Ομοιόμορφο και ετερογενές λινέλαιο - το οποίο θα επιλέξετε

Συχνά, όταν επιλέγεται το λινέλαιο μπορεί να βρεθεί αναφορά των ετερογενών και ομοιογενών τύπων αυτής της επικάλυψης. Αλλά αυτό που σημαίνει αυτό δεν είναι καθόλου σαφές σε όλους. Και, το σημαντικότερο, πώς αυτό επηρεάζει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ίδιας της επικάλυψης; Εξετάστε και τους δύο τύπους, για να καταλάβετε ποια είναι καλύτερα να επιλέξετε.

Ομογενής

Το πρόθεμα "homo" μιλάει ήδη από μόνο του, δηλαδή ισότιμο, ομοιογενές. Πρόκειται για μια ομοιογενή χημική σύνθεση της επίστρωσης (PVC), η οποία αποτελείται από ένα μόνο στρώμα.

Αυτό το λινέλαιο είναι πολύ ανθεκτικό και ελαστικό. Η παλέτα χρωμάτων είναι αρκετά εκτεταμένη, αλλά τα μοτίβα είναι μονότονα: μάρμαρο, στίγματα, καθαρή σκιά. Ως εκ τούτου, συχνά τοποθετείται σε περιοχές με υψηλή κίνηση. Ακόμη και αν σε κάποια σημεία η επίστρωση φθαρεί περισσότερο, το μοτίβο θα παραμείνει αμετάβλητο.

Στο ομοιογενές λινέλαιο, υπάρχει ένα κατευθυντικό σχέδιο (κατά μήκος ολόκληρου του καμβά) καιχαοτική. Το τελευταίο είναι λιγότερο επώνυμο.

Ετερογενής

Αυτή η επίστρωση έχει πολλά στρώματα (4-6):

  1. προστατευτική επικάλυψη;
  2. διακοσμητικό στρώμα.
  3. στρώμα καμβά (αφρός PVC)?
  4. στρώμα υποστήριξης (fiberglass, αλλά μπορεί να λείπει)?
  5. υπόστρωμα (πίσω στρώμα).
 Στρώματα - ετερογενές και ομοιογενές λινέλαιο

Επιπλέον, ο καθένας εκτελεί τις λειτουργίες του σε αυτή την "πίτα". Μερικές φορές προστίθενται 6 στρώματα για λινέλαιο ειδικού σκοπού (αντιολισθητικό, αντιστατικό κλπ.). Αλλά αυτό το στρώμα μπορεί να απουσιάζει, και ένα ειδικό συστατικό περιέχεται σε κάποια άλλη. Για παράδειγμα, για το αντιολισθητικό λινέλαιο προστίθεται στο άνω προστατευτικό στρώμα.

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε κάθε ένα από αυτά:

ΜεΤο κάτω στρώμα του ετερογενούς λινοτάπητα - το υπόστρωμα - είναι ένα αφρώδες PVC.

Ο αφρός μπορεί να είναι:

  • μηχανικά,
  • χημική ουσία.

Είναι αυτή που είναι κυρίως υπεύθυνη για την ηχομόνωση της επίστρωσης. Στην περίπτωση του μηχανικού αφρού, η δομή των κυττάρων συνδέεται (όπως στην περίπτωση ενός σφουγγαριού), ενώ στη χημική είναι κλειστή. Ως εκ τούτου, ο χημικός αφρός απορροφά το νερό καλύτερα, πιο ανθεκτικό, άνετο όταν περπατά, η επίστρωση ευθυγραμμίζει τις παραμορφώσεις που προκύπτουν για 5 ώρες.

Μαζί με αφρό PVC, χρησιμοποιούν επίσης πιλήματα ή γιούτα.

Το επόμενο στρώμα - η αναφορά - αποτελείται από υαλοβάμβακα. Αυτό είναι ένα είδος σκελετού ολόκληρης της επίστρωσης, στην οποία συνδέονται όλα τα άλλα στρώματα. Αλλά σε κάποια ετερογενή λινοτάπητα fiberglass μπορεί να απουσιάζει.

Καμβάς - ένα άλλο στρώμα από αφρώδες PVC. Κατά συνέπεια, εφαρμόζεται διακοσμητική επίστρωση. Περνώντας μέσω του κλιβάνου, αυτό το στρώμα αφρίζει ταυτόχρονα με το πίσω στρώμα, δίνοντας τις ιδιότητες ηχομόνωσης και θερμικής μόνωσης του linoleum.

 Ετεροστάσιο λινέλαιο

Το διακοσμητικό στρώμα εφαρμόζεται με ειδικά κυλίνδρους. Σε αντίθεση με τον ομοιογενή τύπο, οι ετερογενείς μπορούν να έχουν διαφορετικό γραφικό μοτίβο. Μπορεί να είναι όλα τα είδη γεωμετρικών σχεδίων, απομιμήσεις άλλων επενδύσεων δαπέδων, όπως παρκέ ή πέτρα. Και λόγω της δυνατότητας προσθήκης ειδικών ουσιών (αναστολέων) στο PVC, είναι δυνατό να δημιουργηθούν ογκομετρικά μοτίβα.

Και τελευταίο, το ανώτερο στρώμα - μια προστατευτική επίστρωση. Πρόκειται για ένα καθαρό στρώμα καθαρού PVC. Είναι αυτός που προστατεύει την επίστρωση από την τριβή, που έχει υψηλή αντοχή στη φθορά. Το πάχος του επηρεάζει άμεσα τη διάρκεια λειτουργίας του λινέλαιο.

Στο πιο ακριβό, εμπορικό λινέλαιο, οι κατασκευαστές βάζουν στην κορυφή του PVC ένα άλλο προστατευτικό στρώμα από πολυακρυλικό ή πολυουρεθάνιο.Αυτή η πορώδης επίστρωση αυξάνει σχετικά την αντοχή στη φθορά του προστατευτικού στρώματος, δεν απαιτεί ειδική επεξεργασία μετά την τοποθέτηση λινέλαιο και είναι εύκολο να καθαριστεί. Μερικές φορές η στρώση πολυουρεθάνης υφίσταται επιπλέον επεξεργασία με υπεριώδες φως, καθιστώντας την προστατευτική επικάλυψη πιο ανθεκτική.

Η τοποθέτηση λινέλαιο είναι αρκετά απλή, ακόμη και ένας αρχάριος μπορεί να το χειριστεί.

 Ετεροστάσιο λινέλαιο

Επιλογή

Είναι δύσκολο να πούμε ποιο λινέλαιο είναι καλύτερο. Η αντίσταση στη φθορά τους είναι περίπου η ίδια.

Το ετερογενές λινέλαιο είναι πιο ανθεκτικό, έχει θόρυβο και θερμομόνωση, είναι πιο άνετο όταν περπατάει και μια τεράστια επιλογή διακοσμητικών μοτίβων σας επιτρέπει να επιλέξετε το δάπεδο σε οποιοδήποτε εσωτερικό στυλ.

Αλλά το ομοιογενές λινέλαιο είναι πιο ελαστικό, επιτρέποντάς σας να κάμψετε τις άκρες γύρω από την περίμετρο του δωματίου, κάνοντας το δάπεδο πιο προστατευμένο από τη διείσδυση της υγρασίας και των βακτηριδίων. Συνιστάται επίσης να το τοποθετήσετε σε χώρους με υψηλό κίνδυνο μηχανικής βλάβης (πέφτουν αιχμηρά και βαριά αντικείμενα).

Μερικές φορές το πλάτος του δωματίου παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Οι ρόλοι ετερογενών λινοτάπητες είναι ευρύτεροι (1,5-4 m), ενώ οι ομοιογενείς είναι μόνο 1,5-2 m. Αυτό μπορεί να είναι αποφασιστικός παράγοντας κατά την αγορά, αν σκοπεύετε να τοποθετήσετε λινέλαιο χωρίς αρμούς.

Σχόλια
 Συντάκτης
Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Για κατασκευαστικά θέματα, συμβουλευτείτε πάντοτε έναν ειδικό.

Αίθουσα εισόδου

Σαλόνι

Υπνοδωμάτιο