Ενίσχυση τοιχοποιίας: τεχνολογία και λεπτομέρειες της διαδικασίας

Προς το παρόν, η ενίσχυση των τοιχοποιιών δεν είναι υποχρεωτική, καθώς το οικοδομικό υλικό παράγεται σύμφωνα με σύγχρονες τεχνολογίες, χρησιμοποιώντας διάφορα συστατικά και πρόσθετα που βελτιώνουν τη δομή τούβλου, παρέχοντας μια αξιόπιστη σύνδεση μεταξύ των στοιχείων.

Η αντοχή του σκυροδέματος αυξάνεται επίσης, εξαλείφοντας την ανάγκη να χρησιμοποιηθούν πλέγματα για την ενίσχυση των σειρών τούβλων. Αλλά για να διασφαλιστεί η βελτιωμένη σταθερότητα για ορισμένους τύπους δομών σύμφωνα με τα SNiPs, συνιστάται η χρήση ενισχυτικών πλεγμάτων.

Ειδικά χαρακτηριστικά

Πριν να προσδιορίσετε γιατί χρειάζεστε ένα πλέγμα, πρέπει να λάβετε υπόψη τους διαφορετικούς τύπους αυτού του προϊόντος, που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή κτιρίων.Όλοι αυτοί έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους και επομένως πρέπει να ξέρετε πού θα εφαρμοστεί καλύτερα το δίκτυο.

Η ενίσχυση γίνεται για να βελτιωθεί η αντοχή ολόκληρης της δομής. Επίσης, δεν επιτρέπει στους τοίχους να σπάσουν όταν το θεμέλιο συρρικνώνεται, το οποίο συμβαίνει κατά τους πρώτους τρεις έως τέσσερις μήνες μετά την κατασκευή της δομής. Η χρήση ενισχυτικού πλέγματος σας επιτρέπει να αφαιρέσετε όλα τα φορτία από την τοιχοποιία, αλλά είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε μόνο μεταλλικά ή βασάλτη προϊόντα.

Για να ενισχυθεί το κτίριο και να εξαλειφθεί η συρρίκνωση, μπορούν να επιλεγούν διάφορες επιλογές ενίσχυσης, ανεξάρτητα από το υλικό από το οποίο κατασκευάζονται. Το ενισχυτικό πλέγμα βοηθά στην κατασκευή τοίχων με υψηλότερη ποιότητα, συνιστάται να το τοποθετήσετε σε απόσταση 5-6 σειρών από τούβλα.

Επίσης, τα φωτιστικά είναι κατασκευασμένα από τοίχους από μισό τούβλο. Για αυτό πρέπει να βάλετε το πλέγμα σε 3 σειρές. Σε κάθε περίπτωση, το βήμα της εγκατάστασής του καθορίζεται από την κλάση αντοχής της δομής, το ίδιο το δίκτυο και το υπόγειο.

Τις περισσότερες φορές για την ενίσχυση των τοίχων από τούβλα χρησιμοποιείται BP-1 πλέγμα. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για άλλους τύπους κατασκευών και μπορεί να τοποθετηθεί σε διάφορα κονιάματα, συμπεριλαμβανομένης της κόλλας για κεραμικά πλακίδια.Ένα τέτοιο πλέγμα έχει ένα μέγεθος κυψελών στην περιοχή από 50 έως 100 mm και ένα πάχος σύρματος 4-5 mm. Τα κύτταρα μπορούν να είναι τετράγωνα ή ορθογώνια.

Το προϊόν είναι ανθεκτικό και ανθεκτικό στις επιθετικές ουσίες ή στην υγρασία. Έχει αυξημένη αντοχή στην κρούση και μπορεί να διατηρήσει την ακεραιότητά του στην τοιχοποιία ακόμη και με μερική ζημιά στη βάση, γεγονός που καθιστά δυνατή την γρήγορη αποκατάστασή του. Το πλέγμα δεν συμβάλλει στην υποβάθμιση της μόνωσης της τοιχοποιίας και μπορεί να διαρκέσει έως και 100 χρόνια. Η εγκατάστασή του επιτρέπει τη μείωση του επιπέδου δόνησης της δομής, προσκολλάται τέλεια στο σκυρόδεμα. Πωλείται σε κυλίνδρους, γεγονός που παρέχει ευκολία στη μεταφορά.

Ιδιότητες ματιών

Ανάλογα με το χρησιμοποιούμενο υλικό, το πλέγμα οπλισμού είναι:

 • βασάλτης ·
 • μέταλλο?
 • υαλοβάμβακα.
βασάλτη
μέταλλο
υαλοβάμβακα

Το υλικό παραγωγής επιλέγεται με βάση τα χαρακτηριστικά σχεδίασης της δομής όπου θα εφαρμοστεί η ενίσχυση. Το τελευταίο πλέγμα έχει τη χαμηλότερη αντοχή και το πρώτο και δεύτερο μειονέκτημα είναι ότι μπορούν να διαβρωθούν κατά τη λειτουργία. Μεταλλικά πλέγματα χρησιμοποιούνται συχνά για κάθετη ενίσχυση.Είναι αρκετά ισχυρό, αλλά μπορεί να προκαλέσει κάποιες δυσκολίες κατά την τοποθέτησή του στον τοίχο και συνεπώς με τέτοιο υλικό είναι απαραίτητο να δουλέψουμε πολύ προσεκτικά.

Η καλύτερη επιλογή για την ενίσχυση των τούβλων θεωρείται βασικό πλέγμα.που διαφέρει στην αντοχή και ξεπερνά τα μεταλλικά προϊόντα στις παραμέτρους. Επίσης, πολυμερή συστατικά προστίθενται σε αυτό το πλέγμα κατά τη διάρκεια της παραγωγής, η οποία αποτρέπει τη διάβρωση και αυξάνει την αντοχή σε επιβλαβείς παράγοντες.

Πλεονεκτήματα και αδυναμίες

Όλα τα πλέγματα που πωλούνται σήμερα παράγονται σύμφωνα με τις απαιτήσεις των SNiP και επομένως, για να εξασφαλιστεί η αντοχή τους, είναι απαραίτητο να τηρούνται μόνο οι κανόνες για τοποθέτηση τούβλων και τοίχων. Ένα τέτοιο πλέγμα μπορεί να αντέξει ένα σημαντικό φορτίο θραύσης, το οποίο είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τοίχους από τούβλα. Είναι επίσης ελαφρύ και μπορεί εύκολα να χωρέσει σε τοίχους.

Άλλα πλεονεκτήματα περιλαμβάνουν επίσης:

 • καλό τέντωμα;
 • μικρό βάρος;
 • χαμηλό κόστος.
 • ευχρηστία

Το μειονέκτημα είναι μόνο ότι είναι απαραίτητο να τοποθετηθεί σωστά το πλέγμα, καθορίζοντας την κατανάλωσή τους ανάλογα με τον τύπο τοίχου και τα χαρακτηριστικά του ιδρύματος.Συνεπώς, οι ειδικοί θα πρέπει να εργάζονται με τέτοια υλικά για να εξασφαλίσουν τη μέγιστη δυνατή επίδραση από την κατασκευή. Εάν είναι αναλφάβητο και λάθος να βάλεις υλικό ενίσχυσης, τότε αυτό θα αυξήσει μόνο το κόστος της εργασίας, αλλά δεν θα φέρει το αναμενόμενο αποτέλεσμα και δεν θα ενισχύσει τη δύναμη του τοίχου.

Είδη

Η ενίσχυση μπορεί να γίνει στις ακόλουθες παραλλαγές.

Εγκάρσια

Αυτός ο τύπος ενίσχυσης τοίχου περιλαμβάνει τη χρήση στοιχείων ενίσχυσης επί της επιφάνειας ενός τούβλου προκειμένου να αυξηθεί η αντοχή του σε θλίψη. Συνιστάται να επιλέξετε ειδικούς τύπους συρματόπλεγμα με διάμετρο 2 έως 3 mm. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν συμβατικά εξαρτήματα που κόβονται σε ράβδους (6-8 mm). Εάν είναι απαραίτητο, χρησιμοποιήστε το συνηθισμένο χαλύβδινο σύρμα, εάν το ύψος του τοίχου δεν είναι πολύ μεγάλο.

Η πλευρική ενίσχυση γίνεται συνήθως στην κατασκευή κολώνων ή χωρισμάτων και όλα τα στοιχεία του ενισχυτικού υλικού τοποθετούνται σε απόσταση ανάλογα με τον τύπο κατασκευής. Είναι απαραίτητο να τα τοποθετήσετε μέσα από ένα μικρό αριθμό σειρών από τούβλα και ταυτόχρονα να τα ενισχύσετε με σκυρόδεμα στην κορυφή. Για να μην διαβρωθεί ο χάλυβας κατά τη διάρκεια της χρήσης, το πάχος του διαλύματος πρέπει να είναι 1-1,5 cm.

Ροτ

Για αυτόν τον τύπο επιφανειακού οπλισμού χρησιμοποιείται ενισχυτικό, το οποίο είναι κατασκευασμένο από μεταλλικές ράβδους που κόβονται σε μήκος 50-100 εκ. Αυτή η ενίσχυση τοποθετείται στον τοίχο σε 3-5 σειρές. Χρησιμοποιήστε αυτήν την επιλογή μόνο όταν η τακτική τοποθέτηση των τούβλων και τοποθετήστε τις ράβδους σε απόσταση 60-120 mm το ένα από το άλλο σε κάθετη ή οριζόντια θέση.

Σε αυτή την περίπτωση, το ενισχυτικό υλικό πρέπει να εισέλθει στον αρμό μεταξύ των τούβλων σε βάθος 20 mm. Η διάμετρος των ράβδων καθορίζεται με βάση το πάχος της ραφής. Εάν είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η τοποθέτηση, τότε είναι δυνατόν, εκτός από τις ράβδους, να χρησιμοποιηθούν επιπρόσθετα χαλύβδινες ταινίες.

Διαμήκης

Αυτός ο οπλισμός διαιρείται σε εσωτερικό και εξωτερικό και τα στοιχεία μέσα στην τοιχοποιία εντοπίζονται ανάλογα με τη θέση των ενισχυτικών μερών. Συχνά, για αυτόν τον τύπο ενισχύσεων χρησιμοποιούνται επιπλέον ράβδοι με διάμετρο 2-3 χιλιοστά και είναι τοποθετημένες σε απόσταση 25 εκατοστά το ένα από το άλλο. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τη συνήθη γωνία του χάλυβα.

Για την προστασία αυτών των στοιχείων από τις επιδράσεις των αρνητικών παραγόντων, συνιστάται η κάλυψή τους με ένα στρώμα κονιάματος πάχους 10-12 mm. Εγκατάσταση στοιχείων ενίσχυσης γίνεται κάθε 5 σειρές από τούβλα ή σύμφωνα με ένα άλλο σχέδιο, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της τοιχοποιίας.Για να αποφευχθεί η μετατόπιση και η παραμόρφωση των ράβδων, πρέπει να είναι επιπλέον συνδεδεμένα με τα τούβλα. Αν κατά τη λειτουργία του υποτεθεί σημαντικό μηχανικό φορτίο στη δομή, τότε είναι δυνατή η τοποθέτηση ενισχυτικών στοιχείων κάθε 2-3 σειρές.

Χρήσιμες συμβουλές

 • Για την μπροστινή τοιχοποιία σήμερα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικούς τύπους πλέγματος και ταυτόχρονα να τα τοποθετήσετε σε διαφορετικές παραλλαγές, οι οποίες θα συμβάλλουν στην επένδυση των τοίχων με διακοσμητικά υλικά, εάν είναι απαραίτητο. Για να γίνει αυτό, μπορείτε να αφήσετε επιπλέον ένα μικρό ποσό ματιών έξω από την τοιχοποιία για την εγκατάσταση της θερμομόνωσης.
 • Είναι υποχρεωτική η σύνδεση των επιμέρους στοιχείων του ενισχυτικού πλέγματος μεταξύ τους στην τοιχοποιία.
 • Οι ειδικοί σημειώνουν ότι κατά την ενίσχυση, μπορείτε να επιλέξετε οποιοδήποτε σχήμα του πλέγματος με τετραγωνικά, ορθογώνια ή τραπεζοειδή κύτταρα.
 • Μερικές φορές το πλέγμα μπορεί να γίνει ανεξάρτητα αλλάζοντας το μέγεθος των κυψελών και τη διατομή του σύρματος.
 • Κατά την εγκατάσταση ενός τέτοιου ενισχυτικού στοιχείου, είναι απαραίτητο να το βυθίζουμε πολύ καλά στο διάλυμα έτσι ώστε να επικαλύπτεται και στις δύο πλευρές με σύνθεση πάχους τουλάχιστον 2 mm.
 • Συνήθως το ενισχυτικό στοιχείο είναι τοποθετημένο μέσω 5 σειρών από τούβλα, αλλά αν είναι μια μη τυποποιημένη δομή, η ενίσχυση γίνεται πιο συχνά, ανάλογα με το πάχος του τοίχου.
 • Όλες οι εργασίες επί του οπλισμού γίνονται από κοινού και το υλικό τοποθετείται με επικάλυψη. Μετά από αυτό, είναι στερεωμένο με κονίαμα και τα τούβλα τοποθετούνται πάνω του. Κατά τη διάρκεια της εργασίας είναι απαραίτητο να παρατηρήσετε ότι το υλικό δεν μετατοπίζεται και δεν παραμορφώνεται, καθώς η δύναμη του οπλισμού θα μειωθεί.
 • Όλα τα προϊόντα για οπλισμό κατασκευάζονται σύμφωνα με το GOST 23279-85. Ρυθμίζει όχι μόνο την ποιότητα αυτών των προϊόντων, αλλά και την αντοχή τους και το περιεχόμενο των πολυμερών ινών στη σύνθεση.
 • Εάν είναι απαραίτητο, ο οπλισμός μπορεί να τοποθετηθεί χρησιμοποιώντας τη σύνθεση τσιμέντου, αλλά αυτό μειώνει τη θερμική αγωγιμότητα της ίδιας της δομής και τη μόνωση του θορύβου.
 • Εάν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε το πλέγμα οπλισμού κατά την τοποθέτηση διακοσμητικών τούβλων, συνιστάται η χρήση προϊόντων μικρού πάχους (μέχρι 1 cm), τα οποία μπορούν να πνιγούν σε ένα μικρό στρώμα κονιάματος. Αυτό θα εξασφαλίσει ελκυστική θέα του τοίχου και θα αυξήσει τη διάρκεια λειτουργίας ολόκληρης της δομής, βελτιώνοντας τη σταθερότητά της με ένα ελάχιστο στρώμα κονιάματος.

  Όπως μπορείτε να δείτε, παρά το γεγονός ότι η διαδικασία τοποθέτησης είναι μάλλον περίπλοκη και απαιτεί τη συμμετοχή ειδικών, η ενίσχυση των τοίχων μπορεί να γίνει ανεξάρτητα, τηρώντας τους απαραίτητους κανόνες και κανονισμούς.Κατά την εφαρμογή μέτρων, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η ενίσχυση δομών κατά την κατασκευή των δομών ισχύει και για τις κατασκευαστικές εργασίες. Επομένως, όλες οι ενέργειες πρέπει να γίνονται λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις της SNiP και της GOST, οι οποίες θα συμβάλλουν στην παράταση της διάρκειας ζωής του κτιρίου, παρά την αύξηση του κόστους κατασκευής του.

  Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ενίσχυση της τοιχοποιίας μπορούν να βρεθούν στο βίντεο.

  Σχόλια
   Συντάκτης
  Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Για κατασκευαστικά θέματα, συμβουλευτείτε πάντοτε έναν ειδικό.

  Αίθουσα εισόδου

  Σαλόνι

  Υπνοδωμάτιο