Τζάκια: τύποι και τα χαρακτηριστικά τους

Αρχικά, τα τζάκια είχαν μία λειτουργία: για να θερμάνει το σπίτι. Με την πάροδο του χρόνου, η συσκευή και η εμφάνισή τους άλλαξαν. Στη σύγχρονη κοινωνία, διαμορφώθηκε μια άποψη ότι τα τζάκια είναι μάλλον στοιχείο πολυτέλειας από ένα σύστημα θέρμανσης. Ωστόσο, χρησιμοποιώντας το σε ένα σπίτι ή ένα διαμέρισμα μπορείτε να δημιουργήσετε μια αίσθηση ζεστασιάς και άνεση, ειδικά η αγορά προσφέρει διάφορα μοντέλα - από τεράστιους δρόμους μέχρι μικροσκοπικά.

Ειδικά χαρακτηριστικά

Τις περισσότερες φορές, ένα σπίτι τζάκι έχει σχεδιαστεί για θέρμανση στο σπίτι.

Το πρότυπο μοντέλο αποτελείται από τέσσερα βασικά στοιχεία:

 • πρόσοψη ή πύλη, η οποία συχνά σχεδιάζεται με τη μορφή του γράμματος "P".
 • ένα θάλαμο φωτιάς στο οποίο καίγεται καύσιμο ·
 • ένα ειδικό θάλαμο που βρίσκεται πάνω από την εστία, οι λειτουργικές αρμοδιότητες των οποίων είναι η μεταφορά καπνού στην καπνοδόχο. Ονομάζεται κουτί καπνού.
 • καμινάδα, η οποία θα πρέπει να παρέχει βύθιση και αφαίρεση καπνού.

Εάν το τζάκι είναι υπαίθριο, εκτελεί επίσης τη λειτουργία μιας σόμπας, μπάρμπεκιου, σόμπας ή καπνού. Ως εκ τούτου, προστίθενται πολλά ακόμα χαρακτηριστικά σχεδίασης σε αυτά τα στοιχεία.

Πεδίο εφαρμογής

Αρχικά, το τζάκι εξυπηρετούσε μόνο μία λειτουργία - θέρμανση. Τώρα το εύρος της αίτησής τους είναι εκτεταμένο.

Τις περισσότερες φορές, οι βασικές μεγάλες κατασκευές χρησιμοποιούνται ως σύστημα θέρμανσης σε ιδιωτικές κατοικίες. Σε αυτή την περίπτωση, το τζάκι χρησιμεύει ως πηγή θερμικής ενέργειας, η οποία μεταδίδεται μέσω κλειστού κυκλώματος νερού σε όλους τους χώρους.

Τα μικρά μοντέλα χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση διαμερισμάτων, mansards, βεράντες, λότζες ή κλειστά μπαλκόνια.

Τύποι δρόμων από τζάκια με στυλ "εστίας", μπάρμπεκιου ή μπάρμπεκιου απαιτούνται.

Τα σχέδια τζάκι με λειτουργία σόμπα αγαπήθηκαν από τους καλοκαιρινούς κατοίκους και τους κατοίκους εξοχικών σπιτιών.

Οι σχεδιαστές παντού χρησιμοποιούν falshkaminy και biofireplaces σε οποιοδήποτε εσωτερικό στυλ.

Είδη

Οι κατασκευαστές προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα μοντέλων, τα οποία ταξινομούνται σύμφωνα με διαφορετικές παραμέτρους.

Με λειτουργία

 • Για θέρμανση. Η κύρια λειτουργία του τζακιού είναι η θέρμανση του δωματίου.Συνήθως σε μια ιδιωτική κατοικία ή εξοχικό σπίτι, οι ιδιοκτήτες δεν εξαρτώνται από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης, έτσι έχουν την ευκαιρία να εγκαταστήσουν τη δική τους. Δεδομένου ότι το τζάκι μπορεί να γίνει ο πυρήνας του κυκλώματος θέρμανσης και επίσης χρησιμεύει ως ένα υπέροχο στοιχείο του εσωτερικού χώρου, η τοποθέτησή του είναι σε ζήτηση.
 • Μερική θέρμανση. Στα σύγχρονα διαμερίσματα, ένα πραγματικό τζάκι είναι προβληματικό για εγκατάσταση, οι παραλλαγές του χρησιμοποιούνται συχνότερα. Στα κρύα χειμωνιάτικα βράδια, μπορούν να εργαστούν για θέρμανση και, ελλείψει της ανάγκης για θέρμανση, να εκτελούν μόνο διακοσμητικές λειτουργίες. Για παράδειγμα, τα ηλεκτρικά τζάκια ή οι εγκαταστάσεις με σφαιρίδια είναι κατάλληλα για χρήση σε κλειστό μπαλκόνι ή σανίδα.
 • Με λειτουργία μαγειρέματος. Ένα εξαιρετικό παράδειγμα είναι τα μοντέλα δρόμων.
 • Τα πιο δημοφιλή είναι τα τζάκια μπάρμπεκιου της χώρας. Το κέντρο, κατά κανόνα, δεν συνδέεται με κτίρια κατοικιών, είναι χτισμένο σε ξεχωριστή περιοχή που έχει παραχωρηθεί κάτω από ένα θόλο. Ο σχεδιασμός είναι απαραίτητα εξοπλισμένος με σόμπα και σχάρα. Συχνά, ο περιβάλλοντα χώρος περιλαμβάνει νεροχύτη, τραπέζι, ράφια και αποθήκες αποθήκευσης. Το τζάκι στο δρόμο έχει την κύρια διαφορά από τα εσωτερικά μοντέλα: οι καμινάδες δεν κλείνουν τα πτερύγια.

Μοντέλα για τη θέση μέσα στο σπίτι είναι σε ζήτηση στην κουζίνα.

 • Σόμπα τζάκι που έχει σχεδιαστεί για να εκτελεί δύο λειτουργίες: θέρμανση και μαγείρεμα στο φούρνο. Κατά κανόνα, το προϊόν παρέχεται με δύο θαλάμους πυρκαγιάς και, κατά συνέπεια, ένα ζευγάρι καμινάδων. Από την άποψη αυτή, μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο μαζί όσο και χωριστά. Το σύστημα λειτουργεί σε ξύλο ή μπρικέτες από πριονίδι, οπότε το μέρος κοντά είναι πιο συχνά εξοπλισμένο με ένα πάγκο σόμπα. Ειδικά στον κήπο ζήτηση σόμπα-τζάκι.
 • Διακοσμητικά σχέδια χρησιμεύουν για τη διακόσμηση του εσωτερικού. Με τη βοήθειά τους, οι σχεδιαστές τοποθετούν τόνους. Ένα τζάκι μπορεί να προσωποποιήσει την πολυτέλεια και την άνεση ή την ηρεμία. Είναι χαρακτηριστικό πολλών στυλ και είναι κατασκευασμένο από διαφορετικά υλικά. Ειδικοί στην εσωτερική διακόσμηση χρησιμοποιείται όχι μόνο πραγματικές λύσεις για τη θέρμανση, με τη μορφή των βιολογικών και ηλεκτρικά τζάκια, αλλά και falshkaminy.

Ανά τύπο καυσίμου

Ξύλινα τζάκια

Η αρχαιότερη από όλες τις υπάρχουσες επιλογές. Για την κατασκευή τους χρησιμοποιούν πυρίμαχα τούβλα. Λιγότερο κοινές επιλογές κεραμικών μπλοκ ή χυτοσιδήρου. Η πύλη και η καμινάδα είναι επενδεδυμένα με διαφορετικούς τύπους φινιρίσματα: φυσική ή τεχνητή πέτρα, τούβλο, κεραμικά πλακίδια, πλάκες από ξύλο.

Ο σχεδιασμός του τζακιού είναι πολύ περίπλοκος και έχει αρκετές λεπτές αποχρώσεις που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τη διάρκεια της κατασκευής και κατά τη διάρκεια της περαιτέρω χρήσης:

 • η τεχνολογία εγκατάστασης δεν επιτρέπει την τοποθέτηση τέτοιων μοντέλων σε αστικά διαμερίσματα.
 • είναι προτιμότερο να λαμβάνεται υπόψη η παρουσία του τζακιού στο στάδιο του σχεδιασμού του σπιτιού, αφού αργότερα θα είναι δύσκολο να το εισάγετε ήδη στο τελειωμένο εσωτερικό.
 • Η κατασκευή απαιτεί χρόνο.
 • προπαρασκευαστική προετοιμασία - μια μακρά διαδικασία που σχετίζεται με την πλήρη ξήρανση ολόκληρης της δομής.
 • η καμινάδα πρέπει να τοποθετηθεί από ειδικευμένο πλοίαρχο, αφού σε περίπτωση σφάλματος το τζάκι μπορεί να αρχίσει να καπνίζει μέσα στο δωμάτιο. Ο σωστά συναρμολογημένος σχεδιασμός θα προσφέρει μια καλή σταθερή πρόσφυση. Εάν η καμινάδα είναι πολύ μεγάλη, τα καυσόξυλα θα καούν γρήγορα, με μικρή ροή αέρα να είναι αδύναμη και ο καπνός θα εισέλθει εν μέρει στο δωμάτιο.
 • ο αγωγός κατά τη λειτουργία πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.
 • ο χώρος γύρω από το τζάκι πρέπει να προστατεύεται από τη φωτιά, καθώς η ζωντανή φωτιά μπορεί να παρουσιάσει απροσδόκητες εκπλήξεις.
 • Οι ειδικοί συμβουλεύουν να δώσουν μια βαλβίδα ασφαλείας για την εστία για να αποφευχθεί η διάσπαση των καυσαρίων άνθρακα.

Ακόμα και με μεγάλο αριθμό ελαττωμάτων, οι ξύλινες κατασκευές παραμένουν δημοφιλείς. Η ζεστασιά της ζωντανής φωτιάς και το ήρεμο ξέσπασμα των καυσόξυλων δημιουργούν μια ζεστή σπιτική ατμόσφαιρα.

Τύρφη και άνθρακας

Η συσκευή είναι παρόμοια με τα μοντέλα ξύλου, αλλά υπάρχουν και δυνατότητες για χρήση. Η τύρφη τοποθετείται στην εστία με ένα στρώμα τουλάχιστον 20 cm και ο άνθρακας δεν ξεπερνά τα 15 cm. Για την ανάφλεξη του καυσίμου του άνθρακα χρησιμοποιούνται τσιπς, χαρτί και ανάφλεξη. Κατά τη διάρκεια της καύσης σχηματίζεται μεγάλη ποσότητα τέφρας, συνεπώς πρέπει να καθαρίζετε συνεχώς τη σχάρα.

Για ακόμη και καύση, απαιτείται αέρας, ειδικά για τον άνθρακα.. Για να γίνει αυτό, συνιστάται να μην κλείνετε το άκρο της θύρας του φυσητήρα κατά τη διάρκεια της ανάφλεξης.

Αέριο

Το καύσιμο που χρησιμοποιείται είναι το μεθάνιο ή το προπάνιο-βουτάνιο. Η αποτέφρωση δεν σχηματίζει στερεά απόβλητα καύσης και αιθάλης, αυτό επιτρέπει να αποκλειστεί από την κατασκευή μια συλλογή από τέφρα, σχάρα και να περιοριστεί η διάμετρος της καμινάδας. Ο καυστήρας αερίου βρίσκεται στο εσωτερικό του καυστήρα. Η ρύθμισή του μπορεί να πραγματοποιηθεί τόσο με το χέρι όσο και αυτόματα. Οι σύγχρονες τεχνολογίες καθιστούν δυνατό τον εξοπλισμό ολόκληρου του συστήματος με αισθητήρες παρακολούθησης, οι οποίοι θα είναι υπεύθυνοι για την τροφοδοσία και το κλείσιμο του αερίου, τη δύναμη πρόσφυσης και την ασφάλεια.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι λόγω της δυνατότητας συμπύκνωσης, η καπνοδόχος είναι καλύτερα μονωμένη και κατασκευασμένη από ανοξείδωτο χάλυβα. Μορφές και τύποι τοποθέτησης δομών αερίου μπορεί να είναι οποιεσδήποτε. Η επίδραση της ζωντανής πυρκαγιάς επιτυγχάνεται με τη βοήθεια ειδικών εξαρτημάτων, για παράδειγμα κεραμικών καυσόξυλων.

Το κύριο πλεονέκτημα έναντι του ξύλου και του ηλεκτρικού είναι το κόστος - είναι χαμηλότερο. Τα πλεονεκτήματα περιλαμβάνουν επίσης: αθόρυβη λειτουργία, απουσία σπινθήρων, ελεγχόμενη πυρκαγιά, χαμηλές εκπομπές επιβλαβών ουσιών, απλότητα σχεδιασμού, δυνατότητα αυτοματοποίησης, κινητικότητα.

Τα μειονεκτήματα των τζακιών τύπου αερίου είναι επίσης παρόντα:

 • την παρουσία αερίου υπό τη μορφή αγωγού αερίου ή κυλίνδρων που πρόκειται να αγοραστούν ·
 • η ανεξάρτητη εγκατάσταση είναι αδύνατη · ένας πιστοποιημένος ειδικός πρέπει να εργάζεται με αέριο · έχει την άδεια να το πράξει.
 • για την υποδοχή του εξοπλισμού αερίου που συνδέεται με το κύκλωμα θέρμανσης, απαιτείται η άδεια των ελεγκτικών αρχών.
 • το αέριο είναι ένας εκρηκτικός τύπος καυσίμου και ως εκ τούτου απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή.
 • χαμηλή ενεργειακή απόδοση.

Σε σφαιρίδια

Τέτοια μοντέλα είναι συνήθως κατασκευασμένα από χυτοσίδηρο ή ανθεκτικό στη θερμότητα χάλυβα, χρησιμοποιώντας κεραμικά ή γυάλινες πλάκες ως φινίρισμα.Τα σφαιρίδια είναι συμπιεσμένα κόκκοι, τα οποία είναι ακατέργαστο υλικό για το οποίο είναι καύσιμα απορρίμματα.

Τα πλεονεκτήματα αυτού του τύπου τζάκια είναι οι ακόλουθοι παράγοντες:

 • Η διαδικασία εργασίας είναι σχεδόν εντελώς αυτοματοποιημένη. Ο θερμαντήρας σας επιτρέπει να διατηρείτε τη βέλτιστη θερμοκρασία.
 • Το μικρό μέγεθος σάς επιτρέπει να χρησιμοποιείτε τη συσκευή σε οποιοδήποτε δωμάτιο.
 • Το καύσιμο είναι φιλικό προς το περιβάλλον.
 • Υψηλή ενεργειακή απόδοση. Η αποτελεσματικότητα των τζακιών σφαιριδίων φτάνει το 90%.

Αξίζει να σημειωθούν τα μειονεκτήματα:

 • Αυτοματοποίηση και ηλεκτρονικό συγκρότημα πλήρωσης. Απαιτούν κατάλληλη συντήρηση.
 • Τα τζάκια λειτουργούν στο δίκτυο. Δεν έχουν σχεδιαστεί για να καίγουν άλλο τύπο καυσίμου.
 • Πιο ακριβό από τους ομολόγους του ξύλου.

Ηλεκτρικά

Τα μοντέλα λειτουργούν από το δίκτυο. Λόγω της έλλειψης ανάγκης καύσης καυσίμων, απλοποιήθηκε η δομή, έγινε ευκολότερη η φροντίδα του τζακιού κατά τη λειτουργία. Τώρα είναι δυνατή η εγκατάσταση ηλεκτρικών κλιβάνων σε κάθε χώρο, συμπεριλαμβανομένων των διαμερισμάτων.

Οι ειδικοί εντοπίζουν ορισμένα πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τα τζάκια ξύλου και φυσικού αερίου:

 • χαμηλό κόστος.
 • απλότητα εγκατάστασης και περαιτέρω λειτουργία.
 • την παρουσία διαφόρων τρόπων θέρμανσης.
 • την φιλικότητα προς το περιβάλλον και τη δυνατότητα δημιουργίας της επίδρασης μιας ζωντανής φωτιάς χωρίς καύσιμο καυσίμου.
 • δεν χρειάζεται να κατασκευαστεί ειδική καμινάδα ή άλλες συσκευές για την απομάκρυνση προϊόντων καύσης.
 • το τηλεχειριστήριο και την παρουσία ενός θερμοστάτη, επιπλέον, μπορείτε να ρυθμίσετε τη διήθηση του αέρα, η οποία επηρεάζει ευνοϊκά τις αλλεργίες.
 • ο βαθμός πυρασφάλειας είναι συγκρίσιμος με οποιαδήποτε ηλεκτρική οικιακή συσκευή.

Μέχρι σήμερα, οι κατασκευαστές προσφέρουν μια τεράστια ποικιλία από ηλεκτρικά τζάκια. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι το προϊόν διαδραματίζει μάλλον έναν διακοσμητικό ρόλο και χρησιμεύει επίσης ως συσκευή θέρμανσης. Με όλα τα πλεονεκτήματα που περιγράφονται, το ηλεκτρικό τζάκι είναι απλά μια απομίμηση.

Bio ή Ekokamin - μια θαυμάσια εφεύρεση που σας επιτρέπει να απολαύσετε τη θέα αυτής της φωτιάς, χωρίς την παρουσία καπνού και αιθάλης. Το καύσιμο είναι βιοαιθανόλη, που χύνεται στον καυστήρα, από μέταλλο. Δεδομένου ότι τα προϊόντα καύσης είναι ασφαλή για τους ανθρώπους, δεν απαιτούνται καμινάδες. Η μεταφορά θερμότητας από τα βιολογικά τζάκια είναι εξαιρετική, αλλά πιο συχνά χρησιμοποιούνται ως στοιχείο εσωτερικής διακόσμησης σε σύγχρονα μοντέρνα ή υψηλής τεχνολογίας στυλ.

Κατά την επιλογή ekokamina συνιστάται να λάβετε υπόψη τα ακόλουθα:

 • όπως κάθε προϊόν που χρησιμοποιεί μια πραγματική φωτιά, ο σχεδιασμός απαιτεί ορισμένα μέτρα πυρασφαλείας.
 • τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού εξαρτώνται μόνο από τις ιδέες του σχεδιαστή.
 • δεν υπάρχει αρκετή ενέργεια για να ζεσταθεί ολόκληρο το δωμάτιο.

Σε μέγεθος

 • Μεγάλες. Τζάκια τεράστιων μεγεθών έχουν σχεδιαστεί για να παράγουν μεγάλη ποσότητα θερμότητας. Ως εκ τούτου, συνιστάται η τοποθέτησή τους σε ιδιωτικές κατοικίες με ψηλά ταβάνια, καθώς επίσης και η βασική λειτουργία ολόκληρου του συστήματος θέρμανσης. Κατάλληλη κατασκευή μεγάλων διαστάσεων στο δρόμο. Στην περίπτωση αυτή, είναι ολόκληρες αρχιτεκτονικές συνθέσεις: ζώνες χαλκού ή μπάρμπεκιου.
 • Μικρά. Τα μινιατούρα μοντέλα δίνουν μικρή θερμότητα, επομένως πιο συχνά αποτελούν διακοσμητικό στοιχείο του εσωτερικού χώρου.

Ανά τύπο υλικού

 • Τούβλο. Για την κατασκευή της εστίας χρησιμοποιούνται ειδικά πυρίμαχα τούβλα. Το εξωτερικό φινίρισμα είναι κατασκευασμένο από κεραμικό υλικό. Είναι σημαντικό ότι το τούβλο που βλέπει δεν είναι κοίλο, αφού αυτός που συσσωρεύει και απελευθερώνει θερμότητα. Η κενότητα θα προκαλέσει την ταχεία καταστροφή της.Η χρήση πυριτικού υλικού απαγορεύεται, αφού όταν θερμαίνεται, απελευθερώνονται επιβλαβείς ουσίες.
 • Φυσική ή τεχνητή πέτρα. Το φυσικό υλικό ανέχεται τις σταγόνες θερμοκρασίας και δεν εκπέμπει τοξίνες. Ένα μόνο σημαντικό μειονέκτημα είναι το υψηλό κόστος. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η κατασκευή δεν μπορεί να κάνει χωρίς πυρίμαχα τούβλα για τον κλίβανο. Η πέτρα χρησιμοποιείται μόνο για την επένδυση.
 • Ο χυτοσίδηρος χρησιμοποιείται ως υλικό για τον κλίβανο. Υποστηρίζει τη θερμοκρασία θέρμανσης σε 600 μοίρες. Οι ειδικοί εντοπίζουν δύο σημαντικά μειονεκτήματα - ευθραυστότητα και υψηλό συντελεστή θερμικής διαστολής, που προκαλεί αύξηση του μεγέθους όταν θερμαίνεται μέχρι 3 εκατοστά. Είναι εξαιρετική για μη μόνιμη χρήση καθώς θερμαίνεται γρήγορα και δεν διαβρώνεται.
 • Ο χάλυβας είναι παρόμοιος σε απόδοση σε χυτοσίδηρο.. Η διαφορά είναι μεγαλύτερη πλαστικότητα και δυνατότητα επισκευής.
 • Κεραμικά στις περισσότερες περιπτώσεις εξυπηρετεί που αντιμετωπίζει υλικό για όλα τα είδη των τζακιών. Είναι ανθεκτικό στη θερμότητα, έχει μεγάλη διαρροή θερμότητας και μεγάλη διάρκεια ζωής.Σύγχρονες μέθοδοι επεξεργασίας επιτρέπουν την απόκτηση κεραμικών τούβλων, πλακών και άλλων μορφών διακόσμησης.
 • Γυψοσανίδα - υλικό για την κατασκευή του falshkamino.

Για τζάκια επένδυσης χρησιμοποιούνται στοιχεία από γυψομάρμαρο, γύψο, κεραμικά πλακίδια ή κεραμίδια, καθώς και άλλα διακοσμητικά υλικά.

Ανά περιοχή

 • υπαίθρια τζάκια εγκαθίστανται σε εξωτερικούς χώρους.
 • οι εσωτερικές δομές είναι ένα στοιχείο του εσωτερικού.

Όταν είναι δυνατόν μετακινήστε

 • Κινητό. Υπάρχει η δυνατότητα μετακίνησης του τζακιού από το ένα δωμάτιο στο άλλο. Συνήθως πρόκειται για μικρές κατασκευές.
 • Σταθερό τα μοντέλα έχουν μόνιμη βάση και έχουν εντυπωσιακό μέγεθος.

Ανά τύπο τοποθεσίας

 • Σχεδιάσματα τοίχου - Τα πιο κοινά μοντέλα. Η ιδιαιτερότητα βρίσκεται στην τοποθεσία του κοντά στον τοίχο, για την οποία είναι απαραίτητη η κατασκευή θερμοανθεκτικών οροφών. Στην επιφάνεια του τοίχου υπάρχει μόνο το πίσω μέρος του τζακιού, το σώμα προεξέχει εντελώς. Ένα από τα πλεονεκτήματα είναι η δυνατότητα κατασκευής του σε τελικούς εσωτερικούς χώρους.
 • Μοντέλα γωνίας καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο από τον τοίχο, επειδή είναι χτισμένοι σε μια γωνία.Όταν σχεδιάζετε, μπορείτε να δημιουργήσετε το αποτέλεσμα ενός ενσωματωμένου τζακιού, ή μπορείτε να κρύψετε μόνο μια καμινάδα κάτω από το δέρμα.
 • Ενσωματωμένο Τα μοντέλα εξοικονομούν χώρο στο δωμάτιο, επειδή ο σχεδιασμός είναι σχεδόν εντελώς κρυμμένος μέσα στον τοίχο. Ο σχεδιασμός τους είναι καλύτερο να ξεκινήσετε στο στάδιο της οικοδόμησης ενός σπιτιού, διαφορετικά θα πρέπει να αποσυναρμολογήσετε το ανώτατο όριο. Τα μοντέλα μπορούν να έχουν διαφορετικό σχήμα από το κλασικό ορθογώνιο σε στρογγυλό. Οι σχεδιαστές προσφέρουν ένα ασυνήθιστο τζάκι διπλής όψης. Είναι ενσωματωμένο στο διαμέρισμα μεταξύ των δωματίων έτσι ώστε να μπορεί να δει και στα δύο δωμάτια.
 • Νησί τζάκια είναι διαφορετικά από άλλες επιλογές για ασυνήθιστο σχεδιασμό, αλλά από την άποψη της μεταφοράς θερμότητας σημαντικά χάσει. Ο αυτόνομος σχεδιασμός περιλαμβάνει μια πλατφόρμα από ανθεκτικό στη θερμότητα υλικό, στον οποίο, στην πραγματικότητα, καίγεται η φωτιά. Πάνω από αυτό είναι εγκατεστημένο καπνοδόχο και καμινάδα. Οι διαστάσεις του συστήματος είναι αρκετά μεγάλες, γι 'αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη πριν από την εγκατάσταση. Μία από τις ποικιλίες των τζακιών του νησιού είναι τοποθετημένα μοντέλα που κρέμονται πάνω από το δάπεδο σε μια καμινάδα. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην παραμελούν μέτρα πυρασφάλειας και να περικλείουν πηγή πυρκαγιάς σε όλες τις πλευρές με γυαλί.

Σύμφωνα με την αρχή της εργασίας

 • Εξωτερική. Η θερμότητα προέρχεται από πυρκαγιά. Χαρακτηρίζεται από μεγάλη απώλεια ενέργειας.
 • Μεταφορά. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει έναν ειδικό ανεμιστήρα convector, ο οποίος σας επιτρέπει να διανέμετε θερμική ενέργεια σε ολόκληρη την περιοχή του δωματίου.
 • Αθροιστική το τζάκι συσσωρεύει θερμότητα και το απομακρύνει σταδιακά. Για να γίνει αυτό, χρησιμοποιήστε ειδικά κανάλια κλιβάνου ή σωρευτική μάζα σχήματος καμπάνας των κύκλων πυροπροστασίας. Συσσωρεύει ενέργεια θερμότητας από μόνη της και την εκπέμπει στον περιβάλλοντα χώρο όχι άμεσα, αλλά μέσα σε λίγες ώρες.
 • Συνδυασμένη Η παραλλαγή συνδυάζει διάφορους τύπους παραγωγής και διανομής ενέργειας.

Με τύπο ένθετου τζάκι

 • Ανοιχτός τύπος. Τζάκι ανοιχτό από την πρόσοψη. Αυτές οι επιλογές απαιτούν συμμόρφωση με μέτρα πυρασφάλειας. Εφόσον οι κλίβανοι αυτοί χρειάζονται επιπλέον οξυγόνο, πρέπει να εξασφαλιστεί καλή πρόσφυση. Η αποτελεσματικότητα των ανοιχτών τζακιών μόλις φθάνει το 15%.
 • Κλειστός τύπος. Τα τζάκια αντιπροσωπεύονται από μοντέλα με εναλλάκτη θερμότητας με κλειστό γυαλί ή πόρτα ανθεκτικό στη θερμότητα, γεγονός που αυξάνει την ενεργειακή απόδοση έως και 75%.

Ανά τύπο καμινάδας

 • Από τούβλο οι καμινάδες κατασκευάζονται για τζάκια, τα καύσιμα για τα οποία είναι στερεά: ξύλο, άνθρακας, τύρφη.
 • Ανοξείδωτο ατσάλι. Ο σχεδιασμός της καμινάδας από ανοξείδωτο χάλυβα είναι συνήθως μια στοιχειοθεσία, απαιτεί μόνωση. Έχει διαφορετικά τμήματα και μήκη. Μεταξύ των πλεονεκτημάτων θα πρέπει να σημειωθεί ελαφρότητα, χαμηλό κόστος, ευκολία εγκατάστασης και επισκευή μεμονωμένων εξαρτημάτων. Το εσωτερικό μέρος της καμινάδας πρέπει να μονώνεται και να στεγάζεται σε ένα περίβλημα για να προσφέρει μια αισθητικά ευχάριστη εμφάνιση.
 • Χρησιμοποιώντας κεραμικά. Κεραμικό σωλήνα βρίσκεται μέσα στο κιβώτιο και απαιτεί μόνωση. Χαρακτηρίζεται από μεγάλη διάρκεια ζωής, τη δυνατότητα δημιουργίας διαφόρων μορφών καμινάδας, απλότητα και μικρό χρονικό διάστημα για συναρμολόγηση, υψηλή απόδοση, παρουσία οπών για προληπτικό καθαρισμό. Το μειονέκτημα είναι το υψηλό κόστος.
 • Ομοαξονική καμινάδα κατάλληλο για την κατασκευή τζακιού αερίου. Το σύστημα αποτελείται από δύο σωλήνες το ένα μέσα στο άλλο. Στην πρώτη, τα προϊόντα καύσης εκκενώνονται, στη δεύτερη, τροφοδοτείται αέρας.

Είδη κατασκευής

Ανάλογα με το πώς εκπέμπεται θερμότητα, τα τζάκια χωρίζονται στους παρακάτω τύπους:

Μονόπλευρη εστία - ο απλούστερος σχεδιασμός, ο πιο διαδεδομένος. Υπονοεί την έξοδο θερμότητας από τον κλίβανο προς το εξωτερικό μέσω του κύριου παραθύρου του τζακιού. Τα κεκλιμένα εσωτερικά τοιχώματα παρέχουν μέγιστη μεταφορά θερμότητας.

Το τζάκι διπλής όψης διαθέτει δύο πύλες εξόδου. Αυτά περιλαμβάνουν τα γωνιακά και νησιωτικά μοντέλα, στα οποία οι δύο παρακείμενες ή αντίθετες πλευρές της εστίας είναι διαφανείς. Επιλογές τοίχου αυτού του τύπου σπάνια απελευθερώνονται.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι κατά την επιλογή του αρχικού τζακιού, θα πρέπει να εξετάσετε τις ελλείψεις του:

 • Το καύσιμο σε αυτό καίει γρηγορότερα, επομένως, η κατανάλωσή του θα αυξηθεί. Αυτό απαιτεί επίσης περισσότερη πρόσφυση στην καμινάδα.
 • Η ενεργειακή απόδοση είναι χαμηλότερη από την μονόπλευρη, επειδή υπάρχουν λιγότερες εσωτερικές ανακλαστικές επιφάνειες.
 • Η επικίνδυνη από πυρκαγιά περιοχή μπροστά από το τζάκι αυξάνεται, η οποία πρέπει να ασφαλιστεί από την πτώση του άνθρακα.

Το τριπλό τζάκι σε μεγαλύτερο βαθμό εκτελεί μια διακοσμητική λειτουργία. Από την πλευρά, η κατασκευή μοιάζει με ένα ενυδρείο, αφού υπάρχει μόνο μία εσωτερική επιφάνεια αντανάκλασης, οι άλλες είναι διαφανείς.

Τα μειονεκτήματα των διμερών τζακιών σε αυτή την περίπτωση είναι πιο έντονα:

 • η θερμομόνωση του δαπέδου απαιτείται σε τρεις πλευρές.
 • χαμηλή ενεργειακή απόδοση.

Η θερμότητα τροφοδοτείται σε τρεις κατευθύνσεις, αλλά η κύρια έξοδος είναι η κεντρική, η οποία είναι απέναντι από τον εσωτερικό τοίχο που αντανακλά.

Υλικά

Για την κατασκευή αυτού του σταθερού τζακιού, χρησιμοποιούνται τα ακόλουθα υλικά:

 • το ίδρυμα - λίθινες πέτρες, κόκκινα τούβλα, μείγματα σκυροδέματος (θρυμματισμένη πέτρα, άμμος, σπασμένα τούβλα, τσιμέντο), ενισχυτικά πλέγματα,
 • καυστήρα - χαμοτζή πυρίμαχο τούβλο, χυτοσίδηρο ή ανθεκτικό στη θερμότητα χάλυβα ·
 • καμινάδα και κουτί μόνωσης γύρω από την εστία - τούβλο, μπλοκ αφρού, μπλοκ αερίου, πλάκες από σκυρόδεμα.

Υλικά φινιρίσματος

Από την επιλογή τους εξαρτάται από τη ζωή του τζακιού. Τα πιο ανθεκτικά είναι κόκκινα ή πυρίμαχα τούβλα, γρανίτης ή μάρμαρο, ψαμμίτης.

Οι ειδικοί σημειώνουν αυτό όταν επιλέγετε ένα τούβλο, είναι απαραίτητο να ελέγξετε όλους για ρωγμές, τσιπς και εσωτερικές κοιλότητες. Κάθε ένα από αυτά θα πρέπει να είναι γεμάτο, υψηλής ποιότητας, ομοιόμορφο πορτοκαλί-κόκκινο χρώμα, όταν χτυπηθεί, να κάνει ένα σαφή, καθαρό ήχο.

Εάν μια επιλογή πυρίμαχων επιλεγεί για την κατασκευή, τότε ο πηλός θα πρέπει να ταιριάζει με αυτό.Κατά κανόνα χρησιμοποιείται κονίαμα τσιμέντου για το συνδετικό υλικό, στο οποίο προστίθεται συνηθισμένη κόκκινη άργιλος. Οι επαγγελματίες πιστεύουν ότι είναι ο καλύτερος μπλε Cambrianαλλά είναι πιο ακριβό.

Αν η τοποθέτηση πραγματοποιήθηκε με τούβλο υψηλής ποιότητας, τότε δεν απαιτείται επένδυση. Σε περίπτωση φινιρίσματος, θα πρέπει να επιλέξετε υψηλής ποιότητας υλικά ανθεκτικά στη θερμότητα.

Φυσική πέτρα - ένα από τα πιο ανθεκτικά υλικά που χρησιμοποιούνται από την αρχαιότητα. Ωστόσο, πρέπει να ληφθεί υπόψη το βασικό βάρος του.

Μάρμαρο - αυτή είναι μια διακοσμητική πέτρα. Οι κατασκευαστές προσφέρουν μια μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και μοτίβων. Εξετάστε το μεγάλο βάρος των μαρμάρινων πλακών και το υψηλό κόστος. Είναι κατάλληλο για φινίρισμα σόμπων και τζάκια, επειδή έχει τις απαραίτητες ιδιότητες για αυτό: απλή σε επεξεργασία, πυρίμαχο, ανθεκτικό και ανθεκτικό στη θερμότητα. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το υλικό αντιδρά αρνητικά στις επιπτώσεις των λειαντικών, οπότε θα πρέπει να αποφεύγετε τη χρήση τους όταν πλένετε.

Γρανίτης ισχυρότερη και φθηνότερη από το μάρμαρο. Οι πλάκες από γρανίτη είναι πρακτικές, ανθεκτικές και διακοσμητικές. Το υλικό είναι εύκολο να επεξεργαστεί, διαφέρει σε ποικίλες αποχρώσεις και υφές.

Shellfish έχει όμορφο σχήμα και πορώδη σύνθεση.Δεν είναι ανθεκτικό στις μηχανικές καταπονήσεις, αλλά θερμαίνει εντυπωσιακά το δωμάτιο.

Sandstone - αρκετά ισχυρό υλικό. Είναι κατάλληλο τόσο για κατασκευές όσο και για εργασίες επισκευής. Η αισθητικά ευχάριστη εμφάνιση προσθέτει μια ρουστίκ επαφή με το δωμάτιο.

Onyx αναφέρεται στις ημιπολύτιμες πέτρες, επομένως, με κόστος που δεν είναι διαθέσιμο σε όλους. Onyx πλάκες, κατά κανόνα, κάνουν πολύ λεπτές και επένδυση μόνο σε ξεχωριστά μέρη του τζακιού. Πιστεύεται ότι η πέτρα έχει θετική ενέργεια, προστατεύει από το κακό μάτι και θεραπεύει από ασθένειες.

Ταλκοχλωρίτης ονομάζεται επίσης σαπουνόπετρα. Είναι χαρακτηριστικό του να συσσωρεύει θερμότητα και αργά να το ακτινοβολεί στον περιβάλλοντα χώρο. Πιστεύεται ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Οι αποχρώσεις είναι συνήθως πράσινες, γκρι και γαλαζοπράσινες. Δεδομένου ότι η πέτρα έχει ελάχιστη θερμική διαστολή και υψηλή θερμική ισχύ, οι πλάκες από σμάλτο μπορούν να τοποθετηθούν κοντά σε μια φωτιά. Η θερμαινόμενη επιφάνεια δεν καίγεται σε επαφή με το δέρμα.

Ταλκομαγγησίτης - υλικό ηφαιστειακής προέλευσης. Κατ 'αναλογία με τον ταλκοχλωρίτη, συσσωρεύει θερμότητα και σταδιακά το απελευθερώνει.Οι μοναδικές ιδιότητες του τάλκης-μαγνησίτη χρησιμοποιούνται ευρέως στο φινίρισμα τζακιών και σόμπων.

Τεχνητή πέτρα και κεραμικά πλακίδια, σε αντίθεση με το φυσικό βράχο, κέρδος κατά βάρος. Κατά κανόνα, είναι ελαφρύτερα. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η χρήση συνηθισμένων πλακιδίων όταν τελειώνει το τζάκι είναι αδύνατη. Είναι απαραίτητο να επιλέξετε τροποποιήσεις ανθεκτικές στη θερμότητα.

Κεραμίδια από πορσελάνη - σύγχρονο υλικό, το οποίο έχει εξαιρετικά χαρακτηριστικά, κατάλληλο για εργασίες με θερμές επιφάνειες. Ο κεραμικός γρανίτης δεν καίγεται, είναι εύκολος στην εγκατάσταση, ανθεκτικός στη θερμότητα και ανθεκτικός στην υγρασία. Για τη στερέωση των ελασμάτων που χρησιμοποιούνται ειδική κόλλα.

Οι σχεδιαστές εκτιμούσαν τις δυνατότητες των πορσελάνινων κεραμικών να μιμηθούν διάφορα υλικά, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού βράχου. Χάρη σε αυτόν, είναι δυνατόν με λιγότερο κόστος για να πάρετε μια μεγάλη εμφάνιση του τζακιού.

Πλακάκια κλίνκερ που λαμβάνεται με πυροδότηση σε κλειστό φούρνο. Είναι το πιο ανθεκτικό κεραμικό πλακίδιο που διαθέτει επιπλέον αντοχή στην υγρασία, πυρασφάλεια, αντοχή στη θερμότητα και μακρύ κύκλο ζωής.

Majolica - μικρά κεραμικά πλακίδια που λαμβάνονται με πίεση.Για την παραγωγή φωτεινού χρώματος πηλού. Το μειονέκτημα είναι ο φόβος της υψηλής υγρασίας.

Terracotta - μη πλακιδωτά πλακάκια μιας πιο πυκνής δομής, σε αντίθεση με το majolica.

Πλακάκια έχουν χρησιμοποιηθεί από καιρό για φούρνους επένδυσης. Κεραμικά είναι ένα κεραμίδι, το οποίο από τη μία είναι καλυμμένο με λαμπερά μοτίβα και λούστρο, και από την άλλη - λαβή για εύκολη εγκατάσταση. Η ζωγραφική γίνεται με το χέρι, έτσι το κόστος των πλακιδίων υπερβαίνει όλους τους τύπους του υλικού επένδυσης.

Τούβλο το φινίρισμα διαφέρει από την κατασκευή και είναι ανθεκτικό στη φωτιά σύμφωνα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά. Το κύριο πράγμα όταν αντιμετωπίζει - ακριβή τοποθέτηση, η ιδανική μορφή χωρίς ελαττώματα και ακόμη και το ίδιο χρώμα.

ΓυψοσανίδαΚατά κανόνα, χρησιμοποιείται για την κατασκευή του falshkamino. Επιπλέον, η HL δημιουργεί ένα μονωτικό περίβλημα για ηλεκτρικά τζάκια ή καμινάδες. Συνιστάται η χρήση ανθεκτικών στη θερμότητα παραλλαγών σε τέτοιες περιπτώσεις.

Το κύριο πλεονέκτημα της γυψοσανίδας είναι η δυνατότητα να δημιουργηθεί μαζί της οποιαδήποτε μορφή. Για να το εγκαταστήσετε, είναι απαραίτητο να δημιουργήσετε ένα πλαίσιο, για το οποίο χρησιμοποιείται ένα μεταλλικό ή ξύλινο προφίλ.

Εάν επιλέγεται ξύλο για το τζάκι, τότε θα πρέπει να επιλέξετε ειδικούς τύπους ξύλου που είναι ανθεκτικοί σε υψηλές θερμοκρασίες. Αυτά περιλαμβάνουν δρυς, καρυδιά και μαόνι. Πριν από την εργασία, το υλικό αντιμετωπίζεται με ειδικά διαλύματα επιβραδυντή φλόγας. Το πολύτιμο ξύλο είναι ακριβό, αλλά φαίνεται και ανάλογα.

Γυαλί συχνά χρησιμοποιείται όχι ως επένδυση, αλλά ως ασπίδα θερμότητας. Τα τείχη των βιοκαυσκευών και οι μπροστινές πλάκες των ηλεκτρικών τζακιών κατασκευάζονται επίσης από γυαλί ανθεκτικό στη θερμότητα.

Γύψος - τη φθηνότερη και μακρύτερα χρησιμοποιούμενη επιλογή φινιρίσματος. Έχει μια μικρή διάρκεια ζωής επειδή εκρήγνυται και ρωγμές υπό την επίδραση της υψηλής θερμοκρασίας. Αλλά λόγω του χαμηλού κόστους, χρησιμοποιείται σε χωριά και σε κήπους σπίτια για φινίρισμα τζάκια αρκετά συχνά. Η σύγχρονη τεχνολογία βελτίωσε τη σύνθεση, πράγμα που συνέβαλε στην εμφάνιση ανθεκτικών στη θερμότητα μειγμάτων.

Χυτοσίδηρος που χρησιμοποιείται για διακόσμηση είναι εξαιρετικά σπάνια. Κατά κανόνα, είναι κατασκευασμένο από τον κλίβανο, καθώς και πλαστά σχάρες και αποσβεστήρες.

Χάλκινο ντεκόρ εμφανίζεται σπάνια. Συνήθως, ανθεκτικό στη θερμότητα χάλυβα χρησιμοποιείται για σχάρες, προστατευτικές ασπίδες και πόρτες. Ο σωλήνας από ανοξείδωτο χάλυβα χρησιμοποιείται ως καμινάδα.Τα σύγχρονα σύνθετα μέταλλα έδωσαν τη δυνατότητα να δημιουργηθούν ενδιαφέροντα μοντέλα τζακιών από σίδηρο. Οι πιο δημοφιλείς παραλλαγές στον ηλεκτρισμό.

Τα θερμαντικά σχέδια τζάκι κατά την επιλογή απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή στις τεχνικές πυρασφάλειας.

Πρέπει να είναι ανθεκτικά στη θερμότητα, μη εύφλεκτα, ανθεκτικά στη θερμότητα, να μην εκπέμπουν τοξικές επιβλαβείς ουσίες όταν θερμαίνονται, να έχουν υψηλή θερμική αγωγιμότητα.

Για την κατασκευή falshkamina χρησιμοποιείται ξύλο, πολυουρεθάνη, πλάκες αφρού, φύλλα από κόντρα πλακέ ή γυψοσανίδα. Δεδομένου ότι αυτά τα μοντέλα έχουν μόνο μια διακοσμητική λειτουργία και δεν σχετίζονται με τη θέρμανση, δεν υπάρχουν αυστηρές απαιτήσεις για την επιλογή των υλικών.

Διαστάσεις

Σε μέγεθος, τα τζάκια μπορούν να χωριστούν σε μεγάλα, μεσαία και μικροσκοπικά.

Τα τεράστια σχέδια καπνοδόχων προορίζονται για τη λήψη μεγάλης ποσότητας θερμότητας. Κατά κανόνα, έχουν ένα εντυπωσιακό βάρος και εγκαθίστανται στο ίδρυμα. Συχνότερα κατασκευάζονται στους πρώτους ορόφους των ιδιωτικών κατοικιών με ψηλά ταβάνια. Επιπλέον, ένα τέτοιο τζάκι χρησιμεύει ως κεντρικός πυρήνας ολόκληρου του συστήματος θέρμανσης του εξοχικού σπιτιού. Κατάλληλα μεγάλα περιβλήματα στο δρόμο. Σε αυτή την περίπτωση, δεν πρέπει να συνδέονται με μια κατοικημένη περιοχή και είναι συνήθως αρχιτεκτονικές συνθέσεις με τη μορφή ζωνών από ανθρακονήματα ή μπάρμπεκιου.

Τζάκια που είναι εγκατεστημένα στους πάνω ορόφους και σε διαμερίσματα δεν είναι τεράστια. Οι διαστάσεις τους είναι συγκρίσιμες με το μέγεθος του δωματίου και την ικανότητα των δαπέδων να αντέχουν το βάρος τους. Αυτά περιλαμβάνουν τζάκι με σφαιρίδια, τζάκια ή τζάκια.

Μοντέλα μικρού μεγέθους δίνουν μικρή θερμότητα Ως εκ τούτου, συνήθως χρησιμεύουν ως διακόσμηση. Για παράδειγμα, ταιριάζουν βιολογικά και ηλεκτρικά τζάκια.

Καύσιμο

Ο τύπος καυσίμου εξαρτάται από το σχεδιασμό του τζακιού. Τα κύρια είδη περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Καυσόξυλα

Το ξύλο χρησιμοποιείται πάντα για την θέρμανση της εστίας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε είδος δέντρων. Ωστόσο, μερικοί από αυτούς καίγονται καλύτερα, άλλοι χειρότερα.

Οι ειδικοί δεν συμβουλεύουν να θερμάνουν τα τζάκια με κωνοφόρο ξύλο, επειδή μετά την καύση σχηματίζεται μεγάλη ποσότητα αιθάλης, η οποία συμβάλλει στην απόφραξη της καμινάδας.

Επιπλέον, ρητινώδη κούτσουρα ρωγμές και διασπορά σωματίδια καύση, η οποία είναι γεμάτη με φωτιά.

Η Birch χαρακτηρίζεται από εξαιρετική διασπορά θερμότητας.. Αυτό, όταν καίγεται, απελευθερώνει τη μεγαλύτερη ποσότητα ενέργειας σε σύγκριση με άλλες φυλές.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το ξύλο σημύδας σχηματίζει επίσης πολύ αιθάλη στην καπνοδόχο και στους τοίχους του κλιβάνου.

Άλτερ και Άσπεν είναι έμφυτη η καύση της αιθάλης που έχει συσσωρευτεί στο τζάκι.

Άνθρακας

Για την ανάφλεξη χρησιμοποιήθηκαν δύο τύποι άνθρακα: καφέ και πέτρα. Αυτός ο τύπος καυσίμου είναι αρκετά αποδοτικός, αλλά πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι στη διαδικασία καύσης μικρών στερεών αποβλήτων με τη μορφή τέφρας σχηματίζεται, η οποία πρέπει να καθαρίζεται τακτικά. Επιπλέον, τα τζάκια στη γωνία συνιστώνται να εξοπλίσουν τη σχάρα και την πόρτα φυσητήρα.

Τύρφη

Η παραλλαγή πλιγούρι χρησιμοποιείται πιο συχνά, ωστόσο υπάρχει μια κολοβωμένη. Συνιστάται η χρήση του σε περίπτωση που η εξόρυξη τύρφης πραγματοποιείται κοντά στην περιοχή κατοικίας.

Κατά την επιλογή αυτού του τύπου καυσίμου, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι σχηματίζεται μεγάλη τέφρα κατά την καύση και ξινή μυρωδιά αισθάνεται.

Μπρικέτες πριονιδιού ή ξύλου

Με θερμαντική αξία, είναι κοντά στον άνθρακα. Η βέλτιστη χρήση θεωρείται ότι είναι τζάκια κλειστού τύπου, καθώς οι μπρικέτες καίγονται πολύ γρήγορα όταν είναι ανοικτή η εστία.

Πελέτες

Καύσιμα με τη μορφή σφαιριδίων, για την παραγωγή των οποίων χρησιμοποιούνται διάφορα απόβλητα.

Κατά κανόνα, χωρίζονται σε τρεις ομάδες:

 • Βιομηχανική. Οι κόκκοι αυτής της κατηγορίας έχουν αυξημένο ποσοστό τέφρας, δεδομένου ότι εισέρχεται στο μείγμα μια μεγάλη ποσότητα φλοιού ξύλου. Αυτό οδηγεί σε συχνό καθαρισμό του τζακιού, με ανεπαρκή φροντίδα και στη θραύση του.
 • Agropellet είναι προϊόν επεξεργασίας γεωργικών αποβλήτων (φλοιός ηλίανθου, άχυρο). Η καύση παράγει επίσης πολλή τέφρα. Ωστόσο, το χαμηλό κόστος τους προσελκύει.
 • Λευκά σφαιρίδια θεωρείται προϊόν υψηλής ποιότητας. Το ποσοστό της τέφρας είναι περίπου 0,5%. Ο εξοπλισμός δεν χρειάζεται να καθαρίζεται συνεχώς. Το μειονέκτημα είναι το υψηλό κόστος σε σύγκριση με τις δύο πρώτες ποικιλίες.

Αέριο

Χρησιμοποιούνται δύο τύποι καυσίμων: μεθάνιο και προπάνιο-βουτάνιο. Το αέριο είναι κατάλληλο εάν υπάρχει ένα κεντρικό σύστημα, διαφορετικά είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθεί η έκδοση μπαλονιού.

Αιθανόλη

Χρησιμοποιείται σε βιοκαύσιμα. Το καύσιμο αλκοόλ είναι ακριβό, έτσι τα σχέδια χρησιμοποιούνται κυρίως για διακοσμητικούς σκοπούς.

Ηλεκτρική ενέργεια

Αυτά τα τζάκια είναι ασφαλέστερα, λιγότερο δαπανηρά, επειδή ο ηλεκτρισμός είναι τώρα παντού. Μερικές φορές το πετρέλαιο χρησιμοποιείται για την παραγωγή μαλακής θερμότητας σε ηλεκτρικά τζάκια.ψυγείο.

Το ειδικό τεχνικό πετρέλαιο είναι ικανό να συσσωρεύει θερμότητα και να το δίδει σταδιακά στο περιβάλλον.

Στυλ και σχεδιασμός

Από την άποψη της αρχιτεκτονικής, τα τζάκια ανήκουν σε πολλά βασικά στυλ, καθένα από τα οποία έχει τα δικά του χαρακτηριστικά.

Κλασικό που χαρακτηρίζεται από πύλες σχήματος U και μαζικότητα. Κατά κανόνα, η κατασκευή είναι χτισμένη στον τοίχο, επειδή χρησιμοποιούνται οι κίονες σχεδίασης, τα ανάγλυφα και τα καλούπια από γυψομάρμαρο. Το καπλαμά είναι μάρμαρο, μαλαχίτης ή λεπτό ξύλο.

Για να ενισχυθεί το αποτέλεσμα, για να φέρει την αίσθηση της παλιάς Αγγλίας, οι σχεδιαστές χρησιμοποιούν κομψά κομμάτια από σφυρήλατο σίδηρο για να πλαισιώσουν μια μεγάλη πύλη. Από αυτά κατασκευάζονται σχάρες ή φράχτες.

Μοντέλα στυλ χώραςΚατά κανόνα, διακρίνονται από μεγάλα μεγέθη και έχουν μια ευρεία κάτω βάση, η οποία δίνει σε ολόκληρη τη δομή ομοιότητα με το γράμμα "D". Τα κατώτατα σημεία έχουν συνήθως χώρο αποθήκευσης καυσόξυλων. Δεδομένου ότι το στυλ συνδέεται με το χωριό, τα υλικά για την κατασκευή του είναι απλά.

Οι πορώδεις πέτρες που συγκρατούν τη θερμότητα, όπως ο ψαμμίτης ή ο βράχος του κελύφους, χρησιμοποιούνται ως πρώτες ύλες. Η επένδυση της καπνοδόχου γίνεται συνήθως με γύψο ή τούβλα.

Art Nouveau design παρόμοιο με το κλασικό, αλλά αντίθετα από αυτό, πιο μινιμαλιστικό και απλό. Το τζάκι δεν φαίνεται μαζικό, αλλά δημιουργεί ένα αίσθημα ελαφρότητας, ακόμα και αν καταλαμβάνει χώρο από το δάπεδο έως το ταβάνι.

Οι λύσεις σχεδιασμού σε ορθογώνια ή ημικυκλική μορφή έχουν σχεδιαστεί για την εργονομική τοποθέτηση προϊόντων στον χώρο.

Υψηλή τεχνολογία - μοντέρνο στυλ στο εσωτερικό, το οποίο περιλαμβάνει τη χρήση νέων υλικών και προηγμένων τεχνολογιών. Τέτοιες παραλλαγές των τζακιών διαφέρουν όχι μόνο σε ασυνήθιστο σχήμα, αλλά και σε διάφορους συνδυασμούς πυρίμαχων υλικών: γυαλί, τσιμέντο, σκυρόδεμα, επικίνδυνες ουσίες.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ένας ασυνήθιστος σχεδιασμός μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό διακοσμητικό στοιχείο του εσωτερικού χώρου, αλλά και μερικές φορές μειώνει τη θερμική απόδοση του μοντέλου.

Προβηγκία - Γαλλικό εσωτερικό στυλ, το οποίο δεν σημαίνει πολυτέλεια και προθυμία. Όλες οι λεπτομέρειες θα πρέπει να φέρουν σημειώσεις της ήρεμης κομψότητας και της περιστασιακής μετριοφροσύνης. Η καμινάδα σε σχήμα U πύλη είναι καλύτερα να εκτελέσει από ξύλο ή από απλή πέτρα.

Το φινίρισμα πρέπει να περιλαμβάνει μόνο φυσικά υλικά: κεραμικά, πέτρα, ξύλο. Για προστασία, χρησιμοποιούνται μερικές φορές σφυρηλατημένες οθόνες.

Pastel αποχρώσεις με την επίδραση της αρχαιότητας θα δώσει μια ελαφριά γοητεία.

Τέλειο μέρος για την εστία στο πνεύμα του σαλέ είναι μια εξοχική κατοικία, αφού πρέπει να είναι λειτουργική και να εξυπηρετεί για θέρμανση. Ανάλογα με τον τύπο τοποθέτησης τοίχου τοποθεσίας. Για την κατασκευή απλών πετρωμάτων χρησιμοποιούνται: μάρμαρο, γρανίτης. Από τη στιγμή που το τζάκι ανεγέρθηκε με το χέρι, η τοποθέτηση είναι η διακόσμηση.

Το στυλ δημιουργήθηκε στο εσωτερικό των βοσκών και των κυνηγών που ζούσαν στα βουνά, επομένως, τα διακοσμητικά στοιχεία πρέπει να αντιστοιχούν σε αυτό.

Τα όπλα, τα κέρατα, τα ειδώλια των ζώων, τα πήλινα αγγεία, τα τεμάχια δέντρων, οι ασυνήθιστες συνθέσεις ριζών ή κλαδιών, οι ξηρές ανθοδέσμες των βοτάνων θα είναι κατάλληλες για τη διακόσμηση της πύλης και της καμινάδας.

Ethno στυλ συνεπάγεται μια ποικιλία τάσεων που εξαρτώνται από τις παραδόσεις της εθνοτικής ομάδας. Για ένα τέτοιο σχέδιο, θα πρέπει να μελετήσετε λεπτομερώς την ιστορία του λαού, τον πολιτισμό και τα χαρακτηριστικά της διακοσμητικής διακόσμησης.

Πού να τοποθετήσετε;

Εάν η θέση του τζακιού είναι σχεδιασμένη στο στάδιο της οικοδόμησης ενός σπιτιού, τότε θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα ακόλουθα σημεία:

 • ένα τζάκι στον εξωτερικό τοίχο απαιτεί υψηλής ποιότητας μόνωση της καμινάδας.
 • είναι καλύτερα να επιλέξετε ένα μέρος κοντά στον εσωτερικό τοίχο της πρωτεύουσας, αυτό θα βοηθήσει να αποφευχθεί το κόστος της μόνωσης?
 • Δεν συνιστάται να υπάρχει τζάκι μπροστά από τα παράθυρα και δίπλα στην πόρτα, επειδή τα ρεύματα θα διαταράξουν τη λειτουργία του συστήματος.
 • Το παράθυρο της πύλης θα πρέπει να κατευθύνεται προς το κέντρο του δωματίου για καλή θέρμανση.
 • για να διατηρηθεί το βέλτιστο επίπεδο λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης, είναι απαραίτητο να υπάρχει μια σχάρα από χυτοσίδηρο ή χάλυβα.
 • είναι προτιμότερο να τοποθετήσετε τη σόμπα στο κέντρο της αίθουσας - στην περίπτωση αυτή μπορεί να είναι τόσο οριοθετημένη ώστε η σόμπα να είναι στην κουζίνα και το τζάκι στον χώρο αναψυχής.
 • κοντά στο τζάκι, πρέπει να τοποθετείται χώρος χωρίς αντικείμενα σύμφωνα με τις προφυλάξεις ασφαλείας · το πάτωμα πρέπει να είναι ανθεκτικό στη φωτιά.

Διαφορετικά, η τοποθεσία του σχεδιασμού του τζακιού εξαρτάται από τις επιθυμίες του πελάτη και είναι τοίχος, γωνία, ενσωματωμένο ή νησιωτικό.

Οι σχεδιαστές προτείνουν τη χρήση του χώρου κάτω από τις σκάλες για να το τοποθετήσετε στο τζάκι.

Αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η εγκατάσταση ενός πραγματικού υψηλής ποιότητας τζάκι σε αυτή την περίπτωση είναι αναποτελεσματική, καθώς υπάρχουν αρκετοί αρνητικοί παράγοντες:

 • η εγκατάσταση απαιτεί χρόνο και χρήμα.
 • η κατασκευή της καμινάδας είναι το πιο δύσκολο έργο σε αυτή την περίπτωση.
 • Είναι απαραίτητο να σκεφτείτε και να υπολογίσετε όλες τις παραμέτρους έτσι ώστε τα βήματα να μην υπερθερμανθούν.

Αυτά τα μοντέλα είναι περισσότερο διακοσμητικά από τη θέρμανση.

Κατασκευαστές

Η σύγχρονη αγορά προσφέρει μεγάλο αριθμό εξαρτημάτων θέρμανσης. Συγκεκριμένα, ένθετα τζάκι, βιολογικά και ηλεκτρικά τζάκια.

Οι θάλαμοι του φούρνου είναι κατασκευασμένοι από χυτοσίδηρο, ανθεκτικό στη θερμότητα χάλυβα ή κεραμικά. Οι πιο διάσημοι κατασκευαστές τους είναι οι ακόλουθες μάρκες:

 • Austroflamm (Αυστρία). Η εταιρεία παράγει όχι μόνο πυροσβεστικά σώματα, αλλά και σόμπες τζακιών, οι οποίες χαρακτηρίζονται από υψηλή ισχύ με ελάχιστη κατανάλωση καυσίμου. Οι χρήστες σημειώνουν μειωμένη ποσότητα εκπομπών από την καύση, αυτοκαθαριζόμενο σύστημα γυαλιών τζακιού, αυτοματισμό ελέγχου, διαθεσιμότητα εγγύησης. Ο κατασκευαστής χρησιμοποιεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, έτσι ώστε η γκάμα των μοντέλων να είναι γεμάτη με διάφορα σχήματα, σχέδια, μεγέθη. Απόδοση 85%.
 • Άξονας (Γαλλία). Ο κατασκευαστής παράγει μια μεγάλη ποικιλία από ένθετα τζάκι, κάθε μοντέλο έχει διαφορετική γεύση και πρωτοτυπία. Ένα από τα πλεονεκτήματα είναι το σύστημα πλήρους καύσης καυσίμου.
 • Χέργομ (Ισπανία). Τα προϊόντα συνδυάζουν πολλά πλεονεκτήματα, όπως ποιότητα, αξιοπιστία, δευτερογενή καύση καυσίμων, γεγονός που αυξάνει την ενεργειακή απόδοση του συστήματος.
 • NordFlam (Πολωνία). Οι θάλαμοι πυρκαγιάς είναι κατασκευασμένοι από υψηλής ποιότητας χυτοσίδηρο. Η παραγωγή διαφέρει σε εργονομία, μικρό βάρος, διαθεσιμότητα των τιμών. Επιπλέον, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά είναι η υψηλή απόδοση - έως και το 72%, μονολιθικό κουτί καπνού, το οποίο αποτελεί μοναδική εσωτερική ανάπτυξη, προστασία από την έκλυση αερίων.
 • Schmid, Spartherm (Γερμανία). Τα ένθετα τζάκι του Γερμανικού εμπορικού σήματος Spartherm είναι ελίτ μοντέλα παγκοσμίως γνωστά για την άψογη ποιότητα, το μοντέρνο σχεδιασμό και την φιλικότητα προς το περιβάλλον. Ο εξοπλισμός λειτουργεί με φυσικό αέριο ή ξύλο. Τα προϊόντα Schmid είναι γνωστά όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στη Ρωσία. Τα συστήματα θέρμανσης διατίθενται σε διαφορετικά στυλ από κλασικά έως μοντέλα στούντιο.
 • Nunnauuni, Tulikivi, Kastor, Helo, Harvia και άλλοι (Φινλανδία). Τα φινλανδικά τζάκια έχουν εδραιωθεί στην εγχώρια και ξένη αγορά ως ιδιαίτερα οικονομικά και αξιόπιστα. Πολλοί από αυτούς είναι εξοπλισμένοι με τεχνολογικές καινοτομίες. Η Nunnauuni προσφέρει τζάκια υψηλής ισχύος με επένδυση σκόνης σαπουνιού, η οποία αυξάνει την ενεργειακή απόδοση της συσκευής. Διάφοροι αισθητήρες σας επιτρέπουν να ρυθμίσετε την ποσότητα καυσίμου. Η εταιρία Tulikivi έχει παραγωγή για την επεξεργασία πετρωμάτων, έτσι τα τζάκια της είναι κυρίως επενδεδυμένα με φυσική πέτρα. Εκτός από τα τζάκια, στη γραμμή προϊόντων υπάρχουν περισσότερες από χίλιες επιλογές για σόμπες τζάκι.Η μοναδικότητά τους είναι ότι μπορούν να εργαστούν έως δύο ημέρες από τη στιγμή της τελευταίας τροφοδοσίας. Οι Brands Kastor και Helo συγχωνεύθηκαν το 2009 σε μία εταιρεία που παράγει δύο εμπορικά σήματα. Μπορούμε να πούμε ότι το Helo είναι ένα φθηνότερο ισοδύναμο του Kastor, αν και η ποιότητα και στις δύο περιπτώσεις παραμένει αμετάβλητη.
 • Ομάδα Meta (Ρωσία-Λευκορωσία). Οι γραμμές παραγωγής λειτουργούν και στις δύο χώρες. Τα κύρια διακριτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος είναι η ευελιξία, η πρακτικότητα και η βέλτιστη τιμή.

Αν εξετάσουμε τους παραγωγούς βιολογικών και ηλεκτρικών τζακιών, τότε υπάρχουν πολλοί από αυτούς σε όλες τις χώρες του κόσμου:

 • Decoflame (Δανία) προσφέρει συσκευές που διακρίνονται από την ασφάλεια, την ευρωπαϊκή ποιότητα και τον ενδιαφέροντα σχεδιασμό.
 • Bio-Blaze (Ολλανδία) αφήνει έξω τις κινητές μονάδες βιομάζας της αρχικής μορφής.
 • GlammFire ​​(Πορτογαλία) - τα σχέδια πολυτελών καμινάδων αυτού του εμπορικού σήματος παρουσιάζονται σε διαφορετικές εκδόσεις, από το πάτωμα έως την αναστολή.
 • BioTeplo (Γαλλία) χρησιμοποιεί για φινίρισμα συσκευές μια ποικιλία υλικών φινιρίσματος, η οποία σας επιτρέπει να μετατρέψετε biofireplaces σε μοναδικά διακοσμητικά στοιχεία του εσωτερικού?
 • EcoLife (Ρωσία). Η παραγωγή βρίσκεται στο Νοβοσιμπίρσκ.Οι βιο-συσκευές είναι απλές, αξιόπιστες και, σύμφωνα με τις κριτικές των καταναλωτών, φθηνότερες από τους ξένους ομολόγους τους.
 • Bionicfire (Ρωσία) δημιουργεί αποκλειστικά μοντέλα σύμφωνα με τα σχέδια του πελάτη.

Υπάρχουν επίσης τα αγαπημένα στην αγορά ηλεκτρικών τζακιών:

 • Electrolux (Σουηδία) - το πιο γνωστό εμπορικό σήμα για την κατασκευή οικιακών συσκευών. Η σειρά προϊόντων είναι ασυνήθιστα μεγάλη. Εμπειρία στην παραγωγή κολοσσιαίων. Η ασφάλεια στο τζάκι είναι άψογη.
 • RealFlame (Ρωσία) - Ένας αξιόλογος ανταγωνιστής στον τομέα των τεχνολογιών τζάκι. Πάνω από είκοσι χρόνια στην αγορά. Πολλές κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες επέλεξαν την εταιρεία ως επίσημο διανομέα. Ως ανεπάρκειες παρατηρήθηκε πολύπλοκη τιμολόγηση.

Συμβουλές

Αν ένα τζάκι θέρμανσης ήταν εγκατεστημένο στο σπίτι, τότε για την καλή του εργασία χωρίς αποτυχίες συνιστάται να λάβετε υπόψη τις ακόλουθες συμβουλές των ειδικών:

 • όταν εγκαθιστάτε μια καμινάδα από ανοξείδωτο χάλυβα, είναι επιτακτική ανάγκη να εξασφαλιστεί η θερμομόνωση της, προκειμένου να αποφευχθούν απώλειες ενέργειας.
 • η καμινάδα απαιτεί τακτικό καθαρισμό και, για να απλοποιηθεί αυτή η διαδικασία, κατά την κατασκευή ενός τζακιού στο κανάλι καπνού πρέπει να προσέξετε την παρουσία πρόσθετων θυρών καθαρισμού.
 • τα περισσότερα τζάκια με πυρίμαχο φούρνο, και για ανοιχτά τζάκια συνιστάται η παροχή φράχτη με τη μορφή προστατευτικών οθονών.
 • όταν εγκαθιστάτε μια κατασκευή τζάκι, είναι απαραίτητο να υπολογίσετε εκ των προτέρων το βαθμό πιθανών φορτίων στο πάτωμα έτσι ώστε το δάπεδο να μην καταρρεύσει αργότερα.
 • πριν τροφοδοτήσετε το τζάκι, είναι καλύτερο να αερίζετε το δωμάτιο και να παρέχετε καθαρό αέρα στο δωμάτιο.
 • μεταξύ του πυροσβεστικού χώρου και του τοίχου που είναι ανθεκτικό στη φωτιά πρέπει να είναι τουλάχιστον 10 εκατοστά.
 • Συνιστάται η κατασκευή ενός περιβλήματος διπλής όψης γύρω από το ένθετο τζάκι από μη εύφλεκτα υλικά ανθεκτικά στη θερμότητα.
 • η περιοχή που βρίσκεται μπροστά από την πύλη του τζακιού πρέπει να πληροί τις απαιτήσεις πυρασφάλειας: δεν υπάρχουν εύφλεκτα αντικείμενα σε άμεση γειτνίαση, το δάπεδο είναι καλυμμένο με άκαυστο υλικό, φύλλο μετάλλου ή άλλο πυρίμαχο υλικό μέχρι πλάτος 50 cm πλάτους 20 cm μεγαλύτερο από το θάλαμο φωτιάς κάτω από την πόρτα της φωτιάς.
 • δίπλα στο τζάκι πρέπει να είναι ένα σύνολο απαραίτητων εργαλείων: ένα πόκερ, μια σέσουλα για τέφρα, βούρτσες καθαρισμού αιθάλης.

Όμορφα παραδείγματα στο εσωτερικό

      Τζάκια - ασυνήθιστα και πρωτότυπα εσωτερικά στοιχεία.Μπορούν να εκφράσουν μια ποικιλία χρωμάτων σχεδιαστή - από το πολυτελές παλάτι μέχρι τις ρουστίκ λεπτομέρειες. Τα τζάκια ταιριάζουν τέλεια στους σύγχρονους εσωτερικούς χώρους διαμερισμάτων, χώρων γραφείων και ιδιωτικών κατοικιών.

      Δείτε το παρακάτω βίντεο για μια τάξη master πάνω σε ένα γωνιακό τζάκι.

      Σχόλια
       Συντάκτης
      Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Για κατασκευαστικά θέματα, συμβουλευτείτε πάντοτε έναν ειδικό.

      Αίθουσα εισόδου

      Σαλόνι

      Υπνοδωμάτιο