Γρίλια τζάκι: χαρακτηριστικά της επιλογής

Το τζάκι έχει γίνει ένα μοντέρνο στοιχείο του σχεδιασμού του δωματίου. Μπορεί να σχεδιαστεί για οποιοδήποτε εσωτερικό - από κλασσικό έως hi-tech. Ο κύριος σκοπός του τζακιού - μια διακοσμητική λειτουργία, καθώς και η δημιουργία μιας ατμόσφαιρας άνεσης με τη βοήθεια μιας ανοιχτής φωτιάς. Η θέρμανση του δωματίου με τζάκι είναι χειρότερη από τη χρήση άλλων συσκευών θέρμανσης. Για να βελτιωθεί η κυκλοφορία θερμού αέρα που θερμαίνεται στο τζάκι, είναι απαραίτητο να τοποθετηθούν σχάρες εξαερισμού στον αγωγό.

Σκοπός του εξαερισμού στο τζάκι

Συνήθως, μια σχάρα είναι εγκατεστημένη κάτω από το επίπεδο της εστίας για να πάρει ψυχρό αέρα από το εξωτερικό. Αυτή είναι μια πρόσληψη αέρα. Τα άλλα δύο, που είναι εγκατεστημένα πάνω από το ένθετο τζάκι στον αγωγό, έχουν σχεδιαστεί για να εξάγουν ζεστό αέρα.

Με την τοποθέτηση τέτοιων σχάρων στο τζάκι τους, οι χρήστες παίρνουν πολλά πλεονεκτήματα ταυτόχρονα:

 • Βελτιωμένη παροχή ζεστού αέρα, αυξάνοντας έτσι τη θέρμανση του δωματίου.
 • Η πιθανότητα υπερθέρμανσης του αεραγωγού, που αντιμετωπίζει το υλικό του τζακιού και η επιφάνεια της εστίας μειώνεται, γεγονός που παρατείνει σημαντικά τη διάρκεια ζωής της κατασκευής.
 • Το δωμάτιο αποκτά ελκυστική εμφάνιση λόγω του εξωτερικού σχεδιασμού των πλέγματος για το στυλ και το σχεδιασμό του δωματίου.

Στο γωνιακό τζάκι, είναι καλύτερο να τοποθετήσετε μια μεγάλη ψηλή γρίλια, χωρίς να σπάσετε τη ροή του αέρα σε δύο κατευθύνσεις.

Τύποι πλέγματος

Οι γρίλιες εξαερισμού ποικίλουν ως προς το σχήμα, το μέγεθος, το υλικό, τη μέθοδο εγκατάστασης, την παρουσία πρόσθετων στοιχείων και δυνατοτήτων.

Κάθε χαρακτηριστικό γνώρισμα χαρακτηρίζεται με τον δικό του τρόπο:

 • Το σχήμα του πλέγματος μπορεί να είναι στρογγυλό, τετράγωνο, ορθογώνιο, πολυγωνικό, οβάλ και σύνθετα σχήματα. Εξαρτάται από τις προτιμήσεις του ιδιοκτήτη του τζακιού. Οι οπές στο πλέγμα έχουν επίσης το σχήμα τους και εξαρτώνται από το σχεδιασμό του προϊόντος. Οι τρύπες μπορούν να είναι: σχισμές, στρογγυλές, τετράγωνες, ορθογώνιες, πολύπλοκες.
 • Το μέγεθος του πλέγματος καθορίζεται από το μέγεθος του δωματίου και τη δύναμη του τζακιού.Σε ένα μικρό δωμάτιο, μπορείτε να εγκαταστήσετε σχάρες μικρού μεγέθους. Σε ένα μεγαλύτερο δωμάτιο απαιτείται μεγαλύτερη παροχή θερμού αέρα για θέρμανση. Αλλά οι πολύ μεγάλες διαστάσεις του προϊόντος δεν θα είναι σε θέση να παρέχουν το επιθυμητό ρεύμα ζεστού αέρα.

Το μέγεθος των οπών στη μάσκα είναι επίσης σημαντικό να εξεταστεί. Εάν είναι πολύ μικρό, ο θερμός αέρας δεν θα μπορεί να ρέει ελεύθερα από τον αγωγό, και θα χάσει το ίδιο το νόημα της συσκευής εξαερισμού. Οι τρύπες θα πρέπει να διευκολύνουν την απομάκρυνση των θερμών ρευμάτων, δίνοντάς τους χρόνο να ζεσταθούν, χωρίς να παρεμβαίνουν στη ροή προς το δωμάτιο. Το υλικό πρέπει να μπορεί να αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες και να έχει μεγάλη διάρκεια ζωής.

Για τα πλέγματα αερισμού χρησιμοποιούνται:

 • χυτοσίδηρο.
 • χάλυβα;
 • αλουμίνιο.
 • κεραμικά.

Μια μεγάλη ποικιλία αγορασθέντων μοντέλων έσωσε πολλά από τις ανησυχίες σχετικά με το πλέγμα που θα επιλέξει. Εάν θέλετε, δεξιότητα και επιμέλεια, μπορείτε να κάνετε τον εαυτό σας το πιο κατάλληλο μοντέλο.

 • Μοντέλα δικτυώματος από χυτοσίδηρο έχουν στοιχεία σφυρηλάτησης και χύτευσης. Η ελκυστική και κομψή εμφάνιση σας κάνει να επιλέξετε ένα τέτοιο υλικό. Το μοτίβο και ο σχεδιασμός είναι ποικίλα και μοναδικά. Οι Masters μπορούν να δημιουργήσουν ένα μοναδικό αριστούργημα σε ένα αντίγραφο για ένα τζάκι.
 • Διάρκεια ζωής χυτοσίδηρο σε υψηλές θερμοκρασίες είναι υψηλότερο από άλλα υλικά, γεγονός που το καθιστά δημοφιλές. Ένα αρνητικό από ένα τέτοιο υλικό στο μεγάλο βάρος του.

Τα πλέγματα χάλυβα και αλουμινίου συγκολλούνται από ξεχωριστά μέρη για να αποκτήσουν το επιθυμητό σχέδιο με τρύπες του απαιτούμενου μεγέθους. Αυτά τα πλέγματα επικαλύπτονται με ανθεκτική στη θερμότητα βαφή ή επεξεργάζονται με ένα γαλβανικό διάλυμα για να τους δίνουν μια ευχάριστη εμφάνιση και ανθεκτικότητα.

 • Μέθοδος εγκατάστασης Τα σχάρες μπορούν να έχουν ένα εσωτερικό κουτί, το οποίο πρόκειται να κατασκευαστεί ή να τοποθετηθεί. Τα ενσωματωμένα μοντέλα είναι πιο αξιόπιστα, ταιριάζουν περισσότερο στους τοίχους των οπών εξαερισμού, δεν δημιουργούν ρωγμές και δεν επιτρέπουν την καύση απορριμμάτων. Οι υπερυψωμένες γρίλιες είναι εύκολο να εγκατασταθούν, έτσι είναι σε μεγάλη ζήτηση από τους καταναλωτές. Μπορούν επίσης να γίνουν ανεξάρτητα.
 • Η παρουσία πρόσθετων στοιχείων. Η παρουσία περσίδων στην μάσκα, οι οποίες είναι σε θέση να ελέγχουν και να κατευθύνουν την κίνηση του αέρα ανάλογα με το πλάτος ανοίγματος των οπών, θεωρείται λειτουργική.

  Οι πόρτες που ανοίγουν με τη μορφή θυρών ή θυρών συμβάλλουν στη ρύθμιση της ροής του αέρα μέσα στο δωμάτιο, καθώς και στην ανοικτή πρόσβαση στο εσωτερικό του τζακιού για επιθεώρηση.

  Πρόσθετο πλέγμα με μικρές τρύπες είναι απαραίτητο για την προστασία του τζακιού από την κατάποση των εντόμων, ειδικά στη ζεστή εποχή.

  Υπάρχει η επιλογή μιας σταθερής μάσκας και μιας αφαιρούμενης επιλογής. Σε αποσπώμενο σχέδιο, το πλαίσιο είναι συνήθως τοποθετημένο σε ένα άνοιγμα και η ίδια η μάσκα μπορεί είτε να αφαιρεθεί εντελώς είτε να κινηθεί προς τα κάτω ή προς τα κάτω. Ένα τέτοιο μοντέλο μπορεί να ανοίξει μια ανασκόπηση μέσα στο τζάκι.

  Χαρακτηριστικά εγκατάστασης

  Εγκατάσταση σχάρων συμβαίνει κατά την εγκατάσταση του τζακιού ή κατά τη διαδικασία χρήσης του. Κατά την εγκατάσταση είναι σημαντικό να υπολογίσετε σωστά το ύψος της οπής από το δάπεδο και την απόσταση από τους τοίχους, δίπλα από την οποία υπάρχει τζάκι.

  Ο υπολογισμός λαμβάνει υπόψη τα ακόλουθα σημεία:

  • Η κίνηση της ροής του αέρα μέσα στο τζάκι πρέπει να κατευθύνεται προς τις σχάρες.
  • Η έξοδος του μέγιστου θερμού αέρα πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον 300 mm από το επίπεδο της οροφής.
  • Η σχάρα δεν πρέπει να στοχεύει στον τοίχο δίπλα στο τζάκι, αλλά στον ανοιχτό χώρο του δωματίου.
  • Η τρύπα κάτω από τη μάσκα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο μακριά από την πόρτα.
  • Η οροφή των καύσιμων υλικών δεν πρέπει να επηρεάζεται από την εγγύτητα του εξαερισμού του τζακιού.

  Για τοποθέτηση σε έτοιμο τζάκι, αρχικά κόβεται ένα άνοιγμα στη σωστή απόσταση, το οποίο πρέπει να είναι 3-4 mm μεγαλύτερο από το εσωτερικό μέγεθος της μάσκας. Ένα καρφί με ένα σύρμα που τυλίγεται γύρω από το καρφί οδηγείται στον τοίχο του κουτιού. Το προστατευτικό πλέγμα εισάγεται στην οπή και υφίσταται επεξεργασία κατά μήκος της περιμέτρου με ανθεκτικό στη θερμότητα ερμητικό υλικό. Είναι σημαντικό να επιτευχθεί μια άνετη εφαρμογή του κουτιού στους τοίχους του τζακιού.

  Η αποδυνάμωση της διαρροής προκαλεί απώλεια θερμότητας και μπορεί να δημιουργήσει μια κατάσταση όπου ο καπνός ή η αιθάλη εισέρχονται στο δωμάτιο.

  Φροντίδα προϊόντων

  Καθαρίστε τις σχάρες του τζακιού όπως απαιτείται. Συνιστάται να το εφαρμόσετε τουλάχιστον μία φορά κάθε έξι μήνες. Είναι καλύτερα να το κάνετε αυτό μετά το τέλος της περιόδου θέρμανσης. Το πλέγμα με μικρές οπές πρέπει να καθαρίζεται συχνότερα από ό, τι με μεγάλες τρύπες.

  Η κάλυψη με βρωμιά, η μάσκα δεν θα επιτρέψει τη διέλευση θερμού αέρα και την εκτέλεση των βασικών λειτουργιών. Μετά τον καθαρισμό, η μάσκα εξαερισμού μπορεί να κλείσει πριν χρησιμοποιήσει το τζάκι, το οποίο θα την προστατεύσει από εξωτερική μόλυνση και τα έντομα από την είσοδο στο τζάκι.

  Δημιουργώντας τα χέρια σας

  Ένα μεταλλικό πλέγμα τετράγωνου ή ορθογωνίου μεγέθους μπορεί να κατασκευαστεί με το χέρι αν έχετε δεξιότητες σε μηχανήματα συγκόλλησης, μηχανήματα κοπής και εργαλεία μεταλλουργίας.

  Για την αυτοπαραγωγή θα απαιτηθεί:

  • μεταλλική ράβδος μικρής διαμέτρου.
  • χαλύβδινη γωνία για το πλαίσιο.
  • Εξοπλισμός συγκόλλησης.
  • εργαλείο τοποθέτησης.

   Η σειρά εκτέλεσης της εργασίας:

   • Σχεδιάστε ένα σχέδιο με ακριβείς διαστάσεις.
   • Κάντε ένα σκίτσο ενός στολίδι ή απλά ένα τυποποιημένο πλέγμα.
   • Με βάση το σχέδιο, υπολογίστε το μέγεθος των τμημάτων.
   • Βάλτε 4 γωνιακά μέρη και συγκολλήστε το πλαίσιο. Το πλαίσιο πρέπει να είναι 3-4 mm μεγαλύτερο από την τρύπα στο τζάκι.
   • Βγάλτε τις ράβδους στη σωστή ποσότητα και αφαιρέστε το στο απαιτούμενο μέγεθος.
   • Δοκιμάστε τα με την τοποθέτηση στο πλαίσιο. Συγκολλήστε τις ράβδους σύμφωνα με το σκίτσο.
   • Για την επεξεργασία ραφών συγκόλλησης, επίτευξη αισθητικής εμφάνισης.
   • Το προκύπτον πλέγμα συγκολλάται στο πλαίσιο.
   • Καλύψτε το τελικό προϊόν με ανθεκτική στη θερμότητα βαφή σε διάφορα στρώματα.

   Η εγκατάσταση πρέπει να γίνει 2-3 ημέρες μετά την παραγωγή, όταν το χρώμα είναι τελείως στεγνό.

   Κατεύθυνση αέρα

   Για να χρησιμοποιήσετε σωστά τον θερμαινόμενο αέρα μέσα στο τζάκι τοποθετήστε έναν ανεμιστήρα.

   Η χρήση ανεμιστήρα για τη βελτίωση της κυκλοφορίας αέρα στο εσωτερικό του κιβωτίου τζάκι πρέπει να είναι κατάλληλη. Η ισχύς και η κατεύθυνση πρέπει να συμβάλλουν στη βέλτιστη θέρμανση των αέριων μαζών και την έξοδό τους μέσω των οπών στο δίκτυο. Διαφορετικά, μπορεί να προκύψει το αντίθετο αποτέλεσμα.

   Οθόνες

   Μην συγχέετε τις γρίλιες με οθόνες πυρκαγιάς που είναι εγκατεστημένες ακριβώς μπροστά από τον καπναγωγό του τζάκι. Οι οθόνες έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν τους χώρους από την είσοδο σπινθήρων και άλλων προϊόντων καύσης καυσόξυλων.

   Η οθόνη είναι διαφορετικών τύπων: γυαλί, μέταλλο, κεραμικό ή συνδυασμό διαφορετικών υλικών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σύγχρονο ανθεκτικό στη θερμότητα υλικό, όπως είναι το πυρίμαχο ύφασμα. Η μεταλλική οθόνη μπορεί να είναι κωφά, πλέγμα ή με τη μορφή πλέγματος με στολίδι. Οι οθόνες μεταφοράς μπορούν να κατασκευαστούν με τη μορφή οθόνης, στέκονται μόνοι τους ή στερεώνονται στο πάτωμα ή στο τζάκι. Είναι ευθύγραμμες, καμπυλωτές, μονής διατομής και αποτελούνται από διάφορα τμήματα.

   Η οθόνη χρησιμεύει επίσης ως διακοσμητική εσωτερική διακόσμηση. Επιπλέον, βοηθά, κοντά στην εστία, να προσέχει τη φωτιά χωρίς φόβο υπερθέρμανσης.Κοιτάζοντας τη φωτιά πιο ευχάριστη μέσα από το γυαλί ή το πλέγμα, τότε τα μάτια κουράζονται λιγότερο. Το πλέγμα χαλύβδινου σιδήρου-σιδήρου θα γίνει επίσης διακόσμηση εσωτερικού χώρου.

       Για την λειτουργία οποιασδήποτε συσκευής θέρμανσης απαιτείται εξαερισμός και παροχή θερμού αέρα μέσα στο δωμάτιο. Το τζάκι δεν αποτελεί εξαίρεση. Οι σφυρήλατες μάσκες εξαερισμού είναι απαραίτητες για τη σωστή χρήση του τζακιού. Δεν χρειάζονται, εκτός αν χρησιμοποιούν το τζάκι για θέρμανση, αλλά το αντιλαμβάνονται μόνο ως εσωτερική διακόσμηση.

       Είναι καλύτερο να εμπιστευτείτε την εγκατάσταση πινάκων εξαερισμού για το τζάκι σε έναν ειδικό που κάνει την εγκατάσταση σόμπων και άλλων συσκευών θέρμανσης. Θα υπολογίσει με ακρίβεια τον απαιτούμενο αριθμό πλεγμάτων, το μέγεθος και την προσαρμογή ύψους τους. Η επαγγελματική και επαγγελματική εργασία θα συμβάλλει στη μακροχρόνια και αποτελεσματική χρήση του τζακιού.

       Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε την κατασκευή της μάσκας εξαερισμού τζάκι.

       Σχόλια
        Συντάκτης
       Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Για κατασκευαστικά θέματα, συμβουλευτείτε πάντοτε έναν ειδικό.

       Αίθουσα εισόδου

       Σαλόνι

       Υπνοδωμάτιο