Το βάρος και ο όγκος του τοιχοποιίας

Το βάρος του τοιχοποιίας αποτελεί σημαντικό δείκτη και υπολογίζεται στο στάδιο του σχεδιασμού. Η δύναμη και η εμφάνιση του μελλοντικού ιδρύματος, καθώς και οι σχεδιαστικές λύσεις και η αρχιτεκτονική του κτιρίου, εξαρτώνται εξ ολοκλήρου από το πόσο βαριές είναι οι τοίχοι στήριξης.

Η ανάγκη προσδιορισμού της μάζας

Η γνώση του βάρους ενός κυβικού μέτρου από τοιχοποιία είναι απαραίτητη για πολλούς λόγους. Πρώτα απ 'όλα, αυτό είναι, φυσικά, ο υπολογισμός του μέγιστου επιτρεπόμενου φορτίου στα θεμέλια και στα δάπεδα. Ένα τούβλο θεωρείται ένα μάλλον βαρύ οικοδομικό υλικό, επομένως, για να το χρησιμοποιήσει για την κατασκευή κεφαλών τοίχων, είναι απαραίτητο να συσχετιστεί σαφώς το επιτρεπόμενο φορτίο και η ειδική βαρύτητα του τούβλου. Συχνά ο περιορισμός για τη χρήση τούβλων, ειδικά πυριτικών και υπερ-πιεσμένων μοντέλων πλήρους εκτέλεσης, είναι ο τύπος εδάφους.Έτσι, σε χαλαρά και κινητά εδάφη η τοποθέτηση τούβλων δεν συνιστάται. Σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να χρησιμοποιούνται εναλλακτικά υλικά: μπλοκ από σκυρόδεμα από σκυρόδεμα, αφρώδες σκυρόδεμα, υλικό πυριτικού αερίου ή μπλοκ σκουριάς.

Γνωρίζοντας το ακριβές βάρος ενός κύβου. m τούβλα, μπορείτε να υπολογίσετε όχι μόνο τη δύναμη του ιδρύματος, αλλά και για τον καθορισμό του περιθωρίου ασφαλείας κάθε τμήματος του φέροντος τοιχώματος. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον υπολογισμό του φορτίου στο κάτω και το ισόγειο, καθώς και για την επιλογή της μάρκας τσιμεντοκονίας και των ενισχυτικών στοιχείων της δομής. Επιπλέον, η ακριβής γνώση της μάζας του τοίχου σας επιτρέπει να υπολογίσετε την απαιτούμενη χωρητικότητα φορτίου του οχήματος, που θα χρησιμοποιηθεί για την αφαίρεση των συντριμμιών κατά την αποσυναρμολόγηση των δομών και την αποσυναρμολόγηση των τοίχων.

Τι επηρεάζει το βάρος;

Η μάζα της τοιχοποιίας επηρεάζεται κυρίως από το υλικό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή του τούβλου. Η κεραμική θεωρείται ότι είναι η ευκολότερη, για την κατασκευή της οποίας χρησιμοποιείται άργιλος και πλαστικοποιητές. Τα προϊόντα χυτεύονται με ειδική πρέσα και στη συνέχεια αποστέλλονται στον κλίβανο για ψήσιμο. Τα πυριτικά και τα υπερρεπιζόμενα προϊόντα είναι ελαφρώς βαρύτερα.Για την κατασκευή της πρώτης χρησιμοποιούμενης ασβέστου και χαλαζιακής άμμου, και η βάση του δεύτερου είναι τσιμέντο. Τα μοντέλα Clinker έχουν επίσης ένα πολύ μεγάλο βάρος, είναι κατασκευασμένα από ποιότητες πυρίμαχου αργίλου, ακολουθούμενα από πυρκαγιά σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Εκτός από το υλικό κατασκευής, ο τύπος απόδοσης τούβλων έχει τεράστιο αντίκτυπο στο βάρος ενός τετραγωνικού μέτρου τοιχοποιίας. Σε αυτή τη βάση, υπάρχουν δύο μεγάλες ομάδες προϊόντων: στερεά και κοίλα μοντέλα. Τα πρώτα είναι μονολιθικά προϊόντα τακτικών σχημάτων που δεν περιέχουν τρύπες και εσωτερικές κοιλότητες. Οι συμπαγείς πέτρες ζυγίζουν κατά μέσο όρο 30% βαρύτερες από το κοίλο αντίστοιχό τους. Ωστόσο, το υλικό αυτό έχει υψηλή θερμική αγωγιμότητα και σπάνια χρησιμοποιείται για την κατασκευή φέροντων τοίχων. Αυτό οφείλεται στην απουσία διακένου αέρα στο σώμα τούβλου και στην ανικανότητά του να αποτρέψει την απώλεια θερμότητας από τις εγκαταστάσεις κατά τη διάρκεια της ψυχρής περιόδου.

Τα κοίλα μοντέλα έχουν υψηλότερη απόδοση και μικρότερο βάρος, γεγονός που τους επιτρέπει να χρησιμοποιηθούν πιο ενεργά στην κατασκευή εξωτερικών τοίχων. Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει τη μάζα του τοιχοποιίας είναι το πορώδες τούβλο.Όσο περισσότερες εσωτερικές κοιλότητες έχει ένα προϊόν, τόσο υψηλότερες είναι οι θερμομονωτικές του ιδιότητες και το μικρότερο βάρος. Για να αυξηθεί το πορώδες των κεραμικών μοντέλων στις πρώτες ύλες, πριονίδι ή άχυρο προστίθενται στις πρώτες ύλες, οι οποίες καίγονται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας πυροδότησης και αφήνουν ένα μεγάλο αριθμό μικρών κενών αέρα στην θέση τους. Αυτό επιτρέπει στον ίδιο όγκο υλικού να μειώσει σημαντικά τη μάζα του.

Επιπλέον, το βάρος του κονιάματος τσιμέντου και των μεταλλικών εξαρτημάτων έχει τεράστιο αντίκτυπο στη μάζα του τοιχώματος. Ο πρώτος παράγοντας εξαρτάται από τον επαγγελματισμό του τοιχοποιού, καθώς και από το πόσο παχύ εφαρμόζεται το κονίαμα. Η μάζα των ενισχυτικών στοιχείων εξαρτάται από τον αριθμό και τον τύπο των μεταλλικών δομών που απαιτούνται για να προσδώσουν αυξημένη αντοχή και σεισμική αντίσταση στους τοίχους του κτιρίου. Συχνά συμβαίνει ότι η συνολική μάζα τσιμεντοκονίας και οπλισμού είναι σχεδόν ίση με το καθαρό βάρος του τούβλου.

Κανόνες υπολογισμού

Πριν προχωρήσετε στον υπολογισμό της μάζας του τοιχοποιίας, θα πρέπει να εξοικειωθείτε με ορισμένους όρους. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο και όγκο βάρος ενός τούβλου. Το ειδικό βάρος καθορίζεται από τον λόγο του βάρους προς τον καταλαμβανόμενο όγκο και υπολογίζεται σύμφωνα με τον ακόλουθο τύπο: Υ = Ρ * Ο, όπου Ρ είναι η πυκνότητα τούβλου και το G δηλώνει σταθερή τιμή ίση με 9,81.Το ειδικό βάρος ενός τούβλου μετριέται σε νέον ανά κυβικό μέτρο και δηλώνεται ως N / m3. Για να μεταφέρετε τους λαμβανόμενους αριθμούς στο σύστημα SI, πρέπει να πολλαπλασιάζονται με συντελεστή 0,102. Έτσι, με ένα μέσο βάρος των μοντέλων πλήρους σώματος των 4 kg, το ποσοστό της τοιχοποιίας θα κυμαίνεται από 1400 έως 1990 kg / m3.

Μια άλλη σημαντική παράμετρος είναι το βάρος όγκου, το οποίο, σε αντίθεση με το συγκεκριμένο βάρος, λαμβάνει υπόψη την παρουσία κοιλοτήτων και κενών. Αυτή η τιμή χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό της μάζας όχι κάθε τούβλο ξεχωριστά, αλλά ταυτόχρονα ένα ολόκληρο κυβικό μέτρο προϊόντων. Είναι το ογκομετρικό βάρος των προϊόντων που χρησιμεύει ως ενδεικτική τιμή και λαμβάνεται υπόψη κατά τον υπολογισμό της μάζας των τοιχοποιιών απευθείας κατά την κατασκευή.

Γνωρίζοντας το βάρος ενός τούβλου και τον αριθμό των αντιγράφων σε ένα κυβικό μέτρο τοιχοποιίας, μπορείτε εύκολα να υπολογίσετε πόσο ζυγίζει ολόκληρη η τοιχοποιία. Για να γίνει αυτό, αρκεί ο πολλαπλασιασμός και των δύο αριθμών και η προσθήκη της μάζας του κονιάματος τσιμέντου στην αποκτηθείσα τιμή. Έτσι, 513 μονό πυριτικά προϊόντα πλήρους σώματος τυπικού μεγέθους 250x120x65 mm ταιριάζουν σε ένα κυβικό μέτρο και το βάρος ενός τούβλου είναι 3,7 kg. Επομένως, ένας κύβος τοιχοποιίας θα ζυγίζει 1898 kg χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το βάρος του διαλύματος.Ένα και ένα μισό πυριτικά ζυγίζει ήδη περίπου 4,8 κιλά ανά τεμάχιο και ο αριθμός τους ανά τετραγωνικό μέτρο τοιχοποιίας φτάνει τα 379 τεμάχια. Κατά συνέπεια, η τοποθέτηση ενός τέτοιου όγκου θα έχει βάρος 1819 κιλά, επίσης χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η μάζα του τσιμέντου.

Ο υπολογισμός της τοιχοποιίας του κόκκινου τούβλου γίνεται με τον ίδιο τρόπο, αλλά με τη διαφορά ότι τα μοντέλα μονής βάσης ζυγίζουν 3,5 κιλά, ενώ το βάρος του κοίλου φτάνει τα 2,3-2,5 κιλά Αυτό σημαίνει ότι ένας κύβος κεραμικής τοιχοποιίας θα ζυγίζει από 1690 έως 1847 κιλά χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το τσιμεντοκονίαμα. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι αυτοί οι υπολογισμοί είναι κατάλληλοι μόνο για προϊόντα τυποποιημένου μεγέθους 250x120x65 mm. Έτσι, στενά κοίλα μοντέλα με πλάτος όχι 120, αλλά 85 mm θα ζυγίζουν μόνο 1,7 kg, ενώ το συνολικό βάρος των 250x120x88 mm θα φτάσει τα 3,1 kg.

Όσον αφορά την κατανάλωση τσιμέντου, καταναλώνεται κατά μέσο όρο 0,3 m3 κονιάματος ανά κυβικό μέτρο τοιχοποιίας, η μάζα των οποίων φθάνει τα 500 kg. Έτσι, το προκύπτον καθαρό βάρος ενός κυβικού μετρητή τούβλου θα πρέπει να προστεθεί σε 0,5 τόνους, με αποτέλεσμα το τούβλο να έχει μέσο βάρος 2-2,5 τόνων.

Ωστόσο, αυτοί οι υπολογισμοί είναι μόνο κατά προσέγγιση. Για να προσδιοριστεί το βάρος μιας δομής με ακρίβεια ενός χιλιογράμμου, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη ορισμένοι αμιγώς μεμονωμένοι παράγοντες για κάθε περίπτωση.Σε αυτές περιλαμβάνονται οι συνθήκες αποθήκευσης των τούβλων και ο συντελεστής απορρόφησης νερού, η μάρκα τσιμέντου, η συνοχή του κονιάματος και το συνολικό βάρος των ενισχυτικών στοιχείων.

Πώς να υπολογίσετε το τούβλο, δείτε το επόμενο βίντεο.

Σχόλια
 Συντάκτης
Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Για κατασκευαστικά θέματα, συμβουλευτείτε πάντοτε έναν ειδικό.

Αίθουσα εισόδου

Σαλόνι

Υπνοδωμάτιο