Χαρακτηριστικά τούβλων και συστάσεις για την επιλογή του

 Χαρακτηριστικά τούβλων και συστάσεις για την επιλογή του

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι έχει περάσει ο χρόνος των σόμπων και των τζακιών. Ωστόσο, ακόμα και σήμερα, ορισμένα αγροτικά σπίτια θερμαίνονται με σόμπες, και τα τζάκια αποτελούν χαρακτηριστικό της πολυτελούς κατοικίας.

Για να αποφευχθεί η ρωγμή κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, πρέπει να τοποθετηθεί από ειδικό πυρίμαχο υλικό. Το ανθεκτικό στη θερμότητα τούβλο είναι διαφορετικό από τη συνηθισμένη υψηλή αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες, διατηρεί τη θερμότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα και το δίνει στο εξωτερικό περιβάλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ειδικά χαρακτηριστικά

Kiln τούβλο μπορεί να είναι διαφορετική:

 • χαλαζίαστην οποία προστίθεται άμμος.
 • chamotte - αποτελείται από πυρίμαχο πηλό.
 • το κύριο - έχει σύνθεση ασβεστόλιθου-μαγνησίας.
 • άνθρακα - είναι κατασκευασμένο από γραφίτη και οπτάνθρακα.

Κάθε ένα από αυτά έχει σχεδιαστεί για διαφορετικούς σκοπούς. Για παράδειγμα, τα ανθρακούχα υλικά τοποθετούν υψικαμίνους σε χαλυβουργεία.

Τα πιο συνηθισμένα στο σπίτι και στη βιομηχανία έλαβαν τούβλα. Πρόκειται για μια συμπαγή πέτρα, η οποία αποτελείται από 70% πυρίμαχο ανθεκτικό στη θερμότητα πηλό. Ένα τέτοιο υλικό συσσωρεύεται καλά και εκπέμπει θερμότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο αέρας, που θερμαίνεται με τη βοήθεια του αργιλικού τούβλου, θεωρείται από τους γνώστες ενός υγιεινού τρόπου ζωής θεραπευτικός.

Τα τούβλα πυροπροστασίας έρχονται σταθερά σε επαφή με την ανοιχτή φωτιά, διατηρώντας μια θερμοκρασία πολύ μεγαλύτερη από 1.000 μοίρες. Η αυξημένη αντοχή στη θερμότητα του επιτρέπει να θερμαίνεται και να ψύχεται αμέτρητες φορές, χωρίς να καταρρέει και χωρίς να αλλάζει την εμφάνισή του. Πρόκειται για τούβλα του Chamotte που συμμετέχουν στη δημιουργία του πυροσβεστικού χώρου (τζάκι), και γύρω από το τζάκι μπορείτε να δημιουργήσετε μια κεραμική πέτρα ή οποιαδήποτε άλλη που φαίνεται πιο ελκυστική.

Εκτός από τις σόμπες και τα τζάκια, το τούβλο ανθεκτικό στη θερμότητα χρησιμοποιείται για τη δημιουργία καπνοδόχων, καμίνων για λέβητες στερεών καυσίμων, για την κατασκευή στατικών ψησταριές και μπάρμπεκιου.

Χαρακτηριστικά

Για να μάθετε τα χαρακτηριστικά του τούβλου του φούρνου, θα πρέπει να εξετάσετε προσεκτικά την επισήμανσή του. Το πρώτο γράμμα δείχνει τον τύπο του προϊόντος, για παράδειγμα, W - chamotte. Το δεύτερο γράμμα δείχνει τον βαθμό της ανθεκτικότητας, για παράδειγμα, Α - 1400 μοίρες, Β - 1350 μοίρες. Οι διαστάσεις του προϊόντος επισημαίνονται στα ακόλουθα σχήματα. Τα τελευταία γράμματα δείχνουν τη συντομογραφία του κατασκευαστή.

Μέγεθος, βάρος

Το τούβλο του φούρνου συμβαίνει κανονικό, διπλό και ένα και το μισό. Το μέγεθος του προτύπου (ShB-5) είναι 23x11.4x6.5 cm και το μεγαλύτερο (ShB-8) είναι 25x12.4x6.5 cm. τούβλο της μάρκας ShB-5 - 3,5 kg. Τέσσερα κιλά ζυγίζουν ένα μάρκο τούβλου ShB-8.

Μορφή

Εκτός από το παραδοσιακό ορθογώνιο σχήμα, οι κατασκευαστές παράγουν τραπεζοειδή, σφηνοειδή και τοξωτά τούβλα. Μια ποικιλία ειδών βοηθά στη χρήση σε μη τυποποιημένους χώρους.

Πορώδες και δύναμη

Το πορώδες της πέτρας επηρεάζει τη μεταφορά θερμότητας. Το υλικό αυτό είναι λιγότερο ανθεκτικό, αλλά θερμαίνεται εύκολα και για μεγάλο χρονικό διάστημα εκπέμπει θερμότητα στο χώρο. Όσο πιο πυκνό είναι το τούβλο, τόσο πιο ανθεκτικό στη θερμότητα και βαρύ είναι, τόσο πιο δύσκολο είναι να το θερμαίσετε.

Οι δείκτες πυκνότητας αντιστοιχούν στους αριθμούς 100, 150, 200, 250, 500. Επιλέγοντας ένα υλικό με τις υψηλότερες τιμές για τον φούρνο σας, καταδικάζουμε τον εαυτό μας για μια μακρά και οδυνηρή προθέρμανση. Η βέλτιστη πυκνότητα είναι 250, δηλαδή 1800 kg / m.

Αντίσταση παγετού

Μια τέτοια σήμανση καθιστά δυνατή την κατανόηση του πόσο ένα υλικό είναι ικανό να απορροφήσει και να απελευθερώσει την υγρασία. Όταν επιλέγετε ένα τούβλο για μια καμινάδα, θα πρέπει να δώσετε προσοχή μόνο σε προϊόντα ανθεκτικά στον παγετό.

Μπορούμε να συμπεράνουμε ότι το τούβλο του κλιβάνου έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 • δεν είναι πολύ μεγάλο και δεν έχει σημαντικό φορτίο στο ίδρυμα.
 • βέλτιστο περιθώριο ασφαλείας - 1800 kg / m.
 • τα τούβλα μπορούν να συσσωρεύουν θερμότητα και να τα μοιράζονται με τον περιβάλλοντα χώρο για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 • το δομικό υλικό έχει καλή πρόσφυση στο κονίαμα, γεγονός που οδηγεί σε εξοικονόμηση τσιμέντου και δεν δημιουργεί προβλήματα κατά την εγκατάσταση.
 • η υψηλή ανθεκτικότητα καθιστά δυνατή την αντοχή σε θερμοκρασίες έως και ενάμιση χιλιάδες μοίρες.
 • Το τούβλο είναι ισχυρό και ανθεκτικό: η άψογη ποιότητα δεν επηρεάζεται από πολλές θέρμανσης και ψύξης.

Οι αρνητικές πτυχές περιλαμβάνουν το υψηλό κόστος του προϊόντος και την ικανότητα να αντλεί υγρασία.

Είδη

Η αγορά κατασκευών είναι πλούσια σε ποικιλίες πυρίμαχων τούβλων. Διακρίνονται από τη δύναμη, την πυκνότητα, το επίπεδο αντοχής στη θερμότητα και άλλα χαρακτηριστικά. Κάθε ένα από αυτά έχει σχεδιαστεί για συγκεκριμένους σκοπούς.Οι πιο ανθεκτικές στη θερμότητα επιλογές είναι κατάλληλες για την εστία - αντέχουν εύκολα στην άμεση επαφή με τη φωτιά.

Για καμινάδες επιλέξτε ανθεκτικό σε παγετό μάρκα πέτρας, για επένδυση - μπροστινό τούβλο κλιβάνου.

Χαμότ

Ο πιο χρησιμοποιημένος τύπος του κλιβάνου είναι ένα συμπαγές τούβλο κατασκευασμένο από πηλό καμηλών. Είναι δημοφιλές επειδή είναι καθολικό: μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να τοποθετηθεί πλήρως η σόμπα - από το τζάκι μέχρι την καμινάδα. Τα χαρακτηριστικά του καθιστούν δυνατή την αντοχή σε παρατεταμένη επαφή με "ζωντανή" φωτιά. Μια ποικιλία μορφών τούβλων από τούβλα διευκολύνει τις εργασίες κατασκευής. Για να δοθεί μεγαλύτερο πορώδες, προστίθεται αλουμίνα στη δομή του προϊόντος - αυτό επιτρέπει στο υλικό να συσσωρεύεται και να απελευθερώνει θερμότητα.

  Το τούβλο του Fireclay ταιριάζει απόλυτα με τα καθήκοντά του, αλλά αν εκτελεστεί κακώς, τότε μπορείτε να ξεχάσετε όλα τα θετικά του χαρακτηριστικά. Για να ελέγξετε την ποιότητα της πέτρας, πρέπει να δώσετε προσοχή σε ορισμένους παράγοντες.

  • Το τούβλο πρέπει να έχει κίτρινη σκιά, παρόμοια με το άχυρο, - το λευκό χρώμα δείχνει ανεπαρκή πυροδότηση. Αυτό το υλικό δεν έχει την απαραίτητη αντοχή και δεν είναι σε θέση να συλλέξει θερμότητα.
  • Η καμένη πέτρα θα καλύπτεται με γυαλιστερή επίστρωση και δεν υποφέρει καλά ούτε. Δεν είναι εύκολο να συναρμολογήσετε ένα τζάκι από ένα τέτοιο υλικό - η λύση δεν το κρατάει.
  • Εάν χτυπήσετε σε ένα τούβλο με κάτι γερό, θα "ανταποκριθεί" με μεταλλικό ήχο - αυτό σημαίνει ότι η ποιότητα του προϊόντος είναι εντάξει.
  • Μπορείτε να δοκιμάσετε να σπάσετε το προϊόν - ένα πραγματικό υψηλής ποιότητας τούβλο τούμπα δεν θα σκόνη και θα καταρρεύσει με ψίχουλα: τα θραύσματά του θα είναι μεγάλα και καθαρά.

  Κεραμικό

  Το κόκκινο πηλό κεραμικό τούβλο παράγεται με την πυροδότηση. Το δικό του που χρησιμοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους του τζακιού, που δεν έρχονται σε επαφή με ανοιχτή φωτιά. Είναι κατώτερο προϊόν σαμοτ από πολλές απόψεις.

  Αλλά υπάρχουν θετικά σημεία: είναι εύκολο να το χειριστείς, γιατί κυριολεκτικά με ένα σφυρί μπορείς να το μειώσεις στους απαιτούμενους όγκους.

  Μέγεθος πέτρας - 25x12x6,5 cm, αντοχή στη φωτιά - 1200 μοίρες. Με βάση την κληρονομιά του παρελθόντος, η βιομηχανία παράγει προϊόντα κυρίως κόκκινα. Αλλά πρόσφατα, χάρη στα πρόσθετα χρωστικών ουσιών, μπορούν να βρεθούν στην πώληση κίτρινα και λευκά κεραμικά τούβλα.

  Χαλαζία

  Αυτή η επιλογή είναι κατασκευασμένη από χαλαζιακή άμμο και πυρκαγιά με πυροδότηση.Αυτός ο τύπος τούβλου είναι επίσης κατώτερος από το χαμότ, αλλά το προϊόν φαίνεται πολύ καλύτερο. Χρησιμοποιείται για την τοποθέτηση του κλιβάνου σε χώρους που συνδέονται με μεταλλικές κατασκευές..

  Το τούβλο χαλαζία δεν ανέχεται τις αλκαλικές αντιδράσεις, επομένως δεν χρησιμοποιείται για τη δημιουργία του φούρνου, όπου μπορεί να εμπλακεί ασβέστης. Η άμεση επαφή με τη φλόγα είναι επίσης ανεπιθύμητη.

  Η πέτρα χαλαζία έχει αποδειχθεί στην κατασκευή καμινάδων. Έχει διαστάσεις - 25x12x6,5 cm και refractoriness - έως και 1200 μοίρες.

  Πέτρινο πλίνθο

  Είναι ένα είδος προϊόντος χαλαζία και που χρησιμοποιούνται για την επένδυση τζάκια, σόμπες, στάσιμα μπάρμπεκιου και μπάρμπεκιου. Έρχεται με σαφή γεωμετρικά σχήματα και ποικίλη χρωματική παλέτα.

  Άνθρακα

  Αυτός ο τύπος πέτρας γίνεται με πίεση γραφίτη ή οπτάνθρακα. Αυτός που απαιτούνται για την κατασκευή υψικαμίνων σε χαλυβουργεία.

  Το κύριο

  Αποτελείται από μίγμα μαγνησίας και ασβέστη. Χρησιμοποιείται απευθείας στη βιομηχανία.

  Τι είναι καλύτερα να επιλέξω;

  Όταν επιλέγετε ένα πυρίμαχο τούβλο, πρέπει να ξέρετε τι θα χρειαστεί: για την κατασκευή ενός κλιβάνου στο σπίτι ή σε ένα λουτρό, για την εγκατάσταση ενός σωλήνα ή μιας εστίας.Η ποικιλία του υλικού που αγοράζεται εξαρτάται από το σκοπό του.

  Για την εσωτερική συσκευή του κλιβάνου και τις θέσεις που έρχονται σε επαφή με τη φωτιά, επιλέγεται μια πέτρα με υψηλά δείκτες αντοχής στη φωτιά. Ωστόσο, πρέπει να είναι πορώδες προκειμένου να συσσωρευτεί θερμότητα και να θερμανθεί το δωμάτιο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

  Το εξωτερικό τούβλο που βλέπει, από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να θερμαίνεται. Ο στόχος του είναι να έχει μια όμορφη εμφάνιση.

  Κάνοντας τζάκι απέναντι από πέτρα, είναι εύκολο να επιλέξετε ένα χρώμα που να ταιριάζει στο εσωτερικό. Η βιομηχανία αντιπροσωπεύει μια μεγάλη ποικιλία αποχρώσεων: από λευκό σε καφέ.

  Στο επόμενο βήμα της επιλογής ενός δομικού υλικού, θα πρέπει να δώσετε προσοχή στα σημεία που περιγράφονται παρακάτω.

  • Είναι επιτακτική ανάγκη να ελέγξετε την επισήμανση και να μάθετε τι είδους εργασία προορίζεται το υλικό. Υπάρχουν προϊόντα ανθεκτικά στον παγετό, με αυξημένο πορώδες ή ανθεκτικότητα. Για να θέσει το φούρνο στη σύνθεση του προϊόντος πρέπει να είναι τουλάχιστον 25% αλουμίνιο, και ο δείκτης refractoriness - 1700 βαθμούς. Υπάρχουν καθολικοί σωληνοειδείς τύποι τούβλων, όπως για παράδειγμα το M200, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θέρμανση, τις δομές στήριξης και την επένδυση.
  • Είναι απαραίτητο να ελέγξετε το υλικό για ελαττώματα: δεν πρέπει να υπάρχουν τσιπς, χτυπήματα, παραμορφώσεις.Κάθε τούβλο πρέπει να έχει καθαρό γεωμετρικό σχήμα.
  • Πρέπει να δοθεί προσοχή στην ομοιομορφία της δομής - το ομοιόμορφο χρώμα δείχνει καλή ποιότητα. Με τη βοήθεια του χρώματος, μπορείτε να καταλάβετε ποιο τούβλο είναι μπροστά μας: άκαυστα (φως) ή καμένα (με λάμψη). Ένας τέτοιος γάμος για την τοποθέτηση του φούρνου δεν είναι κατάλληλος.
  • Είναι επιθυμητό να ληφθούν όλα τα τούβλα κατασκευής από μία παρτίδα. Εάν πρέπει να αγοράσετε περισσότερα, τότε δεν μπορείτε να πάρετε την τέλεια αντιστοιχία.
  • Το προϊόν ελέγχεται από τον ήχο - μια καλή πέτρα πρέπει να χτυπήσει όταν χτυπηθεί.

  Επιλέγοντας τούβλα, είναι καλύτερο να έχετε μια ιδέα για τα προϊόντα που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν απολύτως για τη σόμπα, το τζάκι, το σταθερό μπάρμπεκιου και οποιαδήποτε δομή που σχετίζεται με την ανοιχτή φωτιά.

  Αυτά περιλαμβάνουν:

  • κοίλη πέτρα - δεν έχει επαρκή πυκνότητα.
  • ωμά - μπορεί να μαλακώσει σε επαφή με το διάλυμα ή να είναι σε ένα υγρό δωμάτιο.
  • πυριτικό τούβλο δεν έχει επαρκή αντοχή στη θερμότητα.
  • δεν εφαρμόζει την πέτρα, που γίνεται με μέθοδο ολίσθησης.

  Η επιλογή του οικοδομικού υλικού πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη - τότε το τζάκι θα θερμανθεί πραγματικά χωρίς να χάσει την ελκυστική του εμφάνιση για πολλά χρόνια.

  Τι να κοπεί;

  Εάν κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης του κλιβάνου πρέπει να κόψετε ένα τούβλο τότε καλύτερα να χρησιμοποιείτε βιομηχανικές μηχανές κοπής πέτρας. Αλλά δεδομένου ότι στο σπίτι μια τέτοια εργασία είναι αδύνατη, Μπορείτε να καταφύγετε στη συνήθη βουλγαρική. Για δίσκους με ταιριαστό άξονα, λειαντικούς ή διαμαντιούρες (ο τελευταίος θα διαρκεί περισσότερο).

  Πριν από την εργασία με μια πέτρα, θα πρέπει να κάνετε μια σήμανση με ένα μολύβι. Κόψτε τα τούβλα με δύο τρόπους: στεγνό και υγρό. Όταν εργάζεστε με ξηρό υλικό, πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για μεγάλη ποσότητα σκόνης και προ-αποθέματος αναπνευστήρα και γυαλιά.

  Μια πιο καθαρή διαδικασία κοπής πέτρας εμφανίζεται εάν προκατασκεύετε το δομικό υλικό σε κρύο νερό για μισή ώρα. Το τούβλο θα γίνει πιο μαλακό, εύκαμπτο και δεν θα ενοχλήσει τη σκόνη.

  Κριτικές εστιατορίων

  Ανασκοπήσεις και συμβουλές εμπειρογνωμόνων σχετικά με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του υλικού. Εάν ο κλίβανος είναι διπλωμένος σύμφωνα με όλους τους κανόνες, χρησιμοποιείται ένα τούβλο υψηλής ποιότητας, τότε δεν θα δημιουργήσει προβλήματα ακόμη και στο μακρινό μέλλον.

  Όριο θερμοκρασίας

  Οι σόμπες συμβουλεύουν όλο το υλικό για σόμπες και τζάκια να επιλέγουν ανθεκτικά στη θερμότητα, ανεξάρτητα από τον τόπο χρήσης:

  • για τη συσκευή πυροσβεστικού - 1800 μοίρες.
  • για εσωτερικούς τοίχους - 700-1200 μοίρες.
  • για καμινάδες και καμινάδες - 700 μοίρες.
  • για την αντιμετώπιση - 700 μοίρες.

  Θερμική αγωγιμότητα

  Ένα τούβλο πλήρους καύσης έχει μεγαλύτερη πυκνότητα και θερμική αγωγιμότητα, αλλά για κάθε τύπο υπάρχουν διάφοροι δείκτες υπό κανονικές συνθήκες (15-25 μοίρες):

  • μαγνησίτης - 4.7-5.1 W / (m * grad) με πυκνότητα 2600-3200 kg / m³.
  • carborundum - 11-18 W / (m * χαλάζι) με πυκνότητα 1000-1300 kg / m³.
  • chamotte - 0,85 W / (m * grad) με πυκνότητα 1,850 kg / m³.

  Οι ειδικοί συμβουλεύουν να επιλέξουν χαμηλή θερμική αγωγιμότητα - αυτό θα δώσει την ευκαιρία να προστατευθούν τα υλικά δίπλα στη δομή από υψηλή θερμότητα. Το τούβλο από σίδερο είναι σε θέση να διατηρεί τη θερμότητα, αλλά ταυτόχρονα η θερμική του αγωγιμότητα είναι μάλλον χαμηλή. Αυτό το υλικό έχει τις πιο θετικές κριτικές.

  Αντοχή στο επιθετικό περιβάλλον

  Σύμφωνα με τις ανασκοπήσεις των πωμάτων, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι το τούβλο πυριτίου αντιδρά ελάχιστα στο όξινο περιβάλλον, επομένως δεν πρέπει να το χρησιμοποιείτε όταν υπάρχει κίνδυνος επαφής με οξύ. Το τούβλο χαλαζία υποφέρει από αλκαλικές αντιδράσεις - δεν χρησιμοποιείται σε χώρους όπου σχεδιάζεται να λειτουργήσει με ασβέστη.

  Απορρόφηση νερού

  Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, το φαινόμενο εμφύσησης του φούρνου είναι αρκετά μεγάλο.Κατά το ψήσιμο, σχηματίζονται πόροι στην πέτρα που είναι σε θέση να δέχονται υγρασία από το εξωτερικό περιβάλλον. Αν το δομικό υλικό παραμείνει ανοιχτό, κάτω από χιόνι ή βροχή, μπορεί να κερδίσει το 30% του αρχικού του βάρους. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να δώσετε προσοχή στον τόπο αποθήκευσης των τούβλων και αποκλείστε την επαφή του με ένα υγρό περιβάλλον.

  Πληροφορίες για το τούβλο του φούρνου δεν θα κάνουν λάθος στην επιλογή ενός οικοδομικού υλικού. Αλλά ακόμα και με το θεωρητικό αλφαβητισμό και την πλήρη μελέτη του θέματος, είναι καλύτερο να αναθέσουμε την κατασκευή του ίδιου του κλιβάνου σε έναν επαγγελματία. Τα λάθη σε ένα τέτοιο θέμα μπορεί να κοστίσει την υγεία και τη ζωή του νοικοκυριού.

  Θα βρείτε περισσότερες συμβουλές για την επιλογή τούβλων για τη σόμπα στο παρακάτω βίντεο.

  Σχόλια
   Συντάκτης
  Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Για κατασκευαστικά θέματα, συμβουλευτείτε πάντοτε έναν ειδικό.

  Αίθουσα εισόδου

  Σαλόνι

  Υπνοδωμάτιο