Σόμπα-τζάκι στο εσωτερικό ενός εξοχικού σπιτιού

 Σόμπα-τζάκι στο εσωτερικό ενός εξοχικού σπιτιού

Οι σόμπες στο παλιό στιλ δίνουν σταδιακά τη θέση τους σε πιο διακοσμητικά τζάκια. Κατά τη διάρκεια του μακρύ και κρύο χειμώνα, οι σόμπες ήταν το μόνο μέσο θέρμανσης στο σπίτι, αλλά με την έλευση της κεντρικής θέρμανσης και του φυσικού αερίου, η ανάγκη για αυτό το ογκώδες κτίριο εξαφανίστηκε.

Το τζάκι έχει γίνει ένα αισθητικό έξτρα εργαλείο θέρμανσης. σε δροσερά καλοκαιρινά ή φθινοπωρινά βράδια σε ιδιοκτησία εξοχικού σπιτιού. Η απαλή ζεστασιά, οι φωτεινές αντανακλάσεις της φλόγας και η αδιάκοπη συζήτηση καθιστούν ένα άτομο πιο ευτυχισμένο. Η εμφάνιση των βιομηχανικών σχεδίων σόμπες-τζάκια έκανε αυτό το πολυτελές διαθέσιμο στο αστικό εξοχικό σπίτι, και το καλοκαιρινό εξοχικό σπίτι.Μεγάλη ποικιλία διαφορετικών μοντέλων σας επιτρέπει να επιλέξετε ακριβώς το μοντέλο που είναι κατάλληλο για σχεδιασμό και λειτουργικές ιδιότητες για έναν συγκεκριμένο καταναλωτή.

Ειδικά χαρακτηριστικά

Η κύρια διαφορά μεταξύ ενός τζακιού και μιας σόμπας είναι ο χρόνος που χρειάζεται για να θερμανθεί το δωμάτιο και ο χρόνος που χρειάζεται για τη διατήρηση της θερμότητας. Ο φούρνος διαθέτει σύστημα καμινάδων τούβλων. Το τούβλο, που θερμαίνεται, αρχίζει να θερμαίνει τον αέρα και διατηρεί τη θερμότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μια ανοιχτή φωτιά σε ένα παραδοσιακό τζάκι παρέχει γρήγορη θέρμανση αέρα., αλλά η θερμότητα διατηρείται μόνο κατά τη διάρκεια της φωτιάς, καθώς δεν υπάρχει υλικό εξοικονόμησης θερμότητας - θερμαινόμενο τούβλο ή πέτρα. Επομένως, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν τζάκια με ανοικτή εστία για εξοχική κατοικία με σκοπό τη συνεχή παροχή θερμότητας μόνο με την εγκατάσταση ειδικών στοιχείων για τη συσσώρευση θερμότητας. Οι φούρνοι-τζάκια έχουν γίνει μια αποτελεσματική λύση, έχουν ένα κλειστό δομικό σύστημα με αυξημένη διάχυση θερμότητας και υψηλές διακοσμητικές ιδιότητες λόγω γυαλιού ανθεκτικό στη θερμότητα, γεγονός που ανοίγει την όψη της φωτιάς που καίγεται.

Τα τζάκια διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο καυσίμου που χρησιμοποιείται: ξύλο, ηλεκτρικό, αέριο, υγρό καύσιμο. Μπορείτε να επιλέξετε το κατάλληλο μοντέλο ανάλογα με τις συνθήκες χρήσης.Ο μεγαλύτερος συντελεστής μεταφοράς θερμότητας των μοντέλων ξύλου, αλλά πρέπει πάντα να έχετε μια προμήθεια κούτσουρων, η κατανάλωσή τους είναι αρκετά μεγάλη, δεν είναι κάθε ιδιοκτήτης του εξοχικού μπορεί να παρέχει τακτική αγορά και παράδοση των καυσόξυλων. Τα τζάκια αερίου δεν παρέχουν λιγότερη θερμότητα, αλλά απαιτούν ειδικό εξοπλισμό και τη διαθεσιμότητα επικοινωνιών αερίου. Όλα τα γνωστά ηλεκτρικά τζάκια - ο πιο ακριβός τύπος θέρμανσης λόγω του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας. Το τελευταίο στην αγορά εμφανίστηκε ένας υγρός τύπος καυσίμου - αιθανόλης.

Η παραγωγή υλικών ποικίλλει από παραδοσιακά τούβλα και φυσική πέτρα σε σίδηρο και χάλυβα. Η πέτρα είναι ο καλύτερος συσσωρευτής θερμότητας, αλλά απαιτεί ενισχυμένο θεμέλιο. Ο χυτοσίδηρος είναι ελαφρώς κατώτερος από αυτόν σε λειτουργία συντήρησης θερμότητας και δεν απαιτεί την κατασκευή ειδικής θεμελίωσης. Τα ανάλογα χάλυβα δροσίζουν πολύ γρήγορα, αλλά έχουν ελαφρές δομές. Η καμινάδα απαιτείται μόνο για θερμαντήρες στερεών καυσίμων - σόμπες ξύλου και αερίου. Άλλοι τύποι τζακιών χρειάζονται μόνο αερισμό ή εξαερισμό, καθώς έχουν την ικανότητα να απορροφούν οξυγόνο από τον αέρα.

Τα μεγέθη ενός θαλάμου φωτιάς είναι πολύ διαφορετικά. Μεγάλα ενσωματωμένα στάσιμα τζάκια εγκαθίστανται σε ιδιωτικά αρχοντικά.Για την εξοχική κατοικία υπάρχουν μικρά μοντέλα που δεν απαιτούν επένδυση τοιχοποιίας και μπορούν να εγκατασταθούν σε οποιοδήποτε κατάλληλο μέρος. Υπάρχουν πολύ μικροσκοπικά εσωτερικά τζάκια που μπορούν να τοποθετηθούν στο σαλόνι ενός διαμερίσματος της πόλης ή σε ένα γραφείο.

Το κύριο χαρακτηριστικό των περισσότερων τροποποιήσεων των τζακιών είναι η δυνατότητα θέρμανσης μόνο του δωματίου στο οποίο βρίσκεται, με εξαίρεση τα ειδικά σχέδια με βρύσες αέρα. Σύμφωνα με τη μέθοδο εγκατάστασης, υπάρχουν τοίχοι χτισμένοι στο επίπεδο, γωνιακοί, ημικυκλικοί ή στρογγυλοί για θέρμανση δύο ή περισσότερων δωματίων, κοντά στο τοίχο και το νησί.

Είδη

Οι σύγχρονοι κατασκευαστές προσφέρουν μια μεγάλη ποικιλία τύπων συγκροτημάτων καυσίμου. Διαφέρουν στα χαρακτηριστικά σχεδιασμού και στη μέθοδο παραγωγής θερμότητας. Η παραδοσιακή τούβλο σε σόμπα με εμφάνιση στερεών καυσίμων είναι πιο κοντά στη Ρωσική σόμπα.

Η τοποθέτηση ενός τζακιού από τούβλα απαιτεί συγκεκριμένη βάση για την κατασκευή βαρέων τοιχοποιιών. Η καμινάδα είναι ένα εποικοδομητικό μέρος ολόκληρου του κτιρίου, η κατασκευή του προβλέπεται στο αρχικό στάδιο κατασκευής.Το τζάκι μπορεί να τοποθετηθεί από πυρίμαχα τούβλα και στη συνέχεια να εφοδιάζεται με μια διαφανή πόρτα. Το ενσωματωμένο μεταλλικό ή χυτοσίδηρο φωτιστικό με διαφανή οθόνη χρησιμοποιείται συνήθως. Στα μοντέλα τούβλου πάνω από τον φούρνο υπάρχουν μερικές φορές μια εστία μαγειρέματος. Η τροφοδοσία καυσόξυλων ρυθμίζεται με το χέρι, και το τούβλο χρησιμεύει για μακρά ανταλλαγή θερμότητας. Μπορεί να θερμαίνει τους παρακείμενους χώρους σε βάρος των πλευρικών τοίχων.

Ένα αγαπημένο στην καταναλωτική αγορά σε αυτό το στάδιο είναι οι σόμπες από χυτοσίδηρο και χάλυβα, οι οποίες δεν χρειάζονται ειδική βάση. Η συσκευασία περιλαμβάνει μια μονωτική πλάκα ή κάτω από το σώμα που έχει μια πλατφόρμα από πορσελάνη. Η εγκατάσταση αυτού του τύπου θερμαντήρα απαιτεί μόνο την εγκατάσταση μιας καμινάδας. Ο σωλήνας μπορεί να ενσωματωθεί στη δομή της οροφής σε οποιοδήποτε κατάλληλο μέρος, αν δεν παραβιάζει την ακεραιότητα των δοκών στήριξης. Ανάλογα με το μοντέλο, χρησιμοποιούνται μόνο για θέρμανση, σαν μίνι τζάκι ή είναι εξοπλισμένα με διπλό σχεδιασμό για την ενσωματωμένη εστία μαγειρέματος.

Σε νέες εκδόσεις Φούρνοι κατασκευαστές αλλάξει σύστημα αγωγών και εφαρμόστηκε ανακύκλωση το υπόλοιπο καύσιμο, το οποίο αύξησε την διάρκεια της περιόδου καύσης, μειωμένη κατανάλωση καυσίμου και τη μείωση των εκπομπών αιθάλης.Τέτοια μοντέλα ονομάζονται μακρόστενα σόμπες για στερεά καύσιμα. Αυτές οι μονάδες υποδιαιρούνται σε σόμπες με μέθοδο θέρμανσης αέρα και με κύκλωμα νερού.

Μικρές σόμπες από σίδερο με εναλλάκτη θερμότητας που μεταφέρει αέρα έχουν αποκτήσει δημοτικότητα μεταξύ των κατοίκων του καλοκαιριού. Εδώ, λόγω του σχεδιασμού, ο αέρας εισέρχεται σταδιακά και το καύσιμο δεν αναβλύζει, αλλά καίει μέτρια. Η ειδική διάταξη αρκετών αεραγωγών καθιστά δυνατή την αποτελεσματική και γρήγορη θέρμανση ενός μικρού δωματίου, για παράδειγμα, μιας μικρής εξοχικής κατοικίας με ένα δωμάτιο. Το μειονέκτημα είναι η ταχεία ψύξη με την εξασθένιση της φωτιάς. Για να διατηρηθεί μια αποδεκτή θερμοκρασία για μεγάλο χρονικό διάστημα και να διανεμηθεί η θερμότητα σε αρκετούς χώρους ή στον δεύτερο όροφο, τοποθετούνται εναλλάκτες θερμότητας αέρα · ο θερμός αέρας διανέμεται μέσω σωλήνων από την καμινάδα σε διαφορετικές κατευθύνσεις και δίνει ένα πρόσθετο θερμικό αποτέλεσμα.

Ένας πιο εργονομικός σχεδιασμός έχει μια σόμπα με ένα κύκλωμα νερού για τη θέρμανση αρκετών δωματίων ή ορόφων. Τέτοιες κάμινοι συνδέονται με το σύστημα θέρμανσης, το νερό στο λέβητα κλιβάνου θερμαίνεται και μπαίνει στα θερμαντικά σώματα. Η αποδοτικότητα στην κατανάλωση καυσίμου καθιστά αυτό το μοντέλο κατάλληλο για μεγάλο χρονικό διάστημαχρήσης. Η θερμότητα αποθηκεύεται συνεχώς. Το μειονέκτημα είναι οι άνισες συνθήκες θερμοκρασίας στο σύστημα θέρμανσης. Ένα σπάσιμο στην εστία προκαλεί ψύξη των θερμαντικών σωμάτων και της θερμοκρασίας περιβάλλοντος.

Σε καμίνους μακράς καύσης, οι ξηραντές κυκλοφορίας αέρα παρέχονται για ξήρανση ξύλου, καθώς ακόμη και αργή καύση ξύλου απαιτεί ένα ορισμένο βαθμό υγρασίας από κορμούς, άνθρακα ή μπρικέτες.

Οι φούρνοι είναι εξοπλισμένοι με αυτόματη τροφοδοσία καυσίμου., ενώ ένα σελιδοδείκτη μπορεί να καεί έως και 7 ημέρες σε ορισμένες τροποποιήσεις. Ο αυτοματισμός σε ορισμένα μοντέλα ρυθμίζει διάφορους τρόπους καύσης. Η απόδοση αυτών των θερμαντήρων προσεγγίζει το 80%. Η δευτερογενής καύση των προϊόντων καύσης μειώνει την είσοδο επιβλαβών ουσιών στον αέρα και το σχηματισμό αιθάλης, αφαιρούμενα στάχτες τέφρας διευκολύνουν τη διαδικασία καθαρισμού. Προς το παρόν, αυτό είναι το πιο δημοφιλές μοντέλο για εξοχικές κατοικίες που δεν διαθέτουν παροχή φυσικού αερίου.

Τζάκια που λειτουργούν με φυσικό αέριο, το πιο απαιτητικό λόγω του φθηνού καυσίμου, της ευκολίας χρήσης, της ποικιλομορφίας στο σχεδιασμό. Τα τζάκια αερίου δεν παράγουν αιθάλη, αλλά απαιτούν ακόμα μια καμινάδα για την αφαίρεση των προϊόντων καύσης αερίου.Το αέριο μεταφοράς θερμότητας σόμπα κοντά σε ξύλο ομολόγους. Χρησιμοποιούνται για οικιακή θέρμανση του σπιτιού. Διαθέτει διάφορες επιλογές για σύνδεση με το κύριο αέριο ή με υγροποιημένο αέριο, γεγονός που διευρύνει το πεδίο εφαρμογής των τζακιών αερίου. Η απουσία πραγματικών καυσόξυλων αντισταθμίζεται από τον όμορφο σχεδιασμό μιας τεχνητής φωτιάς με τις γραφικές γλώσσες μιας πραγματικής φλόγας.

Τα τζάκια αερίου έχουν τη δυνατότητα να ελέγχονται από το τηλεχειριστήριο. Η ασφάλεια λειτουργίας υποστηρίζεται από ειδικούς αισθητήρες που παρακολουθούν τη λειτουργία καύσης και απενεργοποιούν αυτόματα τους καυστήρες όταν υπάρχει διακοπή στην παροχή καυσίμου.

Παρόμοια χαρακτηριστικά έχουν ηλεκτρικά τζάκια. Στις διακοσμητικές ιδιότητες του συστήματος αυτοματισμού της διαδικασίας θέρμανσης δεν είναι κατώτερη από το αέριο. Το μειονέκτημα είναι ο δαπανηρός τρόπος θέρμανσης. Η αποτελεσματικότητά τους είναι κάπως χαμηλότερη από εκείνη του εξοπλισμού αερίου. Η περίπτωση ενός ηλεκτρικού τζακιού μπορεί να έχει πάχος 10 χιλιοστών σε ένα πραγματικό πρωτότυπο με απομίμηση καυσόξυλων. Διαθέτει τρόπους θέρμανσης και φωτισμού ή μόνο φωτισμό με τη μορφή φλόγας. Συχνά, η οθόνη είναι εφοδιασμένη με πρόσθετες λειτουργίες, για τις οποίες είναι εξοπλισμένη με τσιπ υπολογιστών.Μπορεί να αλλάξει το χρώμα και την εικόνα της οθόνης, να μεταφέρει το φορτίο πληροφοριών.

Εάν τα ηλεκτρικά τζάκια και τα τζάκια απαιτούν σύνδεση με τις επικοινωνίες, τα πιο πρόσφατα μοντέλα τζαμιών υγρών βιοκαυσίμων είναι εντελώς αυτόνομα. Το κύριο δομικό στοιχείο είναι η δεξαμενή καυσίμων δύο διαμερισμάτων για καύση και είσοδο καυσίμου, τα οποία έχουν ανοίγματα για την είσοδο υγρού στον καυστήρα από τεχνητή πέτρα ή μέταλλο. Η φωτιά στο τζάκι είναι φυσική, έχει σταθερή καύση, δεν υπάρχει αιθάλη και σπινθήρες, δεν απαιτεί καμινάδα και θεμέλια, μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε επιφάνεια.

Το καύσιμο γι 'αυτούς είναι αιθανόλη αλκοόλης. Η κατανάλωση εξαρτάται από την ένταση του δωματίου και την επιθυμητή θερμοκρασία θέρμανσης. Τα επιτραπέζια μοντέλα καίγονται περίπου 200 χιλιοστόλιτρα καυσίμου ανά ώρα, μεγάλα τοίχου με έναν μακρύ καυστήρα - 500 χιλιοστόλιτρα ανά ώρα. Η φωτεινότητα της φλόγας ρυθμίζεται από τη βαλβίδα του καυστήρα. Δίνει μέτρια θερμότητα. Ωστόσο, αυτό το τζάκι αναφέρεται μάλλον στη διακοσμητική αντικατάσταση μιας πραγματικής φωτιάς σε ένα διαμέρισμα της πόλης.

Σχεδιασμός

Τα τζάκια είναι σταθερά εδραιωμένα στη ζωή μας, εξυπηρετούν τόσο για θέρμανση όσο και για εσωτερική διακόσμηση. Για πολλά χρόνια, τα κλασικά τζάκια με ορθογώνια πύλη από MDF, πλαστικό ή γυψοσανίδα διακοσμημένα με γυψοσανίδα,κατέλαβαν μια συμπαγή θέση σε διαμερίσματα πόλης και εξοχικές εξοχικές κατοικίες. Το σαλόνι, διακοσμημένο σε κλασικό στιλ, είναι διακοσμημένο με σόμπα-τζάκι, τοποθετημένο στην πύλη, διακοσμημένο με μάρμαρο. Φυσική ή τεχνητή πέτρα για την τελική επεξεργασία της πύλης επιλέγεται ανάλογα με την κατάσταση. Αυτό το τζάκι δίνει το βάρος και τη σταθερότητα του καθιστικού.

Το παραδοσιακό υλικό για φινίρισμα σόμπων και τζάκια είναι κεραμίδια και πλακάκια. Αυτή η διακόσμηση έχει μακρά ιστορία, σήμερα είναι και πάλι στο ύψος της μόδας. Μια μεγάλη ποικιλία κεραμικών πλακιδίων δίνει στο τζάκι μια μοναδική εμφάνιση. Οι ενιαίες μορφές του μεταλλικού σώματος του τζακιού αποκτούν αποκλειστικά χαρακτηριστικά, ενώ το υλικό αυτό έχει τη λειτουργικότητα.

Το κεραμίδι είναι ένα καλό μονωτικό υλικό., προστατεύει στενά τοποθετημένα εσωτερικά αντικείμενα ή ξύλινα χωρίσματα από τη φωτιά. Η κεραμική επιτρέπει πλέον να κρατήσει τη θερμότητα της εστίας, ανθεκτική, εύκολη στην καθαριότητα, δεν ξεθωριάζει και δεν ξεθωριάζει. Τα πιο απλά γεωμετρικά σχήματα, κεραμίδια με κεραμίδια, αποκτούν έξοχα περιγράμματα και την ευγενή αξία της αρχαιότητας. Το πλακόστρωτο τζάκι γίνεται η κεντρική έμφαση σε ένα δωμάτιο με μοντέρνο σχεδιασμό.

Το εσωτερικό σε Art Nouveau στυλ θα συμπληρώσει την πύλη με floral στολίδια και λείες γραμμές του πλαισίου. Οι μεταλλικές λεπτομέρειες αποτελούν αναπόσπαστο χαρακτηριστικό αυτής της εξελιγμένης κατεύθυνσης σχεδιασμού. Οι εσωτερικοί χώροι αυτής της κατεύθυνσης απαιτούν την αυστηρή υπαγωγή της όλης κατάστασης σε ένα στυλ. Χωρίς εντυπωσιακά χρώματα και συναρπαστικές συνεχείς στροφές και μορφές μετατρέπουν τη συσκευή θέρμανσης σε έργο τέχνης. Το floral μοτίβο ανακουφίζει τη φωτιά και φέρνει τις σημειώσεις της ηρεμίας, της χαλάρωσης και της ευδαιμονίας.

Η τεχνολογία Hi-tech υποστηρίζει την απλότητα και την ομαλότητα του μεταλλικού σχεδιασμού της πρόσοψης του τζακιού. Χρώματα τελειώματος - γκρι, χάλυβας, μαύρο, λευκό. Οι φούρνοι σε αυτούς τους εσωτερικούς χώρους υψηλής τεχνολογίας έχουν δύο πόρτες τοποθετημένες και στις δύο πλευρές προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η ομορφιά της φλόγας. Ο φούρνος-τζάκι χρησιμοποιείται ως διαχωριστικό σε λειτουργικές ζώνες για μετασχηματισμό χώρου. Τα φουτουριστικά χαρακτηριστικά αλλάζουν ριζικά την έννοια της θέρμανσης του κλιβάνου, μετατρέποντάς την σε ένα διαστημικό στοιχείο του εσωτερικού χώρου.

Οι φούρνοι-τζάκια στο εσωτερικό της Προβηγκίας έχουν τελειώσει με φυσική πέτρα ή λιθόστρωτα. Το βρώσιμο φινίρισμα δίνει βάρος σε ολόκληρη τη δομή.Πέτρινο πάτωμα, καπνιστές δοκούς - τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των γαλλικών χώρων. Ένα ελαφρύ, λευκασμένο από τον ήλιο επίπλωση και ανοιχτό ταπετσαρία με ένα μικρό floral μοτίβο φέρνουν ισορροπία στο εσωτερικό. Η πέτρα διατηρείται δροσερή το καλοκαίρι, διατηρείται ζεστή για μεγάλο χρονικό διάστημα το φθινόπωρο και το χειμώνα, επιτρέποντάς σας να περάσετε άνετα το τζάκι.

Στον σκανδιναβικό τύπο, η βαρύτητα διαμορφώνεται με σταθερότητα και καλή ποιότητα. Λευκός απλός σοβάς με ισχυρές ξύλινες κονσόλες και μανδύα συνδυάζεται με δομικά στοιχεία της οροφής και των δοκών τοίχου. Ο κλίβανος επιλέγεται ευρύχωρος. Το τζάκι χωράει στην απλή ατμόσφαιρα με άνετους καναπέδες και πολυθρόνες. Το κομψό ξύλο τραβάει μια μεγάλη εικόνα.

Ο μινιμαλισμός απλοποιεί το διακοσμητικό στοιχείο, αφήνοντας μόνο τα λειτουργικά στοιχεία. Το τζάκι του κλιβάνου διαφέρει σε μια πρωτότυπη μορφή και εγκατασταθεί στη μέση του σπιτιού. Οι πολλαπλές εργασίες επιλύονται ταυτόχρονα με τη βοήθεια ενός αντικειμένου. Ο χώρος διαιρείται σε ζώνες, ολόκληρη η περιοχή του δωματίου θερμαίνεται, το τζάκι είναι ορατό από όλα τα σημεία του δωματίου. Η υπόλοιπη κατάσταση έχει ουδέτερους τόνους φόντου, φέρνοντας το τζάκι στο κέντρο της σύνθεσης.

Ρουστίκ ή ρουστίκ στυλ κτίρια κούτσουρων, όπου πολλά ξυλόγλυπτα, που θυμίζουν τη ρωσική κιμωλία-πλυθεί σόμπα. Η πύλη τζάκι μαζί με την καμινάδα είναι τυποποιημένη κάτω από τη σόμπα. Αυτό γίνεται χρησιμοποιώντας ένα μαζικό λευκό κύτος. Το σώμα μπορεί να κατασκευαστεί από τούβλο ή γυψοσανίδα, μετά να επικαλυφθεί και να βαφτεί με ακρυλικό χρώμα. Το ανοιχτόχρωμο ξύλο και το λευκό χρώμα των εσωτερικών στοιχείων προσθέτουν φως και άνεση στο δωμάτιο, το οποίο θα θέλαμε να καλέσουμε στην "αίθουσα δωματίου".

Η πιο πρωτότυπη και τεχνολογική μορφή έχουν τζάκια σε στυλ σοφίτας. Τα εξωτερικά τελειώματα μπορούν να κατασκευαστούν ακόμη και από ένα παλιό σωλήνα μεγάλης διαμέτρου. Το σίδερο με ένα άγγιγμα σκουριάς και ένα στρώμα αιθάλης είναι ένα καλλιτεχνικό στοιχείο βιομηχανικού σχεδιασμού. Η καμινάδα δεν κρύβεται πίσω από την οροφή, αλλά εμφανίζεται σκόπιμα ως διακοσμητική λεπτομέρεια. Ο υπερσύγχρονος εξοπλισμός τζάκι είναι ενσωματωμένος σε ένα βιομηχανικό απόβλητο.

Όταν επιλέγετε το σχήμα του τζακιού και τη διακόσμησή του, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη το συνολικό ύφος του σχεδιασμού του δωματίου. Μεγάλη σημασία και η θέση του τζακιού. Είναι καλύτερο να το εγκαταστήσετε στον κύριο τοίχο του σαλόνι, έτσι ώστε άλλα έπιπλα να μην εμποδίζουν το παιχνίδι των φλογών.Αξίζει να δανειστεί η εμπειρία των αγγλικών αριστοκρατών που, δίπλα στο τζάκι, είχαν μερικές καρέκλες για καλύτερη θέρμανση και χαλάρωση. Το κεντρικό τμήμα του δωματίου διατίθεται για ένα τζάκι παρουσία μιας μεγάλης έκτασης, αφού σε ένα μικρό δωμάτιο ο σχεδιασμός μπορεί να γεμίσει το χώρο και η ουσία της φωτιάς θα χαθεί λόγω της στενότητας.

Ποια να επιλέξει;

Έχοντας αποφασίσει για το στυλ, μένει να επιλέξετε τον επιθυμητό σχεδιασμό και τον τύπο καυσίμου. Τι πρέπει να ακολουθήσετε; Το πρώτο βήμα είναι να καθοριστούν οι όροι χρήσης: θέρμανση όλο το χρόνο για ένα σπίτι με μόνιμη κατοικία ή εποχιακή ακανόνιστη χρήση σε κρύο καιρό. Αν έρχεστε στο εξοχικό μόνο το καλοκαίρι και μερικές φορές την περίοδο του φθινοπώρου-χειμώνα για μερικές ημέρες, τότε δεν έχει νόημα να εξοπλίσετε το σπίτι με ένα σύστημα καλοριφέρ, πρέπει να αποστραγγίσετε το νερό για το χειμώνα για να αποφύγετε τη ρήξη των σωλήνων σε αρνητικές θερμοκρασίες. Η καλύτερη διέξοδος είναι να εγκαταστήσετε ένα φούρνο μεταφοράς μεγάλης διάρκειας ζωής και να εξοπλίσετε την καμινάδα με ένα σύστημα εναλλάκτη θερμότητας αέρα.

Για μόνιμη διαβίωση είναι κατάλληλες σόμπες για τζάκια στερεών καυσίμων μακρά καύση με ένα περίγραμμα νερού. Αυτός είναι ένας πρακτικός και φιλικός προς το χρήστη σχεδιασμός.Ο εγκατεστημένος αυτόματος αισθητήρας για την παροχή καυσόξυλου θα επιτρέψει για μεγάλο χρονικό διάστημα το σύστημα θέρμανσης να λειτουργεί για την παροχή νερού στα θερμαντικά σώματα χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Για να καθορίσετε τη βέλτιστη θερμοκρασία του ψυκτικού υγρού, αρκεί να ρυθμίσετε τους αισθητήρες των τρόπων καύσης. Αυτή η επιλογή είναι αποδεκτή εάν υπάρχει επαρκής ποσότητα στερεού καυσίμου: καυσόξυλα, άνθρακας, σφαιρίδια.

Η σύνδεση ενός σπιτιού με τις επικοινωνίες αερίου καθιστά προτιμότερο να υπάρχει ένας παρόμοιος σχεδιασμός για ένα τζάκι φυσικού αερίου. Το φυσικό αέριο - ένας φτηνός τύπος καυσίμου, σε αντίθεση με τους φορείς μεταφοράς ενέργειας από ξύλο και άνθρακα, δεν απαιτεί τακτική δημιουργία σελιδοδεικτών. Οι συνθήκες θερμοκρασίας στο σπίτι μπορούν να ρυθμιστούν με λαβή καυστήρα αερίου. Δεν υπάρχει ανάγκη αποθήκευσης καυσόξυλων ή άνθρακα. Η παρουσία μιας βέλτιστης πηγής ενέργειας είναι το δεύτερο συστατικό της επιλογής του θερμαντήρα.

Το επόμενο κριτήριο είναι το μέγεθος της θερμαινόμενης περιοχής. Κάθε μοντέλο του τζακιού παρέχεται με κατάλογο τεχνικών χαρακτηριστικών, ο κύριος δείκτης του οποίου είναι η ισχύς. Η τυπική τιμή της θερμαντικής ικανότητας υπολογίζεται ως 1 kW ανά 10 τετρ. τετραγωνικά μέτρα χωρίς χωρίσματα και έλλειψη δαπέδων.Παραμένει να υπολογίσετε ολόκληρη την περιοχή του δωματίου και να επιλέξετε την κατάλληλη μονάδα.

Ένα άλλο κριτήριο που επηρεάζει την επιλογή του μοντέλου είναι το βάρος της σόμπας. Μπορεί να κυμαίνεται από 50 έως 800 kg. Οι αναπτήρες είναι χαλύβδινα σώματα, αλλά δροσίζουν πιο γρήγορα. Πρέπει να γνωρίζετε τις δομικές δυνατότητες του δαπέδου και τον τόπο όπου σχεδιάζετε να εγκαταστήσετε ένα τζάκι. Μπορεί να απαιτείται δομική ενίσχυση ή ανέγερση βάθρου. Ένα σχέδιο εγκατάστασης καμινάδας μελετάται εκ των προτέρων για να δημιουργηθεί επαρκής ώση, διαφορετικά η καύση δεν θα αντιστοιχεί στις αναφερόμενες παραμέτρους.

Τέλος, υπάρχουν τσιγάρα στάσιμα και κινητά. Τα κινητά έχουν παρόμοια εμφάνιση με τις σόμπες. Η διαφορά τους είναι στην γυάλινη πόρτα και υπάρχουν δύο επιλογές για τη σύνδεση της καμινάδας: ενσωματωμένη - στην κορυφή, και η δεύτερη - στον πίσω τοίχο. Δίνουν μια γρήγορη θέρμανση του δωματίου λόγω της μεταφοράς θερμότητας της ίδιας της μονάδας.

Πώς να το κάνετε μόνοι σας;

Η εγκατάσταση τζακιού προβλέπεται στο στάδιο σχεδιασμού οικίας, το έργο αναπτύσσεται από κατασκευαστικά και σχεδιαστικά εργαστήρια με την παροχή σχεδιαστικών σχεδίων και σχεδίου διακοσμητικής εσωτερικής λύσης.Οι ίδιες αυτές εταιρείες αναλαμβάνουν όλες τις εργασίες κατασκευής και σύνδεσης εξοπλισμού. Αυτό το συγκρότημα έργων έχει ένα αρκετά υψηλό κόστος, έτσι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες μικρών κατοικιών προτιμούν να κάνουν αυτό το έργο από μόνοι τους.

Πριν ξεκινήσετε την αυτοεγκατάσταση του τζακιού, πρέπει να εξοικειωθείτε με τις απαιτήσεις για την ασφαλή λειτουργία του θερμαντήρα. Τα διαμερίσματα σε πολυώροφα κτίρια δεν είναι το καταλληλότερο μέρος για μια μακρόστενη σόμπα στερεών καυσίμων. Θα πρέπει να περάσουμε από έναν τεράστιο αριθμό εγκρίσεων με διάφορες υπηρεσίες για να αφαιρέσουμε την καμινάδα στην οροφή. Εάν το κτίριο διαμερισμάτων δεν έχει θέρμανση, οι γείτονες μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο στο σχέδιο αυτό. Η κατασκευή της καμινάδας θα είναι ένα πολύ ακριβό γεγονός. Ως εκ τούτου, θεωρούμε τις πιο συνηθισμένες επιλογές για ρύθμιση σε εξοχικές κατοικίες.

Η παραδοσιακή κατασκευή είναι κατασκευασμένη από τούβλο, ακολουθούμενη από την εγκατάσταση μονάδας χάλυβα ή χυτοσιδήρου. Το βάρος αυτής της δομής απαιτεί την κατασκευή του θεμελίου σε βάθος 80 εκατοστών.

Το βάθος του καυστήρα πρέπει να είναι τουλάχιστον το ήμισυ του ύψους. Το πέτρινο τζάκι μπορεί να είναι εξοπλισμένο με ένα πάνελ για θέρμανση και μαγείρεμα των τροφίμων ή με ξεχωριστό θάλαμο. Για τοιχοποιία χρησιμοποιούνται πυρίμαχα τούβλα. Η διαδικασία της κατασκευής του απαιτεί ορισμένες δεξιότητες. Ελλείψει εμπειρίας, είναι καλύτερο να εμπιστευτείτε έναν επαγγελματία ή να εκτελέσετε επένδυση πλακιδίων ή γυψοσανίδας. Το κόστος των υπηρεσιών των μαστόρων είναι υψηλό, έτσι πολλοί πρέπει να χτίσουν ένα τζάκι με τα χέρια τους. Εξετάστε βήμα προς βήμα τις οδηγίες για αυτήν την ενέργεια.

Η ένταση του δωματίου υπολογίζεται. Το μέγεθος της εστίας θα πρέπει να αναφέρεται στην ένταση του δωματίου ως 1 έως 70. Επιλέγεται το σχήμα και ο σχεδιασμός του τζακιού με την καμινάδα. Σχεδιάζονται σχέδια παραγγελίας, όπου η διάταξη των τούβλων κάθε σειράς παρουσιάζεται σχηματικά ξεχωριστά. Τα μεγέθη διαταγής παραγγελίας μπορούν να παραγγελθούν από το εργαστήριο κατασκευής ή για να εξοικονομήσετε χρήματα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις έτοιμες επιλογές.

Το επόμενο στάδιο είναι η κατασκευή του Ιδρύματος. Ένας λάκκος έσκαψε 60-70 εκατοστά βάθος, 15 εκατοστά πλάτος περισσότερο από τη βάση του τζάκι σκάβει. Ένα στρώμα από τα μάρμαρα 10-15 εκατοστά είναι επενδεδυμένο στον πυθμένα. Ο ξυλότυπος είναι εγκατεστημένος και η στρώση με στρώση πέφτει με υγρό τσιμέντο ελαφρώς κάτω από το επίπεδο δαπέδου (5-6 cm).

Μετά την ξήρανση της θεμελίωσης προχωρήστε στο πλινθοδομή. Ο πίσω τοίχος είναι τοποθετημένος σε μισό τούβλο, πλευρά σε τούβλο. Ο οπίσθιος τοίχος της εστίας από τη μέση πρέπει να κλίνει προς τα εμπρός κατά 15-20 μοίρες για κυκλοφορία θερμού αέρα. Αυτή η κλίση παρέχεται από προεξέχουσες προβολές τοιχοποιίας. Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής της καμινάδας που τοποθετείται στο σώμα του τζακιού. Όλοι αυτοί οι τύποι θέσεων εργασίας απαιτούν μια ορισμένη εμπειρία. Οι αρχάριοι θα περάσουν πολύ χρόνο και θα έχουν αναπόφευκτα προβλήματα με την ακρίβεια τοποθέτησης τούβλων στο αρχικό στάδιο.

Οι κατασκευαστές προσφέρουν μια μεγάλη ποικιλία τελικών σχεδίων για το σχεδιασμό των κλιβάνων. Έχει καθιερωμένη ζωγραφική με ειδικές μεταλλικές προσόψεις. Οι βαμμένες σόμπες έχουν όμορφη διακοσμητική εμφάνιση και δεν απαιτούν πρόσθετα υλικά φινιρίσματος. Τοποθετούνται απλά στο σωστό μέρος και συνδέονται με το σύστημα θέρμανσης και την καμινάδα. Το χρώμα του χρώματος που ταιριάζει με το συγκεκριμένο εσωτερικό.

Ο τόπος εγκατάστασης του κλιβάνου-καμίνου προϋποθέτει την απουσία σχεδίων που θα εμποδίσουν το σχέδιο. Αυτό σημαίνει ότι η μονάδα δεν πρέπει να βρίσκεται στη γραμμή μεταξύ του παραθύρου και της πόρτας. Το τζάκι πρέπει να βρίσκεται όσο το δυνατόν πιο κοντά στον αγωγό εξαγωγής.Εάν ο σχεδιασμός των τοίχων που παρέχονται με κανάλια καπνού, η καμινάδα εισάγεται σε αυτά. Με αυτόματη συναρμολόγηση, η καμινάδα εξέρχεται από την οροφή και την οροφή προς τα έξω, ενώ ο σωλήνας καμινάδας είναι τυλιγμένος σε ορυκτοβάμβακα και ένας άξονας είναι κατασκευασμένος από τεμάχια αφρού ή τούβλα γύρω του.

Ο σωλήνας καμινάδας είναι κατασκευασμένος από τούβλα, μέταλλο, αμίαντο, κεραμικά. Η διάμετρος της καμινάδας επιλέγεται από την αναλογία 1 έως 10 του μεγέθους του κλιβάνου. Το στρογγυλό σχήμα του σωλήνα θεωρείται βέλτιστο. Οι κατασκευαστές προσφέρουν για αυτοσυναρμολόγηση φθηνές και εύκολες καμινάδες από ανοξείδωτο χάλυβα "σάντουιτς" - δύο σωλήνες διαφόρων διαμέτρων, ο χώρος μεταξύ των οποίων είναι γεμάτος με ορυκτό μονωτικό μαλλί. Πρόκειται για ένα δομικό στοιχείο έτοιμο προς τοποθέτηση που δεν απαιτεί πρόσθετες δομές μόνωσης. Η καμινάδα είναι εξοπλισμένη με μια πύλη - μια βαλβίδα που εμποδίζει τη ροή του αέρα. Με τη βοήθεια της πόρτας ρυθμίστε την πρόσφυση.

Το έδαφος μπροστά από το τζάκι και κάτω από αυτό αντιμετωπίζει κεραμικό γρανίτη. Τα μοντέλα με στήλες στήριξης έχουν εισροή αέρα από κάτω, όταν εγκαθιστούν τον κλίβανο σε μια σταθερή βάση σε αυτό, θέτουν ένα κανάλι για ροή αέρα μέσω της επικάλυψης του δαπέδου από το δρόμο.Για να γίνει αυτό, ένας σωλήνας εισαγωγής εισάγεται στην οροφή, ο οποίος πηγαίνει κάτω από τον πυθμένα του φούρνου στις σχάρες.

Συμβουλές και κόλπα

Η διάρκεια ζωής και η θερμική ισχύς της μονάδας θέρμανσης εξαρτώνται από τις συνθήκες λειτουργίας. Οι καλύτερες κριτικές έλαβαν σόμπες στερεών καυσίμων, μακρά καύση. Ανεξάρτητα από τον τύπο της μονάδας, τα τζάκια πρέπει να εγκατασταθούν σύμφωνα με τις απαιτήσεις πυρασφάλειας. Δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με έπιπλα και ξύλινα χωρίσματα. Οι σόμπες πρέπει να καθαρίζονται τακτικά από αιθάλη, για να αποφεύγεται η εισροή υγρασίας, για να παρακολουθείται η θερμοκρασία, ώστε να αποφευχθεί η ρωγμή της θήκης από υπερθέρμανση και υπερψύξη.

Είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε μόνο ξηρό υλικό για την ανάφλεξη. Τα καυσόξυλα για ενεργό πυρκαγιά χρησιμοποιούν μικρά, ίδια μεγέθη. Όσο μεγαλύτερες είναι οι καταγραφές, τόσο πιο αργή είναι η διαδικασία καύσης. Μην θερμαίνετε τον κλίβανο με πλάκες αποβλήτων ξύλου με επιβλαβείς συνθετικές ακαθαρσίες. Για τη θέρμανση, ξύλο από σημύδα, βελανιδιά, σφενδάμι ή λάριχο είναι καλύτερη. Το πεύκο εκλύει πολύ πίσσα όταν καίγεται. Αυτό θα οδηγήσει στην ανάγκη για συχνό καθαρισμό της καμινάδας. Τα κορμούς πρέπει να είναι κατά ένα τέταρτο μικρότερο από την χωρητικότητα του κλιβάνου,και σε καμία περίπτωση δεν στηρίζεται στην οθόνη γυαλιού.

Σε οικογένειες με παιδιά, δεν πρέπει να μένουν αφύλακτες δίπλα σε μια σόμπα εργασίας. Το τζάκι δεν πρέπει να παρεμβαίνει στην κίνηση γύρω από το δωμάτιο. Ελλείψει ώθησης, η καύση του καυσόξυλου διακόπτεται μέχρις ότου εξαλειφθεί η αιτία. Κακή έλξη μπορεί να προκληθεί από ένα ξένο αντικείμενο που εισέρχεται στο σωλήνα καμινάδας. Μην κλείνετε πλήρως τη βαλβίδα της πύλης κατά την ενεργή καύση, μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση από το μονοξείδιο του άνθρακα.

Η καμινάδα χρειάζεται από καιρό σε καιρό, τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο με τακτική χρήση, να καθαρίζει τα προϊόντα καύσης από μόνοι τους ή να καλέσει έναν ειδικό. Για τον καθαρισμό χρησιμοποιήστε ειδικά εργαλεία - μια σφαίρα σε μια αλυσίδα που χαμηλώνει στον σωλήνα από ψηλά. Η αιθάλη χύνεται στο φούρνο, εάν δεν υπάρχει ειδική θήκη που να μπορεί να αναδιπλώνεται. Είναι καλύτερο να παρέχετε μια τέτοια τσέπη στο στάδιο της εγκατάστασης.

Κατασκευαστές και σχόλια

Η μεγάλη ζήτηση για εσωτερικά τζάκια έχει καθορίσει ένα ευρύ φάσμα τζάκια των εγχώριων και ξένων κατασκευαστών. Διάφορες τροποποιήσεις των τζακιών άριστης ποιότητας στην εγχώρια αγορά είναι εταιρείες "Meta" και "Teplodar".

Οι φούρνοι αυτών των κατασκευαστών διακρίνονται από το μοντέρνο σχεδιασμό,καλές λειτουργικές ιδιότητες και βέλτιστη λειτουργική πλήρωση. Μαγειρική καλοριφέρ "Meta Selenga" καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην κατηγορία απόδοσης ισχύος 8 kW, είναι εξοπλισμένη με φούρνο και ένα διαμέρισμα για την ξήρανση καυσόξυλων.

Κυκλοθερμικοί φούρνοι OV-120, "Τρόνο Τάνγκο" που παράγονται από την εταιρεία "Teplodar" έχουν ομοιόμορφη μεταφορά θερμότητας, γρήγορα και αποτελεσματικά θερμαίνει το δωμάτιο. Είναι μια καλή επιλογή για εποχιακή χρήση στη χώρα.

Οι σκανδιναβικές χώρες με σκληρούς χειμώνες έχουν αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στην παραγωγή περιβαλλοντικά φιλικών και εργονομικών συγκροτημάτων καυσίμων. Τζάκια Φινλανδικοί κατασκευαστές Harvia και Tulikivi είναι πάντα σε ζήτηση. Το υλικό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή των προϊόντων τους είναι από χυτοσίδηρο και χάλυβα, επικαλυμμένο με ανθεκτική στη θερμότητα βαφή. Κατά τη λειτουργία, το σώμα της σόμπας και η εξωτερική επικάλυψη δεν παραμορφώνονται ή ραγίζονται.

Οι ηγέτες όσον αφορά τη λειτουργικότητα και τις υψηλές διακοσμητικές ιδιότητες είναι σόμπες Βαυαρία. Μια ποικιλία μοντέλων παρουσιάζονται από μικρά κινητά τζάκια, τα οποία μπορούν εύκολα να μεταφερθούν στον κορμό ενός επιβατικού αυτοκινήτου και να θερμανθούν κατά τη διάρκεια μιας πεζοπορίας, σε όμορφα στάσιμα τζάκια με γυάλινη οθόνη τριών όψεων.Σας επιτρέπει να παρατηρείτε φλεγόμενες φλόγες από όλα τα σημεία του δωματίου. Ο εξωτερικός σχεδιασμός των σόμπων αυτού του κατασκευαστή δεν είναι κατώτερος από τους δείκτες ισχύος. Ορισμένα μοντέλα μπορούν να παρέχουν ζεστό χώρο μέχρι 110 τετραγωνικών μέτρων. μέτρα

Στο σχεδιασμό των καμίνων Βαυαρία χρησιμοποίησε συνδυασμό σιδήρου, χάλυβα και τούβλων. Η χρήση του τελευταίου μειώνει τις απώλειες θερμότητας και τοποθετεί αυτές τις σόμπες στην πρώτη θέση για οικονομική κατανάλωση καυσίμου. Οι ενσωματωμένοι φούρνοι και μαγειρικά σκεύη σας επιτρέπουν να μαγειρεύετε άνετα τα τρόφιμα για την οικογένεια και να ζεσταίνετε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Για μια εξοχική κατοικία, η αγορά του σόμπα Optima είναι μια καλή λύση - ένα συμπαγές και αποδοτικό μοντέλο παρέχει γρήγορη θέρμανση ενός μικρού χώρου και έχει μια σόμπα στην κορυφή του πίνακα.

Οι σόμπες Jotul Η νορβηγική παραγωγή έχει μια μεγάλη γκάμα τιμών, δυναμικότητα θέρμανσης και φινίρισμα σχεδιασμού. Είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη η ευκολία εγκατάστασης, πρόσθετες επιλογές με τη μορφή μαγειρέματος ή συρόμενης λεκάνης στάχτης. Ισχυρά τζάκια με πολυτελή φινιρίσματα από ξένους κατασκευαστές μπορεί να διαφέρουν σε τιμή από την φθηνή αλλά λειτουργική και ελαφριά σόμπα για ένα μικρό εξοχικό σπίτι.Τα βράδια δίπλα στο τζάκι με όλη την οικογένεια θα είναι οι καλύτερες στιγμές ξεκούρασης.

Όμορφα παραδείγματα στο εσωτερικό

Κλασικό τζάκι από φυσική πέτρα.

Πλακάκια στη διακόσμηση του τζακιού δίνουν στο σύγχρονο εσωτερικό μια ευγένεια.

Ο αρχικός σχεδιασμός ενός κομψού γωνιακού τζακιού σε στιλ υψηλής τεχνολογίας.

Μεσογειακό στυλ εσωτερικό με τζάκι.

Ανασκόπηση των σόμπων και των τζακιών σε εξοχική κατοικία, δείτε το παρακάτω βίντεο.

Σχόλια
 Συντάκτης
Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Για κατασκευαστικά θέματα, συμβουλευτείτε πάντοτε έναν ειδικό.

Αίθουσα εισόδου

Σαλόνι

Υπνοδωμάτιο