Γωνιακό τζάκι σε εσωτερικούς χώρους

 Γωνιακό τζάκι σε εσωτερικούς χώρους

Καθίστε στα κρύα βράδια δίπλα στο καίγοντας τζάκι, ακούστε το τραγούδι μιας ζωντανής φωτιάς, θαυμάστε τις γλώσσες της φλόγας, απολαύστε αρωματικό τσάι στην εταιρεία των αγαπημένων σας ανθρώπων - τι άλλο θα μπορούσε να είναι πιο υπέροχο! Το καίγοντας τζάκι δημιουργεί μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και δίνει στο δωμάτιο μια αισθητική αξία. Και εκτός αυτού, ένα τόσο απλό εσωτερικό κομμάτι προσελκύει την προσοχή και μιλά για την κατάσταση του οικοδεσπότη. Αλλά για πολλούς, το τζάκι εξακολουθεί να είναι μια απρόσιτη πολυτέλεια.

Φυσικά, αυτό δεν είναι μια φθηνή ευχαρίστηση, αλλά μπορείτε να την οικοδομήσετε μόνοι σας. Για να γίνει αυτό, αρκεί να έχετε λίγη εμπειρία στον κλάδο των κατασκευών, να μελετήσετε τα υλοποιούμενα έργα και να είστε σε θέση να χρησιμοποιήσετε τις οδηγίες.

Ειδικά χαρακτηριστικά

Γωνιακό τζάκι - αυτή είναι μια εξαιρετική λύση για τους ιδιοκτήτες μικρών καθιστικών. Δίνει τόσο μεγάλη εξοχική κατοικία όσο και μικρή άνεση εξοχικής κατοικίας, ζεστασιά και ζεστασιά και δημιουργεί ένα μοναδικό εσωτερικό.

Γωνιακό τζάκι έχει πολλά αναμφισβήτητα πλεονεκτήματα:

 • συμπαγή μεγέθη: το γωνιακό τζάκι θα γεμίσει ιδανικά μια κενή γωνία στο δωμάτιο.
 • αξιόπιστη πηγή θερμότητας: το γωνιακό τζάκι έχει μια βέλτιστη απορρόφηση θερμότητας, η οποία είναι πολλές φορές μεγαλύτερη από τις συμβατικές σόμπες ή τις ηλεκτρικές θερμάστρες.
 • είναι δυνατόν να εγκαταστήσετε ένα γωνιακό τζάκι όχι μόνο στο σαλόνι, αλλά και στο υπνοδωμάτιο?
 • υψηλό επίπεδο ασφάλειας ·
7 φωτογραφία
 • εξοικονομεί ήσυχο χώρο και δεν καταλαμβάνει πολύ χώρο.
 • μια μεγάλη γκάμα και μια ποικιλία επιλογών φινιρίσματος για διαφορετικά δωμάτια.
 • θερμαίνει επιπλέον γειτονικά δωμάτια, δεδομένου ότι η κατασκευή περιλαμβάνει δύο τοίχους?
 • κρύβει τα ελαττώματα των τοίχων και τις ελλείψεις του σχεδιασμού του δωματίου.
 • ευρεία ορατότητα της φωτιάς, η οποία σας επιτρέπει να κοιτάξετε τη φλόγα από οπουδήποτε στο δωμάτιο.

Ο σχεδιασμός του τζακιού αποτελείται από διάφορα μέρη.

 • Πυρκαγιά. Μερικές φορές ανοιχτό ή κλειστό. Ο τύπος του κλιβάνου δεν επηρεάζει τη μεταφορά θερμότητας, αλλά αυξάνει την πυρασφάλεια στο δωμάτιο.Για μια κλειστή εστία, πρέπει επιπλέον να φροντίσετε να αγοράσετε ανθεκτικό θερμοανθεκτικό γυαλί ή κεραμικά. Αν σκοπεύετε να εξοπλίσετε ένα ανοιχτό καυστήρα, θα πρέπει να τοποθετήσετε ένα τούβλο ή μεταλλικό πλακίδιο μπροστά στο τζάκι: περιστασιακές σπίθες από τη φωτιά δεν θα αναπτυχθούν σε φλόγα, η οποία θα προστατεύσει το σπίτι σας από τη φωτιά.
 • Ashpot Απαραίτητη για τη συλλογή μεγάλων ποσοτήτων τέφρας, η οποία σχηματίζεται μετά την καύση των κορμών. Το ασανσέρ είναι ένας μικρός θάλαμος και βρίσκεται ακριβώς κάτω από τη φωτιά. Σε περίπτωση υπερβολικού φραγμού μέσω της λεκάνης στάχτης, ο αέρας σταματά να ρέει μέσα στο τζάκι και η φωτιά σβήνει.
 • Πλέγμα. Χρησιμεύει ως μονωτικό στρώμα, το οποίο καίει καύσιμο για το τζάκι.
 • Πύλη. Αυτός είναι ο πολύ σχεδιασμός του τζακιού, με άλλα λόγια, το σώμα.
 • Καμινάδα. Είναι κατασκευασμένο από χάλυβα ή τούβλο, το ύψος του πρέπει να είναι τουλάχιστον 5 μέτρα.

Είδη

Στη σύγχρονη αγορά υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία κλιβάνων-θερμότητας. Παρά το γωνιακό σχήμα του τζακιού, το μπολ για την εστία μπορεί να είναι ορθογώνιο, τραπεζοειδές, τετράγωνο και επίσης ημικυκλικό. Τα τζάκια χωρίζονται σε δύο τύπους.

 • Συμμετρική. Με αυτό το σχέδιο, οι δύο πλευρές μοιάζουν ιδανικά μεταξύ τους. Αυτός ο τύπος τζακιού είναι κατάλληλος για κάθε δωμάτιο και διαθέτει τα καλύτερα χαρακτηριστικά.
 • Ασύμμετρο Συχνά χρησιμοποιείται όταν ζωνώνετε ένα δωμάτιο διατηρώντας ταυτόχρονα την ακεραιότητα του χώρου. Τέτοια σχέδια είναι διακριτικά και κατάλληλα σύνορα στο εσωτερικό και φαίνονται καλύτερα σε ένα μεγάλο δωμάτιο. Επίσης, τα τζάκια χωρίζονται σε διάφορους τύπους ανάλογα με το καύσιμο και το σχεδιασμό του κλιβάνου. Η ενεργειακή απόδοση ολόκληρου του συστήματος εξαρτάται από αυτό. Εξετάστε τους τύπους τζακιών ανά τύπο καυσίμου.

Αέριο

Εύκολο στη συντήρηση και παρέχει την απαραίτητη θερμότητα. Ταυτόχρονα δεν υπάρχει αιθάλη και δεν υπάρχει ανάγκη για κοπιαστικό καθαρισμό. Επιπλέον, λειτουργεί σιωπηλά και θερμαίνεται όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Από τα μείγματα μπορεί να σημειωθεί ότι η απόκτηση άδειας για την εγκατάσταση ενός τζακιού αερίου μπορεί να απαιτήσει πολύ χρόνο και προσπάθεια, δεδομένου ότι προβλέπονται ειδικές απαιτήσεις ασφαλείας για δωμάτια με αέριο.

Ηλεκτροθερμία

Για να εγκαταστήσετε μια τέτοια δομή στην αίθουσα δεν χρειάζεται να αποκτήσετε ειδική άδεια, έτσι ηλεκτρικά τζάκια είναι συχνά εγκατεστημένα σε πολυκατοικίες.Αλλά, στην πραγματικότητα, είναι ένα ασυνήθιστο στην εμφάνιση πρωτογενής ηλεκτρικός θερμαντήρας, το οποίο είναι το πιο ρεαλιστικό αντίγραφο μιας καύσης φλόγας και λαμπερού άνθρακα. Από τα οφέλη μπορείτε επίσης να σημειώσετε τη βέλτιστη τιμή και την ευκολία λειτουργίας.

Είναι δυνατόν να οργανωθεί ένα τέτοιο διακοσμητικό τζάκι τόσο στο πάτωμα όσο και στον τοίχο.

Bio Τζάκι

Τα μοντέρνα μοντέλα έχουν κομψή εμφάνιση και είναι σε θέση να συμπληρώσουν οποιοδήποτε εσωτερικό χώρο. Χρησιμοποιούνται απευθείας για τη διακόσμηση του εσωτερικού χώρου και όχι για τη θέρμανση του δωματίου. Για ένα τέτοιο τζάκι δεν χρειάζεται καμινάδα, ώστε να μπορούν να εγκατασταθούν σε οποιοδήποτε δωμάτιο. Αλλά το υψηλό κόστος των καυσίμων και ο ανασφαλής σχεδιασμός ορισμένων τύπων βιοκαυσίμων αποθαρρύνει τους πελάτες. Επιπλέον, δεν είναι σε θέση να ζεστάνει το δωμάτιο.

Με το σχεδιασμό τους, τα μοντέλα αυτά συμπληρώνουν τέλεια το σαλόνι με το ύφος της υψηλής τεχνολογίας ή του μινιμαλισμού.

Καύση ξύλου

Εγκαθίσταται, κατά κανόνα, στη χώρα, σε ιδιωτικές κατοικίες ή εξοχικές κατοικίες. Η μεγαλύτερη δυσκολία έγκειται στην κατασκευή του θεμελίου και στην εγκατάσταση της καμινάδας. Επιπλέον, για ένα κλασικό τζάκι είναι απαραίτητο να διατηρηθεί μια προμήθεια καυσόξυλων ή μπρικέτες.

Falshkamina

Εξωτερικά, δεν είναι πολύ διαφορετικό από το παρόν, αλλά δεν δίνει θερμότητα.Για ένα διαμέρισμα της πόλης είναι μια μεγάλη επιλογή που δεν απαιτεί φροντίδα, και είναι επίσης προσιτή και απολύτως ασφαλής. Επιπλέον, ένα παρόμοιο σχέδιο του τζακιού μπορεί να γίνει με τα χέρια σας από κουτιά, χαρτόνι, αφρό, κόντρα πλακέ, παλιά έπιπλα και πολλά άλλα. Για αυτό πρέπει μόνο να διαθέσετε τα απαραίτητα υλικά και υπομονή.

Ορισμένα είδη τζακιών μπορούν να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο για τη θέρμανση του δωματίου αλλά και για το μαγείρεμα. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να περάσετε χρόνο στα κρύα βράδια με την οικογένειά σας. Ένα φλιτζάνι αρωματικό τσάι, πικάντικο κέικ και τηγανητά marshmallows σε μια φωτιά - τόσο ζεστές μνήμες θα αποθηκεύονται πάντα στην ψυχή των παιδιών σας.

Τα τζάκια ταξινομούνται επίσης με τη μέθοδο εγκατάστασης.

 • Εν σειρά. Τέτοια μοντέλα κρύβουν την καμινάδα πίσω από μια διακοσμητική στήλη. Μόνο η εστία παραμένει στη ζώνη πρόσβασης.
 • Τα τείχη. Ίσως η πιο κοινή επιλογή. Τέτοια μοντέλα μπορούν να θερμανθούν από ξύλο ή αέριο. Ένα τζάκι τοίχου καταλαμβάνει πολύ λιγότερο χώρο και έχει ελεύθερο χώρο πάνω από το πολυθρόνα. Αυτός ο σχεδιασμός μπορεί να ολοκληρωθεί με διάφορα υλικά: πέτρες, τούβλα, γύψο.
 • Νησί Εγκατασταθεί οπουδήποτε στο δωμάτιο και έχει μια πρωτότυπη εμφάνιση. Κατά κανόνα, η πυρκαγιά σε τέτοια μοντέλα είναι πλήρως καλυμμένη με γυαλί ανθεκτικό στη θερμότητα. Αλλά με μια μέθοδο ανοικτής εγκατάστασης, απαιτούν ασφαλέστερο χειρισμό. Αλλά οι νησιωτικές κατασκευές φαίνονται αρμονικά μόνο σε μεγάλους χώρους, εκτός από την προσοχή ότι είναι απαραίτητο να απελευθερωθούν περίπου 60 cm χώρου από τη φωτιά.
 • Γωνία. Μια μεγάλη επιλογή για μικρούς χώρους. Χρησιμοποιώντας μόνο μια γωνία, αφήνουν περισσότερο χώρο στο δωμάτιο.

Επίσης, μερικά σχέδια τζάκια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θέρμανση ενός μεγάλου μέρους του σπιτιού. Σύμφωνα με την κατασκευή του η συσκευή δεν θα είναι πολύ διαφορετική από την κλασική.

Ένα πιο τροποποιημένο μοντέλο έχει ένα κύκλωμα νερού που συνδέεται με ένα ψυγείο εγκατεστημένο στο σπίτι. Ανάλογα με την χωρητικότητα του σχεδιασμού και τον αριθμό των μπαταριών, επιλέγεται το καθιστικό, το οποίο πρέπει να θερμανθεί. Ταυτόχρονα, υπάρχει ένας υαλοπίνακας και κανάλια αέρα μεταξύ των τοίχων του τζακιού από χυτοσίδηρο, τα οποία είναι απαραίτητα για τη συντήρηση της φωτιάς. Το θερμό νερό περνάει μέσα από τους σωλήνες στα θερμαντικά σώματα και διανέμει θερμότητα σε όλο το δωμάτιο.Επιπλέον, μέρος του νερού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ζεστό νερό.

Σχεδιασμός

Πριν εγκαταστήσετε το τζάκι, πρέπει να αποφασίσετε για το σχέδιο.

Στην περίπτωση αυτή είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη:

 • γεωμετρικές διαστάσεις.
 • πρόσοψη?
 • μορφή ·
 • Τύπος;
 • λειτουργική απόδοση ·
 • αισθητικές παραμέτρους.

Οι σχεδιαστές δεν συνιστούν να δίνεται έμφαση στην αίθουσα απευθείας στο τζάκι - αυτό θα στερήσει το εσωτερικό της ακεραιότητας και της αρμονίας. Αν και, φυσικά, το τζάκι θα είναι το κύριο στοιχείο σε κάθε δωμάτιο. Ακόμα και ένα απομιμήσεις τζάκι κάνει ένα απλό δωμάτιο πιο άνετο και ελκυστικό. Και για να δώσει την εσωτερική βαρύτητα και αρμονία - επιλέξτε ένα γυάλινο τζάκι από αποχρώσεις του φωτός.

Ένα ράφι τζάκι μπορεί να διακοσμηθεί με αγάλματα, λουλούδια, φωτογραφίες ή όμορφα κεριά. Υπάρχει επίσης ένας χώρος για πολύτιμα ρολόγια αντίκες και οικογενειακά κειμήλια.

Μερικά σχέδια τζάκια μπορούν να βελτιωθούν προσθέτοντας μια εστία ή ακόμα και ένα φούρνο. Στη συνέχεια μπορείτε να μαγειρέψετε νόστιμα πιάτα με καπνό, χωρίς να αφήσετε το σπίτι σας. Αυτό το τζάκι είναι πιο κατάλληλο να τοποθετηθεί στην τραπεζαρία ή κουζίνα-σαλόνι.

Στυλ

Γωνιακό τζάκι μπορεί να χωρέσει αρμονικά σε οποιοδήποτε εσωτερικό, ανεξάρτητα από το ύφος.Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φυσικά και τεχνητά υλικά φινιρίσματος. Τα πιο δημοφιλή είναι: τούβλο, γυψοσανίδα και διακοσμητικός γύψος. Το κυριότερο είναι ότι τα μεμονωμένα στοιχεία του τζακιού δεν είναι έξω από το γενικό στυλ του εσωτερικού.

Στο κλασικό αγγλικό στιλ τζάκι είναι κατασκευασμένο από κόκκινο τούβλο. Τέτοια σχέδια φαίνονται αξιόπιστα, κομψά και συγκρατημένα. Είναι σε θέση να δημιουργήσουν μια άνετη και ζεστή ατμόσφαιρα. Αλλά είναι επίσης σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι ένα τζάκι από τούβλα φαίνεται κατάλληλο μόνο σε ένα μεγάλο δωμάτιο. Επιπλέον, η εγκατάστασή του θα απαιτήσει πολλή δύναμη και χρηματοδότηση.

Επίσης, για ένα κλασικό ύφος, μια εξαιρετική επιλογή θα ήταν ένα ξύλινο τζάκι, ειδικά αν ολόκληρο το εσωτερικό είναι σχεδιασμένο στο παραδοσιακό πνεύμα.

Χώρα στυλ "χώρα" και "provence" είναι εξαιρετική για το σαλόνι με τζάκι. Εδώ, όταν τελειώνει το τζάκι είναι κατάλληλος συνδυασμός φυσικών υλικών: πέτρα και ξύλο.

Στα μοντέρνα στυλ, οι σχεδιαστές συχνά προτιμούν τζάκια με διακοσμητικά διακοσμητικά στοιχεία - φαίνονται πιο ελαφρά. Το σαλόνι μπορεί να διακοσμηθεί με ζεστά ή κρύα χρώματα. Για έπιπλα, οι σχεδιαστές συμβουλεύονται να επιλέξουν ήσυχες ζεστές αποχρώσεις: τονίζουν τέλεια και συμπληρώνουν τη συνολική ατμόσφαιρα του δωματίου.

Ποια να επιλέξει;

Η αγορά και εγκατάσταση ενός τζακιού θα απαιτήσει σημαντικές οικονομικές δαπάνες, έτσι ώστε να μην είναι λάθος, είναι σημαντικό να γίνει η σωστή επιλογή.

Όταν επιλέγετε ένα τζάκι για μια εξοχική κατοικία, πρώτα απ 'όλα πρέπει να αποφασίσετε:

 • ποιο δωμάτιο θα είναι το τζάκι?
 • ποιες βασικές λειτουργίες πρέπει να εκτελεί.
 • τι είδους καύσιμα θα λειτουργήσει.

Το τζάκι μπορεί να εγκατασταθεί σε πολλά δωμάτια: μπορεί να είναι μια αίθουσα, ένα υπνοδωμάτιο, τραπεζαρία, μπάνιο, κουζίνα ή εξωτερική βεράντα. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, οι συνθήκες εγκατάστασής της είναι μεμονωμένες.

Σε ένα κλειστό και καλά θερμαινόμενο μέρος, το τζάκι θα πρέπει να έχει ένα καλό φορτίο, το οποίο θα εξαλείψει τον καπνό στο δωμάτιο. Αλλά ταυτόχρονα ο σωλήνας δεν πρέπει να βγάλει όλη τη θερμότητα από τη φλόγα. Η καλή πρόσφυση συμβάλλει επίσης στην ταχεία ανάφλεξη της φωτιάς και τη διατήρηση της θερμότητας.

Εάν το τζάκι είναι εγκατεστημένο στο δωμάτιο ως διακοσμητικό στοιχείο, αλλά δεν χρειάζεται να έχει καμινάδα, φυσικά, μόνο αν δεν πνιγεί. Και για τη θέρμανση χώρων, τη θέρμανση νερού ή το μαγείρεμα, προτείνονται πολύ περισσότερες απαιτήσεις.

Ένα σπάνια χρησιμοποιημένο τζάκι με καμινάδα δεν πρέπει να ψύχει το δωμάτιο και να πάρει θερμότητα, γι 'αυτό θεωρήστε αυτό το σημείο κατά την επιλογή του τύπου καυσίμου.Οι εμπειρογνώμονες λένε ότι για να προσδιοριστεί η ισχύς του ένθετου τζάκι, είναι απαραίτητο να διαιρέσουμε τον κυβικό χώρο του δωματίου κατά 25. Έτσι, για παράδειγμα, ο όγκος ενός δωματίου είναι 50 κυβικά μέτρα (στην περίπτωση αυτή, είναι κυβικό και όχι τετράγωνο), έτσι 50/25 = 2 kW. Είναι αυτή η δύναμη που ένα τζάκι θα πρέπει να διατηρήσει τη θερμότητα σε ένα ζεστό κτίριο σε ένα εύκρατο κλίμα. Για το σκληρό κλίμα, είναι προτιμότερο να επιλέξετε τζάκια με χυτοσίδηρο ή χάλυβα φωτιά: ζεσταίνουν πιο γρήγορα και διατηρούν τη θερμότητα καλύτερα.

Σχέδια τοιχοποιίας

Υπάρχει μια σειρά για κάθε μοτίβο τοποθέτησης - θα διευκολύνει τη διαδικασία κατασκευής.

Για ένα καλό παράδειγμα, ας αναλύσουμε την εγκατάσταση ενός γωνιακού τζακιού με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 • η επιφάνεια του δωματίου είναι 28-35 τετραγωνικά μέτρα.
 • διαστάσεις της βάσης τζάκι - 90x90 cm?
 • ύψος (χωρίς σωλήνα καπνοδόχου) - 163 cm.

Για να εγκαταστήσετε ένα τζάκι, θα πρέπει να προετοιμάσετε τα παρακάτω δομικά υλικά και εργαλεία:

 • chamont (πυρίμαχο) τούβλο για τον πυροσβέστη της μάρκας M220 - 60 τεμάχια?
 • 446 τεμάχια (λαμβάνοντας υπόψη το πρόσθετο 10% που πρέπει να τεθεί για το γάμο και σφάλματα, στην περίπτωση αυτή ο αριθμός των τούβλων για το σωλήνα δεν λαμβάνεται υπόψη).
 • χονδροειδής και λεπτή άμμος, θρυμματισμένη πέτρα, χαλίκι.
 • Μείγμα τσιμέντου μάρκας M300-M400 και κόκκινος πυρίμαχος πηλός στις ίδιες αναλογίες.
 • εξαρτήματα ράβδων ·
 • φύλλο κόντρα πλακέ και ξύλινες ράβδοι.
 • μεταλλικό φύλλο μεγέθους 40x60 cm και πάχους 3 mm.
 • χαλύβδιες γωνίες διαστάσεων 5x5x0,5x60 cm και 5x5x0,5x80 cm (2 τεμάχια).
 • μέγεθος βαλβίδας καπνού 13x25 cm με μεγάλη λαβή.
 • φύλλο αμιάντου ·
 • σωλήνα καμινάδας.
 • τελικά υλικά για το τελικό στάδιο: διακοσμητικά πλακίδια, τούβλα, γύψο?
 • σπάτουλα κατασκευής.
 • φτυάρι?
 • καουτσούκ σφυρί?
 • μηχανή λείανσης;
 • μεσαία σπάτουλα;
 • ταινία μέτρο?
 • γωνία;
 • βυθίζεται?
 • σύνδεση ·
 • δεξαμενές για την παρασκευή διαλυμάτων.

Όλες οι εργασίες ξεκινούν μετά την πλήρη προετοιμασία του ιδρύματος για το μελλοντικό τζάκι. Η πρώτη σειρά τούβλων είναι ένα υπόγειο - ταιριάζει κάτω από το επίπεδο του δαπέδου.

Για να διευκολυνθεί η εργασία, μπορείτε να αριθμήσετε κάθε διαδοχική σειρά στον τοίχο χρησιμοποιώντας κιμωλία ή απλό μολύβι.

 • Η πρώτη σειρά σας επιτρέπει να χτίσετε το κύριο σχήμα του μελλοντικού τζακιού. Σύμφωνα με το έργο, το μέγεθος της βάσης είναι 90x90 εκ. Με τη βοήθεια του επιπέδου κατασκευής είναι απαραίτητο να σχεδιαστούν διαγώνιες γραμμές, προσανατολισμένες προς τις οποίες τοποθετείται η πρώτη σειρά 91x91 εκ.
 • Οι επαγγελματίες συμβουλεύονται να καταφύγουν σε ένα μικρό τέχνασμα, έτσι ώστε η κατασκευή να έχει τέλεια επίπεδα τοίχους: είναι απαραίτητο να σταθεροποιηθούν τα σπειρώματα στο ανώτατο όριο που θα λειτουργούν ως εκκρεμές και θα διευκολύνουν σημαντικά την εργασία.
 • Η δεύτερη σειρά θα πρέπει να έχει ήδη τοίχους μέτρησης 90x90 cm.
 • Από την τρίτη σειρά αρχίζει το σχηματισμό ειδικών τοίχων για καυσόξυλα.
 • Στην τέταρτη σειρά τοποθέτηση τούβλων επαναλαμβάνεται. Μετά την κάμερα για καυσόξυλα, πρέπει να αποκλείσετε το μεταλλικό φύλλο και τη γωνία χάλυβα κατάλληλου μεγέθους.
 • Η επόμενη σειρά ταιριάζει με την ίδια σειρά με την πρώτη σειρά, αλλά το μετωπικό τμήμα αυξάνεται κατά 2 cm προς τα εμπρός.
 • Στη συνέχεια έρχεται μια σειρά που ακολουθεί την προηγούμενη. Με την ίδια αναλογία, το μετωπικό τμήμα αυξάνεται κατά 2 εκ. Στη θέση του μελλοντικού πυροσβεστικού χώρου, ο συνήθης συμπαγής τούβλο αντικαθίσταται με το σαμότ.
 • Η έβδομη σειρά συνεχίζει να χτίζει την εστία. Ανάμεσα σε κανονικά και πυρίμαχα τούβλα πρέπει να αφήσετε ένα πρόσθετο κενό 3-4 mm - αυτό είναι ένα απαραίτητο μέτρο για την επέκταση του υλικού κατά τη θέρμανση.
 • Οι ακόλουθες τρεις σειρές επαναλαμβάνονται κατ 'αναλογία και ολοκληρώνουν την κατασκευή της εστίας.
 • Στην 11η σειρά είναι δυνατό να προχωρήσουμε στο σχηματισμό ενός δοντιού καμινάδας.Για αυτό, τα τούβλα πυριτίου στην μακρινή γωνία σε δύο σειρές πρέπει να αλέθονται προς τα μέσα.
 • Στη 13η σειρά υπάρχει μια χαλύβδινη γωνία στην μπροστινή πλευρά του τζακιού και σχηματίζεται η επικάλυψη της εστίας.
 • Έτσι, στις 14 και 15 σειρές τοποθετείται μια κλειστή περιοχή τζάκι και σχηματίζεται ένα δόντι. Στα πλάγια, ένα συνηθισμένο τούβλο μετατοπίζει μερικά χιλιοστά στα τοιχώματα του δωματίου, έτσι ώστε με 16 σειρές να είναι δυνατή η αύξηση της επιφάνειας για τούβλα πυροπροστασίας.
 • Στην 17η σειρά, οι πλευρικοί τοίχοι αυξάνουν το μέγεθος του τζακιού κατά 3 εκ. Η διαδικασία ταιριάζει σε μια σειρά από ένα πλήρες τούβλο. Συνολικά, αυτή η σειρά καταναλώνει 11,5 κόκκινα τούβλα. Το υπόλοιπο μέρος με τη μορφή ενός τριγώνου ανατίθεται στα πέντε πυρίμαχα τούβλα. Αλλά πρώτα, τρία τούβλα πρέπει να κατατεθούν και να τους δώσουν το απαραίτητο σχήμα.
 • Στην 18η σειρά, σχηματίζεται μια όμορφη επικάλυψη του θαλάμου καυσίμου και στη συνέχεια χρησιμοποιείται αποκλειστικά στερεό τούβλο.
 • Η σειρά 19 είναι η βάση του περιβλήματος και σταδιακά υπερεκτιμήθηκε έτσι ώστε η επόμενη σειρά να φτάσει στο σχηματισμό της καμινάδας.
 • Σταδιακά, στις 21 και 22 σειρές, το μέγεθος της καμινάδας μειώνεται στα 26x13 εκ. Για να γίνει αυτό, στη μακρινή γωνία τα τούβλα κόβονται σε όλο το μήκος υπό γωνία 45 μοιρών.
 • Μέχρι τη 28η σειρά, σχηματίζεται σταδιακά μια καμινάδα και τα πλευρικά τοιχώματα της δομής σε κάθε σειρά μειώνονται κατά αρκετά εκατοστά. Έτσι, από τη 25η σειρά, μόνο ο σωλήνας καμινάδας τοποθετείται.
 • Στην 28η σειρά, εγκαθίσταται μια βαλβίδα καπνού, αλλά πριν από αυτό το ένα από τα τούβλα πρέπει να κόβεται έτσι ώστε η λαβή της βαλβίδας να παραμένει πάντα κινητή.
 • Οι ακόλουθες σειρές αποτελούνται από πέντε τούβλα που δεν χρειάζεται να προσαρμοστούν.
 • Φυσικά, για να διευκολυνθεί η εργασία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα έτοιμο πυρίμαχο από χυτοσίδηρο: θα μειώσει σημαντικά το χρόνο τοποθέτησης της εστίας των πυρίμαχων τούβλων. Κατά την επιλογή ενός πυροσβεστήρα από χάλυβα, οι ειδικοί συνιστούν ακόμα να επιβάλλουν τούβλα στην εσωτερική δομή προκειμένου να μειωθεί η επαφή του μετάλλου με τη φωτιά.

Αυτός είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να στοιβάζετε ένα γωνιακό τζάκι. Η εμφάνιση της δομής μπορεί να συμπληρωθεί με τοξωτά στοιχεία, να αυξηθεί το μέγεθος της θέσης για την καυσόξυλα, και να προσθέσετε επίσης ένα ashpit - όλα εξαρτώνται από τις προτιμήσεις, τα μέσα και τις επιθυμίες σας.

Έργα

Όπως και με κάθε στερεό έργο, η κατασκευή του κτιρίου αρχίζει με την κατάρτιση ενός σκίτσου και ενός έργου.Για να γίνει αυτό, σε ένα κανονικό φύλλο σε ένα κλουβί απεικονίζουν το χώρο του δωματίου και ένα μέρος για ένα τζάκι.

Όλα τα σχέδια πρέπει να κατασκευάζονται σωστά και σωστά και να λαμβάνουν υπόψη όλες τις διαστάσεις.

 • Κατά την επιλογή ενός έργου, είναι πρώτα απαραίτητο να καθοριστεί η γωνία στην αίθουσα για το μελλοντικό τζάκι. Κατά κανόνα, το τζάκι βρίσκεται σε απομακρυσμένη γωνία χωρίς παράθυρα και μακριά από εύφλεκτα αντικείμενα. Η βέλτιστη απόσταση είναι 65-70 cm.
 • Το σκίτσο πρέπει να αναφέρει τη μορφή και τον προκαταρκτικό σχεδιασμό για την κατάρτιση εκτιμήσεων των υλικών δόμησης και τελικής επεξεργασίας.

Το τζάκι πρέπει να είναι ρηχό και ευρύ. Σε αυτή την περίπτωση, η περιοχή μεταφοράς θερμότητας θα είναι η μέγιστη.

 • Σχεδιάστε ένα δόντι καμινάδας στο σχέδιο - αυτός είναι ένας μικρός θάλαμος που βρίσκεται στο πίσω μέρος της εστίας. Είναι απαραίτητο για την κυκλοφορία των καυσαερίων και του ψυχρού αέρα. Με τη σταδιακή ψύξη του σωλήνα καμινάδας, το καυτό αέριο πηγαίνει κάτω, δημιουργώντας ροή στροβιλισμού. Χωρίς πρόσθετο θάλαμο, ο καπνός θα κρεμάσει στην καμινάδα και θα αποτρέψει τη φυσική κυκλοφορία θερμών και ψυχρών ρευμάτων μέσα σε αυτό.
 • Υπολογισμός ροής αέρα - απαραίτητο στοιχείο κατά την προετοιμασία του έργου. Το μέγεθος του τζακιού πρέπει να αντιστοιχεί στην επιφάνεια του δωματίου.Έτσι, σε ένα μικρό δωμάτιο είναι δύσκολο να επιτευχθεί ο απαραίτητος αερισμός - η εγκατάσταση ενός τζάκι σε αυτή την περίπτωση μπορεί να είναι επικίνδυνη για τη ζωή και την υγεία του νοικοκυριού.
 • Το τζάκι μπορεί να εγκατασταθεί όχι μόνο σε ιδιωτικό σπίτι, αλλά και σε μερικά πολυκατοικίες. Αν και ο συντονισμός του έργου θα απαιτήσει πολλή προσπάθεια. Για την εγκατάσταση της καμινάδας, πρέπει να λάβετε τις κατάλληλες άδειες και να συμμορφώνεστε με όλες τις απαιτήσεις πυρασφάλειας.
 • Αν αυτή η επιλογή δεν είναι εφικτή, μπορείτε να επιλέξετε ένα ηλεκτρικό τζάκι. Με ένα τέτοιο μοντέλο θα είναι πολύ λιγότερη ταλαιπωρία. Επιπλέον, οι απομιμήσεις καταλαμβάνουν πολύ λιγότερο χώρο. Ως τελικό υλικό για αυτούς, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γυψοσανίδας.

Πώς να το κάνετε μόνοι σας;

Η κατασκευή του τζακιού θα πρέπει να εμπιστευτεί τους επαγγελματίες. Αλλά αν έχετε συγκεκριμένες γνώσεις και δεξιότητες και είστε σίγουροι για τις δικές σας ικανότητες, μπορείτε να κάνετε μόνοι σας το έργο.

Λεπτομερείς οδηγίες βήμα προς βήμα θα σας βοηθήσουν να υλοποιήσετε ακόμη και το πιο θαρραλέο έργο.

 • Πρώτα πρέπει να προετοιμάσετε ένα ίδρυμα - αυτό είναι το πιο κρίσιμο στάδιο της εργασίας. Για να γίνει αυτό, θα χρειαστεί να σκάψετε μια τρύπα 10 εκατοστών μεγαλύτερη από το μελλοντικό ίδρυμα.
 • Πριν ξεκινήσετε, καθαρίστε την άμμο από πιθανά υπολείμματα και κοσκινίστε. Το αμμώδες στρώμα με γρανιτικά ερείπια χύνεται στο κάτω μέρος της προετοιμασμένης ανασκαφής. Το πάχος του πρέπει να είναι τουλάχιστον 30 mm.
 • Αυτό ακολουθείται από ένα στρώμα τσιμεντοκονίας και κονιάματος τσιμέντου. Δεν πρέπει να φτάσει στο επίπεδο του δαπέδου, αλλά να είναι χαμηλότερο: σε απόσταση περίπου δύο τούβλα. Το επίπεδο πρέπει να ευθυγραμμιστεί προσεκτικά.
 • Οι τοίχοι στους οποίους θα ταιριάζει το τζάκι πρέπει να προστατεύονται από υπερθέρμανση. Αυτό μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας μια αντανακλαστική οθόνη από φύλλο αλουμινίου ή κεραμικά πλακίδια. Το δάπεδο κοντά στο τζάκι πρέπει επίσης να προστατεύεται από σπινθήρες πυρκαγιάς με κεραμικά πλακίδια.
 • Μετά από πλήρη ξήρανση της βάσης τσιμέντου (περίπου 5-7 ημέρες), μπορείτε να προχωρήσετε στην τοποθέτηση τούβλων. Αλλά πριν από αυτό, βάλτε ένα στρώμα υλικού στέγης, το οποίο θα λειτουργήσει ως ένα υλικό στεγανοποίησης. Στους τοίχους κοντά στο τζάκι μπορείτε να αναφέρετε τους αριθμούς των σειρών, που θα διευκολύνουν σημαντικά τη φάση κατασκευής.
 • Μπορείτε να ξεκινήσετε την κατασκευή τοιχοποιίας: περιλαμβάνει άμμο και πηλό. Το κύριο στοιχείο στην περίπτωση αυτή είναι ο πηλός: η ποιότητα ολόκληρου του υλικού τοιχοποιίας θα εξαρτηθεί από την ποιότητά του.Μια τέτοια λύση μπορεί να αγοραστεί ήδη σε ξηρή τελική μορφή και να χρησιμοποιηθεί, ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή.
 • Κάθε ραφή δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 5 mm, διαφορετικά σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να σπάσει. Για να εξασφαλίσετε ότι όλες οι ραφές έχουν το ιδανικό μέγεθος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προετοιμασμένες ξύλινες σχάρες, οι οποίες θα είναι κατάλληλου πάχους. Αφού στεγνώσει το μίγμα από την τοιχοποιία, αφαιρέστε τις σχάρες από την κάτω σειρά και συνεχίστε να το τοποθετείτε σύμφωνα με τη σειρά.
 • Και είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο κόκκινος πηλός δεν είναι κατάλληλος για καμινάδα τοιχοποιίας, επειδή δεν έχει εξαιρετικά χαρακτηριστικά αντοχής στην υγρασία.
 • Μετά από αυτό, η τοποθέτηση τούβλων πραγματοποιείται σύμφωνα με το σύστημα παραγγελίας. Ένας μεγάλος αριθμός τούβλων θα πρέπει να χωριστεί σε ½ και ¼ μέρη.
 • Το τελικό άγγιγμα είναι η επεξεργασία της δομής του τζακιού με μια ειδική ένωση που θα αυξήσει τα χαρακτηριστικά θερμικής μόνωσης και στεγανοποίησης.
 • Αφού μπορείτε ήδη να πάτε στο διακοσμητικό μέρος.

Εάν είστε αρχάριος, σας συμβουλεύουμε να αρχίσετε να το βάλετε με απλούστερες κατασκευές, για παράδειγμα: σόμπες ή πλάκες. Μην ξεχάσετε να χρησιμοποιήσετε γυαλιά για να προστατεύσετε τα μάτια σας όταν κόβετε τούβλα.Επίσης φοράτε επίδεσμο με γάζα για να αποτρέψετε την είσοδο σκόνης στις αεραγωγούς.

Συμβουλές και κόλπα

Μερικές χρήσιμες συμβουλές και συστάσεις θα σας βοηθήσουν με τον καλύτερο τρόπο να συμπληρώσετε το σπίτι σας με γωνιακό τζάκι.

 • Η βάση του τζακιού θα πρέπει να έχει ένα ανεξάρτητο υπόβαθρο. Διαφορετικά, όταν το σπίτι βυθίζεται, το κύριο ενιαίο θεμέλιο του κτιρίου θα συρρικνωθεί, το οποίο μπορεί επίσης να επηρεάσει τη δομή του τζακιού. Ως αποτέλεσμα, η βάση του παραμορφώνεται και το αέριο εισέρχεται στο δωμάτιο.
 • Είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα έργο και να τοποθετηθεί ένα τζάκι ακόμα και στο στάδιο της οικοδόμησης της ίδρυσης ενός σπιτιού. Το πλάτος του θεμελίου πρέπει να είναι τουλάχιστον 15 cm μεγαλύτερο από το μελλοντικό τζάκι και να αντέχει το συνολικό βάρος της κατασκευής μαζί με την καμινάδα (ένα τζάκι τούβλου έχει βάρος περίπου 1 τόνου). Επιπλέον, είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη το βάρος του υλικού επένδυσης.
 • Δεδομένου ότι η πιθανότητα υπερθέρμανσης των γειτονικών τοίχων αυξάνεται, πρέπει να είναι κατασκευασμένα από μη εύφλεκτα υλικά. Και οι ξύλινοι τοίχοι πρέπει να προστατεύονται με μεταλλικό φύλλο.
 • Ο οπίσθιος τοίχος του τζακιού πρέπει να γίνει με μια μικρή κλίση.
 • Ανεξάρτητα από το είδος τζάκι που θα επιλέξετε, θυμηθείτεότι ο αγωγός καμινάδας πρέπει κατ 'ανάγκη να είναι υψηλότερος από την κορυφογραμμή της οροφής του σπιτιού. Και όλες οι εσωτερικές οροφές μέσω των οποίων θα περάσει η καπνοδόχος πρέπει να είναι μονωμένες με υλικό αμιάντου.
 • Όσο μικρότερο είναι το βάθος της εστίας, τόσο μεγαλύτερη είναι η μεταφορά θερμότητας, αλλά με σημαντική μείωση είναι δυνατό να καπνίσει το δωμάτιο.
 • Αν το τζάκι χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον για τη θέρμανση του δωματίου, η κατασκευή πρέπει να χαμηλώσει όσο το δυνατόν χαμηλότερα, ώστε το πάτωμα στο δωμάτιο να θερμανθεί γρηγορότερα. Από διακοσμητική άποψη, το τζάκι μπορεί να ανεβαίνει ελαφρώς πάνω από το πάτωμα: αυτή η επιλογή φαίνεται πιο κομψή και πρωτότυπη.
 • Το μέγεθος της εστίας υπολογίζεται με βάση το μέγεθος του δωματίου. Το ιδανικό είναι η ένταση του καυστήρα, που αντιστοιχεί στο 2% του συνολικού όγκου του δωματίου. Για αυτό, η επιφάνεια του δωματίου σε μέτρα πρέπει να διαιρείται με 50. Ο αριθμός που προκύπτει είναι το βέλτιστο μέγεθος της εστίας σε τετραγωνικά μέτρα.

Η περιοχή του δωματίου, τετράγωνο. m

Διαστάσεις του κλιβάνου

Διαστάσεις της οπής για την καμινάδα, cm

Ύψος cm

Πλάτος

Βάθος, cm

12

45

53

30

14x14

16

50-52

60

32

14x27

25

60

75

37

20x26

30

60-65

80

37-38

27x27

35

70

90

40-42

27x27

40

77

100

45

27x27

 • Ο λόγος του μεγέθους της εστίας και της τρύπας για την καπνοδόχο πρέπει να είναι 8: 1. Εάν οι διαστάσεις αυξηθούν, τότε η θερμότητα από το τζάκι θα βγει έξω και θα χρειαστούν περισσότερα καυσόξυλα για να διατηρηθεί η φωτιά. Και με τη μείωση της διαμέτρου, η ώθηση θα μειωθεί.
 • Η περίσσεια κονίαμα τοιχοποιίας μεταξύ τούβλων πρέπει να αφαιρεθεί αμέσως, διαφορετικά με την πάροδο του χρόνου θα αφήσει λεκέδες πάνω στην επιφάνεια της πέτρας.
 • Όσο για την επένδυση του τζακιού, πρόσφατα οι σύγχρονοι σχεδιαστές προτιμούσαν τα τρισδιάστατα τζάκια. Αλλά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η αρχική ελκυστική εμφάνιση δεν θα διαρκέσει πολύ. Και είναι πολύ σημαντικό σε αυτή την περίπτωση να χρησιμοποιείτε σύγχρονα υλικά και να εκτελείτε υψηλής ποιότητας στυλ.
 • Ο ευκολότερος τρόπος να αντιμετωπίσετε το τζάκι - γύψο. Το τελικό στρώμα διακόσμησης μπορεί να διακοσμηθεί με μοτίβα ή εκτυπώσεις, καθώς και να δώσει ένα κορεσμένο χρώμα με βαφή με βάση το νερό. Το εσωτερικό του θαλάμου καύσης δεν είναι επικαλυμμένο.
 • Η ανακριβής τοιχοποιία μπορεί επίσης να καλυφθεί με διακοσμητικά πλακάκια, πέτρα ή μάρμαρο, αλλά αυτή η επιλογή είναι ακριβότερη.
 • Σε καμία περίπτωση μην τοποθετείτε την τηλεόραση πάνω από το τζάκι - αυτό αποτελεί σοβαρή παραβίαση των κανόνων ασφάλειας. Η πιο ιδανική επιλογή για τη θέση της ζώνης τηλεόρασης είναι κοντά στο τζάκι. Έτσι, η φωτιά δεν θα επηρεάσει την απόλαυση της ταινίας.
 • Η πρώτη ανάφλεξη του τζακιού πρέπει να γίνει μετά την πλήρη αποξήρανση της κόλλας και των τσιμεντοκονιών: βάλτε μια μικρή ποσότητα ξύλου,κλαδιά ή μικρό ξύλο στο κατώτατο σημείο της εστίας και θερμαίνεται σταδιακά το τζάκι.
 • Μην ξεχάσετε να καθαρίζετε συστηματικά το τζάκι.

Όμορφα παραδείγματα στο εσωτερικό

 • Στο κάτω μέρος του τζακιού είναι να παράσχει μια θέση για την αποθήκευση καυσόξυλων.
 • Στα σύγχρονα κλασικά, μπορείτε να κρύψετε ένα γωνιακό τζάκι στον τοίχο. Ο συνδυασμός πέτρας και φωτιάς σε αυτή την περίπτωση φαίνεται πολύ συμφέρουσα - σε ένα τέτοιο σαλόνι θέλω να περάσω πολύ χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους.
 • Ένα μοντέρνο τζάκι συμπληρώνει τέλεια όχι μόνο το κλασικό και διακριτικό εσωτερικό, αλλά μπορεί να αποτελέσει και ένα πραγματικό ντεκόρ σε ένα ασυνήθιστο και φωτεινό μοντέρνο στυλ ή σύντηξη. Εδώ είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πώς τα προσαρμοσμένα σχήματα και τα σχέδια μπορούν να συνδυαστούν αρμονικά σε ένα καλά σχεδιασμένο εσωτερικό.
 • Το σαλόνι με το μινιμαλιστικό ύφος μπορεί επίσης να συμπληρωθεί με ένα μικρό τζάκι. Θα κάνει ένα μικρό εγκεφαλικό επεισόδιο στο σχεδιασμό του δωματίου και θα κάνει το εσωτερικό πιο πρωτότυπο και κομψό.
 • Ο σχεδιασμός μπορεί να μοιάζει μόνο απομακρυσμένα με το παραδοσιακό μοντέλο του τζακιού, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να εκτελέσει όλες τις λειτουργίες σωστά.
 • Οι γνώστες του σύγχρονου και μοντέρνου στιλ υψηλής τεχνολογίας θα εκτιμήσουν αναμφίβολα τον ασυνήθιστο σχεδιασμό του τζακιού σε σκούρο χρώμα.Το κρύο μάρμαρο και το γυαλί συνδυάζονται τέλεια με μια φωτεινή φλόγα.
 • Ένα φωτεινό τζάκι ακόμη και στο μικρό σαλόνι ενός διαμερίσματος της πόλης δημιουργεί ένα ιδιαίτερο ζεστό και φιλόξενο κλίμα, γεμίζει το δωμάτιο με ευχάριστη ζεστασιά.
 • Μην απελπίζεστε αν είναι αδύνατο να συμπληρώσετε το εσωτερικό αυτού του πλήρους τζάκι. Δώστε προσοχή σε όλα τα είδη απομιμήσεων. Οι σχεδιαστές προσφέρουν μη τυποποιημένες προσεγγίσεις για την επίλυση αυτού του προβλήματος. Για παράδειγμα, μια πολύ απολαυστική και χαριτωμένη επιλογή - ένα φωτεινό ψευδές τζάκι με κεριά.

Σε αυτό το βίντεο θα βρείτε μια αναδρομή στο γωνιακό τζάκι, έτοιμο για φινίρισμα.

Σχόλια
 Συντάκτης
Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Για κατασκευαστικά θέματα, συμβουλευτείτε πάντοτε έναν ειδικό.

Αίθουσα εισόδου

Σαλόνι

Υπνοδωμάτιο