Ξύλινα τούβλα: τα υπέρ και τα κατά, η τεχνολογία κατασκευής

 Ξύλινα τούβλα: τα υπέρ και τα κατά, η τεχνολογία κατασκευής

Τα νέα δομικά υλικά εμφανίζονται στα ράφια των καταστημάτων και των εμπορικών κέντρων σχεδόν κάθε χρόνο, και μερικές φορές περισσότερο. Μέχρι σήμερα, η έρευνα στον τομέα των κατασκευών κινείται προς ένα πιο φιλικό προς το περιβάλλον και ταυτόχρονα αξιόπιστο υλικό. Επιπλέον, το φθηνότερο το κόστος των νέων δομικών υλικών, το πιο προσιτό και δημοφιλές θα είναι στην αγορά. Μια σημαντική συμβολή στις μελέτες αυτές έγιναν από εγχώριους ειδικούς που δημιούργησαν το προϊόν που ονομάζεται "ξύλινο τούβλο".

Τι είναι αυτό;

Το όνομα του ασυνήθιστου τούβλου έλαβε για την ομοιότητα με τα γνωστά δομικά υλικά. Στην πραγματικότητα, είναι η πλησιέστερη στη σύνθεση και τις ιδιότητές του σε μια ξύλινη δοκό, διαφορετική από αυτή σε μικρότερο μέγεθος και μέθοδο εγκατάστασης.Οπτικά, το υλικό μοιάζει με φαρδιές πλάκες μέτρησης 65x19x6 cm, σε όλες τις πλευρές του υπάρχουν μικρές αυλακώσεις και κλειδαριές που ασφαλίζουν τα μπλοκ μεταξύ τους. Υπάρχουν επιλογές με ομαλές άκρες, αλλά δεν χρησιμοποιούνται για την κατασκευή φέροντων τοίχων, αλλά μόνο διαχωριστικά ή επένδυση.

Η τεχνολογία παραγωγής τέτοιου ασυνήθιστου τούβλου αποτελείται από διάφορα στάδια και έχει ως εξής.

 • Ένα κωνοφόρο δέντρο (κέδρος, λάριχος, ερυθρελάτης ή πεύκης), πριονισμένο σε σανίδες, μεταφέρεται στον τόπο παραγωγής και τοποθετείται σε ειδικούς θαλάμους για ξήρανση. Η περιεκτικότητα σε υγρασία του ξύλου μειώνεται μόνο στο 8-12%, γεγονός που επιτρέπει στα τούβλα να συγκρατούν καλύτερα τη θερμότητα μέσα στο σπίτι.
 • Η ξηρή ξυλεία κατασκευάζεται με ειδικά πριόνια. Με τη βοήθειά τους, το μακρύ υλικό χωρίζεται σε χωριστά τεμάχια μέσα στα οποία κόβονται αυλακώσεις και αυλακώσεις. Οι άκρες επεξεργάζονται έτσι ώστε να φαίνονται διακοσμητικές και να ταιριάζουν με σχεδόν καθόλου κενά. Αυτή η μέθοδος σύνδεσης φαίνεται τόσο τακτοποιημένη ώστε να μην απαιτεί την εξωτερική διακόσμηση τόσο των πλευρικών τοίχων όσο και της πρόσοψης ενός σπιτιού, σε αντίθεση με μια κανονική ράβδο ή τούβλο.
 • Το τελειωμένο τούβλο υποβάλλεται σε τελική λείανση, έτσι ώστε η επιφάνεια του να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή και ομαλή. Μια τέτοια επιφάνεια μπορεί να συγκριθεί με την επιφάνεια των ξύλινων επίπλων, τα οποία κατασκευάζονται σε εργοστάσιο και όχι με το χέρι. Το τελειωμένο τούβλο δεν είναι συνήθως βαμμένο, μόνο με ειδικές συνθέσεις, καθώς και εμποτισμούς για προστασία από τις επιπτώσεις του εξωτερικού περιβάλλοντος και των παρασίτων.

Με την ποιότητα του υλικού, τα ξύλινα τούβλα, όπως η συνηθισμένη ξυλεία, χωρίζονται σε ποικιλίες. Η χαμηλότερη από αυτές σημειώνεται με το γράμμα "C", και το ψηλότερο έχει το μεταγενέστερο "Extra". Η διαφορά μεταξύ του χαμηλότερου και του υψηλότερου βαθμού μπορεί να είναι περίπου 20-30%. Από μόνη της, ένα κυβικό μέτρο αυτού του νέου οικοδομικού υλικού είναι 2-3 φορές πιο ακριβά από τα συνηθισμένα τούβλα, αλλά το βάρος του είναι πολύ μικρότερο, πράγμα που επιτρέπει την εξοικονόμηση στο πάχος και το βάθος του θεμελιώδους υλικού που χύνεται για την κατασκευή ενός σπιτιού ή εξοχικού σπιτιού. Από το εσωτερικό, ένα τέτοιο υλικό μπορεί να ολοκληρωθεί με οποιονδήποτε από τους διαθέσιμους τρόπους: να το επικαλύψει με γύψο και χρώμα, να τοποθετήσει το γυψοσανίδα ή να κολλήσει την ταπετσαρία.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Ο πολλαπλασιασμός στις αγορές και στα καταστήματα ενός τόσο ευπροσάρμοστου υλικού όπως το ξύλινο τούβλο έχει λύσει πολλά προβλήματα και δυσκολίες που συνδέονται με την κατασκευή τόσο των τούβλων όσο και των ξύλινων κατοικιών. Αυτό οφείλεται στον μεγάλο αριθμό πλεονεκτημάτων αυτού του υλικού σε σύγκριση με άλλα προϊόντα.

 • Η κατασκευή ενός ξύλινου κτιρίου σπιτιών μέσα σε ένα χρόνο είναι απλώς αδύνατη, αφού είναι απαραίτητο να περιμένετε για την ξήρανση τόσο των στερεών κορμών όσο και του ξύλου πριστής σε ξυλεία. Ένα τούβλο από ξύλο περνάει από ένα στάδιο ξήρανσης ενώ βρίσκεται ακόμη σε παραγωγή, έτσι ώστε να κτίζεται ένα σπίτι κάτω από την οροφή μπορεί να γίνει μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες και στη συνέχεια να προχωρήσει στην εγκατάσταση της οροφής.
 • Σε αντίθεση με την ξυλεία, τα τεμάχια τούβλων δεν παραμορφώνονται κατά την ξήρανση, καθώς είναι μικρά. Αυτό όχι μόνο μειώνει τον αριθμό των ελαττωμάτων στη διαδικασία κατασκευής, αλλά και σας επιτρέπει να διατηρήσετε μια στενή εφαρμογή στη θέση της στερέωσης των αυλακώσεων χωρίς ρωγμές και κενά. Ως αποτέλεσμα, απαιτείται μικρότερη ποσότητα θερμομονωτικού υλικού και εσωτερικής διακοσμητικής επικάλυψης.
 • Η εγκατάσταση ξύλινων τούβλων πραγματοποιείται χωρίς τη χρήση ειδικού εξοπλισμού κατασκευής και μπορεί να πραγματοποιηθεί όχι μόνο από επαγγελματίες αλλά και από αρχάριους. Επιπλέον, για την ξύλινη τοιχοποιία δεν χρειάζεται μίγμα γύψου, σφραγιστικό και στεγανωτικό, το οποίο θα εξοικονομήσει όχι μόνο χρήματα, αλλά και το χρόνο που δαπανάται για την κατασκευή του τμήματος τοίχου.Ένα από τα πιο ακριβά στοιχεία ενός τούβλου-ξύλινου σπιτιού θα είναι τα θεμέλια και οι άκαμπτες κατασκευές από πλαστικοποιημένο ξυλεπένδυμα και κορώνες, οι οποίες θα βασίζονται σε τοιχοποιία.
 • Σε αντίθεση με την ξυλεία ή το κούτσουρο, το μικρό μέγεθος ενός τούβλου επιτρέπει την ανέγερση στοιχείων όχι μόνο ορθογώνιας αλλά και στρογγυλής ή ακανόνιστης μορφής, όπως συμβαίνει με τα συνηθισμένα τούβλα. Τέτοια σπίτια φαίνονται πιο ασυνήθιστα και διακοσμητικά από τα συνηθισμένα τετράγωνα σπίτια.
 • Η τιμή ενός κυβικού μέτρου από ξύλινα στοιχεία είναι ελαφρώς υψηλότερη από τα συνηθισμένα τούβλα, ωστόσο, είναι 2-2,5 φορές χαμηλότερη από τη συγκολλημένη ξυλεία. Ταυτόχρονα, το ξύλο, πριονισμένο σε μπλοκ, παραμένει ένα φιλικό προς το περιβάλλον υλικό, το οποίο διατηρεί τέλεια τη θερμότητα στους χειμερινούς παγετούς και τη δροσιά στη ζέστη του καλοκαιριού.

Φυσικά, όπως κάθε άλλο υλικό, ένα τούβλο από ξύλο δεν είναι χωρίς τα μειονεκτήματά του. Πρώτον, ένα τέτοιο υλικό απαιτεί ένα ικανό επαγγελματικό σχέδιο, αφού χωρίς σωστό υπολογισμό των φορτίων υπάρχει ο κίνδυνος πτώσης του τοίχου. Δεύτερον, η κατασκευή υπερβολικά μεγάλων ή πολυώροφων κτισμάτων από ξύλινα μπλοκ δεν συνιστάται, καθώς τέτοιες κατασκευές δεν θα είναι πολύ σταθερές.Επιπλέον, στις βόρειες περιοχές της χώρας μας, η θερμοκρασία του αέρα το χειμώνα είναι πολύ χαμηλή, και το υλικό αυτό δεν θα παρέχει την απαραίτητη μόνωση. Στο Νοβοσιμπίρσκ ή το Γιακούτσκ, είναι απίθανο να χτίσουν οικιστικά σπίτια χρησιμοποιώντας αυτό το νέο υλικό.

Μπορώ να το κάνω;

Τόσο οι επαγγελματίες κατασκευαστές όσο και οι κατασκευαστές ενός τόσο καινοτόμου υλικού αμφισβητούν την ιδέα να κατασκευάζονται ξύλινα τούβλα στο σπίτι. Για να γίνει αυτό, πρέπει να έχετε στην πίσω αυλή μια ολόκληρη αίθουσα παραγωγής με μηχανές λείανσης και φρεζαρίσματος υψηλής ακρίβειας. Επιπλέον, θα πρέπει να αγοράσετε ορισμένες πρώτες ύλες, οι οποίες πρέπει να πληρούν τον πλήρη κατάλογο των απαιτήσεων. Σχεδόν κανείς δεν έχει τέτοιες ευκαιρίες και όσοι τις έχουν, κατά πάσα πιθανότητα, ήδη ασχολούνται με την κατασκευή και την πώληση αυτού του υλικού.

Όλοι οι εμπειρογνώμονες συμφωνούν ότι η τοποθέτηση τέτοιου υλικού μπορεί εύκολα να γίνει με δικές του προσπάθειες, αν ακολουθήσετε ορισμένους κανόνες.

 • Τοποθέτηση τούβλο θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά σε σειρές.
 • Το μπλοκ θα πρέπει να τοποθετείται μόνο στην άκρη της κλειδαριάς και όχι το αντίστροφο.
 • Η τοποθέτηση πραγματοποιείται σε δύο σειρές, μεταξύ των οποίων τοποθετείται το μονωτικό υλικό. Αυτά μπορεί να είναι είτε ειδικά μπλοκ από ένα κατάστημα υλικού, είτε συνηθισμένο πριονίδι.
 • Κάθε 3 μπλοκ είναι απαραίτητο να κάνουμε cross-dressing για να δώσουμε μεγαλύτερη σταθερότητα και αξιοπιστία στα στοιχεία. Μια τέτοια σύνδεση είναι κατασκευασμένη από ξύλο, όπως και η ίδια η τοποθέτηση, και γίνεται τόσο στο εσωτερικό όσο και στην εξωτερική σειρά.

Κάθε σειρά σάλτσας πρέπει να μετατοπιστεί κατά το ήμισυ του τούβλου, έτσι ώστε να μην συμπίπτει κάθετα στις παρακείμενες σειρές. Αυτό όχι μόνο θα ενισχύσει τον σχεδιασμό, αλλά και θα σας επιτρέψει να πάρετε μια όμορφη εικόνα στην μπροστινή πλευρά της τοιχοποιίας.

Κριτικές

Σε διάφορα φόρουμ και περιοχές κατασκευής μπορείτε να βρείτε πολλά θετικά σχόλια. Ωστόσο, υπάρχουν εκείνοι που αμφισβητούν την αξιοπιστία ενός τέτοιου σχεδιασμού, και ακόμη και δυσαρεστημένοι με το κτίριο που προκύπτει. Τις περισσότερες φορές αυτό οφείλεται στην επιλογή του ανέντιμου προμηθευτή, ο οποίος δήλωσε τη χαμηλότερη ποιότητα ξύλου κάτω από το σύμβολο του "Extra". Ή μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι ο αγοραστής δεν υπολογίζει τη μέση θερμοκρασία της περιοχής και κατασκευάζει μια χώρα ή μια εξοχική κατοικία από αυτό το υλικό στο κλίμα για το οποίο δεν προοριζόταν.

Οι χρήστες σημειώνουν όχι μόνο την ομορφιά και την αξιοπιστία των ξύλινων τούβλων, αλλά και την ευελιξία τους. Με τη βοήθειά του, όχι μόνο οικιστικά σπίτια έχουν ανεγερθεί, αλλά και διάφορα κτίσματα, λουτρά και ακόμη και γκαράζ. Τα μπλοκ, παρόμοια με τα κομμάτια ενός παιδικού σχεδιαστή, είναι ιδανικά για την κατασκευή κιόσκι ή μια κλειστή βεράντα στον κήπο, για την ανέγερση και το τελείωμα των εσωτερικών χωρισμάτων. Από αυτά μπορείτε να φτιάξετε ένα φράχτη ή να δημιουργήσετε ένα κρεβάτι με λουλούδια. Όσοι θέλουν να διακοσμήσουν το site τους με ασυνήθιστη διακόσμηση, μπορούν να κάνουν ασυνήθιστα σχέδια με τη μορφή διαφόρων σχημάτων, παγκάδων και υπόστεγων.

Το ξύλινο τούβλο θα είναι ένα πραγματικό εύρημα για όσους αγαπούν τις μη τυποποιημένες λύσεις σχεδιασμού και ταυτόχρονα επιδιώκει να επιλέξει φυσικά υλικά. Συνδυάζεται εύκολα με πέτρα, κεραμίδια και άλλα οικοδομικά υλικά. Και ακόμη και ένα άτομο που έχει ελάχιστη εμπειρία στον κλάδο των κατασκευών θα αντιμετωπίσει την κατασκευή ενός σπιτιού από ένα τέτοιο υλικό.

Για τα ξύλινα τούβλα, δείτε το επόμενο βίντεο.

Σχόλια
 Συντάκτης
Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Για κατασκευαστικά θέματα, συμβουλευτείτε πάντοτε έναν ειδικό.

Αίθουσα εισόδου

Σαλόνι

Υπνοδωμάτιο