Χειροποίητα τούβλα: χαρακτηριστικά, κατασκευή, κανόνες επιλογής

 Χειροποίητα τούβλα: χαρακτηριστικά, κατασκευή, κανόνες επιλογής

Το χειροποίητο τούβλο διαφέρει από τις συνήθεις τεχνικές παραμέτρους, καθώς και από ασυνήθιστα χρώματα και υφή. Αυτά τα προϊόντα χρησιμοποιούνται κυρίως για την αποκατάσταση και την εσωτερική εργασία (φούρνοι, τζάκια, αποκατάσταση παλαιών κτιρίων).

Χαρακτηριστικά κατασκευής και μέθοδοι χύτευσης

Η παραγωγή μπλοκ αργιλίου έχει τα μυστικά της. Το έργο του σχηματισμού μπορεί να φαίνεται απλό, αλλά είναι μια μακρά και επίπονη διαδικασία, απαιτώντας από τον πλοίαρχο να ακολουθεί επακριβώς όλα τα στάδια του έργου.

Για την κατασκευή με τη χρήση μικρών πηλό, καλά καθαρισμένα από ακαθαρσίες. Εξάγεται από ειδικές αποθέσεις, έχει διαφορετικά χρώματα (λευκό, μπλε, γκρι, κόκκινο). Όταν τα αναμιγνύετε σε διαφορετικές αναλογίες, οι κατασκευαστές μπορούν να επιτύχουν οποιεσδήποτε αποχρώσεις. Μια ποικιλία πηλού, η οποία δεν απαιτεί πρόσθετα πρόσθετα, θεωρείται ως η πλέον κατάλληλη για την παραγωγή τούβλων.

Χειροποίητα τούβλα πρέπει να κατασκευάζονται κάτω από υπόστεγο ή σε εσωτερικούς χώρους. Ο κοσμημένος πηλός αραιώνεται με νερό σε μια κατάσταση μαλακής πυκνής μάζας, η οποία διατηρεί το σχήμα της καλά.

Ακόμα και πριν ξεκινήσει με το χέρι η διαδικασία τοποθέτησης στο master, ο σχηματισμός. Η προετοιμασμένη μάζα στο τραπέζι με τη βοήθεια του σύρματος κόβεται σε κομμάτια. Κάθε κομμάτι πρέπει να έχει ένα μέγεθος κατάλληλο για τη φόρμα για να το γεμίσει πλήρως.

Η μορφή του τούβλου είναι ένα κουτί με μια λεία εσωτερική επιφάνεια. Αυτά τα κουτιά είναι κατασκευασμένα από ξύλο με πυκνή υφή, έτσι ώστε κατά τη διαδικασία να μην παραμορφώνονται και να μην διογκώνονται.

Πριν συμπληρώσετε τη φόρμα, το εσωτερικό είναι καλυμμένο με λεπτή άμμο για να διευκολυνθεί η διαδικασία εξαγωγής. Επίσης, η άμμος βοηθά στην επίτευξη του αποτελέσματος του ηλικιωμένου τούβλου.Μετά την πυροδότηση, το τούβλο πέφτει από ύψος περίπου ενός μέτρου, έτσι ώστε μικρές ρωγμές και αυλακώσεις να εμφανίζονται στην επιφάνεια, που ενισχύουν περαιτέρω τη μίμηση του "παλαιού".

Οι ειδικοί συστήνουν την κοπή τεμαχισμένου πηλού σε ένα προετοιμασμένο καλούπι. Έτσι, η φόρμα είναι πλήρης και η ποιότητα του τελικού προϊόντος θα αυξηθεί. Μην προσθέτετε τη μάζα του πηλού με τη μορφή, αν δεν ήταν αρκετή. Αυτό θα μειώσει την ποιότητα των τούβλων. Όταν γεμίσει η φόρμα, η περίσσεια αργίλου κόβεται με ένα μαχαίρι ή σύρμα.

Στη συνέχεια, το ακατέργαστο μπλοκ αφαιρείται προσεκτικά από το καλούπι και αποστέλλεται για να στεγνώσει. Για να σχηματίσουν το επόμενο τούβλο, η μορφή καθαρίζεται από τα ερείπια του πηλού και ανακατεύεται πάλι με άμμο. Το επόμενο στάδιο της παραγωγής είναι η ξήρανση. Αυτή η διαδικασία είναι απαραίτητη για την απομάκρυνση της περίσσειας υγρασίας και της προετοιμασίας για την πυροδότηση. Τα ακατέργαστα τεμάχια μετά την ξήρανση δεν πρέπει να περιέχουν περισσότερο από 10% υγρασία. Στο δωμάτιο για ξήρανση είναι απαραίτητο να διατηρηθεί μια σταθερή θερμοκρασία, πρέπει να είναι καλά αεριζόμενο. Τα ακατέργαστα τεμάχια ξηραίνονται από μία έως τρεις εβδομάδες, όλα εξαρτώνται από εξωτερικές συνθήκες (θερμοκρασία, υγρασία, κλπ.). Η υπερβολική υγρασία μπορεί επίσης να απομακρυνθεί με την εμφύσηση ζεστού αέρα στα μπλοκ.

Το τελικό στάδιο είναι το ψήσιμο σε ένα ειδικό φούρνο. Η φρύξη πραγματοποιείται σε διάφορα στάδια σε διαφορετικές θερμοκρασίες. Πρώτον, σε θερμοκρασία 2000 ° C, λαμβάνει χώρα θέρμανση και απομάκρυνση υπολειμματικής υγρασίας. Στη συνέχεια η θερμοκρασία αυξάνεται στους 8000 ° C, ξεκινά η διαδικασία της σύντηξης και ο σχηματισμός μιας πλήρους μονάδας. Μετά από αυτό, η θερμοκρασία μειώνεται σταδιακά. Η όλη διαδικασία διαρκεί περισσότερο από 6 ώρες.

Υπάρχουν δύο κύριες μέθοδοι χύτευσης στη βιομηχανία:

 • πλαστικό;
 • ημι-ξηρό.

Στη πλαστική μέθοδο, τα ακατέργαστα τεμάχια ξηραίνονται πριν βυθιστούν για αρκετές εβδομάδες. Αν το μπλοκ δεν είναι αρκετά στεγνό, τότε μπορεί να καταρρεύσει στο φούρνο. Αν αυτό δεν συμβεί, η ποιότητα του τελικού προϊόντος θα επιδεινωθεί σημαντικά.

Πολλοί κατασκευαστές επιταχύνουν τη διαδικασία ξήρανσης, προσπαθώντας να αποφύγουν τη ρωγμή του τελικού προϊόντος προσθέτοντας ακαθαρσίες στον πηλό (σχιστόλιθος, πριονίδι, άνθρακας). Ωστόσο, ένα τούβλο κατασκευασμένο με μειωμένη τεχνολογία έχει σκοτεινά σημεία στην επιφάνεια. Τα προϊόντα αυτά είναι υποβαθμισμένα και βραχύβια.

Η ημι-ξηρή μέθοδος άρχισε να χρησιμοποιείται πολύ αργότερα. Θεωρείται οικονομικότερος τόσο σε χρόνο όσο και σε επενδύσεις.Για να στεγνώσει το πηλό χρησιμοποιούνται ειδικά τύμπανα. Στη συνέχεια, από πηλό πηλό, πρέσες γόνατο-μοχλό από τούβλα που μπορούν να σταλούν αμέσως για την πυροδότηση. Αυτή η μέθοδος επιτρέπει όχι μόνο να εξοικονομήσετε χρόνο, αλλά και να έχετε καλύτερα προϊόντα.

Στο χειροποίητο καλούπι, τα τούβλα παράγονται σε μικρές παρτίδες. Η διαδικασία δεν απαιτεί εντυπωσιακή επένδυση. Επιπλέον, η τεχνολογία παραγωγής σε μικρή κλίμακα παρατηρείται καλύτερα, επομένως τα μπλοκ χαρακτηρίζονται από υψηλή αντοχή και ανθεκτικότητα.

Διαφορά από κλίνκερ

Για την κατασκευή τούβλων με το χέρι χρησιμοποιώντας ένα ειδικό τύπο πηλού - Cambrian. Για το κλίνκερ, μια άλλη ποικιλία είναι πιο ευέλικτη και πιο ανθεκτική στη φωτιά. Αυτός ο πηλός περιέχει λίγο χημικά δεσμευμένο νερό, σε σύγκριση με άλλες ποικιλίες.

Το κλίνκερ χυτεύεται υπό υψηλή πίεση και φρύγεται σε θερμοκρασία έως και 20.000 ° C. Η σύνθεση του κλίνκερ είναι ασβέστη και άλας, η οποία παρέχει αντοχή και αποτρέπει την εμφάνιση του τεύτλα. Η πυρκαγιά σε υψηλή θερμοκρασία επιτρέπει την επίτευξη ενός πυκνού μπλοκ χωρίς ρωγμές και πόρους, με λεία και λεία επιφάνεια.

Τα τοιχώματα του κλίνκερ ανέχονται υγρασία και αιφνίδιες αλλαγές θερμοκρασίας. Ένα χειροποίητο τούβλο μπορεί να καταρρεύσει όταν πέσει η θερμοκρασία, έτσι δεν χρησιμοποιείται στην κατασκευή σπιτιών. Σε αυτή την περίπτωση, λόγω των λειτουργικών και μηχανικών ιδιοτήτων του, το κλίνκερ θεωρείται το καταλληλότερο υλικό.

Χειροποίητο τούβλο χέρι
τούβλο κλίνκερ

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Το κύριο πλεονέκτημα των χυτών από χυτό χέρι είναι υψηλή αντοχή. Για αρκετές δεκαετίες διατηρεί τις ιδιότητες και την εμφάνισή του.

Άλλα πλεονεκτήματα των χυτών από χυτό χέρι:

 • δεν περνά υγρασία, αφήνει το δωμάτιο ξηρό?
 • διαθέτει αντοχή στον παγετό, είναι κατάλληλη για χρήση σε όλες τις κλιματικές ζώνες.
 • δεν υφίσταται παραμόρφωση και ρωγμές ·
 • έχει καλές ιδιότητες ηχομόνωσης και θερμομόνωσης.
 • είναι φιλικό προς το περιβάλλον.

Το μειονέκτημα είναι η υψηλή τιμή του, η οποία συνδέεται με την επίπονη διαδικασία και τη χαμηλή παραγωγικότητα (σε σύγκριση με την αυτοματοποιημένη παραγωγή του εργοστασίου).

Επιλογές εφαρμογής

Χειροποίητα τούβλα κατάλληλα για την επένδυση μνημείων βάθρων, προσόψεις κτιρίων. Χρησιμοποιείται για αποκλειστικό σχεδιασμό δωματίων, φινίρισμα τζακιών, σωλήνων καμινάδας και άλλων εσωτερικών σχεδίων που θερμαίνονται.Μπορεί να τοποθετηθεί σε άνοιγμα πόρτας ή παραθύρου, μπορείτε να τοποθετήσετε έναν φράκτη, στήλη, αψίδα, αψίδα, κιόσκι ή πάγκο.

Χειροποίητα τούβλα κοστίζουν πολύ περισσότερο από το συνηθισμένο. Αλλά λόγω των εξαιρετικών ιδιοτήτων απόδοσης, της υψηλής αντοχής, της πλούσιας χρωματικής γκάμας και της ασυνήθιστης υφής, δικαιολογεί την τιμή της. Ειδικά αυτό το τούβλο θα εκτιμήσει τους λάτρεις των πολυτελών σχεδίων "αντίκες".

Κριτήρια επιλογής

Κατά την επιλογή, εξετάστε τα ακόλουθα σημεία:

 • τα μεγέθη πρέπει να επιλέγονται κατά βέλτιστο τρόπο ώστε να μειώνονται τα απόβλητα.
 • είναι σημαντικό να καθορίσετε εκ των προτέρων ακριβώς τα χρώματα.
 • η αντοχή των όγκων πρέπει να επιλέγεται λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις του έργου (η συνιστώμενη απορρόφηση υγρασίας είναι μέχρι 10%, η τάξη αντοχής στον παγετό είναι F50).

Όταν επιλέγετε τούβλα από ξένο κατασκευαστή, πρέπει να λάβετε υπόψη τα χαρακτηριστικά που δηλώνει ο κατασκευαστής, καθώς και τις κλιματολογικές συνθήκες στις οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα προϊόντα. Οι ολλανδοί κατασκευαστές παράγουν τούβλα όλων των τυποποιημένων μεγεθών που είναι κατάλληλα για διαφορετικές εργασίες - από την κατασκευή κατοικιών έως τις προσόψεις των επενδύσεων. Από την άποψη του κόστους, υπερβαίνουν τα αναλογικά, αλλά οι παράμετροι μιλούν από μόνα τους: η δύναμη του M100-M300, η ​​αντίσταση παγετού πάνω από F100,απορρόφηση υγρασίας - από 8 έως 10%.

Για τις συνθήκες του κλίματος μας, τα προϊόντα της γερμανικής εταιρείας Muhr, που είναι υψηλής ποιότητας, είναι κατάλληλα.

Πλεονεκτήματα της γερμανικής μάρκας:

 • μια μεγάλη ποικιλία από αποχρώσεις, υφές?
 • υψηλή τάξη αντοχής στον παγετό ·
 • διατήρηση ιδιοτήτων σε υψηλή υγρασία και υπό την επίδραση άμεσης ηλιακής ακτινοβολίας.
 • δεν υπάρχει κίνδυνος ευθραυστότητας κατά τη χρήση.
 • την παρουσία μόνο ακίνδυνων υλικών.

Μεταξύ των ρωσικών κατασκευαστών ξεχωρίζουν "Donskie Zori". Η ποιότητα των προϊόντων είναι παρόμοια με εκείνη των ξένων κατασκευαστών. Το κόστος ενός τούβλου αυτού του σήματος είναι χαμηλότερο από την τιμή των εισαγόμενων προϊόντων λόγω της χρήσης εγχώριων πρώτων υλών. Τα προϊόντα πληρούν τα πρότυπα ποιότητας της Qbricks.

Σύμφωνα με τα πρότυπα παραγωγής, ένα κεραμικό μπροστινό τούβλο πρέπει να έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 • κενό - όχι μεγαλύτερο από 48%.
 • αντοχή σε θλίψη - όχι μικρότερη από M75.
 • αντοχή στον παγετό - όχι μικρότερη από F50.
 • απορρόφηση υγρασίας - όχι λιγότερο από 6%, αλλά όχι περισσότερο από 28%

Κατασκευαστές

Η ρωσική αγορά αποτελείται κυρίως από εισαγόμενα προϊόντα:

 • Wienerbeger (Αυστρία) - μια από τις κορυφαίες εταιρείες που πωλεί τα μισά από τα προϊόντα της στη Ρωσία.
 • Nelissen (Βέλγιο) - διαφέρει ως προς το ότι παράγει τούβλα σπάνιων χρωμάτων, πολλά από τα οποία δεν υπάρχουν σε άλλες εταιρείες.
 • Lode (Λετονία) - Τα προϊόντα διαθέτουν μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και υφή.
 • CRH (Ιρλανδία) - μια εταιρεία που δημιούργησε για πρώτη φορά ένα τούβλο, το οποίο αλλάζει χρώμα ανάλογα με τον φωτισμό (για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα, δεν χρησιμοποιούνται χημικά πρόσθετα, αλλά μια ειδική μέθοδος ψησίματος).
 • Klinkerwerke MUHR (Γερμανία) που χρησιμοποιούνται κυρίως για εργασίες αποκατάστασης.

Το εργοστάσιο "Kerambrok" ​​(Ουκρανία) ήταν ένας από τους πρώτους που δημιούργησε μαζική παραγωγή και άρχισε να παράγει χειροποίητο υλικό με το εμπορικό σήμα "Ekaterinoslavsky τούβλο". Κάθε αντίγραφο είναι μοναδικό με τον δικό του τρόπο, καθώς ολόκληρη η διαδικασία κατασκευής γίνεται χειροκίνητα από τεχνίτες.

Trading House Petrovsky Brick (Ρωσία) σχετικά πρόσφατα άρχισε να παράγει χειροποίητα τούβλα (από το 2015). Οι μπλοκ τούβλου κατασκευάζονται σε ευρωπαϊκή μορφή, σύμφωνα με όλες τις απαιτήσεις. Η εταιρεία επεκτείνει συνεχώς τη γκάμα των προϊόντων της, ασχολείται με την κατασκευή προϊόντων σύμφωνα με μεμονωμένες παραμέτρους, έχει σταθερό δίκτυο αντιπροσώπων. Έχει ήδη εισέλθει στις αγορές γειτονικών χωρών.

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τα χυτό χυτά τούβλα στο παρακάτω βίντεο.

Στο
Σχόλια
 Συντάκτης
Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Για κατασκευαστικά θέματα, συμβουλευτείτε πάντοτε έναν ειδικό.

Αίθουσα εισόδου

Σαλόνι

Υπνοδωμάτιο