Λίτρα πρόσοψης: τύποι υλικών για διακόσμηση εξοχικών κατοικιών

Τα εξωτερικά και εσωτερικά τοιχώματα των μανδύων φαίνονται πάντα κομψά. Είναι επίσης σημαντικό να είναι απόλυτα φιλικό προς το περιβάλλον. Αυτά τα προφανή μειονεκτήματα του ξύλου ως μια τάση απορρόφησης της υγρασίας, σήψη, παραμόρφωση, σήμερα ισοπεδώνονται με ειδική επεξεργασία. Ως αποτέλεσμα, εμφανίζονται ισχυρά, ανθεκτικά στην υγρασία υλικά που ανέχονται τις αλλαγές θερμοκρασίας και τις επιπτώσεις αρνητικών περιβαλλοντικών παραγόντων. Το Planken είναι ένα από αυτά.

Ειδικά χαρακτηριστικά

Το Planken είναι ένας τύπος σανίδας, ένα ξύλινο υλικό πρόσοψης, το οποίο όμως χρησιμοποιείται και για εσωτερική διακόσμηση. Χαρακτηριστικό του είναι οι λοξές ή στρογγυλεμένες γωνίες, που επιτυγχάνονται με λοξότμηση (λοξοτομημένη άκρη της γωνίας) και στις τέσσερις πλευρές του υλικού.

Εξωτερικά, έχει ομοιότητες με το σκάφος του σκάφους, ωστόσο, η σανίδα είναι λεπτότερη (από 15 έως 22 mm).Το πλάτος του υλικού φθάνει τα 70-140 mm.

Η βάση του διοικητικού συμβουλίου είναι συχνά τέτοιες ποικιλίες ξύλου όπως η δρυς, η δρυς, η πεύκη, η τέφρα, ο κέδρος. Τα Planken από αυτά τα είδη δέντρων, καθώς και τα προϊόντα του δωδεκαδακτύλου τους, χαρακτηρίζονται από ανθεκτικότητα και μπορούν να λειτουργούν έως και 25 χρόνια χωρίς να απαιτείται επισκευή.

Το υλικό έχει ένα ευρύ πεδίο εφαρμογής, ειδικότερα, χρησιμοποιείται για την εκτέλεση των ακόλουθων τύπων εργασίας:

 • η οργάνωση της αεριζόμενης πρόσοψης του σπιτιού, τα κτίρια, τα λουτρά.
 • ο σχεδιασμός του δαπέδου και της οροφής, το κιγκλίδωμα στις βεράντες και τις βεράντες ενός εξοχικού σπιτιού.
 • κατασκευή περιφράξεων, περιφράξεις ιδιωτικής κατοικίας,
 • τη δημιουργία πάγκων και παγκάδων ·
 • παραγωγή στοιχείων παιδικής χαράς για παιδιά.
 • κάλυψη επιφανειών ανά τύπο οριζόντιου δαπέδου.

Σε αντίθεση με την επένδυση, η σανίδα δεν έχει σύστημα "αγκάθι-αυλάκωσης", επομένως, όταν εκτίθεται σε υγρασία ή υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες, δεν στρεβλώνει ούτε στρίβει. Και σε περίπτωση ζημιάς, εάν η εγκατάσταση γίνεται με ανοιχτό τρόπο, δεν θα είναι δύσκολο να αντικαταστήσετε το απαραίτητο στοιχείο. Με την κρυμμένη τεχνολογία εγκατάστασης, θα πρέπει να αποσυναρμολογήσετε το τμήμα που βρίσκεται πάνω από τον πίνακα που πρέπει να αντικατασταθεί.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Η σανίδα χαρακτηρίζεται από ακρίβεια διαστάσεων και τέλεια γεωμετρία, η οποία επιτυγχάνεται μέσω αυτοματοποιημένης διαδικασίας κατασκευής. Φυσικά, αυτό διευκολύνει την εγκατάσταση και σας επιτρέπει να έχετε την πιο ομαλή επιφάνεια.

Λόγω της διαλογής του υλικού, καθώς και ο προσεκτικός έλεγχος όλων των σταδίων κατασκευής, το σύνολο της σανίδας δεν περιέχει σχεδόν κανένα θραύσμα.

Με άλλα λόγια, η αγορά είναι οικονομικά βιώσιμη.

Μεταξύ των πλεονεκτημάτων που αξίζει να σημειωθούν είναι τα εξής:

 • υψηλή αντίσταση στις αλλαγές θερμοκρασίας και δείκτες υγρασίας,
 • βελτιωμένη απόδοση ηχομόνωσης και θερμομόνωσης.
 • μια μακρά περίοδος λειτουργίας, λόγω της προσεκτικής επεξεργασίας του ξύλου, της απουσίας κόμβων, τσέπες ρητίνης πάνω στο υλικό,
 • εντυπωσιακούς δείκτες φραγμού ατμών, έτσι ώστε το ξύλο "τραβά" έξω από το δωμάτιο, και στη συνέχεια από την επιφάνεια των τοίχων περίσσεια υγρασία?
 • εύκολη εγκατάσταση, εύκολη αντικατάσταση της κατεστραμμένης περιοχής,
 • έλλειψη στρέβλωσης και παραμορφώσεων.
 • βιοστατικότητα.
 • ποικιλία από άνθη και υφές, κομψό και ευγενές σχέδιο.
 • ευρύ πεδίο εφαρμογής.

Αυτά τα πλεονεκτήματα επιτυγχάνονται μέσω βραχυπρόθεσμης θερμικής επεξεργασίας των σανίδων.Το θερμικά επεξεργασμένο υλικό μπορεί να αντέξει διάφορες περιβαλλοντικές επιρροές χωρίς να χάσει την αισθητική του.

Η παρουσία του τελικού στρώματος καθιστά την σανίδα ανθεκτική στις ακτίνες UV. Όπως είναι γνωστό, υπό την επίδραση αυτής της ακτινοβολίας, το δέντρο στεγνώνει, ρωγμάει και χάνει το χρώμα του. Υποβάλλονται σε θερμική πρόσκρουση και στη συνέχεια καλύπτονται με τελική στρώση, οι σανίδες διατηρούν τα υψηλά τεχνικά χαρακτηριστικά τους και την ελκυστική εμφάνιση τους καθ 'όλη τη διάρκεια ζωής τους (20-30 χρόνια).

Το μειονέκτημα του planken είναι το υψηλό κόστος του.

Πιστεύεται ότι ακόμη και με τη χρήση υλικών υψηλής ποιότητας, η τιμή των σανίδων είναι πολύ υψηλή. Ορισμένοι ειδικοί συμφωνούν ότι οφείλεται στην καινοτομία του υλικού.

Εκτός από την αγορά planken, είναι απαραίτητο να ξοδέψετε χρήματα σε ειδικές συνδέσεις, καθώς και μια ειδική ανθεκτική στο φως υδροηλεκτρική αντιανεμική μεμβράνη, η συνηθισμένη υδρόφιλη με ανοιχτό τύπο εγκατάστασης δεν θα λειτουργήσει.

Είδη

Ανάλογα με τη μέθοδο κοπής λοξοτομείων, υπάρχουν 3 τύποι:

 • ευθεία γραμμή (τοποθετημένη από άκρο σε άκρο με διατήρηση μικρών κενών).
 • πλάγια (έχει σχήμα παραλληλεπιπέδου, η τοποθέτηση πραγματοποιείται από άκρο σε άκρο).
 • ευθεία με σελίδες (εξοπλισμένες με ειδική βάση τύπου "καβουριού" ή "γέφυρας").

Ανάλογα με τον τύπο του υλικού, υπάρχουν:

 • Πίνακες πρόσθετης κλάσης - είναι υψηλής ποιότητας, δεν έχουν τσιπς, ζημιές και τσέπες στην επιφάνεια.
 • Τα προϊόντα "Prima" - επιτρέπονται μικρά ελαττώματα και επιφανειακές ρωγμές.
 • κατηγορία πλοίων "AB" - εκτός από ρωγμές, υπάρχουν άλλα ελαττώματα, για παράδειγμα, κόμβους.
 • πίνακες "BC" - σημαντικές επιφανειακές ατέλειες, παρουσία κόμβων, σκοτεινές περιοχές.

Το Planken μπορεί επίσης να ποικίλει ανάλογα με το χρησιμοποιούμενο υλικό. Συνηθισμένα είναι τα προϊόντα της λυγαριάς, η οποία χαρακτηρίζεται από την ικανότητα να ανέχεται υψηλή υγρασία, διατηρώντας ταυτόχρονα τις παραμέτρους και τη γεωμετρία της. Επιπλέον, υπό την επίδραση της υγρασίας και των υψηλών θερμοκρασιών, αποκτούν πρόσθετη αντοχή και σκληρότητα.

Αυτός ο τύπος ξύλου δεν είναι επιρρεπής σε έντομα παράσιτα, γι 'αυτό και ο τελικός πίνακας διατηρεί την ακεραιότητά του. Αυτά τα χαρακτηριστικά παρέχουν ανθεκτικότητα, η διάρκεια ζωής των larch planken - 25 χρόνια.

Τα προϊόντα από μαλλί είναι ελκυστικά και ευπροσάρμοστα.

Συνδυάζονται καλά με άλλα υλικά, είτε πρόκειται για σανίδα παρκέ είτε για τεχνητή πέτρα.

Καναδικό κέδρο και πεύκο χρησιμοποιούνται επίσης για την επένδυση. Ισχυρό, ανθεκτικό, με χαρακτηριστικό πρότυπο, το προϊόν γίνεται μια άξια επιλογή για εσωτερική εργασία και διακόσμηση προσόψεων.

Η υψηλή απόδοση έχει μια έκδοση σύνθετου ξύλου-πολυμερούς (WPC). Η βάση του είναι ο πεπλατυσμένος πευκοδάσος, ο οποίος είναι γεμάτος με πολυμερή. Χάρη σε αυτή τη σύνθεση, είναι δυνατό να αποκτηθεί ένα υλικό που δεν επηρεάζεται εντελώς από την σήψη, διακρίνεται από αντοχή στις καιρικές συνθήκες, αντοχή στην υγρασία και μακρά περίοδο λειτουργίας. Το WPC Planken αντέχει τόσο τις υψηλές (έως και 70 ° C) όσο και τις χαμηλές (έως -50 ° C) θερμοκρασίες, καθώς και τα θερμικά "άλματα".

Τέλος, απομονώνονται επίσης θερμικά επεξεργασμένα πλακένια, τα οποία, λόγω ειδικής επεξεργασίας, έχουν υψηλή βιοσταθερότητα, δεν είναι ευαίσθητα σε παραμορφώσεις και χαρακτηρίζονται από μικρότερο βάρος.

Βασικές παράμετροι

Όπως ήδη αναφέρθηκε, το πάχος των σανίδων είναι περίπου 15-22 mm. Ωστόσο, εάν είναι απαραίτητο, ο μίσχος παράγεται με μεγαλύτερο πάχος. Το πάχος του υλικού εξαρτάται άμεσα από τις μονωτικές του ιδιότητες, καθώς και τη διάρκεια ζωής του.

Το πλάτος των σανίδων - από 90 έως 140 mm.Τα στενά προϊόντα (70-120 mm) χρησιμοποιούνται συνήθως για εσωτερική διακόσμηση και ευρύτερα προϊόντα (120-140 mm) για εξωτερικούς χώρους. Μήκος - από 2000 έως 3000 mm. Ορισμένοι κατασκευαστές προσφέρουν επιλογές έως και 4000 mm σε μήκος.

Μέθοδοι συναρμολόγησης

Συνήθως οι σανίδες τοποθετούνται οριζόντια. Ωστόσο, τίποτα δεν εμποδίζει την τοποθέτηση της σανίδας σε κατακόρυφη ή διαγώνια κατεύθυνση. Η τοποθέτηση υλικού οριζόντια είναι ευκολότερη, απαιτεί ειδικές δεξιότητες.

Υπάρχουν δύο τρόποι στερέωσης: ανοιχτά και κλειστά. Η πρώτη επιλογή εγκατάστασης είναι κατάλληλη για πλαϊνές πλακέτες. Είναι επίπονη και απαιτεί περισσότερο χρόνο, ωστόσο, το αποτέλεσμα θα είναι το αποτέλεσμα ενός μονολιθικού τοίχου από ξύλο, επειδή οι αρμοί και οι σύνδεσμοι δεν είναι αισθητοί. Ελλείψει δεξιοτήτων για την εργασία με υλικό, οι εσωτερικοί συνδετήρες πρέπει να ανατίθενται σε έναν επαγγελματία.

Η εγκατάσταση ενός ανοικτού συστήματος είναι ευκολότερη. Αυτό συνεπάγεται την τοποθέτηση των σανίδων στο κιβώτιο με τη χρήση βιδών, έτσι ώστε αυτή η μέθοδος στερέωσης των συνδετήρων να γίνει αισθητή.

Περάστε τα στάδια

Πρώτα απ 'όλα, είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε ένα κιβώτιο, το οποίο είναι κατασκευασμένο από αντισηπτικές ράβδους από λυγαριές.Χρησιμοποιώντας κατσαβίδια, στερεώνονται στον τοίχο πάνω από το μονωτικό υλικό. Οι σάκοι βρίσκονται σε απόσταση 100 εκατοστά το ένα από το άλλο, η κατεύθυνσή τους αντιστοιχεί στην κατεύθυνση των σανίδων.

Εάν η προηγούμενη επίστρωση είναι ανθεκτική (επένδυση από τούβλα), μπορεί να αποθηκευτεί. Είναι καλύτερα να χτυπήσει κάτω το γύψο, σκόνη στην επιφάνεια.

Το βήμα της πλάκας καθορίζεται συνήθως από το πλάτος του φύλλου μόνωσης.

Δεδομένου ότι το πιο συνηθισμένο θερμομονωτικό υλικό είναι το ορυκτό μαλλί με στρώμα πλάτους 60 cm, το βήμα της επένδυσης θα είναι 56-58 cm. Όταν επιλέγετε ένα άλλο υλικό, πρέπει να γνωρίζετε ότι η μόνωση πρέπει να ταιριάζει στενά μεταξύ των στοιχείων του υποσυστήματος.

Το Planken πριν από τη χρήση αντιμετωπίζεται με αντισηπτικό, το οποίο αυξάνει την αντοχή στην υγρασία του ξύλου. Κατά την κοπή υλικού, είναι σημαντικό να χειρίζεστε τα σημεία κοπής. Εάν σχεδιάζετε να βάψετε ή να εφαρμόσετε μια άλλη διακοσμητική επικάλυψη, τότε η μπροστινή πλευρά είναι καλύτερο να μην καλύπτετε με αντισηπτικό. Περαιτέρω χρώματα μπορεί να βρίσκονται άνισα.

Η εγκατάσταση αρχίζει με τη δεύτερη σειρά.

Κατ 'αρχάς, ένα επίπεδο λέιζερ χρησιμοποιείται για τη σήμανση και μια μπάρα είναι σταθερή. Μια πλακέτα τοποθετείται πάνω του για να χαρτογραφηθεί η θέση του συνδετήρα.

Στο πίσω μέρος της σανίδας, ο σύνδεσμος πρέπει να τοποθετηθεί έτσι ώστε το στοιχείο στερέωσης κάτω από τη βίδα να αφεθεί στο πάνω μέρος του. Στη συνέχεια, θα βιδωθούν στα κούτσουρα και οι κατώτεροι θα στερεωθούν στους συνδετήρες του άνω μέρους της προηγούμενης σανίδας.

Μεταγενέστερες σειρές εκτελούνται με παρόμοιο τρόπο. Αφού ολοκληρώσετε την εργασία, θα πρέπει να αφαιρέσετε τη ράβδο κάτω από τη δεύτερη σειρά και να προχωρήσετε στην εγκατάσταση του πρώτου. Για το σκοπό αυτό, μια γωνία είναι στερεωμένη στην πίσω πλευρά της σανίδας και κατασκευάζονται συνδετήρες. Κρύβεται πίσω από τη δεύτερη σειρά και η γωνία από το κάτω μέρος είναι σταθερή στις καθυστερήσεις. Το αποτέλεσμα είναι μια επίπεδη επιφάνεια, όλα τα κενά κρύβονται από τα αδιάκριτα μάτια και το εξωτερικό περιβάλλον, γεγονός που αυξάνει τη διάρκεια ζωής του συστήματος τοποθέτησης.

Η τοποθέτηση της λοξότμητης σανίδας γίνεται με τη χρήση ειδικού συνδετήρα. Πρόκειται για μεταλλική πλάκα με το γράμμα "G", το οποίο επιτρέπει την στερέωση των σανίδων πάχους έως και 25 mm.

Το στήριγμα έχει μια ειδική ακίδα στην οποία τοποθετούνται οι σανίδες. Η εγκατάσταση ξεκινά επίσης με τη θερμομόνωση του κτιρίου και την εγκατάσταση του υποσυστήματος. Η πρώτη σειρά είναι τοποθετημένη στο κιβώτιο με βίδες ή βίδες.Στη συνέχεια, το planfix είναι συνδεδεμένο στη γραμμή βάσης και στην πρώτη γραμμή. Στη συνέχεια, η "λωρίδα" της επόμενης σειράς τοποθετείται στην ακίδα του συνδετήρα. Όλα τα πλακίδια είναι στερεωμένα με τον ίδιο τρόπο.

Συστάσεις

Εάν θέλετε να πάρετε μια επιφάνεια στην οποία τα κενά μεταξύ των σανίδων δεν θα είναι ορατά, επιλέξτε μια λοξή σανίδα. με γωνία κλίσης από 45 έως 70 μοίρες. Συνιστάται επίσης σε περιοχές με υψηλά επίπεδα υγρασίας. Οι λοξότμητες άκρες και η κρυφή εγκατάσταση εξαλείφουν το σχηματισμό διακένων σύνδεσης μεταξύ των σανίδων, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε πιθανότητα διείσδυσης της υγρασίας εξαλείφεται.

Για την εγκατάσταση συνιστάται η χρήση συνδετήρων από ανοξείδωτο χάλυβα ή άλλων υλικών.με ανθεκτική στη διάβρωση επίστρωση. Μετά την τοποθέτηση, η εξωτερική επιφάνεια του πλακιδίου θα πρέπει επίσης να προστατεύεται - μπορεί να είναι επικαλυμμένη με βαμβάκι, βερνίκι ή ειδική βαφή.

Οι ειδικοί συστήνουν να απομείνει ένα μικρό κενό μεταξύ των σανίδων, επειδή κατά τη λειτουργία τους μπορεί να αυξηθεί ελαφρά σε μέγεθος. Εάν δεν υπάρχει κενό για να αποφευχθεί η παραμόρφωση της επικάλυψης.

Πρωτότυπα παραδείγματα

Το Planken μοιάζει εξίσου εντυπωσιακό τόσο σε μεγάλες περιοχές όσο και σε μικρές κατασκευές.Το ύφος του κτιρίου δεν έχει πρωταρχική σημασία - το υλικό που ταιριάζει σωστά στο χρώμα φαίνεται αρμονικά στο εξωτερικό του κάθε στυλ.

Χρησιμοποιώντας το στην εσωτερική επένδυση προσθέτει φινέτσα και πολυτέλεια στο εσωτερικό, φέρνει άνεση και ζεστασιά. Το Planken μπορεί να βαφτεί, καθώς και σε συνδυασμό με άλλα υλικά φινιρίσματος.

Δείτε το παρακάτω βίντεο για λεπτομέρειες σχετικά με την επένδυση της πρόσοψης.

Σχόλια
 Συντάκτης
Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Για κατασκευαστικά θέματα, συμβουλευτείτε πάντοτε έναν ειδικό.

Αίθουσα εισόδου

Σαλόνι

Υπνοδωμάτιο