Πώς να υπολογίσετε την ποσότητα του μπλοκ σκωρίας;

Οι οικοδόμοι αρχάριων αντιμετωπίζουν συχνά το πρόβλημα του σωστού υπολογισμού της απαιτούμενης ποσότητας υλικού. Προκειμένου να μην παραπλανηθούν οι αριθμοί, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη οι διαστάσεις του υλικού και η μελλοντική δομή, τα αναγκαία τεμάχια κοπής, τα συντρίμμια και άλλα χαρακτηριστικά. Το άρθρο μας είναι αφιερωμένο στις λεπτότητες του υπολογισμού ενός τέτοιου οικοδομικού υλικού ως μπλοκ σκωρίας.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του υλικού

Η εμφάνιση των τεμαχίων σκωρίας σχετίζεται άμεσα με τη φυσική ανθρώπινη επιθυμία για παραγωγή μη αποβλήτων. Στην ΕΣΣΔ, στα μεταπολεμικά χρόνια, η παραγωγή αναπτύχθηκε με ταχείς ρυθμούς. Μεταλλουργικά φυτά κυριολεκτικά κατάφυτα με βουνά σκωρίας. Στη συνέχεια, αποφασίστηκε η χρήση αυτών των αποβλήτων για τη δημιουργία δομικών υλικών.

Η σκωρία χρησίμευε ως πληρωτικό για το μίγμα τσιμέντου-άμμου. Η προκύπτουσα μάζα χυτεύθηκε σε μεγάλα "τούβλα".Τα τελικά τεμάχια ήταν πολύ βαριά - ζύγιζαν 25-28 κιλά. Για να μειώσουν το βάρος, έκαναν κενά. Τα κοίλα κομμάτια ήταν λίγο πιο εύκολα - από 18 έως 23 κιλά με τυποποιημένες διαστάσεις.

Το όνομα των τεμαχίων σκωρίας χρησιμοποιείται σήμερα, αν και όχι μόνο η σκωρία, αλλά και άλλα συστατικά χρησιμοποιούνται ως πληρωτικά. Στα μοντέρνα μπλοκ μπορείτε να βρείτε πλάκες γρανίτη ή ερείπια, χαλίκι ποταμού, θραύση από γυαλί ή διογκωμένο πηλό, ηφαιστειακή μάζα. Η απελευθέρωση των τεμαχίων σκωρίας ασχολείται συχνότερα με μικρές επιχειρήσεις. Οι μικρές ιδιωτικές επιχειρήσεις παράγουν δομικά στοιχεία σε vibromachines, γεμίζοντας διάφορες μορφές με μίγμα τσιμέντου ταυτόχρονα. Μετά τη χύτευση και τη συμπίεση, τα "τούβλα" αποκτούν δύναμη για τουλάχιστον ένα μήνα.

Τα τεμάχια σκωρίας είναι προικισμένα με ορισμένα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

 • Το πλεονέκτημα ενός δομικού υλικού, πρώτα απ 'όλα, είναι το χαμηλό του κόστος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το υλικό είναι σε μεγάλη ζήτηση.
 • Αυτό το δομικό υλικό έχει άλλα θετικά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, τα μπλοκ δεν αλλάζουν τα μεγέθη τους μετά την τοποθέτηση. Η δομή δεν θα συρρικνωθεί, πράγμα που σημαίνει ότι ο υπολογισμός του σχεδιασμού δεν θα ρυθμιστεί κατά τη διάρκεια της κατασκευής.
 • Η δύναμη και η σκληρότητα του "μεγάλου τούβλου" καθορίζουν τη διάρκεια ζωής του. Αυτό δεν είναι λιγότερο από 100 χρόνια! Η ανθεκτικότητα δεν υπολογίζεται, αλλά δοκιμάζεται χρονικά. Υπάρχουν πολλά κτίρια στα μέσα του περασμένου αιώνα, "στέκεται σταθερά στα πόδια τους". Τα σπίτια δεν στραγγίζονταν και δεν θρυμματίζονταν, μόνο οι προσόψεις απαιτούσαν ανακαίνιση.
 • Τα μπλοκ αντιδρούν ανεπαρκώς σε υπεριώδη και σταγόνες θερμοκρασίας. Το υλικό δεν είναι βρώσιμο για τρωκτικά και έντομα.
 • Λόγω του αυξημένου μεγέθους, η κατασκευή πραγματοποιείται με ταχείς ρυθμούς. Πολύ λιγότερο τοιχοποιία χρησιμοποιείται για την τοποθέτηση μπλοκ από, για παράδειγμα, ένα τοίχο από τούβλα παρόμοιων διαστάσεων.
 • Πίσω από το τοίχωμα της θόλωσης, ακούγεται θορυβώδης θόρυβος δρόμου, επειδή είναι ικανός να απορροφά τους ήχους.
 • Τέλος, με τον απλό εξοπλισμό και τις επιθυμίες, τα μπλοκ μπορούν να γίνουν στο σπίτι, γεγονός που θα κάνει την κατασκευή ακόμα πιο δαπανηρή.

Τα μειονεκτήματα ενός οικοδομικού υλικού δεν είναι λιγότερο από τα πλεονεκτήματα.

Αυτά περιλαμβάνουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά.

 • Απλή εμφάνιση.
 • Επίλυση προβλημάτων στους τοίχους λόγω των κενών στο σώμα του μπλοκ.
 • Η ανάγκη επένδυσης για να καταστήσει ελκυστική τη δομή και να προστατεύσει το οικοδομικό υλικό από την έκθεση σε εξωτερική υγρασία.
 • Fragility.Εάν η μονάδα πέσει κατά τη διάρκεια της εργασίας, κατά τη μεταφορά ή τη φόρτωση, η μονάδα μπορεί να σπάσει.
 • Υψηλή θερμική αγωγιμότητα. Χωρίς πρόσθετη μόνωση, η δομή διατηρεί χαμηλή τη θερμότητα.
 • Ευρεία όρια ανοχής. Τα μεγέθη ενδέχεται να διαφέρουν σημαντικά από την ονομαστική.

Διαστάσεις

Οι διαστάσεις των τσιμεντοκονιών εξαρτώνται άμεσα από τους τύπους τους.

Τα τυπικά μπλοκ σκωρίας είναι προϊόντα με τις ακόλουθες παραμέτρους, μετρούμενες σε χιλιοστά:

 • μήκος - 390;
 • πλάτος - 190;
 • ύψος - 188.

Λόγω της μικρής διαφοράς μεταξύ πλάτους και ύψους, και οι δύο τιμές θεωρούνται συχνά ίδιες, ίσες με 190 mm.

Παρόμοια μεγέθη έχουν κοίλα και περιποιημένα προϊόντα. Το πρώτο, ως ελαφρύτερο, χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τοποθέτηση τοίχων. Το τελευταίο μπορεί να χρησιμεύσει ως υλικό προέλευσης όχι μόνο για τοίχους, αλλά και για θεμέλια, κολώνες ή άλλα δομικά στοιχεία κτιρίων που υπόκεινται στα μεγαλύτερα φορτία.

Τα ημι-μπλοκ σκωρίας είναι πάντα κοίλα. Οι συνολικές διαστάσεις μπορούν να διαφέρουν μόνο σε πάχος (πλάτος). Το μήκος είναι σταθερό και παραμένει ίσο με 390 mm, ύψος - 188 mm.

Τα παχύτερα ημι-μπλοκ έχουν πλάτος 120 mm, και λεπτότερα - μόνο 90 ​​mm. Τα τελευταία αναφέρονται μερικές φορές ως διαμήκεις μπλοκ σκουριάς.Το πεδίο των ημι-μπλοκ είναι εσωτερικά τοιχώματα, χωρίσματα.

Διατίθεται στην οικογένεια σκουριάς "γίγαντας" - ένα δομικό στοιχείο, μεγεθυνμένο σε μέγεθος. Οι διαστάσεις του είναι 410x215x190 χιλιοστά.

Υπολογισμός

Για την κατασκευή οποιουδήποτε αντικειμένου (σπίτι, γκαράζ ή άλλη βοηθητική δομή) απαιτούνται πληροφορίες για τον αριθμό των τεμαχίων σκωρίας. Η περίσσεια του οικοδομικού υλικού είναι άχρηστη και μια ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει σε χρόνο αναμονής και πρόσθετο κόστος φόρτωσης, μεταφοράς και εκφόρτωσης του μπλοκ σκωρίας. Επιπλέον, διαφορετικές παρτίδες, ακόμη και από τον ίδιο κατασκευαστή, ενδέχεται να διαφέρουν ελαφρώς. Τι να πω για την αγορά των λωρίδων που λείπουν από έναν άλλο προμηθευτή!

Προβλήματα με την κατασκευή του κτιρίου λόγω έλλειψης βασικού υλικού είναι εγγυημένη ότι δεν είναι, αν προεκτείνετε τον υπολογισμό της ανάγκης για πέτρες σκωρίας με τη μέγιστη ακρίβεια. Φυσικά, θα πρέπει να αγοράσετε περισσότερα. Πρώτον, επειδή χρειάζεται πάντα ένα απόθεμα. Και δεύτερον, τα μπλοκ δεν πωλούν με το κομμάτι. Οι κατασκευαστές τους στοιβάζουν σε παλέτες και τις στερεώνουν έτσι ώστε μετά την παράδοση στον αγοραστή, το προϊόν να μην σπάσει και είναι βολικό να το φορτώσετε στη μεταφορά.

Εάν είναι απαραίτητο, μπορείτε να αγοράσετε το υλικό και το κομμάτι.Ωστόσο, η έλλειψη αξιόπιστης στερέωσης είναι γεμάτη με τσιμπήματα και ακόμη και πλήρη καταστροφή. Για να υπολογίσετε την ανάγκη για δομικά στοιχεία, για παράδειγμα, για ένα σπίτι, πρέπει να γνωρίζετε τις διαστάσεις αυτού του κτιρίου.

Πρώτα απ 'όλα, πρέπει να θυμηθείτε το σχολικό πρόγραμμα σπουδών, πιο συγκεκριμένα, τον ορισμό των περιοχών και των όγκων. Η εργασία είναι απλή, προσιτή σε όλους και δεν απαιτεί καμία τεχνική γνώση.

Ο αριθμός των τεμαχίων που απαιτούνται μπορεί να υπολογιστεί με δύο τρόπους.

 • Με βάση τον όγκο. Ο όγκος των τοίχων του κτιρίου καθορίζεται, υπολογίζεται ο αριθμός των τούβλων σε 1 m3. Ο όγκος του κτιρίου σε κυβικά μέτρα πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό των μπλοκ σε έναν κύβο. Αποδεικνύεται η απαιτούμενη ποσότητα σκουριάς για ολόκληρο το σπίτι.
 • Ανά περιοχή. Υπολογίζει την επιφάνεια των τοίχων του σπιτιού. Ο αριθμός των μπλοκ ανά 1 m2 τοιχοποιίας βρίσκεται. Η περιοχή των τοίχων του σπιτιού πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό των τεμαχίων σκωρίας σε ένα τετραγωνικό μέτρο.

Αν χρειάζεται να μετρήσετε τον αριθμό των τυποποιημένων μονάδων σε τετραγωνικό μέτρο, λαμβάνονται υπόψη δύο μεγέθη: μήκος (390 mm) και ύψος (188 mm). Μεταφράζουμε και τις δύο τιμές σε μέτρα και πολλαπλασιάζουμε μαζί: 0,39 mx 0,188 m = 0,07332 m2. Τώρα θα ανακαλύψουμε: πόσες τσιμεντοκονίες πέφτουν σε κάθε τετραγωνικό μέτρο. Για το σκοπό αυτό, 1 m2 διαιρείται με 0,07332 m2. 1 m2 / 0,07332 m2 = 13,6 τεμάχια.

Παρόμοιοι υπολογισμοί γίνονται για να προσδιοριστεί η ποσότητα του δομικού υλικού σε έναν κύβο. Μόνο εδώ περιλαμβάνονται όλα τα μεγέθη μπλοκ - μήκος, πλάτος και ύψος. Υπολογίστε τον όγκο ενός τεμαχίου σκωρίας, δεδομένου ότι οι διαστάσεις του δεν είναι σε χιλιοστά, αλλά σε μέτρα. Παίρνουμε: 0,39 mx 0,188 mx 0,190 m = 0,0139308 m3. Ο αριθμός των τούβλων σε 1 κύβο: 1 m3 / 0.0139308 m3 = 71.78 τεμάχια.

Τώρα πρέπει να βρείτε τον όγκο ή την περιοχή όλων των τειχών του σπιτιού. Κατά τον υπολογισμό αυτών των παραμέτρων, είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε να λαμβάνουμε υπόψη όλα τα ανοίγματα, συμπεριλαμβανομένης της πόρτας και του παραθύρου. Ως εκ τούτου, κάθε κατασκευή προηγείται από την ανάπτυξη ενός έργου ή τουλάχιστον από ένα λεπτομερές σχέδιο με πόρτες, παράθυρα, ανοίγματα για την τοποθέτηση διαφόρων μηχανικών επικοινωνιών.

Εξετάστε τον υπολογισμό της ανάγκης της μεθόδου "όγκου" στο σπίτι.

 • Ας υποθέσουμε ότι ένα σπίτι σχεδιάζεται να χτιστεί τετράγωνο, με μήκος κάθε τοίχου των 10 μέτρων. Το ύψος ενός μονοκατοικίου είναι 3 μέτρα. Το πάχος των εξωτερικών τοιχωμάτων είναι το πάχος ενός τεμαχίου σκωρίας, δηλ. 0,19 μ.
 • Βρείτε τον όγκο όλων των τοίχων. Δύο παράλληλοι τοίχοι θα έχουν ίσο μήκος έως δέκα μέτρα. Τα άλλα δύο θα είναι μικρότερα σε μήκος από το πάχος των τοίχων που έχουν ήδη καταγραφεί: 10 m - 0,19 m - 0,19 m = 9,62 m. Ο όγκος των πρώτων δύο τοίχων: 2 (αριθμός τοίχων) x 10 m (μήκος τοίχου) x 3 m x 0,19 m (πάχος τοιχώματος) = 11,4 m3.
 • Ας υπολογίσουμε τον όγκο των δύο "συντομευμένων" τοίχων: 2 (αριθμός τοίχων) x 9,62 m (μήκος τοίχου) x 3 m (ύψος τοίχου) x 0,19 m (πάχος τοιχώματος) = 10,96 m3.
 • Συνολικός όγκος: 11,4 m3 + 10,96 m3 = 22,36 m3.
 • Ας υποθέσουμε ότι το σπίτι έχει δύο πόρτες με ύψος 2,1 μ. Και πλάτος 1,2 μ., Καθώς και 5 παράθυρα διαστάσεων 1,2 mx 1,4 m. Πρέπει να βρούμε τον συνολικό όγκο όλων των ανοιγμάτων και να το αφαιρέσουμε από την τιμή που είχε ληφθεί προηγουμένως.

Ο όγκος των θυρών: 2 τεμ. x 1,2 m χ 2,1 m χ 0,19 m = 0,9576 m3. Ο όγκος των ανοίγματα παραθύρων: 5 τεμ. x 1,2 mx 1,4 mx 0,19 m = 1,596 m3.

Ο συνολικός όγκος όλων των ανοιγμάτων στους τοίχους: 0,9576 m3 + 1,596 m3 = 2,55 m3 (στρογγυλεμένα στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο).

 • Με αφαίρεση, λαμβάνουμε τον απαιτούμενο όγκο τεμαχίων σκωρίας: 22,36 m3 - 2,55 m3 = 19,81 m3.
 • Βρίσκουμε τον αριθμό των μπλοκ: 19,81 m3 x 71,78 τεμ. = 1422 τεμ. (στρογγυλοποιημένη σε ακέραια τιμή).
 • Δεδομένου ότι υπάρχουν 60 κομμάτια στην παλέτα των τυποποιημένων τεμαχίων σκωρίας, μπορείτε να πάρετε τον αριθμό των παλετών: 1422 τεμ. / 60 τεμ. = 23 παλέτες.

Η ίδια αρχή χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της ανάγκης για οικοδομικό υλικό για εσωτερικούς τοίχους. Με άλλες διαστάσεις, για παράδειγμα, διαφορετικό πάχος των τοίχων, οι υπολογισμένες τιμές πρέπει να προσαρμοστούν. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο υπολογισμός δίνει έναν κατά προσέγγιση αριθμό τεμαχίων σκωρίας, γεγονός σχεδόν πάντοτε διαφέρει από τον υπολογισμό σε μία ή την άλλη κατεύθυνση, αλλά μόνο ελαφρώς.Ο παραπάνω υπολογισμός πραγματοποιείται χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ραφές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν από 8 έως 10 mm και περιθώριο περίπου 10-15% της υπολογιζόμενης τιμής.

Οι πληροφορίες σχετικά με την ποσότητα του υλικού που απαιτείται είναι χρήσιμες για τον προσδιορισμό του κόστους υλικών απόκτησης και κατασκευής, καθώς και για την κατανομή της περιοχής για την αποθήκευση.

Πώς να υπολογίσετε πόσα κομμάτια σκωρίας σε 1 m3, δείτε το παρακάτω βίντεο.

Σχόλια
 Συντάκτης
Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Για κατασκευαστικά θέματα, συμβουλευτείτε πάντοτε έναν ειδικό.

Αίθουσα εισόδου

Σαλόνι

Υπνοδωμάτιο