Τοιχοποιία: μέθοδοι, μεγέθη και αρχές

 Τοιχοποιία: μέθοδοι, μεγέθη και αρχές

Το τούβλο θεωρείται ένα από τα απλούστερα και ταυτόχρονα θεμελιώδη κατασκευαστικά έργα - σήμερα χωρίς αυτό είναι σχεδόν αδύνατο να οικοδομηθεί αυτό ή εκείνο το κτίριο με δικά σας χέρια. Παρόλο που η διαδικασία, με την πρώτη ματιά, δεν απαιτεί ειδικές γνώσεις και δεξιότητες, είναι απαράδεκτο να αντιμετωπίζεται απρόσεκτα. Η ποιότητα της υλοποίησής του εξαρτάται από το πόσο χρόνο θα παραμείνει ο τοίχος και από το εάν δεν θα υπάρχει κίνδυνος για τους ανθρώπους μέσα. Για το λόγο αυτό, δεν πρέπει να βασίζεστε μόνο στη δική σας νοημοσύνη, είναι επιθυμητό, ​​τουλάχιστον σε γενικές γραμμές, να έχετε μια ιδέα για το έργο πρινπώς να ξεκινήσει η εφαρμογή του.

Τύποι και διαστάσεις τούβλων

Το οικοδομικό υλικό με αυτό το όνομα προέρχεται από διαφορετικούς τύπους πρώτων υλών και συνεπώς μπορεί να έχει τελείως διαφορετικά μεγέθη, αλλά θα απορρίψουμε τα πριτσίνια και άλλα τετράγωνα, εστιάζοντας στο τούβλο με την κλασική έννοια - εκείνη που είναι λευκή και κόκκινη. Θεωρητικά, τα προσαρμοσμένα μπλοκ μπορούν να κατασκευαστούν από οποιοδήποτε μέγεθος, αλλά υπάρχουν τυποποιημένες διαστάσεις, που με τη μορφή ενός πίνακα μοιάζει με αυτό:

 • ένα απλό ενιαίο τούβλο είναι 25 cm σε μήκος, 12 σε πλάτος και 6,5 σε πάχος?
 • η παχιά έκδοση έχει όλες τις ίδιες παραμέτρους, εκτός από το πάχος, το οποίο εδώ είναι ήδη 8,8 cm - παρεμπιπτόντως, στη συνήθη οριζόντια τοποθέτηση, αντιλαμβάνεται μάλλον ως ύψος.
 • ένα ενιαίο τούβλο με διαρθρωτικές διαστάσεις είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από το απλό σε μήκος και πλάτος - 28,8 cm και 13,8 cm αντίστοιχα, αλλά είναι 6,3 cm λιγότερο σε πάχος από ότι είναι 2 mm.
 • πάχος τούβλο της αρθρωτό μέγεθος έχει μήκος και πλάτος, όπως σε μια ενιαία αρθρωτή διαστάσεις, και πάχος - όπως σε ένα απλό πάχους?
 • Η παχιά έκδοση με μια οριζόντια διάταξη κενών έχει διαστάσεις που είναι εντελώς ανάλογες με ένα απλό πάχος - 25 με 12 με 8,8 cm.

Ειδικά χαρακτηριστικά

Η σωστή επιλογή του κύριου οικοδομικού υλικού είναι μόνο η μισή δουλειά γιατί πρέπει να το τοποθετήσετε σωστά έτσι ώστε ο τοίχος του σπιτιού να ταιριάζει με την απαιτούμενη πυκνότητα και ελαστικό μέτρο για να στηρίξει το βάρος του κτιρίου και επίσης να έχει αρκετά χαμηλή θερμική αγωγιμότητα ώστε να είναι ζεστή ακόμη και το χειμώνα. Όλοι αυτοί οι δείκτες πρέπει επίσης να γνωρίζουν εκ των προτέρων για τον σωστό σχεδιασμό της δομής και τον ακριβή υπολογισμό του αριθμού των τούβλων που χρειάζονται.

Αποδεκτή σημειογραφία

Για να κατανοήσετε τα χαρακτηριστικά της τοιχοποιίας, θα πρέπει πρώτα να εξοικειωθείτε με την κοινή σημείωση που χρησιμοποιείται στους κατασκευαστές για να καταλάβετε γρήγορα τι διακυβεύεται. Αρχικά, σκεφτείτε πώς καλούνται τα διάφορα πρόσωπα του δομικού στοιχείου. Έτσι, η επίπεδη, μεγάλη και ευρεία πλευρά με μια μέγιστη επιφάνεια, η οποία στην οριζόντια τοιχοποιία βρίσκεται συνήθως πάνω και κάτω, ονομάζεται κρεβάτι. Η πλευρά που οριοθετείται από το μήκος και το πάχος, με μέσο μέγεθος σε σχέση με τις άλλες όψεις του τούβλου, ονομάζεται κουτάλι - όπως συμβαίνει συνήθως στην τελική τοιχοποιία. Η μικρότερη όψη, στην οποία ένα μπλοκ είναι συνήθως γειτονικό με ένα άλλο με οποιοδήποτε είδος τοποθέτησης, ονομάζεται πτύχωση.

Όσο για την ίδια την τοποθέτηση, υπάρχουν ορισμένοι ορισμοί εδώ, αλλά δεν είναι πολύ δύσκολο να τις καταλάβεις.

 • Ράμματα - Αυτά είναι τα σημεία διασταύρωσης μεταξύ τούβλων, τα οποία είναι συνήθως γεμάτα με κονίαμα. Είναι οριζόντια και κάθετα - εξαρτάται από τον χωρικό προσανατολισμό μιας τέτοιας ραφής.
 • Τα τούβλα σπάνια τοποθετούνται σε μια σειράως εκ τούτου είναι συνηθισμένο να ταξινομούνται οι σειρές από τη θέση τους στον τοίχο που ανεγέρθηκε. Εάν τα μπλοκ με μία πλευρά μπαίνουν μέσα στο μελλοντικό κτίριο, μια τέτοια σειρά ονομάζεται εσωτερικό μίλι, αν είναι έξω - μπροστά ή εξωτερικό μίλι. Μερικές φορές μια σειρά από τούβλα είναι κρυμμένη μεταξύ της εξωτερικής και της εσωτερικής μίλια - τότε λέγεται zabutkoy.
 • Κρεβάτι από τούβλο σχεδόν πάντα κρυμμένο μέσα στον τοίχο, αλλά στην επιφάνεια του μπορεί να πάει και με ένα τσουγκράνα και ένα κουτάλι, αντίστοιχα, τέτοιες σειρές ονομάζονται tychkovymi ή κουτάλι. Αν στην επιφάνεια του τοίχου όλες οι σειρές φαίνονται το ίδιο, είναι tychkovymi ή κουτάλι, τότε αντίστοιχα ολόκληρη η τοιχοποιία ονομάζεται tychkovoy ή κουτάλι. Την ίδια στιγμή, για αυξημένη δύναμη, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για το εξωτερικό τοίχωμα του σπιτιού, και μερικές φορές μόνο για την ομορφιά,ένα συγκεκριμένο σύστημα σύνδεσης των ραφών χρησιμοποιείται όταν το σύνολο της τοποθέτησης δεν μπορεί να ονομάζεται καραμέλα ή κουτάλι, επειδή οι σειρές εναλλάσσονται σε αυτό σύμφωνα με ένα συγκεκριμένο μοτίβο. Μερικές φορές, ακόμη και μέσα σε μια μόνο σειρά, παρατηρείται ένα σύστημα απολίνωσης για να δημιουργηθεί ένα σχέδιο στην επιφάνεια.

Για λόγους ευκολίας των κατασκευαστών, το πλάτος της τοιχοποιίας μετράται σε μισά τούβλα - θα είναι απλώς δυσάρεστο να χωριστούν τα τεμάχια σε μικρότερα τμήματα.

Πάχος και ύψος

Το πάχος του τοιχοποιίας είναι η απόσταση μεταξύ των εξωτερικών πλευρών του εσωτερικού και του εξωτερικού μιλίου. Συχνά, το πάχος καθορίζει την αντοχή του τοίχου και την ικανότητά του να συγκρατεί θερμότητα, οπότε αυτός ο δείκτης καθορίζεται με βάση το κλίμα της περιοχής, καθώς και τον σκοπό του κτιρίου και το συνολικό του βάρος. Το πάχος της τοιχοποιίας συνήθως μετράται σε τεταρτημόρια, μισά και ολόκληρα τούβλα. Εάν στην πυκνή τοιχοποιία υπάρχουν αρκετές οριζόντιες σειρές βαθιά μέσα στους τοίχους, τότε μεταξύ τους πρέπει να υπάρχει και μια κάθετη ραφή, η οποία επίσης αυξάνει ελαφρώς τις διαστάσεις. Κατά μέσο όρο, εκτιμάται σε 1 cm, αλλά στην πράξη οι αποκλίσεις προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση κατά 2 mm είναι αρκετά πραγματικές και αποδεκτές.

Κατά συνέπεια, το πάχος της τοιχοποιίας μπορεί να είναι ένας από αυτούς τους τύπους.

 • Ένα τετράμηνο τούβλο - πάχος 6,5 cm. Στην πραγματικότητα, κανείς δεν σπάει ένα τούβλο - είναι απλά να τεθεί σε ένα κουτάλι, το οποίο είναι περίπου τέσσερις φορές στενότερο από το μήκος του κρεβατιού ενός ενιαίου μπλοκ.
 • Polkirpicha - 12 εκατοστά Όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, κανείς δεν συνθλίβει τα δομικά υλικά - τα μπλοκ απλά τοποθετούνται οριζόντια στο κρεβάτι και από το εξωτερικό και το εσωτερικό της τοιχοποιίας μπορείτε να δείτε τα κουτάλια.
 • Τούβλα σε ένα τούβλο - 25 εκ. Θεωρητικά, μπορεί να γίνει από δύο versts με μισό τούβλο, αλλά ο τοίχος θα είναι πιο αξιόπιστος αν υπάρχει μόνο ένα στρώμα - μόνο τα τούβλα τοποθετούνται οριζόντια στο κρεβάτι και έξω και μέσα μπορείτε να δείτε τα τσιμπήματα τους ενώ βρίσκονται κάθε ένα με κουτάλια.
 • Ένα και ένα μισό τούβλα - 38 εκ. Σε αυτή την περίπτωση, έχουμε ένα συνδυασμό των δύο προηγούμενων επιλογών - ένα από τα μίλια έχει διατυπωθεί με την αρχή του "ένα τούβλο", και το άλλο - "μισό τούβλο". Σε αυτόν τον τύπο τοιχοποιίας, έχει ήδη υποτεθεί μια κάθετη ραφή, οπότε περιλαμβάνεται στον υπολογισμό του πάχους ως επιπλέον εκατοστό.
 • Δύο τούβλα - 51 εκ. Δύο παράλληλες τοιχοποιίες σε ένα τούβλο συν μία κατακόρυφη ραφή μεταξύ τους.
 • Δυόμισι τούβλα - 64 cmΣε πάχος, δύο κατακόρυφες ραφές τοποθετούνται ταυτόχρονα, που περιβάλλουν τη μία πλευρά και από τις δύο πλευρές. Ένα από τα μίλια είναι στο μισό τούβλο, ενώ το δεύτερο είναι ένα σύνολο.

Η κατάσταση είναι κάπως πιο απλή με το ύψος τοποθέτησης, αφού η τοποθέτηση ενός τετάρτου τούβλου είναι σπάνια, πράγμα που σημαίνει ότι λαμβάνεται υπόψη μόνο το πάχος του τούβλου, το οποίο είναι 6,5 cm για ένα ενιαίο τούβλο και 8,8 cm για ένα παχύ. η ραφή, η οποία είναι κατά μέσον όρο κάπως παχύτερη από την κάθετη, στρογγυλεύεται στα 12 mm, αν και στην πραγματικότητα κυμαίνεται μεταξύ 10 και 15 mm. Εάν η τοποθέτηση σχεδιάζεται να βελτιωθεί με ενίσχυση ή ηλεκτρική θέρμανση, τότε η οριζόντια άρθρωση δεν μπορεί κατ 'αρχήν να είναι λεπτότερη από 12 mm.

Κατά συνέπεια, όταν χρησιμοποιείται ένα ενιαίο τούβλο, το ύψος μιας σειράς είναι κατά μέσο όρο 7,7 cm (η ίδια η σειρά συν μια ραφή), στην περίπτωση της παχιάς εκδοχής, αυτός ο αριθμός είναι ακριβώς 10 cm. Και οι δύο εκδοχές του οικοδομικού υλικού έχουν διαστάσεις που υπολογίζονται ειδικά για πάρτε ολόκληρη τη μονάδα μέτρησης ύψους - ένα μέτρο. Για να γίνει αυτό, χρειάζεστε 13 σειρές από μονό τούβλο ή 10 - πάχους.

Φυσικές ιδιότητες

Η αντοχή ενός τοίχου από τούβλα εξαρτάται από πολλές ιδιότητες, μερικές από τις οποίες εξαρτώνται άμεσα από την ποιότητα της τοιχοποιίας. Οι ιδιότητες του τούβλου και του κονιάματος έχουν επίσης κάποια αξία, αλλά μαζί τους η κατάσταση είναι κάπως απλούστερη. Η αντοχή σε θλίψη της τοιχοποιίας στο σύνολό της είναι περίπου διπλάσια από αυτή ενός ενιαίου τούβλου που χρησιμοποιείται στην κατασκευή του. Το γεγονός είναι ότι στον τελειωμένο τοίχο είναι σχεδόν αδύνατο να επιτευχθεί τέλεια ομοιομορφία του φορτίου σε ολόκληρη την περιοχή, επειδή ούτε τα ίδια τα τεμάχια είναι τελείως επίπεδα, ούτε η δομή του διαλύματος στις αρθρώσεις είναι σταθερή και ίδια. Ένα κλασικό τούβλο αντιστέκεται τέλεια στην συμπίεση, αλλά η δύναμη κάμψης του είναι πολύ χαμηλότερη - κατά μέσον όρο, πενταπλάσια, επομένως είναι σημαντικό όχι τόσο να μειωθεί το βάρος μιας δομής όσο και η σωστή κατανομή της.

Πιο συχνά, η καταστροφή της τοιχοποιίας ξεκινά με το γεγονός ότι το τούβλο, του οποίου η μέση βρίσκεται ακριβώς κάτω από την κάθετη ραφή της επόμενης οριζόντιας σειράς, σπάει στο μισό, επειδή εδώ βιώνει ταυτόχρονη πίεση στην συμπίεση και κάμψη. Λόγω της έλλειψης επαρκούς σύνδεσης μεταξύ των δύο ημίσεων αυξάνεται επιπλέον το φορτίο των παρακείμενων τούβλων από πάνω και κάτω, λόγω των οποίων αρχίζει να αναπτύσσεται μια κατακόρυφη ρωγμή.Με την πάροδο του χρόνου, τα σημάδια της σύγκρουσης επιδεινώνονται και, ως εκ τούτου, το τείχος καταρρέει.

Αυτό μπορεί να αποφευχθεί εν μέρει από την επιλογή ενός πυκνού τούβλου, δεδομένου ότι υπάρχουν προβλέψιμα λιγότερες κατακόρυφες αρθρώσεις σε τοίχους κατασκευασμένους από ένα τέτοιο υλικό, που είναι το αδύναμο σημείο της τοποθέτησης. Το ίδιο το μπλοκ, από την αύξηση του πάχους του, γίνεται επίσης ισχυρότερο και είναι ικανό να αντέξει αυξημένο φορτίο. Συνιστάται να επιλέξετε περισσότερα και το υλικό να είναι απόλυτα σωστό. Αυτό σας επιτρέπει να κατανείμετε ομοιόμορφα το φορτίο και απλά να απλοποιήσετε την απολίνωση, επειδή τα επιμέρους στοιχεία είναι ιδανικά το ένα για το άλλο.

Οι ιδιότητες της λύσης έχουν επίσης κάποια επίδραση στη δύναμη. Όσο υψηλότερος είναι ο βαθμός, τόσο καλύτερη είναι η μάζα που συγκρατεί και αντιστέκεται στη συμπίεση, αλλά είναι καλύτερο να μην δίνεται προσοχή ούτε στην ποιότητα, αλλά στην πλαστικότητα της σύνθεσης. Μόνο χάρη στην τελευταία ένδειξη, η λύση κατανέμεται ομοιόμορφα κατά μήκος της ραφής και αυτό θα μειώσει την ανομοιομορφία του φορτίου σε ορισμένα τμήματα της τοιχοποιίας.

Σε αντίθεση με τη γενική πεποίθηση ότι ο τοίχος είναι ένα επάγγελμα που απαιτεί περισσότερη σωματική προσπάθεια, η ποιότητα της εργασίας είναι επίσης ύψιστης σημασίας.Το Walling απαιτεί ένα συγκεκριμένο ταλέντο και βραδύτητα προς όφελος της ποιότητας, επειδή οι ραφές πρέπει να είναι γεμάτες με κονίαμα με την ίδια πυκνότητα και πάχος. Μόλις πραγματοποιήθηκε ένα πείραμα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του οποίου το τείχος που ανεγέρθηκε από έναν έμπειρο τεχνίτη αποδείχθηκε σχεδόν διπλάσιο από ότι το εντελώς παρόμοιο υλικό και πάχος, αλλά χτίστηκε από έναν αρχάριο.

Η τοιχοποιία των τούβλων αποτιμάται για την αξιοσημείωτη αντοχή της, καθώς και για την ικανότητά της να αντέχει στη φωτιά και τις επιπτώσεις των χημικών αντιδραστηρίων. Όλοι αυτοί οι δείκτες οφείλονται στην πυκνότητα των μπλοκ, αλλά πολλοί σχεδιαστές στο κλίμα προτιμούν να επιλέγουν οικοδομικά υλικά με μικρότερη πυκνότητα, καθώς τέτοια τούβλα έχουν πολύ χαμηλότερη θερμική αγωγιμότητα. Επιπλέον, με τη χρήση υλικών χαμηλότερης πυκνότητας, το βάρος της δομής μειώνεται επίσης, και αυτό εξοικονομεί επίσης τα τούβλα και τα θεμέλια, ενώ παράλληλα εξοικονομούν χρήματα για την κατασκευή. Κατά μέσο όρο, η διπλή μείωση της πυκνότητας των δομικών στοιχείων δίνει σχεδόν την ίδια μείωση στη μάζα της δομής (το διάλυμα δεν αλλάζει τη μάζα του) και μια εξοικονόμηση μίας και μίας μονάδας στα υλικά, η οποία είναι δυνατή λόγω της μείωσης της πίεσης στο κάτω μέρος του κτιρίου.

Απαραίτητα εργαλεία και λύση

Η λύση ως σύνολο έχει ήδη αναφερθεί παραπάνω - πρέπει να είναι πλαστική και όσο το δυνατόν ισχυρότερη, ώστε να μην είναι αδύναμος κρίκος στην τοιχοποιία. Όσο για τον χρόνο δημιουργίας της σύνθεσης, ο χρόνος εδώ πρέπει να είναι ο μεγαλύτερος, τόσο λιγότερη εμπειρία έχει ο πλοίαρχος, αφού οι αρχάριοι συχνά δεν μπορούν να δουλέψουν γρήγορα. Εάν δεν υπάρχει καθόλου εμπειρία, ο χρόνος παγώματος πρέπει να είναι τουλάχιστον τρεις ώρες.

Το διάλυμα μπορεί να αγοραστεί ήδη σε τελική μορφή, τότε θα περιέχει πιθανώς διάφορα πρόσθετα, ιδιαίτερα, αυξάνοντας την αντίσταση του μίγματος στον παγετό. Ωστόσο, πολλοί ιδιοκτήτες που προτιμούν να χτίσουν ανεξάρτητα, κάνουν την ίδια τη λύση. Λάβετε υπόψη ότι διαφορετικές ποιότητες τσιμέντου, που παρέχουν διαφορετικούς βαθμούς αντοχής του μείγματος, υποδηλώνουν διαφορετικές αναλογίες για ανάμιξη με άμμο, επειδή δεν υπάρχει καθολική φόρμουλα για τον υπολογισμό.

Η τοιχοποιία δεν γίνεται με γυμνά χέρια - πριν ξεκινήσετε την εργασία, πρέπει να αποθηκεύσετε τα κατάλληλα εργαλεία. Ένα σύνολο όλων των απαραίτητων μπορεί να έχει την ακόλουθη μορφή.

 • Μύλος, επίσης γνωστή ως μυστρί - το κύριο εργαλείο κάθε ορυχείου, που συνδέεται στενά με αυτό, μοιάζει με ένα χαρακτηριστικό τριγωνικό πτερύγιο.Είναι απαραίτητο να εκτελέσετε πολλές εργασίες ταυτόχρονα - για παράδειγμα, εφαρμόζοντας ένα κονίαμα, ισοπέδωσε και κάνοντας αυλακώσεις.
 • Επιλέξτε σφυρί σας επιτρέπει να χωρίσετε τα τούβλα, επειδή οι διαστάσεις του σχεδιαζόμενου τοίχου είναι απίθανο να ταιριάζουν στο μέγεθος του μπλοκ παντού. Επιπλέον, χρησιμοποιώντας ένα τέτοιο εργαλείο μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις παρατυπίες του τούβλου. Για την κοπή ενός εναλλακτικού εργαλείου μπορεί να είναι ένας μύλος με δίσκο διαμαντιού, τότε χρειάζεται επίσης κατάλληλες συσκευές όπως η προστασία των χεριών και του προσώπου.
 • Προκειμένου η τοιχοποιία να είναι ομοιόμορφη και να μην περιπλανηθεί κάτω από την επιρροή των στοιχειωδών νόμων της φυσικής, στη διαδικασία κατασκευής τοίχων είναι απαραίτητη η χρήση επίπεδη, επίπεδη και αξιόπιστο καλώδιο.
 • Αναμικτήρας σκυροδέματος θα τεντώσει τη φρεσκάδα της λύσης εγκαίρως, αλλά μπορεί να είναι μια ακριβή απόκτηση εάν δεν προγραμματίζετε να συμμετέχετε σε τακτική κατασκευή.
 • Γωνίες και διασταυρώσεις θα είναι καλοί βοηθοί από την άποψη της περιπλοκότητας της γεωμετρίας της τοιχοποιίας, όταν δεν δημιουργείται ούτε ένας τοίχος χωρίς διακοσμητικά στοιχεία, αλλά μια σύνθετη δομή με γωνίες, καθώς και ανοίγματα παραθύρων και θυρών.

Συστήματα ραφής και είδη

Αν και τα τούβλα έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος,είναι πάντοτε τοποθετημένα με μια συγκεκριμένη επικάλυψη στην επόμενη σειρά - αυτό ονομάζεται επίδεσμο και συμβάλλει στο σχηματισμό ενός πλήρους τείχους αντί για ένα σύνολο από κίονες από τούβλα που διασυνδέονται μόνο με κονίαμα. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να οργανωθεί ο ντύσιμο, αλλά τρεις από αυτούς είναι πιο δημοφιλείς σήμερα.

 • Μέθοδος αλυσίδας, γνωστή και ως ενιαία σειρά, είναι ίσως η πιο επιτυχημένη, διότι είναι τόσο απλή και πολύ αξιόπιστη. Το θέμα είναι ότι οι ξεχωριστές οριζόντιες σειρές τοποθετούνται και σπρώχνουν, και το κουτάλι, και συνήθως μέσω ενός - ένα είδος "συνένωση" αποκτάται. Το αποτέλεσμα στην μπροστινή πλευρά είναι αρκετά όμορφο, επειδή ο εξωτερικός φινίρισμα είναι προαιρετικός. Για το σωστό σχεδιασμό των γωνιών και οποιωνδήποτε άλλων τεμαχίων, θα χρειαστείτε κομμάτια σε ένα τέταρτο, τρία τέταρτα και ένα μισό τούβλο, γιατί χωρίς να τελειώνουν τον τοίχο στο σωστό μέρος με μια κατάλληλη περικοπή θα είναι δύσκολο. Είναι καλύτερο να μην κάνετε αυτό το κόψιμο μόνοι σας - υπάρχουν κατασκευαστές που παράγουν μπλοκ κατάλληλων μεγεθών.
 • Αλυσίδα ιδιαίτερα συναφείς στη διασταύρωση δύο τοίχων.Κάθε δεύτερη σειρά σε αυτή την περίπτωση είναι εν μέρει ενσωματωμένη σε άλλο τοίχο, λόγω της οποίας οι δύο πλευρές του κτιρίου χαρακτηρίζονται από ακεραιότητα και κάθε μία από αυτές στηρίζεται στην επόμενη. Αυτό προσθέτει δύναμη στο κτίριο και αυξάνει την αντοχή του.
 • Πολλαπλασία βρίσκεται στην τεχνική της τοποθέτησης, στην οποία το κουτάλι και οι κουταλιές δεν περνούν από ένα, αλλά σε οποιαδήποτε άλλη σειρά και σε έναν άνισο αριθμό - οι σειρές ενός από τα είδη θα είναι πολύ περισσότερο από το άλλο. Ταυτόχρονα, διατηρείται πάντοτε ένας μικρός μετατοπισμός της επόμενης σειράς σε σχέση με το παρόμοιο επόμενο.

Ένα καλό παράδειγμα για το πόσο περίπλοκα συστήματα επίδεσμου αυξάνουν τη δύναμη ενός κτιρίου είναι μερικά από τα παλιά κτίρια που βρίσκονται σε όλο τον κόσμο. Στην αρχαιότητα, η λύση δεν ήταν γνωστή σε πολλά έθνη, άλλωστε, θεωρείται δίκαια λιγότερο αξιόπιστη από ένα τούβλο, ωστόσο η απρόσκοπτη τοιχοποιία με ικανή πρόσδεση μερικές φορές ανέρχεται ακόμη και σε αρκετές χιλιάδες χρόνια και δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα.

Κανόνες και επιλογές διάταξης

Η σωστή διάταξη απαιτεί αναγκαστικά κάποια μετατόπιση της επόμενης σειράς σε σχέση με την προηγούμενη.Εάν για τους τοίχους, που στο μέλλον συνεπάγεται και αισθητική τελειότητα, η διάταξη δεν έχει μεγάλη σημασία, σε ορισμένες περιπτώσεις ο πελάτης μπορεί να ζητήσει να σχεδιάσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο ή ακόμα και ένα σχέδιο από τούβλα, άκρη ή κουτάλι ξεδιπλωμένο με μια συγκεκριμένη σειρά - τότε ο πρόσθετος σχεδιασμός δεν είναι πλέον θα χρειαστεί. Ως εκ τούτου, η διάταξη είναι χρήσιμη για την αντοχή του κτιρίου και για την ελκυστικότητά του.

Και πάλι, μπορείτε να βρείτε πολλά σχεδιαγράμματα, ακόμα και να βγάζετε αρκετά ευδιάκριτα περιγράμματα, αλλά Σήμερα, έξι σχέδια που χαρακτηρίζονται από σχετική απλότητα είναι πολύ δημοφιλή.

 • "Παρακολούθηση" - Το απλούστερο πρόγραμμα που μαθαίνουν τα παιδιά ενώ παίζουν με τον σχεδιαστή. Η τοποθέτηση ενός τούβλου από την άλλη είναι ακριβώς το ήμισυ του μήκους του, σχηματίζοντας ένα ομαλό και απλό σχέδιο. Κατά συνέπεια, τα μέρη είναι μικρότερα από το μισό τούβλο, στην περίπτωση αυτή δεν χρειάζονται.
 • Μπλοκάρισμα διάταξης περιλαμβάνει μια σκόπιμη εναλλαγή ολόκληρων τούβλων και μισών στην ίδια σειρά, αλλά όχι απαραίτητα μέσω ενός. Η αντιστάθμιση εδώ είναι συνήθως σχετικά μικρή, επειδή ο τοίχος μοιάζει με λείες, κάθετες ζιγκ-ζαγκ του ίδιου σχήματος.
 • Cross μοντέλο Βασίζεται επίσης στην εναλλαγή ολόκληρων τούβλων και μισών, αλλά το σημείο είναι ότι οι οριζόντιες σειρές περνούν από μία, μοιάζουν με κουτάλι και μπούκλα (μπορούν απλά να τοποθετηθούν από τα μισά, αν ο τοίχος είναι λεπτός). Ο αισθητισμός του υπολογισμού συνίσταται στο γεγονός ότι το ήμισυ του συνολικού τούβλου τοποθετείται πάνω από ολόκληρο το τούβλο, λόγω του οποίου αποκτάται ένα χαρακτηριστικό σταυροειδές σχέδιο.
 • Στο μοντέλο του Βραδεμβούργου Σε κάθε οριζόντια σειρά, ο υπολογισμός πραγματοποιείται σύμφωνα με την αρχή "πίσω από δύο ολόκληρα τούβλα το τρίτο είναι το ήμισυ". Η μετατόπιση γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε η μέση αυτού του ημίσεος να βρίσκεται ακριβώς κάτω από (και πάνω) την κάθετη ραφή μεταξύ δύο ολόκληρων τεμαχίων.
 • Γοτθική τοιχοποιία Κάνει δυνατή τη χρήση συνεχώς εναλλασσόμενων τεμαχίων διαφορετικών μηκών, αλλά πρέπει να εντοπιστεί ένα ορισμένο μοτίβο λόγω της ομοιόμορφης μετατόπισης ίδιων σειρών.
 • Διάταξη "άγριος" απαιτεί την τήρηση ενός ενιαίου κανόνα - τα τούβλα διαφορετικών διαστάσεων είναι διατεταγμένα χαοτικά, δεν χρειάζεται απαραίτητα να κοιτάξουν τη λογική.

Συνηθισμένα λάθη

Το τεράστιο κόστος κατασκευής δεν θα αποδώσει καθόλου εάν ο ίδιος ο ιδιοκτήτης δεν είναι πολύ έμπειρος στις τεχνικές τοιχοποιίας ή έχει μισθώσει καλλιτέχνες που δεν επιδιώκουν να κάνουν την εργασία αποτελεσματικά. Υπάρχουν πολλά λάθη που καταστρέφουν το τελικό αποτέλεσμα, επειδή σίγουρα πρέπει να αναφερθούν.

 • Η απρόσεκτη στάση απέναντι στην εργασία είναι απαράδεκτη. Η τοιχοποιία, όπως και οι ραφές, πρέπει να είναι απολύτως επίπεδη, ο δε τελευταίος πρέπει να γεμίζει προσεκτικά με διάλυμα στην ίδια ποσότητα. Αν αυτό δεν γίνει, θα υπάρχουν κενά στον τοίχο που δεν συμβάλλουν στην εξοικονόμηση θερμότητας και η φθορά του τοίχου είναι πιθανό να επιταχυνθεί.
 • Δεν είναι επιθυμητό να τοποθετήσετε πλακίδια πλάγια, και εάν γίνει αυτό, τότε τουλάχιστον δεν θα πρέπει να υπάρχουν σημαντικά κενά γεμάτα μόνο με κονίαμα - ο τούβλος θα πρέπει πάντα να στηρίζεται σε άλλο τούβλο ή το κομμάτι του. Ένα τέτοιο σφάλμα συχνά γίνεται με κεκλιμένη στέγη και το πιθανό αποτέλεσμα είναι μια κατάρρευση ολόκληρης της δομής, επειδή η λύση είναι πολύ χειρότερη από ένα τούβλο που αντέχει στη συμπίεση και τα ίδια τα μπλοκ δεν θα λυγίσουν πάνω από ανύπαρκτη στήριξη.
 • Ένα τούβλο κακής ποιότητας με μεγάλη ποσότητα ασβέστη υπόκειται σε υποχρεωτικό φινίρισμα, αλλιώς σε υγρό καιρό, σταδιακά θα πέσει έξω από τα τετράγωνα, δημιουργώντας κενά και απειλώντας την κατάρρευση του κτιρίου.
 • Οι υπερβολικά λεπτές τοιχοποιίες ή η παραμέληση της δημιουργίας διακένου εξαερισμού μεταξύ της μόνωσης και του μπροστινού μιλίου έχουν σαν αποτέλεσμα το συμπύκνωμα που μπορεί να συσσωρευτεί μέσα στον τοίχο, το οποίο παγώνει το χειμώνα.Όπως γνωρίζετε, το νερό επεκτείνεται όταν παγώνει και απαιτεί περισσότερη ένταση, η οποία μπορεί να σπάσει τον τοίχο.
 • Η χρήση κοίλων τούβλων θεωρείται αποκλειστικά στον τοίχο και οι οπές σε αυτό δεν πρέπει να είναι ορατές από έξω. Ακόμα και αν αργότερα σφραγίσεις τους με μια λύση, ακόμα δεν σώζει το δωμάτιο από σημαντική απώλεια θερμότητας μέσα από αυτές τις τρύπες. Επιπλέον, η υγρασία, όταν φτάσει εδώ, μπορεί να παγώσει με όλες τις επακόλουθες συνέπειες που περιγράφηκαν παραπάνω.
 • Πάνω από κάθε άνοιγμα στον τοίχο πρέπει να τοποθετηθούν συμπαγή στερεά έδρανα ικανά να στηρίξουν το βάρος ολόκληρου του τούβλου πάνω από αυτά. Μια τέτοια κατασκευή πρέπει να πάει βαθιά για ένα καλό 15-25 cm στον τοίχο σε κάθε πλευρά του ανοίγματος, διαφορετικά η κατάρρευση της είναι μόνο θέμα χρόνου. Το πλάτος της ενσωμάτωσης και στις δύο πλευρές πρέπει να είναι το ίδιο. Είναι απαράδεκτο να βασιζόμαστε στο γεγονός ότι μια μεγάλη εσοχή αφενός εξαλείφει την ανεπαρκή από την άλλη.

Συμβουλές οικοδόμησης

Οι ειδικευμένοι πλοίαρχοι σχεδόν πάντοτε μπορούν να δώσουν χρήσιμες συμβουλές για αρχάριους, χωρίς τις οποίες θα κάνουν σίγουρα ένα από τα συνηθισμένα λάθη. Για παράδειγμα, το θεμελιώδες σημείο είναι ο σωστός υπολογισμός του ιδρύματος, λαμβανομένης υπόψη της υδρογεωλογίας της επιλεγμένης περιοχής.Θα πρέπει να γίνει κατανοητό πού εντοπίζονται τα υπόγεια ύδατα, πόσα από αυτά, πόση συνήθης βροχόπτωση επηρεάζει το ποσό τους, αν το έδαφος είναι εξίσου σταθερό κάτω από το μελλοντικό σπίτι κατά τη διάρκεια του έτους. Εάν αυτό δεν ληφθεί υπόψη, ακόμη και ένα σωστά υπολογισμένο υπόβαθρο, το οποίο δήθεν έχει επαρκή δύναμη, μπορεί να "επιπλέει", ειδικά εάν είναι επίσης κατασκευασμένο από τούβλο και έχει περιορισμένη δύναμη κάμψης. Σε μια τέτοια κατάσταση συμβάλλει μόνο στην τέντωμα των τοίχων πάνω από αυτό και στην κάμψη μεμονωμένων μπλοκ, επειδή οι ρωγμές στους τοίχους θα φαίνονται πολύ γρήγορα και το κτίριο δεν θα επιβιώσει για πολύ και θα αποτελεί πραγματική απειλή για τους κατοίκους του.

Ένα ξεχωριστό σημείο είναι η θέρμανση των εξωτερικών τοίχων του σπιτιού ή η επένδυση του κύριου τοίχου με υλικά επίστρωσης. Πολλοί νεοφερμένοι δεν λαμβάνουν υπόψη ότι υπάρχει ανάγκη να αφήσουμε ένα μικρό χάσμα μεταξύ αυτών των δύο στρωμάτων, επειδή όταν πέφτει η θερμοκρασία, θα υπάρχει πάντα συμπύκνωση που μπορεί να καταστρέψει τη δομή. Εάν εισέρχεται υγρασία, μπορεί να διεισδύσει και ένας μύκητας, ο οποίος με την πάροδο του χρόνου καταστρέφει τη δομή των δομικών υλικών και αυξάνει τη φθορά του σπιτιού.

Για την αποφυγή τέτοιων φαινομένων, είναι απαραίτητο να οργανωθεί σωστά ο εξαερισμός του χώρου μεταξύ των τοίχων, για τον οποίο χρησιμοποιούνται ειδικά κουτιά εξαερισμού. Μια τέτοια συσκευή είναι κατασκευασμένη από πολύ ανθεκτικά υλικά που μπορούν κανονικά να μεταφέρουν οποιαδήποτε υγρασία και θερμοκρασία πέφτει χωρίς παραμόρφωση. Χάρη σε αυτά, η θερμορύθμιση μέσα στον τοίχο συμβαίνει φυσικά και η υπερβολική υγρασία εξέρχεται, επομένως δεν συσσωρεύεται στο εσωτερικό και δεν καταστρέφει τόσο πολύ τη δομή.

Πώς να φτιάξετε τοιχοποιία με τα χέρια σας, δείτε το επόμενο βίντεο.

Σχόλια
 Συντάκτης
Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Για κατασκευαστικά θέματα, συμβουλευτείτε πάντοτε έναν ειδικό.

Αίθουσα εισόδου

Σαλόνι

Υπνοδωμάτιο