Τζάκι στο εσωτερικό ενός ξύλινου σπιτιού

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι αδύνατο να εγκαταστήσετε ένα τζάκι σε ένα ξύλινο σπίτι λόγω του υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς. Αλλά δεν είναι. Οι σύγχρονες τεχνολογίες κατασκευών επιτρέπουν την τοποθέτηση τζακιών ακόμη και σε ξύλινα σπίτια. Το κύριο πράγμα - να συμμορφωθεί με όλους τους κανονισμούς ασφαλείας.

Ειδικά χαρακτηριστικά

Η τοποθέτηση τζακιού σε ξύλινο σπίτι είναι μια σοβαρή επιχείρηση. Η ορθότητα της κατασκευής της κατασκευής θα εξαρτηθεί από τη γνώση ορισμένων χαρακτηριστικών.

Ιστορικό υλικό για την κατασκευή τζακιών κλιβάνου - απλό κόκκινο πηλό, καθώς είναι ευρέως διαδεδομένη στη φύση. Οι λεγόμενες πρώτες ύλες ή μάζα, οι οποίες παραδόθηκαν απευθείας από τον ηπειρωτικό βράχο, κατασκευάστηκαν από τη βάση. Η κατασκευή της σειράς που είχε ψηθεί με λάσπη ήταν μια μικρή σπηλιά στην οποία καίγεται καυσόξυλο.Με τη θέρμανση του τόξου της σπηλιάς, το φούρνο θεωρήθηκε χρήσιμο στην καθημερινή ζωή.

Οι ευρωπαϊκές ολλανδικές σόμπες ήρθαν αργότερα, μαζί με τις μεταρρυθμίσεις του Πέτρου Ι. Με την άφιξή τους, τα τζάκια άρχισαν να εμφανίζονται στα σπίτια, σε εμφάνιση που μοιάζει με σύγχρονες εκδόσεις.

Ήδη από τον 19ο αιώνα, για να εξασφαλιστεί η προστασία των ξύλινων δαπέδων, άρχισαν να εγκαθίστανται προστατευτικές οθόνες.

Στο παρόν στάδιο υπάρχει μια τεράστια ποικιλία από τζάκια. Το σύστημα των κλιβάνων, στην πραγματικότητα, είναι ομοιόμορφο, διαφέρει μόνο στις λεπτομέρειες και τις διαστάσεις.

Το υλικό για οποιοδήποτε σύστημα καπνοδόχου πρέπει να είναι άκαυστο.

Ξύλινες οροφές, δάπεδα και τοίχοι προστατεύονται με προστατευτικά καλύμματα. Σύγχρονοι κανόνες υποδηλώνουν ότι η απόσταση από την προστασία πρέπει να είναι τουλάχιστον 30 cm.

Παραδοσιακά θεμέλια - πέτρα, τούβλο, μέταλλο. Τα φυσικά υλικά χρησιμοποιούνται για διακόσμηση, κεραμική επένδυση, μάρμαρο. Υπάρχει ακόμη και μια ποικιλία από ειδικές ξύλινες επενδύσεις. Θα επιτρέψει τη δημιουργία ενός αντικειμένου τέχνης από την εστία.

Οι τυπικοί κανόνες συνεπάγονται τη δυνατότητα τοποθέτησης της εστίας σε ξύλινο περίβλημα με τους όρους του αρχικού έργου. Ωστόσο, ορισμένες επιλογές για τζάκια, για παράδειγμα, που είναι προσαρτημένα σε κάθετο τοίχο ή είναι μονίμως εγκατεστημένα, είναι δυνατά στο τελικό περίβλημα.

Κατά την κατασκευή μιας δομής, είναι απαραίτητο να εκτελέσετε εργασίες θερμομόνωσης. Για παράδειγμα, μέσα σε ένα τζάκι, ένας τοίχος είναι τοποθετημένος σε ένα μεταλλικό φύλλο. Κάτω από τη σόμπα πρέπει να είναι ένα υποχρεωτικό ξεχωριστό ανεξάρτητο ίδρυμα. Η απομόνωση με τη μορφή κεραμικών πλακιδίων ή μεταλλικών φύλλων κατασκευάζεται επίσης γύρω από το πάτωμα του τζακιού. Η καμινάδα είναι χτισμένη μόνο από πυρίμαχα υλικά.

Εάν το σπίτι έχει αρκετούς ορόφους, τότε θα πρέπει να παρέχονται ξεχωριστές θέρμανσης σε κάθε όροφο. Και όμως ο σχεδιαστικός σχεδιασμός στο στάδιο της κατασκευής παρέχει περισσότερες ευκαιρίες για να προβλεφθούν όλα τα μέτρα που σχετίζονται με την πρόληψη των πυρκαγιών.

Σε γενικές γραμμές, τα πάντα που σχετίζονται με τη φωτιά απαιτούν ειδική θεραπεία και αυξημένη προσοχή.

Η εγκατάσταση των σόμπων τζάκι πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από επαγγελματίες.

Είδη

Οι σύγχρονοι τύποι εστίες διακρίνονται από τον τύπο της εγκατάστασης. Για παράδειγμα, αν μια έκδοση τοίχου είναι τοποθετημένη σε ένα περίβλημα που είναι έτοιμο ή υπό κατασκευή, η καμινάδα πρέπει να είναι συνδεδεμένη σε μια κατακόρυφη πλευρά που δεν μπορεί να ανάψει. Η κατασκευή μπλοκ μπορεί να είναι τούβλο ή κεραμικό πλακίδιο. Επιτρεπόμενη φυσική ή τεχνητή πέτρα.Θα πρέπει να υπάρχει αρκετός χώρος για το τζάκι.

Το ενσωματωμένο τζάκι δεν μπορεί να κατασκευαστεί στο έτοιμο σπίτι. Για αυτόν τον τύπο, παρέχεται ότι μέρος της καμινάδας και, στην πραγματικότητα, το ίδιο το κτίριο είναι χτισμένο στον τοίχο. Εάν η συσκευή είναι τοποθετημένη σε τελικό τοίχο, τότε αυτό θα απαιτήσει την προετοιμασία μιας ειδικής θέσης, η οποία αυξάνει το κόστος της προσπάθειας και των οικονομικών.

Τα ενσωματωμένα τζάκια μπορούν να τοποθετηθούν σε ξύλινο σπίτι και σε δύο εκδόσεις:

 • γωνία;
 • στη μέση του τοίχου.

Οι γωνιακές επιλογές διακρίνονται από μια ιδιαίτερη εξωτερική εμφάνιση, αλλά και από την εξοικονόμηση χώρου. Καλό για το δόσιμο.

Αν ένα ξύλινο σπίτι διακρίνεται από τις σοβαρές διαστάσεις, τότε ξεχωριστά τζάκια εγκαθίστανται στο κέντρο ενός δωματίου αξιοπρεπούς μεγέθους. Εξωτερικά, ο σχεδιασμός μοιάζει με κάποιο ύψος πάνω από το επίπεδο του δαπέδου.

Ένα ελεύθερο τζάκι μπορεί επίσης να κατασκευαστεί σε δύο εκδόσεις:

 • με την ανοικτή περιοχή που κλείνει από τίποτα.
 • με κλειστό χώρο, που περιβάλλεται από τοίχο από γυαλί ή άλλο υλικό.

Εάν το έδαφος είναι ανοιχτό, τότε απαιτεί την εγκατάσταση ειδικής καμινάδας. Ωστόσο, τα τζάκια αυτά θεωρούνται μη ασφαλή.

Τα κέντρα του σχεδιασμού "νησιού" χαρακτηρίζονται από την πρωτοτυπία του σχεδιασμού, μπορείτε να επιλέξετε μια έκδοση κασέτας. Ένα από τα κύρια μειονεκτήματα του σχεδιασμού είναι ένας μικρός βαθμός μεταφοράς θερμότητας. Τέτοιου είδους τζάκια χρησιμοποιούνται σπάνια για θέρμανση χώρου.

Τα κλασικά τζάκια στερεών καυσίμων έχουν σχεδιαστεί για αποκλειστική χρήση άνθρακα και καυσόξυλων, επομένως είναι απαραίτητη η αυστηρή συμμόρφωση με την πυρασφάλεια.

Οι μονώσεις των παρακείμενων επιφανειών και ο μεγάλος χώρος τοποθέτησης δεν απαιτούν ηλεκτρικά τζάκια. Τα σύγχρονα είδη μιμούνται τέλεια τη ζωντανή φωτιά Πολλές επιλογές έρχονται με εσωτερική διακόσμηση καμινάδας. Για να εγκαταστήσετε ένα ηλεκτρικό τζάκι δεν χρειάζεται καμινάδα ή θεμέλιο.

Ο κύριος κανόνας είναι αξιόπιστη καλωδίωση και αξιόπιστη μόνωση.

Ένας σχετικά νέος τύπος συσκευής - βιοκαύσιμα. Θεωρούνται ως το βέλτιστο για ξύλινες κατασκευές. Αυτά είναι τα διακοσμητικά κέντρα για τα οποία χρησιμοποιείται αιθανόλη εργασίας. Ένα τζάκι είναι μια δομή που αποτελείται από μια δεξαμενή καυσίμου και έναν κεραμικό καυστήρα.

Το βιο-τζάκι δεν παράγει αιθάλη, βλαβερές ουσίες. Ωστόσο, η συσκευή είναι απίθανο να θερμάνει το δωμάτιο, χρησιμοποιείται συχνά ως διακοσμητικό.

Ένας άλλος τύπος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διακοσμητική επιλογή, και ως μέσο θέρμανσης - αερίου τζάκι. Η εγκατάσταση ενός τζακιού αερίου είναι ίδια με την κλασική επιλογή στερεών καυσίμων.

Σχεδιασμός

Κατά τη διάρκεια της χρήσης κατά τη διάρκεια των αιώνων, τα τζάκια έχουν εξελιχθεί από πρωτόγονες συσκευές σε σύγχρονες εκλεπτυσμένες εσωτερικές δομές. Τα τζάκια δίνουν μια ιδέα όχι μόνο για τις προτιμήσεις των ιδιοκτητών, αλλά και για την ανάπτυξη ολόκληρων εποχών. Η νέα αισθητική πραγματικότητα αναγκάζει αρχιτέκτονες και σχεδιαστές να στραφούν σε διαφορετικά στυλ που έχουν έρθει σε μας από διαφορετικούς χρόνους.

Για παράδειγμα, το αρχιτεκτονικό στυλ του ρουστικού σημαίνει κυριολεκτικά - χονδροειδές, συνθλιμμένο, είναι συνώνυμο με όλα τα φυσικά. Ιστορικά, η μέθοδος χονδροειδούς επεξεργασίας υλικών προήλθε από την εποχή της βαρβαρότητας. Σε εκείνες τις μέρες, οι άνθρωποι χρησιμοποίησαν αυτήν την επεξεργασία από πέτρες, ξύλο. Οι σύγχρονες μέθοδοι επεξεργασίας υλικών για αυτό το ύφος περιλαμβάνουν τη χρήση σοβαρής τεχνολογίας. Το ρουστωτικό ύφος είναι απολύτως δημοφιλές σε όσους προτιμούν όλα τα φυσικά, για παράδειγμα, απλά δοκάρια στην οροφή, αντίκες σόμπες.

Ο μπαρόκ σχεδιασμός ξεκίνησε τον 14ο αιώνα, παραμένει δημοφιλής σήμερα. Το κύριο χαρακτηριστικό αυτού του στυλ είναι οι δυναμικές μορφές, οι καμπύλες γραμμές, η υπερβολική οσμή, για παράδειγμα, ένα ράφι δίπλα στο τζάκι, διακοσμημένο με διάφορα είδη ειδωλίων.

Εάν το μπαρόκ σχέδιο είναι διαφορετικό σε κάποια βαρύτητα, τότε το rococo θα είναι κατάλληλο για υπερμεγέθη τζάκια που καλύπτονται με μάρμαρο ή άλλα πολυτελή υλικά. Το ροκόκο απαιτεί την παρουσία διακοσμητικών στοιχείων. Για παράδειγμα, είναι συνηθισμένο να τοποθετήσετε έναν καθρέφτη σχεδιαστή ή ένα κηροπήγιο, άλλα εξαιρετικά παραδείγματα πάνω από το τζάκι.

Τα απλά χαριτωμένα κτίρια βρήκαν τη χρήση τους στο στυλ που ονομάζεται κλασικισμός. Η σαφήνεια, η αρμονία των διαστάσεων, η προτίμηση για ευθείες γραμμές, μια μικρή ποσότητα διακόσμησης, όλα αυτά στο παρόν στάδιο συχνά αναφέρονται ως αγγλικό σχέδιο.

Για τα τζάκια, το στυλ Empire χρησιμοποιείται επίσης συχνά. Χαρακτηρίζεται από αντίκες μορφές δανεισμένες από την αρχαία Ρώμη. Τα κύρια χαρακτηριστικά του σχεδιασμού της αυτοκρατορίας είναι οι κίονες, οι περσίδες, οι γείσα, οι σκάλες. Είναι σημαντική η παρουσία αρχαίων δειγμάτων: σφίγγες, γρύπες κλπ.

Πρόσφατα, το ρωσικό ύφος έχει γίνει ευρέως διαδεδομένο στη διακόσμηση των τζακιών. Ο σχεδιασμός είναι ανθεκτικός, οικονομικός και φιλικός προς το περιβάλλον.Το κύριο πλεονέκτημα του ρωσικού στυλ είναι η ομορφιά - που είναι η καλύτερη επιλογή για ένα ξύλινο σπίτι ή ένα ρωσικό λουτρό. Βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε ξεχωριστό καυστήρα.

Η σύγχρονη τεχνολογία περιλαμβάνει την κατασκευή μεταλλικών τζακιών. Οι μεταλλικές συσκευές κατασκευάζονται κυρίως για τον σχεδιασμό της πρωτοπορίας. Οι πύλες συσκευών είναι συνήθως διακοσμημένες με σφυρήλατα πολύπλοκα στολίδια. Συχνά χρησιμοποιείται μοντέρνο χυτοσίδηρο.

Τα υπερσύγχρονα τζάκια σχεδιαστών είναι υψηλής τεχνολογίας. Ο σχεδιασμός αυτός προϋποθέτει την πιο λειτουργική χρήση του χώρου. Τα σχέδια ανταποκρίνονται στα πρότυπα της τεχνικής αισθητικής.

Πώς να εγκαταστήσετε;

Η εγκατάσταση του τζακιού, ειδικά στον δεύτερο όροφο του κτιρίου, πρέπει να γίνεται από επαγγελματίες.

Αν αποφασίσετε να βάλετε τζάκι με τα χέρια σας, μάθετε τους βασικούς κανόνες:

 • Το τζάκι δεν μπορεί να τοποθετηθεί σε ευθεία με τα παράθυρα, καθώς και τις πόρτες. Για τζάκια δεν είναι κατάλληλες εγκαταστάσεις μικρότερη από 20 τετραγωνικά μέτρα.
 • Το πρώτο στάδιο της κατασκευής της εστίας στο τελικό σπίτι - δίνοντας δάπεδο και την εφαρμογή του σκυροδέματος.
 • Η ανέγερση μιας εστίας τοίχου απαιτεί το φινίρισμα της πολύ κάθετης μιας μη καύσιμης βάσης. Το κλασικό της επιλογής είναι τούβλο.
 • Η επιφάνεια της βάσης της μη καύσιμης βάσης θα πρέπει να είναι ιδανικά επίπεδη για τη στερέωση της εστίας σε οριζόντια κατάσταση, θα είναι χρήσιμη η κατασκευή κόλλας ή θερμικής μαστίχας.
 • Όλα τα κατακόρυφα που γειτνιάζουν με μια εστία θα πρέπει να είναι από μια μη καύσιμη βάση.
 • Κάτω από το φούρνο επιθυμητό τούβλο από σίδερο ή φύλλο χάλυβα. Ανάμεσα στο δάπεδο και το ίδρυμα, οι επαγγελματίες συμβουλεύουν να τοποθετήσουν το γυάλινο μαλλί, ο εναέριος χώρος θα πρέπει να παραμείνει.
 • Η καθιερωμένη βάση της εστίας δεν θα πρέπει να έρχεται σε επαφή είτε με την εστία είτε με τις εύφλεκτες βάσεις του φινιρίσματος. Ως εκ τούτου, δημιουργείται ένα πλαίσιο του αργύρου γύρω από τη βάση. Όλες οι λύσεις επιλέγονται σύμφωνα με μεμονωμένες παραμέτρους της δομής.

  Τα βασικά υλικά μπορούν να είναι:

  • κεραμικά πλακάκια?
  • μάρμαρο;
  • τούβλο?
  • πλακάκια

  Οι πλοίαρχοι εκτελούν συχνά απλή σοβά με ένα απλό στρώμα ειδικού κονιάματος. Στη συνέχεια, η επιφάνεια μπορεί να βαφτεί μη εύφλεκτο χρώμα.

  Μια καμινάδα κατασκευασμένη από άκαυστα υλικά εγκαθίσταται στη βάση. Η εσωτερική πλευρά του σωλήνα καλύπτεται με αλουμινόχαρτο.

  Εάν η οροφή είναι ξύλινη, τοποθετείται ένα προστατευτικό κάλυμμα, σύμφωνα με τους κανόνες τοποθέτησης: η απόσταση από αυτήν πρέπει να είναι τουλάχιστον 30 cm.

  Συμβουλές συντήρησης και φροντίδας

  Τζάκι - ένα σημαντικό κομμάτι των επίπλων, συνεπώς, απαιτεί προσεκτική συντήρηση. Ακόμα και ο μικρότερος άνευ ραβδιότητος καμβάς θα οδηγήσει εύκολα σε πυρκαγιά. Η πυρκαγιά είναι επικίνδυνη, αλλά με μια λογική προσέγγιση στην επιλογή των καυσίμων ο κίνδυνος αυτός μπορεί να ελαχιστοποιηθεί. Για παράδειγμα, για να διατηρήσετε τόσο τη θερμότητα όσο και τη φωτιά, μπορείτε να επιλέξετε σύγχρονα καύσιμα. Μην αναφλέγετε εύφλεκτα υγρά.

  Εξάλειψη της εμφάνισης των ατυχημάτων κατά τη διάρκεια της λειτουργίας θα είναι σε θέση να προσδιορίσει έγκαιρα τα ελαττώματα της συσκευής:

  • Καθαρίστε την καμινάδα τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. Για αυτή τη δουλειά, μπορείτε να προσλάβετε κάποιον που έχει λάβει ειδική εκπαίδευση, το κόστος των υπηρεσιών αυτών είναι χαμηλό.
  • Μην κρατάτε εύφλεκτα πράγματα γύρω από την εστία. Αυτές περιλαμβάνουν οικογενειακές φωτογραφίες, τεχνητά λουλούδια και άλλα διακοσμητικά σχεδιαστών. Κατά την ανάφλεξη της εστίας, θα πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση που θα είναι ασφαλής.
  • Χρησιμοποιήστε ειδικούς ανιχνευτές καπνού. Σε περίπτωση μικρού καπνού, ακούγεται ο ήχος των ιδιοκτητών επικείμενου κινδύνου. Εάν υπάρχουν αισθητήρες, μην ξεχάσετε να ελέγξετε τη λειτουργικότητά τους.
  • Αγοράστε ένα ειδικό κάλυμμα τζακιού στο σωλήνα. Θα προστατεύσει το άνω μέρος της καμινάδας από το να πέσει στο χιόνι, στο νερό και ακόμη και στα πουλιά.
  • Ως πρόσθετο φράγμα, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε ειδικές επενδύσεις. Οι παράμετροι καρτελών πρέπει να ταιριάζουν ακριβώς με τις παραμέτρους σωλήνων Με αυτό τον τρόπο προστατεύετε το σπίτι σας από τη συσσώρευση μονοξειδίου του άνθρακα.
  • Για την κατασκευή της καμινάδας σε ένα ξύλινο σπίτι είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ένα τούβλο. Το σημαντικότερο μέρος είναι η σωστή λύση. Χρησιμοποιήστε τσιμέντο με χαρακτηριστικά υψηλής θερμοκρασίας.

  Αν δείτε ότι κάπου, το τούβλο άρχισε να σπάει σε μέρη, αντικαταστήστε άμεσα τα μέρη με ένα ειδικό τσιμεντοκονίαμα.

  Όμορφα παραδείγματα στο εσωτερικό

  Κλασικό, χτισμένο στον τοίχο της εστίας. Απομονωμένο, με κλειστό κλιματιστικό, που βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα του τείχους του μεγάλου καθιστικού. Αυτή η επιλογή είναι κατάλληλη ως συσκευή θέρμανσης. Από τη στιγμή που το τζάκι μπαίνει στο επόμενο δωμάτιο.

  Μια αρκετά απλή έκδοση του γωνιακού τζακιού. Εξοικονόμηση χρηστικού χώρου, αλλά ενεργεί ως πρωτότυπο εσωτερικό σχέδιο. Επιπλέον, ένα τέτοιο τζάκι θερμαίνει ένα μικρό δωμάτιο.

  Πολύ ασφαλής πλευρική εστία σε ξύλινο σπίτι.Φαίνεται βιολογικά, εκτελεί δύο λειτουργίες ταυτόχρονα: αισθητική και πρακτική.

  Πρόκειται για εστία νησιωτικής κατασκευής. Η λύση είναι σπάνια, όχι χωρίς πρωτοτυπία. Η επιλογή αυτής της συγκεκριμένης δομής θα πρέπει να καθορίζεται με μια προσεκτικά σταθμισμένη απόφαση.

  Τζάκι που λειτουργεί με αέριο. Περιέχει το στυλ του ξύλου εσωτερικού τζακιού. Τα προϊόντα καύσης απαιτούν την κατασκευή μιας καμινάδας.

  Βιο-τζάκι για ξύλινο σπίτι. Όπως μπορεί να φανεί στη φωτογραφία, αυτή η επιλογή μπορεί επίσης να είναι πολύ κατάλληλη για το εσωτερικό του δέντρου.

  Πώς να φτιάξετε ένα τζάκι με τα χέρια σας, δείτε το επόμενο βίντεο.

  Σχόλια
   Συντάκτης
  Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Για κατασκευαστικά θέματα, συμβουλευτείτε πάντοτε έναν ειδικό.

  Αίθουσα εισόδου

  Σαλόνι

  Υπνοδωμάτιο