Τεχνολογία και τρόποι τοποθέτησης τούβλων

 Τεχνολογία και τρόποι τοποθέτησης τούβλων

Οι κλασικές τεχνολογίες είναι διαθέσιμες σε όλες τις σφαίρες της ανθρώπινης δραστηριότητας. Στην κατασκευή των κλασικών του είδους θεωρείται τοιχοποιία. Έχει υπάρξει από την αρχαιότητα. Υπάρχουν πολυάριθμα αιώνια κτίρια από καμένα τούβλα στον κόσμο, επομένως, παρά τη μεταβλητότητα των σύγχρονων οικοδομικών υλικών, τα προϊόντα από τούβλα παραμένουν στη ζήτηση.

Η τεχνολογία και οι τρόποι τοποθέτησης τούβλων για κάθε τύπο κατασκευής είναι διαφορετικοί,και το αποτέλεσμα είναι ένα - μια όμορφη και ανθεκτική δομή.

Επιλογή τούβλων

Το τούβλο ως οικοδομικό υλικό με πλούσιο ιστορικό έχει επανειλημμένα βελτιωθεί. Η σύνθεση του κονιάματος άλλαξε, από την οποία αποκτήθηκαν τα κατάλληλα τεμάχια για την τοιχοποιία, το χρώμα και το μέγεθος άλλαξαν.

Αυτές οι αλλαγές φυσικά οδήγησαν στο γεγονός ότι περίπου δώδεκα ποικιλίες τούβλων με διαφορετικά τεχνικά χαρακτηριστικά εμφανίστηκαν στην κατασκευαστική αγορά.

Τα είδη των τούβλων ταξινομούνται σύμφωνα με πέντε κριτήρια: υλικό, σκοπό, τρόπος κατασκευής και χύτευση, πλήρωση, μέγεθος.

Με υλικό παραγωγής

Το κεραμικό (κόκκινο) τούβλο κατασκευάζεται από πηλό υψηλής ποιότητας. Δεν υπάρχουν ακαθαρσίες και θειικά, τα οποία μειώνουν την αντοχή του προϊόντος.

Οι πρώτες ύλες για κεραμικά τούβλα χυτεύονται, στη συνέχεια ψήνονται και ψύχονται. Η πυρκαγιά γίνεται σε υψηλές θερμοκρασίες - 800-1000 μοίρες. Η συμμόρφωση με το καθεστώς θερμοκρασίας είναι σημαντική, διαφορετικά το προϊόν θα είναι άκαυστο ή καμένο. Και στις δύο περιπτώσεις, αποδεικνύεται δεύτερο ποσοστό - για την κατασκευή των κατοικιών, είναι ήδη ακατάλληλη.

Ο προσδιορισμός ενός γάμου είναι απλός: ένα άκαυστο τούβλο είναι ανοιχτόχρωμο και το καμένο είναι σκούρο καφέ.

Υψηλής ποιότητας κεραμικό τούβλο ματ, κοκκινωπή απόχρωση, πορώδες στο κάταγμα. Με ένα μικρό χτύπημα στην επιφάνεια, κάνει ένα ξεχωριστό ήχο.

Το κόκκινο τούβλο είναι ανθεκτικό, δεν καταρρέει, φαίνεται ακριβό, έχει ένα βολικό σχήμα και βάρος για την κατασκευή. Από τα μειονεκτήματα του υλικού - χαμηλή αντίσταση στη θερμότητα και την ικανότητα να συσσωρεύεται υγρασία στην πορώδη δομή. Το χειμώνα, η υγρασία παγώνει, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει μικροκονήματα στο εσωτερικό του τούβλου. Αυτό μειώνει τη διάρκεια ζωής του προϊόντος τούβλου.

Διάφορα κτίρια έχουν ανεγερθεί από κεραμικά τούβλα, αλλά δεν μπορούν να ονομαστούν καθολικά. Μπορείτε να κάνετε ένα σπίτι από αυτό, αλλά για ένα τζάκι ή μια σόμπα θα χρειαστείτε άλλο οικοδομικό υλικό - πυρίμαχο (τούβλο) τούβλο. Είναι 4 τύπων:

 • χαλαζία (από χαλαζιακή άμμο και πηλό).
 • αλουμίνα.
 • άσβεστος-μαγνησία.
 • άνθρακα.
Χαλαζία
Αλουμίνιο
Ασβεστολιθική-μαγνησία
Άνθρακα

  Οι δύο πρώτοι τύποι είναι φθηνοί και πωλούνται σε οποιαδήποτε κατασκευαστική αγορά. Χρησιμοποιούνται για την κατασκευή κλιβάνων. Το πυρίμαχο τούβλο μπορεί να προσκολληθεί σε μεταλλικά στοιχεία και γυμνή φλόγα σε θερμοκρασία θέρμανσης όχι μεγαλύτερη από 1300 μοίρες.

  Οι δεύτεροι δύο τύποι τούβλων πυριτίου είναι δομικά υλικά για βιομηχανικούς κλιβάνους. Μπορούν να βρεθούν στην πώληση, αλλά θα κοστίζουν αρκετές φορές πιο ακριβά.

  Το πυριτικό (λευκό) τούβλο είναι κατασκευασμένο από καθαρή χαλαζιακή άμμο, ασβέστη χωρίς ακαθαρσίες, νερό. Το μερίδιο της άμμου είναι το μεγαλύτερο - 80-90%.

  Τα πυριτικά τούβλα χυτεύονται υπό υψηλή πίεση και στη συνέχεια αποστέλλονται σε ξηρό. Δεν υπόκεινται σε θερμική επεξεργασία σε υψηλές θερμοκρασίες και επομένως θεωρούνται λιγότερο ανθεκτικά από τα κεραμικά. Οι θερμικές αντοχές τους είναι επίσης χαμηλές, αλλά ηχομόνωση - σε ύψος.

  Με τέτοια τεχνικά χαρακτηριστικά, το λευκό τούβλο δεν χρησιμοποιείται για την κατασκευή των θεμελίων και υποστηρικτικών δομών - χρησιμοποιείται για την κατασκευή διαχωριστικών και εσωτερικών τοίχων στο δωμάτιο.

  Το πυριτικό τούβλο μπορεί να μην είναι λευκό, εάν εισαχθούν χρωστικές χρωστικές στη σύνθεση. Δεν επηρεάζουν την ποιότητα του προϊόντος και "πιάνονται" καλά στον ασβέστη και την άμμο.

  Ο πρεσάτος υψηλής πίεσης χυτεύεται από τις προβολές (ασβεστόλιθος, μάρμαρο, δολομίτης, βράχος κελύφους) και υψηλής ποιότητας τσιμέντο Πόρτλαντ. Ένα μικρό ποσοστό στη σύνθεση της πρώτης ύλης είναι το νερό, το οποίο δίνει το ιξώδες στο τσιμέντο και το καθιστά συνδετικό.

  Οι πλαστικές πρώτες ύλες πιέζονται σε ειδικές μορφές και το τελειωμένο τούβλο χρησιμοποιείται για την επένδυση τοίχων.

  Το χρώμα του υπερπρωτοποιημένου τούβλου εξαρτάται από τον τύπο του προσυμπτωματικού ελέγχου. Μπορεί να είναι κίτρινο, πορτοκαλί, γκρι, ροζ, κόκκινο, γαλακτώδες.

  Τα τούβλα clinker είναι κατασκευασμένα από πυρίμαχο πηλό. Καθαρές, πλαστικές, προσεκτικά επιλεγμένες πρώτες ύλες υφίστανται θερμική επεξεργασία. Η θερμοκρασία είναι τόσο υψηλή που ο άργιλος λιώσει σε μια ομοιογενή μάζα.

  Το clinker τούβλο είναι το πιο ανθεκτικό, πυκνό, ανθεκτικό στην υγρασία. Δεν παγώνει στο εσωτερικό, επομένως είναι ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες.

  Το τελικό προϊόν είναι ομαλό, ομοιόμορφο, ποικίλο χρώμα, επομένως θεωρείται καθολικό για την κατασκευή, εκτός από την κατασκευή φούρνων.

  Προς τον προορισμό

  Υπάρχουν τρεις τομείς εφαρμογής και τρεις τύποι τούβλων, αντίστοιχα: κτίριο, προσόψεις, πυρίμαχα.

  Η κατασκευή (κανονική) τούβλο αντιστοιχεί στην GOST και είναι κατάλληλη για εξωτερικά και εσωτερικά έργα. Από αυτό μπορείτε να χτίσετε κτίρια κατοικιών, αλλά χωρίς μόνωση στους τοίχους του δωματίου θα είναι κρύο. Απαιτεί αξιόπιστη θερμομόνωση από το εσωτερικό και τελειώνει το έργο έξω, επειδή ένα συνηθισμένο τούβλο έχει εξωτερικά ελαττώματα.Η τραχιά επιφάνεια και τα τσιπ είναι φυσικά. Δεν επηρεάζουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά, αλλά η εμφάνιση των τοίχων δεν είναι αντιπροσωπευτική.

  Αντιμετωπίζοντας τα τούβλα ονομάζονται επίσης συχνά πρόσωπο ή πρόσοψη. Είναι αυτός ο τύπος δομικού υλικού που βοηθά να καλύψει τις αισθητικές ατέλειες ενός συνηθισμένου τούβλου. Είναι ομαλή, ζωντανή, πλούσια σε χρώμα.

  Η αντιμετώπιση μπορεί να είναι διαφορετικό υλικό: κεραμικό, πυριτικό, υπερ-συμπιεσμένο.

  Η επιλογή του εξαρτάται από την περιοχή διαμονής: στο υγρό κλίμα θα διαρκέσει περισσότερο κεραμικό φινίρισμα, και σε ξηρές και θερμές περιοχές είναι πιο αποτελεσματική η χρήση πυριτικού άλατος.

  Κεραμικό
  Πυριτικό
  Υψηλής πίεσης

  Το υλικό κάλυψης είναι δύο ειδών.

  • Υφή. Με τη μορφή, ένα τέτοιο τούβλο δεν διαφέρει από το τυπικό, αλλά έχει ένα ανάγλυφο "μοτίβο". Η άκρη μπορεί να είναι ομαλή ή "ξεχασμένη". Χρησιμοποιείται κυρίως για την κατασκευή όμορφων φράχτων, φινίρισμα κτιρίων. Τούβλο με υφή μπορεί να εναλλάσσεται με λείο.
  • Σχήμα. Πρόκειται για τούβλο με άτυπο σχήμα προφίλ. Διευκολύνει την εργασία με σύνθετα στοιχεία, όπως παράθυρα, αψίδες, περβάζια παραθύρων, στρογγυλεμένες γωνίες, φράχτες, άξονες πολύπλοκου σχήματος.Δεν είναι εύκολο για έναν αρχάριο να δουλεύει με τέτοιο υλικό, αλλά με τη βοήθεια του δημιουργούνται πολύπλοκες προσόψεις κτιρίων.
  Υφή
  Σχήμα

   Τα υλικά που φαίνονται είναι ποικίλα στο χρώμα: από γαλακτώδες λευκό έως σχεδόν μαύρο.

   Το τούβλο Chamotte έχει σχεδιαστεί για την κατασκευή σόμπων, τζακιών, μπάρμπεκιου στο δρόμο. Κόβουν επίσης την "ποδιά" (μια ασφαλής περιοχή που προστατεύει το δάπεδο από την ανάφλεξη) γύρω από τις σόμπες και τα τζάκια μέσα στο δωμάτιο. Αντέχει σε επαναλαμβανόμενη θέρμανση, σε επαφή με φωτιά και άνθρακα, αλλά ταυτόχρονα έχει χαμηλή θερμική αγωγιμότητα. Τέτοια χαρακτηριστικά του παρέχουν πυκνότητα και ανθεκτικό στη θερμότητα κέλυφος.

   Το τούβλο Chamotte είναι μια τυπική μορφή και έχει σχήμα (για παράδειγμα, σε σχήμα σφήνας).

   Τυπικό
   Σχήμα

   Μέσω χύτευσης

   Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του εξαρτώνται από τη μέθοδο σχηματισμού τούβλου. Οι σύγχρονοι κατασκευαστές χρησιμοποιούν τρεις τεχνολογίες χύτευσης.

   1. Πλαστικά. Με αυτή την τεχνολογία χρησιμοποιούνται πλαστικές υγρές πρώτες ύλες, από τις οποίες παράγεται τούβλο σε διάφορα στάδια. Το τελικό προϊόν είναι ανθεκτικό, με υψηλό βαθμό αντοχής στην υγρασία, αλλά οι άκρες μπορεί να είναι ανομοιογενείς.
   2. Ημίσκληρη. Για αυτή τη μέθοδο κατάλληλες πρώτες ύλες χαμηλότερης ποιότητας.Πηγαίνει μέσα από λιγότερα βήματα επεξεργασίας και γίνεται πιο γρήγορη η κατασκευή του υλικού. Λόγω της θερμικής επεξεργασίας των πρώτων υλών, η ποιότητα δεν είναι χειρότερη από ό, τι κατά τη διάρκεια της πλαστικής χύτευσης. Οι άκρες του τούβλου είναι ομοιόμορφες και το χρώμα είναι ομοιόμορφο, επομένως η μέθοδος χρησιμοποιείται συχνά για την παραγωγή υλικού επένδυσης.
   3. Εγχειρίδιο. Χειροποίητα τούβλα ανήκουν σε ελίτ υλικά. Παρόλο που η διαδικασία δεν βασίζεται εξ ολοκλήρου στη χειρωνακτική εργασία (ορισμένες διαδικασίες αυτοματοποιούνται με σκοπό τη μείωση του κόστους των αγαθών), το τελικό προϊόν έχει μοναδικά τεχνικά και αισθητικά χαρακτηριστικά. Ένα τέτοιο τούβλο ονομάζεται "αντίκα" ή "ηλικίας" λόγω της χαρακτηριστικής τραχιάς υφής του. Χρησιμοποιείται για την επένδυση και την ανακαίνιση παλαιών κτιρίων.

   Το φάσμα χρωμάτων είναι το πιο διαφορετικό.

   Πλαστικά
   Ημίσκληρη
   Εγχειρίδιο

   Από τη φύση της πλήρωσης

   Υπάρχουν δύο τύποι: κοφτερό και κοίλο.

   Τα συμπαγή τούβλα έχουν μόνο φυσικά κενά (πόρους). Σε σχέση με τη συνολική μάζα του προϊόντος, το ποσοστό τους δεν υπερβαίνει το 15% για το κοινό υλικό και όχι περισσότερο από 5% για το υλικό που είναι προσανατολισμένο προς το πρόσωπο.

   Οι δομές των ρουλεμάν ανεγέρθηκαν μόνο από συμπαγές τούβλο.

   Σε ένα κοίλο τούβλο υπάρχουν 4-8 θάλαμοι, σε ποσοστό είναι 25-45% της συνολικής μάζας. Απαιτούνται κάμερες για θερμομόνωση και ηχομόνωση, έτσι ώστε το υλικό να χρησιμοποιείται για την κατασκευή χωρισμάτων και τοίχων. Το κοίλο τούβλο δεν είναι κατάλληλο για την κατασκευή δομών υποστήριξης και καμίνων.

   Πλήρης σώμα
   Κοίλο

   Με μέγεθος

   Το μέγεθος του τούβλου είναι επίσης ένα σημαντικό χαρακτηριστικό. Βοηθάει στον σωστό υπολογισμό του βήματος τοποθέτησης και της ποσότητας του οικοδομικού υλικού.

   Το ρωσικό GOST παρέχει τρία τυπικά μεγέθη:

   • 25 cm - μήκος, 12 cm - πλάτος και 6,5 cm - ύψος.
   • 25 cm - μήκος, 12 cm - πλάτος, 8,8 cm - ύψος.
   • 25 cm - μήκος, 12 cm - πλάτος, 13,8 cm - ύψος.

   Από κάθε άποψη, επιτρέπονται αποκλίσεις μέχρι 4 mm.

   Οι ευρωπαϊκές διαστάσεις είναι πιο μεταβλητές.

   Ανεξάρτητα από το μέγεθος του τούβλου έχει 3 πρόσωπα: κρεβάτι, κουτσού και κουτάλι.

   Το κρεβάτι είναι η μεγαλύτερη επιφάνεια εργασίας του προϊόντος. Σε αυτό, ένα τούβλο τοποθετείται σε σειρές.

   Το τμήμα κουταλιού ονομάζεται διαμήκης πλευρική όψη. Μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως ομάδα εργασίας, αλλά λιγότερο συχνά.

   Πατήστε - το μικρότερο στην περιοχή του προϊόντος.

   Αυτοί οι όροι πρέπει να θυμούνται για να περιηγηθούν στα μαθήματα για αρχάριους.

   Εκτός από αυτές τις παραμέτρους, πρέπει να εξετάσετε το εμπορικό σήμα των τούβλων, τη δύναμη, την αντίσταση στις καιρικές συνθήκες. Πριν από την κατασκευή μεγάλης κλίμακας, συνιστάται η μελέτη παρόμοιων δομών από διαφορετικούς τύπους υλικών, η εκτίμηση της διάρκειας ζωής και της λειτουργικής κατάστασης των προϊόντων.

   Απαιτούμενα εργαλεία

   Το τούβλο είναι αδύνατο χωρίς βοηθητικά εργαλεία. Διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: μέτρηση και εργασία.

   Απαιτούνται εργαλεία επιθεώρησης για την ομαλή και σωστή τοποθέτηση.

   • Plumb. Δομικά απλό, αλλά σημαντικό πράγμα για τον έλεγχο των κατακόρυφων επιφανειών της τοιχοποιίας: τοίχοι, τοίχοι, κολώνες, γωνίες. Το Plumb μοιάζει με μια ανθεκτική δαντέλα με βύσμα στο ένα άκρο. Το βάρος του βυθίσματος μπορεί να είναι μικρό (200-400 g) για τον έλεγχο της κατακόρυφης κατανομής στο επίπεδο ενός δαπέδου.

   Για να μετρήσετε την ορθότητα σε ένα ύψος πολλών ορόφων, χρειάζεται ένα πιο απαιτητικό φορτίο - από 500 έως 1000 γραμμάρια.

   • Επίπεδο Εργαλείο αλουμινίου που χρησιμεύει ως βοηθητικό στοιχείο για τον έλεγχο κάθετων και οριζόντιων γραμμών τοιχοποιίας. Στο σώμα του κανόνα υπάρχει μια φιάλη με μη ψυκτικό υγρό και μια φυσαλίδα αέρα. Οριζόντια και κάθετα ελέγχεται από την εκτροπή της φούσκαςαπό την κεντρική θέση.
   Βυθιστεί
   Επίπεδο
   • Βάρκα Πρόκειται για ένα παχύ σπείρωμα ή ένα συσφιγμένο καλώδιο πάχους 1-3 χιλιοστών. Οι δεξαμενές τεντώνονται μεταξύ των γωνιών-φάρων, έτσι ώστε οι σειρές της τοιχοποιίας να ήταν ακόμη και κατά μήκος της οριζόντιας γραμμής. Παρέχει το ίδιο πάχος της κόλλας κονιάματος και μια καθαρή οριζόντια. Δεν αρκεί να αγκυροβολεί κανείς για να αγκυροβολήσει - χρειάζεται ένα αυτο-φτιαγμένο φορτίο έτσι ώστε το νήμα να τεντωθεί και ένα καρφί πάχους 3-4 mm. Ένα μισό τούβλο τυλιγμένο σε χαρτί και μια τσάντα με λαβές είναι κατάλληλα ως φορτίο (για τη σύνδεση των άκρων της αγκυροβόλησης). Το νύχι είναι απαραίτητο για να στερεώσει το νήμα μεταξύ των τούβλων.
   • Κανόνας Αυτό το εργαλείο μοιάζει με σπάτουλα με μήκος λεπίδας περίπου 100 cm ή αλουμινένια ράγα μήκους 150 cm. Ο κανόνας είναι απαραίτητος για τον έλεγχο της όψης της τοιχοποιίας. Θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή.
   Βάρκα
   Κανόνας
   • Παραγγελία. Πρόκειται για ξύλινη σανίδα με σήμανση για τυπικό τούβλο και πρότυπη συγκόλληση με πάχος 1,2 εκ. Εφαρμόζεται στην σιδηροτροχιά ένα τμήμα με απόσταση κάθε 77 και 100 χιλ. (Πάχος τούβλου + πάχος συγκόλλησης). Με τη βοήθειά του επισημάνετε τις σειρές, τα ανοίγματα των παραθύρων και των θυρών, τα δάπεδα και τα μεταλλικά καλύμματα.
   • Το μπαρ. Βοηθητικό μεταλλικό προφίλ διαφορετικών σχημάτων.Είναι κατασκευασμένο από λεπτό ανοξείδωτο μέταλλο και συμβάλλει στη δημιουργία ομοιόμορφων γωνιών και ανοιγμάτων. Η ράβδος παραμένει μέσα στην τοιχοποιία, σε αντίθεση με την πρόσδεση, η οποία κινείται προς τα πάνω από τη σειρά στη σειρά.
   Παραγγελία
   Μπαρ

   Τα εργαλεία εργασίας αποτελούν απαραίτητη βάση για την αυτο-επίστρωση.

   • Σπάτουλα. Πρόκειται για μια μικρή σπάτουλα με ξύλινη λαβή και γυαλισμένη επιφάνεια εργασίας από χάλυβα. Το χαλύβδινο τμήμα έχει διαφορετικό σχήμα και μέγεθος (σχήμα σταγόνας, τριγωνικό, ορθογώνιο). Κατά κανόνα, έχει μια ευρεία βάση και μια άκρη στένωσης. Απαιτείται σπάτουλα για την ισοπέδωση της λύσης στις ραφές. Επίσης με τη βοήθειά του γεμίζει κάθετες ραφές και κόβει την περίσσεια διαλύματος.
   • Το κονίαμα. Το όνομα του εργαλείου ενημερώνει ήδη για τις λειτουργίες του - ανακατέψτε το διάλυμα στη δεξαμενή και το τροφοδοτήστε στη ραφή.
   • Διόρθωση Αυτό το μικρό εργαλείο είναι απαραίτητο για να δώσει μια ορισμένη μορφή στη ραφή. Η σύνδεση μπορεί να είναι κυρτή και κοίλη για προεξοχές και "εσοχές".

   Το πλάτος επιλέγεται ανάλογα με το πάχος του τούβλου και το πάχος του στρώματος του κονιάματος.

   Σπάτουλα
   Φτυάρι κονιάματος
   Διόρθωση
   • Χτυπάμε το σφυρί. Είναι ένα σφυρί με ένα αιχμηρό άκρο στη μία πλευρά και ένα επίπεδο τμήμα από την άλλη.Με αυτό, το τούβλο χωρίζεται σε μέρη όταν είναι απαραίτητο.
   • Mop Εργαλείο με μεταλλική λαβή και πλατεία ελαστική πλάκα στη βάση. Η θέση του ελαστικού είναι οριζόντια. Απαιτείται σφουγγαρίστρα για να λειάνετε και να γεμίσετε τις ραφές μέσα στα κανάλια εξαερισμού. Αφαιρεί επίσης την περίσσεια διαλύματος από τους αεραγωγούς.
   Επιλέξτε σφυρί
   Mop

   Εκτός από τις δύο κύριες κατηγορίες εργαλείων, απαιτούνται πρόσθετα βοηθητικά εργαλεία: δεξαμενές κονιάματος και νερού, τσιμέντο και άμμος, γάντια, κιτ ασφάλειας για εργασία σε ύψος.

   Οι βασικές αρχές της διαδικασίας

   Η τεχνολογία της τοιχοποιίας - αυτά είναι τα βασικά σημεία που θεωρούνται κοινά για την κατασκευή οποιωνδήποτε αντικειμένων. Οι λεπτές αποχρώσεις της διαδικασίας μπορεί να ποικίλουν όταν επιλέγετε μία ή άλλη μέθοδο τοποθέτησης, αλλά είναι απαραίτητη η επίλυση των βασικών τεχνικών.

   Πρώτα απ 'όλα, είναι σημαντικό να καθορίσετε τον τύπο θεμελίωσης και πλάτους τοιχοποιίας. Το ύψος υπολογίζεται χρησιμοποιώντας έναν ειδικό πίνακα που περιέχει πληροφορίες σχετικά με το πάχος του τούβλου, το αντίστοιχο πάχος του κονιάματος και τον αριθμό των τεμαχίων ανά τετραγωνικό μέτρο.

   Τα θεμέλια απαιτούνται για κάθε βαριά κατασκευή. Για μη οικιστικές εγκαταστάσεις σε έναν όροφο υπάρχουν αρκετές θεμέλιες στήλες.Αξιόπιστο σπίτι είναι καλύτερο να εγκαταστήσετε σε μια κορδέλα ή στερεά θεμέλια. Το τούβλο θεωρείται βαρύ υλικό, επομένως χρειάζεται μια σταθερή βάση. Όσο υψηλότερο είναι το όροφο του σπιτιού, τόσο ισχυρότερο πρέπει να είναι το θεμέλιο.

   Columnar
   Ταινία
   Στερεά

   Οι ιδιότητες θερμικής μόνωσης και ηχομόνωσης του κτιρίου, καθώς και οι πυρίμαχες ιδιότητές του, εξαρτώνται από το πάχος της τοιχοποιίας.

   Υπάρχουν 5 τύποι πάχους τοιχοποιίας.

   • Στο μισό τούβλο Το πάχος είναι ίσο με το πλάτος του κρεβατιού - 12 εκ. Αυτή η επιλογή είναι κατάλληλη για μη οικιστικά μονοόροφα κτίρια.
   • Ένα τούβλο. Το πάχος του τοίχου είναι ίσο με το μήκος του κρεβατιού - 24-25 cm. Αρκετά για μονοκατοικία με θερμομόνωση.
   • Ένα και ένα μισό τούβλα. Το πάχος της δομής σχηματίζει δύο σειρές τεμαχίων. Είναι 36-37 cm, αντίστοιχα. Τέτοιες τοιχοποιίες θα είναι αξιόπιστες για μονοκατοικίες και μισές οικοδομές.
   • Δύο τούβλα. Αυτή η επιλογή αποτελείται από το μήκος των δύο κρεβατιών - 48-50 εκ. Μπορείτε να οικοδομήσουμε με ασφάλεια ένα διώροφο εξοχικό σπίτι σε ένα στέρεο θεμέλιο. Το συνολικό βάρος και το κόστος ενός τέτοιου κτιρίου είναι αρκετά υψηλό.
   • Δυόμισι τούβλα. Το πάχος του τοίχου είναι 60-62 εκ. Σπάνια χρησιμοποιείται για πολυώροφες κατοικίες. Εκτός από το μεγάλο βάρος, ένα τέτοιο κτίριο απαιτεί επενδύσεις στο σύστημα θέρμανσης.

   Το ζεστό τοίχο από τούβλα το χειμώνα δεν είναι εύκολο.

   Καθορίζοντας το απαιτούμενο πλάτος και τύπο δομικού υλικού, μπορείτε να αρχίσετε να χτίζετε ένα θεμέλιο και να βάζετε ένα τούβλο. Στη διαδικασία πρέπει να ακολουθήσετε τους κανόνες.

   • Χρησιμοποιήστε φωτιστικά για να ελέγξετε τις οριζόντιες και κάθετες γραμμές έτσι ώστε η τοιχοποιία να είναι επίπεδη. Το πιο σημαντικό στάδιο είναι να τοποθετήσετε σωστά την πρώτη σειρά.
   • Κατ 'αρχάς, να χτίσουν γωνίες, τότε το μεσαίο τμήμα του τοίχου. Οι γωνίες χρησιμεύουν ως ορόσημα για να οριοθετήσουν ακόμη και οριζόντιες σειρές.
   • Η κατεύθυνση της τοιχοποιίας είναι από αριστερά προς τα δεξιά.
   • Τα μπλοκ τοποθετούνται στο κονίαμα με τέτοιο τρόπο ώστε στις οριζόντιες σειρές το ανώτερο τούβλο να στηρίζεται στις δύο κατώτερες. Η περιοχή υποστήριξης δεν είναι μικρότερη από το ένα τέταρτο του καθένα από τα δύο χαμηλότερα τμήματα.
   • Η λύση τοποθετείται στις οριζόντιες και κατακόρυφες ραφές. Αυτό προστατεύει την τοιχοποιία από τις ρωγμές.
    • Απαιτούμενη τοιχοποιία - σύνδεσμος. Εξασφαλίζει ανθεκτικότητα και προστασία από την αποκόλληση.
    • Για την πρόσθετη ενίσχυση του κτιρίου χρησιμοποιείται μεταλλικό οπλισμό.
    • Μεταξύ της τοιχοποιίας και της βάσης απαραίτητη στεγάνωση (υλικό στέγης ή κονίαμα).
    • Αν σκοπεύετε να σοβάσετε τον τοίχο, οι αρμοί δεν χρειάζεται να γεμίσουν εντελώς. Γι 'αυτό το σοβά καλύτερα αρπάξει.
    • Τα τούβλα προσόψεως και εργασίας κατασκευάζονται σύμφωνα με τους ίδιους κανόνες.

    Τεχνολογία ανάμιξης

    Η σύνθεση και η συνέπεια της λύσης εξαρτώνται από το σχεδιασμό και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του τούβλου. Τέσσερις τύποι κονιαμάτων είναι κοινές: τσιμέντο, ασβέστη, τσιμέντο-άργιλος, ασβέστη τσιμέντου.

    Το κονίαμα τσιμέντου είναι γνωστό σε πολλούς στο υλικό πλήρωσης δαπέδου. Με τη μορφή ενός ενδιάμεσου στρώματος στην τοιχοποιία, διατήρησε μερικές ιδιότητες του σφραγίσματος: είναι κρύο, ανθεκτικό και ανενεργό.

    Προετοιμασία διαλύματος τσιμέντου, άμμου και νερού. Ανάλογα με τη μάρκα του τσιμέντου, οι αναλογίες στη σύνθεση ποικίλουν: από ένα έως έξι μέρη της άμμου του μεσαίου κλάσματος πέφτουν σε ένα μέρος του τσιμέντου.

    Για να έχετε μια ποιοτική λύση, πρέπει πρώτα να αναμίξετε καλά τα ξηρά συστατικά της σύνθεσης και στη συνέχεια να ρίξετε σταδιακά στο νερό. Η ολική μάζα αναμιγνύεται με ομοιόμορφη συνέπεια. Η λύση δεν πρέπει να είναι πολύ παχιά ή πολύ υγρή.

    Το τσιμεντοειδές κονίαμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τοιχοποιία, αλλά αυτή η επιλογή δεν είναι η καλύτερη. Τσιμέντο - καθιστική ύλη.

    Η ραφή επιτυγχάνεται πολύ σκληρά και λιγότερο ανθεκτική στις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας,Ως εκ τούτου, η τοποθέτηση πάνω στην τσιμεντοκονία φθείρει ταχύτερα.

    Τα ασβεστολιθικά κονιάματα θεωρούνται τα θερμότερα αλλά κατώτερα σε αντοχή σε τσιμέντο. Λόγω της χαμηλής αντοχής τους, χρησιμοποιούνται στην κατασκευή μονοκατοικιών σε εσωτερικούς χώρους.

    Για να προετοιμάσετε τη λύση με τα χέρια σας, χρειάζεστε μια "ζύμη" ασβέστη ή ασβέστη. Η ασβέστη αναμειγνύεται με άμμο σε αναλογία από 1: 2 έως 1: 5.

    Για αρχάριους υπάρχουν έτοιμες μίξεις. Απλά πρέπει να προσθέσετε νερό, ακολουθώντας τις οδηγίες στη συσκευασία - πώς να διαλύσετε την κόλλα ταπετσαρίας.

    Το ασβεστοκονίαμα (άμμος, τσιμέντο και ασβέστη) έχει όλες τις απαραίτητες ιδιότητες για ένα αξιόπιστο αποτέλεσμα: είναι καθολικό για όλους τους τύπους τούβλων, μετρίως πλαστικό, εύκολο στην εφαρμογή, προσκολλώνται καλά στην επιφάνεια του υλικού εργασίας.

    Ένα ασβεστοκονιακό κονίαμα παρασκευάζεται σε ασβέστη γάλα (ασβέστιο σβησμένο αραιωμένο με νερό). Στη συνέχεια η άμμος αναμειγνύεται με τσιμέντο. Το μίγμα φέρεται σε ρέουσα σύσταση με ασβέστη "γάλα" και αναδεύεται.

    Αυτός ο τύπος κονιάματος είναι καθολικός για όλους τους τύπους κτιρίων από τούβλα.

    Υπάρχει επίσης μια ποικιλία όπως τσιμεντοειδές κονίαμα.Η αναλογία αργίλου και τσιμέντου στο ξηρό μίγμα είναι 1: 1. Κατόπιν το διάλυμα ζυμώνεται σε ομοιογενή μάζα. Η κύρια διαφορά και η αξιοπρέπειά του είναι η ταχεία ρύθμιση σε χαμηλές θερμοκρασίες. Και εκτός αυτού, δεν φοβάται την υγρασία.

    Ανεξάρτητα από το είδος του υλικού και τη λύση, υπάρχουν γενικές αρχές για τη συνεργασία με αυτό. Έτσι, για παράδειγμα, η επιφάνεια ενός τούβλου έχει σημασία. Όσο πιο πορώδης είναι, τόσο περισσότερη υγρασία απορροφάται στο τούβλο όταν σκληρύνει. Η τοποθέτηση γρήγορα σκληραίνει, οι ραφές γίνονται δυνατές. Αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την προετοιμασία του μείγματος.

    Για να αποφευχθεί η διαστρωμάτωση της λύσης, πρέπει να αναδεύεται περιοδικά.

    Δεν υπάρχει ανάγκη να αραιωθεί η λύση σε όλο το αντικείμενο: σκληραίνει γρήγορα. Είναι καλύτερα να προετοιμάσετε το μείγμα σε μερίδες, που εργάζονται σε μικρές περιοχές.

    Οι λεπτομέρειες της βελονιάς

    Για αρχάριους, οι λέξεις "βελονιά" και "απολίνωση" εγείρουν ερωτήματα. Στην πραγματικότητα, η κατανόηση αυτού του θέματος είναι εύκολη. Η ιδέα της κατασκευής επιδέσμων αντικατοπτρίζεται ήδη σε μία από τις βασικές αρχές της τοιχοποιίας: για να είναι ένας τοίχος ισχυρός, κάθε τούβλο στην κορυφαία σειρά πρέπει να στηρίζεται σε τουλάχιστον δύο τούβλα από την κάτω σειρά. Μερικές φορές αυτή η τεχνική ονομάζεται "hacking", δηλαδή, η κάθετη ραφή πρέπει να σχηματίζει ένα ζιγκ-ζαγκ, παρά μια ευθεία γραμμή.

    Η σύγχρονη κατασκευή δεν έχει ούτε ένα, αλλά τρεις τρόπους επίδεσης: αλυσίδα, τριών σειρών και πολλές σειρές.

    Η αλυσιδωτή σύνδεση (που ονομάζεται επίσης μονόγραμμη) είναι η κανονική εναλλαγή γραμμών κουταλιού και ράβδου, δηλαδή μια σειρά που εκτείνονται από την πλευρά του κουταλιού (μακρά) και η σειρά των άκρων είναι χτισμένη πάνω της (μικρή πλευρά).

    Συστάσεις για ντύσιμο:

    • η πρώτη σειρά, από την οποία ξεκινάει η τοποθέτηση και το τελευταίο, τελειώνει, πρέπει να σπρωχτεί.
    • τα τούβλα στη σειρά κουταλιού βρίσκονται σε τουλάχιστον δύο κατώτερα τούβλα, οι διαμήκεις σειρές (κάθετα) δεν πρέπει να σχηματίζουν ευθεία γραμμή.
    • οι διαμήκεις ραφές των παρακείμενων σειρών μετατοπίζονται κατά μισό τούβλο (σε σχέση το ένα με το άλλο) και οι εγκάρσιες - κατά ένα τέταρτο.

    Η αλυσιδωτή σύνδεση θεωρείται η πιο ανθεκτική και αξιόπιστη, αλλά ταυτόχρονα είναι η πιο ενεργειακή και δαπανηρή. Κατά την εργασία θα χρειαστεί να κάνετε πολλά ατελείωτα κομμάτια. Κάποιοι από αυτούς θα είναι ένας γάμος στη διαδικασία της κατοχής ενός σφυριού τούβλο.

    Τρισδιάστατη απολίνωση είναι μια τοποθέτηση σύμφωνα με το σχέδιο, όπου κάθε τέταρτη σειρά είναι tychkovy. Εκτελείται απλά: η πρώτη σειρά είναι ένα tychkovy, τότε τρία κουτάλι, και πάλι ένα tychkovy και ούτω καθεξής.Κλείνει τον αριθμό tychkovy. Θα πρέπει να υπάρχουν δύο σημεία στήριξης για το τούβλο στην κορυφαία σειρά.

    Τρία στρώματα επίδεσμος είναι απαραίτητη όταν εργάζεστε με τοίχους, στήλες θεμέλια, στήλες μέσα στο δωμάτιο.

    Η σύνδεση πολλαπλών γραμμών με την αρχή της κατασκευής τοιχοποιίας μοιάζει με επένδυση τριών σειρών, αλλά με τη διαφορά ότι η σειρά των άκρων δεν εμφανίζεται μετά από 3, αλλά μετά από 5-6 σειρές γραμμών. Ταυτόχρονα αφήνει ένα μικρό αριθμό ατελών τούβλων και ο σχεδιασμός είναι όσο το δυνατόν πιο αξιόπιστος.

    Απαιτείται σύνδεση πολλαπλών σειρών όπου είναι σημαντικό να παρέχεται καλή θερμομόνωση στο δωμάτιο. Αλλά για τους τοίχους και τις θέσεις δεν είναι κατάλληλο.

    Το πάχος της σύνδεσης, καθώς και το πάχος της τοιχοποιίας, κυμαίνεται από ½ έως 2,5 τούβλα.

    Δημοφιλείς μέθοδοι τοιχοποιίας

    Με τη μέθοδο της τοποθέτησης ταυτόχρονα κατανοήσουν τον τρόπο που η θέση των τούβλων σε μια σειρά, τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού (με κενά, ενίσχυση, χωρίς κενά) και διακοσμητικά χαρακτηριστικά.

    Κάνοντας τα τούβλα με τρεις τρόπους: πιέζοντας, ψεκάζοντας και ψεκάζοντας με το χαμηλότερο κόστος.

    Σφιχτά

    • Προετοιμάστε μέτρια παχιά λύση (έτσι ώστε να είναι εύκολο να πληκτρολογήσετε και να ορίσετε τη σπάτουλα). Κατάλληλο τσιμέντο.
    • Διαδώστε το κονίαμα κάτω από το πρώτο τούβλο, αναχωρώντας από το μπροστινό μέρος της ανεγερθείσας δομής 1-1,5 cm.
    • Τοποθετήστε το πρώτο τούβλο στο κρεβάτι, πιέζοντάς το προς τη βάση.
    • Συλλέξτε το περίσσεια κονιάματος με σπάτουλα και πιέστε το προς την χαλαρή άκρη.

    Το επόμενο τούβλο θα ενταχθεί σε αυτό το μέρος.

    • Κρατώντας το μεταλλικό τμήμα της σπάτουλας που πιέζεται στο άκρο του προηγούμενου τούβλου, κρατήστε το νέο μπλοκ με το αριστερό σας χέρι και τοποθετήστε το δίπλα στο πρώτο.
    • Τραβήξτε γρήγορα τη σπάτουλα. Η λύση θα πρέπει να παραμείνει μεταξύ των δύο άκρων.
    • Τοποθετήστε ολόκληρη την οριζόντια σειρά με τον ίδιο τρόπο, κόβοντας την περίσσεια διαλύματος κάθε 3-5 μπλοκ.

    Το αποτέλεσμα είναι ένα ομαλό και ανθεκτικό τούβλο. Από καιρό σε καιρό οι κάθετοι και οριζόντιοι τοίχοι πρέπει να ελέγχουν το επίπεδο του κτιρίου ή να χρησιμοποιούν αγκυροβόληση.

    Αυτή η μέθοδος μπορεί να φαίνεται περίπλοκη για έναν αρχάριο, επειδή απαιτεί πολλές περιττές επαναλαμβανόμενες κινήσεις.

    Ψεκασμός

    • Προετοιμάστε ένα πλαστικό διάλυμα. Για παράδειγμα, ασβέστη.
    • Γραμμή του διαλύματος με μια σπάτουλα, πατημένο πίσω από την άκρη της μπροστινής πλευράς 20-30 mm.
    • Εγκαταστήστε το τούβλο πρώτης σειράς. Για μια ομαλή σειρά είναι καλύτερα να ξεκινήσετε με την κατασκευή γωνιών.
    • Πάρτε ένα δεύτερο τούβλο, στερεώστε το με μια μικρή γωνία στην ραφή.
    • Αφαιρέστε το περίσσεια κονιάματος, που προεξέχει από το πρώτο τούβλο, το βάζετε στο έδαφος, εξομαλύνετε.Τα τούβλα μπαίνουν στο πλαστικό κονίαμα από το πλαστικό διάλυμα. Η περίσσεια λύσης θα γεμίσει το κενό μεταξύ των κουμπιών.
    • Τοποθετήστε με τον ίδιο τρόπο ολόκληρη τη σειρά.

    Η τοποθέτηση ενός καταιωνιστήρων είναι ταχύτερη και πιο εύκολη για τον αρχάριο να κυριαρχήσει. Τοποθέτηση ενός τούβλου μπορεί να είναι στο κρεβάτι, και στην άκρη (κουτάλι μέρος).

    Έγχυση με διάλυμα υποκλίμακας

    Διαφέρει από την ίδια στην ονομασία της τεχνολογίας μόνο στο ότι είναι απαραίτητο να υποχωρήσει από το μπροστινό μέρος του τοίχου όχι περισσότερο από 2 cm και η λύση δεν αποκόπτεται μετά από 3-5 τούβλα, αλλά μετά από κάθε τοποθετημένο στοιχείο. Έτσι, η τοποθέτηση φαίνεται πιο ακριβής.

    Από την άποψη του σχεδιασμού τοιχοποιίας, τρία είδη είναι δημοφιλή.

    • Ελαφρύ. Τοιχοποιία με κενά μέσα στους τοίχους κάτω από το μονωτικό υλικό. Χρησιμοποιείται για την κατασκευή χαμηλών ανελκυστήρων.
    • Ενισχυμένη. Τοιχοποιία που χρησιμοποιεί πλέγματα από χάλυβα, γεγονός που αυξάνει την αξιοπιστία της δομής. Στην πραγματικότητα σε σεισμικά ενεργές περιοχές και με την επένδυση ενός υλικού που έρχεται σε επαφή με τούβλα.
    • Κλασικό. Χρήση τοιχοποιίας με επίδεσμο συγκεκριμένου τύπου.

    Κατά κλασικό τρόπο, ανοίγουν τα τείχη των σπιτιών, δημιουργούνται κελάρια, κιόσκια και οικιακά κτίρια.

    Διακοσμητική τοποθέτηση

    • Διακοσμητικά - αυτό είναι το σχηματισμό ενός σχεδίου με τη βοήθεια τούβλων διαφορετικών χρωμάτων (για παράδειγμα, σοβά και κόκκινο). Κοινά μοτίβα: Ολλανδικά όρθια, σταυροειδή, χαοτική, φλαμανδική, κουτάλι με μετατόπιση.
    • Βαυαρίας - Γερμανική τεχνολογία, η ουσία της οποίας είναι η χρήση τούβλων διαφορετικών αποχρώσεων της ίδιας παλέτας. Δεν υπάρχει μοτίβο στην εναλλαγή χρωμάτων.
    • Προσώπου - Αντιμετωπίζοντας την πρόσοψη σε μισό τούβλο χρησιμοποιώντας διακοσμητικά στοιχεία. Μπορείτε να δείτε συχνά ένα πανέμορφο υλικό με την επιλογή μεμονωμένων στοιχείων (βάσεις, μαρκίζες, πλαγιές) διακοσμητικές πλάκες.
    • Ανοικτό έργο - τούβλα με ανακούφιση. Στο φόντο ενός λείου τοίχου υπάρχουν προεξέχοντα θραύσματα. Επίσης, η τοιχοποιία υποδηλώνει ότι υπάρχει ένα κενό μεταξύ των τούβλων των παρακείμενων τούβλων, σαν να είναι το τείχος "πλεγμένο" από τούβλα.
    Διακοσμητικά
    Βαυαρίας
    Προσώπου
    Ανοικτό έργο

    Ασφάλεια κατά την εκτέλεση της εργασίας

    Ο κυρίαρχος τύπος τούβλου είναι οικιστικά κτίρια. Και η ανέγερση του τοίχου, ακόμη και το χαμηλό κτίριο προϋποθέτει εργασία σε ύψος. Για λόγους ασφαλείας, δεν συνιστάται να κάνετε τοποθέτηση ενώ στέκεστε στον τοίχο που έχει ανεγερθεί.Για εργασία, χρειαζόμαστε ειδικές πλατφόρμες που βρίσκονται κάτω από το επίπεδο του τοίχου που ανεγείρεται.

    Σε ύψος δύο ορόφων για εργασία χρειάζονται εσωτερική επικάλυψη.

    Πριν ξεκινήσετε την εργασία, βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει τα εργαλεία για τη συντήρηση. Οι λαβές πρέπει να είναι απαλλαγμένες από φθορές και ελαττώματα, να εφαρμόζουν σταθερά και σωστά. Συνιστώνται γάντια ή γάντια για την προστασία των χεριών από ζημιές. Ο εξοπλισμός εργασίας πρέπει να συμμορφώνεται με τις καιρικές συνθήκες.

    Συμβουλές για τον αρχάριο αρχάριων

     Οι δεξιότητες σε κάθε επιχείρηση απαιτούν κατάρτιση. Ένα κοινό λάθος για τους αρχάριους είναι να αναλάβουν την πλήρη ανάπτυξη για πρώτη φορά. Το ιδανικό αποτέλεσμα χωρίς πρακτική επιτυγχάνεται με μονάδες, επομένως η πιο σημαντική συμβουλή για την έναρξη των τοιχοποιιών είναι η εκπαίδευση σε απλά αντικείμενα και διαθέσιμα υλικά.

     Για το σκοπό αυτό, τέλεια φτηνή τούβλο, σπάτουλα και απλή κόλλα πλακιδίων. Σε αντίθεση με τη λύση, καταλαμβάνει πιο αργά. Η κατασκευή τούβλων σε κόλλα μπορεί γρήγορα να αποσυναρμολογηθεί και να επαναληφθεί η εργασία για τα σφάλματα μέχρι να καταλάβουμε πώς να τοποθετήσουμε σωστά τα τούβλα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

     Μάθετε πώς να κατασκευάζετε τοιχοποιία υψηλής ποιότητας, για παράδειγμα,έχοντας χτίσει ένα λουλούδι για έναν κήπο ή ένα υπόβαθρο για μια κληματαριά, και αφού άρχισε να χτίζει ένα νέο καλοκαιρινό σπίτι από τούβλο.

     Δείτε το παρακάτω βίντεο για τα λάθη που έχουν οι νέοι τοίχοι στην τοιχοποιία.

     Σχόλια
      Συντάκτης
     Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Για κατασκευαστικά θέματα, συμβουλευτείτε πάντοτε έναν ειδικό.

     Αίθουσα εισόδου

     Σαλόνι

     Υπνοδωμάτιο