Τούβλο: τύποι, ιδιότητες, εφαρμογές

 Τούβλο: τύποι, ιδιότητες, εφαρμογές

Το τούβλο είναι ίσως το πιο αναγνωρίσιμο οικοδομικό υλικό σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς η τεχνολογία της παραγωγής του είναι γνωστή σε πολλούς πολιτισμούς από την αρχαιότητα. Ταυτόχρονα, τα διάφορα έθνη το έκαναν από τα υλικά αποκομιδής και τα τοπικά χαρακτηριστικά τους και σήμερα, στον αιώνα των αναπτυγμένων τεχνολογιών, οι διαφορετικές ποικιλίες της γίνονται ακόμα πιο διαφορετικές μεταξύ τους. Κατά τη διάρκεια των χιλιετιών χρήσης, αυτό το μοναδικό δομικό υλικό δεν έχει χάσει την αξία του και δεν έχει ακόμη υποχωρήσει μπροστά σε πιο σύγχρονες εναλλακτικές λύσεις. Τουλάχιστον, λοιπόν, αξίζει να εξετάσουμε τι είναι σήμερα.

Τεχνολογία παραγωγής

Οι περισσότεροι από τους "κλασικούς" τύπους τούβλων (για παράδειγμα, ντεκόρ, κεραμικό ή πυριτικό) γίνονται από αυτό που είναι κυριολεκτικά κάτω από τα πόδια σας. Οι πρώτες δύο πρώτες ύλες είναι άργιλος, στην περίπτωση του σαμάν, αραιώνεται επίσης με ιξώδες χορτάρι ή κοπριά, στην τρίτη περίπτωση ο ασβέστης και η άμμος αποτελούν το βασικό υλικό. Αρχικά, κάθε άτομο ασχολήθηκε με την προετοιμασία των πρώτων υλών ανάλογα με τις ανάγκες, με τον ίδιο τρόπο που πραγματοποιήθηκε η περαιτέρω παραγωγή τούβλων - πολλοί ιδιοκτήτες επιχειρηματιών προτιμούν σήμερα να κατασκευάζουν σάμαν για τα κτίρια στο δικό τους site με δικά τους χέρια. Στην αρχαιότητα δεν υπήρχε ιδιαίτερη τεχνολογία · επομένως, χειροκίνητα ασχολούνταν με τη μορφοποίηση (λίγο αργότερα, επίσης με το χέρι, αλλά με τη βοήθεια ειδικών μορφών), συνήθως αποξηραμένα στον ήλιο και καίγονται σε ειδικούς κλιβάνους, επίσης αυτο-κατασκευαζόμενους.

Περίπου 160 χρόνια πριν, σημειώθηκε επανάσταση στη βιομηχανία τούβλων, όταν εμφανίστηκαν τεχνολογίες μαζικής παραγωγής. - για παράδειγμα, ένας δακτυλιοειδής κλίβανος και μια πρέσα ζώνης, και μερικές δεκαετίες αργότερα - ειδικές μηχανές επεξεργασίας αργίλου και στεγνωτήρια. Εξαιτίας αυτού, η εμφάνιση των πόλεων έχει αλλάξει πέρα ​​από την αναγνώριση - αντί για ξύλινες καλύβες, ακόμα και σχετικά φτωχοί άνθρωποι άρχισαν να χτίζουν σπίτια από τούβλα, επειδή η διαδικασίαπαραμένοντας αμετάβλητοι, άρχισαν να εκτελούν σχεδόν πλήρως τα μηχανήματα, λειτουργώντας με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα. Χάρη στην οργάνωση της παραγωγής σε συνθήκες ειδικά εξοπλισμένων χώρων, τα εργοστάσια τούβλων θα μπορούσαν να λειτουργήσουν καθ 'όλη τη διάρκεια του χρόνου, χωρίς να συνδέονται με το καλοκαίρι, όπως έγινε και πριν, προκειμένου να στεγνώσουν τα τούβλα.

Σήμερα, η ποικιλία των τούβλων έχει γίνει πολύ περισσότερο, επειδή οι παραδοσιακές συνταγές έχουν βελτιωθεί με πολλά νέα συστατικά που επιτρέπουν τη βελτίωση των βασικών ιδιοτήτων - αύξηση της αντοχής και της ανθεκτικότητας, μείωση της θερμικής αγωγιμότητας, βάρους και κόστους, βελτίωση του σχεδιασμού. Σε κάθε περίπτωση, η τεχνολογία παραγωγής μπορεί να είναι ελαφρώς διαφορετική, αλλά γενικά τα βήματα είναι τα ίδια - συλλογή πρώτων υλών, χύτευση και σκλήρυνση μέσω ξήρανσης, πυροδότησης ή άλλων διαδικασιών.

Τύποι και τα χαρακτηριστικά τους

Σήμερα μπορεί κανείς να μετρήσει πολλές ποικιλίες αυτού του οικοδομικού υλικού, που διαφέρουν όχι μόνο στη σύνθεση, αλλά και στις ιδιότητες. Αυτός ο ανταγωνισμός επιμένει όχι μόνο επειδή το καθένα έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, αλλά και λόγω της εστίασης κάθε τύπου σε συγκεκριμένο τομέα εφαρμογής.Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πριν ξεκινήσετε την κατασκευή και επιλέγοντας τον τύπο των τούβλων, αξίζει να μάθετε γιατί χρειάζεστε τουλάχιστον τους πιο δημοφιλείς τύπους.

Στον μετα-σοβιετικό χώρο, το τούβλο του πυριτίου είναι το πιο δημοφιλές - η πολύ χαρακτηριστική λευκή σκιά. Είναι κατασκευασμένο με βάση ασβέστη και άμμο, από τα οποία υπάρχουν πολλοί σε οποιαδήποτε περιοχή, επειδή το υλικό αυτό είναι φθηνό - είναι εύκολο να πάρει πρώτες ύλες για αυτό και το τελικό προϊόν δεν χρειάζεται να μεταφερθεί μακριά. Η παραγωγή επίσης δεν απαιτεί εξαιρετική τεχνολογία - ολόκληρο το τέχνασμα είναι συνήθως μια πολύ εμπεριστατωμένη πίεση. Δυστυχώς, ένα μαζικό προϊόν σπάνια έχει εντυπωσιακά χαρακτηριστικά για τον καταναλωτή, οπότε το πυριτικό τούβλο δεν εντυπωσιάζει με την ικανότητά του να συγκρατεί τη θερμότητα και ακόμη και φοβάται την υγρασία. Ένα τέτοιο υλικό ζυγίζει πολύ, αλλά δεν διαφέρει σε ιδιαίτερη δύναμη, που επηρεάζει τη σφαίρα εφαρμογής του - φέρονται φέροντες τοίχοι και εσωτερικά χωρίσματα, αλλά όχι θεμέλια, τζάκια ή σόμπες.

Τα καμένα κεραμικά τούβλα είναι επίσης γνωστά για τη χαρακτηριστική κόκκινη απόχρωση. Παρεμπιπτόντως, το χρώμα σε αυτή την περίπτωση είναι ένας δείκτης ποιότητας, διότι λόγω του υπερβολικού φωτός εξέφρασαν τη λύπη τους για τη φωτιά, και πολύ σκοτεινό, καμένο - αντίθετα, κρατήθηκαν στον κλίβανο.Η θερμοκρασία πυροδότησης του πηλού υψηλής ποιότητας, η οποία είναι η κύρια πρώτη ύλη αυτού του δομικού υλικού, πρέπει να είναι ίση με χίλιους βαθμούς, τότε θα έχουν όλες τις καλύτερες ιδιότητες - την υψηλότερη αντοχή και αντίσταση στην καταστροφή, έτσι ώστε το κόκκινο τούβλο να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν παντού, συμπεριλαμβανομένων των ιδίων θεμελίων και σωλήνων. Ο μόνος δείκτης με τον οποίο ο τύπος αυτός είναι χειρότερος από το πυριτικό είναι η θερμική αγωγιμότητα, η οποία είναι χαμηλότερη στην τελευταία.

Αμφότερα τα παραπάνω περιγραφέντα είδη, όπως και μερικά άλλα, είναι κοφτερά και κοίλα. Το πρώτο είναι ένα συμπαγές τεμάχιο υλικού χωρίς κενά, ενώ στη δεύτερη περίπτωση οι χαρακτηριστικές οπές είναι συνήθως αισθητές, σχηματίζοντας το ίδιο σχέδιο σε κάθε δείγμα. Η παραγωγή κοίλων τούβλων καταναλώνει πάντα λιγότερες πρώτες ύλες, επειδή είναι ελαφρύτερες και αρκετά φτηνές, το άλλο πλεονέκτημά τους είναι η χαμηλότερη θερμική αγωγιμότητα που προκαλείται από τα ίδια κενά. Ωστόσο, το υλικό αυτό είναι πιο εύθραυστο από τα αξιόπιστα συμπαγή τούβλα, επομένως δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή φέροντων τοίχων. Οι τελευταίες, με τη σειρά τους, είναι συχνά χτισμένο από γεμάτα δομικά υλικά, αλλά στη συνέχεια, χωρίς πρόσθετη μόνωση δεν μπορεί να κάνει.

Τα διπλά τούβλα, επίσης γνωστά ως κεραμικές πέτρες, διακρίνονται οπτικά από ένα πολύ μεγαλύτερο μέγεθος, για το οποίο έλαβαν το όνομά τους. Σε αντίθεση με τις προσδοκίες, τα στοιχεία μιας τέτοιας τοιχοποιίας δεν είναι πάντα βαρύτερα από το συνηθισμένο, δεδομένου ότι χαρακτηρίζονται πάντοτε από υψηλό πορώδες, το οποίο έχει ευνοϊκή επίδραση στην τιμή. Η αφθονία των πόρων βοηθά στη μείωση της θερμικής αγωγιμότητας, διότι το πεδίο εφαρμογής είναι προφανές - εξωτερικοί τοίχοι. Το πλεονέκτημα αυτού του υλικού είναι επίσης το γεγονός ότι αποθηκεύει σημαντικά τη λύση, επειδή οι ραφές σε ένα τέτοιο τοίχωμα είναι πολύ μικρότερες.

Το τσιμέντο υπερπλήρωσης σκυροδέματος είναι κατασκευασμένο από σκυρόδεμα, αλλά δεν χύνεται σε καλούπια στο εργοτάξιο, όπως συμβαίνει συνήθως, αλλά έρχεται εκεί με τη μορφή έτοιμων μπλοκ του ίδιου μεγέθους και σχήματος. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, τέτοια μπλοκ δεν είναι απαραιτήτως γκρίζα - οι σύγχρονοι κατασκευαστές σας επιτρέπουν να επιλέξετε μια σκιά κατόπιν αιτήματος του καταναλωτή. Τα τούβλα από σκυρόδεμα συχνά ονομάζονται τεχνητή πέτρα και τα καθολικά χαρακτηριστικά της επιτρέπουν να χρησιμοποιείται για την κατασκευή οποιουδήποτε τμήματος ενός κτιρίου ή του συνόλου του.

Τα τούβλα με τεμαχισμό συχνά συγχέονται με τις πέτρινες πέτρες, αλλά είναι θεμελιωδώς διαφορετικά πράγματα. Ένα τούβλο αυτού του τύπου, επίσης γνωστό ως κτίριο, συνηθισμένο ή τοιχοποιία, καλείται πιο σωστά το zabutovochny, επειδή το κύριο πεδίο εφαρμογής του είναι η κατασκευή του zabutka, δηλαδή του μεσαίου τμήματος του τοίχου που δεν είναι ορατό ούτε έξω από το σπίτι ούτε μέσα σε αυτό. Στην πραγματικότητα, αυτή η κατηγορία απλά δεν περιλαμβάνει τα καλύτερα παραδείγματα του συνηθισμένου κόκκινου τούβλου ψημένου πηλού - είτε κάπως καμένα, με χαρακτηριστικό μαύρισμα (αλλά όχι εντελώς καμένο) ή απλώς ανεπιτυχή από άποψη μορφής. Από αυτή την άποψη, αντιπροσωπεύει το ακριβώς αντίθετο από ένα τούβλο που αντιμετωπίζει, για το οποίο μια θεαματική εμφάνιση είναι θεμελιώδης, αν και αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να χτίσετε στερεά τοιχώματα από αυτό.

Το τούβλο αποκατάστασης επίσης δεν συνεπάγεται κανένα συγκεκριμένο υλικό ή ποικιλία τούβλων. Ένα τέτοιο οικοδομικό υλικό γίνεται για την αποκατάσταση παλαιών κτιρίων, στόχος του είναι να μιμείται το αρχικό υλικό με τη μέγιστη ακρίβεια. Φυσικά, στην περίπτωση κάθε κτιρίου, μπορεί να έχει μια ιδιαίτερη εμφάνιση.

Το τούβλο που είναι ανθεκτικό στα οξέα είναι κατασκευασμένο από πηλό με πολυάριθμα πρόσθετα όπως ο δουνίτης, η σκόνη σαμοτ και η άμμος.Κάθε αντίγραφο καίγεται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη από 1300 μοίρες, έτσι φαίνεται ότι ένα κράμα όλων των παραπάνω. Ένα χαρακτηριστικό χαρακτηριστικό ενός τέτοιου οικοδομικού υλικού είναι η χημική του ουδετερότητα - δεν θα πάρει ούτε ένα ισχυρό οξύ, ούτε την ικανότητα να αντέχει σε ακραίες θερμοκρασίες. Το πεδίο εφαρμογής ενός τέτοιου τούβλου είναι μάλλον στενό - οι δομές κατασκευάζονται από αυτό ακριβώς δίπλα σε σωλήνες και άλλες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας των επιχειρήσεων της χημικής βιομηχανίας.

Ο τούβλα διατομίτης κατασκευάζεται με βάση τον διατομίτη - ένα ειδικό ορυκτό που σχηματίζεται από τα απολιθωμένα υπολείμματα των προϊστορικών φύλλων άλγης. Επίσης υφίσταται πυροδότηση σε θερμοκρασία περίπου χίλιου βαθμού, και από την άποψη των λειτουργικών χαρακτηριστικών της είναι πολύ παρόμοια με το ανωτέρω περιγραφέν δομικό υλικό ανθεκτικό στο οξύ, αν και το κύριο πλεονέκτημα της εξακολουθεί να είναι η αντίσταση στη φωτιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάτω από τη δράση των υψηλών θερμοκρασιών, η τοποθέτηση ενός τέτοιου υλικού όχι μόνο δεν καταρρέει, αλλά δεν χάνει τις βασικές του ιδιότητες, συμπεριλαμβανομένης της χαμηλής θερμικής αγωγιμότητας και της υψηλής ηχομόνωσης. Χρησιμοποιείται τόσο για την κατασκευή οικιστικών κτιρίων όσο και για την κατασκευή κλιβάνων βιομηχανικών επιχειρήσεων.

Ένα πλινθωμένο τούβλο μπορεί να περιέχει σωματίδια φυσικής πέτρας (μάρμαρο, δολομίτη), ασβεστολιθικά πετρώματα και πέτρωμα κελύφους, ενώ το δεσμευτικό υλικό για όλη αυτή την ετερογενή μάζα είναι το συνηθισμένο τσιμέντο Portland. Η τεχνολογία παραγωγής καθιστά δυνατή την παραγωγή ενός τέτοιου οικοδομικού υλικού με επιφάνεια που συμμορφώνεται πλήρως με τις επιθυμίες του πελάτη - τουλάχιστον ιδανικά ομαλή, ακόμη και αισθητικά σχισμένη. Το χρώμα μπορεί επίσης να αλλάξει κατά την κρίση του, επειδή αυτός ο τύπος τούβλων χρησιμοποιείται συνήθως για την επένδυση των εξωτερικών τοίχων των σπιτιών.

Χρώματα

Πριν από λίγες δεκαετίες, όταν χρησιμοποιούσαν ευρύτατα μόνο "παραδοσιακά" είδη τούβλων, η σκιά του οικοδομικού υλικού μίλησε για τις πρώτες ύλες από τις οποίες κατασκευάστηκε. Έτσι, τα λευκά τετράγωνα υποδεικνύουν την πυριτική προέλευση του οικοδομικού υλικού, και τα κόκκινα - στην πηλό. Στην τελευταία περίπτωση, η σκιά θα μπορούσε να πει και για την ποιότητα της παραγωγής, επειδή πολύ φως δεν σήμαινε αρκετή υψηλή θερμοκρασία πυροδότησης, και πολύ σκοτεινό, ειδικά με προφανή μαύρισμα, έδειξε υπερβολικά υψηλές επιδράσεις αυξημένης θερμοκρασίας. Το χρωματιστό τούβλο ήταν εντελώς απούσα, χωρίς να επιτρέπεται η διαφοροποίηση του σχεδιασμού των κτιρίων.

Τις τελευταίες δεκαετίες, η ποικιλομορφία της σύνθεσης των δομικών υλικών άρχισε να δίνει ολοένα και μεγαλύτερη προσοχή. Πολλοί κατασκευαστές άρχισαν να απομακρύνονται από την παραδοσιακή συνταγή, προσθέτοντας όλο και περισσότερα νέα συστατικά. Πολλά από αυτά προστέθηκαν αποκλειστικά και μόνο για να αποκτήσουν κάποιες νέες ιδιότητες, για παράδειγμα, αυξημένη αντίσταση σε ακραίες θερμοκρασίες, ωστόσο, λόγω του δικού τους χρώματος, το οποίο διαφέρει από το κύριο εύρος, θα μπορούσε να εισαγάγει μια ορισμένη ποικιλία αποχρώσεων.

Με την πάροδο του χρόνου, οι κατασκευαστές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο πελάτης έχει το πλήρες δικαίωμα να επιλέξει ανεξάρτητα την εμφάνιση του προϊόντος, επειδή άρχισαν να εμφανίζονται ποικιλίες μπλοκ που διαφέρουν από τους υποτρόφους τους μόνο στο χρώμα. Αρχικά, φυσικά, το γάμμα ήταν κοντά στο ήδη υπάρχον - οι πρώτες εμφανίστηκαν αποχρώσεις όπως καφέ και τερακότα, ελεφαντόδοντο και σοκολάτα. Λίγο αργότερα κατέστη δυνατή η επιλογή οικοδομικών υλικών απολύτως οποιουδήποτε χρώματος, εξαιτίας της οποίας εξαλείφθηκε εν μέρει η ανάγκη για πρόσθετα υλικά επίστρωσης.

Όσον αφορά το κόστος, τα τούβλα διαφορετικών χρωμάτων συνήθως δεν διαφέρουν πολύ μεταξύ τους (εκτός εάν το πρόσθετο που αλλάζει σκιά δεν έχει συγκεκριμένες πρακτικές λειτουργίες),Ωστόσο, τα δομικά υλικά των ασυνήθιστων χρωμάτων παράγονται σε πολύ μικρότερο μέγεθος από τα συνηθισμένα, διαφορετικά τα πρώτα δεν μπορούν απλώς να πωληθούν. Συχνά, τούβλα μιας συγκεκριμένης απόχρωσης πρέπει να παραγγελθούν ειδικά από τον κατασκευαστή.

Μεγέθη και σχήματα

Στην αρχαιότητα δεν ακολουθήθηκε πάντοτε το ακριβές σχήμα και το μέγεθος κάθε τούβλου, αλλά σήμερα, σε μια εποχή παγκόσμιας τυποποίησης, υπάρχουν γενικά αποδεκτά πρότυπα μεγέθους που επιτρέπουν όχι μόνο να χαραχθεί μια τέλεια επίπεδη τοιχοποιία, αλλά και να υπολογιστεί με ακρίβεια η ποσότητα του δομικού υλικού που απαιτείται εκ των προτέρων. Εάν ένα τούβλο συσκευασίας, που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την τοποθέτηση κρυφών επιφανειών, ενδέχεται να έχει ελαφρώς ακανόνιστο σχήμα (και ακόμη και με αποκλίσεις όχι μικρότερες από μερικά χιλιοστά), τότε για μια ποικιλία που αντιμετωπίζει, η συμμόρφωση με όλες τις παραμέτρους με την υψηλότερη ακρίβεια είναι ύψιστης σημασίας.

Κατά κανόνα, κάθε πλευρά των συνηθισμένων μπλοκ στην κορυφή μοιάζει με ένα ορθογώνιο, δηλαδή το μήκος, το ύψος και το πλάτος ενός τούβλου είναι διαφορετικά μεταξύ τους. Σύμφωνα με αυτό το κριτήριο, στη χώρα μας υπάρχουν τρεις κύριες ομάδες τέτοιων δομικών υλικών:

 • απλό ή απλό τούβλο - 25 έως 12 κατά 6,5 cm.
 • ενάμισι ή πάχος - 25 με 12 κατά 8,8 cm.
 • το διπλό είναι 25 με 12 κατά 13,8 cm.

Τα πρότυπα που περιγράφονται παραπάνω αφορούν κυρίως τα εγχώρια παραγόμενα οικοδομικά υλικά, ενώ στην Ευρώπη υιοθετούνται διάφορες έννοιες και μεγέθη. Στην περίπτωση αυτή, παρεμπιπτόντως, οι επιτρεπόμενοι όγκοι είναι διπλάσιοι:

 • DF - 24 κατά 11,5 έως 5,2 cm.
 • 2 DF - 24 κατά 11,5 με 11,3 cm.
 • NF - 24 κατά 11,5 επί 7,1 cm.
 • RF - 24 κατά 11,5 με 6,1 cm.
 • WDF - 21 κατά 10 κατά 6,5 cm.
 • WF - 21 κατά 10 έως 5 cm.

Θεωρείται ότι για όλα τα "συνηθισμένα" τούβλα που περιγράφηκαν παραπάνω, κάθε γωνία είναι 90 μοίρες, χάρη στην οποία το σωστό ορθογώνιο αποκτάται παντού. Ωστόσο, η ζήτηση των καταναλωτών, αναγκάστηκε εκ νέου από τους κατασκευαστές να σκεφτούν να παράγουν σγουρά μπλοκ που είναι σημαντικά διαφορετικά στην εμφάνισή τους. Εδώ, η φαντασίωση δεν έχει σχεδόν κανένα όριο - για παράδειγμα, ένα γωνιακό τούβλο μπορεί να έχει μια λοξότμητη πλευρά έτσι ώστε το σπίτι να μην έχει μια σωστή γωνία, και αντί αυτού υπάρχουν δύο γωνίες 45 μοιρών με μικρή απόσταση. Μια εναλλακτική λύση μπορεί να είναι ένα ολοκληρωτικά στρογγυλεμένο μπλοκ του οποίου απλά δεν υπάρχει γωνία. Τι να πούμε σχετικά με τα τετράγωνα, μερικά από τα οποία προεξέχουν προς τα έξω, πέρα ​​από τα όρια της κύριας τοιχοποιίας, μιμούμενοι το παλιό κτίριο πελεκημένης πέτρας.

Όπως και στην περίπτωση των διαφορετικών χρωμάτων, η μη τυποποιημένη μορφή τούβλου μπορεί να αποδοθεί στην αντιμετώπιση και εάν ο συνηθισμένος αδελφός του είναι απαραίτητος στην κατασκευή σχεδόν οποιουδήποτε κτιρίου από τούβλα, τότε καμία από τις προσόψεις δεν μπορεί να καυχηθεί σε τόσο μεγάλη ζήτηση - εξαρτάται από τις προτιμήσεις του πελάτη. Για το λόγο αυτό, συχνά πρέπει να παραγγελθούν ειδικά τεμάχια ασυνήθιστου σχήματος, αν και οι πιο δημοφιλείς ποικιλίες σε μεγάλα σούπερ μάρκετ πρέπει να είναι αποθεματοποιημένες.

Σφαίρες εφαρμογής

Παρόλο που τα διαφορετικά τούβλα είναι σχεδιασμένα για εντελώς διαφορετικούς τρόπους χρήσης, είναι συνήθως ανόητο να επιλέγετε ένα από αυτά για να φτιάξετε ένα πλήρες σπίτι από τούβλα - αυτό το σχέδιο είναι πολύ περίπλοκο και περιλαμβάνει διαφορετικές συνθήκες λειτουργίας στα μεμονωμένα μέρη του. Για το λόγο αυτό, όλες οι μονάδες που αγοράστηκαν για κατασκευή πρέπει να χωριστούν σε κατηγορίες και το ποσοστό για κάθε ένα πρέπει να υπολογιστεί σωστά.

Για τους τοίχους του σπιτιού, σχεδόν σε κάθε περίπτωση, θα χρησιμοποιηθεί ένα συνηθισμένο, ένα τούβλο κτιρίου. Με αυτό σημαίνει συνήθως ένα φυσικό, πυριτικό ή αργίλιο οικοδομικό υλικό, για το οποίο δεν υπάρχουν ειδικές απαιτήσεις για εμφάνιση - μπορεί να έχει ακόμη και οπτικές αισθητές αποκλίσεις όσον αφορά το σχήμα ή το μέγεθος.Τέτοια μειονεκτήματα δεν είναι εντυπωσιακά, αφού κρύβονται πίσω από το εσωτερικό και το εξωτερικό περίβλημα. Δεδομένου ότι η παραγωγή δεν συνεπάγεται σύνθετες τεχνολογίες (ακόμη και οι απαιτήσεις μεγέθους δεν τηρούνται τέλεια), τα δομικά αυτά υλικά κοστίζουν το λιγότερο.

Αντιμετωπίζοντας τούβλο είναι σημαντική σε περίπτωση που ο πελάτης θέλει να κάνει χωρίς εξωτερικό φινίρισμα και να πάρει ένα όμορφο σπίτι από τούβλο. Η διαδικασία για την κατασκευή ενός τέτοιου προϊόντος είναι κάπως πιο περίπλοκη, επειδή τουλάχιστον πρέπει να συμμορφώνεται αυστηρά με τα τυποποιημένα μεγέθη και να έχει το σωστό σχήμα, και η τελευταία συχνά περιλαμβάνει επίσης κάποιο σχήμα. Η επιπλοκή της παραγωγικής διαδικασίας επηρεάζει προβλέψιμα το κόστος, επειδή τα μπλοκ που αντιμετωπίζουν σχεδόν πάντα χρησιμοποιούνται μόνο για εξωτερική διακόσμηση, κρύβονται πίσω από ένα λιγότερο εμφανές υλικό. Για την επένδυση του κτιρίου στο σύνολό του, χρησιμοποιούν μια έκδοση με υφή, στην οποία όλα τα στοιχεία είναι τα ίδια, αλλά για το φινίρισμα των παραθύρων και άλλων πολύπλοκων αρχιτεκτονικών μορφών, χρησιμοποιείται τούβλο με σχήμα, κάθε αντίγραφο του οποίου μπορεί να είναι μοναδικά σκοπός.Ταυτόχρονα, τα τούβλα και των δύο τύπων χρησιμοποιούνται όχι μόνο για την κατασκευή κατοικιών, αλλά και με επαρκή χρηματοδότηση για την κατασκευή όμορφων περιφράξεων. Τέτοια δομικά υλικά είναι συνήθως χρωματισμένα.

Τα λεγόμενα τούβλα πυροπροστασίας είχαν ονομαστεί προηγουμένως απλά σόμπες, που από πολλές απόψεις αποκαλύπτουν τον κύριο σκοπό του. Κάτω από την κοινή ονομασία, κατασκευάζονται ταυτόχρονα διάφοροι τύποι τούβλων, κατασκευασμένοι από διαφορετικές πρώτες ύλες και με διαφορετικά χαρακτηριστικά, αλλά οιοσδήποτε θεωρητικά θα ήταν κατάλληλος για την κατασκευή ενός κοινού κτιρίου κατοικιών. Οποιοδήποτε μπλοκ χαμοτύλης διαφέρει από το συνηθισμένο με αυξημένη αντοχή στη θερμότητα - όχι μόνο δεν καταρρέει κάτω από την επίδραση υψηλών θερμοκρασιών αλλά επίσης δεν χάνει κανένα από τα πλεονεκτήματά του ακόμη και με επαναλαμβανόμενους κύκλους θέρμανσης και ψύξης. Ένα τέτοιο οικοδομικό υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του συνόλου του σπιτιού στο σύνολό του, αλλά συνήθως κοστίζει πολύ περισσότερο από ένα απλό συνηθισμένο τούβλο, λόγω των ποικιλιών από σίδερο πιο συχνά απλώνονται μόνο σόμπες, καμινάδες και άλλα τμήματα του τοίχου που θα είναι τακτικά εκτεθειμένα σε ισχυρή θέρμανση.Οι περισσότεροι τύποι τούβλων πυροπροστασίας έχουν σχεδιαστεί κυρίως για βιομηχανικές ανάγκες, για παράδειγμα, για τις ανάγκες της μεταλλουργίας ή της χημικής βιομηχανίας.

Για μεγαλύτερη ανθεκτικότητα του κτιρίου, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τούβλα κλίνκερ στη διαδικασία κατασκευής. Αυτός ο τύπος είναι κατά πολλούς τρόπους παρόμοιος με ένα απλό κεραμικό κόκκινο μπλοκ, αλλά η διαδικασία παραγωγής είναι πολύ πιο επιμελής - και οι πρώτες ύλες επιλέγονται πιο προσεκτικά, προτιμώντας τους ανθεκτικούς πηλούς και η θερμοκρασία ψησίματος είναι υψηλότερη, έτσι ώστε η μάζα να φρυγεί στην πέτρα. Οι πρώτες ύλες που δεν περιέχουν ακαθαρσίες, παρέχουν το τελικό υλικό με την υψηλότερη αντοχή και ανθεκτικότητα, καθώς και τα χαρακτηριστικά ανθεκτικότητας στο νερό και τον παγετό. Ένα τέτοιο τούβλο επιλεγμένου πηλού είναι, φυσικά, πολύ πιο ακριβό από τους περισσότερους, διότι χρησιμοποιείται με φειδώ - συχνότερα μπορεί να βρεθεί σαν επένδυση από soccles ή το κύριο υλικό για "αιώνια" μονοπάτια κήπου. Δεδομένου ότι ένα τέτοιο υλικό δεν διακρίνεται μόνο από άριστες επιχειρησιακές ιδιότητες αλλά είναι επίσης ορατό, είναι σχεδόν πάντα διακοσμημένο με ασυνήθιστη υφή ή φωτεινές αποχρώσεις, γεγονός που αυξάνει ελαφρώς το ήδη σημαντικό κόστος.

Συμβουλές για την επιλογή

Παρόλο που το τούβλο φαίνεται να είναι εξαιρετικά απλό, και το σημαντικότερο - σχεδόν το ίδιο, η ανθεκτικότητα του κτιρίου εξαρτάται από την κατάλληλη επιλογή του. Ακόμη και ένας εκλεπτυσμένος τοίχος δεν θα χτίσει ένα κτίριο για αιώνες λόγω κακών υλικών κατασκευής, οπότε θα πρέπει να επιλέξετε σοφά ένα τούβλο. Έχουμε ήδη μιλήσει για τον τρόπο προσδιορισμού της ποικιλίας, αναφέρθηκε επίσης η έννοια των κενών στο σώμα του μπλοκ - τώρα είναι καιρός να αποκαλύψουμε κάποια μυστικά.

Πάρτε τουλάχιστον τις ίδιες διαστάσεις - μόνο με την πρώτη ματιά είναι θέμα γεύσης. Στην πραγματικότητα, όσο μεγαλύτερος είναι κάθε μεμονωμένο μπλοκ, τόσο μικρότερες είναι οι ραφές στον τοίχο και οι τελευταίοι ορθώς θεωρούνται το πιο αδύναμο σημείο της τοιχοποιίας τόσο από πλευράς αντοχής όσο και από άποψη θερμομόνωσης. Σύμφωνα με αυτή τη λογική, ένα διπλό τούβλο θα πρέπει να είναι σε μεγάλη ζήτηση, αλλά έχει το μειονέκτημα του - οι μεγάλες διαστάσεις του μπορεί να απαιτούν τη διαίρεση μεμονωμένων μπλοκ πολύ συχνά και ακόμη και να προκαλέσει την αδυναμία να αναδημιουργήσει με ακρίβεια το περίγραμμα και τις προγραμματισμένες διαστάσεις. Στο τέλος, η διπλή έκδοση είναι απλά πιο δύσκολη, επειδή η παράδοση και η εγκατάσταση κάθε ατομικού αντιγράφου της δύναμης δαπανάται πολύ περισσότερο.

Ένας καλός δείκτης της αντοχής ενός δομικού υλικού είναι το σήμα του, αλλά δεν καταλαβαίνουν όλοι ότι ο τυπικός χαρακτηρισμός που αναφέρεται στο τεχνικό διαβατήριο έχει συγκεκριμένη αποκωδικοποίηση. Τα μπλοκ μάρκας M100 είναι σε θέση να αντέχουν μέχρι 100 kg φορτίου ανά τετραγωνικό εκατοστό της επιφάνειας τους, M150, αντίστοιχα, 150 kg ανά περιοχή. Σε γενικές γραμμές, οι μάρκες ποικίλλουν από το Μ75 έως το Μ300 και, φυσικά, όσο πιο ψηλά το εμπορικό σήμα, τόσο πιο αξιόπιστη είναι η δομή, αλλά μαζί με την ανθεκτικότητα, η τιμή αυξάνεται, επειδή δεν αξίζει να επιλέξουμε το πιο ακριβό οικοδομικό υλικό. Οι έμπειροι οικοδόμοι υποδεικνύουν ότι το M100 είναι επίσης κατάλληλο για οικοδόμηση στο οικόπεδο και ότι το ίδιο M150 έχει σχεδιαστεί περισσότερο για πολυώροφα κτίρια, αλλά μερικές φορές αξίζει να κάνουμε πιο σοβαρούς υπολογισμούς για το βάρος της δομής για τον προσδιορισμό της βέλτιστης ποιότητας με μεγάλη ακρίβεια.

Ο δείκτης αντοχής στον παγετό από τούβλα είναι κάπως παρόμοιος, αλλά ο αριθμός, αντίθετα με τη δημοφιλή πεποίθηση, σημαίνει όχι την ελάχιστη δυνατή θερμοκρασία, αλλά τον αριθμό των κύκλων απόψυξης και ψύξης. Κάθε χειμώνας είναι παγωμένος στην περιοχή μας, επομένως αυτός ο δείκτης θα πρέπει να είναι υψηλός - τουλάχιστον στο επίπεδο των 50, και ακόμα καλύτερα στο Mrr 100.Με την πρώτη ματιά, αυτό μπορεί να φαίνεται παράλογο, αλλά στον Άπω Βορρά, τα υψηλά ποσοστά ανθεκτικότητας στον παγετό δεν είναι ακόμη τόσο θεμελιώδη - δεν υπάρχουν περιοδικές αποψίλωση για το χειμώνα, επειδή οι κύκλοι είναι συνήθως κάπως μικρότεροι από ό, τι στις περιοχές όπου οι χειμώνες δεν είναι τόσο σοβαροί.

Ακόμη και σε ποιοτικά προϊόντα υπάρχει ένας περιοδικός γάμος, ο οποίος επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις ιδιότητες των δομικών υλικών. Το γεγονός ότι ένα καμένο ή μη καμένο τούβλο έχει πολύ ασθενέστερη απόδοση έχει ήδη αναφερθεί, αλλά αυτό μπορεί να προσδιοριστεί όχι μόνο από το εξωτερικό χρώμα, αλλά και από τη διαβάθμιση της απόχρωσης σε κάθε ατομικό αντίγραφο - η "πλήρωση" θα πρέπει πάντα να φαίνεται πιο φωτεινή και πλούσια από εξωτερικά στρώματα. Οποιαδήποτε εξωτερική ζημιά υποδηλώνει επίσης ότι δεν θα έπρεπε να ληφθούν τέτοια μπλοκ - εάν είχαν χρόνο να υποστούν βλάβη κατά τη διάρκεια σχετικά μικρής διάρκειας αποθήκευσης, είναι δύσκολο να πούμε τι θα συμβεί σε αυτές κατά τη λειτουργία του κτιρίου.

Εάν υπάρχουν κηλίδες με τη μορφή λευκών κουκκίδων στο σχισμένο τούβλο, σημαίνει ότι υπήρχε ασβέστης στην αρχική πρώτη ύλη. Για τα οικοδομικά υλικά, ειδικά για τις επιφάνειες, αυτό είναι πολύ κακό, γιατί σε επαφή με το νερό, ο ασβέστης θα σβήσει και θα παραμείνει στη θέση του - ένα μικρό χωνί.Τουλάχιστον φαίνεται άσχημο και σε ιδιαίτερα παραμελημένες περιπτώσεις τέτοια φαινόμενα μπορούν να διαταράξουν την αναπόσπαστη δομή ενός τούβλου και να μειώσουν σημαντικά τη δύναμή του. Για το λόγο αυτό, οι κατασκευαστές συμβουλεύονται συχνά να επιλέξουν έναν δοκιμασμένο κατασκευαστή με καλή φήμη - δεν θα διακινδυνεύσει το καλό του όνομα, παραμελώντας πιθανές ασβέστες στα προϊόντα του.

Με έναν τρόπο παρόμοιο με τον ανωτέρω περιγραφόμενο και την κατάσταση με την εξάτμιση, όταν υπάρχουν πάρα πολλά διαλυτά άλατα στη σύνθεση του τούβλου, τα οποία δεν υπάρχουν πραγματικά εκεί. Με άφθονη επαφή με την υγρασία, τέτοια "πρόσθετα" εμφανίζονται στην επιφάνεια με τη μορφή χαρακτηριστικών λευκών κηλίδων, οι οποίες συνήθως δεν έχουν κακή επίδραση στις ιδιότητες απόδοσης ενός τούβλου, αλλά υποβαθμίζουν έντονα την εμφάνισή του. Κατά συνέπεια, ένα παρόμοιο πρόβλημα είναι κρίσιμο για τα μπλοκ που αντιμετωπίζουν, αλλά, από την άλλη πλευρά, υπάρχουν ειδικές πλύσεις που θα βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος, ακόμη και αν έχει σημειωθεί σφάλμα στην αγορά οικοδομικών υλικών.

Για πολλούς καταναλωτές, ένας ιδιαίτερος δείκτης της ποιότητας των προϊόντων είναι και η τιμή τους σε σχέση με τους ανταγωνιστές. Από τη μια πλευρά, μια τέτοια λογική συχνά αποδεικνύεται δίκαιη, από την άλλη - είναι επίσης απαραίτητο να κατανοήσουμε πώς διαμορφώνεται η τιμή. Για παράδειγμα, τα ευρωπαϊκά τούβλα είναι πολύ πιο ακριβά από τον μέσο όρο και τα λευκορωσικά τούβλα, αντίθετα, διαφέρουν σε σχετικά χαμηλό κόστος, αν και δεν είναι γεγονός ότι η διαφορά στην ποιότητα είναι τόσο μεγάλη. Η στοιχειώδης υλικοτεχνική υποστήριξη έχει μεγάλη σημασία - τα προϊόντα των κοντινών εργοστασίων είναι πάντα κατά μέσο όρο ελαφρώς φθηνότερα από τα εισαγόμενα. Τα δομικά υλικά μπορούν επίσης να αυξηθούν σε μεγάλο βαθμό λόγω της μάζας των μεσαζόντων - συχνά ένα τούβλο είναι διπλάσιο από το κόστος ενός κατασκευαστή ως ξένος πωλητής στην αγορά.

Τέλος, μερικές πιο απλές συμβουλές:

 • οι κατασκευές και τα τούβλα πρέπει να είναι του ίδιου βαθμού, διαφορετικά θα υπάρχει διαφορά στο σχέδιο αντοχής μέσα στον τοίχο.
 • έγγραφα όπως ένα πιστοποιητικό ποιότητας ή ένα διαβατήριο για ένα προϊόν μπορεί να περιέχουν πολλές χρήσιμες πληροφορίες και είναι συχνά η μόνη πηγή γνώσης για κάτι που δεν μπορεί να καθοριστεί.
 • πριν τοποθετήσετε την παραγγελία σας, προσδιορίστε και πάλι αν έχετε παραγγείλει τη σωστή ποιότητα οικοδομικού υλικού, διαφορετικά τα τούβλα που αγοράστηκαν μπορεί να είναι ακατάλληλα για τα προγραμματισμένα καθήκοντα.
 • το ίδιο το τούβλο από διαφορετικές παρτίδες μπορεί να διαφέρει ελαφρώς από το χρώμα και ακόμη και από άλλα χαρακτηριστικά, συνεπώς, για την ακεραιότητα του σχεδίου, είναι επιθυμητό να χρησιμοποιηθούν αυστηρά προϊόντα από την ίδια παρτίδα.
 • Οι εμπειρογνώμονες σημειώνουν ότι η εποχιακή αύξηση των τιμών των τούβλων παρατηρείται συνήθως το καλοκαίρι, έτσι μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα με την αγορά οικοδομικών υλικών την άνοιξη, επειδή από τα χειμερινά αποθέματα τούβλων εξαντλούνται σταδιακά, έτσι αρχίζει να αυξάνεται πάλι μέχρι οι κατασκευαστές να εντείνουν την παραγωγή για τη νέα σεζόν.

Όμορφα παραδείγματα

Τα πυριτικά τούβλα δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από πολλούς κατασκευαστές - εκτιμούν το καμένο κόκκινο μπλοκ, το οποίο είναι αξιοσημείωτο λόγω της αυξημένης αντοχής και της αντίστασής του σε διάφορες επιρροές, πολύ υψηλότερο. Ταυτόχρονα, το υλικό αυτό είναι αρκετά κατάλληλο για σχετικά μικρά κτίρια σε ένα ιδιωτικό οικόπεδο - αυτό επιβεβαιώνεται και πάλι από τα εκατομμύρια των σπιτιών από αυτό το οικοδομικό υλικό που είναι διάσπαρτα σε όλη τη χώρα. Σε αυτή την περίπτωση είναι επίσης δυνατή μια ορισμένη ποικιλία αποχρώσεων και το γεγονός ότι το πυριτικό τούβλο έχει συνήθως μια πολύ ομαλή και ομαλή επιφάνεια είναι επίσης πολύ σημαντικό για την εξωτερική ελκυστικότητα του κτιρίου.

Η κατάσταση είναι ακόμα καλύτερη με τα κόκκινα κεραμικά τούβλα - είναι και ισχυρότερη και πιο ανθεκτική, εκτός από ότι οι κατασκευαστές την παράγουν σε δεκάδες αποχρώσεις, γεγονός που επιτρέπει τον συνδυασμό διαφορετικών αποχρώσεων του οικοδομικού υλικού μέσα σε έναν τοίχο για να τονίσει τις προθέσεις. Το δεύτερο παράδειγμα δείχνει ότι η αρμονία χρώματος μπορεί να επιτευχθεί ακόμη και με μια στέγη - το κόκκινο κεραμίδι στο φόντο ψημένου πηλού φαίνεται πολύ άξιος. Η ολιστική καλλιτεχνική εικόνα συμπληρώνει επίσης το μονοπάτι του κήπου με το ίδιο χρώμα.

Εάν, σε ένα παράδειγμα, θέλετε να δείτε μερικούς εντελώς διαφορετικούς τύπους μπλοκ που εμπλέκονται ταυτόχρονα, τότε δεν πρέπει να κοιτάτε τόσο πολύ στο σπίτι όπως στους φράχτες. Είναι τόσο μικρές αρχιτεκτονικές μορφές που συνήθως παρέχουν διάφορες απολαύσεις, επειδή μόνο ένας επαρκώς πλούσιος ιδιοκτήτης μπορεί να αντέξει μια τέτοια λύση, και η αδιαπέραστη από το φράχτη για τους ξένους, και η εξωτερική γυαλάδα ενός τέτοιου τοίχου, ίσως είναι θεμελιώδεις γι 'αυτόν. Στη φωτογραφία, μπορείτε να δείτε ότι το τούβλο μπορεί να έχει διαφορετικά χρώματα και αποχρώσεις, μπορεί να έχει κάποια υφή, σαν να προεξέχει πέρα ​​από τις ραφές και μπορεί επίσης να μετατρέψει την γενικά αποδεκτή ιδέα ότι το τούβλο πρέπει να είναι αυστηρά ορθογώνιο και να βρίσκεται μόνο στην οριζόντια αεροπλάνο.Για ένα έντονο αισθητικό αποτέλεσμα, οι οικοδόμοι χρησιμοποίησαν επίσης μπλοκ διαφορετικών μεγεθών, λόγω των οποίων οι κολώνες είναι άνισου πάχους και κάπως μοιάζουν με εκλεπτυσμένες αρχαίες στήλες.

Πώς να επιλέξετε ένα τούβλο για την οικοδόμηση ενός σπιτιού, δείτε το παρακάτω βίντεο.

Σχόλια
 Συντάκτης
Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Για κατασκευαστικά θέματα, συμβουλευτείτε πάντοτε έναν ειδικό.

Αίθουσα εισόδου

Σαλόνι

Υπνοδωμάτιο