Λεπτομέρειες εγκατάστασης τζάκι

Η γνώση των σόμπων και των τζακιών σε συνδυασμό με την κατάλληλη εγκατάσταση και σωστή λειτουργία θα συμβάλει στην εξοικονόμηση χρημάτων που θα μπορούσαν να δαπανηθούν για την προσέλκυση ειδικών. Πριν από την αυτοεγκατάσταση του τζακιού, αξίζει να εξεταστούν οι συστάσεις που έχουν δοκιμαστεί τα τελευταία χρόνια και τότε το αποτέλεσμα της δουλειάς που θα γίνει προσωπικά θα εκπλήξει όχι μόνο τους στενούς ανθρώπους αλλά και τους επαγγελματίες της επιχείρησης κλιβάνου.

Ειδικά χαρακτηριστικά

Εάν ληφθεί απόφαση σχετικά με τη συσκευή στο σπίτι του τζακιού, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τις καταστρεπτικές δυνατότητες της μονάδας, καθώς η ασφάλεια της συσκευής εξαρτάται από αυτήν. Η ομορφιά της φλόγας στο τζάκι - μόνο ένα μικρό κλάσμα του σύνθετου συστήματος. Μια σόμπα τζάκι περιλαμβάνει πολλά στοιχεία που είναι αόρατα στο μάτι. Τα μέρη του μπορούν να χωριστούν σε εξωτερικά (τοπία) και εσωτερικά,υπεύθυνος για τη λειτουργική ικανότητα.

Το σχήμα του τζακιού, τέτοιες συσκευές είναι γωνιακές, τραπεζοειδείς ή οβάλ. Ο τύπος επιλέγεται σύμφωνα με την επίδραση που ο ιδιοκτήτης θέλει να δώσει στο εσωτερικό.

Τα λειτουργικά μέρη περιλαμβάνουν:

 • καυστήρα?
 • καμινάδα ή καπνό?
 • στέγαση, κιβώτιο καμινάδας.

Από κάθε μέρος της εστίας εξαρτάται από την ενεργειακή της απόδοση, καθώς και από τη θερμική απόδοση και τη διάρκεια ζωής. Τα ξεχωριστά μέρη που αγοράζονται στο κατάστημα ή κατασκευάζονται με τα χέρια τους από κατάλληλα δομικά υλικά είναι κατάλληλα για τη συναρμολόγηση τζακιού.

Κατά τη συναρμολόγηση είναι σημαντικό να προσέχετε τη μόνωση του κλιβάνου. Αυτό το στάδιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν το σπίτι είναι κατασκευασμένο από ξυλεία ή κορμούς. Είναι αδύνατο να επιτραπεί η επαφή με ξύλο από θερμά στοιχεία ενός τζακιού, αυτός ο κανόνας αφορά δάπεδο, τοίχους, αλλά και επικαλύψεις. Αν ακολουθήσετε τους κανόνες, η θερμότητα του τζακιού θα προσθέσει άνεση σε ένα ξύλινο σπίτι χωρίς κίνδυνο πυρκαγιάς.

Εάν η συσκευή του ένθετου τζάκι αγοράζεται για παραγωγή, είναι συνήθως κατασκευασμένη από χυτοσίδηρο ή χάλυβα. Η τοποθέτηση είναι δυνατή από θερμικά ανθεκτικά τούβλα. Είναι αξιόπιστο ανθεκτικό στη θερμότητα υλικό. Το τζάκι με καυστήρα από χυτοσίδηρο προστατεύεται επιπρόσθετα από τούβλα από πυρίμαχες πλάκες.Αυτός ο κανόνας είναι υποχρεωτικός εάν το τζάκι έχει χαλύβδινο καυστήρα.

Λειτουργικός σκοπός μεμονωμένων τμημάτων

Το καύσιμο φορτώνεται στο καυστήρα και αναφλέγεται. Η δραστηριότητα καύσης και η ένταση της απελευθέρωσης θερμότητας αλληλοσυνδέονται άμεσα με τον αποσβεστήρα - με μεγαλύτερο άνοιγμα, ο μέγιστος αέρας εισέρχεται στον κλίβανο και το ξύλο καίει καλύτερα. Αν ο σχεδιασμός περιλαμβάνει ανοιχτό καυστήρα, η ένταση της φωτιάς δεν χρειάζεται να ρυθμιστεί.

Για να ρυθμίσετε την παροχή αέρα χρειάζεστε μια σχάρα. Ένα σημαντικό σημείο - την έγκαιρη απομάκρυνση της τέφρας, η οποία συλλέγεται μέσω της σχάρας στο τηγάνι τέφρα. Συνήθως αφαιρείται ή αναταράσσεται ανάλογα με την παρουσία ενός ενσωματωμένου ή αποσπώμενου συστήματος.

Η καμινάδα του τζακιού συγκεντρώνει προϊόντα καύσης στο δρόμο. Για να αποφευχθεί η εξάπλωση των αερίων μέσα στο σπίτι, η καμινάδα είναι συχνά εξοπλισμένη με δύναμη έλξης. Είναι ένας ανεμιστήρας. Για την κατασκευή του σωλήνα καπναγωγού, επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται μόνο ανθεκτικές στη θερμότητα βάσεις: τούβλο, κεραμικά, ανθεκτικό στη θερμότητα χάλυβα.

Με το τζάκι σας επιτρέπει να εισάγετε το προϊόν στο επιθυμητό στυλ του εσωτερικού χώρου. Η πύλη μπορεί να είναι πέτρα, τούβλο, μάρμαρο.Πάνω από το τμήμα του σωλήνα που βρίσκεται μέσα στο δωμάτιο, συχνά κατασκευάζεται ένα ειδικό κουτί που χρησιμεύει ως εσωτερική διακόσμηση.

Είδη

Υπάρχουν πολλά σχέδια και ποικιλίες τζακιών, αλλά διαφορετικά συστήματα διαφέρουν μόνο σε λεπτομέρειες και αναλογίες. Οι πιο γνωστοί τύποι είναι τα τζάκια της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Αγγλίας.

Γαλλικά τζάκια Διακρίνονται από εκλεπτυσμένες φόρμες, κομψότητα και γοητεία. Ένα τέτοιο τζάκι όχι μόνο υπογράμμισε τον πλούτο και την πολυτέλεια, αλλά ήταν επίσης ένα ατομικό μέσο θέρμανσης. Τα γαλλικά κλασικά τζάκια είναι ιδανικά για σπίτια με ψηλά ταβάνια. Τυπικά, η δομή είναι εφοδιασμένη με ένα υψηλό και βαθύ ράφι τοίχου. Σκόπιμα προωθείται προς τα εμπρός για να τονίσει την μαζική δομή.

Γερμανικές επιλογές που διακρίνεται από την απουσία θερμικού θόλου. Τυπικά, το σύστημα περιλαμβάνει την έξοδο του σωλήνα στον τοίχο και στη συνέχεια - στην καπνοδόχο. Χαρακτηριστικό γνώρισμα των σύγχρονων γερμανικών τζακιών - εξοπλισμός τηλεχειρισμού. Τα τζάκια μπορούν να εξοπλιστούν με σύστημα τύπου κασέτας αερίου, αλλά υπάρχει και ηλεκτρική εστία.

Κλασσικό αγγλικό τζάκι είναι συνηθισμένο να τροφοδοτείται ένας κεκλιμένος πίσω τοίχος, αυτό είναι απαραίτητο για να αντικατοπτρίζει τη θερμότητα μπροστά από την πύλη.Στους πυρίμαχους ανακλαστήρες εξυπηρετούν τους καθρέφτες. Πιστεύεται ότι το τραπεζοειδές σχήμα της δομής σας επιτρέπει να αντανακλάτε καλύτερα τις ακτίνες θερμότητας μέσα στο δωμάτιο.

Το τζάκι της Φλάνδρας ήταν λιγότερο κοινό. Είναι μια ανοικτή περιοχή όπου αναφλέγεται το καύσιμο. Ο καπνός από την καύση συλλέγεται σε ένα ειδικό κουτί καπνού, με ένα καπάκι να κρέμεται πάνω από τη συσκευή.

Κανόνες εγκατάστασης

Οι κανόνες για την εγκατάσταση κάθε τζάκι απαιτούν την επιλογή μιας καλής θέσης. Για παράδειγμα, μια σημαντική λεπτομέρεια για επιλογές γωνιών είναι η παρουσία ενός τετραμετρικού χώρου από το τζάκι. Αυτός ο χώρος πρέπει να παραμείνει για ελεύθερη κυκλοφορία του οξυγόνου. Αν και θα χρειαστεί αρκετός χώρος, η εγκατάσταση αυτού του συγκεκριμένου τύπου εστίας θα βελτιώσει σημαντικά τη μεταφορά θερμότητας.

  Οι κανόνες υποθέτουν έναν ακριβή υπολογισμό των διαστάσεων της μονάδας κλιβάνου. Το τμήμα θέρμανσης πρέπει να αντιστοιχεί στην απώλεια θερμότητας του δωματίου.

  Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι υπολογισμοί που ανέλαβε το SNiP πρέπει να λαμβάνουν υπόψη:

  • τον αριθμό των ανοιγμάτων παραθύρων.
  • τύπος υαλοπινάκων ·
  • χαρακτηριστικά της χρησιμοποιούμενης μόνωσης ·
  • αριθμός ορόφων του κτιρίου.
  • το πάχος και το υλικό των τοίχων.

  Οι κανόνες εγκατάστασης προϋποθέτουν ότι ένας φούρνος χρησιμοποιείται για τη θέρμανση ενός δωματίου που δεν υπερβαίνει τα 40 τετραγωνικά μέτρα. m Δεν πρέπει να περιμένετε να θερμάνετε 100 τετραγωνικά μέτρα με ένα τζάκι. m στο αρχοντικό. Η επιλογή με ένα τζάκι σε διάφορους ορόφους είναι επίσης ανεπιθύμητη. Σε αυτή την περίπτωση, είναι αδύνατο να εξασφαλιστεί ομοιόμορφη θέρμανση, καθώς ο θερμός αέρας ανεβαίνει. Σε διάφορους ορόφους είναι προτιμότερο να κατασκευαστούν διαφορετικά τζάκια, αν και μικρότερα.

  Το σημαντικά μειωμένο μέγεθος του τζακιού σε σχέση με το μέγεθος του δωματίου θα οδηγήσει σε μεγάλες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας στο δωμάτιο. Το πολύ αυξημένο μέγεθος του τζακιού θα οδηγήσει σε ταλαιπωρία στα δωμάτια, καθώς και στην υπερβολική δαπάνη καυσόξυλων.

  Οι κανόνες για την επιλογή του μεγέθους του κλιβάνου για ένα συγκεκριμένο δωμάτιο απαιτούν ακριβή χειρισμό αριθμών και δεικτών. Οι θερμικές απώλειες του δωματίου υπολογίζονται από τους δείκτες απώλειας θερμότητας ανά κυβικό μέτρο του δωματίου - 21 kcal / ώρα. Για τους υπολογισμούς, αρκεί να πολλαπλασιάσουμε τις εξωτερικές διαστάσεις του δωματίου κατά 21. Για παράδειγμα, σε ένα ξύλινο σπίτι τα στοιχεία αυτά μπορούν να είναι 5,5 μέτρα πλάτος, 6,5 μέτρα μήκος και 3 μέτρα ύψος. Ο υποθετικός όγκος των θερμικών απωλειών είναι 107.25 * 21 = 2252.25 kcal / ώρα.

  Είναι γνωστό ότι 1 cu.m τζάκι παράγει κατά μέσο όρο 300 kcal / h. Αυτό σημαίνει ότι η απώλεια θερμότητας του δωματίου πρέπει να διαιρείται με 300. 2252.25 / 300 = 7.5075 κυβικά μέτρα. Το επιτρεπτό ύψος του τζακιού στο δωμάτιο είναι μέχρι 2 μέτρα. Εάν διαιρείτε 7.5 με 2, θα έχετε μια περιοχή σόμπα 3.75 τετραγωνικών μέτρων. m

  Οι βέλτιστες διαστάσεις του θερμαντήρα θα επιτρέψουν να διατηρείται ζεστή στο δωμάτιο με έναν απλό καθημερινό αγωγό. Εάν αγοράσετε ένθετο τζάκι, κατά κανόνα, η μεταφορά θερμότητας αναφέρεται σε ένα τυπικό έργο. Σύμφωνα με την ισχύ του κλιβάνου, επιλέγεται η διατομή του σωλήνα. Με την παρουσία του σχεδιασμού αγοράς, όλα τα εξαρτήματα του τζακιού επιλέγονται σύμφωνα με τις διαστάσεις της συσκευής.

  Συνέλευση

  Η έναρξη της εγκατάστασης λειτουργεί με τα χέρια σας, πρώτα απ 'όλα, να καθορίσετε αν η επιλεγμένη περιοχή του νοικοκυριού είναι σε θέση να αντέξει το βάρος του σχεδιασμού του τζακιού. Η θεμελίωση της μονάδας πρέπει αναγκαστικά να αντιστοιχεί στο βάρος της κουκούλας. Η καμινάδα του τζακιού μπορεί να είναι μισό μέτρο, αν το σπίτι είναι μονόχωρο, ή το μέτρο, όταν το σπίτι έχει ένα δεύτερο, σοφίτα.

  Το υλικό θεμελίωσης μπορεί να είναι μια πέτρα ερείπια ή τούβλο χαμότ. Το θεμέλιο τούβλο φτάνει στο επίπεδο του δαπέδου και το μονωτικό υλικό τοποθετείται στην κορυφή.Για το σώμα του τζακιού επιτρέπεται η χρήση ανθεκτικού στη θερμότητα τσιμεντοκονίαμα. Το υλικό του σώματος μπορεί να είναι πέτρα, μέταλλο, τούβλο, κεραμικό ή κατασκευασμένο από συνδυασμό αυτών των βάσεων.

  Για ένα τζάκι από τούβλα, είναι κατάλληλο ένα κόκκινο αλλά υψηλής ποιότητας ψημένο τούβλο. Για την τοιχοποιία, επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί κέικ λάσπης με ραφές περίπου 5 mm.

  Η εγκατάσταση του τζακιού γίνεται σύμφωνα με το εγκεκριμένο σχέδιο.

  Για να μην χάσετε τίποτα, θα πρέπει να ακολουθήσετε μια σειρά απλών συστάσεων.

  • Βάλτε τα περιγράμματα της μελλοντικής συσκευής στον τόπο όπου θα εγκατασταθεί το τζάκι.
  • Το δάπεδο κάτω από το τζάκι είναι ενισχυμένη ενισχυμένη τσιμεντοκονία.
  • Για ξύλινα δάπεδα, πρέπει να παρέχεται μόνωση.
  • Μετά την εφαρμογή της βάσης, είναι σημαντικό να δημιουργηθεί σωστά ένα βάθρο. Χρειάζεται για μια εστία από χυτοσίδηρο. Ένα τέτοιο βάθρο μπορεί να είναι τόσο αυτο-κατασκευασμένο, είτε να αγοράζεται με μια εστία.
  • Για την τοποθέτηση του βάθρου, είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε ειδικό συγκολλητικό ανθεκτικό στη θερμότητα μίγμα.
  • Στην κορυφή της προετοιμασμένης βάσης είναι ένα άλλο στρώμα μονωτικού υλικού.
  • Πριν εγκαταστήσετε το τζάκι, τοποθετήστε το πάνω στις ράβδους. Στη συνέχεια, κάντε την ευθυγράμμιση ακριβώς στο επίπεδο.Αφαιρέστε τις ράβδους και προχωρήστε στην εγκατάσταση της καμινάδας στην καθορισμένη οπή.
  • Προχωρήστε στο καπλαμά. Μπορεί να κατασκευαστεί από σίδηρο ή άλλο μη καύσιμο και ανθεκτικό στη θερμότητα υλικό. Εάν επιλέγεται η τοιχοποιία, πρέπει να υπάρχει μέχρι το ανώτατο όριο. Μια μεταλλική θήκη χωρίς επένδυση μπορεί να είναι μια κατάλληλη επιλογή στη χώρα.
  • Επισκευάστε τις οπές εξαερισμού. Απαιτούνται για την εκτροπή του θερμού αέρα στο δωμάτιο.
  • Μην ξεχάσετε το σημαντικό στοιχείο της καμινάδας του τζακιού - μια ειδική προεξοχή ή δόντι. Θα παρέχει την καλύτερη παροχή οξυγόνου στην κορυφή της πύλης. Με αυτόν τον τρόπο, η εκπομπή καπνού από το τζάκι στο δωμάτιο εμποδίζεται όταν είναι ανοικτή η εστία.

  Συμβουλές

  Για τη ρύθμιση του τζακιού δεν πρέπει να χρησιμοποιούν πορομπετόν και πυριτικό τούβλο, το οποίο είναι ασταθές σε υψηλές θερμοκρασίες. Θεωρήστε ότι ένα πήλινο κονίαμα δεν θα κολλήσει σε ένα τούβλο χαμηλής ποιότητας ή θα κολλήσει εξαιρετικά άσχημα. Κατά την τοποθέτηση τούβλων συνιστάται να υγρανθεί με νερό. Αυτό είναι απαραίτητο για καλύτερη ρύθμιση με μια λύση.

  Το ελάχιστο πάχος της επίστρωσης - 10-15 mm. Η ακαμψία επιτυγχάνεται με ενίσχυση με μεταλλικές ράβδους ή πλέγματα.Το πάχος του βάθρου του γύψου δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 1,5 cm.

  Για την κίνηση του αέρα στο τζάκι πρέπει να υπάρχει τρύπα. Κατά κανόνα, η εισροή οξυγόνου οργανώνεται απευθείας από το δρόμο. Για αυτό, προετοιμάζεται μια τρύπα στον τοίχο ή στην οροφή.

  Εκτελέστε την εγκατάσταση της καπνοδόχου σύμφωνα με τους κανόνες πυρασφάλειας. Για παράδειγμα, υπάρχουν γενικά αποδεκτά πρότυπα για την πιθανή απόκλιση ενός σωλήνα από κάθετη θέση. Η γωνιακή απόκλιση μήκους πέντε μέτρων δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 45 βαθμούς. Όσο μεγαλύτερο είναι το μήκος της καμινάδας, τόσο μικρότερη είναι η απόκλιση.

  Εάν η συσκευή είναι τύπου τοίχου, εξετάστε την απόσταση από τον τοίχο. Σε ένα σπίτι με ξύλινους τοίχους, πρέπει να είναι τουλάχιστον 50 cm, σε ένα σπίτι με τσιμεντένιο τοίχους - τουλάχιστον 10 cm.

  Επιλέξτε για τη συσκευή τζάκι τις πιο ασφαλείς εστίες κλειστού τύπου. Μια ειδική οθόνη κατασκευασμένη από πυρίμαχο γυαλί θα επιβραδύνει την καύση του ξύλου στην εστία, ενώ η θερμότητα από το καύσιμο του ξύλου θα πέσει ακόμα μέσα στο δωμάτιο. Τα καυσαέρια θα αφαιρεθούν από το θάλαμο στην καμινάδα.

  Επιλέξτε τις οθόνες πυροπροστασίας σύμφωνα με τα κύρια χαρακτηριστικά, ανάλογα με το βάρος και το μέγεθος τους, καθώς και τη διάρκεια της παροχής καύσης.

  Λάβετε υπόψη ότι αν τα στοιχεία έχουν επιλεχθεί εσφαλμένα και οι κανόνες εγκατάστασης παραβιαστούν, ενδέχεται να υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς. Παρατηρήστε τις παραμικρές λεπτομέρειες της τοποθέτησης του τζακιού σε όλα τα στάδια της απαραίτητης εργασίας.

  Πώς να τοποθετήσετε ανεξάρτητα τζάκι σε εξοχική κατοικία, δείτε το παρακάτω βίντεο.

  Σχόλια
   Συντάκτης
  Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Για κατασκευαστικά θέματα, συμβουλευτείτε πάντοτε έναν ειδικό.

  Αίθουσα εισόδου

  Σαλόνι

  Υπνοδωμάτιο