Τζάκι με εστία κουζίνας: σχεδιαστικά χαρακτηριστικά και ιδέες σχεδίασης

 Τζάκι με εστία κουζίνας: σχεδιαστικά χαρακτηριστικά και ιδέες σχεδίασης

Για τη θέρμανση και τη διακόσμηση των δικών τους σπιτιών, οι άνθρωποι όλο και περισσότερο καταφεύγουν στην εγκατάσταση τζάκι - δεν είναι μόνο όμορφο και κομψό, αλλά και λειτουργικό. Προς το παρόν, η επιλογή των τζακιών που παρουσιάζονται είναι αρκετά μεγάλη: μπορείτε να επιλέξετε μοντέλα μικρού ή μεγάλου μεγέθους, ξύλινα ή ηλεκτρικά, πραγματικά ή διακοσμητικά. Ωστόσο, τώρα η ζήτηση αυξάνεται όλο και περισσότερο για τις συνδυασμένες κατασκευές, όπως μια σόμπα με μια εστία μαγειρέματος.

Χαρακτηριστικά

Ένα τζάκι με μια εστία είναι μια πολυλειτουργική συσκευή που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση χώρου, το μαγείρεμα και τη δημιουργία μιας ζεστής ατμόσφαιρας στο σπίτι. Οι παραπάνω ιδιότητες σας επιτρέπουν να εγκαταστήσετε αυτή τη μονάδα σε κτίρια χωρών, όπου δεν υπάρχει φυσικό αέριο, στο έδαφος ενός ιδιωτικού σπιτιού ή ενός μικρού διαμερίσματος.

Οι εστίες θέρμανσης και μαγειρέματος είναι σταθερές και φορητές. Στην πρώτη περίπτωση, το βάρος της δομής είναι κατά μέσο όρο 45 kg, και το δεύτερο - περίπου 30 kg.

Αλλά σε κάθε περίπτωση, αυτή η παράμετρος εξαρτάται άμεσα από το υλικό κατασκευής και τη διαθεσιμότητα των τελειωμάτων.

Σταθερό
Φορητό

Ο κύριος τύπος καυσίμου για τις κατασκευές αυτές είναι τα καυσόξυλα, αλλά συχνά χρησιμοποιούν τύρφη, καφέ άνθρακα ή σφαιρίδια για θέρμανση. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν σόμπες που λειτουργούν με τον ίδιο τύπο καυσίμου ή με συνδυασμό των παραπάνω υλικών. Όσον αφορά τη διαδικασία μαγειρέματος, στην πώληση υπάρχουν επιλογές με μια συμβατική εστία, και πτυσσόμενος τύπος καυστήρων, ανοίγοντας την πρόσβαση σε ανοιχτή φωτιά.

Σε αντίθεση με την κανονική έκδοση, η σόμπα δεν απαιτεί την τοποθέτηση ενός θεμελίου: μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιαδήποτεεπιφάνεια.

Αρχή λειτουργίας

Στη δομή τους, οι σόμπες με μια εστία μοιάζουν με μια σόμπα. Ωστόσο, η σύγχρονη έκδοση έχει πιο εξελιγμένη εμφάνιση.

Ο σχεδιασμός αποτελείται από 3 μέρη: Στο μέσο της συσκευής υπάρχει ένα τμήμα που προορίζεται για τοποθέτηση του καυσίμου και είναι εφοδιασμένο με μια ανθεκτική στη θερμότητα γυάλινη πόρτα, η επιφάνεια μαγειρέματος βρίσκεται πάνω από αυτήν και κάτω από αυτό υπάρχει ένα κάθισμα όπου πέφτουν τα προϊόντα καύσης (στάχτης). Το κατώτερο διαμέρισμα συνήθως συμπληρώνεται με συρτάρι που απλοποιεί τη διαδικασία καθαρισμού.

Ο έλεγχος και η ρύθμιση της δύναμης καύσης της φλόγας πραγματοποιείται με ώθηση (άνοιγμα και κλείσιμο του φυσητήρα). Για να επιτευχθεί με ασφάλεια η διαδικασία καύσης, απαιτείται ισχυρή πρόσφυση, για την οποία οι έξοδοι πρέπει να συνδέονται με κάθετο σωλήνα μήκους τουλάχιστον 5 m.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Η σόμπα με μια εστία είναι σε ζήτηση μεταξύ των καταναλωτών λόγω ορισμένων θετικών ιδιοτήτων.

 • Συμπαγή. Οι μικρές διαστάσεις της συσκευής καθιστούν δυνατή την τοποθέτησή της σε περιοχές περιορισμένου χώρου: σε εξοχικές κατοικίες, στούντιο τύπου διαμερίσματα.
 • Αποτελεσματικότητα. Εφόσον η επιλογή αυτή συνδυάζει τις ιδιότητες ενός τζακιού και σόμπας, σας επιτρέπει να εξοικονομήσετε σημαντικά χρήματα για τη θέρμανση χώρου και τη συντήρηση της επιφάνειας μαγειρέματος.

Το καύσιμο που χρησιμοποιείται είναι κυρίως καυσόξυλα, η οποία είναι η πιο προσιτή επιλογή όλων.

 • Ευελιξία. Λόγω της ποικιλίας της παρουσιαζόμενης σειράς τζακιών αρμονικά ταιριάζουν στους εσωτερικούς χώρους διαφόρων στυλ: κλασικό, μοντέρνο, hi-tech, μινιμαλισμό.
 • Αισθητική. Ο ήχος του ξύλου που κροταλίζει στο τζάκι, η ζωντανή φλόγα, η εξερχόμενη θερμότητα - όλα αυτά δημιουργούν μια ζεστή και άνετη ατμόσφαιρα στο δωμάτιο.
 • Αποτελεσματικότητα. Το τζάκι του κλιβάνου είναι ικανό να θερμάνει τα δωμάτια της μεγάλης περιοχής. Επιπλέον, σε αντίθεση με άλλες συσκευές παρόμοιου αποτελέσματος, τζάκια με σόμπα υποστηρίζουν τη βέλτιστη θερμότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 • Πυρκαγιά. Τέτοια σχέδια δεν συνεπάγονται κανένα κίνδυνο για το περιβάλλον. Ακόμη και με παρατεταμένη καύση, δεν υπάρχει δυνατότητα ανάφλεξης των τοίχων, του δαπέδου, των επίπλων ή της γειτονικής επιφάνειας του τραπεζιού.
 • Περιβαλλοντική φιλικότητα. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία παραγωγής είναι ασφαλή: δεν εκπέμπουν επιβλαβείς και τοξικές ουσίες υπό την επήρεια φωτιάς.

Εκτός από όλα τα παραπάνω, τα τζάκια με λειτουργία εστίασης, ανεξάρτητα από τη διαθεσιμότητα ηλεκτρικής ενέργειας, λειτουργούν ως κύρια πηγή θέρμανσης και μαγειρέματος.

Αρνητικά:

 • άνιση κατανομή της θερμότητας: πρώτα από όλα το ανώτερο μέρος του δωματίου θερμαίνεται, το κάτω μέρος παραμένει κρύο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
 • το τζάκι δεν μπορεί να παραμείνει σε μη λειτουργική κατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα, διαφορετικά θα σχηματιστεί σκόνη στο τζάκι, το οποίο κατά τη διάρκεια της επόμενης διαδικασίας καύσης θα καεί, δημιουργώντας έτσι μια δυσάρεστη οσμή στο δωμάτιο.
 • Οι πιο επιτυχημένες και κομψές επιλογές είναι πολύ ακριβές.

Συμβουλές για την επιλογή

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στις παραμέτρους σχεδιασμού όπως η θερμική χωρητικότητα και ο όγκος του χώρου θέρμανσης. Οι τυποποιημένες εγκαταστάσεις έχουν τη δυνατότητα θέρμανσης σπιτιών 80-100 τετραγωνικών μέτρων. m (σε περίπτωση που βρίσκονται στη μέση του δωματίου ή στη ζώνη ανοικτής πρόσβασης). Υπάρχουν επιλογές που μπορούν να παρέχουν θερμότητα στα 250 τετραγωνικά μέτρα. m εξοχική κατοικία: αυτό είναι ένα σόμπα μαγειρέματος, εξοπλισμένο με ένα κύκλωμα νερού.

Είναι επίσης απαραίτητο να δοθεί προσοχή στο είδος του χρησιμοποιούμενου καυσίμου.

Τα περισσότερα από τα μοντέλα που παρουσιάζονται δουλειά για το ξύλο, αλλά υπάρχουν πυρόλυση και καθολική κλίβανοι στερεάς θέρμανσης, είναι πιο ακριβά από τις συνήθεις επιλογές.

Η ολοκλήρωση και η λειτουργικότητα είναι επίσης σημαντικές παράμετροι. Φυσικά, είναι καλύτερα αν το τζάκι έχει πολλές δυνατότητες. Αυτό βελτιώνει την ποιότητα της θέρμανσης και του μαγειρέματος και απλοποιεί τη συντήρηση της δομής.

Συνιστάται να αγοράσετε προϊόντα από αξιόπιστους προμηθευτές που έχουν αναγνωριστεί για την υψηλή ποιότητα, την αξιοπιστία και την αντοχή τους. Αυτά περιλαμβάνουν το Tulikivi, το Eurokom, το MBS Magnum, το Greivari, το Termofor, το Ekokamin.

Tulikivi
Eurokom
MBS Magnum

Επιλέγοντας ένα τζάκι, είναι απαραίτητο να προσέξουμε την εμφάνισή του. Αυτό είναι ένα ορατό κομμάτι των επίπλων, οπότε θα πρέπει να είναι όμορφο και κατάλληλο για το συνολικό ύφος και τη διάταξη του δωματίου.

Greivari
"Termofor"
"Ekokamin"

Βιομηχανικά υλικά

Οι εγκαταστάσεις τζάκι με επιφάνεια μαγειρέματος για την κουζίνα είναι κατασκευασμένες από διάφορα υλικά: χάλυβα, χυτοσίδηρο, τούβλα.

Τα μεταλλικά μοντέλα χαρακτηρίζονται από αποτελεσματική μεταφορά θερμότητας, γρήγορη θέρμανση, αλλά και την ίδια γρήγορη ψύξη. Επιπλέον, οι μικρές διαστάσεις τους καθιστούν δυνατή, αν είναι απαραίτητο, την αλλαγή της θέσης τους (για παράδειγμα, από μια κουζίνα ή ένα σαλόνι σε μια θερινή βεράντα), ωστόσοΜια τέτοια μετεγκατάσταση είναι εξαιρετικά σπάνια, αφού με αυτό θα πρέπει να εγκαταστήσετε ξανά την καμινάδα και να εξοπλίσετε το τμήμα με πυράντοχο.

Οι κατασκευές από χάλυβα και χυτοσίδηρο είναι σε θέση να ζεσταίνουν δωμάτια με μέγεθος μέχρι 100 τετραγωνικά μέτρα. m, και παρουσία ενός κυκλώματος νερού - ακόμη περισσότερο. Οι μεταλλικές συσκευές είναι κάθετες και οριζόντιες. Η πλάκα σε αυτή την περίπτωση λειτουργεί μάλλον ως βοηθητικό εξοπλισμό. Λόγω του ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην κύρια ζώνη θέρμανσης, αυτό εξασφαλίζει γρήγορο μαγείρεμα και άμεση προθέρμανση.

Συγκρίνοντας τις δομές σιδήρου και χάλυβα, αξίζει να σημειωθεί ότι οι φούρνοι χυτοσιδήρου είναι πιο αξιόπιστοι και ανθεκτικοί, ενώ οι επιλογές χάλυβα είναι πιο πρακτικές, ελαφρύτερες σε βάρος και φθηνότερες.

Ωστόσο, όλα είναι κατώτερα από τα προϊόντα από τούβλα.

Τζάκια από τούβλα, σε συνδυασμό με την εστία, κατασκευάζονται κυρίως σε ιδιωτικές κατοικίες στα τελικά έργα. Πρόκειται για μια πολύ χρονοβόρα διαδικασία που απαιτεί την τοποθέτηση ξεχωριστής θεμελίωσης, που δεν συνδέεται με την ίδρυση του κτιρίου. Οι κατασκευές από τούβλα, εκτός από τη σόμπα, μπορεί να περιλαμβάνουν φούρνο, παγίδα ατμού κ.λπ.

Το κύριο μέρος της κατασκευής είναι χτισμένο από πυρίμαχα τούβλα και ο κλίβανος συχνά αντικαθίσταται με ειδικό ανθεκτικό στη θερμότητα χελώνα. Ένας κλίβανος τούβλο λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως μια μονάδα χυτοσίδηρου σύμφωνα με την αρχή της δέσμης μεταφοράς, αλλά σε αντίθεση με αυτό, συσσωρεύει και εκπέμπει περισσότερη θερμότητα.

Δημοφιλή μοντέλα

Είναι δύσκολο να καταλήξουμε σε νέα σχέδια μιας τέτοιας συσκευής μαγειρέματος θέρμανσης που δεν είναι τόσο απλή στο σχεδιασμό, ώστε να είναι και ασφαλής, λειτουργική και όμορφη.

Αξίζει να προσέξετε τα εκλεπτυσμένα μοντέλα που παρουσιάζονται από τους γνωστούς κατασκευαστές.

 • Σε μια γνωστή εγχώρια εταιρεία μεταξύ των καταναλωτών "Ekokamin" Υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα μοντέλα, αλλά το πιο δημοφιλές θεωρείται η "Βαυαρία". Στην εμφάνιση, ο σχεδιασμός μοιάζει με ένα τυποποιημένο αέριο ή ηλεκτρική κουζίνα, έτσι ώστε να χωρέσει αρμονικά στο εσωτερικό κάθε κουζίνας και δεν θα ξεχωρίζει από αυτό. Η εξωτερική εστία προστατεύεται από μια διαφανή γυάλινη πόρτα και η εστία διαθέτει οθόνη κουζίνας. Οι διαστάσεις της συσκευής είναι οι βέλτιστες, επιτρέποντάς σας να τη χρησιμοποιήσετε άνετα: δεν χρειάζεται να σηκώνεστε στα δάχτυλα των ποδιών σας για να φτάσετε στην εστία ή να λυγίζετε χαμηλά για να προσθέσετε ξύλο.
 • Σόμπα Ambra από την πολωνική εταιρεία Eurokom που κατασκευάστηκε με ρετρό στυλ.Διαφέρει από τα άλλα μοντέλα από την αριστοκρατία και την κομψότητα: τεχνητά χυτοσίδηρο, χαριτωμένα πόδια, διάφορα διακοσμητικά διακοσμητικά στοιχεία και σχέδια τόσο σε προστατευτικά καλύμματα και πόρτες όσο και στην ίδια την περίπτωση.

Ένα τέτοιο περίπλοκο μοντέλο μπορεί να τοποθετηθεί στο εσωτερικό, κατασκευασμένο σε κλασικό στυλ. Θα είναι σκόπιμο να συμπληρώσετε τα πατιναρισμένα πλαστά προϊόντα στη διακόσμηση του δωματίου: λαβές θυρών, πολυέλαιοι, κηροπήγια, περίπτερα.

Στο στιλ της Προβηγκίας, αυτό το σχέδιο θα είναι επίσης ενδιαφέρον. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε να τηρήσουμε τους βασικούς κανόνες του στυλ: απλότητα διακόσμησης, φυσικά υλικά, ξύλινα έπιπλα, αφθονία υφασμάτων. Ένα τζάκι με εστία Ambra θα συμπληρώσει επιτυχώς τις κουζίνες και τις τραπεζαρικές αίθουσες που κατασκευάζονται σε στυλ της αυτοκρατορίας και του μπαρόκ, αλλά δεν θα είναι σωστό να δούμε τα σύγχρονα και ανατολικά στυλ σχεδιασμού: σοφίτα, hi-tech, μινιμαλισμό, σύγχρονη βιοτεχνολογία και λειτουργικότητα.

 • Μια ενδιαφέρουσα και σύγχρονη έκδοση του τζάκι θέρμανσης-μαγειρέματος είναι μοντέλο "Angara 12" από τη λευκορωσική εταιρεία "Μέτα". Το μοντέλο είναι κατασκευασμένο από χάλυβα, επικαλυμμένο στο εξωτερικό με ανθεκτικό στη θερμότητα σμάλτο.Οι πλευρικοί τοίχοι είναι διακοσμημένοι με κεραμικά πλακίδια, γεγονός που όχι μόνο καθιστά το τζάκι πιο ελκυστικό, αλλά και αυξάνει τη μεταφορά θερμότητας. Επιπλέον, ο σχεδιασμός είναι εξοπλισμένος με τη σωστή καπνοδόχο, δύο καυστήρες και τριγωνικό πανοραμικό γυαλί ανθεκτικό στη θερμότητα, περιορίζοντας την περιοχή του κλιβάνου.

Ο φούρνος Angara αναλαμβάνει διάφορες επιλογές τοποθέτησης σε τοίχο σε εσωτερικό χώρο, μεταξύ των οποίων και γωνιακή, επιτρέποντας να αφήσετε το μέγιστο ελεύθερο χώρο σε εσωτερικούς χώρους.

Οδηγίες ασφαλείας

 • Είναι απαραίτητο να έχουμε ένα τζάκι με βάση από υλικό ανθεκτικό στη θερμότητα. Για εμπορικά μοντέλα, στις περισσότερες περιπτώσεις, κεραμικά πλακίδια χρησιμοποιούνται ως τέτοια. Εάν αποφασίσατε να χτίσετε τη δομή με τα δικά σας χέρια, θα πρέπει πρώτα να χύσετε μια βάση από σκυρόδεμα στη βάση, αφήνοντας ένα μικρό κενό μπροστά από την εστία, στην οποία στη συνέχεια τοποθετείται ένα γαλβανισμένο φύλλο.
 • Για να γίνει η διαδικασία καύσης με ασφάλεια και υψηλή ποιότητα, το τζάκι απαιτεί συνεχή πρόσβαση του εξωτερικού αέρα. Για να γίνει αυτό, μετά από κάθε φούρνο, πρέπει να καθαρίσετε προσεκτικά την καμινάδα και την κάψα, καθώς και να ελέγξετε την έγκαιρη παροχή οξυγόνου.
 • Προσπαθήστε να μην κλείσετε τα βύσματα ακόμα και το χειμώνα, όταν η θερμότητα από το ένθετο τζάκι έχει χαθεί σε μεγάλο βαθμό. Διαφορετικά, το αέριο μονοξειδίου του άνθρακα θα αρχίσει να εισέρχεται στο δωμάτιο, το οποίο είναι επικίνδυνο όχι μόνο για την υγεία αλλά και για τη ζωή εν γένει.

Μια επισκόπηση μιας από αυτές τις εστίες θέρμανσης-μαγειρέματος με τζάκι, μπορείτε να δείτε το παρακάτω βίντεο.

Σχόλια
 Συντάκτης
Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Για κατασκευαστικά θέματα, συμβουλευτείτε πάντοτε έναν ειδικό.

Αίθουσα εισόδου

Σαλόνι

Υπνοδωμάτιο