Πώς να κολλήσετε γυψοσανίδας στον τοίχο;

Ένας από τους ευκολότερους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την οριοθέτηση της επιφάνειας είναι να τελειώσετε τους τοίχους με φύλλα γυψοσανίδας. Υπάρχουν δύο τρόποι για τη στερέωση του υλικού: πλαίσιο και frameless. Η μέθοδος πλαισίου περιλαμβάνει τη χρήση ειδικών μεταλλικών προφίλ, τα οποία μειώνουν ελαφρώς την επιφάνεια του δωματίου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, προτιμάται η χρήση της μεθόδου στερέωσης χωρίς πλαίσιο. Σχεδόν ο καθένας μπορεί να αντιμετωπίσει την εγκατάσταση χωρίς γύψο φύλλων γύψου. Είναι σημαντικό μόνο να γνωρίζετε πώς να κολλήσετε σωστά το γυψοσανίδα στον τοίχο.

Χαρακτηριστικά της συγκόλλησης

Η στερέωση φύλλων γυψοσανίδων χωρίς σκελετό εξοικονομεί χώρο και χρήματα για επισκευές.Ωστόσο, δεν είναι πάντα δυνατόν να κολλήσετε υλικό στον τοίχο. Για αυτή τη μέθοδο εγκατάστασης πρέπει να πληρούνται τρεις προϋποθέσεις:

 • στην επιφάνεια δεν πρέπει να υπάρχουν ισχυρές ανωμαλίες και διάφορα ελαττώματα μεγαλύτερα από πέντε εκατοστά.
 • τα τείχη της αίθουσας δεν χρειάζεται να ζεσταίνουν από το πενποπλεξ ή άλλο υλικό.
 • για γυψοσανίδας δεν χρειάζεται να κρύψει οποιαδήποτε μηχανικά συστήματα στο σπίτι.

Η μέθοδος εγκατάστασης χωρίς πλαίσιο είναι ιδανική για φινίρισμα μικρών δωματίων. Είναι δυνατόν να ισοπεδωθεί με φύλλα γυψοσανίδας όχι μόνο τοίχους, αλλά και οροφές. Το GCL μπορεί να κολληθεί στις ακόλουθες επιφάνειες:

 • τοίχους από τούβλα.
 • επιχρισμένες επιφάνειες.
 • πορομπετόν;
 • τοίχοι από τεμάχια αφρού.
 • επιφάνειες από αφρώδες πολυστυρένιο.
 • κεραμικό πλακάκι.

Για επιτυχείς εργασίες επισκευής, είναι σημαντικό να επιλέξετε το σωστό συγκολλητικό διάλυμα, να προετοιμάσετε καλά την επιφάνεια και να ακολουθήσετε τις συστάσεις για στερέωση χωρίς στρώση του υλικού.

Τύποι κόλλας: πώς να επιλέξετε;

Η επιλογή του συγκολλητικού μείγματος για την στερέωση γυψοσανίδας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Πρώτα απ 'όλα, είναι ο τύπος επιφανειακού υλικού που πρόκειται να ολοκληρωθεί. Οι σύγχρονοι κατασκευαστές οικοδομικών υλικών είναι έτοιμοι να προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα κόλλας για γυψοσανίδες. Επιλέξτε τους κύριους τύπους μειγμάτων που είναι κατάλληλα για την κόλληση υλικού στην επιφάνεια:

 • Σε βάση γύψου. Τα πιο δημοφιλή μίγματα γύψου των μαρκών Knauf και Volma.
 • Κόλλα πολυουρεθάνης.
 • Σφραγιστικό αφρού πολυουρεθάνης (αφρός πολυουρεθάνης).
 • Κόλλα πλακιδίων
 • Συγκολλητικά σιλικόνης.
 • Υγρά καρφιά.
 • Μίγματα γύψου με βάση γύψο ή τσιμέντο.
 • Γύψος σε ξεχορτάρια.

Οι καθολικές συνθέσεις είναι κατάλληλες για εργασίες με σχεδόν όλους τους τύπους επικαλύψεων, είτε πρόκειται για σκυρόδεμα, τοιχοποιία, τούβλα ή πλάκες αεριώδους σκυροδέματος. Για ένα συγκεκριμένο επίπεδο τοίχο, μια λύση τσιμέντου επαφής είναι μια εξαιρετική επιλογή. Οι ενώσεις με βάση τη σιλικόνη είναι κατάλληλες για την προσάρτηση υλικού σε τελείως λείες επιφάνειες (για παράδειγμα πλαστικό ή κεραμίδι).

Εκτός από τη χρήση ειδικών συγκολλητικών λύσεων για γυψοσανίδες, Η συναρμολόγηση μπορεί να γίνει με τη χρήση σφραγιστικού αφρού πολυουρεθάνης και βιδών. Η τοποθέτηση αφρού για τη συγκόλληση φύλλων γυψοσανίδας στον τοίχο χρησιμοποιείται αρκετά σπάνια, καθώς η διαδικασία τέτοιων εργασιών φινιρίσματος δεν είναι εύκολη.

Συμβουλές για δύσκολες περιπτώσεις

Η χωρίς πλαίσιο εγκατάσταση γυψοσανίδας είναι πολύ ευκολότερο πλαίσιο.Κολλήστε το υλικό με τα χέρια σας δεν είναι δύσκολο. Ωστόσο, με αυτή τη μέθοδο προσάρτησης σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να υπάρχουν κάποιες δυσκολίες στην πραγματοποίηση των επισκευών. Η πολυπλοκότητα της διαδικασίας κόλλησης φύλλων γυψοσανίδας στον τοίχο εξαρτάται από τους ακόλουθους παράγοντες:

 • τύπος επιφάνειας.
 • η ποιότητα του γυψοσανίδας?
 • τύπος συγκολλητικού μείγματος.
 • επίπεδο τραχύτητας της επιφάνειας.

Δεδομένων ορισμένων συστάσεων για την εργασία με διάφορες επιφάνειες, είναι δυνατόν να απλοποιηθεί σημαντικά η διαδικασία εγκατάστασης της γυψοσανίδας. Η μέθοδος εφαρμογής της κόλλας εξαρτάται από τον τύπο της επιφάνειας, καθώς και από το επίπεδο ανομοιομορφίας του τοιχώματος. Εξετάστε μερικές συστάσεις για την εργασία με συγκολλητικά μείγματα:

 • Κατά τη διάρκεια της εργασίας με βάση το αέριο-σκυρόδεμα αξίζει να θυμόμαστε ότι η κόλλα πρέπει να εφαρμοστεί σε έναν τοίχο, αλλά όχι σε γυψοσανίδες.
 • Εάν οι τοίχοι είναι σχεδόν επίπεδες, το κονίαμα μπορεί να απλωθεί σε όλο το φύλλο γυψοσανίδας. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε το συγκολλητικό μίγμα σε χωριστούς "σωρούς" γύρω από την περίμετρο και στο κέντρο του φύλλου. Όσο μεγαλύτερη είναι η περιοχή που καλύπτεται με κόλλα, τόσο πιο ασφαλής θα είναι η βάση.
 • Κατά την εγκατάσταση είναι απαραίτητο να παρακολουθείται προσεκτικά το επίπεδο των ήδη κολλημένων φύλλων.Εάν είναι απαραίτητο, η επιφάνεια είναι ισοπεδωμένη με σφυρί ξυλουργού.

Για να ολοκληρώσετε τις εγκαταστάσεις με υψηλό επίπεδο υγρασίας (κουζίνα, μπάνιο, υπόγειο, μπαλκόνι), πρέπει να αγοράσετε φύλλα γυψοσανίδας με ιδιότητες αντοχής στην υγρασία. Το συγκολλητικό μίγμα πρέπει επίσης να έχει καλή αντοχή στην υγρασία.

Πολύ λεία τοιχώματα από σκυρόδεμα πρέπει να υποβάλλονται σε επεξεργασία με σκυρόδεμα για να αυξηθεί το επίπεδο πρόσφυσης. Εάν η επιφάνεια έχει προηγουμένως επικαλυφθεί, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν περιοχές στον τοίχο με ξεφλούδισμα ή ξεφλούδισμα.

Προετοιμασία του ιδρύματος

Για τα φύλλα γυψοσανίδας κολλημένα σταθερά στον τοίχο, πρέπει πρώτα να προετοιμαστεί η επιφάνεια. Πρώτα απ 'όλα, το παλιό κάλυμμα τελειώματος, είτε είναι ταπετσαρία είτε βαφή, αφαιρείται από τη βάση. Το υλικό βαφής σε ακρυλική βάση καθαρίζεται με τη βοήθεια μύλου με ακροφύσιο με τη μορφή τροχού λείανσης πετάλων. Το χρώμα του γαλακτώματος μπορεί να αφαιρεθεί από το τσιμεντένιο τοίχο χρησιμοποιώντας μια σκληρή μεταλλική βούρτσα.

Αφού καθαρίσετε την παλιά επίστρωση, είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε τη σκόνη και τη βρωμιά από την επιφάνεια. Για να βελτιωθεί η πρόσφυση, πρέπει να προετοιμαστεί ο τοίχος.Εάν υπάρχουν σοβαρές ατέλειες ή παρατυπίες στον τοίχο, τότε η κόλληση της γυψοσανίδας σε μια τέτοια επιφάνεια χωρίς προηγούμενη ευθυγράμμιση θα αποτύχει.

Διαδικασία συναρμολόγησης

Πριν ξεκινήσετε την εργασία, πρέπει να προετοιμάσετε όλα τα απαραίτητα εργαλεία, να υπολογίσετε τη σωστή ποσότητα κόλλας και να κάνετε μετρήσεις στην επιφάνεια. Η κατανάλωση κόλλας εξαρτάται από τον τύπο της επιλεγμένης λύσης. Σε ένα τετραγωνικό μέτρο μπορεί να πάρει πέντε κιλά διαλύματος.

Για να μην αποστασιοποιηθείτε κατά την ολοκλήρωση των εργασιών για την εύρεση των σωστών εργαλείων, είναι προτιμότερο να τα προετοιμάσετε εκ των προτέρων.

Για τη συγκόλληση γυψοσανίδας στους τοίχους, ενδέχεται να χρειαστούν τα ακόλουθα εργαλεία:

 • επίπεδο κτιρίου ·
 • κατασκευή κατακόρυφη?
 • γυψοσανίδας μαχαίρι?
 • ικανότητα για λύση κόλλας.
 • κατασκευαστικό μίξερ, που απαιτείται για την ανάμιξη κόλλας.
 • σφυρί του ξυλουργού για την εξομάλυνση γυψοσανίδων.
 • με σπάτουλα για εφαρμογή συγκολλητικού μείγματος.
 • τροχό ρουλέτας

Εάν αγοράσατε το συγκολλητικό μείγμα σε ξηρή μορφή, είναι απαραίτητο να προετοιμάσετε ένα διάλυμα κατάλληλο για εφαρμογή. Στην περίπτωση αυτή, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες συστάσεις για την κατασκευή της συγκολλητικής σύνθεσης, δεδομένου ότι αυτή η διαδικασία εξαρτάται από τον τύπο της κόλλας που αγοράζεται.Λεπτομερείς οδηγίες για την ανάμιξη του διαλύματος μπορούν να βρεθούν στη συσκευασία.

Εκτός από το συγκολλητικό μίγμα για το τελικό στάδιο της εγκατάστασης θα χρειαστεί πλήρωση. Με τη βοήθεια του μίγματος στόκου, θα γίνει τοποθέτηση αρμών μεταξύ φύλλων γυψοσανίδας.

Έχοντας προετοιμάσει τα εργαλεία, την κόλλα και το γυψοσανίδα για την τελική εργασία, είναι απαραίτητο να κάνετε μια σήμανση στον τοίχο για το υλικό.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις και την καθιερωμένη σήμανση, κόβονται φύλλα γυψοσανίδας. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το ύψος των φύλλων πρέπει να είναι μικρότερο από το ύψος των τοίχων κατά περίπου 2 εκατοστά. Η διαφορά ύψους είναι απαραίτητη, ώστε κατά την εγκατάσταση να είναι δυνατή η δημιουργία μικρών κενών μεταξύ του γυψοσανίδας και του δαπέδου, του γυψοσανίδας και της οροφής. Κάτω από όλες τις υποδοχές και διακόπτες στο δωμάτιο, πρέπει να κάνετε τρύπες στο γυψοσανίδα εκ των προτέρων.

Η τεχνολογία περαιτέρω εργασιών επικόλλησης των τοίχων με γυψοσανίδες θα εξαρτηθεί από το επίπεδο επιφανειακών ανωμαλιών.

Ομαλή επιφάνεια

Οι τοίχοι από σκυρόδεμα ή καλά τοίχους συνήθως έχουν σχεδόν επίπεδη επιφάνεια. Είναι αρκετά εύκολο να κολλήσετε γυψοσανίδας σε μια τέτοια βάση.Η μόνη δυσκολία που μπορεί να προκύψει κατά την εγκατάσταση είναι η εγκατάσταση ηλεκτρικών καλωδίων.

Η ηλεκτρική καλωδίωση τοποθετείται κάτω από το GCR. Όταν η κατασκευή δεν επιτρέπει την τοποθέτηση των συρμάτων με τέτοιο τρόπο ώστε να μην πιέζονται στα φύλλα γυψοσανίδας, είναι απαραίτητο να γίνουν οπές για την καλωδίωση στον τοίχο.

Μετά την επίλυση του προβλήματος καλωδίωσης, η κόλλα προετοιμάζεται και το υλικό φινιρίσματος κόβεται, μπορείτε να προχωρήσετε στη συγκόλληση της επιφάνειας. Το συγκολλητικό διάλυμα εφαρμόζεται σε φύλλο ξηρού τοιχώματος με σπειρώματα με εγκοπή. Εάν είναι δυνατόν, λιπαίνετε με όσο το δυνατόν κόλλα.

Γυψοσανίδες είναι εγκατεστημένη στις ξύλινες δοκούς, οι οποίες παίζουν το ρόλο ενός συγκεκριμένου βήματος. Μέσω των οπών που υπάρχουν στο φύλλο, περνάνε τα καλώδια ή εισάγονται διακόπτες και υποδοχές, μετά από τις οποίες μπορείτε να αρχίσετε να κολλώνετε τους τοίχους. Η πλάκα πρέπει να είναι ελαφρά ανυψωμένη και να πιέζεται καλά στη βάση. Με τη βοήθεια του επιπέδου πραγματοποιείται η κατακόρυφη ευθυγράμμιση, τότε το φύλλο γυψοσανίδας πρέπει να πιέζεται πάνω στον τοίχο με ακόμα μεγαλύτερη δύναμη.

Μικρά ελαττώματα

Τα τοιχώματα από τούβλα εμφανίζουν συνήθως ανωμαλίες εντός πέντε εκατοστών από το κανονικό επίπεδο.Η προσκόλληση γυψοσανίδας στην επιφάνεια, η οποία έχει μικρές ανωμαλίες, ουσιαστικά δεν διαφέρει από την προηγούμενη μέθοδο.

Ιδιαίτερη προσοχή στην περίπτωση αυτή πρέπει να δοθεί στην επιλογή του συγκολλητικού διαλύματος. Για την αντιμετώπιση ανομοιόμορφων επιφανειών, πρέπει να εφαρμοστεί κόλλα στο υλικό τελικής επεξεργασίας με ένα μεγάλο στρώμα. Ορισμένοι τύποι συγκολλητικών μιγμάτων μπορούν να εφαρμοστούν σε στρώσεις όχι μεγαλύτερα από δύο εκατοστά, πράγμα που στην περίπτωση αυτή μπορεί να είναι ανεπαρκές.

Εφαρμόστε το συγκολλητικό μίγμα στο υλικό πρέπει να είναι "πασσάλους". Η απόσταση μεταξύ των σημείων της κόλλας δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από δυόμισι εκατοστά. Στο κέντρο του μίγματος κατανέμεται σε διαστήματα τεσσάρων και μισών εκατοστών. Η πλάκα είναι τοποθετημένη στις δοκοί, πιέζεται ελαφρά προς τον τοίχο, ευθυγραμμίζεται κάθετα και πιέζεται προς τα κάτω στην επιφάνεια.

Μεγάλες αποκλίσεις

Σε έντονα ανώμαλα τοιχώματα, είναι επιθυμητό να στερεωθεί το γυψοσανίδα στα μεταλλικά προφίλ. Ωστόσο, είναι επίσης δυνατή η κόλληση του υλικού σε μια καμπύλη επιφάνεια. Σε αυτή την περίπτωση, η συρραφή του τοίχου κάτω από την καλωδίωση δεν είναι απαραίτητη. Τα καλώδια μπορούν να τοποθετηθούν εύκολα στα αυλάκια και να στερεωθούν. Περαιτέρω εργασία εκτελείται με την ακόλουθη σειρά:

 • Ορισμένες πλάκες πρέπει να κοπούν σε ξεχωριστά κομμάτια με πλάτος που δεν υπερβαίνει τα δεκαπέντε εκατοστά. Τέτοια κομμάτια θα χρησιμεύσουν ως βάση για μια επίστρωση γυψοσανίδας. Ο αριθμός και το μήκος των λωρίδων εξαρτάται από το μέγεθος του δωματίου.
 • Τα τεμαχισμένα τεμάχια πρέπει να κολληθούν στους τοίχους σε απόσταση όχι μεγαλύτερη από εξήντα εκατοστά το ένα από το άλλο.
 • Μετά την πλήρη ξήρανση της βάσης των λωρίδων γυψοσανίδας, οι πλάκες είναι κολλημένες στους φάρους. Το κονίαμα κόλλας απλώνεται πάνω στην επιφάνεια των εγκατεστημένων φάρων και ένα ολόκληρο φύλλο γυψοσανίδας κολλά στη βάση.

Συνδέστε τα φύλλα μαζί

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου είναι απαραίτητο να κολλήσετε ένα μπλοκ γυψοσανίδας σε άλλο. Η συγκόλληση των φύλλων μαζί δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Η προετοιμασία της επιφάνειας σε αυτή την περίπτωση δεν θα έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Κατ 'αρχάς, ο καθαρισμός γίνεται από τη ρύπανση, στη συνέχεια - προετοιμασία της επιφάνειας. Όταν υπάρχουν ραφές μεταξύ των φύλλων στην παλιά επίστρωση γυψοσανίδας, πρέπει να σφραγιστούν. Επίσης, σημειώστε ότι οι ραφές στο εσωτερικό και στο εξωτερικό στρώμα δεν πρέπει να είναι οι ίδιες.

Με αφρό

Ο αφρός πολυουρεθάνης χρησιμοποιείται λιγότερο συχνά για τη συγκόλληση φύλλων γυψοσανίδας.Αυτή η μέθοδος απαιτεί πολύ χρόνο και προσπάθεια, μόνο και μόνο επειδή οι πλάκες πρέπει να πιέζονται καλά στον τοίχο κάθε δεκαπέντε λεπτά για μια ώρα.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μέθοδοι για την στερέωση του γυψοσανίδας με αφρό. Οι πιο συνηθισμένοι τρόποι:

 • χρησιμοποιώντας βίδες.
 • μεγέθους του ίδιου του αφρού.

Στην πρώτη περίπτωση στην γυψοσανίδα με τη βοήθεια ενός τρυπανιού είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν τρύπες ύψους τουλάχιστον δώδεκα. Στη συνέχεια, η πλάκα πιέζεται στον τοίχο και με τη βοήθεια ενός μολυβιού στην επιφάνεια σημειώνεται η θέση των τρυπημένων οπών. Όλα τα σημειωμένα σημεία στον τοίχο είναι διάτρητα κάτω από πλαστικά βύσματα, στα οποία οι βίδες θα βιδωθούν για να συνδέσουν το GLA.

Με βίδες ή βίδες με αυτοκόλλητη τοποθέτηση φύλλα από χαρτόνι γύψου στερεώνονται σε έναν τοίχο. Κοντά στα σημεία στερέωσης, τρύπες διαπερνούν αρκετές τρύπες διαμέσου των οποίων γεμίζουν το χώρο μεταξύ της πλάκας και του τοίχου με αφρώδες υλικό.

Για τη στερέωση φύλλων γυψοσανίδων με αφρό, δεν είναι απαραίτητο να καταφύγετε στη χρήση βιδών με αυτοκόλλητη τομή και διάτρησης. Αλλά αυτή η μέθοδος είναι αποδεκτή στην περίπτωση των πολύ λείων τοιχωμάτων. Αφρός εφαρμόζεται στην πίσω πλευρά του φύλλου.Αφού διανείμετε το μείγμα, περιμένετε δεκαπέντε λεπτά και, στη συνέχεια, τοποθετήστε τον πίνακα στον τοίχο.

Τελική εργασία

Η γυψοσανίδα δεν χρησιμοποιείται ως τελική επικάλυψη, αλλά χρησιμεύει ως ομοιόμορφη βάση για βαφή, ταπετσαρία ή για οποιαδήποτε άλλη διακοσμητική επικάλυψη. Αφού κολληθεί το υλικό στους τοίχους, πρέπει να το κρατήσετε Ορισμένες τελικές εργασίες προετοιμασίας της επιφάνειας για το επόμενο φινίρισμα:

 • Οι αρμοί μεταξύ φύλλων γυψοσανίδας πρέπει να σφραγιστούν. Για να λύσετε αυτό το πρόβλημα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικές ενώσεις στόκου. Οι αρμοί τρίβονται με μια στενή μεταλλική σπάτουλα.
 • Χωρίς να περιμένετε για την πλήρη ξήρανση του στόκου πρέπει να στερεώσετε μια ενισχυτική ταινία.
    • Το δεύτερο στρώμα στόκου εφαρμόζεται μετά από πλήρη ξήρανση του προηγούμενου. Ο χρόνος στεγνώματος εξαρτάται από τον τύπο του μείγματος. Κατά μέσο όρο, είναι δώδεκα ώρες.
    • Αφού το δεύτερο στρώμα του στόκου είναι εντελώς στεγνό, η γυψοσανίδα πρέπει να προετοιμαστεί.
    • Η προετοιμασμένη επιφάνεια είναι πλήρως επικαλυμμένη.
    • Εάν η επικάλυψη δεν είναι ακόμη αρκετή, η επιφάνεια πρέπει να προετοιμαστεί ξανά και να εφαρμοστεί ένα δεύτερο στρώμα στόκου.
    • Η τραχύτητα και οι ανωμαλίες στην τελική επίστρωση αφαιρούνται με γυαλόχαρτο.
    • Το τελικό βήμα θα είναι μια άλλη προετοιμασία της επιφάνειας, μετά την οποία θα είναι δυνατό να προχωρήσουμε στο φινίρισμα των τοίχων.

    Για το πώς να κολλήσετε γυψοσανίδας στον τοίχο, δείτε το παρακάτω βίντεο.

    Σχόλια
     Συντάκτης
    Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Για κατασκευαστικά θέματα, συμβουλευτείτε πάντοτε έναν ειδικό.

    Αίθουσα εισόδου

    Σαλόνι

    Υπνοδωμάτιο