Θερμομόνωση τζάκια και σόμπες: επιλογή υλικών

 Θερμομόνωση τζάκια και σόμπες: επιλογή υλικών

Η διάταξη των σύγχρονων τζακιών και σόμπων μειώνεται στη δημιουργία καμινάδας και μεταλλικού κλιβάνου, αλλά σε πλούσιες παραλλαγές υπάρχει επίσης ένα τζάκι από καθαρή πέτρα, σχεδόν χωρίς τη χρήση μετάλλου. Αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, η τελική εμφάνιση δεν κάνει μόνο ένα καλοφτιαγμένο τζάκι, αλλά και μια καμινάδα. Αλλά όλα τα υλικά δεν είναι κατάλληλα για θερμομόνωση αυτών των κόμβων.

Χαρακτηριστικά της διαδικασίας

Στην πραγματικότητα, ένα τζάκι δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια κανονική σόμπα που χρησίμευε ως συσκευή θέρμανσης με ανοιχτή εστία και συχνά με άμεση καμινάδα (σε απομακρυσμένα χωριά).Ωστόσο, η άμεση καμινάδα, η οποία δεν είναι μια πολύ αξιόπιστη και επιτυχημένη κατασκευή, είναι ευρέως διαδεδομένη μεταξύ του ρωσικού πληθυσμού λόγω των τιμών και των ανίκανων εργαζομένων. Αλλά οι χρόνοι θέρμανσης από το τζάκι έχουν περάσει και τώρα είναι ένα διακοσμητικό στοιχείο του σπιτιού, το οποίο δίνει γοητεία και κομψότητα στο δωμάτιο.

Ο κύριος μηχανισμός που δίνει θερμότητα είναι μια μεταλλική κατασκευή του τύπου "σόμπα" με έξοδο καπνού που βγαίνει από αυτό. Φυσικά, μόνο η αρχή αυτής της διάσημης σόμπας παρέμεινε στα σύγχρονα τζάκια, αν και ήταν γνωστή πολύ πριν εμφανιστεί.

Για να αναβαθμίσουν ένα τέτοιο σχέδιο, καταφεύγουν στο φινίρισμα του με ένα κουτί από φυσική πέτρα. (ή τούβλο) ή την απομίμηση του, αφήνοντας τη λεγόμενη πύλη (τόπο καύσης) και σχηματίζοντας μια καμινάδα υψηλής ποιότητας. Συχνά μπορείτε να συναντήσετε και επιλογή με πλακάκια, που τοποθετείται σε ένα ειδικό κουτί από γυψοσανίδες (πυρίμαχο).

Σε τζάκια που λειτουργούν με στερεό καύσιμο, η θερμοκρασία των καυσαερίων είναι περίπου 440 μοίρες, αλλά η θερμοκρασία της ίδιας της πυξίδας είναι αισθητά χαμηλότερη - μπορεί να φτάσει τους 120 βαθμούς κατά τη λειτουργία.

Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο.αφού κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας υπερθέρμανσης χάνουν τις ιδιότητές τους, καταστρέφονται και παραμορφώνονται με τήξη) και το διακοσμητικό φινίρισμα δεν έχει υποστεί φθορά (όπως πλακάκια και άλλα υλικά φινιρίσματος).

Εντός αυτού του πλαισίου εγκαθίσταται ένα ειδικό θερμομονωτικό κύκλωμα, το οποίο παρέχει υψηλής ποιότητας μόνωση από εσωτερική θερμότητα, γεγονός που καθιστά δυνατή την επαφή με εξωτερικά μέρη χωρίς φόβο να καεί. Ο ζεστός αέρας βγαίνει μέσα από ειδικές τρύπες.

Η επιλογή των πυροσβεστικών στοιχείων για εσωτερική και εξωτερική διακόσμηση χρησιμεύει ως μια πραγματική προστασία από την ανάφλεξη του χώρου όπως όταν καπνίζει καμινάδα., και η έξοδος σπινθήρων από την πύλη (που είναι ένα σήμα παραβίασης των κανόνων χρήσης, για παράδειγμα, η υπερχείλιση της εστίας). Με την ποιοτική εργασία για την αντοχή στη φωτιά του τζακιού, τα υλικά φινιρίσματος δεν ανάβουν.

Συχνά τζάκια βρίσκονται κατά μήκος του τείχους ή στις γωνίες του δωματίου. Σε αυτή την περίπτωση, το μονωτικό υλικό πρέπει να εφαρμόζεται σε όλες τις γειτονικές επιφάνειες. Είναι απαραίτητο να προστατεύσετε το σπίτι από υπερθέρμανση, σπινθήρες στους τοίχους, καθώς και πυρκαγιά.Επιπλέον, η μόνωση θα βοηθήσει στην εστίαση της θερμότητας στον κλίβανο, γεγονός που βελτιώνει την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα του τζακιού στο σύνολό του.

Κατά την τοποθέτηση του κλιβάνου χρησιμοποιούνται καμινάδες που έχουν θερμομόνωση.

Είδη υλικών φινιρίσματος

Όταν μονώνονται τα τζάκια, χρησιμοποιούνται ειδικά υλικά, κυρίως από πλάκες πετροβάμβακα, όπως:

  1. Πυρκαγιά (Rockwool), η τιμή για 1 συσκευασία (8 τεμάχια 1000x600x30 mm σε μέγεθος) είναι περίπου 3 χιλιάδες ρούβλια?
  2. PS17 (Ragos), η τιμή ενός πακέτου (7 κομμάτια των 1200χ600χ30 mm) είναι περίπου 2 χιλιάδες ρούβλια?
  3. TECHNO T 80 ("TechnoNIKOL"), η τιμή ενός πακέτου (6 τεμάχια μεγέθους 1200x600x50 mm) είναι περίπου 3400 ρούβλια.

Το κύριο χαρακτηριστικό αυτών των υλικών είναι η περιοχή θερμοκρασίας λειτουργίας, η οποία κυμαίνεται από 170 έως 800 μοίρες. Τέτοιες πλάκες είναι κοινές, με δείκτη αντοχής στη φωτιά και κολλημένες (σε ειδική θερμοανθεκτική κόλλα, του οποίου το κατώφλι θερμοκρασίας είναι 20-30% υψηλότερο από αυτό το κατώφλι κοντά στο ίδιο το προϊόν) σε μία από τις πλευρές με ενισχυμένο θερμοανθεκτικό φύλλο.

Πυρκαγιά
TECHNO T 80
PS17

Το φύλλο αυξάνει επιπλέον τα χαρακτηριστικά θερμικής μόνωσης αυτού του υλικού αντανακλώντας τη θερμότητα.

Σε περίπτωση που επιλέγετε σωστά το υλικό φινιρίσματος, κατά την τοποθέτηση της σόμπας, ακολουθήστε τις οδηγίες τόσο των κατασκευαστών τζακιών όσο και των κατασκευαστών μονωτικών υλικών,κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, να τηρείτε τις συνήθεις προφυλάξεις και την ασφάλεια (μην αφήνετε ένα τζάκι που λειτουργεί χωρίς επιτήρηση, μην αφήνετε εύφλεκτα προϊόντα και αντικείμενα κοντά ή κοντά σε αυτό), τότε θα απολαύσετε θερμότητα και φωτιά για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να θέσετε σε κίνδυνο τη στέγαση ούτε εσύ.

Επιλογή θερμικού μονωτή

Πολλοί μεμονωμένοι προγραμματιστές συχνά παραβλέπουν το γεγονός ότι στη σειρά προϊόντων οποιασδήποτε μεγάλης εταιρείας παραγωγής θερμικής μόνωσης από υλικά πετροβάμβακα για διάφορους σκοπούς παρουσιάστηκαν.

Παρά την εξωτερική ομοιότητα, έχουν διαφορετική δομή, έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά από το άλλο, χρησιμοποιούνται όταν εργάζονται με διαφορετικά υλικά: για κατασκευές από χάλυβα και τούβλα, επιλογές "ανοξείδωτου χάλυβα".

Εάν για τη γενική μόνωση των κατασκευών το φάσμα των θερμοκρασιών λειτουργίας κυμαίνεται από περίπου -50 έως +100 μοίρες, τότε στην προκειμένη περίπτωση υπολογίζονται ειδικά προϊόντα καύσης, που έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν σε περιβάλλον υψηλής θερμοκρασίας (σε άμεση γειτνίαση με τζάκια, σόμπες και άλλες συσκευές θέρμανσης) για άλλα φορτία και τη θερμότητα του μονωμένου επιπέδου μπορούν να κυμαίνονται από -180 έως +750 μοίρες.Η επιλογή τέτοιων υλικών πρέπει να προσεγγιστεί με μεγάλη προσοχή, διαφορετικά η συνηθισμένη μόνωση σε υψηλές θερμοκρασίες θα είναι αναποτελεσματική.

Επιπλέον, για τους σκοπούς αυτούς, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν προϊόντα καύσης με σημαντική πυκνότητα (όχι λιγότερο από 90 kg / m3), καθώς απομονώνονται καλύτερα και καλύτερα σε υψηλές θερμοκρασίες.

Υπάρχουν 2 τύποι πλακών ειδικής θερμομόνωσης υψηλής θερμοκρασίας:

  • χωρίς αλουμινόχαρτο.
  • με αλουμινένιο φύλλο στερεωμένο στο ένα άκρο με ειδική θερμοανθεκτική κόλλα.

Η μέγιστη επιτρεπόμενη θερμοκρασία της άκρης με το φύλλο είναι 500 μοίρες, οι άκρες με πετροβάμβακα είναι 750 μοίρες.

Για να μην επιδεινωθούν οι ιδιότητες του προϊόντος, η συσκευασία με το υλικό πρέπει να φυλάσσεται σε εσωτερικό χώρο ή κάτω από θόλο (σε οριζόντια θέση, σε στεγνή, λεία επιφάνεια), καλυμμένη με πολυαιθυλένιο.

με αλουμινόχαρτο
χωρίς αλουμινόχαρτο

Ο πετροβάμβακας είναι κατασκευασμένος από πυρίμαχο υλικό. (στην πραγματικότητα, μη εύφλεκτα) - πετρώματα της κατηγορίας gabbro-βασάλτη με την προσθήκη ενός ασήμαντου αριθμού συνδετικού υλικού για να δώσει σχήμα, ενώ σε μόνωση υψηλής θερμοκρασίας είναι πολύ μικρό (λιγότερο από 2% ανάλογα με το κλάσμα μάζας).

Οι λεπτές ίνες αυτού του θερμομονωτικού υλικού μπορούν να αντέξουν, χωρίς να λιώσουν με κανέναν τρόπο, να ζεσταθούν μέχρι 1000 μοίρες: δεν είναι καθόλου φθαρμένες, παραμένουν συνδεδεμένες μεταξύ τους, διατηρούν την αντοχή τους και δεν καταστρέφονται χωρίς μηχανικά αποτελέσματα στο ίδιο το υλικό.

Τα προϊόντα που κατασκευάζονται από πετροβάμβακα αναφέρονται στην ομάδα των ανθεκτικών στη φωτιά δομικών υλικών (NG σύμφωνα με το GOST 302W), τα οποία χρησιμοποιούνται τόσο σε χαμηλές ανυψωμένες κατοικίες όσο και σε πολυώροφα κτίρια. Επιπλέον, σε περίπτωση πυρκαγιάς, μια τέτοια θερμομόνωση για ορισμένο χρονικό διάστημα διατηρεί τη διαδικασία καταστροφής των υποστηρικτικών δομών της δομής.

Δεδομένου ότι η λειτουργία του τζακιού και της καμινάδας του συνδέεται με τη διαδικασία καύσης και τις υψηλές θερμοκρασίες, η τοποθέτησή τους θα απαιτήσει πολύ προσεκτική και ισορροπημένη προσέγγιση. Υπάρχει κοινοπραξία 7.13130.2013 "Θέρμανση, εξαερισμός και κλιματισμός. Απαιτήσεις πυρασφάλειας ", η οποία περιγράφει με σαφήνεια τα βασικά στοιχεία της εγκατάστασης και εγκατάστασης καπνοδόχων κλιβάνων, διεισδύσεων και τοποθέτησης θερμομόνωσης, με βάση τις απαιτήσεις πυρασφάλειας.

Η παραμέληση αυτών των νόμων μπορεί να προκαλέσει εξαιρετικά λυπηρές συνέπειες.

Με βάση την πρακτική, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες μεμονωμένων σπιτιών που είχαν σάουνα ή σπίτι έκαψαν χωρίς τη βοήθεια άλλων, έβαλαν σόμπα ή τζάκι όπου διαπράττουν πολύ σοβαρές παραβιάσεις, δεν ακολουθούσαν τους κανόνες για την απομόνωση της καπνοδόχου από την επικάλυψη ή δεν προσχώρησαν στην απόσταση πυροπροστασίας μεταξύ τζακιού και τοίχου , παρά το γεγονός ότι αυτή η παράμετρος προσδιορίζεται τόσο στις οδηγίες εγκατάστασης όσο και στην παραπάνω κοινοπραξία.

Ως εκ τούτου, συνιστάται όχι μόνο να αγοράσετε υψηλής ποιότητας μονωτικά υλικά, αλλά και να προσλάβετε ειδικούς για να σας βοηθήσουμε να εγκαταστήσετε με ικανοποιητικό τρόπο και αποτελεσματικά όλα αυτά. Εξάλλου, ακόμη και κατά τη γνώμη σας, ένα μικρό λάθος μπορεί να κοστίσει τη ζωή σας ή κάποιον από τους αγαπημένους σας.

Μέθοδοι

Η αρχή της μόνωσης καμινάδας είναι περίπου η ίδια με τη διαδικασία απομόνωσης του ίδιου του τζακιού. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει ανοικτή φλόγα, αλλά η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλότερη. Βασικά για την εγκατάσταση χρησιμοποιούν πετροβάμβακα, ράμματα κάτω από ένα κιβώτιο γυψοσανίδας. Το μαλλί είναι επίσης στερεωμένο σε ανθεκτική στη θερμότητα κόλλα, αλλά είναι δυνατές και παραλλαγές με βίδες, ανάλογα με το υλικό από το οποίο κατασκευάστηκε η καμινάδα.

Ανάλογα με τον τύπο του σωλήνα καμινάδας, η θερμομόνωση μπορεί να γίνει από διαφορετικούς τύπους υλικών: οι στρογγυλοί σωλήνες πρέπει να είναι μονωμένοι μόνο με κυλινδρική μόνωση, οι τετραγωνικές ή γωνιακές μορφές πρέπει να μονώνονται μόνο με μόνωση. Αυτό οφείλεται στις απαιτήσεις για πυρασφάλεια.

Αλλά η καμινάδα, η οποία ξεπερνά την κατασκευή (στην οροφή), θερμαίνεται ελαφρώς από μια διαφορετική τεχνολογία, γενικά παρόμοια, αλλά υπάρχει μια σημαντική διαφορά: η προστασία από τις καιρικές συνθήκες είναι επίσης απαραίτητη. Στις περιπτώσεις όπου ο σωλήνας καμινάδας είναι μεταλλικός, είναι επενδυμένος με κυλινδρικό ή ογκώδες βαμβάκι για κόλλα και σε σπανιές περιπτώσεις για βίδες με αυτοκόλλητη τομή. Συχνά, αυτοί οι σωλήνες είναι κρυμμένοι σε έναν ψευδο-σωλήνα, ο οποίος χρησιμεύει τόσο ως πρόσθετη θερμική προστασία όσο και ως προστασία από εξωτερικούς παράγοντες.

Οι σωλήνες από τούβλα ή παρόμοια υλικά είναι μονωμένοι με θερμομονωτικό μαλλί σε πλάκες, στερεώνονται σε βίδες και "τριαντάφυλλα". Μετά από αυτό το μαλλί σε διάφορα στρώματα καλύπτεται με ειδική κόλλα (δρόμο, πρόσοψη), η οποία μπορεί να αντέξει υψηλές θερμοκρασίες χωρίς ζημιά. Στη συνέχεια, ένα ειδικό δικτυωτό πλέγμα και διάτρητες γωνίες εφαρμόζονται στο δεύτερο συγκολλητικό στρώμα επίστρωσης.Αυτό γίνεται προκειμένου να ενισχυθεί η επιφάνεια της δομής. Μετά από αυτό, η επιφάνεια καλύπτεται πάλι με το ίδιο υλικό, αλλά ήδη το τελικό στρώμα.

Η μόνωση της διέλευσης χαλύβδινων σωλήνων μέσω της οροφής προς το εξωτερικό των τοίχων πρέπει να γίνεται μόνο σύμφωνα με τους κανονισμούς ασφαλείας.

Πώς να κάνετε τον εαυτό σας;

  • Πρώτα, πάρτε τον απαιτούμενο αριθμό μονωτικών πλακών, οι οποίες κόβονται στο μέγεθος του τζακιού.
  • Μετά από αυτό, εφαρμόζεται μια ειδική θερμοανθεκτική κόλλα (ορυκτό, με βάση το τσιμέντο), και η εφαρμογή πρέπει να γίνει με ένα σημείο.
  • Κατά την τοποθέτηση του ελασματοποιημένου υλικού, η κόλλα εφαρμόζεται στο μη επικαλυμμένο τμήμα.
  • Μετά από αυτό, οι πλάκες τοποθετούνται στους τοίχους. Οι αρμοί και τα άλλα ανοίγματα πρέπει να σφραγίζονται με ειδική ανθεκτική στη θερμότητα ταινία αλουμινίου, η οποία μπορεί επίσης να ενισχυθεί.
  • Όταν ξεκινά το κύριο θερμομονωτικό τμήμα του τζακιού, αρχίζει η διαδικασία εγκατάστασης της διακοσμητικής πύλης, αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι μεταξύ αυτού του σκελετού και του στρώματος θερμικής μόνωσης θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 4 cm αλλά όχι περισσότερα από 10 cm. θερμομονωτικές πλάκες σε σχέση με το μέγεθος.

Δεν είναι δύσκολο να κάνετε θερμομόνωση για τα λεβητοστάσια ή στο λουτρό μιας ιδιωτικής κατοικίας με τα δικά σας χέρια αν ακολουθείτε τις συστάσεις μας.

Συμβουλές Pro

Για να αυξήσετε την πυρασφάλεια της οροφής που διασχίζει την καμινάδα ή την καμινάδα, τοποθετήστε ένα θάλαμο αποσυμπίεσης σε οριζόντια θέση εγκαθιστώντας μια θερμομονωτική πλάκα.

Στο κουτί είναι προτιμότερο να παρέχονται 2 γρίλιες ανεμιστήρα: ένα - για την ψύξη του θαλάμου αποσυμπίεσης, και μέσω του άλλου θερμού αέρα θα μεταδοθεί μέσω του δωματίου. Τα φύλλα από γυψοσανίδες είναι προσαρτημένα στους οδηγούς σιδήρου με τη βοήθεια βιδών αυτοεπιπεδώματος: θα είναι η βάση για διακοσμητική διακόσμηση του τζακιού.

Συμπέρασμα

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι για μεγαλύτερη πυρασφάλεια η καμινάδα πρέπει να λειτουργεί σωστά και το ίδιο το τζάκι πρέπει να γίνει ποιοτικά, διαφορετικά θα οδηγήσει στον καπνό στο δωμάτιο. Αυτή είναι μια από τις βασικές απαιτήσεις για την πυρασφάλεια. Παρουσία ενός τέτοιου προβλήματος - μην βιαστείτε να ράψετε το σχέδιο στο κουτί: αυτό θα οδηγήσει σε σπατάλη χρημάτων για ακριβά αντικείμενα.

Εάν τα πάντα είναι σε τάξη με την απαλλαγή καπνού, τότε η μόνωση μπορεί να λειτουργήσει αρκετά καλά.Το κύριο πράγμα σε αυτήν την επιχείρηση είναι μια υψηλής ποιότητας επιλογή υλικών και, πολύ σημαντικό, ένας καλός ειδικός.

Εσείς μπορείτε να κάνετε τη θερμομόνωση του τζακιού στο σπίτι σας, αλλά είναι πολύ επικίνδυνο (στο τελικό αποτέλεσμα) και μπορεί να οδηγήσει σε θλιβερές συνέπειες, άρα αξίζει να απευθυνθείτε σε επαγγελματίες σε αυτό το θέμα.

Μάθετε πώς να διεξάγετε φούρνο θέρμανσης, μάθετε από το παρακάτω βίντεο.

Σχόλια
 Συντάκτης
Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Για κατασκευαστικά θέματα, συμβουλευτείτε πάντοτε έναν ειδικό.

Αίθουσα εισόδου

Σαλόνι

Υπνοδωμάτιο