν είναι επιθυμητό, ​​αγοράζονται ειδικά οικιακά χημικά προϊόντα για τζάκια καθαρισμού, τα οποία παρουσιάζονται σε οικιακά καταστήματα.

Ωστόσο, πέραν του μεγάλου αριθμού πλεονεκτημάτων, οι μεταλλικοί φούρνοι για το σπίτι διαθέτουν μια σειρά χαρακτηριστικών τα οποία πρέπει να ληφθούν υπόψη χωρίς διακοπή πριν από την αγορά. Ίσως το πιο σημαντικό μειονέκτημα ενός τέτοιου τζακιού είναι ένας αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς - εάν χρησιμοποιηθεί ακατάλληλα, η φωτιάμπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα στοιχεία.

Ένα άλλο μειονέκτημα είναι η γρήγορη ψύξη της μονάδας. μετά την καύση όλου του ξύλου, σε αντίθεση με τη σόμπα του τζακιού, η οποία συνεχίζει να δίνει θερμότητα ακόμα και μετά την καύση καυσίμου. Το σώμα του τζακιού είναι πολύ ζεστό και αν τον αγγίξετε απρόσεκτα μπορεί να προκαλέσει σοβαρό έγκαυμα, γι 'αυτό συνιστάται ιδιαίτερα να φοράτε ειδικά παχιά γάντια κατά την εργασία του.

Ένα από τα χαρακτηριστικά αυτής της μονάδας είναι η άνιση κατανομή της θερμότητας, δηλαδή, μπορεί να είναι πολύ ζεστό κοντά στο τζάκι, ενώ στην απέναντι πλευρά του δωματίου είναι πιο δροσερό.

Είδη

Υπάρχει μια ταξινόμηση μεταλλικών τζακιών ανά υλικό και τρόπο εγκατάστασης. Εξετάστε κάθε ξεχωριστά.

Σύμφωνα με το υλικό του κλιβάνου χωρίζονται σε κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου από μέταλλο και συνδυάζονται από δύο τύπους. Ένα από αυτά είναι ένα τζάκι με σώμα από τούβλο και μεταλλικό καυστήρα. Παρά την έλλειψη δημοτικότητας αυτού του τύπου, είναι πολύ πρακτικό και συνδυάζει όλα τα πλεονεκτήματα και των δύο τύπων. Η κλασσική εμφάνιση της ξύλινης μονάδας θα φανεί εξαιρετική σε κάθε εσωτερικό χώρο και με μια τακτοποιημένη εγκατάσταση μπορείτε να αποθηκεύσετε το φινίρισμα της, καθώς το τούβλο είναι πολύ μοντέρνο τώρα.

Ο μεταλλικός φούρνος, με τη σειρά του, αυξάνει την απόδοση της μονάδας λόγω της θέρμανσης του υλικού, το οποίο μετατρέπεται σε μια ανεξάρτητη πηγή θερμότητας. Εκτός από όλα τα άλλα πλεονεκτήματα, θα πρέπει να σημειωθεί και η αρχή της βραδείας καύσης, η οποία επιτρέπει την εξοικονόμηση καυσίμων, καθώς τα καυσόξυλα θα καούν πιο αργά και θα αποδώσουν περισσότερη θερμότητα.

Ο δεύτερος τύπος είναι ένας πλήρως μεταλλικός φούρνος., τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς προκαταρκτική εργασία. Μια τέτοια επιλογή με ένα drovnitsa θεωρείται η καλύτερη επιλογή για ένα ρωσικό εξοχικό σπίτι ή ένα εξοχικό σπίτι, δεδομένου ότι δεν χρειάζεται ένα ίδρυμα και μπορεί να μετακινηθεί εύκολα. Η καμινάδα καλύπτεται εύκολα με επένδυση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε υλικό γι 'αυτό. Ωστόσο, όταν τελειώσετε την ίδια την περίπτωση, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε μόνο ανθεκτικά στη θερμότητα υλικά.

Τα μεταλλικά τζάκια με ξυλόγλυπτα έχουν άλλη ταξινόμηση.

Ο πρώτος τύπος είναι ο τοίχοςπράγμα που συνεπάγεται την τοποθέτηση σε ίσιο τοίχο. Κατά κανόνα, βρίσκεται στη μέση του δωματίου για την ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας. Εάν νωρίτερα τα τζάκια αυτά έπρεπε να καπλαμάζονται με ένα ειδικό τρόπο για να ταιριάζουν σωστά στο εσωτερικό, σήμερα τα καταστήματα προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα, μεταξύ των οποίων μπορείτε να βρείτε μια σόμπα για κάθε δωμάτιο.

Ο δεύτερος τύπος είναι γωνιακός.Θεωρείται πιο πρακτικό για μικρούς χώρους, καθώς εξοικονομεί χώρο λόγω εγκατάστασης στο γωνιακό τμήμα.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα επιλογή είναι ένα κρεμαστό τζάκι. Θα δώσει στο δωμάτιο μια αίσθηση και μια πιο ενδιαφέρουσα εμφάνιση. Μια τέτοια μονάδα εγκαθίσταται με ειδικό τρόπο. Πρέπει να δοθεί προσοχή στη θέση της εστίας, η οποία για λόγους ασφαλείας δεν πρέπει να είναι δίπλα στον τοίχο.

Σχεδιασμός

Η εμφάνιση του τζακιού, καθώς και η θέση του, είναι πολύ σημαντική για τα δωμάτια σε μια εξοχική κατοικία, καθώς αυτή η μονάδα θα θέσει τον τόνο για ολόκληρο το εσωτερικό. Θα πρέπει να προσδιορίσει αμέσως τον τόπο όπου θα τοποθετηθεί και μόνο τότε να σκεφτεί τα άλλα αντικείμενα. Το μεταλλικό τζάκι είναι μια μοναδική μονάδα, καθώς μπορεί να τοποθετηθεί οπουδήποτε και θα φαίνεται οργανικά. Μια στρογγυλή σόμπα εγκαθίσταται στη μέση του δωματίου, αλλά αυτό είναι ένας κίνδυνος πυρκαγιάς, οπότε αυτή η εγκατάσταση δεν συνιστάται για οικογένειες με μικρά παιδιά.

Η καλύτερη επιλογή είναι ένα τζάκι στο τείχος., δεν θα εξοικονομήσει μόνο χώρο, αλλά θα επιτρέψει επίσης την τοποθέτηση ενός χώρου γύρω από τη γεύση του ιδιοκτήτη. Σε αυτή την περίπτωση, δεν θα υπάρχει καμία δυσκολία με την απόσυρση της καμινάδας, καθώς θα είναι δίπλα στον τοίχο.Συνιστάται η χρήση πυρίμαχων υλικών για επένδυση τοίχων πίσω από το τζάκι και δίπλα σε αυτό, έτσι ώστε να μην φουσκώνουν και να χάνουν την ελκυστική τους εμφάνιση.

Τα ορατά τζάκια έχουν ένα ειδικό διαμέρισμα στο σετ, το οποίο μπορεί να παραγγελθεί με ένα ειδικό μοτίβο για το εσωτερικό σας. Εκτός από την ομορφιά, αυτό το διαμέρισμα εκτελεί λειτουργίες πυρόσβεσης.

Οι σύγχρονες λύσεις σχεδίασης προβλέπουν τη θέση του κλιβάνου στη γωνία του δωματίου.που θεωρείται μία από τις βέλτιστες επιλογές, αφού η γωνιακή θέση όχι μόνο εξοικονομεί χώρο αλλά και αυξάνει οπτικά.

Δεν συνιστάται η τοποθέτηση μεταλλικής σόμπας κοντά σε παράθυρα ή πόρτες, καθώς μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα και την πυρασφάλεια.

Πώς να το κάνετε μόνοι σας;

Πριν προχωρήσετε στην κατασκευή του κλιβάνου, θα πρέπει να αναπτύξετε σχέδιο ή διάταξη, στην οποία θα αναφέρονται οι διαστάσεις και τα εξαρτήματα. Σχεδιάστε βήμα προς βήμα οδηγίες από το βάθρο και τελειώστε με την καμινάδα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε υπόψη σας τη διάταξη του σπιτιού σας και τη θέση των υποστηρικτικών δαπέδων. Αν καταρτίζετε σωστά οδηγίες και ακολουθείτε σωστά κάθε στοιχείο, θα έχετε ένα τζάκι υψηλής ποιότητας, το οποίο δεν είναι δύσκολο να το συναρμολογήσετε.

Η θέρμανση ενός μεταλλικού τζακιού είναι πολύ δυνατή, οπότε προτού την εγκαταστήσετε πρέπει να προετοιμάσετε το δάπεδο και τους τοίχους. Εάν η εγκατάσταση γίνεται σε ξύλινο πάτωμα, τότε θα πρέπει να παρέχετε θερμική μόνωση, η οποία θα βοηθήσει το μαλλί βασάλτη. Μετά από αυτό, ένα βάθρο είναι κατασκευασμένο από φύλλα από μοριοσανίδες και πάνω του τοποθετείται ένα στρώμα κεραμικού πλακιδίου ή οποιασδήποτε άλλης πυρίμαχης βάσης. Αυτό είναι απαραίτητο για την ασφάλεια, ειδικά αν οι τοίχοι είναι καλυμμένοι με ταπετσαρία.

Όταν ολοκληρωθούν οι προπαρασκευαστικές εργασίες, μπορείτε να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα - τη συναρμολόγηση του κλιβάνου. Πρώτα απ 'όλα, πρέπει να συγκολλήσετε τα πλευρικά τοιχώματα της μονάδας και, στη συνέχεια, συγκολλήστε τα πίσω και τα μπροστινά τοιχώματα σε αυτά. Πριν από την τοποθέτηση του μπροστινού μέρους, κόβεται μια τρύπα στη μέση για να εξοπλίσει το τζάκι με ξύλο και στο κάτω μέρος για να αφαιρέσει την τέφρα από αυτό. Στο τελειωμένο μέρος πρέπει να συγκολληθεί ένα πιο πυκνό μεταλλικό κομμάτι φύλλου, το οποίο θα γίνει ο πυθμένας του μπάρμπεκιου. Προηγουμένως, τα πόδια πρέπει να συνδέονται με αυτό, το ύψος των οποίων πρέπει να είναι 9,5-13 εκατοστά, και πάχος - τουλάχιστον 6-7 εκατοστά. Οι παράμετροι των ποδιών ποικίλλουν ανάλογα με το συνολικό βάρος του σώματος του κλιβάνου για να του δώσει σταθερότητα.

Το επόμενο βήμα για την κατασκευή ενός σπιτιού τζάκι θα είναι η εγκατάσταση οροφής για τον θάλαμο καύσης και την τέφρα. Το πρώτο συνιστάται να κατασκευαστεί ένα δίφυλλο, για να το χωρίσει από τους τοίχους του τζακιού. Περαιτέρω, στο διάστημα μεταξύ του περιβλήματος και του θαλάμου τέφρας, εγκαθίσταται μια ειδική σχάρα. Το επόμενο βήμα είναι να εγκαταστήσετε τις πόρτες και να συγκολλήσετε τις γωνίες 11-12 εκατοστά κάτω από τις πόρτες του τζακιού, καθώς θα αποτελέσουν τη βάση για την σχάρα.

Στο τέλος της κορυφής έχει τοποθετηθεί ένα καπάκι με μια τρύπα για την καμινάδα. Μετά την κατασκευή του κύτους, θα πρέπει να ελέγξετε ολόκληρη τη μονάδα με επίπεδο κτιρίου για την ύπαρξη παρατυπιών, εάν υπάρχει, θα χρειαστεί να συναρμολογήσετε πρώτα το τζάκι.

Το δεύτερο στάδιο θα είναι η εγκατάσταση της καμινάδαςπου θα βγουν έξω από την οροφή για να πάρουν τον καπνό. Μπορεί να βγει έξω ως ευθεία, αποτελούμενη από ένα σωλήνα, και ζιγκ-ζαγκ, συμπεριλαμβανομένων δύο ή τριών γόνατων. Η καμινάδα εισάγεται στην τρύπα, προ-κοπής στο πάνω μέρος του σώματος, στη συνέχεια μεταφέρεται κατά μήκος του τοίχου μέχρι να φτάσει στο ανοιχτό τμήμα της οροφής. Αν ο σωλήνας αποτελείται από πολλά μέρη, οι αρμοί τους θα πρέπει να υποβάλλονται σε επεξεργασία με ένα σφραγιστικό.

Μετά την τοποθέτησή του στη στέγη, τοποθετούνται βαρέλια ή μύκητες στην κορυφή της καμινάδας για να την προστατεύσουν από τις βροχοπτώσεις. Μετά την ολοκλήρωση όλων των σταδίων εγκατάστασης, μπορείτε να προχωρήσετε στη διακόσμηση του κλιβάνου. Μπορεί να διακοσμηθεί με επιχρυσωμένη, σφυρηλατημένη οθόνη με μοτίβα ή επίπλωση με αγαλματίδια.

Δεν συνιστάται να χρωματίσετε το τζάκι, καθώς το χρώμα μπορεί να αποκολληθεί ή να λιώσει.

Όμορφα παραδείγματα στο εσωτερικό

Σε αυτή την περίπτωση, το τζάκι τοίχου είναι χτισμένο στην πύλη της τεχνητής πέτρας που προσομοιώνει το τούβλο του σπιτιού. Ένα ξύλινο ράφι για ένα μικρό αριθμό διακοσμητικών στοιχείων, όπως φωτογραφίες, κεριά και ειδώλια, τοποθετείται σε ολόκληρη τη δομή. Δίπλα στο τζάκι βρίσκονται οι λεπτομέρειες για τον καθαρισμό του, που γίνονται με παρόμοια στυλιστική κατεύθυνση.

Γωνιακό τζάκι ταιριάζει απόλυτα στο εσωτερικό του δωματίου. Κατασκευασμένο σε λακωνικό σχεδιασμό, το μαύρο τζάκι φαίνεται υπέροχο σε ένα ασημένιο βάθρο. Μια εξαιρετική λύση ήταν ο χώρος αποθήκευσης καυσόξυλων απευθείας κάτω από το σώμα του κλιβάνου.

Ένα ημικυκλικό μεταλλικό τζάκι είναι τοποθετημένο στο διαμέρισμα στη μέση του δωματίου. Η αντίθεση των χρωμάτων δίνει πρωτοτυπία στο εσωτερικό.Στην περίπτωση αυτή, η βέλτιστη λύση είναι να ενσωματώσετε εντός των τοιχωμάτων της καπνοδόχου, έτσι συγκαλυμμένο ως ένα τελειωμένο σωλήνα, και δεν αποσπά το μάτι από το κύριο θέμα.

Το λακωνικό μεταλλικό τζάκι σκούρου κερασιού συμπληρώνει τέλεια τον συνολικό σχεδιασμό του δωματίου. Οι διαφανείς γυάλινες πόρτες δίνουν στη μονάδα μια λεπτότητα. Ταιριάζει απόλυτα στο κλασικό εσωτερικό του δωματίου. Ένα βάθρο που μιμείται μια τεχνητή πέτρα φαίνεται επίσης κατάλληλα σε εσωτερικούς χώρους, παρά το κλασικό σχεδιασμό του. Το σφυρήλατο περίπτερο για το αγαλματίδιο συμπληρώνει τη συνολική εμφάνιση και το καθιστά ελκυστικό.

Στο επόμενο βίντεο θα βρείτε ένα παράδειγμα τοποθέτησης μεταλλικού τζακιού.

Σχόλια
 Συντάκτης
Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Για κατασκευαστικά θέματα, συμβουλευτείτε πάντοτε έναν ειδικό.

Αίθουσα εισόδου

Σαλόνι

Υπνοδωμάτιο