Τύποι τοιχοποιίας και χαρακτηριστικά κατασκευής του

Ακόμη και παρά τη διαδεδομένη χρήση σύγχρονων οικοδομικών υλικών, το παραδοσιακό τούβλο παραμένει σε μεγάλη ζήτηση. Πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη τις ιδιαιτερότητες της εφαρμογής της. Για ορισμένους τύπους τοιχοποιίας και χρειάζονται συγκεκριμένα μπλοκ.

Γενικές αρχές τοιχοποιίας

Προετοιμάζοντας για την κατασκευή τοίχων από τούβλα με τα χέρια σας, πρέπει να δείξετε την ίδια ακρίβεια, την ευθύνη, η οποία είναι ιδιόμορφη για τους επαγγελματίες τοίχους. Και το πρώτο βήμα λαμβάνει πάντα υπόψη τις ιδιαιτερότητες του τούβλου, τη δομή του. Τα αεροπλάνα αυτού του υλικού έχουν τα ονόματα που καθορίζονται στην κατασκευαστική πρακτική. Αυτά τα ονόματα είναι σαφώς κατοχυρωμένα στο κρατικό πρότυπο.Έτσι, το "κρεβάτι" ονομάζεται συνήθως η μεγαλύτερη πλευρά, η οποία σε σχέση με την τοποθέτηση μπορεί να είναι πάνω ή κάτω.

Το "κρεβάτι" αποτελεί το λεγόμενο επίπεδο της πρώτης κατηγορίας. Οι κατασκευαστές κουταλιών καλούν μια επιμήκη κατακόρυφη όψη που μπορεί να τοποθετηθεί μέσα ή έξω. Ένα τσουβάλι είναι ένα άκρο, συχνά κοιτάζοντας προς το αντίθετο άκρο ή έξω.

Μόνο εξαιρετικά σπάνια γίνεται αναγκαία η τοποθέτηση της πλευράς tychkovy με κάποιο άλλο τρόπο. Έχοντας αντιμετωπίσει αυτές τις στιγμές, μπορείτε να προχωρήσετε στους κανόνες τοποθέτησης (ή, όπως λένε οι ειδικοί, "κόβοντας").

Οι γραμμές στις οποίες τοποθετούνται τα τούβλα αναγκαστικά πηγαίνουν οριζόντια, ενώ παράλληλα και παράλληλα. Αυτός ο κανόνας οφείλεται στο γεγονός ότι το τούβλο είναι καλά ανεκτό από τη συμπίεση, αλλά η κάμψη είναι κακή γι 'αυτό. Εάν παραβιάσετε τη σύσταση, η κάμψη μπορεί να προκαλέσει ζημιά στα μεμονωμένα τούβλα. Μια άλλη βασική αρχή: τα κουτάλια και τα κουτάλια οδηγούνται υπό γωνία 90 μοιρών τόσο μεταξύ τους όσο και σε σχέση με το "κρεβάτι".

Οι συνέπειες αυτού του κανόνα είναι:

 • αυστηρά διατηρούμενη γεωμετρία των μεμονωμένων τούβλων.
 • ομοιόμορφο (σωστά επιλεγμένο) πάχος των ραφών.
 • έλλειψη οριζόντιων και κάθετων αποκλίσεων για όλες τις σειρές.

Χωρίς να τηρούν τη δεύτερη αρχή, οι ερασιτέχνες οικοδόμοι μπορούν σύντομα να «απολαύσουν» την θέα ενός ραγισμένου τείχους. Και η τρίτη αρχή λέει: το μηχανικό φορτίο κάθε τούβλου θα πρέπει να διανέμεται τουλάχιστον σε δύο παρακείμενα μπλοκ. Εκτός από τα τρία βασικά σημεία, είναι απαραίτητο να δοθεί προσοχή στο πάχος των τοίχων που ανεγέρθηκαν. Η κατηγορία του καθορίζεται διαιρώντας το πραγματικό πλάτος με το πλάτος των τρυπών.

Συνήθως πρέπει να επισημάνετε τις ακόλουθες επιλογές (σε μέτρα):

 • μισό τούβλο (0,12);
 • τούβλο (0,25).
 • ένα και ένα μισό τούβλα (0,38 m)?
 • δύο τούβλα (0,51 m).

Μερικές φορές εφαρμόζεται για την τοποθέτηση δυόμισι τούβλων. Το πάχος αυτών των τοίχων είναι 0,64 μ. Τέτοιες κατασκευές δικαιολογούνται μόνο στην περίπτωση που απαιτείται η υψηλότερη ασφάλεια. Δεν χρησιμοποιούνται ακόμα παχύτεροι τοίχοι σε κατοικίες, καθώς η κατασκευή τους είναι πολύ δύσκολη και δαπανηρή. Εάν το πάχος του τοιχώματος είναι 1,5 τετράγωνα ή περισσότερο, οι διαμήκεις αρμοί μεταξύ παρακείμενων λίθων λαμβάνονται επίσης υπόψη στους υπολογισμούς.

Τύποι τούβλων

Εκτός από τους τύπους τοιχοποιίας, είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε τι σημαίνουν αυτά ή άλλα ονόματα τούβλων.Τα στερεά κεραμικά τούβλα χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ιδιαίτερα σημαντικών δομών. Μιλάμε για κτίρια και τα στοιχεία τους, τα οποία πρέπει να είναι εξαιρετικά σταθερά και σταθερά σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από το φορτίο. Όμως, λόγω του βάρους του συμπαγούς τούβλου, χρησιμοποιείται κυρίως στην κατασκευή φέροντων τοίχων. Δεν είναι επίσης πρακτικό να χρησιμοποιηθούν τέτοιου είδους τεμάχια για φινίρισμα, για μη βασικά στοιχεία - είναι πολύ βαριά και αυξάνουν αδικαιολόγητα το φορτίο της θεμελίωσης.

Σε μέρη όπου το επίπεδο των μηχανικών καταπονήσεων είναι μικρότερο και οι απαιτήσεις για θερμομόνωση είναι υψηλότερες, χρησιμοποιούνται κοίλα κεραμικά τούβλα. Συνήθως η φέρουσα ικανότητα είναι αρκετή για την κατασκευή των κύριων τοίχων, αφού σε ιδιωτικές κατοικίες κατασκευάζεται σπάνια ακραίο φορτίο. Το τούβλο πυριτίου μπορεί επίσης να είναι κοίλο καθώς και κοφτερό, οι περιοχές εφαρμογής του είναι οι ίδιες με αυτές του κεραμικού ομολόγου. Αλλά μαζί με αυτά τα δύο είδη, έχουν εμφανιστεί αρκετές άλλες μορφές τις τελευταίες δεκαετίες. Χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία, μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιείτε υπερπλαστικά τούβλα.

Το κύριο συστατικό αυτού του υλικού είναι μικρά θραύσματα πετρωμάτων που λαμβάνονται με ανοικτή μέθοδο από λατομεία. Για να τα καταστήσουμε ένα ενιαίο, ποιοτικό τσιμέντο Portland χρησιμοποιείται. Ανάλογα με τις μεθόδους επεξεργασίας και τις ιδέες των τεχνολόγων, ένα υπερ-πιεσμένο τούβλο μπορεί να είναι ιδανικό ακόμη και να μοιάζει με μια "σχισμένη πέτρα". Αλλά η διαβάθμιση στις κατασκευές δεν αφορά μόνο τη χημική σύνθεση και την τεχνολογία των τούβλων. Είναι συνηθισμένο να τα ταξινομήσετε με σκοπό.

Κτίριο, είναι ένα συνηθισμένο τούβλο που προορίζεται για την κατασκευή των κύριων τοίχων. Κατά τη χρήση του, είναι υποχρεωτική η τελική τελική επεξεργασία της πρόσοψης και τα μέτρα για την ειδική προστασία. Το μπροστινό τούβλο, που μερικές φορές ονομάζεται μπροστά, γίνεται σίγουρα χωρίς τα παραμικρά ελαττώματα. Χημικά, μπορεί να είναι πολύ διαφορετική, συμπεριλαμβανομένων των υπερ-συμπιεσμένων, αλλά η πυριτική επένδυση δεν χρησιμοποιείται σε χώρους με υψηλή υγρασία.

Ανεξάρτητα από τον συγκεκριμένο τύπο, τα τούβλα πρέπει να έχουν μήκος "κλίνης" 0,25 μ., Διαφορετικά η ταυτόχρονη χρήση διαφορετικών τύπων μπλοκ θα είναι αδύνατη.

Απαραίτητο εργαλείο

Όποιοι και αν είναι οι κατασκευαστές τούβλων, ανεξάρτητα από τον σκοπό της δομής και του εύρους της εργασίας, είναι απαραίτητα ειδικά εργαλεία. Η παραδοσιακά χρησιμοποιημένη σπάτουλα: εκτιμάται για την ευκολία της σύλληψης και της ακριβούς υπολογισμένης γωνίας. Όμως, όπως μια σπάτουλα, και όλα τα άλλα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι μαστόροι, ανήκουν σε μία από τις δύο ομάδες. Είναι ένα εργαλείο εργασίας (το οποίο βοηθά στην ανέγερση των τοίχων και άλλων δομών) και χρησιμοποιείται για τη μέτρηση, για έλεγχο. Κατά την εργασία, οι τοίχοι χρησιμοποιούν:

 • pickaxe (ειδικό σφυρί)?
 • σύνδεση ·
 • σφουγγαρίστρα;
 • φτυάρι (για εργασίες κονιάματος).

Για να μετρήσετε με ακρίβεια τις γραμμές, τις οριζόντιες γραμμές, τα κατακόρυφα και τα αεροπλάνα, χρησιμοποιήστε:

 • γραμμές γραμμής;
 • τους κανόνες.
 • επίπεδα ·
 • τετράγωνα;
 • Ρουλέτες.
 • πτυσσόμενοι μετρητές.
 • ενδιάμεσα εκκρεμές.
 • γωνιακή τάξη.
 • προσωρινών ρυθμίσεων ·
 • ειδικά σχέδια.

Τύποι και μέθοδοι

Μετά από την εξέταση των ποικιλιών εργαλείων που χρησιμοποιούνται από τοιχοποιίες, με τύπους τούβλων, είναι πλέον σημαντικό να δούμε τι είδους τούβλα.

Γραμμή κουταλιού

Και η πρώτη από αυτές είναι μια σειρά κουταλιών. Οι λεγόμενες λωρίδες, όπου το μακρύ πλευρικό τοίχωμα είναι δίπλα στην εξωτερική επιφάνεια του τοίχου.Εκτός από τα κουτάλια αυτά, οι σειρές tychkovy θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιηθούν - κοιτάζουν προς τα έξω με τη μικρή πλευρά. Στο μεταξύ, βρίσκεται το λεγόμενο zabutka (επιπλέον τούβλα).

Επιλογή πολλαπλών γραμμών

Υπάρχουν πολλά υποείδη πολλαπλών γραμμών τοποθέτησης τούβλων.

Κατά την εργασία σε επαφή:

 • επίπεδο το κρεβάτι με τη βοήθεια μιας σπάτουλας με το δεξί χέρι?
 • μερικώς τσουγκράνα τη λύση.
 • πιέστε το ενάντια στην κατακόρυφη άκρη του τούβλου που μόλις έχει τοποθετηθεί.
 • στα αριστερά βάζει ένα νέο μπλοκ.
 • έχοντας βάλει ένα τούβλο, πιέστε προς τα κάτω σε μια σπάτουλα?
 • αφαιρέστε το.
 • Αφαιρέστε το υπερβολικό μίγμα τσιμέντου.

Η εμφάνιση πολλών γραμμών μπορεί να γίνει διαφορετικά. Κλίση λίγο τούβλο, κερδίζοντας μια λύση για την άκρη tychkovy. Αυτό γίνεται σε 0.1-0.12 m από το προηγουμένως τοποθετημένο μπλοκ. Μετακινώντας το τούβλο στη θέση του, ελέγξτε ότι έχει τοποθετηθεί σωστά και πιέστε προς τα κάτω στο κρεβάτι. Πριν από την τελική στερέωση ελέγξτε ότι η λύση έχει γεμίσει ολόκληρη τη ραφή.

Αλυσίδα

Η λέξη "ligation" μαστόρων δεν σημαίνει τη χρήση οποιωνδήποτε κόμβων, και τη διάταξη της κατασκευής πέτρες. Οι άπειροι οικοδόμοι συχνά αγνοούν αυτή τη στιγμή, πιστεύοντας ότι είναι απαραίτητο μόνο να τοποθετηθούν σωστά τα τούβλα ξεχωριστά "και η ίδια η σειρά θα διαμορφωθεί".Αλυσίδα, είναι μονής σειράς, η σύνδεση συνεπάγεται μια αυστηρή εναλλαγή των tychkovy και κουτάλια. Αυτή η τεχνική εξασφαλίζει την αξιοπιστία και τη σταθερότητα του τοίχου, αλλά στη συνέχεια δεν θα λειτουργήσει για να διακοσμήσει με διακοσμητικά τούβλα στο εξωτερικό.

Ενίσχυση

Επιπρόσθετη σκλήρυνση εφαρμόζεται τόσο στην οθόνη πολλαπλών γραμμών όσο και σε μία σειρά. Χρησιμοποιείται για τη δημιουργία:

 • τοξωτά στοιχεία?
 • πηγάδια.
 • ανοίγματα θυρών και παραθύρων.
 • άλλες εγκοπές και στοιχεία που υπόκεινται σε αυξημένο φορτίο.

Ανάλογα με την κατεύθυνση κάτω από την οποία εφαρμόζεται η μηχανική πρόσκρουση, η ενίσχυση παράγεται κατακόρυφα ή οριζόντια. Τα ενισχυτικά στοιχεία εισάγονται στο κονίαμα, όταν έχει ήδη αρπάξει λίγο, αλλά διατηρεί ακόμα πλαστικότητα. Ο καθορισμός της κυρίαρχης κατεύθυνσης του φορτίου είναι πολύ δύσκολος.

Μερικές φορές είναι δυνατή μόνο από επαγγελματίες μηχανικούς που λαμβάνουν υπόψη:

 • άνεμος.
 • χιόνι?
 • θερμοκρασία,
 • σεισμικές επιπτώσεις.
 • κίνηση εδάφους.

Ελαφριά τοιχοποιία

Η σοβαρότητα του τούβλου αναγκάζει τους οικοδόμους να φροντίζουν όχι μόνο τη δύναμη της δομής αλλά και τη μείωση της μάζας τους. Η ελαφριά τοιχοποιία υποδηλώνει ότι ο εξωτερικός τοίχος θα τοποθετηθεί με μισό τούβλο.Το εσωτερικό στρώμα τοποθετείται σε 1 ή 1,5 τούβλα. Αυτά τα σχέδια μοιράζονται το χάσμα, το οποίο υπολογίζεται πολύ προσεκτικά. Η ελαφριά τοιχοποιία, σημειώνουμε, δεν εκτελείται ποτέ από ένα μονόγραμμο σχέδιο - γίνεται μόνο με έναν πολύ-γραμμικό τρόπο.

Διακοσμητική επιλογή

Αυστηρά μιλώντας, η διακοσμητική τοιχοποιία, σε αντίθεση με το ελαφρύ, δεν είναι ένα συγκεκριμένο είδος. Συχνά γίνεται με το ήδη αναφερθέν σύστημα "αλυσίδας". Αλλά υπάρχει επίσης μια "αγγλική", είναι επίσης μια μέθοδος "μπλοκ" - στην περίπτωση αυτή, οι σειρές tychkovy και κουτάλι εναλλάσσονται μεταξύ τους διαδοχικά και οι αρθρώσεις τοποθετούνται αυστηρά κατά μήκος της κάθετης γραμμής. Το φλαμανδικό είδος διακοσμητικής τοιχοποιίας υποδηλώνει ότι οι αρθρώσεις κινούν 0,5 τούβλο. Κατά την επιλογή της επιλογής "άγριος" είναι απαραίτητο να αλλάξετε τυχαία τις πεταλούδες και τα κουτάλια.

Αλλά εκτός από αυτούς τους τύπους, υπάρχουν ακόμα επιλογές τοποθέτησης, άξια προσοχής. Πάνω από αυτό αναφέρθηκε ήδη εν συντομία για την τοποθέτηση τούβλων. Ονομάζεται έτσι με ιδιαίτερο τρόπο τρεις σειρές.

Το εξωτερικό τοίχωμα προετοιμάζεται χρησιμοποιώντας ένα ζεύγος χωρισμάτων, το πάχος του οποίου είναι 0,5 τούβλα ή ακόμα λιγότερο. Καλά κατασκευές επιτυγχάνονται συνδέοντας χωρίσματα με γέφυρες από τούβλα,οριζόντια ή κάθετα.

Βασικά, τα παραδοσιακά τούβλα τοποθετούνται μέσα και έξω:

 • κεραμική πέτρα?
 • πυριτικά μπλοκ.
 • αργίλιο.

Το όφελος αυτής της μεθόδου σχετίζεται με την εξοικονόμηση δαπανηρού οικοδομικού υλικού και με μείωση της θερμικής αγωγιμότητας των τοίχων. Αλλά πρέπει να υπολογίσουμε τη μείωση της δύναμης και τη διείσδυση του κρύου αέρα. Συχνά η ωοτοκία βελτιώνεται με την τοποθέτηση τοίχων με θέρμανση με διογκωμένη πηλό και άλλες ουσίες. Αν χρειαστεί να αυξήσετε περαιτέρω την αντοχή του τοίχου, χρησιμοποιήστε σκυρόδεμα ή σκωρία. Αυτοί οι μονωτές αντιστέκονται στην μηχανική παραμόρφωση καλά, αλλά η σκωρία μπορεί να εμποτιστεί με υγρασία.

Η τοιχοποιία των οπών αποχέτευσης έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Τις περισσότερες φορές χρησιμοποιείται κόκκινο τούβλο αυξημένης αντοχής. Τα γωνιακά τετράγωνα (φάρους) τοποθετούνται πρώτα και ευθυγραμμίζονται. Ελλείψει εμπειρίας, είναι σκόπιμο να παρακολουθείται το επίπεδο όλων των τούβλων τοποθέτησης. Οι εκπαιδευμένοι τοίχοι συνήθως ελέγχουν τον εαυτό τους κάθε 2 ή 3 σειρές. Επίσης, αναγκαστικά πραγματοποιήθηκαν στεγάνωση.

Ανεξάρτητα από το πού τοποθετείται ο τοίχος από τούβλα, πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα το σχεδιασμό των γωνιών.Προκαλούν τις περισσότερες δυσκολίες για τους άπειρους κατασκευαστές. Στο καλώδιο ρυθμίστε τις διαγώνιες και τις ορθές γωνίες. Στην αρχή αρχίζει ένας υπολογισμός δοκιμής (χωρίς λύση). Θα σας επιτρέψει να αξιολογήσετε με ακρίβεια τα συμπληρώματα που χρειάζονται, πώς να τα κανονίσετε σωστά.

Για να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση των τύπων τοιχοποιίας είναι κατάλληλο για τη δημιουργία σόμπες και τζάκια από τούβλα. Είναι κατασκευασμένα μόνο από πυρίμαχα κεραμικά τεμάχια πλήρους βάρους. Τα προϊόντα με κενά στο εσωτερικό είναι προφανώς ακατάλληλα. Είναι καλύτερο να κατασκευάσετε έναν κλίβανο χρησιμοποιώντας έτοιμα έλαια και άμμο, τα οποία πωλούνται σε οποιοδήποτε ειδικό κατάστημα. Πριν από την τοποθέτηση του κεραμικού τούβλου είναι εμποτισμένο για 3 λεπτά, και τα πυρίμαχα προϊόντα είναι ξηρό, εκτός από μερικές φορές ξεπλένεται και αφαιρεί τη σκόνη.

Ασφάλεια κατά την εκτέλεση της εργασίας

Κάθε τούβλο πρέπει να κατασκευαστεί πολύ προσεκτικά, με όλες τις προφυλάξεις. Πριν από την κατασκευή, ελέγξτε το εργαλείο. Τόσο στα εξαρτήματα εργασίας όσο και στις χειρολαβές τα μικρότερα ελαττώματα, οι ρωγμές είναι απαράδεκτες. Αξιολογήστε πώς είναι τοποθετημένες οι χειρολαβές, αν είναι σταθερά συγκρατημένες στον διαθέσιμο χώρο. Οι έλεγχοι αυτοί θα πρέπει να διενεργούνται στην αρχή και στο τέλος κάθε ημέρας, καθώς και κατά την επανέναρξη της εργασίας μετά από οποιαδήποτε διακοπή.

Οι οικοδόμοι θα πρέπει να εργάζονται μόνο σε γάντια. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στη σωστή κατασκευή των δασών και στην αξιοπιστία των σκαλοπατιών. Η τοποθέτηση εργαλείων και υλικών όπου μπορούν να παρεμβαίνουν στη διέλευση απαγορεύεται. Τα δάση είναι εξοπλισμένα με σανίδες από σανίδες, και εάν πρέπει να κατευθύνετε αυτοκίνητα πάνω τους, προετοιμάζουν ειδικές κυλιόμενες κινήσεις. Οι σκάλες, οι οποίες σκαρφαλώνουν στο δάσος και κατεβαίνουν από αυτές, πρέπει να έχουν ένα κιγκλίδωμα.

Στο επόμενο βίντεο περιμένετε τα είδη τοιχοποιίας και τα χαρακτηριστικά της κατασκευής του.

Σχόλια
 Συντάκτης
Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Για κατασκευαστικά θέματα, συμβουλευτείτε πάντοτε έναν ειδικό.

Αίθουσα εισόδου

Σαλόνι

Υπνοδωμάτιο