Πώς να κόψετε το γυψοσανίδα;

Κάθε ένας από εμάς έκανε επισκευές στη ζωή μας. Και πολλοί το κάνουν κάθε δύο χρόνια. Συχνά χρησιμοποιούμε υλικά όπως γυψοσανίδα για να μονώσουμε το σπίτι μας ή να δημιουργήσουμε όμορφα κομμάτια στην οροφή, στο μπάνιο ή σε οποιοδήποτε άλλο δωμάτιο. Και πολλοί από εκείνους που προτιμούν να κάνουν την επισκευή με τα δικά τους χέρια, αναρωτήθηκαν αν είναι δυνατόν να κάνετε ένα γυψοσανίδας κομμένο στο σπίτι και πόσο δύσκολο είναι.

Τις περισσότερες φορές, οι ιδιοκτήτες καταφεύγουν στη βοήθεια των ξένων (ειδικοί), ενώ δαπανούν μεγάλα ποσά χρημάτων. Αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε αυτή τη διαδικασία μόνοι σας, μην χάσετε χρόνο ψάχνοντας ειδικούς και να σας βοηθήσουμε να αποκτήσετε ακριβώς το αποτέλεσμα που θέλετε.

Ειδικά χαρακτηριστικά

Γυψοσανίδα είναι ένα σχετικά νέο υλικό που χρησιμοποιείται για την εκτέλεση των εργασιών κατασκευής. Έχει κερδίσει μεγάλη δημοτικότητα λόγω της ασφάλειας, της ευελιξίας, της καλής ηχομόνωσης. Το ίδιο το GCR, όπως υποδηλώνει το όνομα, αποτελείται από δύο φύλλα από χαρτόνι και γύψο τοποθετημένα μεταξύ τους. Το τυποποιημένο πλάτος ενός φύλλου είναι εκατόν είκοσι εκατοστά. Δεδομένου ότι το γυψοσανίδας έχει ένα μεγάλο μέγεθος, κατά τη διάρκεια των εργασιών κατασκευής είναι απαραίτητο να καταφύγουμε στην κοπή.

Για το κόψιμο σε γυψοσανίδα χρειάζεται μια ταινία για να πάρουμε το σωστό μέγεθος (μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ένας χάρακας), ένα μολύβι, ένα στυλό (ή οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο εργαλείο) με το οποίο θα βάλουμε τα στοιχεία που χρειαζόμαστε στο φύλλο, το εργαλείο για την ίδια την κοπή μηχανή κοπής), πριονωτή μηχανή (για επεξεργασία άκρων μετά την κοπή), πριόνι (ίσως κυκλική ή δακτυλιοειδής) ή τρυπάνι με κορώνα. Το κόψιμο του γυψοσανίδας, αν και όχι δύσκολο, αλλά η κοπή του δεν οδηγεί σωστά σε μεγάλο χάσιμο υλικών και συνεπώς σε σπατάλη χρημάτων.

Η αποκοπή του GKLV δεν είναι εργασία έντασης εργασίας · κάθε νεοφερμένος, αν το επιθυμεί, είναι σε θέση να κάνει την περικοπή τον εαυτό του, χωρίς τη βοήθεια επαγγελματιών.

Μια σύντομη διαδικασία για την κοπή γυψοσανίδας έχει ως εξής. Πρώτα πραγματοποιήθηκε η κοπή του γυψοσανίδας, μετά την αποτυχία. Επίσης, η απλή σύνθεση του γυψοσανίδας είναι εύκολη στη διάτρηση, η οποία είναι απαραίτητη για την κατασκευή διάφορων οπών.

Αυτός ο τύπος υλικού χωρίζεται σε διαφορετικούς τύπους ανάλογα με τις λειτουργίες που του έχουν διατεθεί:

 • Ανθεκτικότητα στην υγρασία.
 • πρότυπο.
 • πυρίμαχα ·
 • ακουστική;
 • αυξημένη αντοχή.

Γυψοσανίδα ανθεκτικός στην υγρασία απαιτείται όταν χρησιμοποιείται σε χώρους με αυξημένη ποσότητα ατμού στον αέρα. Γυαλί ανθεκτικό στη φωτιά χρησιμοποιείται όταν υπάρχουν τζάκια, και κοντά σε μέρη με πηγές φωτιάς.

Αρχικά, το γυψοσανίδας χρησιμοποιήθηκε μόνο για την επιπέδωση των επιφανειών.

Υπάρχουν τρεις τυπικοί τύποι φύλλων:

 • 3000χ1200 χιλιοστά.
 • 2500χ1200 χιλιοστά.
 • 2000χ1200 χιλιοστά.

Ανάλογα με τον τύπο του γυψοσανίδας, το πάχος τους ποικίλει, γεγονός που επηρεάζει την πολυπλοκότητα της κοπής.

Γυψοσανίδα οροφής έχει πάχος 9,5 χιλιοστά, τοίχος - 12,5 χιλιοστά, τοξωτό - 6,5 χιλιοστά.

Εξετάστε διάφορα χαρακτηριστικά κατά την κοπή γυψοσανίδας:

 • Είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε ένα φύλλο γυψοσανίδας σε μια επίπεδη και σταθερή επιφάνεια, καθώς είναι πολύ εύκαμπτο.
 • Εάν το φύλλο γυψοσανίδας είναι μεγάλο, η κοπή πρέπει να γίνεται σταδιακά.
 • Πριν τοποθετήσετε το φύλλο στην επιφάνεια εργασίας, βεβαιωθείτε ότι είναι στεγνό. Τα υγρά φύλλα θα είναι ακατάλληλα για εργασία.
 • Το κόψιμο συνιστάται από την πλευρά που θα τοποθετηθεί στον τοίχο. Αυτό θα σας επιτρέψει να αποκρύψετε στη συνέχεια τις πιθανές ελλείψεις που προκύπτουν από την κοπή.
 • Προστατεύστε τα μάτια και τα αναπνευστικά όργανα με ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό.

Κατά την κοπή γυψοσανίδας δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιεί ένα κυκλικό πριόνι λόγω της ικανότητάς του να δημιουργεί μια μεγάλη ποσότητα βλαβερής σκόνης.

Ποια είναι η καλύτερη περικοπή;

Η τοποθέτηση γυψοσανίδας γίνεται με διάφορους τύπους εργαλείων, μερικά από τα οποία είναι:

 • μαχαίρι συναρμολόγησης.
 • χειραγωγός?
 • Το ηλεκτρικό παζλ είναι ένα φορητό ηλεκτρικό εργαλείο, με το οποίο κόβονται οι διάφοροι τύποι υλικών χρησιμοποιώντας την παλινδρομική κίνηση του πριονιού.

Εξετάστε χωριστά κάθε ένα από αυτά.

Τοποθετήστε μαχαίρι

Με αυτό τον τρόπο, χρειαζόμαστε ένα τρυπάνι και, στην πραγματικότητα, ένα μαχαίρι στήριξης.

Για να κόψετε τη γυψοσανίδα με ένα μαχαίρι στήριξης, είναι απαραίτητο να μετρήσετε το απαιτούμενο μέγεθος γυψοσανίδων κατά μήκος ή πλάτος. Χρειαζόμαστε επίσης ένα μεταλλικό χάρακα. Το εφαρμόζουμε στη γραμμή κοπής. Στη συνέχεια, αυτό το υλικό κόβεται. Η ίδια η διαδικασία είναι αρκετά απλή, δεν θα χρειαστεί πολύς χρόνος. Η άσχημη άκρη αριστερά μετά την κοπή μπορεί να διορθωθεί με ένα πλάνισμα. Συνιστάται όταν το γυψοσανίδας σπάει στο τραπέζι, έτσι ώστε η άκρη να προεξέχει ένα ή δύο εκατοστά, και όταν κόβετε στο πάτωμα, τοποθετήστε οποιοδήποτε αντικείμενο που μοιάζει με μια ράβδο κάτω από αυτό.

Όταν κόβετε ένα γυψοσανίδας με ένα άτομο, ένας μάλλον βολικός τρόπος είναι να κόψετε ένα κομμάτι στη μία πλευρά, μετά την οποία η γυψοσανίδα μεταβαίνει απαλά στην άλλη πλευρά και συνεχίζει να κόβεται στην άλλη πλευρά. Αυτή η μέθοδος επιτρέπει, αν είναι απαραίτητο, να κοπεί λεπτές λωρίδες γυψοσανίδας με ελάχιστη βλάβη σε αυτό.

Πλατφόρμα

Αυτό το εργαλείο θα μας επιτρέψει να κόψουμε μόνο μικρά σχήματα, όπως έναν κύκλο, ένα τετράγωνο, ένα ορθογώνιο, ένα ρόμβο και άλλα.Για βέλτιστα αποτελέσματα, συνιστάται η χρήση μιας λεπίδας με λεπτή λεπίδα.

Σχεδιάζουμε τις μορφές του κατάλληλου μεγέθους που χρειαζόμαστε, στη συνέχεια, με τη βοήθεια ενός τρυπανιού κάνουμε μια τρύπα που αντιστοιχεί στο μέγεθος της λεπίδας του αμαξώματος μας. Τότε κόβουμε τα στοιχεία που χρειαζόμαστε. Ακριβώς όπως και στην προηγούμενη μέθοδο, για να πετύχετε καθαρά άκρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα αεροπλάνο ή ένα αρχείο εάν το μέγεθος των εξαρτημάτων σας είναι πολύ μικρό. Συνιστάται η χρήση μεταλλικού σιαγόνου για το μέταλλο, αλλά στην απουσία του είναι δυνατή η χρήση κιβωτίου ταχυτήτων και ξύλου.

Με περισσότερες λεπτομέρειες αυτή η διαδικασία μπορεί να περιγραφεί ως εξής. Ένα φύλλο γυψοσανίδας τοποθετείται σε μια επίπεδη επιφάνεια (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια στοίβα φύλλων γυψοσανίδας). Επιπλέον, γίνονται οι απαραίτητες μετρήσεις και οι διαστάσεις εφαρμόζονται με ένα μολύβι (ή οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο) στο φύλλο. Τα σημάδια εφαρμόζονται και στις δύο πλευρές του φύλλου, ξεκινώντας από την άκρη του φύλλου. Επιπλέον, αλληλοσυνδέονται, σχηματίζοντας την επιθυμητή γραμμή ή σχήμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, χρησιμοποιήστε ένα νήμα σήμανσης. Οι γραμμές σημειώνονται και στις δύο πλευρές του γυψοσανίδας.

Το επόμενο βήμα είναι η άμεση κοπή του γυψοσανίδας.Το μήκος της λεπίδας του εργαλείου μας δεν πρέπει να υπερβαίνει το πάχος του φύλλου. Ένα φύλλο κόβεται με ένα μαχαίρι (κατά προτίμηση αρκετές φορές για να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα), το φύλλο μετατρέπεται στην άλλη πλευρά. Στη συνέχεια, χτυπήστε αρκετές φορές στη γραμμή κοπής και κόψτε το υπόλοιπο μέρος του γυψοσανίδας με το ίδιο μαχαίρι.

Jigsaw

Το κόψιμο με ηλεκτρικό παζλ είναι το ταχύτερο από όλα, αλλά ταυτόχρονα αρκετά ακριβό. Η τιμή του κυμαίνεται από 1500 έως 10.000 ρούβλια. Η τιμή εξαρτάται από την ποιότητα του προϊόντος. Αλλά το κόστος είναι απολύτως δικαιολογημένο. Οι δυνατότητές μας για τη χρήση της διευρύνθηκαν σημαντικά. Είναι δυνατή η κοπή γραμμών και σχημάτων διαφόρων σχημάτων, συμπεριλαμβανομένων καμπυλωμένων, καθώς και η ποσότητα των αποβλήτων μειώνεται σημαντικά. Όταν εργάζεστε με παζλ πρέπει να συμμορφώνεστε με την ασφάλεια. Και πριν ξεκινήσετε την εργασία, ελέγξτε την ακεραιότητα των καλωδίων και την υγεία του οργάνου.

Για να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, εφαρμόζουμε τις σωστές φόρμες ή σχέδια σε ένα φύλλο γυψοσανίδας. Στη συνέχεια, τοποθετήστε το σε δύο σκαμνιά (ή οποιαδήποτε άλλα στηρίγματα) τοποθετημένα και στις δύο πλευρές του φύλλου. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια του παζλ, κόβουμε τα στοιχεία που προκάλεσαν.

Όταν κόβετε στρογγυλές τρύπες, συνιστάται να τις σύρετε με πυξίδες, και όταν κόβετε, τρυπήστε μια τρύπα μέσα στον κύκλο. Οι άκρες μετά την κοπή γυψοσανίδας χρειάζονται ελάχιστη επεξεργασία, η οποία επίσης εξοικονομεί χρόνο και προσπάθεια, αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα.

Όταν η τομή δεν συνιστάται για μεγάλο χρονικό διάστημα να παραμείνει σε ένα μέρος, καθώς και να πιέσετε το φύλλο, χρησιμοποιώντας μεγάλη δύναμη, για να αποφύγετε τη θραύση του παζλ και του φύλλου. Πρέπει να χειρίζεστε προσεκτικά τις άκρες του γύψου προτού κρεμάσετε, για παράδειγμα, ένα φωτιστικό ή μια πρίζα.

Λεπτές λεπτομέρειες της διαδικασίας

Κατά την κοπή γυψοσανίδας, είναι συνηθισμένο να τηρούνται ορισμένοι κανόνες, όπως:

 • τοποθέτηση του φύλλου σε επίπεδη και σταθερή επιφάνεια.
 • η επιφάνεια πρέπει να είναι στεγνή και απαλλαγμένη από συντρίμμια ·
 • χρησιμοποιείτε ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό για τα μάτια και τα αναπνευστικά όργανα, καθώς όταν κόβετε υπάρχει μεγάλη ποσότητα μικρών συντριμμιών και σκόνης.

Συνιστάται να κόψετε ένα μεγάλο φύλλο σταδιακά.

Στην εφαρμογή του προφίλ κοπής χρησιμοποιούνται διάφοροι τύποι εργαλείων:

 • Πλατφόρμα Αυτός ο τύπος εργαλείου, ανεξάρτητα από το εάν είναι στενό ή ευρύ, έχει μεγάλη ευκαμψία της λεπίδας κοπής,που του επιτρέπει να αποκλίνει από μια δεδομένη κατεύθυνση. Αυτό μειώνει την ποιότητα της εργασίας και αυξάνει επίσης το χρόνο που αφιερώνεται στην κοπή.
 • Βουλγαρικά Το εργαλείο είναι ένα από τα καλύτερα στην εκτέλεση των εργασιών κατασκευής, συμπεριλαμβανομένης της κοπής γυψοσανίδας.
 • Μεταλλικά ψαλίδια
 • Jigsaw.

Επίσης στη ζωή μας υπάρχουν στιγμές στις οποίες είναι απαραίτητο να κάνουμε μια περικοπή σε ένα ήδη εγκατεστημένο φύλλο γυψοσανίδας κάτω από το φανό, πίνακες ζωγραφικής ή άλλα πράγματα. Σε αυτή την περίπτωση έχει και τον δικό της τρόπο.

Πρώτα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η γυψοσανίδα είναι ασφαλής, τότε οι μικρές τρύπες που χρειαζόμαστε, κόβονται προσεκτικά με ένα παζλ, ένα τρυπάνι με ακροφύσιο ή ένα ηλεκτρικό τρυπάνι. Απαιτούνται μεγάλες τρύπες για να κόψετε με ένα μαχαίρι στην εφαρμοζόμενη σήμανση. Μετά την παραλαβή των ακανόνιστων άκρων, μπορούν να αφαιρεθούν με γυαλόχαρτο ή σιαγόνα.

Όταν κόβετε κύκλους υπάρχουν διάφορες αποχρώσεις. Ο ευκολότερος τρόπος για να κόψετε έναν κύκλο σε γυψοσανίδα είναι να εφαρμόσετε το επιθυμητό μέγεθος σε ένα φύλλο, στη συνέχεια κόψτε προσεκτικά τη λεπίδα σε έναν κύκλο και χτυπήστε τον πυρήνα έξω με ένα σφυρί (με μικρή προσπάθεια με οποιοδήποτε παρόμοιο αντικείμενο).Υπάρχει επίσης ο ευκολότερος τρόπος για να εξοικονομήσετε χρόνο και προσπάθεια - τη χρήση ενός τρυπανιού με ένα ειδικό κυλινδρικό ακροφύσιο. Αυτός ο τύπος ακροφυσίων χρησιμοποιείται συνήθως όταν ένας μηχανισμός ασφάλισης με ένα μάνδαλο εισάγεται στην πόρτα.

Υπάρχει επίσης μια αποκαλούμενη διμερής κοπή, η οποία συμβαίνει όταν εμφανίζονται διάφορα εμπόδια στο μονοπάτι του φύλλου, είτε πρόκειται για πόρτες, ανοίγματα, είτε για δοκούς είτε για οποιαδήποτε άλλη. Όταν προκύψει μια τέτοια κατάσταση, πρέπει να κόψετε (ή να κόψετε) από τη δεξιά πλευρά και να διαμορφώσετε. Αυτός ο χειρισμός είναι πολύ απλός, αλλά απαιτεί συγκέντρωση, ακρίβεια και προσοχή. Η μία πλευρά του φύλλου πρέπει να κόβεται με ένα σιαγόνα και η άλλη πλευρά πρέπει να κόβεται προσεκτικά με ένα μαχαίρι. Αφού ολοκληρώσετε την εργασία, κάντε ένα διάλειμμα και επεξεργαστείτε την άκρη με ένα αεροπλάνο.

Κατά την κοπή γυψοσανίδας - διπλώνει. Συνιστάται να το κάνετε προσεκτικά, χωρίς να καταστραφεί το φύλλο. Υπάρχουν τρεις τρόποι για να κάμψετε γυψοσανίδα. Ο ευκολότερος τρόπος είναι να συνδέσετε το επιθυμητό αντικείμενο προς το προφίλ και να το στερεώσετε στην επιθυμητή θέση με βίδες. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται για μικρά φύλλα μεγέθους 20-30 εκατοστών και μικρό μέγεθος τόξου.

Ένας πιο περίπλοκος και δεύτερος τρόπος (για στεγνές γυψοσανίδες) κάνει εγκάρσια τομή σε γυψοσανίδα. Κατασκευάζονται στο εξωτερικό του τόξου. Το βάθος της τομής συνήθως δεν πρέπει να υπερβαίνει τα τέσσερα έως πέντε χιλιοστά του πάχους του πάνελ.

Επίσης, μιλάμε για το φύλλο κάμψης για την καμάρα της πόρτας. Η μέθοδος έχει το σιωπηλό όνομα "υγρό". Πρώτα απ 'όλα, μετρήστε το απαιτούμενο μέγεθος της αψίδας και εφαρμόστε στο φύλλο. Στη συνέχεια, το φύλλο τεμαχίζεται και γίνονται τυφλές διατρήσεις πάνω σε αυτό χρησιμοποιώντας έναν κύλινδρο βελόνας. Ελλείψει ενός κυλίνδρου βελόνας, επιτρέπεται η χρήση συμβατικών οπών. Με τη βοήθεια ενός κυλίνδρου, σφουγγαριού, υφάσματος ή οποιουδήποτε άλλου υφάσματος, η διάτρητη πλευρά υγραίνεται με νερό, έτσι ώστε η άλλη πλευρά να παραμένει ξηρή. Μετά από 15-20 λεπτά, το φύλλο γυψοσανίδας τοποθετείται στο πρότυπο με την υγρή πλευρά. Στη συνέχεια, δώστε προσεκτικά στον πίνακα μας το σχήμα ενός τόξου. Οι άκρες στερεώνονται με βίδες ή σφιγκτήρες. Αφήστε μια μέρα. Μετά από αυτό, το φύλλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εγκατάσταση.

Συμβουλές και κόλπα

Όταν χρησιμοποιείτε οποιαδήποτε από τις μεθόδους που παρουσιάζονται (εάν η τομή γίνεται σε δύο καρέκλες), το φύλλο γυψοσανίδας σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να λυγίσει.

Διαφορετικά, η ακεραιότητα θα σπάσει, και η γυψοσανίδα μπορεί να σπάσει. Για να κόψετε αυτό το φύλλο θα είναι ακατάλληλο. Αυτό θα οδηγήσει σε πρόσθετα οικονομικά κόστη.

Επιτυχημένα παραδείγματα και επιλογές

Το πιο ελαφρύ είναι η τυπική κοπή γυψοσανίδας. Ακολουθώντας τις οδηγίες μας, η αντιμετώπιση του προβλήματος θα είναι αρκετά εύκολη.

Η κομμένη κοπή θα απαιτήσει περισσότερες δεξιότητες από εσάς.

Αφού μελετήσατε αυτές τις μεθόδους κοπής γυψοσανίδας, μπορείτε να ολοκληρώσετε εύκολα αυτή τη διαδικασία κατασκευής μόνοι σας, χωρίς τη βοήθεια επαγγελματιών, που θα εξοικονομήσουν χρήματα και θα αποκτήσουν πολύτιμη εμπειρία σε κατασκευαστικές εργασίες.

Πώς να κόψετε το γυψοσανίδα γρήγορα και ομαλά, δείτε το παρακάτω βίντεο.

Σχόλια
 Συντάκτης
Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Για κατασκευαστικά θέματα, συμβουλευτείτε πάντοτε έναν ειδικό.

Αίθουσα εισόδου

Σαλόνι

Υπνοδωμάτιο