Πώς να επιλέξετε το σωστό ταπετσαρία;

Ταπετσαρία - αυτός είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους σχεδιασμού των τοίχων, που δεν χάνουν τη συνάφεια τους, παρά το γεγονός ότι άρχισαν να χρησιμοποιούνται πολλούς αιώνες πριν. Με την πάροδο του χρόνου, η εμφάνιση της πρώτης ταπετσαρίας έχει αλλάξει σημαντικά. Από αυτό το άρθρο θα μάθετε τι είδους ταπετσαρία υπάρχουν τώρα και πώς να επιλέξετε την πιο κατάλληλη επιλογή για τον εαυτό τους.

Είδη

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι επικαλύψεων. Μερικά λεπτότερα, άλλα ογκώδη και ανάγλυφα. Μερικοί έρχονται στην αίθουσα με μεγάλα παράθυρα, ενώ άλλοι συμπληρώνουν τέλεια το σκοτεινό δωμάτιο.

Υλικό

Πρώτα απ 'όλα, η ταπετσαρία χωρίζεται ανάλογα με το υλικό από το οποίο προέρχονται. Η πιο κοινή έκδοση από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης είναι, φυσικά, απλή ταπετσαρία χαρτιού.

Είναι κατάλληλα για όσους δεν θέλουν να ξοδέψουν πάρα πολλά χρήματα για επισκευές και προτιμούν να επιλέξουν κάτι απλούστερο.

Ακολουθούν μη υφασμένα και ακρυλικά ταπετσαρίες. Χρησιμοποιούνται λίγο λιγότερο, αλλά είναι πιο ανθεκτικά από ό, τι τα λεπτά χαρτιά, τα οποία τείνουν να σέρνονται μακριά στα χέρια κατά τη διαδικασία της κόλλησης.

Όμορφα στον τοίχο βλέπουμε φελλό ή μπαμπού. Είναι πολύ ισχυρότερες και επομένως θα πρέπει να επαναλάβετε την επισκευή δεν είναι τόσο γρήγορη. Εκτός από αυτές τις δημοφιλείς ποικιλίες ταπετσαρίας, υπάρχουν και άλλες, αλλά είναι πολύ λιγότερο συχνές.

Διαστάσεις

Μια άλλη παράμετρος με την οποία οι τύποι ταπετσαρίας διαφέρουν ο ένας από τον άλλο - τα μεγέθη τους. Η ζώνη μπορεί να είναι αρκετά φαρδιά ή στενή.

Δεν είναι δύσκολο να μαντέψετε αυτή την μεγάλη κόλλα ταπετσαρίας πολύ γρηγορότερα, αλλά με στενό φαίνεται πολύ πιο ενδιαφέροντα συνδυασμούς χρωμάτων.

Το μέγεθος των μοτίβων που καλύπτουν την επιφάνεια επίσης διαφέρει. Η εκτύπωση μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο - πρέπει να επιλέξετε την κατάλληλη επιλογή, ανάλογα με το στόχο που θέλετε να επιτύχετε, κάνοντας επισκευές. Έτσι, για παράδειγμα, σε ένα δωμάτιο με χαμηλά ταπετσαρίες ταπετσαρία με διαμήκη σχέδια θα ήταν σκόπιμο, και σε ένα στενό δωμάτιο - με εγκάρσια ρίγες.

Χρώματα

Όσο για τα χρώματα, μπορεί να είναι σχεδόν οτιδήποτε. Η επιλογή της επιθυμητής απόχρωσης εξαρτάται από το ύφος του δωματίου σας.

Εάν δεν ξέρετε τι να επιλέξετε, τότε απλά πάρτε αυτά που γίνονται σε παστέλ χρώματα. Θα συνδυαστούν με σχεδόν όλες τις αποχρώσεις.

Ανοιχτό κίτρινο ταπετσαρία ή οποιαδήποτε άλλη επίστρωση σε φωτεινά χρώματα είναι κατάλληλα για σχεδόν οποιοδήποτε δωμάτιο.

Σε ένα ευρύχωρο δωμάτιο θα φαίνεται καλή και σκοτεινή ταπετσαρία - καφέ, λιλά, σκούρο χρυσό ή κόκκινο.

Επιλογές διακόσμησης

Η βάση της ταπετσαρίας μπορεί να διακοσμήσει επιπλέον λεπτομέρειες. Αυτό επιτρέπει ακόμη και την απλούστερη ταπετσαρία να είναι στυλιζαρισμένη ως τοιχοποιία ή τοίχος από τούβλα, για παράδειγμα. Ας δούμε διάφορες επιλογές για ντεκόρ.

  • Ομαλή. Ξεκινήστε με μια απλή ομαλή ταπετσαρία. Η εμφάνισή τους διακρίνεται μόνο από την παρουσία ενός πανέμορφου σχεδίου. Ταπετσαρία με σχέδιο που χρησιμοποιείται σε πολλά δωμάτια, αλλά πιο συχνά στα υπνοδωμάτια των παιδιών.
  • Αρωγής. Μια άλλη ενδιαφέρουσα επιλογή. Είναι διακοσμημένα με ένα κυρτό ή συμπιεσμένο στο σχέδιο. Δεν είναι σχεδόν καθόλου εμφανές από την πλευρά, αλλά οι ανάγλυφες ταπετσαρίες φαίνονται πιο κομψές από τις απλές.

Οι επιφάνειες με ανάγλυφη επίστρωση είναι συχνά διακοσμημένες με κάποιο είδος αναγνωρίσιμης υφής. Εάν αγοράσετε μια επίστρωση ποιότητας, θα μοιάζει με φυσικό πλακίδιο, γύψο ή τούβλο, για παράδειγμα.

Είναι πολύ αισθητική και κομψή. Έτσι μπορείτε να σηκώσετε με ασφάλεια για το δωμάτιό σας μια μεγάλη ταπετσαρία με χύτευση ή μπαγκέτα.

Επιπλέον, η επιφάνεια της ταπετσαρίας μπορεί να διακοσμήσει όλα τα είδη των glitter, αυτοκόλλητα και άλλα διακοσμητικά στοιχεία.

Στυλ και σχεδιασμός

Προκειμένου η ταπετσαρία να συνδυαστεί καλά με το εσωτερικό που έχετε δημιουργήσει, πρέπει να τα συνδυάσετε σωστά με άλλες λεπτομέρειες. Οι επενδύσεις τοίχων πρέπει να συνδυαστούν με το δάπεδο, το χρώμα της οροφής, τα έπιπλα ή τις κουρτίνες, για παράδειγμα.

Στο υπνοδωμάτιο του σχεδιαστή, η ταπετσαρία σε παστέλ χρώματα φαίνεται υπέροχη.

Είναι κατάλληλα για έπιπλα μπεζ, και για κουρτίνες ή άλλα υφάσματα. Παίρνουν επίσης καλά με τις πόρτες και τα παράθυρα. Ένα ελαφρώς πιο σκούρο κάλυμμα τοίχου θα είναι επίσης ένα καλό υπόβαθρο για καναπέδες και πολυθρόνες στο χρώμα του καπουτσίνο και άλλες ζεστές λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, η ταπετσαρία καφέ σκιά ή ανάγλυφη επίστρωση με μια μικρή εκτύπωση floral.

Ταπετσαρία μπορεί επίσης να συνδυαστεί με επιτυχία με άλλες επιλογές επίστρωσης.Έτσι, σε άνετα σαλόνια ή υπνοδωμάτια είναι καλό να συνδυάσετε διακοσμητικό γύψο με ελαφριά ταπετσαρία από οποιοδήποτε υλικό. Τέλεια συμπληρώνουν αυτό το θεμέλιο και διακοσμητικό τούβλο, που βρίσκεται, για παράδειγμα, πάνω από την πόρτα. Επίσης μην ξεχάσετε το ξύλο. Οι ταπετσαρίες συνδυάζονται με επιτυχία όχι μόνο με τις πόρτες της σκιάς της λευκασμένης δρυός, αλλά με τους ίδιους φωτιστικούς φακούς.

Στην κουζίνα, ταπετσαρία συνδυάζεται με επιτυχία με κεραμίδια ή κομψά διακοσμημένες ποδιές.

Πώς να επιλέξετε το σωστό ταπετσαρία;

Αξίζει να επιλέξετε μια ταπετσαρία, με βάση το στυλ και την ποιότητα. Καλές ταπετσαρίες πρέπει να αντιστοιχούν στον λειτουργικό σκοπό του δωματίου, να το κάνουν πιο γοητευτικό και πιο ευρύχωρο οπτικά. Κατά την επιλογή μιας επίστρωσης, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ορισμένες από τις αποχρώσεις.

Φωτισμός

Όταν επιλέγετε ένα κάλυμμα τοίχου, σκεφτείτε την παρουσία φωτός. Όσον αφορά την επιλογή χρώματος, ο τύπος φωτισμού στο δωμάτιο παίζει σημαντικό ρόλο.

Εάν το δωμάτιο είναι σκοτεινό και δεν υπάρχουν μεγάλα παράθυρα, τότε θα πρέπει να προσέξετε ότι η επιλεγμένη ταπετσαρία σας δεν απορροφά το φως. Επομένως, αξίζει να αρνηθεί κανείς από μια υπέροχη σκοτεινή κάλυψη υπέρ των ελαφρών αποχρώσεων που στην περίπτωση αυτή θα ταιριάζουν πολύ περισσότερο.

Σε φωτεινά δωμάτια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γκρι, πράσινο, μοβ, μπλε και άλλα κρύα και σκούρα χρώματα.

Σκοπός

Επίσης, δεν μπορείτε να αγνοήσετε τον σκοπό του δωματίου. Έτσι, στην κουζίνα, όπου η ζωή συνεχώς βράζει και προετοιμάζεται κάτι, είναι απίθανο να κολλήσετε χαρτί ταπετσαρίες, ή τουλάχιστον να προσπαθήσετε να τα συνδυάσετε με μια προστατευτική επίστρωση.

Για την κουζίνα, το διάδρομο και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και για ένα νηπιαγωγείο, συχνά προσπαθούν να βρουν επιλογές επίστρωσης με επιφάνεια που να μην έχει υγρασία.

Αυτά είναι ακριβώς τα δωμάτια όπου, ανεξάρτητα από το πόσο προσεκτικά συμπεριφέρεστε, οι τοίχοι συχνά λερώνονται. Και αν σε μια απλή ταπετσαρία χαρτιού ένα τέτοιο λεκέ παραμένει για πάντα, τότε η αντοχή στην υγρασία μπορεί πάντα να σκουπιστεί με ένα καλά περιτριχωμένο πανί.

Στο σαλόνι, οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να δημιουργήσουν την πιο άνετη ατμόσφαιρα στην οποία η οικογένεια και οι επισκέπτες θα αισθάνονται άνετα. Ως εκ τούτου, ως κάλυψη τοίχου επιλέξτε υψηλής ποιότητας ταπετσαρία με ζεστή παλέτα. Καλές ταπετσαρίες είναι πάντα κατάλληλες για λινέλαιο ή παρκέ, δημιουργώντας ένα κοινό χρωματικό σχέδιο στο επιλεγμένο δωμάτιο. Σε ένα προσεγμένο εσωτερικό πρέπει να συνδυαστεί από δύο βασικά χρώματα σε τέσσερα.

Για την κρεβατοκάμαρα, μπορείτε να επιλέξετε έναν συνδυασμό απλής ταπετσαρίας και ένα ενδιαφέρον σχέδιο ή εικόνα.

Το ενδιαφέρον για τις ταπετσαρίες φωτογραφιών εξακολουθεί να μην υποχωρεί, ώστε να μπορείτε να βρείτε μια κομψή εικόνα που θα σας βοηθήσει να αναδημιουργήσετε την ατμόσφαιρα ενός μυστηριώδους δάσους ή μιας ερημωμένης παραλίας σε ένα μικρό δωμάτιο.

Διαφορετικά, οι αρχές της επιλογής παραμένουν οι ίδιες - στο φωτεινό πάτωμα και τα παράθυρα με θέα στη βόρεια πλευρά, είναι καλύτερα να επιλέξετε παστέλ αποχρώσεις.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Ξεχωριστά πρέπει να μιλήσουμε για την επιλογή του υλικού. Κάθε τύπος κάλυψης τοίχων έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του.

Χαρτί

Το κύριο πλεονέκτημα της ταπετσαρίας χαρτιού είναι η χαμηλή τιμή τους. Αν ψάχνετε για μια προσωρινή επιλογή για τη διακόσμηση ενός ενοικιαζόμενου διαμερίσματος, για παράδειγμα, τότε αυτή η επιλογή θα σας ταιριάξει τέλεια. Υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός χρωμάτων και αποχρώσεων τέτοιων επικαλύψεων, έτσι μπορείτε πάντα να βρείτε μια καλή και φθηνή επιλογή για τη διακόσμηση οποιουδήποτε δωματίου.

Επίσης, οι χαρτοπετσέτες θα ταιριάζουν σε όσους θέλουν να κάνουν επισκευές με τα χέρια τους, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν εμπειρία σε αυτό το θέμα. Η βάση χαρτιού ταιριάζει καλά στην επίπεδη επιφάνεια των τοίχων. Είναι αλήθεια ότι αυτός ο τύπος επίστρωσης έχει πολλά σημαντικά μειονεκτήματα.

Η ταπετσαρία χαρτιού δεν καθαρίζει, ξεθωριάζει στον ήλιο και η επόμενη επισκευή πρέπει να κάνετε πολύ σύντομα.

Βινύλιο

Μια άλλη κοινή επιλογή είναι ταπετσαρία βινυλίου. Είναι πολύ βαρύτερα από τα λεπτά χαρτιά και επομένως είναι πιο δύσκολο να τα κολλήσετε. Σε αυτή την περίπτωση, μια λεπτή βάση χαρτιού συμπληρώνεται από μια βινυλική επίστρωση υψηλής ποιότητας, η οποία φαίνεται εντυπωσιακή και σας επιτρέπει να παρατείνετε τη ζωή της ταπετσαρίας λίγο περισσότερο.

Vinyl ταπετσαρία με ειδική χημική ανάγλυφη μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια όχι μόνο στην κουζίνα, αλλά και στο μπάνιο. Δεν υποβαθμίζονται σε συνθήκες υψηλής υγρασίας και μπορούν να καθαριστούν με τη βοήθεια ενός υφάσματος που έχει υγρανθεί με ζεστό νερό και με τη χρήση ειδικών προϊόντων καθαρισμού.

Εάν επιλέξετε μια ταπετσαρία με μεγάλη και φωτεινή εκτύπωση, θα αποσπάσει την προσοχή από τις παρατυπίες στον τοίχο, τις οποίες οι τοίχοι χαρτιού υπογραμμίζουν μόνο.

Ο μεταξωτός καμβάς μπορεί να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα πολυτέλειας στο σαλόνι ή το υπνοδωμάτιό σας.

Το μείον τέτοιων ταπετσαριών είναι στην πραγματικότητα μόνο ένα - η υψηλή τιμή. Αλλά, αν είστε πρόθυμοι να πληρώσετε για την ποιότητα και τη θεαματική εμφάνιση, τότε αυτό είναι μια καλή επιλογή για το σχεδιασμό σχεδόν οποιοδήποτε από τα δωμάτια.

Ακρυλικό

Ακρυλικό ταπετσαρία είναι ο χρυσός μέσος όρος μεταξύ των δύο προηγούμενων εκδόσεων. Από τη μία πλευρά, είναι φθηνότερα από το βινύλιο, από την άλλη - φαίνονται πολύ πιο αισθητικά από τα χαρτιά. Αν είναι απαραίτητο, μπορούν να καθαριστούν από σκόνη ή λεκέδες σκουπίζοντας με ένα υγρό πανί.

Μεταξύ των μειονεκτημάτων των ακρυλικών ταπετσαριών, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχουν όλοι οι κατασκευαστές μια επιλογή ποιότητας.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν την αγορά ενός γερμανικού προϊόντος. Αυτές οι ταπετσαρίες είναι λίγο πιο ακριβές από τους ομολόγους τους, αλλά πραγματικά απολαμβάνουν την ποιότητα τους.

Φυσικά

Εάν θέλετε τα πάντα στο δωμάτιό σας να είναι όσο το δυνατόν πιο φυσικά και φιλικά προς το περιβάλλον, τότε δώστε προσοχή στην ταπετσαρία από φυσικό μπαμπού ή φελλό. Τις περισσότερες φορές πωλούνται στο φως και τα πιο φυσικά χρώματα. Τέτοιες ταπετσαρίες είναι αβλαβείς, τόσο για εσάς όσο και για το περιβάλλον.

Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι οι πυκνές ταπετσαρίες μπαμπού απορροφούν τον επιπλέον ήχο καλά.

Ως εκ τούτου, πολλοί συχνά τους συνδυάζουν με συνηθισμένους. Αν κολλήσετε το τοίχωμα επίστρωσης μπαμπού από το δρόμο, τότε το δωμάτιο θα είναι πολύ πιο ήσυχο και πιο άνετο.

Υγρό

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε την υγρή ταπετσαρία. Σπάνια χρησιμοποιούνται. Μέσω αυτών είναι δυνατόν να κρύβονται αποτελεσματικά οι παρατυπίες και οι μικρές ρωγμές.Στην πραγματικότητα, αυτός ο τύπος επίστρωσης είναι περισσότερο σαν διακοσμητικός γύψος από τη συνηθισμένη ταπετσαρία.

Από τα μειονεκτήματα πρέπει να σημειωθεί μια πολύ υψηλή τιμή και προβλήματα με την εφαρμογή. Θα πρέπει να συγχέεται το δικαίωμα να αραιωθεί η σύνθεση που θα εφαρμοστεί στην επιφάνεια των τοίχων, καθώς και να αγοραστούν πρόσθετα εργαλεία.

Πόσο όμορφο να συνδυάσεις;

Υπάρχουν δύο βασικές αρχές στις οποίες οι σχεδιαστές έρχονται με χρωματικούς συνδυασμούς επένδυσης τοίχων με έπιπλα.

  • Αρμονία Σε αυτήν την περίπτωση, όλα προσπαθούν να πάρουν στο ίδιο σχέδιο χρωμάτων, όχι συνδυάζοντας κρύες και σκοτεινές αποχρώσεις. Έτσι, με τα λευκά έπιπλα, για παράδειγμα, οι ανοιχτοί μπεζ ταπετσαρίες συνδυάζονται καλύτερα. Οι μικρές λεπτομέρειες που βρίσκονται στο εσωτερικό, επίσης, δεν πρέπει να ξεχωρίζουν από τη γενική παλέτα, οπότε προσπαθήστε να σκεφτείτε όλες τις λεπτομέρειες.

Ακόμα και ένα σκοτεινό δωμάτιο με μαύρα ή κόκκινα έπιπλα και το μπορντό τείχος που καλύπτει με αυτόν τον τρόπο μπορεί να γίνει πολύ ελκυστικό.

  • Αντίθεση. Ένας άλλος, εντελώς αντίθετος με τον προηγούμενο, είναι ένας συνδυασμός χρωμάτων αντίθεσης. Αυτό είναι πιο σημαντικό για τους σύγχρονους εσωτερικούς χώρους. Ένα ζωντανό παράδειγμα αυτού είναι ένα δωμάτιο με κίτρινες ταπετσαρίες, με μπλε καναπέ και μια πράσινη σουίτα.Με την πρώτη ματιά, αυτός ο συνδυασμός φαίνεται πολύ φωτεινός, αλλά αν επιλέξετε τις σωστές αποχρώσεις, όλα θα φαίνονται πραγματικά κομψά.

Διάσημοι κατασκευαστές και κριτικές

Υπάρχουν τόσοι πολλοί κατασκευαστές από διαφορετικές χώρες. Πολλοί καλούν τις πιο ποιοτικές ταπετσαρίες που δημιουργούνται από γερμανικές εταιρείες, αλλά, στην πραγματικότητα, σε κάθε χώρα υπάρχουν ορισμένες μάρκες που εμπιστεύονται πολλοί και που δεν απογοητεύουν σχεδόν τους καταναλωτές.

Μεταξύ των γερμανικών μαρκών, οι ταπετσαρίες από το Décor Deluxe και την Αισθητική Χαρτί, για παράδειγμα, αγαπούνται ιδιαίτερα. Στην Ιταλία, είναι ο Sergio Rossenelli, Cavalli, Zambiati.

Φυσικά, δεν πρέπει να βασίζεστε αποκλειστικά στο μεγάλο όνομα, αλλά ακόμα, εάν αγοράζετε κάτι, είναι καλύτερο να ψάξετε στο Διαδίκτυο για πληροφορίες σχετικά με τον κατασκευαστή, καθώς και σχόλια σχετικά με τα προϊόντα που σας ενδιαφέρουν.

Σχεδιαστικές λύσεις στο εσωτερικό

Παρά την απλή εμφάνιση και την ευρεία διαθεσιμότητα, η ταπετσαρία είναι το παγκόσμιο υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διακόσμηση σχεδόν οποιουδήποτε δωματίου, δημιουργώντας κάθε φορά κάτι καινούργιο και ενδιαφέρον.

Για αυτό, εμπνευστείτε από σχεδιαστικές λύσεις. Οι ιδέες της τάσης, όπως ο συνδυασμός φωτεινών και σκοτεινών ταπετσαριών,Ο συνδυασμός ενός καλύμματος από χαρτί με τεχνητή πέτρα ή τοίχο από τούβλα και άλλοι θα είναι κατάλληλος όχι μόνο σε ένα πολυτελές στούντιο αλλά και σε ένα μικρό διαμέρισμα το οποίο μετά από τέτοια επισκευή θα αλλάξει αμέσως.

Δείτε το επόμενο βίντεο για ακόμη πιο ενδιαφέρουσες ιδέες σχεδίου ταπετσαρίας.

Σχόλια
 Συντάκτης
Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Για κατασκευαστικά θέματα, συμβουλευτείτε πάντοτε έναν ειδικό.

Αίθουσα εισόδου

Σαλόνι

Υπνοδωμάτιο