Τύποι και μεγέθη διπλού τούβλου

 Τύποι και μεγέθη διπλού τούβλου

Κατά την κατασκευή κτιρίων, πολλοί τεχνίτες αντιμετωπίζουν την επιλογή του οικοδομικού υλικού, το οποίο πρέπει να έχει όχι μόνο αισθητική αλλά και υψηλή απόδοση. Όλες αυτές οι παράμετροι απαντώνται από ένα διπλό τούβλο, επομένως πρόσφατα είναι σε μεγάλη ζήτηση. Εκτός από την αξιοπιστία και την ανθεκτικότητα, τα διπλά μπλοκ σας επιτρέπουν επίσης να επιταχύνετε τη διαδικασία κατασκευής και για την τοποθέτησή τους χρησιμοποιείται 2 φορές λιγότερο τσιμεντοκονίαμα.

Ειδικά χαρακτηριστικά

Το διπλό τούβλο είναι ένα καθολικό οικοδομικό υλικό, μέσα στο οποίο υπάρχουν κενά. Ο δείκτης έντασης και αντοχής προσδιορίζεται από μια ειδική σήμανση με τη μορφή αριθμών, που στέκεται μετά το γράμμα "M".Για παράδειγμα, για την κατασκευή πολυώροφων κτιρίων, συνιστάται να επιλέξετε τα διπλά τετράγωνα M-150. Εάν σχεδιάζεται η κατασκευή τοίχων μόνο, τότε θα είναι κατάλληλο ένα τούβλο M-100.

Για την κατασκευή διπλών τούβλων χρησιμοποιούνται μόνο οικολογικά συστατικά, συνήθως πρόκειται για πηλό υψηλής ποιότητας, νερό και φυσικά πληρωτικά. Η παραγωγή υλικών πραγματοποιείται τόσο από ξένες όσο και από εγχώριες μάρκες. Ανάλογα με την τεχνολογία κατασκευής, μπορεί κανείς να εξετάσει ένα τετράγωνο και πορώδες μπλοκ. Στην περίπτωση αυτή, ο πρώτος τύπος διαφέρει από τον δεύτερο λόγω της παρουσίας κενών και ανοιγμάτων διαφορετικών μεγεθών μέσα. Λόγω των εσωτερικών κενών, μειώνεται το βάρος του προϊόντος.

Μέχρι σήμερα, η κατασκευή διπλών τούβλων βελτιώθηκε και σας επιτρέπει να παράγετε τεμάχια διαφορετικού μεγέθους που υπερβαίνουν τα καθιερωμένα πρότυπα. Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της παραγωγής, το υλικό μπορεί να διαφέρει όχι μόνο στην εμφάνιση, τη δομή, αλλά και στην απόδοση. Το διπλό τούβλο παράγεται με τους ακόλουθους τρόπους.

 • Πλαστικό Αρχικά, η μάζα του πηλού παρασκευάζεται με υγρασία 18-30% και από αυτήν σχηματίζεται ένα προπλάσμα.Κατόπιν η πρώτη ύλη αποστέλλεται στα καλούπια, πιέζεται και καίγεται στον θάλαμο σε υψηλή θερμοκρασία. Το αποτέλεσμα είναι ένας ανθεκτικός διπλός κεραμέτης, ο οποίος είναι ιδανικός για την κατασκευή σπιτιών και μπλοκ χρησιμότητας σε περιοχές με υψηλά επίπεδα υγρασίας.
 • Ημίσκληρη. Στην περίπτωση αυτή, η τεχνολογία προβλέπει την εκτόξευση του κατεργαζόμενου τεμαχίου με περιεκτικότητα σε υγρασία όχι μεγαλύτερη από 10%. Σύμφωνα με τα πρότυπα GOST, τέτοια μπλοκ θα πρέπει να περιέχουν δύο κεραμικά, ενώ τα μεγέθη τούβλου θα πρέπει να είναι 25 × 12 × 14 mm.

Χάρη στον σύγχρονο εξοπλισμό και τα διάφορα πρόσθετα, διπλά τούβλα μπορούν να παραχθούν όχι μόνο σε παραδοσιακό καφέ ή κόκκινο, αλλά και σε άλλες αποχρώσεις. Αυτό απλοποιεί την επιλογή του υλικού κατά τη διάρκεια της κατασκευής, καθώς είναι ιδανικό για οποιοδήποτε έργο σχεδίασης. Το διπλό τούβλο χρησιμοποιείται σχεδόν σε όλα τα εργοτάξια, και τα εξωτερικά τοιχώματα και το θεμέλιο. Τα πλεονεκτήματα αυτών των μονάδων περιλαμβάνουν:

 • υψηλή διατήρηση της θερμότητας?
 • αντοχή;
 • διαπερατότητα αέρα
 • λογική τιμή.
 • γρήγορο στυλ.

Όσον αφορά τις ελλείψεις, αυτό το υλικό ορισμένων ειδών έχει μεγάλη μάζα, επομένως, σε δύσκολες περιοχές, η διάταξη του μπορεί να είναι περίπλοκη.

Είδη

Η δημοτικότητα και η τεράστια ζήτηση διπλού τούβλου εξηγούνται από την υψηλή επιχειρησιακή της απόδοση. Μπορεί να διαφέρει ως προς την υφή, το μέγεθος, τον αριθμό των θυρίδων και τα κενά. Ανάλογα με τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή, υπάρχουν δύο τύποι μπλοκ.

Πυριτικό

Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι ότι η παραγωγή πραγματοποιείται από ένα μείγμα αποτελούμενο από 90% άμμο και 10% νερό. Επιπλέον, το προϊόν περιέχει επίσης πρόσθετα που αυξάνουν την ποιότητά του. Πρόκειται για ένα απολύτως φιλικό προς το περιβάλλον υλικό που μοιάζει με φυσική πέτρα. Η διαδικασία κατασκευής ενός διπλού πυριτικού τούβλου συμβαίνει πιέζοντας ένα υγρό μίγμα ασβέστου και άμμου, μετά από το οποίο προστίθενται διάφορες χρωστικές και αποστέλλονται για επεξεργασία με ατμό. Μπορεί να είναι κοίλο, σχισμένο ή πορώδες. Με τη δύναμη, τα μπλοκ πυριτίου χωρίζονται σε σημάδια από 75 έως 300.

Αυτά τα μπλοκ χρησιμοποιούνται συχνότερα για την τοποθέτηση εσωτερικών και εξωτερικών χωρισμάτων. Το τούβλο πυριτίου δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή δοκών και θεμελίων κτιρίων, δεδομένου ότι το προϊόν δεν είναι ανθεκτικό στην υγρασία και, ελλείψει στρώματος στεγανοποίησης, μπορεί να υποστεί καταστροφή. Δεν συνιστάται η κατασκευή ενός διπλού πυριτικού τούβλου και η τοποθέτηση σωλήνων, κλιβάνων.Δεν θα αντέξει την παρατεταμένη έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες.

Όσο για τα πλεονεκτήματα, τότε αυτό το προϊόν έχει εξαιρετική ηχομόνωση και έχει το σωστό γεωμετρικό σχήμα. Παρά το μεγάλο βάρος τέτοιων τούβλων, η τοποθέτησή τους είναι γρήγορη και εύκολη. Με την πυκνότητα τους, τα πυριτικά προϊόντα υπερβαίνουν το κεραμικό κατά 1,5 φορές, έτσι ώστε να παρέχουν ανθεκτική και υψηλής ποιότητας τοιχοποιία. Επιπλέον, τα διπλά μπλοκ πυριτικού οξέος είναι 30% φθηνότερα από άλλους τύπους.

Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού αυτού του υλικού χωρίζεται σε προσώπου, σκωρίας και στάχτης. Κάθε ένα από αυτά τα υποείδη προορίζεται αποκλειστικά για την κατασκευή ειδικών αντικειμένων.

Κεραμικό

Αντιπροσωπεύει ένα σύγχρονο οικοδομικό υλικό, το οποίο χρησιμοποιείται σχεδόν σε όλα τα είδη κατασκευών. Το χαρακτηριστικό του θεωρείται ότι είναι μεγάλα μεγέθη, τα οποία είναι συνήθως 250 × 120 × 138 mm. Χάρη σε τέτοιες μη τυποποιημένες διαστάσεις, η κατασκευή επιταχύνεται και μειώνεται σημαντικά η κατανάλωση σκυροδέματος. Επιπλέον, το διπλό κεραμικό τούβλο δεν είναι κατώτερο σε ισχύ από τα συνηθισμένα μπλοκ, έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή ρουλεμάν και αυτοφερόμενων κατασκευών σε κτίρια που δεν υπερβαίνουν τα 18 μέτρα.Το προϊόν χαρακτηρίζεται από υψηλή θερμομόνωση, τα κτίρια που είναι κατασκευασμένα από αυτό είναι πάντα ζεστά και πάντα διατηρούν ένα βέλτιστο μικροκλίμα.

Το κύριο πλεονέκτημα ενός διπλού κεραμικού τούβλου είναι το προσιτό κόστος του, ενώ πολλοί κατασκευαστές συχνά κάνουν καλές εκπτώσεις όταν αγοράζουν μπλοκ για την κατασκευή μιας μεγάλης εγκατάστασης. Αυτά τα μπλοκ, εκτός από την υψηλή ποιότητα, έχουν επίσης μια αισθητική εμφάνιση. Συνήθως, το τούβλο έχει χρώμα κόκκινο, αλλά ανάλογα με τα πρόσθετα μπορεί επίσης να αποκτήσει και άλλες αποχρώσεις. Το προϊόν είναι περιβαλλοντικά ασφαλές και ακόμη και με παρατεταμένη χρήση και έκθεση στο εξωτερικό περιβάλλον δεν εκπέμπει επιβλαβείς ουσίες.

Αυτά τα μπλοκ μεταφέρονται σε παλέτες, όπου συνήθως τοποθετούνται μέχρι και 256 τεμάχια. Όσον αφορά τη σήμανση, μπορεί να είναι διαφορετική, πιο συχνά για την κατασκευή των αντικειμένων επιλέγουν το τούβλο M-150 και M-75. Επιπλέον, τα διπλά κεραμικά τεμάχια χωρίζονται σε ολόκληρο και κοίλο, όχι μόνο στην τιμή τους, αλλά και η θερμική τους ικανότητα εξαρτάται από αυτή την παράμετρο. Το κοίλο τούβλο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή φέροντων τοίχων, στην περίπτωση αυτή επιτρέπεται μόνο η πλήρης κατασκευή.Παρά το γεγονός ότι το πρώτο έχει χαμηλό βάρος και μειώνει σημαντικά το συνολικό φορτίο της θεμελίωσης, τα εγγενή κενά του επηρεάζουν τη θερμική αγωγιμότητα.

Επιπλέον, το διπλό τούβλο χωρίζεται στους παρακάτω τύπους.

 • Ιδιωτικός. Αυτά τα μπλοκ είναι ιδανικά κατάλληλα για τη σόμπες, τα τζάκια και την τοποθέτηση του θεμελίου. Το μόνο πράγμα είναι ότι όταν η εμφάνιση του προσώπου απαιτεί επιπλέον φινίρισμα.
 • Προσώπου. Παράγεται σε εκδοχές κλίνκερ και υπερπλήρωσης. Μπορεί να είναι στερεό ή κοίλο τούβλο. Σε αντίθεση με τα συνηθισμένα μπλοκ, τα προσώπου παράγονται σε σχήμα, τραπεζοειδή, στρογγυλεμένη και στριμμένη μορφή. Όσον αφορά το χρώμα, είναι σκούρο καφέ, γκρι, κόκκινο, κίτρινο και καφέ.

Διαστάσεις

Ένα από τα χαρακτηριστικά ενός διπλού τούβλου θεωρούνται οι διαστάσεις του, οι οποίες είναι σχεδόν 2 φορές μεγαλύτερες από τις διαστάσεις των μονών και ενός και μισού μπλοκ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το βάρος του προϊόντος είναι μικρό, μειώνοντας έτσι το συνολικό φορτίο στη βάση του κτιρίου. Αυτό εξηγείται από την παρουσία κενών μέσα στα μπλοκ, τα οποία μπορούν να διαρκέσουν μέχρι και το 33% του χώρου των προϊόντων. Σύμφωνα με τα πρότυπα κατασκευής σύμφωνα με GOST 7484-78 και GOST 530-95, διπλά τούβλα μπορούν να παραχθούν σε μέγεθος 250x120x138 mm, ενώ οι ξένοι κατασκευαστές μπορούν να κατασκευάσουν προϊόντα άλλων μεγεθών. Επιπλέον, οι διαστάσεις των τούβλων εξαρτώνται από τις πρώτες ύλες από τις οποίες απελευθερώνεται.

 • Διπλό κεραμικό μπλοκ. Οι διαστάσεις του είναι 250 × 120 × 140 mm, το υλικό αυτό χαρακτηρίζεται ως σήμανση 2.1 NF. Δεδομένου ότι τα μεγέθη τούβλων είναι 2 φορές μεγαλύτερα από τις παραμέτρους τυποποιημένων μπλοκ, ο δείκτης αυτός επηρεάζει σημαντικά το ύψος του υπολογισμού.
 • Διπλό μπλοκ πυριτικού άλατος. Παράγεται επίσης με μέγεθος 250 × 120 × 140 mm, με τέτοιους δείκτες για 1 m3 τοιχοποιίας απαιτούνται μέχρι και 242 τεμάχια. Παρά τις καθορισμένες διαστάσεις, ένα τέτοιο προϊόν έχει ένα αξιοπρεπές βάρος μέχρι 5,4 kg, αφού στην κατασκευή μπλοκ προστίθενται βοηθητικά συστατικά στη σύνθεση που ενισχύουν τα χαρακτηριστικά αντοχής στον παγετό.

Τα διπλά τούβλα κατασκευάζονται αυστηρά σύμφωνα με την τεχνολογία και τα καθιερωμένα πρότυπα, αλλά δεδομένου ότι τα κενά μπλοκ στην παραγωγική διαδικασία εκτοξεύονται σε κλίβανα και περαιτέρω επεξεργάζονται, τα μεγέθη τους μπορούν να ποικίλουν σε παραμέτρους έως και 8%. Για να αποφευχθούν τέτοιες αλλαγές στο μέγεθος, οι κατασκευαστές στο στάδιο της διαμόρφωσης τούβλων αυξάνουν τα γεωμετρικά δεδομένα τους. Στο τέλος, μετά την απελευθέρωση των τυπικών προϊόντων. Παρά το γεγονός αυτό, η GOST επέτρεψε μια απόκλιση από τις τυπικές διαστάσεις σε μήκος κατά 4 mm και πλάτος όχι μεγαλύτερη από 3 mm.

Πώς να υπολογίσετε την ποσότητα;

Η κατασκευή νέων εγκαταστάσεων θεωρείται υπεύθυνη δουλειά, οπότε πρέπει να ξεκινήσει όχι μόνο με το σχεδιασμό, αλλά και με τον υπολογισμό του υλικού. Πρώτα απ 'όλα, υπολογίζουν τον αριθμό των τούβλων σε έναν κύβο. Για το σκοπό αυτό είναι επίσης σημαντικό να ληφθεί υπόψη το πάχος των ραφών και το πλάτος της επίστρωσης. Συνήθως, μέχρι 242 μονάδες διπλού τούβλου ανά 1 m3, αν αφαιρέσετε τις ραφές, τότε ο αριθμός θα είναι 200 ​​τεμάχια, έτσι για κάθε υπολογισμό 1 m2 χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ραφές απαιτούνται 60 μπλοκ και λαμβάνοντας υπόψη - 52. Αυτοί οι υπολογισμοί είναι κατάλληλοι εάν οι κατασκευές σχεδιάζονται να τοποθετηθούν σε μία σειρά, πάχους όχι μεγαλύτερης από 250 mm.

Για δομές πάχους 120 mm χρειάζονται 30 μονάδες χωρίς να ληφθούν υπόψη και 26 όσον αφορά τις ραφές. Κατά την κατασκευή τοίχων με πάχος 380 mm, η κατανάλωση θα είναι, αντιστοίχως, 90 και 78 τεμάχια, και για πάχος 510 mm - 120 και 104 μονάδες. Προκειμένου να υπάρχει ακριβέστερος αριθμός στους υπολογισμούς, συνιστάται η τοποθέτηση μιας ή περισσοτέρων σειρών δοκιμών χωρίς λύση για επεξηγηματικό παράδειγμα και μόνο τότε υπολογίστε τα πάντα.

Επιπλέον, η κατανάλωση τούβλων εξαρτάται από τον τύπο των εργασιών κατασκευής και από τον αριθμό των κενών μέσα στα μπλοκ, καθώς η κορεσμός μπορεί να φτάσει το 50% του όγκου. Ως εκ τούτου, αν σκοπεύετε να χτίσετε χωρίς πρόσθετη μόνωση τοίχων, συνιστάται να επιλέξετε ένα τούβλο με μεγάλο αριθμό υποδοχών,καθώς θα παρέχει το ελάχιστο φορτίο στο θεμέλιο, θα κάνει το κτίριο ζεστό, και ένας μικρότερος αριθμός μπλοκ θα χρειαστούν για τοποθέτηση.

Παρά το γεγονός ότι τα διπλά τούβλα παράγονται σε τυποποιημένα μεγέθη, οι παρτίδες τους μπορεί να διαφέρουν κατά ένα μικρό ποσοστό σφάλματος. Ως εκ τούτου, για την κατασκευή μεγάλων κτιρίων συνιστάται να τοποθετήσετε μια παραγγελία ταυτόχρονα σε όλο τον αριθμό των τούβλων. Αυτό θα απαλλάξει όχι μόνο τα προβλήματα με τους υπολογισμούς, αλλά θα εγγυηθεί την ίδια σκιά των προϊόντων.

Πώς να υπολογίσετε τον αριθμό των τούβλων για τοιχοποιία, δείτε το παρακάτω βίντεο.

Σχόλια
 Συντάκτης
Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Για κατασκευαστικά θέματα, συμβουλευτείτε πάντοτε έναν ειδικό.

Αίθουσα εισόδου

Σαλόνι

Υπνοδωμάτιο