Τι είναι το τούβλο και πώς;

Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα που κάνουν το τούβλο ένα από τα πιο δημοφιλή οικοδομικά υλικά. Εκτός από τα τυποποιημένα μεγέθη και τα απλά σχήματα, αυτή η τεχνητή πέτρα μπορεί να υπερηφανεύεται για δύναμη, ανθεκτικότητα και ομορφιά, γι 'αυτό και έχει χρησιμοποιηθεί για πολύ καιρό και σχεδόν παντού.

Οι τεχνολογίες με τις οποίες κατασκευάζονται τα τούβλα είναι άξια προσοχής, ως συνδυασμός διαδικασιών που καθιστούν δυνατή την απόκτηση υλικού με όλα τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται από τον πελάτη.

Σύνθεση ανάλογα με τον τύπο

Μεταξύ όλων των τύπων τούβλων, δύο από τα πιο δημοφιλή είναι κεραμικά και πυριτικά, επίσης αναφερόμενα ως κόκκινο και λευκό, αντίστοιχα.

Διακρίνονται από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά.

 • Το κύριο συστατικό του κεραμικού τούβλου που παράγεται από τη φρύξη είναι ο πηλός.Αυτό το υλικό έχει αισθητική εμφάνιση, σβήνει τον θόρυβο και αποθηκεύει τέλεια τη θερμότητα σε εσωτερικούς χώρους.
 • Η σύνθεση του τούβλου πυριτίου, που παράγεται με τη δράση της υψηλής πίεσης και ατμού, προβλέπει την παρουσία άμμου και ασβέστη. Η συμμόρφωση με την τεχνολογία επιτρέπει την απόκτηση ανθεκτικών και φθηνών προϊόντων που υποφέρουν από την πτώση της θερμοκρασίας και της υγρασίας.

Είναι επίσης απαραίτητο να διατεθεί ένα πυρίμαχο τούβλο, κατασκευασμένο από πυρίμαχο σίδερο με την προσθήκη συστατικών οπτάνθρακα ή γραφίτη που αυξάνουν σημαντικά τη δύναμή του.

Μια άλλη πραγματική ποικιλία αντιμετωπίζει, η παραγωγή της οποίας αφορά τη χρήση τσιμέντου, ασβεστόλιθου και το συστατικό χρωστικής ουσίας. Ένα τέτοιο τούβλο, που κατασκευάζεται με τεχνολογία πίεσης, έχει όχι μόνο μια αισθητική εμφάνιση αλλά και έναν εντυπωσιακό επιχειρησιακό πόρο.

Δεδομένης της μεγαλύτερης σημασίας των κόκκινων και λευκών ποικιλιών, θα πρέπει να εξεταστούν λεπτομερέστερα - κάτι που θα γίνει αργότερα.

Κεραμικό

Το κύριο συστατικό αυτού του τύπου τούβλου είναι ο συνηθισμένος πηλός. Πρόκειται για μια ορυκτή μάζα που:

 • γίνεται πλαστικό όταν προστίθεται νερό σε αυτό.
 • διατηρεί τη μορφή στη διαδικασία της ξήρανσης.
 • σκληρύνει ως αποτέλεσμα της πυροδότησης, βρίσκοντας συγκρίσιμη με την αντοχή της φυσικής πέτρας.

Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην προέλευση του χρησιμοποιούμενου πηλού. Ανάλογα με το βάθος, μπορεί να έχουν διαφορετικές ιδιότητες - και οι δύο κατάλληλες για την παραγωγή τούβλων και που δεν πληρούν τις καθορισμένες απαιτήσεις.

Αν επιλέξετε το συστατικό που σχηματίζει τη βάση πηλού, τότε αυτός ο καολινίτης είναι ένα από τα υδατικά πυριτικά του αλουμινίου. Επίσης στη σύνθεση των χρησιμοποιούμενων πρώτων υλών μπορεί να περιλαμβάνεται μοντμοριλλονίτης, ιλλίτης, χαλαζία και άλλα δευτερεύοντα συστατικά.

Εκτός από τον πηλό, το κεραμικό τούβλο αποτελείται από άλλα συστατικά, τα οποία είναι πρόσθετα. Χρησιμοποιούνται για να προσδώσουν ορισμένες ιδιότητες των βιομηχανικών προϊόντων και οι κυριότερες από αυτές είναι οι ακόλουθες.

 • Φρίκη - τέφρα, άμμος, σκωρία. Προωθεί τον καλύτερο σχηματισμό μάζας και λιγότερη συρρίκνωση.
 • Burnout - πριονίδι, σκόνη άνθρακα ή τύρφη. Αυξήστε το πορώδες του υλικού, το οποίο φυσικά μειώνει την πυκνότητα του.
 • Βαφή - Κατά κανόνα, οξείδια μετάλλων. Δώστε στο προϊόν το επιθυμητό χρώμα ή σκιά.

Επιπλέον, αξίζει να αναφέρουμε τα μεταλλεύματα σιδήρου και ψαμμίτη, η χρήση των οποίων σας επιτρέπει να ρυθμίζετε αποτελεσματικά τη θερμοκρασία καύσης.

Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν πλαστικοποιητές - πρόσθετα που ελαχιστοποιούν την πιθανότητα πυρόλυσης του κεραμικού υλικού. Η συγκεκριμένη ποσότητα καθενός από τα αναφερόμενα συστατικά καθορίζεται από τις απαιτήσεις του πελάτη και / ή από την πολιτική του κατασκευαστή.

Πυριτικό

Η παραγωγή λευκών τούβλων συνεπάγεται τη χρήση τριών υποχρεωτικών στοιχείων, των οποίων ο κατάλογος έχει ως εξής.

 • Άμμος. Μπορεί να έχει τόσο φυσική όσο και τεχνητή προέλευση. Είναι επιθυμητό οι χρησιμοποιούμενοι κόκκοι να είναι ομοιογενείς και να έχουν μέγεθος από 0,1 έως 5 mm. Εξίσου σημαντικό είναι τα χαρακτηριστικά της επιφάνειας των κόκκων άμμου (παρουσία αιχμηρών γωνιών, παρέχουν καλύτερη πρόσφυση). Προαπαιτούμενο είναι να προ-καθαρίσετε το υλικό από ξένα σώματα.

Η συνιστώμενη αναλογία άμμου στη σύνθεση τούβλου πυριτικού είναι από 85 έως 90%.

 • Ασβέστη. Για να ληφθεί αυτό το συστατικό, χρησιμοποιούνται πρώτες ύλες, οι οποίες χαρακτηρίζονται από υψηλή περιεκτικότητα σε ανθρακικό ασβέστιο (90% ή περισσότερο) - κυρίως ασβεστόλιθο και κιμωλία.Πριν από τη φρύξη σε θερμοκρασία περίπου 1150 ° C, ο προετοιμασμένος βράχος θρυμματίζεται σε μεγέθη που δεν υπερβαίνουν τα 10 εκ. Μετά την ολοκλήρωση των παραπάνω διαδικασιών, ασβέστου εισάγεται στη σύνθεση τούβλου πυριτικού άλατος (η βέλτιστη τιμή είναι 7%).
 • Νερό. Αυτό το συστατικό είναι απαραίτητο για την επίλυση δύο βασικών προβλημάτων - φλεγμονή ασβέστη και δίνοντας πλαστικότητα στην χυτευμένη μάζα. Εφαρμόζεται σε όλα τα στάδια της κατασκευής πυριτικών τούβλων.

Συχνά η παραγωγή των περιγραφόμενων προϊόντων περιλαμβάνει τη χρήση πρόσθετων συστατικών που είναι απαραίτητα για να δώσουν στο προϊόν τα επιθυμητά χαρακτηριστικά.

 • Χημικές ενώσεις. Ένα παράδειγμα είναι το διοξείδιο του τιτανίου, λόγω του οποίου τα πυριτικά τούβλα παραμένουν λευκά για όσο το δυνατόν περισσότερο.
 • Εξαρτήματα που αυξάνουν την αντοχή στον παγετό. Πιο συχνά, για την επίλυση αυτού του προβλήματος, χρησιμοποιούνται προϊόντα βιομηχανικής επεξεργασίας, τα οποία επιτρέπουν τη μείωση της θερμικής αγωγιμότητας του υλικού κατά 10-12%.
 • Χρωστικές ουσίες. Χρησιμοποιείται σε καταστάσεις όπου ο κατασκευαστής πρέπει να δώσει συγκεκριμένα σκιά ή τόνο στα προϊόντα.

Αξίζει να αναφερθεί και να επεκταθεί η πηλό άμμος - ένα πρόσθετο που μπορεί ταυτόχρονα να λύσει δύο προβλήματα ταυτόχρονα.Εκτός από την αισθητή αύξηση της θερμικής απόδοσης των πυριτικών προϊόντων, τους δίνει ένα όμορφο χρώμα καφέ, χάρη στο οποίο φαίνονται πιο συμπαγή.

Τεχνολογία παραγωγής

Ανάλογα με τον τύπο τούβλων που κατασκευάζονται, η παραγωγή τους έχει τα δικά του χαρακτηριστικά. Αυτό οφείλεται στις ιδιαιτερότητες των χρησιμοποιούμενων συστατικών, που απαιτούν τη χρήση διαφόρων τεχνολογικών διεργασιών.

Κόκκινο

Υπάρχουν δύο κύριες μέθοδοι για την παραγωγή κεραμικών τούβλων - ημι-ξηρά χύτευση και πλαστικό. Η τελευταία, η οποία είναι πιο δημοφιλής, περιλαμβάνει τη βήμα προς βήμα λύση των ακόλουθων καθηκόντων.

 • Προετοιμασία του κύριου συστατικού - πηλό. Επιτρέπεται να συμπεριλαμβάνονται πρόσθετα στο μείγμα - όχι περισσότερο από το 1/3 της συνολικής ποσότητας. Σε αυτή την περίπτωση, το κλάσμα του κύριου συστατικού δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 1,2 mm.
 • Μετακινήστε την προετοιμασμένη μάζα για περαιτέρω χύτευση.
 • Ο διαχωρισμός του συνολικού πίνακα σε μεγέθη.
 • Ξήρανση κεραμικών τούβλων.
 • Διάτρηση προϊόντων (σχετική σε καταστάσεις όπου τα προϊόντα πρέπει να είναι κοίλα).
 • Φρύξη Αυτός ο τύπος επεξεργασίας περιλαμβάνει μια ομαλή μεταβολή της θερμοκρασίας στον κλίβανο (πρώτα προς τα πάνω και στη συνέχεια αντίστροφα).Ακολουθώντας αυτόν τον κανόνα, μπορείτε να αποφύγετε την εμφάνιση ρωγμών στα τούβλα λόγω αιφνίδιων αλλαγών θερμοκρασίας.

Όσον αφορά την παραγωγή κεραμικών τούβλων με ημίσκληρο χύτευση, συνεπάγεται την ακόλουθη διαδικασία:

 • την προετοιμασία των πρώτων υλών και την άλεση τους ·
 • ξήρανση και επανασυμπίεση.
 • ελαφρά υγρασία με ατμό.
 • ξήρανση ξανά.
 • αφαιρέστε τα τελευταία ίχνη υγρασίας από κεραμικά.

Είναι λογικό να αναφέρουμε την παραγωγή κόκκινου τούβλου στο σπίτι: με αυτόν τον τρόπο είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθεί μια πλήρης "ακατέργαστη" ποικιλία αυτού του υλικού.

Για την επίλυση αυτού του προβλήματος είναι απαραίτητο:

 • βάλτε μια σφαίρα από ένα ομοιογενές κομμάτι πηλού, που έχει προηγουμένως υγρανθεί.
 • εξετάστε προσεκτικά το δείγμα μετά από 4 ημέρες - για την ύπαρξη ανομοιόμορφης συρρίκνωσης και ρωγμών.
 • με την απουσία ορατών ελαττωμάτων, η σφαίρα πρέπει να πέσει στο έδαφος.
 • εάν το δείγμα δεν περάσει τη δοκιμή αντοχής, η σύστασή του πρέπει να ενισχυθεί με τα κατάλληλα πρόσθετα.

Μετά την ολοκλήρωση όλων των προπαρασκευαστικών διαδικασιών, το μείγμα πρέπει να διανέμεται σε μορφές από ξύλο.Τα τελικά κεραμικά προϊόντα θα παραμείνουν στεγνά στη σκιά, μετά τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή ελαφρών μονοόροφων κτιρίων.

Για να γίνει πιο ανθεκτική στην επιφάνεια, είναι επιθυμητό να τα καλύψετε με βαφή ή τσιμεντοκονία υψηλής ποιότητας.

Λευκό

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της κατασκευής πυριτικών τούβλων είναι η πολυπλοκότητα που δεν επιτρέπει την επίλυση αυτού του προβλήματος στο σπίτι. Συγκεκριμένα, αυτό οφείλεται στον εντυπωσιακό κατάλογο του απαραίτητου εξοπλισμού - μεταφορείς και μεταφορείς, θραυστήρες και συσκευές μέτρησης, αναμικτήρες και αυτόκλειστα, γερανοί και φορτωτές.

Οι κύριες μέθοδοι παραγωγής των εν λόγω προϊόντων είναι οι δύο τύμπανα και η ενσίρωση.

Η τεχνολογία κατασκευής τούβλων πυριτίου περιλαμβάνει τα ακόλουθα βήματα:

 • την επιθεώρηση και την προετοιμασία των κύριων συστατικών - άμμος και ασβέστη (η πρώτη διαχωρίζεται από τα μεγάλα εγκλείσματα και η δεύτερη συνθλίβεται).
 • ανάμειξη των συστατικών, ακολουθούμενη από καθίζηση στο bunker?
 • άλεση του μείγματος και προσθήκη νερού σε αυτό.
 • ασβέστου που πραγματοποιείται σε τύμπανο ή σιλό (καθορίζεται από την επιλεγείσα μέθοδο παραγωγής) ·
 • αφαιρώντας την υγρασία από την άμμο.
 • χύτευση με πίεση;
 • επεξεργασία ατμού σε αυτόκλειστο (συνιστώμενη θερμοκρασία - 180-190 ° C, πίεση - 10 ατμόσφαιρες).

Στο τελικό στάδιο, η θερμοκρασία και η πίεση μειώνονται σταδιακά. Με την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών που προβλέπονται από την τεχνολογία, τα τελικά πυριτικά τούβλα συσκευάζονται και αποστέλλονται στον πελάτη.

Τύποι πυροδότησης

Ξεχωριστή εκτίμηση αξίζει η διαδικασία θερμικής επεξεργασίας των κεραμικών τούβλων, που ονομάζεται πυροδότηση. Αποτελεί το τελικό στάδιο παραγωγής αυτών των προϊόντων και προβλέπει την παρουσία τριών σταδίων - θέρμανση, ψήσιμο και ψύξη.

 • Τα τούβλα θερμαίνονται στους 120 ° C για να απομακρυνθεί το υπολειμματικό νερό.
 • Για την εξάλειψη των εγκλεισμάτων οργανικής προέλευσης και των τελευταίων ιχνών υγρασίας, η θερμοκρασία αυξάνεται στους 600 ° C και έπειτα στους 950 ° C, γεγονός που προσδίδει πρόσθετη αντοχή στα προϊόντα.
 • Με την ολοκλήρωση της σκλήρυνσης, τα τούβλα ψύχονται, μειώνοντας σταδιακά τη θερμοκρασία.

Υπό την επιφύλαξη της συμμόρφωσης με την τεχνολογία, θα ληφθεί ένα προϊόν με ομοιόμορφη δομή και μια πορτοκαλί-κόκκινη απόχρωση.

Θα ήθελα επίσης να αναφέρω δύο τύπους συσκευών που χρησιμοποιούνται για την επίλυση του προβλήματος που περιγράφεται παραπάνω.

 • Σήραγγα. Είναι ένας μακρύς ερμητικός φούρνος, αποτελούμενος από 3 θαλάμους, εντός των οποίων τοποθετούνται σιδηροτροχιές για τη μεταφορά κεραμικών τούβλων. Στον πρώτο θάλαμο τα προϊόντα ξηραίνονται, στη δεύτερη - ψήσιμο με καυστήρες, και στην τρίτη - ψύξη.
 • Ring. Ο σχεδιασμός αυτού του κλιβάνου προϋποθέτει την ύπαρξη μεγάλου αριθμού μεμονωμένων τμημάτων, που έχουν τη δική τους πηγή θερμότητας και τοποθετούνται με τη μορφή δακτυλίου. Η ιδιαιτερότητά του είναι ότι τα τούβλα περνούν από όλα τα στάδια της βολής, χωρίς να αφήνουν τα όρια ενός θαλάμου. Έτσι, το γειτονικό διαμέρισμα παρέχει αρχική θέρμανση, η φρύξη πραγματοποιείται λόγω της ίδιας της πηγής θερμότητας και το προϊόν ψύχεται κάτω από την επίδραση του επόμενου τμήματος.

Έτσι, η γνώση της τεχνολογίας παραγωγής τούβλων καθιστά δυνατή την απόκτηση ενός ανθεκτικού, αισθητικού και ανθεκτικού στη φθορά υλικού από εύθραυστες και όλκιμες πρώτες ύλες, οι οποίες αρχικά δεν έχουν καμία αξία για τον κατασκευαστή.

Οι περιπλοκές της σύγχρονης παραγωγής τούβλων περιγράφονται λεπτομερώς στο παρακάτω βίντεο.

Σχόλια
 Συντάκτης
Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Για κατασκευαστικά θέματα, συμβουλευτείτε πάντοτε έναν ειδικό.

Αίθουσα εισόδου

Σαλόνι

Υπνοδωμάτιο