Σίδερο τζάκι: χαρακτηριστικά της συσκευής και της κατασκευής

Σχεδόν κάθε ιδιοκτήτης μιας ιδιωτικής εξοχικής κατοικίας ονειρεύεται ένα τζάκι. Μια πραγματική φωτιά μπορεί να δημιουργήσει μια ευχάριστη και ζεστή ατμόσφαιρα σε οποιοδήποτε σπίτι. Σήμερα, η αγορά κατασκευών προσφέρει μια ευρεία γκάμα τζακιών, συμπεριλαμβανομένων πολυτελών και πολυτελή διακοσμημένων μοντέλων, και αρκετά προσιτές επιλογές. Μπορείτε να φτιάξετε ένα τζάκι από σίδερο.

Ειδικά χαρακτηριστικά

Μέχρι σήμερα, τα τζάκια από σίδερο είναι πολύ δημοφιλή. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τέτοιες κατασκευές δεν μπορούν να εγκατασταθούν σε μικρούς χώρους. Μια τέτοια δομή χρειάζεται μια συνεχή ροή αέρα, και σε ένα μικρό δωμάτιο θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Ως εκ τούτου, πριν από την αγορά να είστε βέβαιος να εκτιμήσει το μέγεθος του σπιτιού σας.

Η εγκατάσταση ενός σιδερένιου τζακιού πρέπει να ξεκινήσει με την εγκατάσταση ειδικής στάσης. Μια τέτοια υποστήριξη μπορεί είτε να αγοραστεί σε κατάστημα υλικού είτε να κατασκευαστεί ανεξάρτητα από μεταλλικές γωνίες. Για να κάνετε το σχέδιο στο σπίτι, πρέπει να κόψετε τις γωνίες και να βάλετε ένα φύλλο από το ίδιο υλικό στην κορυφή.

Αξίζει επίσης να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη φωτιά. Όλοι οι διάδρομοι καμινάδων που περνούν από την οροφή πρέπει να είναι προσεκτικά μονωμένοι. Είναι καλύτερο να χειριστείτε και τον τοίχο στον οποίο θα προσαρτηθεί το τζάκι. Τέτοιες εργασίες είναι απαραίτητες για την ασφάλεια του σπιτιού και την εξάλειψη του κινδύνου πιθανής πυρκαγιάς.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το τζάκι για ένα τέτοιο τζάκι είναι πάντα κατασκευασμένο από λαμαρίνα. Παράλληλα, θα πρέπει να χωρίζεται σε δύο μέρη (διαμέρισμα καπνού και διαμέρισμα καύσης ξύλου). Ανάμεσα στα τμήματα αυτά πρέπει να υπάρχει μια βαλβίδα που συσσωρεύει θερμότητα. Μπορείτε επίσης εύκολα να κάνετε ένα παρόμοιο διαμέρισμα με τα χέρια σας.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Τα τζάκια έχουν πολλά σημαντικά πλεονεκτήματα:

  • απλή εγκατάσταση?
  • η ταχύτητα διανομής θερμότητας στο δωμάτιο.
  • υψηλό επίπεδο αποτελεσματικότητας ·
  • μικρό βάρος της δομής.
  • ευκολία συντήρησης.

Παρά το σημαντικό κατάλογο θετικών χαρακτηριστικών, τα τζάκια σιδήρου έχουν ορισμένα μειονεκτήματα:

  • ο κίνδυνος εγκαυμάτων από τη σόμπα.
  • ταχύτητα ψύξης
  • άνιση κατανομή της θερμότητας.

Συνέλευση

Πριν προχωρήσετε στην εγκατάσταση, πρέπει να δημιουργήσετε ένα σχέδιο του μελλοντικού προϊόντος. Κατά την κατάρτιση του σχεδίου, είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη όχι μόνο η ίδια η δομή και τα μεμονωμένα μέρη της, αλλά και οι ακριβείς διαστάσεις του αντικειμένου. Είναι επίσης σημαντικό να καθοριστεί μια σαφής διάταξη συναρμολόγησης, η οποία θα πρέπει επίσης να αντικατοπτρίζεται σε χαρτί.

Πριν από την εγκατάσταση, θα πρέπει να προετοιμάσετε το δάπεδο. Για να γίνει αυτό, καλύπτεται με ειδικό βασάλτο μαλλί, το οποίο χρησιμεύει για την μόνωση της βάσης. Διαφορετικά, το δάπεδο θα ζεσταθεί αρκετά γρήγορα, γεγονός που θα οδηγήσει σε περαιτέρω καταστροφή του. Ορισμένοι κατασκευαστές συστήνουν την εκτέλεση τέτοιων εργασιών κατά την προετοιμασία του τοίχου.

Μετά τις προπαρασκευαστικές εργασίες, μπορείτε να ξεκινήσετε τη συναρμολόγηση του μελλοντικού σιδερένιου τζακιού. Πρώτον, συνιστάται να συνδέσετε τα πλευρικά τμήματα της δομής με τη βοήθεια συγκόλλησης. Στη δομή που προκύπτει συνδέστε το εμπρός και πίσω μέρος. Σε αυτή την περίπτωση, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μπροστά από την ανάγκη να δημιουργηθεί μια ειδική τρύπα.Είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε καυσόξυλα μέσα στη δομή.

Ένα μεταλλικό φύλλο συνδέεται επίσης με την προκύπτουσα δομή με συγκόλληση. Θα είναι ο πυθμένας ενός σιδερένιου τζακιού. Πριν την εγκατάσταση της βάσης σε αυτήν θα πρέπει να συνδέσετε τα πόδια. Το κανονικό μήκος τους είναι 10-12 cm. Ο αριθμός και το πλάτος των εξαρτημάτων στήριξης εξαρτάται από το βάρος του κύριου αντικειμένου.

Στο τέλος, κατά κανόνα, εγκαθίσταται μια ειδική βαλβίδα. Χρησιμεύει ως διαχωρισμός μεταξύ του διαμερίσματος καυσόξυλου και του διαμερίσματος στάχτης. Πολύ συχνά, τέτοια προϊόντα είναι κατασκευασμένα από διάφορα στρώματα. Είναι επίσης κατασκευασμένα από διαφορετικά μέταλλα.

Φροντίδα

Κάθε ιδιοκτήτης ενός τζακιού σιδήρου θα πρέπει να διεξάγει τακτικά ένα λεπτομερή καθαρισμό της δομής από αιθάλη και άλλα συντρίμμια. Διαφορετικά, καπνός και διάφορες επιβλαβείς ουσίες θα μπουν στο δωμάτιο. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι δεν είναι χρήσιμο να γίνει ο υγρός καθαρισμός τέτοιων συσκευών. Μια τέτοια διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή διάβρωση.

Οι περισσότεροι ειδικοί συστήνουν τον τακτικό καθαρισμό των καπνοδόχων. Αυτός ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Ωστόσο, εάν χρησιμοποιείτε το τζάκι συνεχώς,τότε αυτή η διαδικασία θα πρέπει να διεξάγεται πολύ πιο συχνά. Μην ξεχνάτε ότι ο καθαρισμός των σωλήνων γίνεται από πάνω.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στον καθαρισμό του κλιβάνου. Πρέπει να ελευθερώνεται τακτικά από τον άνθρακα και την τέφρα. Κατά κανόνα, ο καθαρισμός αυτού του μέρους του τζακιού πραγματοποιείται με τη βοήθεια ενός σκουπιδιού και μιας σκούπας. Επίσης, για αυτή τη διαδικασία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ηλεκτρική σκούπα. Κάποιοι ιδιοκτήτες σιδερένιου τζακιού χρησιμοποιούν σόδα ή απορρυπαντικά πιάτων για να καθαρίσουν τις κατασκευές, οι οποίες θα ανταπεξέλθουν τέλεια στην εργασία.

Καύσιμο

Πολλοί καταναλωτές δεν μπορούν να αποφασίσουν ποιο είδος καυσίμου είναι το καλύτερο για ένα τζάκι σιδήρου. Οι περισσότεροι οικοδόμοι συμφωνούν ότι η καλύτερη επιλογή για τη θέρμανση τέτοιων δομών είναι η αποξηραμένη λάριχος. Ταυτόχρονα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κωνοφόρο ξύλο. Περιέχουν αρκετά μεγάλη ποσότητα υγρασίας, επομένως δεν καίγονται καλά.

Συχνά, τα τσιπς, το χαρτόνι, το χαρτί και τα πριονίδια χρησιμοποιούνται για την καύση των τζακιών. Είναι επίσης κατάλληλες επιλογές για παρόμοιες κατασκευές. Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι τα βασικά όπως τα απόβλητα κατασκευών και άλλα συντρίμμια είναι καλύτερα να μην χρησιμοποιούνται για θέρμανση.Όταν καίγονται, απελευθερώνεται μια σημαντική ποσότητα ουσιών επιβλαβών για την ανθρώπινη υγεία.

Κάθε είδος ξύλου πριν από την πυροδότηση πρέπει να υποστεί επεξεργασία. Πρώτον, το υλικό κόβεται σε ξεχωριστά κούτσουρα. Το πάχος κάθε στοιχείου πρέπει να είναι τουλάχιστον 20 cm. Μετά από αυτό, το ξύλο βυθίζεται για να στεγνώσει. Αυτό είναι απαραίτητο ώστε τα προϊόντα να καίγονται καλύτερα.

Σήμερα, σε πολλά καταστήματα υλικού μπορείτε να βρείτε ξύλινα εξαρτήματα επικαλυμμένα με ειδικές ρητίνες και ουσίες. Τα προϊόντα αυτά δεν χρειάζεται να υποστούν επεξεργασία, μπορούν να χρησιμοποιηθούν αμέσως. Οι ίδιες οι ειδικές λύσεις συμβάλλουν στην ξήρανση και την καλύτερη καύση του υλικού.

Σχετικά με τα πλεονεκτήματα της επιλογής των σόμπων μετάλλων, τζάκια, δείτε το παρακάτω βίντεο.

Σχόλια
 Συντάκτης
Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Για κατασκευαστικά θέματα, συμβουλευτείτε πάντοτε έναν ειδικό.

Αίθουσα εισόδου

Σαλόνι

Υπνοδωμάτιο